Finance.ua
Назва емітентаВАТ ПХ "Зоря"
Код за ЄДРПОУ00204429
Організаційно-правова формаВАТ

Додаток 6
до Положення про надання регулярної
інформації відкритими акціонерними
товариствами та підприємствами -
емітентами облігацій

Опис бізнесу

Основні фактори, що впливають на діяльність емітента

Группа факторівОпис проблемСтупінь впливу на діяльність емітента*Які зміни, що прогнозуються, мають вплинути на підприємство
незначний впливсередній впливзначний вплив
ПолітичніНе мають суттєвого впливу    н/д 
Фінансово-економічніПотреба у коштах для реконструкцiї та погашеннї заборгованостi по кредитах   Х Кредити на прийнятних умовах 
Виробничо-технологічніНеобхiдна модернiзацiя виробничих потужностей пiдприємства   Х Передбачається модернiзацiя башти для безперервного виробництва СМЗ 
СоціальніНизькi доходи населення звужують попит продукцiї  Х  Змiни не прогнозуються 
ЕкологічніНормативи лiмiтiв за забруднення природнього середовища встановлюються один раз на рiк i не враховують ринкового характеру виробництва Х   Можливi змiни на законодавчому рiвнi 

*У відповідній графі проставляється помітка "Х".

Інформація про найбільш впливових конкурентів з основної продукції

Найменування продукції (виду продукції)*Найменування конкурентаКраїна походження конкурентаСтупінь конкуренції**
незначний впливсередній впливзначний вплив
Синтетичнi миючi засоби ВАТ "Время", м. Первомайськ Україна   Х 
Синтетичнi миючi засоби ТОВ "Софора" Україна Х   
Синтетичнi миючi засоби ЗАТ "Реактив" м. Слов"янськ Україна Х   

*До переліку заносяться дані про продукцію (товари, роботи, послуги), обсяги реалізації якої становлять 10% та більше від загального обсягу реалізації.
**У відповідній графі проставляється помітка "Х".

Інформація про основну продукцію, що виробляє (послуги, що надає) емітент

Найменування продукції (виду продукції)*Торгові марки, під якими здійснюється збут продукціїПатентний та інший правовий захист продукції (винаходи та ліцензії, які використовуються в продукції)Код товару (товарної групи) за ТНЗЕД**Одиниця виміруОбсяг виробництва в натуральних одиницяхОбсяг виробництва у грошовому виразі (у діючих цінах) (тис.грн.)Чистий доход (виручка від реалізації за звітний період) ) (тис.грн.)
СМЗ "Тiмлайт лимон"    т 363.5 492.9 505.0 
СМЗ "Лотос"(лимонний запах)    т 348.4 583.3 468.9 
СМЗ "Лотос Карпатська свiжiсть"    т 156.7 271.1 245.8 
СМЗ "Тiмлайт альпiйська свiжiсть"    т 145.3 207.8 226.2 
СМЗ "лотос iз запахом яблука"    т 153.3 227.6 205.2 
Інші товари (послуги):3812.9 3011.7 
Усього:5595.6 4662.8 

*До переліку заносяться дані про продукцію (товари, роботи, послуги), обсяги реалізації якої становлять 10% та більше від загального обсягу реалізації (у вартісному виразі).
**ТНЗЕД - "Товарна номенклатура зовнішньоекономічної діяльності".

Інформація про сировинну базу та основні характеристики споживачів продукції (послуг) емітента та розподіл споживачів за регіонами України та на зовнішніх ринках

Найменування продукції (виду продукції)*Сировинна база для виробництва (Україна, країни СНД, зарубіжжя)**Доля в загальному обсязі реалізації (за регіонами) (%)
УкраїнаКраїни СНД та БалтіїКраїни дальнього зарубіжжя
Синтетичнi миючi засоби Україна, Росiя, Болгарiя, Словакiя та iнш. 100.00 0.00 0.00 
Усього:100.00 0.00 0.00 

*До переліку заносяться дані про продукцію (товари, роботи, послуги), обсяги реалізації якої становлять 10% та більше від загального обсягу реалізації.
**Заповнюють емітенти, які займаються виробництвом.

Стисла історія підприємства

11.11.1992р. наказом 472 фонду Державного майна України Київське головнепiдприємство виробничого об"єднання "Укрпобутхiм" реорганiзовано у київськедержавне пiдприємство побутової хiмiї "Зоря".Пiдприємство на той час вже булоодним з основних виробникiв на Українi продукцiї товарiв народного споживання:рiдких, пiномиючих та порошкових синтетичних миючих засобiв (СМЗ),фарбуючихшампунiв, фарб та барвникiв(акварель, гуаш, малярнi фарби), госптоварiв (кремдля взуття, мастики для натирання пiдлоги i т. п.). 19.05.1993р. за наказом 97 наказом Мiнiстерства промисловостi України до пiдприємства "Зоря"приєднаний Київський експериментальний завод хiмтоварiв. Наказом Мiнiстерствапромисловостi України за 371 вiд 30.12.1993р. державне пiдприємство "Зоря"реорганiзоване у вiдкрите акцiонерне товариство побутової хiмiї "Зоря".Основний 3-поверховий виробничий корпус має площу 7800кв.м, прилеглий до нього адмiнiстативний корпус 4300кв. м. Пiдприємство має розвинуту iнженерних споруд та комунiкацiй, власну котельну на 4 т/годину пари, що працює на природному газi, мiський водопровiд iз 2-ма вводами, трансформатор потужнiстю 1000ква.На пiдприємствi планується модернiзацiя виробництва та розширення виробництвапорошкових СМЗ У 2002 р. було впроваджене баштове виробництво СМЗ з метоюпiдвищення конкурентоздатностi продукцiї. На пiдприємствi також функцiонуєтехнологiчна схема випуску порошкових СМЗ безбаштовим способом потужнiстю до2400т на рiк.

Інформація про організаційну структуру емітента

Вищим органом управлiння товариством являються збори акцiонерiв, щопроводяться не рiдше 1 разу на рiк. Правлiння ВАТ ПХ "Зоря" складається з 5осiб. Заступник голови правлiння Андреєв М.К. являється генеральним директоромпiдприємства. Спостережна рада складається iз 3 осiб, Ревiзiйна комiсiя iз 3осiб. У складi керiвникiв пiдприємства головний iнженер та 5 заступникiвгенерального директора по напрямкам. Виробнича база ВАТ побутової хiмiї"Зоря" складається iз 4 цехiв та служб головного iнженера, iнших пiдроздiлiв.До складу Товариства входить фiлiя - експериментально-механiчний завод (м.Ватутiне Черкаської обл.). Фiлiя слабо зв"язана з основним пiдприємством iмає права окремої юридичної особи iз своїм розрахунковим рахунком та власноюдирекцiєю.

Опис обраної облікової політики

Основнi засоби вiдображенi в облiку за фактичною собiвартiстю за вирахуваннямнарахованої амортизацiї. iндексацiя вартостi основних засобiв у зв'язку iзiнфляцiєю не проводилася. Нарахування амортизацiї основних засобiв проводитьсящоквартально методом прямолiнiйного списання вiдповiдно до нормативновстановлених строкiв корисної експлуатацiї по групi 1 -1.25%, по групi 2 -6.25%, по групi 3 -3.75% вiд балансової вартостi на початок звiтного перiоду.Запаси включають сировину, матерiали, придбанi напiвфабрикати, паливо,незавершене виробництво, тару, готову продукцiю, МШП на складi. Запасиоблiковуються за собiвартостю з врахуванням витрат на придбання, доставку,переробку. У зв'язку з тим, що у 2002 роцi пiдприємство частково працювалона давальницькiй сировинi, частина готової продукцiї вiдображається як послугипо переробцi цiєї сировини, за виробничою собiвартiстю.

Інформація про основні види товарів або послуг, що їх виробляє чи надає емітент

Основними видами продукцiї, що випускалася у 2002 роцi ВАТ ПХ "Зоря",являються парфюмерно-косметичнi товари, зубнi пасти, порошковi синтетичнiмиючi засоби "Наталка", "Лотос", Зоря", "Елiца", "Тiмлайт" рiзних модифiкацiй,рiдкi миючi засоби, засоби для чистки посуду, засоби догляду за взуттям,засоби для догляду меблiв, засоби вiд комах та iншi товари побутової хiмiї.

Інформація про основні ринки збуту та основних клієнтів

Продукцiя пiдприємства розповсюджується майже на всiй територiї України.

Інформація про особливості стану розвитку галузі виробництва, в якій здійснює діяльність емітент

Синтетичнi пральнi засоби та iнша продукцiя пiдприємства являються предметамипершої необхiдностi для населення. Сьогоднi цей ринок у значнiй мiрiзаповнений iмпортними товарами, але для вiтчизняного товаровиробника iснуютьперспективи за рахунок зменшення собiвартостi та законодавчоїпротекцiонiстської полiтики.

Інформація про конкуренцію в галузі, про особливості продукції (послуг) емітента

Серед виробникiв аналогiчної продукцiї слiд вiдмiтити слiдуючi пiдприємства:ВАТ "Время", ЗАТ "Софора", Слов"янський завод реактивiв.Деякi з цих пiдприємств теж володiють технологiями баштового виробництва СМЗ.

Інформація щодо істотних проблем, які впливають на діяльність емітента

iстотний вплив на розвиток бiзнесу ВАТ ПХ "Зоря" має нестача обiгових коштiвдля закупки сировини(значнi об"єми якої пiдприємство повинне закупати закордоном) та коштiв для реконструкцiї основного виробництва.Товариствозацiкавлене в iнвестицiях для фiнансування прибуткових проектiв.

Інформація про факти виплати штрафів і компенсацій за порушення чинного законодавства

У 2002 роцi на пiдприємство не накладалися штрафи за порушення чинногозаконодавства.

Політика щодо фінансування діяльності

Фiнансування дiяльностi Товариства проводиться в основному за рахуноквнутрiшнiх засобiв, самофiнансування. У кiнцi 2001 р. був здiйсненийдодатковий випуск акцiй.

Інформація про вартість укладених, але ще не виконаних договорів

Невиконаних договорiв за 2002 рiк немає.

Прогнози та плани

ВАТ ПХ "Зоря" заключило договiр з "ВНДiХiмпроект" на проектно-технологiчнiроботи для виробництва порошкових синтетичних миючих засобiв, в результатiвиростуть об"єми виробництва, будуть покращенi споживчi якостi продукцiї,збiльшиться її конкурентоспроможнiсть. У планах пiдприємства розширенняоб'ємiв виробництва продукцiї iснуючої номенклатури та розширення асортименту.Планується налагодження власного випуску полiетиленової тари для продукцiїпiдприємства. Керiвництво ВАТ ПХ "Зоря" оптимiстично оцiнює український ринокСМЗ, який може успiшно розвиватися з використанням традицiй мiсцевихвиробникiв за умови оптимального законодавчого протегуючого сприяннявiтчизняному виробнику.

Інша інформація

iнформацiя вiдсутня.