Finance.ua
Назва емітентаВIДКРИТЕ АКЦIОНЕРНЕ ТОВАРИСТВО КРИВОРIЗЬКИЙ ЗАВОД ГIРНИЧОГО МАШИНОБУДУВАННЯ
Код за ЄДРПОУ00211174
Організаційно-правова формаВАТ

Опис бізнесу

Основні фактори, що впливають на діяльність емітента

Группа факторівОпис проблемСтупінь впливу на діяльність емітента*Які зміни, що прогнозуються, мають вплинути на підприємство
незначний впливсередній впливзначний вплив
ПолітичніНевизначенiсть та змiни дiючих законодавчих актiв   Д/н 
Фінансово-економічніЗростання цiн на енергоносiї   Установлення контрольно-вимiрювальних приладiв на енерго- та водопостачання 
Виробничо-технологічніСтарiння виробничих фондiв   Придбання нового обладнання 
СоціальніЗменшення кiлькостi квалiфiкованих спецiалiстiв   Ведеться пiдготовка та перепiдготовка кадрiв основних професiй. Проведена атестацiя робочих мiсць iз шкiдливими умовами працi. 
ЕкологічніД/н д/нд/нд/нД/н 
ПриміткиД/н

*У відповідній графі проставляється помітка "Х".

Інформація про найбільш впливових конкурентів з основної продукції

Найменування продукції (виду продукції)*Найменування конкурентаКраїна походження конкурентаСтупінь конкуренції**
незначний впливсередній впливзначний вплив
Верстат НКР-100МА ВАТ "Киштимський машинобудiвний завод" Росiя   
Верстат НКР-100МА ЗАТ "Староосколький машинобудiвний завод" Росiя   
Верстат СБШ250МНА32 ВАТ "Рудгiрмаш", м. Воронiж Росiя   
Навантажувач НК-1 ВАТ "Дарасунський машинобудiвний завод" Росiя   

*До переліку заносяться дані про продукцію (товари, роботи, послуги), обсяги реалізації якої становлять 10% та більше від загального обсягу реалізації.
**У відповідній графі проставляється помітка "Х".

Інформація про основну продукцію, що виробляє (послуги, що надає) емітент

Найменування продукції (виду продукції)*Торгові марки, під якими здійснюється збут продукціїПатентний та інший правовий захист продукції (винаходи та ліцензії, які використовуються в продукції)Код товару (товарної групи) за ТНЗЕД**Одиниця виміруОбсяг виробництва в натуральних одиницяхОбсяг виробництва у грошовому виразі (у діючих цінах) (тис.грн.)Чистий доход (виручка від реалізації за звітний період) ) (тис.грн.)
Машини та обладнання для гiрничорудної галузi Д/н Д/н 796,1688 шт. 3536.000 40252.000 41114.000 
Інші товари (послуги):0.000 0.000 
Усього:40252.000 41114.000 

*До переліку заносяться дані про продукцію (товари, роботи, послуги), обсяги реалізації якої становлять 10% та більше від загального обсягу реалізації (у вартісному виразі).
**ТНЗЕД - "Товарна номенклатура зовнішньоекономічної діяльності".

Інформація про сировинну базу та основні характеристики споживачів продукції (послуг) емітента та розподіл споживачів за регіонами України та зовнішніх ринках

Найменування продукції (виду продукції)*Сировинна база для виробництва (Україна, країни СНД, зарубіжжя)**Доля в загальному обсязі реалізації (за регіонами) (%)
УкраїнаКраїни СНД та БалтіїКраїни дальнього зарубіжжя
Гiрничошахтнi та гiрничоруднi машини Україна 100.000 0.000 0.000 
Усього:100.000 0.000 0.000 

*До переліку заносяться дані про продукцію (товари, роботи, послуги), обсяги реалізації якої становлять 10% та більше від загального обсягу реалізації.
**Заповнюють емітенти, які займаються виробництвом.

Стисла історія підприємства, важливі події його розвитку

ВАТ "Криворiжгiрмаш" створене у вiдповiдностi з установчим договором вiд 16.02.1998 р. Мiжрегiональним вiддiленням Фонду державного майна України по Днiпропетровськiй областi i органiзацiєю орендного пiдприємства "КЗГМ" шляхом перетворення у вiдкрите акцiонерне товариство, згiдно Закону України "Про приватизацiю майна державних пiдприємств" та Закону України "Про господарськi товариства". Зареєстроване пiдприємство виконавчим комiтетом Криворiзької мiської Ради народних депутатiв розпорядженням вiд 27.02.1998 р. 129-р. Вiдкрите акцiонерне товариство Криворiжгiрмаш" спецiалiзується на виробництвi машин для гiрничовидобувної, енергетичної та iнших галузей промисловостi.

Інформація про організаційну структуру емітента

До складу ВАТ "Криворiжгiрмаш" входять основнi цеха (механоскладальнi 1, 2, 3, фасонно-ливарний, металоконструкцiй, ковально-пресувальний) та допомiжнi цеха (механоелектроремонтний, ремонтно-будiвельний, транспортний, iнструментальний та iншi).

Опис обраної облікової політики

Фiнансова звiтнiсть пiдприємства вiдповiдає вимогам дiючих Положень (стандартiв) бухгалтерського облiку. Основнi засоби вiдображенi у звiтностi за фактичною собiвартiстю з вирахуванням накопиченої амортизацiї. Амортизацiя основних засобiв нараховується згiдно Закону України "Про оподаткування прибутку пiдприємств". Запаси пiдприємства включають: сировину, основнi та допомiжнi матерiали, паливо, запаснi частини, малоцiннi та швидкозношувальнi предмети, незавершене виробництво, готову продукцiю. Готова продукцiя та незавершене виробництво вiдображаються в бухгалтерському облiку та балансi за фактичною виробничою собiвартiстю. Оцiнка вибуття сировини, матерiалiв, напiвфабрикатiв, МШП, iнших виробничих запасiв i готової продукцiї здiйснюється за середньозваженою собiвартiстю.

Витяг з аудиторського висновку

На пiдставi даних проведеної перевiрки повноти, правдивостi та неупередженностi iнформацiї щодо фiнансового стану, власного капiталу, руху грошових коштiв та результатiв, що розкривається у фiнансовiй звiтностi ВАТ "Криворiжгiрмаш" та з урахуванням того, що аудитор не мав змоги приймати участь у iнвентаризацiї активiв i беручи до уваги обмеження, якi мають не значний вплив на фiнансову звiтнiсть, аудитор робить висновок, що в цiлому дана iнформацiя дає дiйсне i повне уявлення про реальний склад активiв та пасивiв товариства i пiдтверджує достовiрнiсть показникiв балансу, валюту балансу в сумi - 50457,0 тис. грн i показникiв фiнансової звiтностi станом на 31.12.2005 р. у складi:
- баланс (ф. 1);
- звiт про фiнансовi результати (ф. 2);
- звiт про рух грошових коштiв (ф. 3);
- звiт про власний капiтал (ф. 4);
- примiтки до рiчної фiнансової звiтностi (ф. 5);
- додаток до примiток до рiчної фiнансової звiтностi "Iнформацiя за сегментами" (ф. 6).
Визначення вартостi чистих активiв товариства ВАТ "Криворiжгiрмаш" показало, що вартiсть чистих активiв удвiчi бiльше вартостi статутного капiталу i це дає змогу товариству працювати, не змiнюючи свого статутного капiталу.
Результат аналiзу показникiв фiнансового стану ВАТ "Криворiжгiрмаш" за 2005 рiк свiдчить про реальнiсть та перспективи фiнансового стану товариства i вiрогiднiсть безперервного функцiонування.

Інформація про основні види товарів або послуг, що їх виробляє чи надає емітент, перспективність виробництва окремих товарів, надання послуг

Основнi види товарної продукцiї заводу - це буровi верстати, установки i допомiжне обладнання для розробки родовищ корисних копалин вiдкритим i пiдземним способами та для прохiдницьких робiт при будiвництвi тонельних споруд. Основними ринками збуту продукцiї ВАТ "Криворiжгiрмаш" є гiрничодобувнi пiдприємства України i країн СНД. У зв'язку з тим, що пiдприємство є монополiстом у своїй галузi, виробляє досить унiкальнi машини та обладнання, чого на територiї України не робить майже нiхто в таких обсягах. Конкуренцiю за межами країни складають росiйськi пiдприємства вiдповiдної галузi, такi як ВАТ "Рудгормаш" м. Воронiж, ЗАТ "Старооскольський машинобудiвний завод", ВАТ "Киштимський машинобудiвний завод", ВАТ "Дарасунський машинобудiвний завод", дiяльнiсть яких значно впливає на фiнансово-господарську дiяльнiсть емiтента.
ВАТ "Криворiжгiрмаш" є єдиним виробником в Українi такої продукцiї як перфоратор телескопний ПТ 48А; перфоратор переносний ПП50В1; навантажувач ПКУА; навантажувальнi машини НК1 i МПП3; буровi верстати СБШ250МНА-32; буровi установки УБШ501АК, УБШ312А, УБШ501А та УБШ501АК.
На 2006 рiк ВАТ "Криворiжгiрмаш" ставить перед собою мету поступового i стiйкого розвитку. Намiчено впровадження нової технiки та проведення приймальних випробувань:
- перфоратора ПП65;
- бурильної головки Б30;
- установки бурильної УБШ236.

Інформація щодо істотних проблем, які впливають на діяльність емітента

На дiяльнiсть ВАТ "Криворiжгiрмаш" найбiльший вплив надає невизначенiсть та змiни дiючих законодавчих актiв, постiйне зростання цiн на енергоносiї, сировину, кризовi явища в гiрничометалургiйнiй галузi України. Старiння основних виробничих засобiв.

Інформація про факти виплати штрафів і компенсацій за порушення чинного законодавства

Дiяльнiсть пiдприємства здiйснюється вiдповiдно до законодавства України. Протягом 2005 року було сплачено штрафiв за порушення чинного законодавства у сумi 339 тис. грн.

Опис обранної політики щодо фінансування діяльності емітента

Структура капiталу ВАТ "Криворiжгiрмаш" у 2005 роцi:
- власний капiтал 33721 тис. грн;
- зобов'язання 16653 тис. грн.
Джерелом фiнансування капiтальних витрат є амортизацiйнi вiдрахування. Для пiдвищення обсягу виробництва необхiдно поновлення власних обiгових коштiв, розрахуватися з поточною заборгованiстю. Все це потребує змiн у фiнансуваннi виробництв.

Інформація про вартість укладених, але ще не виконаних договорів (контрактів)

Наявнiсть заявок i вже заключених договорiв i контрактiв дозволяє планувати рiст обсягу виробництва на 2006 рiк 110,3 %, рiст обсягу реалiзованої продукцiї 110,8%.

Прогнози та плани щонайменше на рік про діяльність емітента

ВАТ "Криворiжгiрмаш" буде продовжувати освоєння виробництва нових машин i механiзмiв для видобувних галузей, а також модернiзацiю серiйно виробляємих.

Інша інформація, що може бути істотною для оцінки інвестором фінансового стану та результатів діяльності емітента

Д/н

Ознака рейтингового агентства 
Найменування рейтингового агентства, яке визначило рейтингову оцінку емітента протягом календарного року, що передує поданню звітуД/н 
Дата визначення рейтингової оцінки емітента 
Інформація щодо рейтингової оцінки емітента визначеної протягом календарного року, що передує поданню звітуД/н 
Ознака рейтингового агентства, яке поновило рейтингову оцінку емітента протягом календарного року, що передує поданню звіту 
Найменування рейтингового агентства, яке поновило рейтингову оцінку емітента протягом календарного року, що передує поданню звітуД/н 
Дата поновлення рейтингової оцінки емітента 
Інформація щодо рейтингової оцінки емітента поновленої протягом календарного року, що передує поданню звітуД/н