Finance.ua
Назва емітентаВАТ "Бериславський машинобудiвний завод"
Код за ЄДРПОУ00211004
Організаційно-правова формаВАТ

Додаток 6
до Положення про надання регулярної
інформації відкритими акціонерними
товариствами та підприємствами -
емітентами облігацій

Опис бізнесу

Основні фактори, що впливають на діяльність емітента

Группа факторівОпис проблемСтупінь впливу на діяльність емітента*Які зміни, що прогнозуються, мають вплинути на підприємство
незначний впливсередній впливзначний вплив
Політичні     
Фінансово-економічні     
Виробничо-технологічні     
Соціальні     
Екологічні     

*У відповідній графі проставляється помітка "Х".

Інформація про найбільш впливових конкурентів з основної продукції

Найменування продукції (виду продукції)*Найменування конкурентаКраїна походження конкурентаСтупінь конкуренції**
незначний впливсередній впливзначний вплив
      

*До переліку заносяться дані про продукцію (товари, роботи, послуги), обсяги реалізації якої становлять 10% та більше від загального обсягу реалізації.
**У відповідній графі проставляється помітка "Х".

Інформація про основну продукцію, що виробляє (послуги, що надає) емітент

Найменування продукції (виду продукції)*Торгові марки, під якими здійснюється збут продукціїПатентний та інший правовий захист продукції (винаходи та ліцензії, які використовуються в продукції)Код товару (товарної групи) за ТНЗЕД**Одиниця виміруОбсяг виробництва в натуральних одиницяхОбсяг виробництва у грошовому виразі (у діючих цінах) (тис.грн.)Чистий доход (виручка від реалізації за звітний період) ) (тис.грн.)
Запчастини та комплектуючi вироби для     0.0 5660.0 6908.0 
Комплектуючi вироби для автотракторних двигунiв     0.0 580.0 410.0 
Котли опалювальнi водогрiйнi типу КЧММ i КСТВ КЧММ КСВТ    0.0 159.0 140.0 
Подрiблювачi зерна     0.0 64.0 98.0 
Інші товари (послуги):15.0 16.0 
Усього:6478.0 7572.0 

*До переліку заносяться дані про продукцію (товари, роботи, послуги), обсяги реалізації якої становлять 10% та більше від загального обсягу реалізації (у вартісному виразі).
**ТНЗЕД - "Товарна номенклатура зовнішньоекономічної діяльності".

Інформація про сировинну базу та основні характеристики споживачів продукції (послуг) емітента та розподіл споживачів за регіонами України та на зовнішніх ринках

Найменування продукції (виду продукції)*Сировинна база для виробництва (Україна, країни СНД, зарубіжжя)**Доля в загальному обсязі реалізації (за регіонами) (%)
УкраїнаКраїни СНД та БалтіїКраїни дальнього зарубіжжя
     

*До переліку заносяться дані про продукцію (товари, роботи, послуги), обсяги реалізації якої становлять 10% та більше від загального обсягу реалізації.
**Заповнюють емітенти, які займаються виробництвом.

Стисла історія підприємства

ВАТ "Бериславський машинобудiвний завод" спецiалiзується на виробнитвi комплектуючих виробiв, запчастин для суднових, тепловозних та автотракторних двигунiв.Пiдприємство засновано в 1896 роцi i виробляло сiльгоспiнвентар. У 1917 роцi завод перейшов у державну власнiсть i продовжував виготовляти сiльгоспмашини.У 1938-1941 роках завод здiйснював ремонт нафтодвигунiв i причепiв.У 1948 роцi освоєно виробництво стацiонарних дизельелектростанцiй ротужнiстю 25-30 квт.У 1957 роцi освоєно виробництво стацiонарних дизельелектростанцiй потужнiстю 120 квт.З 1968 року завод розпочав випуск навiсних агрегатiв та запчпстин для тепловозних та суднових дизелiв, компресорiв пускового повiтря та запчпстин до них.З 1995 року розпочато виробництво комплектуючих виробiв та запчпстин для автотракторних двигунiв, освоєний випуск понад 50 найменувань товарiв народного споживання в т.ч.;- котли опалювальнi водогрiйнi типу КЧММ, КСТВ;- радиотори опалювальнi чавунi та стальнi;- електроконвектори;- подрiбнювачi зерна;- пiчне литво.У 1995 роцi Бериславський машинобудiвний завод шляхом корпоратизацiї згiдно з Указом Президента України 699/94 i наказом РВ ФДМУ по Херсонськiй обл. вiд 25.11.1995 року 1017 перетворено в ВАТ "Бериславський машинобудiвний завод".

Інформація про організаційну структуру емітента

В структурi ВАТ "Бериславський машинобудiвний завод" є:- 4 основних цеха: ливарний, механiчний, механоскладальний, дизельних агрегатiв;- 2 допомiжних цеха : енерго-механiчний, iнструментально-експерементальний;- 3 допомiжнi дiльницi: заготовча, таропакувальна, транспортна.Крiм цього, основне та допомiжне виробництва обслуговують 6 вiддiлiв та 4 лабораторiї, ремонтно-будiвельна дiльниця, непромислова група.

Опис обраної облікової політики

Фiнансова звiтнiсть вiдповiдає вимогам положень (стандартiв) бухгалтерського облiку.Амортизацiя на основнi засоби нараховується згiдно законодавства України.Амортизацiя здiйснюється методом прямолiнейного списання виходячи зi строкiв корисної експлуатацiї.Зазначають матерiали, напiвфабрикати, паливо, запаснi частини, незавершене виробництво, тару, готову продукцiю. Запаси облiковуються за собiвартiсть, яка включає витрати на придбання, доставку та переробку.Списання запасiв на виробничi цiлi проводится по лiмiтним карткам та вимогам. При реалiзацiї продукцiї або ТМЦ по видатковим накладним.У зв"язку з банкрутством банку "Україна" станом на 13.07.2001 року ВАТ "Бериславський машинобудiвний завод" є його кредитором на суму 17333 грн. Повiдомленням вiд 21.11.2001 року Херсонським вiддiленням АК АПБ "Україна" визнана заборгованiстьна вказвну суму з погашенням її в третю чергу.

Інформація про основні види товарів або послуг, що їх виробляє чи надає емітент

ВАТ "Бериславський машинобудiвний завод" виробляє комплектуючi вироби для тепловохних, суднових та автотракторних дизелiв, а також товари народного споживання такi, як котли опалювальнi водогрiйнi типу КЧММ i КСТВ з широким диапазоном потужнойстей,подрiбнювачi зерна та iншi ТНС, всого понад 50 найменувань.87,4% вiд загального обсягу виробництва складає виробництво запчастин та комплектуючих виробiв для теплових дизелiв, 8,9% - для автотракторних дизелiв.

Інформація про основні ринки збуту та основних клієнтів

Основний ринок збуту - близке зарубiжжя (Росiя) - 73,2%. По Українi - 26,8%.

Інформація про особливості стану розвитку галузі виробництва, в якій здійснює діяльність емітент

ВАТ "Бериславський машинобудiвний завод" вiдноситься до галузi важкого машинобудування, бiльшiсть вiдприємств якої неплатоспроможнi, що в значнiй мiрi впливає на фiнансово-економiчний станпiдприємства. З загального обсягу реалiзацiї 7572 тис.грн. за грошовi кошти вiдвантажено продукцiї на суму 7572 тис.грн. Бартер в 2002 роцi вiдмiнено.З пiдприємствами Росiї та України працюємо по предоплатi.

Інформація про конкуренцію в галузі, про особливості продукції (послуг) емітента

Основнi конкуренти:1. Фiльтри, мастил, палива, охолоджувачi води, масла, наддуйочого повiтря, втулка робочого цiлиндра, насоси 4ВЦ - ВАТ "Холдiнгова компанiя Коломенський завод", м.Коломна, Московської обл.2. Компресори типу 214-2ДТ - ВАТ "Арвiс", м. Хмельницький.3. Котли опалювальнi КЧММ - ВАТ "Рiвенський завод тракторних агрегатiв", Криворiзький рудоремонтний завод, ВАТ "Днiпротяжмаш"4. Електроконвектор - КФ "Заря", м.Харкiв, завод "Електропанель", м.Глухов5. Подрiбнювач зерна - ВАТ "СКБ "Укрелектрон", м.Харкiв, Каменський машинобудiвний завод, м.Каменка, Черкаська обл.

Інформація щодо істотних проблем, які впливають на діяльність емітента

Основнi проблеми, що впливають на дiяльнiсть пiдприємства:- недосконалiсть податкового законодавства;- невирiшенiсть у законодавчому планi стимулювання пiдприємств на збiльшння експорту;- непродуманий перелiк пiльг для пiдприємств, якi виробляють продукцiю для пiдприємств сiльгоспмашинобудування.Великi витрати на соцiальну сферу (2002 рiк - 569 тис.грн.) не дають можливостi фiнансувати проблеми, пов"язанi з розвитком нової технiки.

Інформація про факти виплати штрафів і компенсацій за порушення чинного законодавства

Згiдно з актом перевiрки ДПА у Бериславському районi нарахованi штрафнi санкцiїї у розмiрi 107,1 тис.грн. Пеня за своєчасне перерахування прибуткового податку - 3,8 тис.грн.

Політика щодо фінансування діяльності

На протязi останнiх рокiв ВАТ "Бериславський машинобудiвний завод" було збитковим пiдприємством, на сьогоднi всi витрати, пов"язанi з освоєнням нової технiки, впроваджуються за рахунок нестачi прибутку.За 2002 рiк отримано чистого збутку в розмiрi 766 тис.грн. При цьому непокритий збиток попереднiх рокiв збiльшився на 742 тис.грн. i складає 1177 тис.грн.

Інформація про вартість укладених, але ще не виконаних договорів

Всi контракти i договори укладенi Товариством виконуються своєчасно.

Прогнози та плани

Планом економiчного розвитку на 2003 рiк передбачено збiльшення виробництва товарної продукцiї в 2,3 рази за рахунок збiльшення виробництва комплектуючих виробiв для тепловозних дизелiв.Передбачено збiльшення експорту продукцiї на 6 млн.грн. Проводяться роботи по освоєнню виробництва малогабаритних бензинових двигунiв та виробництва на їх основi мiнiмототехнiки.Продовжується пошук iнвестора, який змiг би вкласти на цi цiлi 1 млн.грн. доларiв США враховуючи те, що в країнi не iснує пiдприємства, яке б виробляло анналогiчну продукцiю.

Інша інформація

Дебiторська заборгованiсть за реалiзацiонною вартiстю становить 109 тис.грн. При цьому пiдприємств-боржникiв, якi б мали бiльш нiж 10% загальної суми заборгованостi не має.Загальна сума дебiторської заборгованностi збiльшилась за рiк на 1295 тис.грн. i становить 2312 тис.грн.Статутний фонд товариства становить 3977940 грн. i скдається з 15911760 шт. простих iменних акцiй.Кредиторська заборгованiсть зменшилася за рiк на 858 тис.грн. i становить 1253 тис.грн.Для визначення доходу вiд реалiзацiї використовується метод нарахувань.Доход вiд реалiзацiї визначається тодi, коли юридичне право на товар переходить до покупця.Чистий доход за 2002 рiк становить 7572 тис.грн.По результатам фiнансово-господарської дiяльностi за 2002 рiк одержано збуток у розмiрi 766 тис.грн.