Finance.ua
Назва емітентаВiдкрите акцiонерне товариство "Ватра"
Код за ЄДРПОУ00214267
Організаційно-правова формаВАТ

Опис бізнесу

Основні фактори, що впливають на діяльність емітента

Группа факторівОпис проблемСтупінь впливу на діяльність емітента*Які зміни, що прогнозуються, мають вплинути на підприємство
незначний впливсередній впливзначний вплив
Політичніприйняття законопроектiв щодо пiднесення розвитку промисловостi i с/г   Прийняття законiв щодо розвитку власного виробництва 
Фінансово-економічніПодаткова полiтика   Затвердження Верховною Радою зменшення фiксальних платежiв 
Виробничо-технологічнізастарiле обладнання   Оновлення обладнання 
Соціальнідв д/нд/нд/ндв 
Екологічнідв д/нд/нд/ндв 
ПриміткиВiдсутнiсть фiнансових iнвестицiй.

*У відповідній графі проставляється помітка "Х".

Інформація про найбільш впливових конкурентів з основної продукції

Найменування продукції (виду продукції)*Найменування конкурентаКраїна походження конкурентаСтупінь конкуренції**
незначний впливсередній впливзначний вплив
промислова свiтлотехнiка, прожектори АТ "Лiсма", Ардатов СТЗ, Лихословський завод "Свiтлотехнiка", АТ "Електролуч", Гагарiн завод iндустрiя, Алатир СТЗ Росiя   

*До переліку заносяться дані про продукцію (товари, роботи, послуги), обсяги реалізації якої становлять 10% та більше від загального обсягу реалізації.
**У відповідній графі проставляється помітка "Х".

Інформація про основну продукцію, що виробляє (послуги, що надає) емітент

Найменування продукції (виду продукції)*Торгові марки, під якими здійснюється збут продукціїПатентний та інший правовий захист продукції (винаходи та ліцензії, які використовуються в продукції)Код товару (товарної групи) за ТНЗЕД**Одиниця виміруОбсяг виробництва в натуральних одиницяхОбсяг виробництва у грошовому виразі (у діючих цінах) (тис.грн.)Чистий доход (виручка від реалізації за звітний період) ) (тис.грн.)
Свiтлотехнiчна продукцiя Д/Н Д/Н Д/Н Д/Н 0.000 15207.000 13211.000 
Інші товари (послуги):0.000 0.000 
Усього:15207.000 13211.000 

*До переліку заносяться дані про продукцію (товари, роботи, послуги), обсяги реалізації якої становлять 10% та більше від загального обсягу реалізації (у вартісному виразі).
**ТНЗЕД - "Товарна номенклатура зовнішньоекономічної діяльності".

Інформація про сировинну базу та основні характеристики споживачів продукції (послуг) емітента та розподіл споживачів за регіонами України та зовнішніх ринках

Найменування продукції (виду продукції)*Сировинна база для виробництва (Україна, країни СНД, зарубіжжя)**Доля в загальному обсязі реалізації (за регіонами) (%)
УкраїнаКраїни СНД та БалтіїКраїни дальнього зарубіжжя
Усього: свiтлотехнiчна продукцiя д/н 80.000 20.000 0.000 
Усього:0.000 0.000 0.000 

*До переліку заносяться дані про продукцію (товари, роботи, послуги), обсяги реалізації якої становлять 10% та більше від загального обсягу реалізації.
**Заповнюють емітенти, які займаються виробництвом.

Стисла історія підприємства, важливі події його розвитку

Фундатором пiдприємства є колишнiй Тернопiльський завод "Електроарматура". Iсторiя розвитку пiдприємства така: в 1971-1978 рр. побудовано корпус 1, в якому органiзовано виробництво пускорегулюючої апаратури, в 1977-82 рр. споруджено корпус 2, в якому було створено виробництво технологiчного обладнання, iнструменту, оснащення, в 1983-87 рр. побудовано корпуси 3,4, в яких органiзовано виробництво побутових свiтильникiв, пластмасове та ливарне виробництво. ВАТ "Ватра" створено на базi державного пiдприємства (рiшенням Мiнмашпрому України вiд 21.03.94 р. 2162) i зареєстроване рiшенням Тернопiльської мiської ради народних депутатiв 357 вiд 25.04.94 р.

Інформація про організаційну структуру емітента

Основнi напрямки дiяльностi товариства визначають загальнi збори акцiонерiв. Вони обирають членiв Ради акцiонерного товариства. Рада товариства розглядає та затверджує звiти за квартал, рiк. Керiвництво поточною дiяльнiстю здiйснює голова правлiння - генеральний директор, заступник генерального директора, головний бухгалтер. Перевiрку фiнансово-господарської дiяльностi Правлiння товариства здiйснює ревiзiйна комiсiя, обрана на загальних зборах акцiонерiв. Фiлiй, дочiрнiх пiдприємств товариство не створювало. Безпосередньо головi правлiння - генеарльному директору пiдпорядковуються всi вiддiли та структурнi пiдроздiли товариства. Головi правлiння пiдпорядковується: вiддiл планування i оперативного управлiння основним виробництвом, вiддiл матерiально-технiчного забезпечення, транспортно-складська служба, юридичний вiддiл, служба персоналу (вiддiл побутових вiдносин, спецiальний вiддiл надзвичайних ситуацiй режиму та побуту, пiдприємство громадського харчування, оздоровчi заклади, спорткомплекс, палац культури). Заступнику генерального директора пiдпорядковується служба технiчного обслуговування, вiддiл охорони працi, пожежної та екологiчної безпеки. Головному бухгалтеру пiдпорядковуються бухгалтерiя та економiчна служба товариства. Змiн в органiзацiйнiй структурi товариства не було.

Опис обраної облікової політики

Бухгалтерський облiк на товариствi здiйснюється згiдно Закону України "Про бухгалтерський облiк та фiнансову звiтнiсть в Українi" вiд 16.07.1999 р. 996 ХIУ та Положень (стандартiв) бухгалтерського облiку, що забезпечує єдинi принципи, методи, процедури при вiдображеннi поточних операцiй в облiку та складаннi фiнансової звiтностi. Згiдно дiючого законодавства України товариство здiйснює два види облiку: податковий та бухгалтерський нацiональними стандартами. Встановленi наступнi положення облiкової полiтики товариства: 1. Забезпечити безперервнiсть вiдображення операцiї та достовiрну оцiнку активiв, зобов"язань, капiталу в бухгалтерському облiку, застосовуючи журнально-ордерну форму облiку. 2.Бухгалтерський облiк основних засобiв здiйснювати вiдповiдно до Положення (стандарту) бухгалтерського облiку 7 "Основнi засоби", застосовуючи прямолiнiйний метод нарахування амортизацiї. Встановити наступнi строки використання i лiквiдацiйну вартiсть основних засобiв: а) будiвлi та споруди, передавальнi пристрої - 40 рокiв, л.в. - 2%, б) автомобiльний транспорт, меблi, обчислювальна технiка - 8 рокiв, л.в. - 2%, в) iншi засоби - 13 рокiв, л.в. - 4 %. 3.Вiдносити до молооцiнних необоротних активiв, вiдповiдно до п.5.1 П(е) 07 активи з термiном корисного використання бiльше 1 року та вартiстю до 500 грн. Амортизацiю по таких активах нараховувати в розмiрi 50 % їх вартостi при передачi їх в експлуатацiю i 50 % при їх вибуттi. 4.Знос спецiальної оснастки нараховувати прямолiнiйним методом. 5.Органiзувати аналiтичний облiк руху товарно-матерiальних цiнностей. 6.Довгостроковi фiнансовi iнвестицiї в асоцiйованi (частки у статутному фондi вiд 25 % до 50%) та дочiрнiх (частка в статутному фондi понад 50 %) компанiї вiдображають за методом участi в капiталi. 7.Нарахування резерву сумнiвних боргiв проводити в кiнцi звiтного року за методом перiодизацiї дебiторської заборгованостi iз застосуванням таких коефiцiєнтiв: до 6 мiсяцiв - 0 %, до 1 року - 5 %, до 2 рокiв - 30 %, до 3 рокiв - 50 %. 8. Облiк матерiальних цiнностей проводити в розрiзi окремих груп. Матерiали оцiнювати за цiнами придбання, тобто за їх фактичною собiвартiстю. Списання матерiалiв за цiною ранiше закупленої партiї, потiм iншої. 9.Транспортнi витрати пов"язанi з доставкою придбаних запасiв, вiдображаються у складi собiвартостi вiдповiдних одиниць засобiв, а у випадку неможливостi вiднесення таких витрат до конкретних одиниць засобiв - та нагромаджуються окремо i розподiляються пропорцiйно до вартостi вибулих запасiв. У 2004 роцi в товариствi запроваджено програмне забезпечення бухгалтерського облiку - 1С.Бухгалтерiя 7.7.

Витяг з аудиторського висновку

ТОВ "Тернопiльська аудиторська компанiя" здiйснила перевiрку в перiод з 27.01.2006 р. по 16.03.2006 р. для пiдвердження достовiрностi фiнансової звiтностi товариства за 2005 р. згiдно договору 03/06 вiд 27.01.2006 р. У звiтному перiодi товариством не було здiйснено переоцiнку балансової вартостi фiнансових iнвестицiй, необоротних та оборотних матерiальних активiв у порядку, передбаченому вiдповiдними Положеннями (стандартами) бухгалтерського облiку. Аудитори не проводили аудиторських процедур, необхiдних для оцiнки впливу цього на фiнансовi результати товариства та величину його додаткового капiталу. Класифiкацiю активiв товариства проведено правильно. При складеннi звiтностi за 2005 р. товариством не було проведено її консолiдацiю з фiнансовою звiтнiстю пiдприємств, як вiдповiдно до Положень (стандартiв) бухгалтерського облiку визнаються дочiрнiми. Крiм того, у звiтностi товариства не вiдображено показникiв дiяльностi його фiлiй. Структура власного капiталу товариства вiдображена достовiрно, за винятком можливого впливу вказаних вище невiдповiдностей. Аудитори вважають, що бухгалтерська звiтнiсть у всiх суттєвих аспектах достовiрно i повно подає фiнансову iнформацiю про ВАТ "Ватра" станом на 31 грудня 2005 р. згiдно з використаною концептуальною основою (нацiональними Положеннями (стандартами) бухгалтерського облiку) та вiдповiдає вимогам законодавства.

Інформація про основні види товарів або послуг, що їх виробляє чи надає емітент, перспективність виробництва окремих товарів, надання послуг

З 2005 року ВАТ "Ватра", як єдиний майновий комплекс, перебуває в новiй формi на ринку, яка гарантує прибутковiсть його фiнансування на тривалий перiод i можливiсть формування його коштiв на реiнвестицiї. В результатi здiйсненої у 2003 роцi органiзацiйно-управлiнської реструктеризацiї товариства iз його структури виведенi тi ланки, процеси та функцiї, якi були найбiльш складими для пiдприємтсва, якi найбiльш вiдчутно впливають на цiну товару i роблять його неконкурентно спроможним на ринку. Товариство, залишаючись власником єдиного майнового комплексу, перейшло на ринок у новiй формi - товариство продає свої послуги, продає право користуватися своїми засобами виробництва та експортує свiтлотехнiчну продукцiю. Обсяг продажу у 2005 р. склав 15207 тис.грн, проти 13947 тис.грн у 2004 р. Прибуток за 2005 р. отримано в сумi 600 тис.грн, що 46 разiв бiльше вiд 2004 р. Продаючи свої послуги новоутвореним структурам ВАТ "Ватра" отримало стабiльний, гарантований ринок. Основним ринком експортованої продукцiї являється Росiя, реалiзацiя здiйснюється через дилерськi представництва.

Інформація щодо істотних проблем, які впливають на діяльність емітента

Без серйозних iнвестувань, направлених на техпереозброєння виробництва, випускати конкурентно спроможну продукцiю з кожним роком стає тяжче. На придбання передового обладнання та технологiй (впровадження нових гальванiчних i лакофарбних покриттiв, пiдняття на новий технiчний рiвень системи пiдготовки виробництва, включаючи комп"ютеризацiю, комп"ютерне управлiння дiяльнiстю виробництва, впровадження нетрадицiйних методiв обробки поверхонь) необхiдно в рiк видiляти 500-800 тис.дол.США. ВАТ "Ватра" розроблено декiлька iнвестицiйних проектiв, якими передбаченi iнвестицiї направленi на розвиток технiки та технологiй вiд 2,5 млн дол. США до 5 млн дол. США, але законодавче поле України не приваблює до нас iнвесторiв.

Інформація про факти виплати штрафів і компенсацій за порушення чинного законодавства

Податковою ревiзiєю у 2005 р. товариству донараховано: податок на додану вартiсть 7,6 тис.грн (штрафнi санкцiї - 2,4 тис.грн), податок з власникiв транспортних засобiв та iнших самохiдних машин та механiзмiв - 1,8 тис.грн (штрафнi санкцiї - 0,3 тис.грн). Штрафнi санкцiї за патентування деяких видiв пiдприємницької дiяльностi - 0,7 тис.грн, 0,3 тис.грн за несвоєчасне повiдомлення про закриття банкiвського рахунку.

Опис обранної політики щодо фінансування діяльності емітента

В умовах жорсткої платiжної кризи в економiцi України, недостатнє кредитування власного товаровиробника, на противагу ВАТ "Ватра" забезпечене обiговими коштами для нормального, безперебiйного процесу виробництва. За 2005 р. товариство працювало з прибутково i за результами дiяльностi отримало прибуток у сумi 600 тис.грн Валюта балансу склала 70431 тис.грн. Перевищення активного оборотного капiталу над зобов"язаннями на кiнець звiтного року складає 21402 тис.грн, при цьому оефiцiєнт автономiї капiталу, який характеризує незалежнiсть фiнансового стану вiд запозичених коштiв, частка власних коштiв у загальнiй сумi джерел на початок 2005 року склала - 0,97 (мiнiмальний рiвень 0,6) на кiнець року - 0,98. Зростання коефiцiєнту автономiї свiдчить про зростання фiнансової незалежностi та зниження ризику фiнансових ускладнень. Коефiцiєнт фiнансової стабiльностi показує спiввiдношення власних та запозичених коштiв i на початок року вiн становив 38,64 (71298:1845), а на кiнець року - 55,16 (69172:1254). За звiтний перiод коефiцiєнт стабiльностi збiльшився на 16,52 або на 42,75 %. Суттєве покращення фiнансовго стану ВАТ "Ватра" у звiтному 2005 роцi показує коефiцiєнт забезпечення власними коштами, який визначається як спiввiдношення мiж власними коштами та заємними джерелами коштiв. Так, на початок року цей коефiцiєнт тобто К1:
К1= 23254:1845 = 12,6, а на кiнець року, тобто К2: К2=21407:1254=17,1, тобто забезпечення пiдприємства власними коштами збiльшилось у 1,4 рази.

Інформація про вартість укладених, але ще не виконаних договорів (контрактів)

Згiдно наказу 549 вiд 13.10.1999 р. "Про режим доступу до конфiденцiйної iнформацiї та системи її захисту" товариство не має права розповсюджувати iнформацiю стосовно договорiв.

Прогнози та плани щонайменше на рік про діяльність емітента

Спостережної радою товариства у груднi 2005 р. затверджений бюджетний план розвитку ВАТ "Ватра" на 2006 р.,згiдно якого обсяги та продаж послуг складуть у 2006 р. 15 млн грн, та плановий прибуток товариства складе 600 тис.грн.

Інша інформація, що може бути істотною для оцінки інвестором фінансового стану та результатів діяльності емітента

Протягом 2005 року товариство користувалося податковими пiльгами, податки в Державний бюджет нарахованi в 2005 роцi сплаченi у вiдповiдностi з чинним законодавством. Заборгованiсть перед Державним бюджетом та цiльовими фондами товариство немає. Держзамовлень у звiтному роцi товариство не отримувало. В Арбiтражний суд товариство подавало матерiали на суму 283,9 тис.грн. На адресу товариства надiйшло позовiв на загальну суму 1,4 тис.грн. Облiгацiй чи iнших цiнних паперiв товариство не випускало. Лiцензiй на окремi види дiяльностi товариство в звiтному роцi не отримувало. Товариство не належить нi до яких об"єднань пiдприємств. Послугами iнших юридичних осiб крiм реєстратора та аудитора не користується. Зобов"язань за цiнними паперами товариство немає.Посадовi особи протягом останнiх 5 рокiв покарань у виглядi позбавлення права займати певнi посади або права займатися певними видами дiяльностi не мають. Посадовi особи пртягом останнiх 3 рокiв до адмiнiстративної вiдповiдальностi за правопорушення в галузi фiнансiв не притягувались.
Посадовi особи протягом останнiх 5 рокiв не були на керiвних посадах пiдприємств, якi були лiквiдованi за рiшенням суду або визнанi банкрутом. Звiт за 2004 р. не публiкувався в друкованих органах, а згiдно чинного законодавства звiт ВАТ, як емiтента, оприлюднено на Web-сайтi Агенства iнфраструктури фондового ринку.

Ознака рейтингового агентства 
Найменування рейтингового агентства, яке визначило рейтингову оцінку емітента протягом календарного року, що передує поданню звітудв 
Дата визначення рейтингової оцінки емітента 
Інформація щодо рейтингової оцінки емітента визначеної протягом календарного року, що передує поданню звітудв 
Ознака рейтингового агентства, яке поновило рейтингову оцінку емітента протягом календарного року, що передує поданню звіту 
Найменування рейтингового агентства, яке поновило рейтингову оцінку емітента протягом календарного року, що передує поданню звітудв 
Дата поновлення рейтингової оцінки емітента 
Інформація щодо рейтингової оцінки емітента поновленої протягом календарного року, що передує поданню звітудв