Finance.ua
Назва емітентаВАТ "Ясинуватський машинобудiвний завод"
Код за ЄДРПОУ00211197
Організаційно-правова формаВАТ

Опис бізнесу

Основні фактори, що впливають на діяльність емітента

Группа факторівОпис проблемСтупінь впливу на діяльність емітента*Які зміни, що прогнозуються, мають вплинути на підприємство
незначний впливсередній впливзначний вплив
ПолітичніНестабiльне полiтичне становище.   Змiни не прогнозуються. 
Фінансово-економічніЗмiна державних правил та зростання податкового пресу.   Реформа бухгалтерського та податкового облiку. 
Виробничо-технологічніНесвоєчасне постачання комплектуючих.   Налагодження господарських зв'язкiв. 
СоціальніНапруженiсть iз занятостю в регiонi.   Створення нових робочих мiст. 
ЕкологічніТяжкий екологiчний стан в країнi.   Удосконалення природоохорон. законодавства. 
Примітки

*У відповідній графі проставляється помітка "Х".

Інформація про найбільш впливових конкурентів з основної продукції

Найменування продукції (виду продукції)*Найменування конкурентаКраїна походження конкурентаСтупінь конкуренції**
незначний впливсередній впливзначний вплив
Прохiдницькi комбайни ЗАТ "Ново-Краматорський машзавод" Україна   
Прохiдницькi комбайни Горл. машинобуд. з-д iм. Кiрова Україна   
Прохiдницькi комбайни Копiйський машинобуд завод Росiя   
Прохiдницькi комбайни Ясногiрський машинобуд. завод Росiя   

*До переліку заносяться дані про продукцію (товари, роботи, послуги), обсяги реалізації якої становлять 10% та більше від загального обсягу реалізації.
**У відповідній графі проставляється помітка "Х".

Інформація про основну продукцію, що виробляє (послуги, що надає) емітент

Найменування продукції (виду продукції)*Торгові марки, під якими здійснюється збут продукціїПатентний та інший правовий захист продукції (винаходи та ліцензії, які використовуються в продукції)Код товару (товарної групи) за ТНЗЕД**Одиниця виміруОбсяг виробництва в натуральних одиницяхОбсяг виробництва у грошовому виразі (у діючих цінах) (тис.грн.)Чистий доход (виручка від реалізації за звітний період) ) (тис.грн.)
Прохiдницькi комбайни ПК-8МА, КСП-32, КСП-33, КСП-22, КСП-42, КСП-35, КСП-43 немає немає шт. 60.000 142699.900 121294.900 
Машини рiзнi КДР-6, 1ППН-5Я, 1ППН,ДД3-6 немає немає шт. 10.000 2296.400 1913.600 
Iншi товари (послуги ) :     0.000 21094.400 27923.700 
Інші товари (послуги):0.000 0.000 
Усього:166090.700 151132.200 

*До переліку заносяться дані про продукцію (товари, роботи, послуги), обсяги реалізації якої становлять 10% та більше від загального обсягу реалізації (у вартісному виразі).
**ТНЗЕД - "Товарна номенклатура зовнішньоекономічної діяльності".

Інформація про сировинну базу та основні характеристики споживачів продукції (послуг) емітента та розподіл споживачів за регіонами України та зовнішніх ринках

Найменування продукції (виду продукції)*Сировинна база для виробництва (Україна, країни СНД, зарубіжжя)**Доля в загальному обсязі реалізації (за регіонами) (%)
УкраїнаКраїни СНД та БалтіїКраїни дальнього зарубіжжя
Прохiдницькi комбайни, рiзнi машини Україна 51.000 45.500 3.500 
Усього:51.000 45.500 3.500 

*До переліку заносяться дані про продукцію (товари, роботи, послуги), обсяги реалізації якої становлять 10% та більше від загального обсягу реалізації.
**Заповнюють емітенти, які займаються виробництвом.

Стисла історія підприємства, важливі події його розвитку

В 1945 р. Всесоюзний Комiтет Оборони прийняв рiшення про будiвництво у Ясинуватiй машинобудiвного заводу, який вже в 1947 роцi випустив свою першу продукцiю. Це були будiвельнi та самохiднi баштовi крани, в яких мала велику потребу країна для вiдновлення зруйнованого господарства. Ось уже на протязi 5 десятирiчь Ясинуватський машинобудiвний завод тiсно пов'язаний з вугiльною, машинобудiвною, хiмiчною та iншими галузями промисловостi.
За цi роки заводом виготовлено та поставлено народному господарству бiльш нiж 3000 прохiдницьких комбайнiв двадцяти чотирьох типiв, починаючи з ШБМ-2 та "Ясинувата-2М" та закiнчуючи комбайнами: 4ПП-2М, ПК-8, 4ПП-2СМ, КСП-21, КСП-32, сiм прохiдницьких лебiдок, триста дробарно-закладочних комплексiв "Титан", бiля двохсот дробарок, комбайни типу КВ для проведення вертикальних та похилих виробок, комплекси для проходки стовбурiв шахт типу КС та бурильнi установки БУКС, тисячи тон рiзного збагачувального, химiчного та iндивiдуального обладнання. Продукцiя пiдприємства постачалась у 17 країн свiту. Завод є єдиним пiдприємством у СНД по виготовленню унiкальних механiзованих комплексiв для проходки та будiвництва тонелiв рiзноманiтного призначення.
Акцiонерне товариство вiдкритого типу "Ясинуватський машзавод" створено у сiчнi 1995 року по наказу
4564 Донецького РВ ФДМ України вiд 30.12.94 р. шляхом перетворення орендного пiдприємства "Ясинуватський машзавод". ВАТ "Ясинуватський машзавод" зареєстровано рiшенням Ясинуватського МВК 10.01.95 р.
У 1996 р. було розпочато виробництво породовантажних машин 1ППН5Я. У 1998 р. розпочато виробництво:
- нового прохiдницького комбайну КСП-32;
- нового прохiдницького комбайну КСП-21.
У 1999 р. заводом було виготовлено та поставлено у республiку Бiлорусь прохiдницькi комбайни 4ПП-2СМ.
Заводом освоєно випуск гiдромоторiв, скрiбкових ланцюгiв, гiдрозамкiв та iнших комплектуючих виробiв, якi ранiше ввозились з рiзних куткiв Росiї.

Інформація про організаційну структуру емітента

Товариство складається з 31 структурного пiдроздiлу. Всi пiдроздiли знаходяться на територiї заводу в м. Ясинувата.
Товариство має 4 основнi цехи: iнструментальний, ливарний та 2 механо-складальних. Iншi пiдроздiли вiдносяться до допомiжних. Iнструментальний цех виробляє деталi та вузли, необхiднi для створення основних видiв продукцiї заводу. Ливарний цех виплавляє вуглицеву, леговану та електросталь, литво чавунне, виготовляє поковки, штамповки, зварювальнi металоконструкцiї, вироби з пластмас. У механоскладальних цехах проводиться складання прохiдницьких комбайнiв, машин, навантажувальних машин, лебiдок та iнших видiв продукцiї.
Крiм цього, товариство має допомiжнi пiдроздiли:
енергоцех, транспортний цех, залiзничний цех, ремонтний цех, експериментальний та модельний цеха, господарський пiдроздiл, служба механiка, технiчний вiддiл, вiддiли постачання.
Товариство випiкає хлiб та хлiбо-булочнi вироби. Має роздрiбну торгiвельну мережу, в якiй вiдбувається реалiзацiя продуктiв харчування, непродовольчих товарiв та ГММ. Товариство має мережу громадського харчування (їдальня, кафе). Дiагностичний центр реалiзує медичнi послуги. Роздрiбна мережа аптек реалiзує медикаменти. Товариство надає послуги у сферi вiдпочинку, розваг, культури та спорту.

Опис обраної облікової політики

Товариство обрало облiкову полiтику у вiдповiдностi з законом України 96-XIV "Про бухгалтерський облiк та фiнансову звiтнiсть в Українi" вiд 16.07.99р. Фiнансова звiтнiсть складена у нацiональнiй валютi - гривнi.
Фiнансова звiтнiсть товариства була пiдготовлена за 2005 р. вiдповiдно до Положень (стандартiв) бухгалтерського облiку, затверджених наказами Мiнiстерства фiнансiв України.
За ПСБО звiтний перiод складає календарний рiк. Передбачається також складання промiжної звiтностi (квартальної та мiсячної) нарастаючим пiдсумком з початку року.
Баланс вiдображає фактичну вартiсть майнового стану товариства з урахуванням зносу основних засобiв, малоцiннi та швидкозношуванi предмети, нематерiальнi активи. Знос нараховується вiдповiдно дiючого податкового законодавства. Норми нарахування зносу складають:
- будiвлi, споруди, передавальнi пристрої - 2%;
- транспортнi засоби, машини та обладнання - 10%;
- iншi - 6% - 15%.
У статтi "Нематерiальнi активи" вiдображається вартiсть об'єктiв, вiднесених у склад нематерiальних активiв вiдповiдно стандартам. В цiй статтi приводяться окремо первiсна та залишкова вартiсть нематерiальних активiв, а також нарахована сума зносу.
У статтi "Незавершене будiвництво" вiдображається вартiсть незавершених капiтальних iнвестицiй в будiвництво, виготовлення, реконструкцiю, модернизацiю, придбання необоротних активiв, а також авансовi платежi для фiнансування капiтального будiвництва.
Основнi засоби вiдображенi в облiку за фактичними витратами на їх придбання, доставку, встановлення, спорудження i виготовлення з урахуванням сум декiлькох обов'язкових дооцiнок, якi було проведено за рiшенням КабМiну України у зв'язку з iнфляцiєю, починаючи з 1992 р.
Данi українського бухгалтерського облiку не дозволяють визначити iсторичну собiвартiсть об'єктiв основних засобiв або її справедливу вартiсть (реальну ринкову вартiсть), як вимагають ПСБО. Iндексацiї балансової вартостi основних фондiв проводились згiдно з механiзмом та iндексами, встановленими державними органами. Загальнi для всiх пiдприємств iндекси, що були визначенi Мiнiстерством статистики, не могли привести облiкову вартiсть об'єктiв основних засобiв у вiдповiдностi до їх реальної ринкової вартостi. До основних засобiв вiдносяться видатки на незакiнченi роботи.
Нарахування амортизацiї основних засобiв проводиться у вiдповiдностi з українським податковим законодавством. До 01.07.97р. нарахування амортизацiї проводилось прямолiнiйно за єдиними встановленими державою нормами. З 01.07.97р. амортизацiя нараховується методом зменшення залишку, шляхом використання встановлених норм до залишкової вартостi основних засобiв на початок звiтного перiоду.
Строк амортизацiї нематерiальних активiв визначається строком їх корисного життя. Амортизацiя нараховується прямолiнiйним методом.
Запаси включають сировину та матерiали МШП на складi. Запаси облiковуються за собiвартiстю. Собiвартiсть запасiв включає витрати на придбання.
Матерiальнi цiнностi, якi не мають реалiзацiйної вартостi, не визнанi активами.
Довгостроковi фiнансовi iнвестицiї вiдображають фiнансовi iнвестицiї на перiод бiльше одного року, а також iнвестицiї, якi не можуть бути реалiзованi у будь-який момент.
Довгострокова дебiторська заборгованiсть показує заборгованiсть фiзичних та юридичних осiб, яка буде погашена пiсля 12 мiсяцiв с дати баланса.
Дебiторська заборгованiсть вiдображається за реальною вартiстю. Дебiторська заборгованiсть за товари, роботи, послуги включає заборгованiсть за реалiзованi в кредит продукцiю, товари, наданi послуги. Iнша дебiторська заборгованiсть складається iз заборгованостi, що не пов'язана з продажем продукцiї та наданням послуг.
Доход вiд реалiзацiї продукцiї визначається у вiдповiдностi з методом нарахувань при вiдвантаженнi продукцiї. Доход вiд надання послуг вiдображається, коли надання послуг здiйснено.
Витрати майбутнiх перiодiв вiдображають витрати, якi мали мiсце на протязi поточного або минулих звiтних перiодiв, але вiдносяться до наступних звiтних перiодiв.
Витрати на податок на прибуток включають податки, розрахованi у вiдповiдностi до дiючого податкового законодавства України.
Грошовi кошти включають суму грошей у касi, на поточних та iнших рахунках в банках.
Додатково вкладений капiтал вiдображає суму, на яку вартiсть реалiзацiї випущених акцiй перевищує їх номiнальну вартiсть.
Iнший додатковий капiтал вiдображає суму дооцiнки необоротних активiв, вартiсть необоротних активiв, безкоштовно одержаних вiд iнших юридичних та фiзичних осiб та iншi види додаткового капiталу.
У статтi "Векселя виданi" вiдображається сума заборгованостi, на яку пiдприємство видало векселя пiд забезпечення робiт, послуг кредиторiв.
Стаття "Кредиторська заборгованiсть за товари, роботи, послуги" вiдображає суму заборгованостi постачальникам та пiдрядчикам за матерiальнi цiнностi, виконанi роботи та послуги.
Принципами складання бухгалтерської звiтностi є:
1. Безперервнiсть функцiонування пiдприємства.
2. Постiйнiсть методiв, застосовуємих у бухгалтерському облiку.
3. Облiк витрат тадоходiв вiдображаються у тому звiтному перiодi, у якому вони мали мiсце.

Витяг з аудиторського висновку

Аудитори провели аудиторську перевiрку балансу ВАТ "Ясинуватський машинобудiвний завод" (який додається) станом на 31 грудня 2005р., а також перевiрку звiту про фiнансовi результати, звiту про рух грошових коштiв, звiту про власний капiтал та примiтки до рiчної фiнансової звiтностi за рiк, що минув на зазначену дату. Вiдповiдальнiсть за цi фiнансовi звiти несе управлiнський персонал товариства. Аудитори несуть вiдповiдальнiсть за висловлення думки щодо цих фiнансових звiтiв на пiдставi аудиторської перевiрки. Аудитори не спостерiгали за проведенням рiчної iнвентаризацiї товарно-матерiальних запасiв, тому що ця дата передувала початку аудиторської перевiрки. Аудитори не змогли перевiрити кiлькiсть товарно-матерiальних запасiв за допомогою iнших аудиторських процедур.
Як концептуальну основу для пiдготовки цих фiнансових звiтiв ВАТ "Ясинуватський машинобудiвний завод" використовує вимоги українського законодавства вiдносно органiзацiї бухгалтерського облiку, а саме:
вимоги Закону України "Про бухгалтерський облiк та фiнансову звiтнiсть в Українi" 996/XIY вiд 16.07.99р., вимоги нацiональних Положень (Стандартiв) бухгалтерського облiку, а також вимоги iнших нормативних документiв з питань органiзацiї бухгалтерського облiку в Українi.

Інформація про основні види товарів або послуг, що їх виробляє чи надає емітент, перспективність виробництва окремих товарів, надання послуг

Товариство спецiалiзується на виробництвi особливо складної гiрничо-прохiдницької технiки та iншого гiрничо-шахтного обладнання.
Основною продукцiєю товариства (бiля 80% доходу вiд реалiзацiї) є виробництво прохiдницьких комбайнiв рiзних модифiкацiй:
- прохiдницькi комбайни:
- 31 шт. на 35331.9 тис. грн. (2003 р.); 62 шт. на 103833 тис. грн. (2004р.); 60 шт. на 121294.9 тис. грн.;
- iншi машини:
- 38 шт. на 12179.3 тис. грн. (2003 р.); 8 шт. на 1536.6 тис. грн. (2004 р.); 10 шт. на 1913.6 тис. грн.;
- товари народного споживання - 1171.9 тис. грн. (2003 р.); 32325.9 тис. грн. (2004 р.); 27923.7 тис. грн. (2005р.).
Дiяльнiсть товариства не залежить вiд сезонних змiн, оскiльки попит на його продукцiю не має сезонного характеру. Товариство має змогу збiльшити своє виробництво, але замовники не мають достатньо коштiв на замовлення продукцiї товариства. Товариство освоює новi види продукцiї у кожному роцi, модернизує комбайни, якi вже є.

Товариство постачає свою продукцiю на вугiльнi пiдприємства України, у страни СНД та у далеке зарубiжжя. Значними споживачами продукцiї є:
Україна:
ДП "Лисичанськвугiлля"; ВАТ "Донецькмiськмаш"; ДП "Луганськвугiлля"; ТМД "ЯМЗ"; ТОВ "Сервисдонторг"; Донтехномаш; ТОВ "Октан"; ТОВ "Дисса"; ТОВ ПТГ "Квант"; ВАТ "Укрвуглебуд"; "Пiвденно-схiднi технологiї"; ТОВ "Домiнiка"; "Дон. вугiльно-енергетична компанiя" та iншi;
країни СНД:
ЗАТ "ТД "Северный Кузбасс"; ВАТ "Уралкалiй"; ОУК "Южкузбассуголь"; ЗАТ "Оптим проф"; ВАТ "Белон"; ПК "Рост-индустрия";
далеке зарубiжжя: Фiрма HYDEX kft; Мining Nexnolog; Хайман унтерт.
Умови i вартiсть укладених угод є конфедицiйною iнформацiєю товариства.
Виробництво гiрничо-шахтного обладнання має такi особливостi розвитку:
- зменшення обсягiв замовлень на нове обладнання поряд iз зростанням попиту на запаснi частини;
- поширення конкуренцiї.
Це обумовлено:
- зменшенням обсягiв вугледобування, що призводить до зменшення фiнансування галузi;
- вiдновлення виробництва на деяких пiдприємствах-конкурентах, якi деякий час не працювали.
Основними конкурентами товариства в Українi по виробництву прохiдницьких комбайнiв є:
- ЗАТ "Новокраматорський машинобудiвний завод";
- Горлiвський машинобудiвний завод iм. Кiрова.
Прохiдницькi комбайни аналогiчного класу виробляються у Росiї:
- Копiйський машинобудiвний завод (Челябинська обл.);
- Ясногiрський машинобудiвний завод (Тульська обл.).
ВАТ "ЯМЗ" давно випускає прохiдницькi комбайни, має великий досвiд у розробцi нових видiв комбайнiв i гiрничого обладнання. Тому, на нашу думку, продукцiя товариства є кращою.

Інформація щодо істотних проблем, які впливають на діяльність емітента

На дiяльнiсть товариства впливають постiйнi змiни чинного i податкового законодавства. Недостатнє фiнансування вугiльної галузi не дає змоги товариству мати бiльше замовникiв.

Інформація про факти виплати штрафів і компенсацій за порушення чинного законодавства

За звiтний перiод товариство сплатило штрафiв на суму 333 тис. грн., а саме:
- штрафи в пенс. фонд - 22.4 тис. грн.;
- штрафи в мiсцевий бюджет - 3.8 тис. грн.;
- штрафи за невиконання перевезень i погрузки - 1 тис. грн.;
- по оренднiй платi за землю - 0.6 тис. грн.;
- штрафи по податкам - 13.2 тис. грн.;
- штрафнi санкцiї за невиконання вимог договору - 180 тис. грн.;
- пеня по договору купiвлi-продажу - 18.9 тис. грн.;
- пеня ЗАТ ТД "Сев. Кузбасс" - 88.3 тис. грн.;
- штрафи за актами перевiрок - 4.8 тис. грн.

Опис обранної політики щодо фінансування діяльності емітента

Товариство знаходиться на самофiнансуванi та на госпрозрахунку. Державних замовлень товариство не мало у звiтному роцi. Нiяких пiльг по податкам товариство не має.
За оцiнками фахiвцiв можна зробити висновок.
На пiдставi розрахунку коефiцiєнтiв лiквiдностi можна сказати, що за станом на 31.12.2005 р. товариство має лiквiдний баланс та здатне реально погасити свої поточнi зобов'язання.
Коефiцiєнт фiнансової незалежностi свiдчить про питому вагу власного капiталу в загальнiй сумi коштiв, авансованих в дiяльнiсть товариства. Розрахований коефiцiєнт фiнансової незалежностi показує, що частка власного капiталу на кiнець року залишилась на попередньому рiвнi, в ресурсах товариства власний капiтал займає переважну частину, що свiдчить про те, що пiдприємство незалежне вiд залучених засобiв.
Коефiцiєнт структури капiталу (фiнансування) свiдчить про те, що позиковi кошти збiльшились у 2005р.
Можна зробити висновок, що товариство платоспроможне та здатне реально погасити свої поточнi зобов'язання. Товариство не вiдчувало нестачу лiквiдних активiв, зокрема грошових коштiв.
Фiнансова стiйкiсть товариства вiдповiдає прийнятим нормам i товариство незалежне вiд зовнiшнiх джерел фiнансування - це завжди сприятливо дiє на фiнансово-господарську дiяльнiсть пiдприємства.
В цiлому, фiнансовий стан товариства можна вважати задовiльним.

Інформація про вартість укладених, але ще не виконаних договорів (контрактів)

Товариство має укладенi договори, але ще невиконанi:
- ТОВ "Промисловий Альянс Схiд-Захiд" - дог. 35 вiд 05.09.05р. (2 комбайни, запаснi частини до комбайнiв);
- ТОВ МПК "Донецьке промислово-сировинне забезпечення" - дог. 44 вiд 27.12.05р. (3 лебiдки пересувнi з електричним приводом);
- ТОВ "Євро-iмпекс" - додаткова угода вiд 15.12.05р. к дог. 10 вiд 01.06.04р. (обладнання власного виготовлення, запаснi частини до обладнання);
- ДВАТ "Трест "Донецькшахтопроходка" - додаткова угода вiд 04.01.06р. к дог. 27 вiд 27.07.05р. (запаснi частини до комбайну);
- Корпорацiя "Донбаська паливо-енергетична компанiя" - дог. КП/2005/10/20-5 вiд 20.10.05р., дог.
КП/2005/10/12-1 вiд 12.10.05р. (запаснi частини);
- ТОВ "Луга-Трейд" - додаткова угода вiд 31.05.05р. до дог. 45 вiд 02.06.03р. (обладнання власного виготовлення та запаснi частини до нього);
- ВАТ "Енергомашспецьсталь" - дог. 3 2 вiд 26.01.06р. (дробилка двухвалкова зубчата);
- ТОВ "Промисловий центр" (м. Москва) - контракт 18-07 вiд 18.07.05р. (комбайн КСП-22С);
- ЗАТ "СТЕЛС" (м. Санкт-Петербург) - контракт 10 вiд 29.10.05р. (3 комбайна КСП-33);
- ВАТ "СВЕК" (Росiя) - контракт СВЕК/1534М вiд 15.11.05р. (дробилка двухвалкова зубчата), контракт
СВЕК-06/100М вiд 21.02.06р. (комбайн КСП-33);
- ВАТ "Трест "Шахтоспецстрой" (Беларусь) - контракт 230-РР1314-4402 вiд 15.02.06р. (2 комбайна ПК-8МА);
- Фiрма "HYDEX KFT" (Угорщина) - контракт 235-РР1314-4402 вiд 20.03.06р. (запаснi частини до комбайну);
- Компанiя "East MEK kft" (Угорщина) - контракт 232-РР1314-4402 вiд 03.03.06р. (запаснi частини до комбайну);
- Компанiя "Техком LLP" (Велика Британiя) - контракт 226-РР1314-4402 вiд 12.12.05р. (запаснi частини до дробилки зубчатiй);

Прогнози та плани щонайменше на рік про діяльність емітента

ВАТ "ЯМЗ" на майбутнiй рiк планує випустити продукцiї на суму 170004 тис. грн., а саме:
- комбайни прохiдницькi:
- КСП-32 - 55 шт. на суму 93500 тис. грн.;
- КСП-42 - 2 шт. на 4500 тис. грн.;
- КСП-33 - 8 шт. на 14688 тис. грн.;
- КСП-35 - 8 шт. на 15760 тис. грн.;
- КСП-22 - 4 шт. на 3840 тис. грн.;
- КСП-43 - 3 шт. на 7500 тис. грн.;
- ПК-8МА - 2 шт. на 4000 тис. грн.;
- КДР-6 - 3 шт. на 930 тис. грн.;
- породопогрузочна машина - 11 на 2046 тис. грн.;
- запчастини ГШО - 20000 тис. грн.;
- товари народного споживання в опт. цiнах - 240 тис. грн.;
- ковбаснi вироби - 2000 тис. грн.;
- iнша продукцiя - 1000 тис. грн.

Інша інформація, що може бути істотною для оцінки інвестором фінансового стану та результатів діяльності емітента

Звiт за 2004 р. був розташований на сайтi www.corporation.com.ua 31 травня 2005 р.
Керiвництво товариства не планує вiдмовлятись вiд утримання об'єктiв соцiальної сфери. Це рiшення ухвалено на загальних зборах акцiонерiв.

Ознака рейтингового агентства 
Найменування рейтингового агентства, яке визначило рейтингову оцінку емітента протягом календарного року, що передує поданню звітуд/н 
Дата визначення рейтингової оцінки емітента 
Інформація щодо рейтингової оцінки емітента визначеної протягом календарного року, що передує поданню звітуд/н 
Ознака рейтингового агентства, яке поновило рейтингову оцінку емітента протягом календарного року, що передує поданню звіту 
Найменування рейтингового агентства, яке поновило рейтингову оцінку емітента протягом календарного року, що передує поданню звітуд/н 
Дата поновлення рейтингової оцінки емітента 
Інформація щодо рейтингової оцінки емітента поновленої протягом календарного року, що передує поданню звітуд/н