Finance.ua
Назва емітентаВiдкрите акцiонерне товариство "Алчевський металургiйний комбiнат"
Код за ЄДРПОУ05441447
Організаційно-правова формаВАТ

Опис бізнесу

Основні фактори, що впливають на діяльність емітента

Группа факторівОпис проблемСтупінь впливу на діяльність емітента*Які зміни, що прогнозуються, мають вплинути на підприємство
незначний впливсередній впливзначний вплив
ПолітичніД/н   Д/н 
Фінансово-економічніВiдсутнiсть обiгових коштiв та зростання цiн на сировину та пальне   Отримання кредитiв, залучення iнвестицiй 
Виробничо-технологічніВеликий вiдсоток зношення обладнання   Здiйснення реконструкцiї та модернiзацiї виробничих потужностей 
СоціальніД/н   Д/н 
ЕкологічніНегативний вплив виробництва на навколишнє середовище   Постiйне впровадження природоохороних заходiв 
ПриміткиПолiтичнi та соцiальнi фактори не впливають на дiяльнiсть товариства.

*У відповідній графі проставляється помітка "Х".

Інформація про найбільш впливових конкурентів з основної продукції

Найменування продукції (виду продукції)*Найменування конкурентаКраїна походження конкурентаСтупінь конкуренції**
незначний впливсередній впливзначний вплив
Листовий прокат Металургiйний комбiнат "Криворiжсталь" Україна   
Сортовий прокат Металургiйний комбiнат iм.Петровського Україна   
Листовий прокат Металургiйнi комбiнати "Азовсталь", "Iллiча" Україна   

*До переліку заносяться дані про продукцію (товари, роботи, послуги), обсяги реалізації якої становлять 10% та більше від загального обсягу реалізації.
**У відповідній графі проставляється помітка "Х".

Інформація про основну продукцію, що виробляє (послуги, що надає) емітент

Найменування продукції (виду продукції)*Торгові марки, під якими здійснюється збут продукціїПатентний та інший правовий захист продукції (винаходи та ліцензії, які використовуються в продукції)Код товару (товарної групи) за ТНЗЕД**Одиниця виміруОбсяг виробництва в натуральних одиницяхОбсяг виробництва у грошовому виразі (у діючих цінах) (тис.грн.)Чистий доход (виручка від реалізації за звітний період) ) (тис.грн.)
Чавун Д/в Д/в Д/в т. 29608.000 30716.000 57104.000 
Прокат обжимний, ТП-1, ТЛ-2, СТ 600, УНРС Д/в Д/в 12130 т. 3244200.000 6195196.000 6110359.000 
Iншi товари (послуги ) :     0.000 12688.000 12252.000 
Інші товари (послуги):0.000 0.000 
Усього:6238600.000 6179715.000 

*До переліку заносяться дані про продукцію (товари, роботи, послуги), обсяги реалізації якої становлять 10% та більше від загального обсягу реалізації (у вартісному виразі).
**ТНЗЕД - "Товарна номенклатура зовнішньоекономічної діяльності".

Інформація про сировинну базу та основні характеристики споживачів продукції (послуг) емітента та розподіл споживачів за регіонами України та зовнішніх ринках

Найменування продукції (виду продукції)*Сировинна база для виробництва (Україна, країни СНД, зарубіжжя)**Доля в загальному обсязі реалізації (за регіонами) (%)
УкраїнаКраїни СНД та БалтіїКраїни дальнього зарубіжжя
Металопродукцiя Україна, країни СНД, зарубiжжя 46.600 0.000 53.400 
Усього:46.600 0.000 53.400 

*До переліку заносяться дані про продукцію (товари, роботи, послуги), обсяги реалізації якої становлять 10% та більше від загального обсягу реалізації.
**Заповнюють емітенти, які займаються виробництвом.

Стисла історія підприємства, важливі події його розвитку

Вiдкрите Акцiонерне товариство "Алчевський металургiйний комбiнат" засновано вiдповiдно до наказу Мiнiстерства промисловостi України вiд 110.03.1994 р. 58 шляхом перетворення Алчевського металургiйного комбiнату у вiдкрите акцiонерне товариство вiдповiдно Наказу Президента України "Про корпоратизацiю державних пiдприємств" вiд 15 червня 1993 року 210. ВАТ "АМК" знаходиться на пiвнiчному сходi Донбасу i є одним з найбiльших пiдприємств України.

Інформація про організаційну структуру емітента

ВАТ "Алчевський металургiйний комбiнат" має у своєму складi 7 основних цехiв: агломерацiйний, доменний, мартенiвський, обжимний, товстолистовi 1,2 i сортопрокатний. Комбiнат у своєму складi не має дочiрнiх пiдприємств, фiлiй, представництв.

Опис обраної облікової політики

Фiнансова звiтнiсть ВАТ "АМК" за 2006 р. була пiдготовлена згiдно до Указу Мiнфiна України вiд 16.07.99 р. 996-ХIV "О бухгалтерском учете и финансовой отчетности в Украине", а також вiдповiдно до порядку представлення фiнансової звiтностi, затвердженого постановою КМ України вiд 28.02.00 р. 419 i наказу по комбiнату вiд 20.12.00 р. 997 "Об организации бухгалтерского учета" и 998 "Об учетной политике предприятия".
Основнi фонди вiдбитi в звiтi по початковiй вартостi, залишкового i зазначеного ступеня зношеностi основних фондiв. Iндексацiя основних фондiв у 2006 р. не проводилася. Нарахування амортизацiї основних фондiв робиться вiдповiдно до законодавства України.
Запаси включають: сировину, матерiали, покупнi напiвфабрикати, паливо, запаснi частини, незавершене виробництво, тару, готову продукцiю, МБП на складi. МБП крiм змiнного обладнання вартiстю вище 500 грн. приєднано до основних фондiв.
Запаси враховуються по собiвартостi, що мiстить у собi витрати по доставцi, придбанню i т.i. Оцiнка вибуття запасiв (вiдпуск у виробництво, продаж та iнше) здiйснюється по середньовагомiй собiвартостi. До складу малоцiнних не обiгових матерiальних активiв вiдносяться предмети, термiн використання яких складає бiльше 1 року, вартiстю до 1000 грн. Їх амортизацiя нараховується у розмiрi 50% вартостi у першому мiсяцi використання, та 50% - у мiсяцi списування з балансу.
Сума коштiв мiстить у собi суму коштiв у касi i на рахунках комбiнату. Операцiї з iноземною валютою вiдображаються одночасно як у валютi розрахункiв та платежiв (по кожнiй iноземнiй валютi окремо), так i в гривнях по курсу НБУ на дату здiйснення операцiй. Курсовi рiзницi по оперрацiям в iноземнiй валютi визначаються як рiзниця мiж оцiнкою валютних активiв i пасивiв на дату їх реєстрацiї у бухгалтерському облiку i на дату фактичного здiйснення розрахункiв по курсу НБУ i вiдображаються окремо у складi фiнансових результатiв вiд внереалiзацiйних операцiй. Облiк фiнансових iнвестицiй ведеться вiдповiдно до П (С) БО 12 "Фiнансовi iнвестицiї".
Дебiторська i кредиторська заборгованiсть показанi по реальнiй вартостi. Списання безнадiйних боргiв вiдбувається у той перiод, коли керiвництво комбiнату визнало цi борги як безнадiйнi. По термiну позивної давнини борги списуються вiдповiдно до чинного законодавства.
Прибуток вiд реалiзацiї продукцiї визначається по вiдвантаженню. Податковi зобов'язання визначаються вiдповiдно до дiючого податкового законодавства. Облiк iнших показникiв, вiдбитих у звiтностi ведеться вiдповiдно до чинного законодавства.

Витяг з аудиторського висновку

На нашу думку за винятком недолiкiв зауважень вище, фiнансовi звiти представляють достовiрно в усiх суттєвих аспектах фiнансовий стан ВАТ "Алчевський металургiйний комбiнат" станом на 31 грудня 2006 року, її фiнансовi результати та рух грошових коштiв за рiк, що минув на зазначену дату, у вiдповiдностi до Нацiональних стандартiв бухгалтерського облiку та фiнансової звiтностi України, якi згiдно Закону України "Про бухгалтерськiй облiк та фiнансову звiтнiсть" не суперечать мiжнародним стандартам фiнансової звiтностi.

Інформація про основні види товарів або послуг, що їх виробляє чи надає емітент, перспективність виробництва окремих товарів, надання послуг

ВАТ "АМК" є пiдприємством iз повним металургiйним циклом, основними видами продукцiї, що виробляє пiдприємство є:
1. Чавун переробний П1, П2;
2. Товстолистовий прокат з судобудiвельних, конструкцiйних, вуглецевих i низьколегованих марок сталi в дiапазонi товщини вiд 4 до 50 мм., шириною вiд 1200 до 3 000 мм., довжиною вiд 2510 до 12 100 мм.;
3. Сортовий прокат: заготiвля трубна дiаметром вiд 90 до 150 мм, заготiвля прямокутна вiд 100 до 125 мм, смуга стальна товщиною вiд 20 до 25 мм, шириною 180-200 мм, довжиною 6 000 мм, прокат круглий дiаметром вiд 70 до 150 мм.;
4. Фасоний прокат;
5. Тонколистовий прокат товщиною 2-3 мм. вуглецевих марок сталi;
6. Гнутi профiлi;
7. Профiль листовий гофрирований товщиною 2 мм.;
8. Заготiвля для перекату (сляби)

Особливiстю розвитку чорної металургiї України є те, що практично немає внутрiшнього ринку збуту продукцiї, тому робота усiх пiдприємств галузi орiєнтована на експорт. Особливiстю розвитку чорної металургiї України є те, що практично немає внутрiшнього ринку збуту продукцiї, тому робота усiх пiдприємств галузi орiєнтована на експорт. Основними конкурентами комбiнату на внутрiшньому ринку є комбiнати "Азовсталь", "Iльїча", "Запорiжсталь", на зовнiшньому ринку металургiйнi пiдприємства Росiї - Магнiтогорський, Челябiнський комбiнати.

Інформація щодо істотних проблем, які впливають на діяльність емітента

Значний знос основних засобiв на пiдприємствi, та вiдсутнiсть власних обiгових коштiв.

Інформація про факти виплати штрафів і компенсацій за порушення чинного законодавства

При проведеннi планових перевiрок органами ДНА мали мiсце окремi порушення. За результатами цих перевiрок фiнансовi санкцiї та пенi нарахованi у сумi 26 тис. грн..

Опис обранної політики щодо фінансування діяльності емітента

Структура капiталу товариства у 2006 роцi становила: власний капiтал - 1963001 тис. грн. або 36% усiєї валюти балансу; зобов'язання товариства складають 3433007 тис. грн. або 64%.
Коефiцiєнт загальної лiквiдностi, який показує, яку частину поточних зобов'язань по розрахункам можно погасити, мобiлiзуючи всi оборотнi кошти, станом на 31.12.2006р. становить 0,92 (при ориєнтованому позитивному значеннi показника 1-2), тобто мобiлiзуючi всi оборотнi активи пiдприємство не може покрити поточнi зобов'язання в повному обсязi. Коефiцiєнт абсолютної лiквiдностi, який показує, яка частина короткострокових зобов'язань може бути погашена за рахунок коштiв на розрахунковому рахунку та iнших рахунках банку, станом на 31.12.2006р. становить 0,02 (при ориєнтованому позитивному значеннi показника 0,25-0,50). Це свiдчить про недостатнiсть грошових коштiв, а також про те, що значну частину активiв пiдприємства складають запаси, дебiторська заборгованiсть та необоротнi активи, що потребує додаткової уваги при визнаннi та оцiнцi статей активу балансу з метою реального контролю за їх лiквiднiстю.

Інформація про вартість укладених, але ще не виконаних договорів (контрактів)

Комбiнат працює з основними постачальниками i покупцями згiдно довгострокових договорiв. Тому укладених, але не виконаних договорiв немає.

Прогнози та плани щонайменше на рік про діяльність емітента

Плановi показники на 2007 рiк.
Валова продукцiя в дiючих цiнах 8 122 971 тис. грн.
Реалiзацiя 8 122 971 тис. грн.
Собiвартiсть реал. продукцiї 7 380 531 тис. грн.
Прибуток валовий + 742 440 тис. грн.
Чистий прибуток + 297 887 тис. грн.
Виробництво:
Агломерат 5 243,3 тис. тонн
Чавун 4 002,1 тис. тонн
Сталь мартен 3 884,9 тис. тонн
Сталь конверторна 886,5 тис. тонн
Готовий прокат 2 783,0 тис. тонн

Інша інформація, що може бути істотною для оцінки інвестором фінансового стану та результатів діяльності емітента

В 2007 роцi на комбiнатi будуть проведенi капiтальнi ремонти:
- агломашини 2;
- доменних печей 3,4,5;
- вагоноопрокиду;
- МБЛЗ 1;
- станiв 1250, 2250, 600;
У 2007 роцi на комбiнатi буде освоєно виробництво конверторної сталi та литих слябiв на установцi безперервного лиття заготiвок 2

Ознака рейтингового агентства 
Найменування рейтингового агентства, яке визначило рейтингову оцінку емітента протягом календарного року, що передує поданню звітуд/н 
Дата визначення рейтингової оцінки емітента 
Інформація щодо рейтингової оцінки емітента визначеної протягом календарного року, що передує поданню звітуРейтингова оцiнка емiтентом не проводилася у зв'язку з вiдсутнiстю на це коштiв. 
Ознака рейтингового агентства, яке поновило рейтингову оцінку емітента протягом календарного року, що передує поданню звіту 
Найменування рейтингового агентства, яке поновило рейтингову оцінку емітента протягом календарного року, що передує поданню звітуд/н 
Дата поновлення рейтингової оцінки емітента 
Інформація щодо рейтингової оцінки емітента поновленої протягом календарного року, що передує поданню звітуд/н