Finance.ua
Назва емітентаВiдкрите акцiонерне товариство Овруцький гiрничо-збагачувальний комбiнат "Кварцит"
Код за ЄДРПОУ00191879
Організаційно-правова формаВАТ

Опис бізнесу

Основні фактори, що впливають на діяльність емітента

Группа факторівОпис проблемСтупінь впливу на діяльність емітента*Які зміни, що прогнозуються, мають вплинути на підприємство
незначний впливсередній впливзначний вплив
ПолітичніНе впливають   д/в 
Фінансово-економічніНедостатнiсть обiгових коштiв внаслiдок неплатоспроможностi основних замовникiв (пiдприємств металургiйної промисловостi), значне пiдвищення з/д тарифу на перевезення вантажiв (що обумовлює вiдсутнiсть закордонних замовлень), податковий тиск   Вiдновлення наявностi закордонних замовлень (шляхом зниження тарифiв на з/д перевезення, якi не стимулюють зумовлювати продукцiю товариства), вiдновлення платоспроможностi вiтчизняних замовникiв через законодавчу та економiчну державну пiдтримку 
Виробничо-технологічніЗастарiле (морально та фiзично) обладнання, необхiднiсть технiчного переоснащення   Знаходження вiдповiдних коштiв, та неускладнення з боку Держави умов для самостiйного їх знаходження, для здiйснення технiчного переоснащення 
СоціальніНе впливають   д/в 
ЕкологічніЗабруднення навколишнього середовища внаслiдок специфiки дiяльностi товариства та вiдповiдна плата за забруднення навколишнього середовища   Розробка та ведення в експлуатацiю на Державному рiвнi нових технологiй, якi нейтралiзують забруднення (пилеуловлювачi та iншi) 
Примітки

*У відповідній графі проставляється помітка "Х".

Інформація про найбільш впливових конкурентів з основної продукції

Найменування продукції (виду продукції)*Найменування конкурентаКраїна походження конкурентаСтупінь конкуренції**
незначний впливсередній впливзначний вплив
Кварцити дробленi ГППК "Товкачiвський" Україна   
Кварцити меленi ГППК "Товкачiвський" Україна   
Кварцити дробленi та меленi Василькiвський МК ОС РУ ТОВ "Кврцит ДМ" Україна   
Кварцити дробленi Глухiвський кар'єр кварцитiв Україна   
Будiвельнi матерiали ВАТ "Овруцький щебзавод", ВАТ "Iгнатопiльський кар"єр" Україна   

*До переліку заносяться дані про продукцію (товари, роботи, послуги), обсяги реалізації якої становлять 10% та більше від загального обсягу реалізації.
**У відповідній графі проставляється помітка "Х".

Інформація про основну продукцію, що виробляє (послуги, що надає) емітент

Найменування продукції (виду продукції)*Торгові марки, під якими здійснюється збут продукціїПатентний та інший правовий захист продукції (винаходи та ліцензії, які використовуються в продукції)Код товару (товарної групи) за ТНЗЕД**Одиниця виміруОбсяг виробництва в натуральних одиницяхОбсяг виробництва у грошовому виразі (у діючих цінах) (тис.грн.)Чистий доход (виручка від реалізації за звітний період) ) (тис.грн.)
Кварцити К 97-100, КМ-80, КМ-100, ОКФ-98; К 97-25;МКГ-1; СКМ-97;ЗКТ-97; ЗКВ-97 ТУУ 14.5-00191879-006-2001; ГОСТ 9854-81;ТУУ 00191879-01-98;ТУУ 00191879-03-2000; ТУУ 00191879-02-98; ГОСТ 23037-99 2506210000 тона 470336.200 22135.900 22266.870 
Будiвельнi матерiали щебiнь рiзних фракцiй, пiсок ДСТУ Б,В,2.7-75-98; ДСТУ Б.В.2.7-32-95 2517101000 тона 223796.720 2776.080 2916.070 
Iншi товари (послуги ) :     0.000 0.000 2225.660 
Інші товари (послуги):0.000 0.000 
Усього:24911.980 27408.600 

*До переліку заносяться дані про продукцію (товари, роботи, послуги), обсяги реалізації якої становлять 10% та більше від загального обсягу реалізації (у вартісному виразі).
**ТНЗЕД - "Товарна номенклатура зовнішньоекономічної діяльності".

Інформація про сировинну базу та основні характеристики споживачів продукції (послуг) емітента та розподіл споживачів за регіонами України та зовнішніх ринках

Найменування продукції (виду продукції)*Сировинна база для виробництва (Україна, країни СНД, зарубіжжя)**Доля в загальному обсязі реалізації (за регіонами) (%)
УкраїнаКраїни СНД та БалтіїКраїни дальнього зарубіжжя
Кварцити Україна 82.450 4.650 12.900 
Будiвельнi матерiали Україна 97.800 1.680 0.520 
Усього:180.250 6.330 13.420 

*До переліку заносяться дані про продукцію (товари, роботи, послуги), обсяги реалізації якої становлять 10% та більше від загального обсягу реалізації.
**Заповнюють емітенти, які займаються виробництвом.

Стисла історія підприємства, важливі події його розвитку

Овруч один iз древнiших мiст Європи XIV столiття, став вiдомим економiчним Центром, що входив в склад Галицько-Волинського князiвства. За 12 км. вiд древнього мiста Овруч, знаходиться одне iз унiкальних родовищ у Європи.
У 1936 роцi тут засноване пiдприємство по видобутку, переробцi та збагаченню дивовижного природнього матерiалу - кварциту. Початок дiяльностi пiдприємства починається з хутору Невмержицький, в якому роботи по видобуванню кварциту здiйснювалися в ручну з використанням кiнного транспорту. В процесi впровадження технiчного обладнання товариство здобуло назву "Кам'яний кар'єр", а в послiдуючий дiяльностi набуває статусу Державного пiдприємства Овруцьке рудоуправлiння".
У 1944 роцi було розпочато будiвництво селища барачного типу.
У 1965 роцi побудова п/станцiя 35/6 КВ, в результатi чого товариство пiдключається до системи "Київенерго".
У 1993 роцi було збiльшено земельне вiдведення на 47 га та становить 385 га.
У 1994 роцi за Наказом Мiнпрому, в процесi приватизацiї Овруцьке рудоуправлiння перетворюється в ВАТ Овруцький ГЗК "Кварцит". Процес приватизацiї було повнiстю завершено у 1996 роцi.
Сьогоднi пiдприємство є основним постачальником кварцитової продукцiї, щебеню для вогнетривкої, феросплавної металургiйної та будiвельної промисловостi в України, та країн СНГ.

Інформація про організаційну структуру емітента

Товариство не має в своєму складi дочiрнiх пiдприємств та фiлiй, але має слiдуючи дiльницi: 1)Гiрничий (для видобутку гiрничої маси);
2)Дробильно-збагачувальна фабрика (що здiйснює дроблення, збагачення гiрничої маси);
3)Участок мелених кварцитiв (для помолу кварцитiв);
4) ДСК (для виробництва щебню рiзних фракцiй) та допомiжнi: Участок безрельсового транспорту (гараж); 5)Електроучасток;
6)Навантажувальна дiльниця (для ж/д завантажень);
7)Механiчна майстерня (ремонт обладнання, iнструментiв, тощо);
8)Участок безрельсового транспорту (гараж).

Опис обраної облікової політики

Амортизацiя нараховується згiдно норм податкового законодавства по трьом групам, з використанням вiдповiдного коефiцiєнту по прискоренню амортизацiї. Амортизацiя нематерiальних активiв нараховується прямолiнiйним методом. Запаси в товариствi оцiнюються методом середньозважуваної собiвартостi. За звiтний перiод товариство не надавало та не отримувало фiнансових iнвестицiй.

Витяг з аудиторського висновку

Приватне пiдприємство - аудиторська фiрма =Паритет=, згiдно договору 09-06 вiд 01.03.2006 р. провело перевiрку прикладеної фiнансової звiтностi Товариства ВАТ Овруцький ГЗК "Кварцит" за звiтний 2005 рiк.
Перевiрку сплановано та проведено вiдповiдно до нормативiв аудиту, що дiють в Українi, та згiдно з мiжнародними стандартами аудиту для отримання достатнiх доказiв вiдсутностi сутттєвих помилок i дозволяють скласти за ними висновок про реальне фiнансове становище Товариства. Пiд час аудиторської перевiрки дослiджено бухгалтерськi принципи, якi використовувались товариством, розглянуто принципи облiкової полiтики, оцiнки матерiальних статей балансу, використанi керiвництвом Товариства: оцiнка основних засобiв, запасiв, тощо.
Аудитор вважає, що зiбрана iнформацiя забезпечує основу i є достатньою для складання аудиторського висновку.
Висновок:
За наслiдками результатiв перевiрки викладених питань та за винятком обмежень i зауважень, Аудитор свiдчить, що показники фiнансової звiтностi Товариства, якi вiдображенi в бухгалтерському балансi за станом на 31.12.2005р., звiтах про фiнансовi результати, про рух грошових коштiв, про власний капiтал та примiтках до фiнансової звiтностi, який завершився 31.12.2005р. в цiлому вiдповiдають у всiх суттєвих аспектах чинному законодавству, iнструкцiям про порядок складання фiнансової звiтностi i в достатнiй мiрi вiдображають реальний стан цього Товариства. Фiнансова звiтнiсть грунтується на облiкових данних, якi не мiстять протирiч. Форми звiтностi вiдповiдають затвердженим у встановленому порядку.

Інформація про основні види товарів або послуг, що їх виробляє чи надає емітент, перспективність виробництва окремих товарів, надання послуг

Основним видом дiяльностi товариства є видобування кварциту, а саме: кварцити кристалiчнi для виробництва динасових виробiв, кварцити для виробництва феросплавiв, меленi кварцити (сумiш кварцитова, порошок кварцитовий, маса вогнетривка, заповнювач кварцитовий), а також будiвельнi матерiали (щебiнь, пiсок, камiнь). Найбiльший прибуток приносять меленi кварцити (в зв'язку з їх високою реалiзацiйною вартiстю), але найбiльшим попитом користуються дробленi кварцити.Попит на будiвельнi матерiали коливається в залежностi вiд сезону.


Товариство має давнi налагодженi зв'язки з постiйними клiєнтами, але в зв'язку зi зменшенням платоспроможностi вiтчизняних пiдприємств, товариство також самостiйно здiйснює пошук ринку збуту. Основними клiєнтами в звiтному перiодi були металургiйнi заводи - Марiупольськi "Iменi Iллiча", "Азовсталь", Криворiжсталь, Запорiжсталь, Макiївський металургiйний комбiнат, Донецький металургiйний завод, Єнакiївський металургiйний завод. Нiкопольський феросплавний завод, Красноармiйський динасовий, Красногорiвський вогнетривкий та iншi. Товариство є виробником сировини для здiйснення виробництва вищевказаних пiдприємств.


За звiтний перiод в галузi виробництва вогнетривiв, спостерiгається зупинення спаду та поступовий прирiст, хоча до повного вiдновлення попиту на продукцiю товариства, яка була в часи державних планових замовлень рiч не iде. Наприкiнцi звiтного перiоду товариством було введено в дiю новий дробильно-сортувальний комплекс.


На територiї смт. Першотравневе, де здiйснює дiяльнiсть товариство, пiдприємство ГППК "Товкачiвський" (яке до приватизацiї здiйснювало виробництво щебеню), стало виробляти продукцiю аналогiчну продукцiї товариства, чим перетинають останньому ринок збуту. Василькiвське МК ОС РУ ТОВ "Кварцит ДМ", що знаходиться в Днiпропертовськiй обл. та Глухiвський кар'єр кварцитiв в Сумськiй обл. Продукцiя вищевказаних конкурентiв має тi якостi, що i аналогiчна у товариства враховуючи i цiнову її сторону.

Інформація щодо істотних проблем, які впливають на діяльність емітента

Недостатнiсть обiгових коштiв в товариствi обумовлюється слiдуючими проблемами: низька платоспроможнiсть основних замовникiв (пiдприємств металургiйної промисловостi), значне пiдвищення залiзно-дорожного тарифу на перевезення вантажiв (що зумовлює вiдсутнiсть закордонних замовлень), жорсткий податковий тиск; необхiднiсть часткового переоснащення застарiлого (морально та фiзично) обладнання; Враховуючи вищевказане товариство має значну залежнiсть вiд законодавчих та економiчних обмежень.

Інформація про факти виплати штрафів і компенсацій за порушення чинного законодавства

За звiтний перiод товариство не мало фактiв виплати штрафiв.

Опис обранної політики щодо фінансування діяльності емітента

Товариство знаходиться на госпрозрахунковiй системi, але форма самофiнансування товариства, яка обумовлюється крiм iншого полiтикою держави вiдносно форми пiдтримки вiтчизняного товаровиробника, є недостатньою для формування вiдповiдного капiталу на поточнi потреби. Товариство має змогу самостiйного знаходження шляхiв покращення фiнансової дiяльностi в разi подальшого неускладнення з боку держави становище вiтчизняного товаровиробника

Інформація про вартість укладених, але ще не виконаних договорів (контрактів)

Укладених але невиконаних договорiв на кiнець звiтного перiоду товариство не має.

Прогнози та плани щонайменше на рік про діяльність емітента

Товариство має слiдуючи плани: в пiсля звiтному роцi планується модернiзацiя дiльницi помолу, а саме введення в експлуатацiю нового млина, що дасть змогу зменшити експлуатацiйнi витрати i налагодити випуск нових видiв продукцiї та має сподiвання вiдповiдно полiпшити свiй фiнансовий стан. На дослiдження та розробки в звiтному перiодi товариство коштiв не витрачало.

Інша інформація, що може бути істотною для оцінки інвестором фінансового стану та результатів діяльності емітента

За рiшенням загальних зборiв акцiонерiв вiд 22.04.2005 року було прийнято рiшення:
- про збiльшення статутного фонду товариства, шляхом додаткового випуску акцiй, який був сплачений протягом 2005 року;
- змiни у складi посадових осiб.
Iншої iнформацiї, що може бути iстотною для оцiнки iнвестором фiнансового стану у товариства не має.

Ознака рейтингового агентства 
Найменування рейтингового агентства, яке визначило рейтингову оцінку емітента протягом календарного року, що передує поданню звітунемає 
Дата визначення рейтингової оцінки емітента 
Інформація щодо рейтингової оцінки емітента визначеної протягом календарного року, що передує поданню звітуРейтингування за звiтний перiод не проводолось 
Ознака рейтингового агентства, яке поновило рейтингову оцінку емітента протягом календарного року, що передує поданню звіту 
Найменування рейтингового агентства, яке поновило рейтингову оцінку емітента протягом календарного року, що передує поданню звітунемає 
Дата поновлення рейтингової оцінки емітента 
Інформація щодо рейтингової оцінки емітента поновленої протягом календарного року, що передує поданню звітуПоновлення рейтингової оцiнки за звiтний перiод не проводолось.