Finance.ua
Назва емітентаВiдкрите акцiонерне товариство "Ватра"
Код за ЄДРПОУ00214267
Організаційно-правова формаВАТ

Опис бізнесу

Основні фактори, що впливають на діяльність емітента

Группа факторівОпис проблемСтупінь впливу на діяльність емітента*Які зміни, що прогнозуються, мають вплинути на підприємство
незначний впливсередній впливзначний вплив
ПолітичніПрийняття законопроектiв щодо пiднесення розвитку промисловостi i с/господарства   Прийняття законiв щодо розвитку власного виробництва. 
Фінансово-економічніПодаткова полiтика   Затвердження Верховною Радою зменшення фiксальних платежiв. 
Виробничо-технологічніЗастарiле обладнання   Оновлення обладнання 
Соціальнід/н д/нд/нд/нд/н 
Екологічнід/н д/нд/нд/нд/н 
Приміткид/н

*У відповідній графі проставляється помітка "Х".

Інформація про найбільш впливових конкурентів з основної продукції

Найменування продукції (виду продукції)*Найменування конкурентаКраїна походження конкурентаСтупінь конкуренції**
незначний впливсередній впливзначний вплив
Промислова свiтлотехнiка, прожектори АТ "Лiсма", Ардатов СТЗ. Лихословський з-д "Свiтлотехнiка". АТ"Електролуч", Гагарiн завод iндустрiя, Алатир СТЗ Росiя   

*До переліку заносяться дані про продукцію (товари, роботи, послуги), обсяги реалізації якої становлять 10% та більше від загального обсягу реалізації.
**У відповідній графі проставляється помітка "Х".

Інформація про основну продукцію, що виробляє (послуги, що надає) емітент

Найменування продукції (виду продукції)*Торгові марки, під якими здійснюється збут продукціїПатентний та інший правовий захист продукції (винаходи та ліцензії, які використовуються в продукції)Код товару (товарної групи) за ТНЗЕД**Одиниця виміруОбсяг виробництва в натуральних одиницяхОбсяг виробництва у грошовому виразі (у діючих цінах) (тис.грн.)Чистий доход (виручка від реалізації за звітний період) ) (тис.грн.)
свiтлотехнiчна продукцiя ВАТ "Ватра" д/н д/н д/н 0.000 9646.000 11897.000 
Інші товари (послуги):0.000 0.000 
Усього:9646.000 11897.000 

*До переліку заносяться дані про продукцію (товари, роботи, послуги), обсяги реалізації якої становлять 10% та більше від загального обсягу реалізації (у вартісному виразі).
**ТНЗЕД - "Товарна номенклатура зовнішньоекономічної діяльності".

Інформація про сировинну базу та основні характеристики споживачів продукції (послуг) емітента та розподіл споживачів за регіонами України та зовнішніх ринках

Найменування продукції (виду продукції)*Сировинна база для виробництва (Україна, країни СНД, зарубіжжя)**Доля в загальному обсязі реалізації (за регіонами) (%)
УкраїнаКраїни СНД та БалтіїКраїни дальнього зарубіжжя
Свiтлотехнiчна продукцiя Запорiзький алюмiнiєвий комбiнат. Першотравневий з-д. електротехнiчного фарфору. ОАО "Старьстекло". м.Рiвне "Акватон" 40.000 60.000 0.000 
Усього:40.000 60.000 0.000 

*До переліку заносяться дані про продукцію (товари, роботи, послуги), обсяги реалізації якої становлять 10% та більше від загального обсягу реалізації.
**Заповнюють емітенти, які займаються виробництвом.

Стисла історія підприємства, важливі події його розвитку

Фундатором пiдприємства є колишнiй Тернопiльський завод "Електроарматура".
Iсторiя розвiтку пiдприємства така:
-в 1971-1978рр. побудовано корпус 1, в якому органiзовано виробництво пускорегулюючої апаратури;
в 1977-1982рр. споруджено корпус 2, в якому було створено виробництво технологiчного обладнання, iнструменту, оснастки;
в 1983-1987рр. побудовано корпуса 3,4, в яких органiзовано виробництво побутових свiтильникiв. пластмасове та ливарне виробництво.
ВАТ"Ватра" створено на базi державного пiдприємства (рiшенням Мiнмашпрому України вiд 21.03.94р. 2162) i зареєстроване рiшенням тернопiльської мiської Ради народних депутатiв 25.04.1994р. 357.

Інформація про організаційну структуру емітента

Основнi напрямки дiяльностi товариства визначають загальнi збори акцiонерiв. Вони обирають членiв Ради акцiонерного товариства. Рада товариства розглядає та затверджує звiти за квартал, рiк.Керiвництво поточною дiяльнiстю здiйснює голова правлiння - генеральний директор, заступник генерального директора, головний бухгалтер. Перевiрку господарсько-фiнансової дiяльностi Правлiння товариства здiйснює ревiзiйна комiсiя, обрана на загальних зборах акцiонерiв. Фiлiй, дочiрнiх пiдприємств ВАТ "Ватра" не має. Безпосередньо головi правлiння-генеральному директору пiдпорядковуються всi вiддiли та структурнi пiдроздiли товариства.
Головi правлiння пiдпорядковується:
-вiддiл планування i оперативного управлiння основним виробництвом;
-вiддiл матерiально-технiчного забезпечення;
-транспортно-складська служба;
-юридичний вiддiл;
-служба персоналу (вiддiл побутових вiдносин, спецiальний вiддiлнадзвичайних ситуацiй режиму i побуту, пiдприємство громадського харчування, оздоровчi заклади, спорткомплекс, палац культури).
Заступнику генерального директора пiдпорядковуються служба технiчного обслуговування, вiддiл охорони працi, пожежної та екологiчної безпеки.
Головному бухгалтеру пiдпорядковуються бухгалтерiя та економiчна служба товариства.
Змiн в органiзацiйнiй структурi не було.

Опис обраної облікової політики

Бухгалтерський облiк здiйснюється згiдно Закону України "Про бухгалтерський облiк та фiнансову звiтнiсть в Українi" вiд 16.07.1999р. 996 - ХIУ та Положень(стандартiв) бухгалтерського облiку, що забезпечує єдинi принципи, методи та процедури при вiдображенi поточних операцiй в облiку та складаннi фiнансової звiтностi. Згiдно дiючого законодавства України, Товариство здiйснює 2 види облiку: податковий та бухгалтерський нацiональними стандартами.
Встановлено наступнi положення облiкової полiтики Товариства:
1. Забезпечити бепереривнiсть вiдображення операцiї та достовiрну оцiнку активiв, забов"язань, капiталу в бухгалтерському облiку, застосовуючи журнально-ордерну форму облiку.
2. Бухгалтерський облiк основних засобiв в 2003 роцi здiйснювати вiдповiдно до Положення(стандарту) бухгалтерського облiку 7 "Основнi засоби", застосовуючи прямолiнiйний метод нарахування амортизацiї. Встановити наступнi строки корисного використання i лiквiдацiйну вартiсть основних засобiв.
А) будiвлi, споруди, передавальнi пристрої -40 рокiв, Л.в.-2%
Б) автомобiльний транспорт, меблi, обчислювальна технiка -8 рокiв, Л.в.-2%
В) iншi основнi засоби - 13 рокiв, Л.в. -4%
3. Вiдносити до малоцiнних необоротних активiв вiдповiдно до п.5.1. П(е) 07 активи з термiном корисного використання бiльше 1 року та вартiстю до 500грн. Амортизацiю по таких активах нарахувати в розмiрi 50% їх вартостi при передачi в експлуатацiю i 50% при їх вибуттi.
4. Знос спецiальної оснастки нарахувати прямолiнiйним методом.
5.Органiзувати аналiтичний облiк руху товарно-матерiальних цiнностей.
6. Довгостроковi фiнансовi iнвестицiї в ассоцiйованi (частки в статутному фондi вiд 25% до 50%) та дочiрнiх (частка в статутному фондi понад 50%) компанiї вiдображають за методом участi в капiталi.
7. Нарахування резерву сумнiвних боргiв проводити в кiнцi звiтного року за методом перiодизацiї дебiторської заборгованостi iз застосуванням таких коефiцiентiв:
- до 6 мiсяцiв - 0%;
- до 1 року - 5%;
- до 2 рокiв - 30%;
- до 3 рокiв - 50%.
8. Облiк матерiальних цiнностей проводити в розрiзi окремих груп. Матерiали оцiнювати за цiнами придбання, тобто за їх фактичною собiвартостю. Списання матерiалiв за цiною ранiше закупленої партiї, потiм iнiшої.
9.Транспортнi витрати пов"язанi з доставкою придбаних запасiв, вiдображаються у складi собiвартостi вiдповiдних одиниць засобiв, а увипадку неможливостi вiднесення таких витрат до конкректних одиниць засобiв - та награмаджуються окремо i розподiляються пропорцiйно до вартостi вибулих запасiв.
10.Нараховувати резерв коштiв на забезпечення оплати вiдпусток.
У 2004 роцi в товариствi запроваджено програмне забезпечення бухоблiку - 1С:Бухгалтерiя 7.7.

Витяг з аудиторського висновку

У звiтному перiодi Товариством не було здiйснено переоцiнку балансової вартостi фiнансових iнвестицiй, необоротних та оборотних матерiальних активiв у порядку, передбаченому вiдповiдними Положеннями (стандартами) бухгалтерського облiку. Ми, однак, не проводили аудиторських процедур, необхiдних для оцiнки впливу цього на фiнансовi результати Товариства та величину його додаткового капiталу. Класифiкацiю активiв Товариства проведено правильно.
При складеннi звiтностi за 2004 рiк Товариством не було проведено її консолiдацiю з фiнансовою звiтнiстю пiдприємств, якi вiдповiдно до Положень (стандартiв) бухгалтерського облiку визнаються дочiрнiми. Крiм того, у звiтностi Товариства не вiдображено показникiв дiяльностi його фiлiї.
Витрати на сплату податку на прибуток у фiнансовiй звiтностi Товариства вiдображенi в сумi податку, обчисленiй виходячи з податкового/ а не облiкового прибутку, як це передбачено Положенням (стандартом) бухгалтерського облiку 17 "Податок на прибуток". Ми не проводили аналiзу рiзниць мiж облiковим i податковим прибутком Товариства, у зв'язку з чим не можемо стверджувати, яким чином зазначена невiдповiднiсть вплинула на величину чистого прибутку Товариства i в якому розмiрi, вiдповiдно, йому належало визнати в балансi вiдстроченi податковi активи чи зобов'язання.
Структура власного капiталу Товариства вiдображена в його звiтностi достовiрно, за винятком можливого впливу вказаних вище невiдповiдностей.
Враховуючи те, що iнвентаризацiя зобов'язань Товариства в повному обсязi проведена не була, ми не можемо стверджувати, що їх розмiр вiдображений в балансi достовiрно.
Ми вважаємо, що за винятком вказаних вище невiдповiдностей, бухгалтерська звiтнiсть в усiх суттєвих аспектах достовiрно i повно подає фiнансову iнформацiю про ВАТ <Ватра> станом на 31 грудня 2004 року згiдно з нацiональними Положеннями (стандартами) бухгалтерського облiку та облiковою полiтикою Товариства.

Інформація про основні види товарів або послуг, що їх виробляє чи надає емітент, перспективність виробництва окремих товарів, надання послуг

Починаючи з 2004 року ВАТ "Ватра", як єдиний майновий коплекс, перебуває в новiй формi на ринку, яка гарантує прибутковiсть його фiнансування на тривалий перiод i можливiсть формування коштiв на реiнвестицiї. В результатi здiйсненої у 2003 роцi органiзацiйно-управлiнської реструктеризацiї товариства iз його структури виведенi тi ланки, процеси i функцiї, якi були найбiльш складними для пiдприємства, якi найбiльш вiдчутно впливають на цiнц продукту i роблять його неконкурентним на ринку. ВАТ "Ватра" залишаючись власником єдиного майнового комплексу перейшло на ринок в iншiй формi - товариство продає свої послуги, продає право користуватися своїми засобами виробництва та експортує свiтлотехнiчну продукцiю. Обсяг продаж у 2004 роцi склав - 13947 т.грн. Прибуток за 2004 отримано в сумi 622т.грн., що у 47 раз бiльше вiд 2003 року. Продаючи свої послуги новоутвореним структорам ВАТ "Ватра" отримало стабiльний, гарантований ринок. Основним ринком експортованої продукцiї являється Росiя, реалiзацiя здiйснюється через дилерськi представництва.

Інформація щодо істотних проблем, які впливають на діяльність емітента

Без серйозних iнвестувань, направлених на техпереозброєння виробництва, випускати конкурентно спроможну продукцiю з кожним роком стає все важче. На придбання передового обладнання i технологiй (впровадження нових гальванiчних i лакофарбних покрить; подняття на новий технiчний рiвень системи пiдготовки виробництва, включаючи комп"ютерiзацiю; комп"ютерне управлiння дiяльнiстю виробництва; впровадження нетрадицийних методов обробки поверхонь) необхiдно в рiк видiляти 500-800 тис.дол. США. ВАТ"Ватра" розроблено декiлька iнвестицiйних проектiв, якими передбаченi iнвестицiї в розвиток технiки i технологiї вiд 2,5 млн.дол.США до 5 млн.дол.США, але законодавче поле України не приваблює до нас iнвесторiв, тому Радою Товариства було прийнято у 2003 роцi рiшення щодо реструктиризацiї основного виробництва, зберiгаючи єдиний майновий комплекс ВАТ "Ватра", яка завершена у 2004 роцi.

Інформація про факти виплати штрафів і компенсацій за порушення чинного законодавства

Податковою ревiзiєю за 2004 рiк.Товариству донараховано податок на прибуток в сумi 3 тис.грн. та пеня за нарушення термiнiв розрахункiв у сферi ЗЕД в сумi 7,1 тис.грн.

Опис обранної політики щодо фінансування діяльності емітента

В умовах жорстокої платiжної кризи в економiцi України, вiдсутностi банкiвського кредитування власного товаровиробника, товариство незабезпечено обiговими коштами для нормального, безперебойного процесу виробництва. За 2004 рiк товариство працювало прибутково, отримано прибуток 622 тис.грн. Валюта балансу склала 73143 тис.грн. Коефiцiєнт фiнансової незалежностi за 2004 рiк склав 13,6 протiв 6,7 за 2003рiк.
При наявностi в Українi понад 47% промислових пiдпримств збитковими, ВАТ "Ватра" працювало рентабельно. Але така ситуацiя зумовила в 2004 роцi падiння коефiцiєнту оборотностi дебiторської заборгованостi до 1,4 в Українi. В умовах вiдсутностi iнвестицiй у розвиток, в умовах економiчної нестабiльностi, перед товариством поставлене завдання "виживання".

Інформація про вартість укладених, але ще не виконаних договорів (контрактів)

Згiдно наказу 549 вiд вiд 13.10.1999р. "Про режим доступу до конфiденцiйної iнформацiї та систему її захисту" товариство не має право розповсюджувати iнформацiю стосовно договорiв.

Прогнози та плани щонайменше на рік про діяльність емітента

Спостережною радою товариства у груднi 2004 рокузатверджений бюджетний план розвитку ВАТ "Ватра" на 2005 рiк, згiдно якого обсяги продаж та послуг складають у 2005 роцi в межах 13,4 млн.грн. та плановий прибуток складе 610 тис.грн.

Інша інформація, що може бути істотною для оцінки інвестором фінансового стану та результатів діяльності емітента

Протягом 2004р. ВАТ "Ватра" не користувалась податковими пiльгами, податки в Державний бюджет нарахованi в 2004 р. сплаченi у вiдповiдностi з чинним податковим законодавством. Заборгованостi перед Державним бюджетом та цiльовими фондами ВАТ "Ватра" не має. Держзамовлень в 2004р. товариство не виконувало. ВАТ "Ватра" подавала в Арбiтражний суд в 2004 роцi матерiали на суму 2188,0 тис.грн.
В адресу ВАТ "Ватра" надiйшло позовiв на суму 41 тис.грн.
Облiгацiй чи iнших цiнних паперiв товариство не випускало.
Одержаних лiцензiй на окремi види дiяльностi не має.
Асоцiацiй, корпорацiй, консорцiумiв, концернiв, iнших об"єднань товариство не має.
Процентних, дисконтних, цiльових чи iнших цiнних паперiв не має.
ВАТ "Ватра" закiнчило на початку 2004 року реструктерiзацiю пiдприємства з метою зниження витратностi виробництва та пiдвищення конкурентностi свiтлотехнiчних виробiв товариства на ринках України та Росiї.
Члени спостережної ради Жердицький В.Ю. та Савощенко О.А. є представниками юридичних осiб власникiв цiнних паперiв товариства.
Рiшення про виплату дивiдендiв буде прийнято на загальних зборах акцiонерiв, якi запланованi на 20 травня 2005року.