Finance.ua
Назва емітентаВiдкрите акцiонерне товариство "ОЛИМП-КРУГ"
Код за ЄДРПОУ00203708
Організаційно-правова формаВАТ

Опис бізнесу

Основні фактори, що впливають на діяльність емітента

Группа факторівОпис проблемСтупінь впливу на діяльність емітента*Які зміни, що прогнозуються, мають вплинути на підприємство
незначний впливсередній впливзначний вплив
Політичнівiдсутнi   вiдсутнi 
Фінансово-економічніДуже висока цiна на газ, брухт мiдi -основну сировину для виробництва мiдного купоросу, питома вага якого в обсязi виробництва складає 99,3%. Непосильний податковий тягар. Наявнiсть об'єктiв iнфраструктури (гуртожитку, житлових будинкiв). Недостатнiсть обiгових коштiв, високi вiдсотки по кредитах.   Подальше збiльшення цiн на газ, кольоровi метали, в тому числi на основну сировину для виробництва мiдного купоросу - брухт мiдi, приведе до вироблення продукцiї, неконкурентоспроможної по цiнi на зовнiшньому ринку, зменшення обсягiв реалiзацiї i виробництва. Зменшення податкiв, в тому числi на землю . Передача в комунальну власнiсть мiста об'єктiв iнфраструктури зменшить фiнансовий тягар на пiдприємство. Для поповнення обiгових коштiв - оформлення кредитiв. 
Виробничо-технологічніЗастарiле обладнання   Часткова консервацiя обєктiв, що не експлуатуються на окремих дiлянках виробництва - замiна старого обладнання. 
СоціальніНизька матерiальна забезпеченiсть працiвникiв. Неповна зайнятiсть.   Пiдвищення мiнiмальної заробiтної плати. Збiльшення обсягiв виробництва та реалiзiцiї. 
ЕкологічніВiдсутнi   д/н 
Приміткид/н

*У відповідній графі проставляється помітка "Х".

Інформація про найбільш впливових конкурентів з основної продукції

Найменування продукції (виду продукції)*Найменування конкурентаКраїна походження конкурентаСтупінь конкуренції**
незначний впливсередній впливзначний вплив
Мiдний купорос "Алмаликський хiмзавод" Узбекистан   
Мiдний купорос "Уралелектромiдь" Росiя, Урал   
Мiдний купорос ВАТ "ГМЗ" Росiя, м. Лермонтов, Ставропольський край   

*До переліку заносяться дані про продукцію (товари, роботи, послуги), обсяги реалізації якої становлять 10% та більше від загального обсягу реалізації.
**У відповідній графі проставляється помітка "Х".

Інформація про основну продукцію, що виробляє (послуги, що надає) емітент

Найменування продукції (виду продукції)*Торгові марки, під якими здійснюється збут продукціїПатентний та інший правовий захист продукції (винаходи та ліцензії, які використовуються в продукції)Код товару (товарної групи) за ТНЗЕД**Одиниця виміруОбсяг виробництва в натуральних одиницяхОбсяг виробництва у грошовому виразі (у діючих цінах) (тис.грн.)Чистий доход (виручка від реалізації за звітний період) ) (тис.грн.)
Мiдний купорос д/н д/н 2833250000 тонна 1889.775 10202.700 9978.200 
Iншi товари (послуги ) :     0.000 75.700 75.200 
Інші товари (послуги):0.000 0.000 
Усього:10278.400 10053.400 

*До переліку заносяться дані про продукцію (товари, роботи, послуги), обсяги реалізації якої становлять 10% та більше від загального обсягу реалізації (у вартісному виразі).
**ТНЗЕД - "Товарна номенклатура зовнішньоекономічної діяльності".

Інформація про сировинну базу та основні характеристики споживачів продукції (послуг) емітента та розподіл споживачів за регіонами України та зовнішніх ринках

Найменування продукції (виду продукції)*Сировинна база для виробництва (Україна, країни СНД, зарубіжжя)**Доля в загальному обсязі реалізації (за регіонами) (%)
УкраїнаКраїни СНД та БалтіїКраїни дальнього зарубіжжя
Мiдний купорос Брухт мiдi, сiрчана кислота, сiрка технiчна -Україна 48.900 17.700 32.700 
Iнша Україна 0.700 0.000 0.000 
Усього:49.600 17.700 32.700 

*До переліку заносяться дані про продукцію (товари, роботи, послуги), обсяги реалізації якої становлять 10% та більше від загального обсягу реалізації.
**Заповнюють емітенти, які займаються виробництвом.

Стисла історія підприємства, важливі події його розвитку

Вiдкрите акцiонерне товариство "ОЛИМП - КРУГ" створене 28 червня 1996 року шляхом приватизацiї. "ОЛИМП - КРУГ" є правонаступником Одеського державного суперфосфатного заводу, заснованого в 1885 роцi.
Основною номенклатурою продукцiї є мiдний купорос - хiмiчний засiб захисту рослин, фунгiцид. В загальному обсязi реалiзацiї вiн складає 99,3%, експортується 51,1% мiдного купоросу.

Інформація про організаційну структуру емітента

Перелiк структурних пiдроздiлiв ВАТ "ОЛИМП - КРУГ"
1. ВИРОБНИЧА СФЕРА
а). Основнi цехи:
- цех мiдного купоросу (виробництво мiдного купоросу);
- цех товарiв народного споживання (виробництво синтетичних миючих засобiв - "Синiй льон" для прання виробiв iз рiзних видiв тканин, ТМЗ "Нафток" - для мийки рiзних ємностей вiд нафтопродуктiв, виробництво доочищеної (озонуванням) питної води, дистильованої води, канiстр ПЕТ-5л.
б). Допомiжнi цехи:
- енергоцех (енергопостачання, парокотельня, газопостачання, водопостачання);
- ремонтно-механiчний цех (ремонт технологiчного та iншого обладнання цехiв, ремонт службових примiщень, тощо);
- цех механiзацiї (автотранспортне обслуговування пiдприємства, охорона пiдприємтва, прибирання територiї);
- дiльниця сторожової охорони (охорона пiдприємства);
- дiльниця КВПiА (обслуговування контрольно-вимiрювальних приладiв та автоматики);
- транспортний цех (обслуговування пiдприємства залiзничним транспортом):
- заводоуправлiння (адмiнiстрування, управлiння, постачання, збут, робота з кадрами, облiк та звiтнiсть, фiнансово-економiчна дiяльнiсть та iнше);
- ЦВТК (технiчний контроль за якiстю продукцiї власного виробництва та продукцiї, визначеної галуззю акредитацiї).

2.НЕВИРОБНИЧА СФЕРА
- ЖЕД (утримання та експлуатацiя житлового фонду, що знаходиться на балансi пiдприємства).
Всi структурнi пiдроздiли знаходяться за адресою: 65031, м.Одеса, вул.Хiмiчна, б.1. Дочiрнiх пiдприємств, фiлiй та представництв немає.

Опис обраної облікової політики

Облiкову полiтику примiняти з урахуванням принципу обачливостi та методiв оцiнки, якi можуть достовiрно вiдображати господарську дiяльнiсть пiдприємства i полегшити економiчний аналiз для прийняття управлiнських рiшень, складання i подання фiнансової звiтностi згiдно Закону "Про бухгалтерський облiк i фiнансову звiтнiсть в Українi" вiд 16.07.1999р. 996-XIV.
Порядок ведення бухгалтерської звiтностi окремих господарських операцiй:
- оцiнка запасiв товарно-матерiальних цiнностей здiйснюється по цiнах продажу для роздiбної торгiвлi;
- нарахування амортизацiї на основнi засоби здiйснюється методом зменшення залишку, по встановлених нормах амортизацiї за ставками, передбаченими ст.8 ЗУ "Про оподаткування прибутку пiдприємств в редакцiї Закону України вiд 22.05.97р. 283/97-ВР, iз змiнами та доповненнями, в розрiзi груп, порядок формування яких установлено п.п.8.2.2 ст.8 Закону про податок на прибуток;
- термiн використання нематерiальних активiв здiйснюється по кожному об'єкту окремо на момент зарахування його на баланс, виходячи iз:
- термiну корисного використання подiбних активiв;
- передбаченого морального зносу;
- правових або iнших подiбних обмежень по термiнах його використання та iнших факторiв;
- амортизацiя нематерiальних активiв здiйснюється прямолiнiйним методом;
- малоцiнними необоротними матерiальними активами є матерiальнi активи iз термiном корисного використання (експлуатацiї) до одного року, вартiстю 1000 грн. i меньше. Вони включаються до складу оборотних малоцiнних швидкозношуючих предметiв i вiдображаються на рахунках класу "Запаси": iнструменти, господарчий iнвентар, спецоснастка, спецодяг. Нарахування амортизацiї по таких активах здiйснюється у першому мiсяцi використання об'єкту у розмiрi 50% його вартостi.
- оцiнка ступеню завершеностi операцiї по наданню послуг здiйснюється шляхом вивчення виконаної роботи, при цьому в бухгалтерськiй звiтностi доходи вiдображаються у звiтному перiодi пiдписанням акту про наданi послуги.
Аналiтичний облiк руху товарно-матерiальних цiнностей ведеться в вiдомостях облiку залишкiв матерiалiв в кiлькiсно-сумарному виразi з використанням середньозваженого методу.
Система оплати працi затверджується згiдно штатного розкладу: для IТР та службовцiв- посадовi оклади, для робiтникiв основного та допомiжного виробництва - тарифнi ставки, вiдряднi розцiнки. До системи оплати працi входять витрати на оплату основної, додаткової заробiтної плати та iнших заохочувальних та компенсацiйних виплат, виплат за виконання робiт (послуг) згiдно договорiв цивiльно-правового характеру, любi другi виплати в грошовiй або натуральнiй формi, якi можуть бути встановленi по домовленостi сторiн.
Податковий облiк ведеться згiдно дiючому Законодавству України.

Витяг з аудиторського висновку

1.Ми провели аудит наданого нижче балансу ВАТ "ОЛИМП-КРУГ" станом на 31 грудня 2005 року та пов'язаних iз ним звiтiв про фiнансовi результати, рух грошових коштiв та змiн власного капiталу за 2005 фiнансовий рiк, примiток до фiнансової звiтностi за 2005рiк, також по сегментам.
За подготовку зазначеної фiнансової звiтностi несе вiдповiдальнiсть керiвництво ВАТ "ОЛИМП-КРУГ". Ми вiдповiдаємо зп надання висновку щодо цiєї фiнансової звiтностi на основi проведеного нами аудиту.
2. Ми провели аудиторську перевiрку згiдно з Мiжнародними стандартами аудиту. Цi стандарти зобов'язують нас планувати i здiйснювати аудиторську перевiрку з метою одержання обгрунтованої впевностi в тому, що фiнансовi звiти не мiстять суттєвих викривлень. Аудит включає перевiрку шляхом тестування доказiв, якi пiдтверджують суми й розкриття iнформацiї у фiнансових звiтах. Аудиторська перевiрка включає також оцiнку застосованих принципiв бухгалтерського облiку й суттєвих попередних оцiнок, здiйснених керiвництвом, а також оцiнку загального подання фiнансових звiтiв. Ми вважаємо, що проведена нами аудиторська перевiрка забезпечує обгрунтовану пiдставу для висловлення нашої думки.
3. На нашу думку, подана нижче фiнансова звiтнiсть справедливо й достовiрно вiдображає, в усiх суттєвих аспектах фiнансовий стан ВАТ "ОЛИМП-КРУГ" станом на 31 грудня 2005 року, а також результати його дiяльностi та рух грошових коштiв та змiни власного капiталу за 2005 фiнансовий рiк, примiток до фiнансової звiтностi за 2005рiк, також по сегментам, у вiдповiдностi до чинного законодавства України, Нацiональних положень (стандартiв) бухгалтерського облiку, iнших нормативно-правових актiв України.

Інформація про основні види товарів або послуг, що їх виробляє чи надає емітент, перспективність виробництва окремих товарів, надання послуг

До основної номенклатури, що виробляє ВАТ "ОЛИМП - КРУГ", належить мiдний купорос та синтетичнi миючi засоби. Також пiдприємство виробляє канiстру ПЕТ ємн.5 лiтрiв, очищену питну воду.
Мiдний купорос- хiмiчний засiб захисту рослин, фунгiцид. Його виробництво освоєно в 1886 роцi. Мiдний купорос - один iз найбiльш ефективних засобiв захисту плодових дерев, виноградникiв й iнших рослин вiд рiзних хвороб: паршi, фiлостикозу, монiлiозу, клястероспорiозу, курчавостi, септорiозу, антракнозу, усихання, плямистостi, сiрої гнилi, iржi, фiтофтори та iн. На Європейськiй виставцi промислових товарiв в Мадридi наш мiдний купорос був нагороджений призом "За найкращу якiсть в Європi". Також застосовується в промисловостi. Мiдний купорос експортується .Частка доходу вiд реалiзацiї мiдного купоросу за останнi три роки становить: 2003р.- 99,0%; 2004р.- 99,0%; 2005р.- 99,3%.
Синтетичнi миючi засоби- пастоподiбний унiверсальний "Синiй льон", який призначений для прання виробiв iз рiзного виду тканин. За звiтний рiк вироблено тiльки 11,5 тонн iз-зi труднощiв збуту. Неконкурентоздатний на ринку в зв'язку з засиллям iмпортних миючих засобiв. Технiчний мийний засiб "Нафток" застосовується для мийки рiзних ємностей вiд нафтопродуктiв.
Основнi ринки збуту мiдного купоросу:
1. Для промисловостi України за звiтний рiк вiдвантажено 878,0 тонн на суму 4916,4 тис.грн.

2. Експорт - вiдвантажено 971,27 тонн на суму 5061,84 тис.грн. Питома вага по регiонах в загальному обсязi експорту мiдного купоросу складає:
Iспанiя - 10,2%; Францiя - 10,1%; Молдова - 31,5%; Грузiя - 33,3%; Нiмеччина - 8,5%, Грецiя - 4,2%, Угорщина - 2,2%.
Крiм того, вiдвантажено 11,5 тонн мiдного купоросу з давальницької сировини України.

ВАТ "ОЛИМП - КРУГ" належить до хiмiчної галузi промисловостi. Попит на мiдний купорос носить сезонний характер (весна-осiнь). Основною сировиною для виробництва мiдного купоросу є брухт мiдi. В зв'язку з тим, що цiна брухт мiдi зростала на протязi року (12949,91 - 17329,58 грн. за 1 т), у пiдприємства з'явились труднощi з придбання мiдного брухту. Необхiдно було збiльшити обсяг обiгових коштiв, ми змушенi були брати кредити в банку. Також збiльшилась собiвартiсть мiдного купоросу i, вiдповiдно, змiнiвалась його цiна. Мiдний купорос став менше конкурентноздатний по цiнi на зовнiшному ринку. Конкурентами по виробництву мiдного купоросу є:
1. Пiдприємство "Уралелектромiдь" Росiя; ВАТ "ГМЗ" м. Лермонтов, Ставропольський край, Росiя;
2. Алмаликський хiмзавод, Узбекистан;
3. Аналогiчнi виробництва є в Румунiї, Iспанiї.

Конкурентами по виробництву СМЗ є:
1. ВО "Хiмпром", Сєвєродонецьк;
2. Горловське ВО "Хiмпром";
3. Калушський концерн "Орiана" та iншi.
Також ринок України насичений iмпортними миючими засобами.
Мiдний купорос виробляється вищого гатунку, марки А. Виробництво освоєно в 1886 роцi. Це фунгiцид, хiмiчний засiб захисту рослин. Використовується для захисту плодових дерев, виноградникiв вiд рiзноманiтних шкiдникiв та хвороб. Основним компонентом, який входить до складу мiдного купоросу, є мiдь. Бiльш як сторiчний досвiд використання мiдного купоросу показує, що вiн нешкiдливий для росту рослин. Питома вага цього продукту в загальному обсязi виробництва у звiтному роцi складає 99,3%.

Інформація щодо істотних проблем, які впливають на діяльність емітента

ВАТ "ОЛИМП - КРУГ" (суперфосфатний завод) займає 23,6 га землi. Високi ставки земельного податку приводять до збiльшення витрат i погiршення фiнансового стану пiдприємства.
Основною сировиною для виробництва мiдного купоросу є брухт мiдi (складає 75% у виробничiй собiвартостi). Так як на свiтовому ринку i в Українi цiна на кольоровi метали i, вiдповiдно, на бухт мiдi дуже висока, пiдприємству необхiдний значний обсяг обiгових коштiв для купiвлi цiєї сировини. Пiдприємство змушене брати позики пiд високi вiдсотки. Проблемою є також збiльшення цiн на газ, який необхiдний у виробництвi цього продукту в значнiй кiлькостi. Пiдприємство, в зв'язку з цим, не може виробляти дешевий мiдний купорос i в достатнiй кiлькостi. Мiдний купорос стає неконкурентоздатний по цiнi на зовнiшньому ринку. Так як вiн ще є сезонним продуктом, виникають значнi труднощi з його збутом.

Інформація про факти виплати штрафів і компенсацій за порушення чинного законодавства

Адмiнiстративнi штрафи:
1. Державна санiтарно-епiдемiологiчна служба України наложила штрафнi санкцiї на голову правлiння Iльєва А.I. за порушення санiтарного законодавства в розмiрi 102 грн. Постанова 9 вiд 25.03.2005р.
2. КП "Спецiнспекцiя по упорядкуванню м.Одеси". Штрафнi санкцiї в розмiрi 170грн. за кожне порушення головi правлiння Iльєву А.I.за порушення технiчного стану огорожi по вул. Хiмiчнiй,1- постанова 3556 вiд 01.03.2005р.; 3636 вiд 04.05.2005р.; 3672 вiд 04.07.2005р.; 3736 вiд 05.09.2005р.; 3803 вiд 02.11.2005р..
3. Центральне управлiння екологiї та природних ресурсiв в Одеськiй областi наложило штрафнi санкцiї на голову правлiння Iльєва А.I. в розмiрi 85 грн. за невиконання заходiв iз зниження викидiв забруднюючих речовин в атмосферне повiтря. Постанова 836 вiд 03.11.2005р..
4. КП "Спецiнспекцiя по упорядкуванню м.Одеси". Штрафнi санкцiї наложенi на Кружеля В.А. в розмiрi 119 грн. за порушення правил упорядкування територiї м. Одеси.
5. Державна iнспекцiя з контролю за цiнами в Одеськiй областi. Штраф на заступника головного бухгалтера Артемович Л.А. в розмiрi 170 грн. за порушення державної дисциплини цiн. Постанова 150 вiд 18.04.2005р..

Штрафнi санкцiї у вiдношеннi до ВАТ "ОЛИМП - КРУГ":
1. Державна податкова iнспекцiя у Малиновському районi м.Одеси. Акт 15-421.06.2005р.. Штраф 26166,92 грн. за затримку сплати узгодженої суми земельного податку.
2. Державна iнспекцiя України з контролю за цiнами в Одеськiй областi. Рiшення 618 вiд 23.12.2005р. - штраф 865,02 грн., рiшення 149 вiд 18.04.2005р. - штраф 1554,52 грн. + неправомiрна виручка 777,26 грн. = 2331,78 грн. за порушення державної дисциплiни цiн.

Опис обранної політики щодо фінансування діяльності емітента

Джерела фiнансування - власнi обiговi кошти вiд господарської дiяльностi та залучення позикових коштiв (кредити банкiв).

Інформація про вартість укладених, але ще не виконаних договорів (контрактів)

На початок 2006 року товариством заключено:
- експортних контрактiв на суму 5268,5 тис.грн.; внутрiшнiх договорiв на загальну суму 1671,9 тис. грн.. Очiкуваний прибуток вiд виконання договорiв складає 230 тис.грн. Термiн виконання зобо'вязань - протягом року.

Прогнози та плани щонайменше на рік про діяльність емітента

В 2006 роцi в порiвняннi з 2005р. планується :
- виробити та реалiзувати продукцiї на суму 13550,6 тис.грн.;
- виробити 1900 тонн мiдного купоросу;
- отримати чистого прибутку 250 тис.грн.;
- досягти 10% рiвня рентабельностi товарної продукцiї.

Інша інформація, що може бути істотною для оцінки інвестором фінансового стану та результатів діяльності емітента

Товариство вважає, що надана iнформацiя достатня.

Ознака рейтингового агентства 
Найменування рейтингового агентства, яке визначило рейтингову оцінку емітента протягом календарного року, що передує поданню звітуд/н 
Дата визначення рейтингової оцінки емітента 
Інформація щодо рейтингової оцінки емітента визначеної протягом календарного року, що передує поданню звітуд/н 
Ознака рейтингового агентства, яке поновило рейтингову оцінку емітента протягом календарного року, що передує поданню звіту 
Найменування рейтингового агентства, яке поновило рейтингову оцінку емітента протягом календарного року, що передує поданню звітуд/н 
Дата поновлення рейтингової оцінки емітента 
Інформація щодо рейтингової оцінки емітента поновленої протягом календарного року, що передує поданню звітуд/н