Finance.ua
Назва емітентаВiдкрите акцiонерне товариство "Транснацiональна корпорацiя "Гранiт"
Код за ЄДРПОУ32805271
Організаційно-правова формаВАТ

Опис бізнесу

Стисла історія підприємства, важливі події його розвитку

Вiдкрите акцiонерне товариство "Транснацiональна корпорацiя "Гранiт" створено у 2004 роцi з метою розробки родовищ корисних копалин. Засновниками Товариства є юридичнi особи України i Росiї.
Основним напрямком своєї дiяльностi Товариство вважає створення на базi спiльної власностi крупного пiдприємства для добування i виробництва будiвельних матерiалiв iз природного каменю, а також реалiзацiю великих проектiв в областi дорожнього i промислового будiвництва.

Інформація про організаційну структуру емітента

Вiдкрите акцiонерне товариство "Транснацiональна корпорацiя "Гранiт" має в своєму складi слiдуючi структурнi пiдроздiли:
1)Гiрничий цех (для приготування каменю - тобто ведення бурових, взривних та вантажних робiт);
2)Автотранспортний цех (для забезпечення перевезень маси з гiрничого цеху до дробарно-сортувального цеху та для iнших транспортних перевезень);
3)Дробарно-сортувальний цех (переробка гiрничої маси в готову продукцiю, тобто виготовлення фракцiйного щебеню);
4)Завантажувальний цех (завантажування готової продукцiї в автотранспорт та залiзничнi вагони з перевезенням її до станцiї Укрзалiзницi);
5)Ремонтно-механiчний цех (для забезпечення ремонту технологiчного та iншого обладнання).
Вiдкрите акцiонерне товариство "Транснацiональна корпорацiя "Гранiт" тiльки 19.10.2006 року отримано "Спецiальний дозвiл на користування надрами", тому практично не займалось власним виробництвом, основною дiяльнiстю, а зараз закiнчується пiдготовка до початку вибухових та бурових робiт.
Дочiрнi пiдприємства та фiлiї у Товариства вiдсутнi.

Опис обраної облікової політики

Бухгалтерський облiк в Вiдкритому акцiонерному товариствi "Транснацiональна корпорацiя "Гранiт" здiйснюється згiдно наказу про облiкову полiтику, яка вiдповiдає конкретним обставинам функцiонування пiдприємства та вимогам Закону України "Про бухгалтерський облiк та фiнансову звiтнiсть в Укpaїнi" вiд 16.07.1999 року 996-XIV (iз змiнами та доповненнями) та Законiв України "Про внесення змiн до Закону України "Про бухгалтерський облiк та фiнансову звiтнiсть в Українi" 1707-III вiд 11.05.2000 року" 1829-III вiд 22.06.2000 року, Положень (Cтaндapтiв) бухгалтерського облiку (iз змiнами та доповненнями). Облiк ведеться по спрощенiй формi журнально-ордерної системи iз застосуванням Головної книги та журналiв-ордерiв, складених на основi первинних бухгалтерських документiв у виглядi довiльної форми вiдомостей. У вiдповiдностi з вимогами Положень (Стандартiв) бухгалтерського облiку бухгалтерський облiк являється безперервним, а вiдображення господарських операцiй - адекватним. Використовуються майже вci рахунки бухгалтерського облiку згiдно Плану paxункiв, затвердженого наказом Мiнфiну України вiд 30.11.1999 року 291, окрiм рахункiв 8 класу.
Прийнята пiдприємством облiкова полiтика та система бухгалтерського облiку вiдповiдає конкретним обставинам функцiонування пiдприємства та не суперечить законодавчим та нормативним вимогам. Активи та зобов'язання товариства пiдтвердженi даними, Головної книги, синтетичних регiстрiв облiку, аналiтичними даними.

Витяг з аудиторського висновку

Зiбравши достатньо доказiв, вважаю за можливе пiдтвердити, що надана ВАТ "ТНК "Гранiт" iнформацiя дає дiйсне та повне уявлення про реальний стан активiв, власного капiталу та зобов'язань, результати дiяльностi суб'єкта перевiрки та певний рiвень переконаностi про достовiрне вiдображення їх в фiнансовiй звiтностi. Прийнята пiдприємством облiкова полiтика та система бухгалтерського облiку вiдповiдає конкретним обставинам функцiонування пiдприємства та не суперечить законодавчим та нормативним вимогам. Активи та зобов'язання товариства пiдтвердженi даними, Головної книги, синтетичних регiстрiв облiку, аналiтичними даними.
Фiнансова звiтнiсть за 2006 рiк у вилядi Балансу (ф. 1-м) та Звiту про фiнансовi результати (ф. 2-м) складена товариством згiдно з вимогами нацiональних Положень (стандартiв) бухгалтерського облiку за дiйсними даними регiстрiв бухгалтерського облiку i вiдповiдає записам Головної книги та достовiрно вiдображає в усiх суттєвих аспектах фактичне фiнансове становище пiдприємства станом на 31 грудня 2006 року.
Проведена iнвентаризацiя вiдображає реальний склад майна, активiв та зобов'язань пiдприємства на дату її проведення, тобто на 1 грудня 2006 року.
Згiдно МСА-700 висновок носить позитивний характер.

Інформація про основні види товарів або послуг, що їх виробляє чи надає емітент, перспективність виробництва окремих товарів, надання послуг

Вiдкрите акцiонерне товариство "Транснацiональна корпорацiя "Гранiт" здiйснює ремонтно-вiдновлювальнi роботи для випуску фракцiйного щебiню всiх фракцiй, якi вiдповiдатимуть державному стандарту ДСТУ БВ.2.7-71-98. Попит на окремi фракцiї залежить вiд виду робiт, що виконують замовники на продукцiю Товариства.
Для виготовлення щебеню Вiдкрите акцiонерне товариство "Транснацiональна корпорацiя "Гранiт" буде користувася власною сировиною (гранiтною масою), яку самостiйно видобуватиме. Для цього 19.10.2006 року отримано "Спецiальний дозвiл на користування надрами", що дає Товариству можливiсть видабувати кориснi копалини протягом 20-ти рокiв. Отримання Товариством "Спецiального дозволу на користування надрами" (вартiсть складає 280 тис.грн.) спричинило збитки у звiтному роцi.
Вiдкрите акцiонерне товариство "Транснацiональна корпорацiя "Гранiт" не має достатньо обiгових коштiв для здiйснення технiчного переоснащення. В цiлому Товариство не має достатнiх умов для свого розвитку, але знаходить засоби пiдтримки для вiдносної фiнансовї стабiльностi. Щодо питання впровадження нових технологiй то Товариство задовiльняється традицiйними методами видобутку гранiтної маси та виготовлення щебеню. В цiлому Товариство не має достатнiх умов для свого розвитку, але знаходить засоби пiдтримки для вiдносної фiнансовї стабiльностi.
Основними споживачами щебеню є заводи ЗБШ, заводи ЗБВ, дорожнi пiдприємства усiх регiонiв України, а також за межами держави. Товариство має тривалi налагодженi зв'язки з пiдприємствами Брянська, Курська, Московської областi, для яких продукцiя буде постачатися через залiзничний транспорт та (щодо замовникiв Житомирської областi та iнших регiонiв України) також буде використовуватися метод самовивозу через власний автотранспорт замовникiв. Спостерiгається значна сезоннiсть зi сторони замовникiв, що обумовлює зменшення можливостi реалiзовувати основний вид продукцiї в зимовий перiод. Щодо виробникiв аналогiчної продукцiї вiдносно виробництва щебеню, то в Житомирськiй областi такими є гранiтнi кар'єри, якi iснують на територiї кожного районного центру, що не перетинають в значнiй мiрi ринок збуту для продукцiї Товариства, та Товариство не спостерiгає високої ступiнi конкуренцiї оскiльки кожен виробник обслуговує свою мiсцевiсть; щодо виробникiв, якi розташованi бiля мiсцезнаходження Товариства то основним конкурентом можна важати ВАТ "Коростенський щебзавод", ВАТ "Малинський Камiнно-дробильний завод", ВАТ "Пинязевицький кар'єр". Продукцiя Вiдкрите акцiонерне товариство "Транснацiональна корпорацiя "Гранiт" в порiвняннi з аналогiчною у конкуруючих органiзацiй, не вiдрiзняється значними перевагами щодо цiни та щодо якiсних характеристик.

Інформація щодо істотних проблем, які впливають на діяльність емітента

Факторами, що впливають на фiнаснове становище Вiдкритого акцiонерного товариства "Транснацiональна корпорацiя "Гранiт" є слiдуючi:
1. Витрати на ремонт обладнання збiльшуються внаслiдок iснування норми чинного законодавства, яка вимагає у разi перевищення 10% здiйснювати ремонтнi роботи не за рахунок валових витрат, а за рахунок прибутку.
2. Норма чинного законодавства, що зобов'язує нараховувати амортизацiю на залишкову вартiсть, а не на балансову.
3. Значнi ставки на ПДВ, на прибуток, а також велика кiлькiсть рiзноманiтних податкiв та зборiв (а саме бiльше 30-ти).
4. Застарiле обладнання (в зв'язку з вiдсутнiстю достатнiх коштiв на технiчне переоснащення) - не стимулюють дiяльнiсть Товариства щодо свого розвитку.
5. Низький рiвень заробiтних плат робiтникiв пiдприємства обумовлюється загальним тяжким економiчним станом в Державi в цiлому, який може бути змiнений у разi реформування податкового законодавства.

Інформація про факти виплати штрафів і компенсацій за порушення чинного законодавства

За звiтний перiод штрафiв, пенi та компенсацiй за порушення чинного законодавства України на Вiдкрите акцiонерне товариство "Транснацiональна корпорацiя "Гранiт" накладено не було.

Опис обранної політики щодо фінансування діяльності емітента

Вiдкрите акцiонерне товариство "Транснацiональна корпорацiя "Гранiт" знаходиться на госпрозрахунковiй системi, в зв'язку з чим фiнансування здiйснюється за рахунок внескiв у статутний фонд та реалiзацiї товарiв, надання послуг. Вищевказана форма самофiнансування, враховуючи полiтику держави щодо форми пiдтримки вiтчизняного товаровиробника не дозволяє знаходити можливостi для помiтного розвитку дiяльностi Товариства, тому пiдприємство має шанси лише пiдтримувати вiдносну фiнансову стабiльнiсть, яка дозволяє знаходити достатньо робочого капiталу для найнеобхiднiших поточних потреб.
За оцiнками фахiвцiв Товариства, значне покращення економiчного становища можливе у разi змiни податкового законодавства.

Інформація про вартість укладених, але ще не виконаних договорів (контрактів)

За звiтний перiод Вiдкрите акцiонерне товариство "Транснацiональна корпорацiя "Гранiт" не укладало довгострових договорiв. Усi угоди на кiнець звiтного перiоду виконанi в повному обсязi.

Прогнози та плани щонайменше на рік про діяльність емітента

Найближчим часом Вiдкрите акцiонерне товариство "Транснацiональна корпорацiя "Гранiт" планує повне вiдновлення виробничого процесу по виробництву гранiтної продукцiї розширення виробництва. Повне вiдновлення виробничого процесу можливе у разi знаходження вiдповiдних коштiв, що може обумовити вирiшення проблем, якi вказанi вище.
Товариство за звiтний перiод не витрачало коштiв на дослiдження та розробки окрiм отримання 19.10.2006 року "Спецiального дозволу на користування надрами".

Інша інформація, що може бути істотною для оцінки інвестором фінансового стану та результатів діяльності емітента

Iншої iнформацiї, що може бути iстотною для оцiнки iнвестором фiнансового стану у Вiдкритого акцiонерного товариства "Транснацiональна корпорацiя "Гранiт" не має.

Ознака рейтингового агентства 
Найменування рейтингового агентства, яке визначило рейтингову оцінку емітента протягом календарного року, що передує поданню звітунемає 
Дата визначення рейтингової оцінки емітента 
Інформація щодо рейтингової оцінки емітента визначеної протягом календарного року, що передує поданню звітуРейтингової оцiнки за звiтний перiод товариство не проводило. 
Ознака рейтингового агентства, яке поновило рейтингову оцінку емітента протягом календарного року, що передує поданню звіту 
Найменування рейтингового агентства, яке поновило рейтингову оцінку емітента протягом календарного року, що передує поданню звітунемає 
Дата поновлення рейтингової оцінки емітента 
Інформація щодо рейтингової оцінки емітента поновленої протягом календарного року, що передує поданню звітуПоновлення рейтингової оцiнки за звiтний перiод товариство не проводило.