Finance.ua
Назва емітентаВiдкрите акцiонерне товариство "Коростенський машинобудiвний завод"
Код за ЄДРПОУ00203134
Організаційно-правова формаВАТ

Опис бізнесу

Основні фактори, що впливають на діяльність емітента

Группа факторівОпис проблемСтупінь впливу на діяльність емітента*Які зміни, що прогнозуються, мають вплинути на підприємство
незначний впливсередній впливзначний вплив
ПолітичніВiдсутнiсть стабiльностi в законодавствi   Прийняття законодавчих актiв, якi б спростили дiяльнiсть пiдприємства 
Фінансово-економічніОрганiзацiя роботи в зонi прiорiтетного iнвестування   Органiзацiя спiльного виробництва з закордонними партнерами 
Виробничо-технологічніМорально та фiзично застарiле обладнання   Оновлення матерiально технiчної бази пiдприємства 
СоціальніНедостатнє матерiальне забезпечення населення   Покращення соцiальної сфери в регiонi та загалом в країнi 
ЕкологічніВiдсутнiсть дiючих технологiй утилiзацiї доступних за цiною та таких, що вiдповiдають свiтовим нормам   Розробка економiчних та дiючих технологiй вiтчизняного виробництва 
ПриміткиД/В

*У відповідній графі проставляється помітка "Х".

Інформація про найбільш впливових конкурентів з основної продукції

Найменування продукції (виду продукції)*Найменування конкурентаКраїна походження конкурентаСтупінь конкуренції**
незначний впливсередній впливзначний вплив
Хiмобладнання ВАТ "Роздiльський дослiдний механiчний завод" УКраїна   
Елемент закладной ВАТ "Роздiльський дослiдний механiчний завод" Україна   

*До переліку заносяться дані про продукцію (товари, роботи, послуги), обсяги реалізації якої становлять 10% та більше від загального обсягу реалізації.
**У відповідній графі проставляється помітка "Х".

Інформація про основну продукцію, що виробляє (послуги, що надає) емітент

Найменування продукції (виду продукції)*Торгові марки, під якими здійснюється збут продукціїПатентний та інший правовий захист продукції (винаходи та ліцензії, які використовуються в продукції)Код товару (товарної групи) за ТНЗЕД**Одиниця виміруОбсяг виробництва в натуральних одиницяхОбсяг виробництва у грошовому виразі (у діючих цінах) (тис.грн.)Чистий доход (виручка від реалізації за звітний період) ) (тис.грн.)
Хiмiчне обладнання Д/В Д/В 28.21.11700 т 844.600 5450.700 5367.900 
Елемент закладний Д/В Д/В 28.75.27220 т 312.500 1593.800 1569.600 
Iншi товари (послуги ) :     0.000 4221.600 6532.300 
Інші товари (послуги):0.000 0.000 
Усього:11266.100 13469.800 

*До переліку заносяться дані про продукцію (товари, роботи, послуги), обсяги реалізації якої становлять 10% та більше від загального обсягу реалізації (у вартісному виразі).
**ТНЗЕД - "Товарна номенклатура зовнішньоекономічної діяльності".

Інформація про сировинну базу та основні характеристики споживачів продукції (послуг) емітента та розподіл споживачів за регіонами України та зовнішніх ринках

Найменування продукції (виду продукції)*Сировинна база для виробництва (Україна, країни СНД, зарубіжжя)**Доля в загальному обсязі реалізації (за регіонами) (%)
УкраїнаКраїни СНД та БалтіїКраїни дальнього зарубіжжя
Хiмiчне обладнання Україна 100.000 0.000 0.000 
Елемент закладний Україна 100.000 0.000 0.000 
Усього:100.000 0.000 0.000 

*До переліку заносяться дані про продукцію (товари, роботи, послуги), обсяги реалізації якої становлять 10% та більше від загального обсягу реалізації.
**Заповнюють емітенти, які займаються виробництвом.

Стисла історія підприємства, важливі події його розвитку

Пiдприємство почало свою iсторiю в 1953 роцi i було зареєстроано як Коростенський ремонтно-механiчний завод. З 1965 року пiдприємство стає ремонтним заводом. В 1968 - дослiдним, а з 1991 - машинобудiвним заводом.
В 1998 роцi згiдно Наказу РВ ФДМУ по Житомирськiй областi пiдприємство в процесi приватизацiї було перетворене у Вiдкрите акцiонерне товариство "Коростенський машинобудiвний завод". В такiй органiзацiйно-правовiй формi пiдприємство iснує i в теперiшнiй час.

Інформація про організаційну структуру емітента

Структура Вiдкритого акцiонерного товариства "Коростенський машинобудiвний завод" складається з чотирьох пiдроздiлiв:
- Механiчно-складальна дiльниця;
- Слюсарно-складальна дiльниця;
- Транспортна частина;
- ДВГП КМЗ "Пивзавод".
Дочiрнiх пiдприємств, фiлiй та представництв Товариство не має.

Опис обраної облікової політики

Облiкова полiтика на пiдприємствi затверджена наказом 15 вiд 19 сiчня 2001 року. Ведення бухгалтерського облiку та складання фiнансової звiтностi здiйснюється згiдно з Законом України "Про бухгалтерський облiк та фiнансову звiтнiстьв Українi", а також згiдно з чинними Нацiональними положеннями бухгалтерського облiку вiдповiдно до нового Плану рахункiв та Положень (стандартiв) бухгалтерського облiку.
Змiн в облiковiй полiтицi протягом 2005 року не було.

Витяг з аудиторського висновку

Наведенi показники станом на 31.12.2005р. свiдчать про покращення фiнансового стану Вiдкритого акцiонерного товариства "Коростенський машинобудiвний завод", iнвестицiйна привабливiсть пiдприємства залишається на високому рiвнi та має тенденцiю до полiпшення.
Аудитор не може передбачити майбутнi подiї чи обставини, якi можуть спричинити погiршення показникiв дiяльностi пiдприємства. Тому вiдсутнiсть в аудиторському висновку будь-яких тверджень про стiйкiсть пiдприємства не може розглядатися як гарантiя його спроможностi продовжувати свою дiяльнiсть безперервно. Ймовiрне iснування подiй або обставин, якi можуть стати пiдставою для значних сумнiвiв, щодо стiйкостi суб'єкта господарiвання.
В результатi проведеного аналiзу можна зробити висновок, що фiнансовий стан пiдприємства стiйкий та має тенденцiю до полiпшення, всi показники вiдповiдають нормативним вимогам.

Інформація про основні види товарів або послуг, що їх виробляє чи надає емітент, перспективність виробництва окремих товарів, надання послуг

Товариство виробляє комплекси арочних споруд (ангарiв, боксiв) для автотехнiки, хiмiчне обладнання (реактори, змiшувачi, дисольвери, апарати по каталогу НДI хiммашу), мiнiпивзаводи, засоби механiзацiї (драбини персувнi, станки вiдрiзнi, гiдропересувнi агрегати, домкрати рейковi, лебiдки 1,6 тонн рештування будiвельнi на хомутах), пилорами строчковi. Основним ринком збуту є пiдприємства хiмiчної промисловостi, будiвельно-монтажнi органiзацiї, житлово-комунальнi пiдприємства, автотранспортнi пiдприємства, пiдприємства АПК, приватнi пiдприємцi та мiсцеве наслення, а також пiдприємства та пiдприємцi бiльш нiж 12 областей України та країн СНД, Туркменiї, заводи по виробництву залiзобетонних шпал. Галузь розвивається дуже повiльно iз-за недостатнього забезпечення обiговими коштами, низької платоспроможностi пiдприємств та замовникiв. за рахунок вищевказаних проблем пiдприємство не може своєчасно поновлювати власну виробничу базу. Цi проблеми значно знижують конкурентну спроможнiсть пiдприємства.
Пiдприємства хiмiчної, будiвельної промисловостi, фермерськi господарства, завод по виробництву залiзобетонних шпал , приватнi пiдприємства i пiдприємцi, громадяни України, Бiлорусiї, Туркменiї; достатньо висока конкуренцiя серед виробникiв аналогiчної продукцiї (ВАТ "Карпати", ТОВ "Нафта") змушує реалiзовувати продукцiю з незначним вiдсотком рентабельностi, а в деяких випадках i без прибутку; зростання попиту на хiмiчне обладнання (апарати, реактори, резервуари) приведе до збiльшення обсягiв виробництва i реалiзацiї пiдприємством цього виду продукцiї. Основним конкурентом пiдприємства є ВАТ "Роздiльський дослiдно-механiчний завод", ТОВ "Нафта" (м. Київ) та приватнi пiдприємства в цiй галузi.
Послуги та продукцiя, якi надає та виробляє ВАТ "КМЗ", є специфiчними, користуються попитом, тому риноу в цiй галузi неможливо заповнити повнiстю послугами та продукцiєю одного пiдприємства. Зростає попит на хiмiчне обладнання (реактори, апарати, резервуари), що призводить до збiльшення обсягу виробництва цього виду продукцi.


Інформація щодо істотних проблем, які впливають на діяльність емітента

Iстотними проблемами, що впливають на дiяльнiсть Товариства, є недостатнiсть обiгових коштiв, низька купiвельна спроможнiсть споживачiв продукцiї, вiдсутнiсть пiльг у податковому законодавствi для пiдприємств галузi, фiзично та морально застарiле обладнання i неможливiсть своєчасно здiйснювати оновлення виробничих засобiв.

Інформація про факти виплати штрафів і компенсацій за порушення чинного законодавства

Протягом звiтного пероду штрафи i компенсацiї до пiдприємства не застосовувались.

Опис обранної політики щодо фінансування діяльності емітента

ВАТ "КМЗ" фiнансує дiяльнiсть за рахунок власних коштiв, але веде активний пошук для залучення зовнiшнiх iнвестицiй.

Інформація про вартість укладених, але ще не виконаних договорів (контрактів)

Товариство не має укладених, але не виконаних договорiв.

Прогнози та плани щонайменше на рік про діяльність емітента

Товариство планує у наступному роцi збiльшити обсяг виробництва продукцiї, розширити спектр продукцiї, що виробляється та користується пiдвищеним попитом у споживачiв.
ВАТ "КМЗ" зацiкавлено в розширеннi та модернiзацiї власного виробництва та створеннi спiльних пiдприємств з закордонними партнерами. Одним з напрямiв розвитку пiдприємства є необхiднiсть залучення зовнiшнiх iнвесторiв.

Інша інформація, що може бути істотною для оцінки інвестором фінансового стану та результатів діяльності емітента

Товариство має надiю, що i надалi власний фiнансовий стан буде змiнюватись на краще. В перспективi кмiтент планує вiдтворити iснуючi та створити новi виробничi потужностi для освоєння нових видiв продукцiї, розширення ринкiв збуту виробляємої продукцiї та освоєння ринкiв збуту нових видiв продукцiї.

Ознака рейтингового агентства 
Найменування рейтингового агентства, яке визначило рейтингову оцінку емітента протягом календарного року, що передує поданню звітуд/в 
Дата визначення рейтингової оцінки емітента 
Інформація щодо рейтингової оцінки емітента визначеної протягом календарного року, що передує поданню звітуд/в 
Ознака рейтингового агентства, яке поновило рейтингову оцінку емітента протягом календарного року, що передує поданню звіту 
Найменування рейтингового агентства, яке поновило рейтингову оцінку емітента протягом календарного року, що передує поданню звітуд/в 
Дата поновлення рейтингової оцінки емітента 
Інформація щодо рейтингової оцінки емітента поновленої протягом календарного року, що передує поданню звітуд/в