Finance.ua
Назва емітентаВiдкрите акцiонерне товариство "Комсомольське рудоуправлiння"
Код за ЄДРПОУ00191827
Організаційно-правова формаВАТ

Опис бізнесу

Основні фактори, що впливають на діяльність емітента

Группа факторівОпис проблемСтупінь впливу на діяльність емітента*Які зміни, що прогнозуються, мають вплинути на підприємство
незначний впливсередній впливзначний вплив
ПолітичніНестабiльне полiтичне становище   Змiни в законодавствi 
Фінансово-економічніЕкономiчна нестабiльнiсть, iнфляцiйнi процеси в економiцi України, залежнiсть вiд коливання курсу iноземних валют при виконаннi договорiв iз закордонними партнерами   Передивитись цiни на постачальну продукцiю та довести цiну її реалiзацiї до прейскурантної, змiни в законодавствi та оподаткуваннi 
Виробничо-технологічніВiдсутнiсть достатнiх засобiв для технiчного переозброєння, застарiле технологiчне обладнання   Виконання ремонтiв будiвель та споруд, основного гiрничо-транспортного та дробiльно-збагачувального обладнання. Придбання нового обладнання. Прозвести реалiзацiю зайвого обладнання, яке не використовується у виробничому процесi. Впровадження органiзацiйно-технiчних заходiв. 
СоціальніВiдсутнiсть мiст вiдпочинку та оздоровлення робiтникiв, потреби у житловому фондi   Ведеться будiвництво житлових будинкiв власними силами. 
ЕкологічніВисокi нормативи плати за розмiщення вiдходiв дробiльно-збагачувальної фабрики   Збудувати ленточний конвеєр вiдходiв з дробiльно-збаг.фабрики на кар'єр "Дальнiй". На ДЗФ 1 необхiдно розробити проект i збудувати конвеєр 
Примітки

*У відповідній графі проставляється помітка "Х".

Інформація про найбільш впливових конкурентів з основної продукції

Найменування продукції (виду продукції)*Найменування конкурентаКраїна походження конкурентаСтупінь конкуренції**
незначний впливсередній впливзначний вплив
Вапняк флюсовий ВАТ "Докучаєвський ФДК" Україна   
Вапняк флюсовий ВАТ "Новотроїцьке рудоуправлiння" Україна   
Вапняк флюсовий ВАТ "Балаклавське рудоуправлiння" Україна   
Вапняк флюсовий Євпаторiйський завод будматерiалiв Україна   
Вапняк флюсовий ЗАТ "Сакський завод будматерiалiв" Україна   
Вапняк флюсовий Жирновське родовище Росiя   
Вапняк флюсовий Тургаякське родовище Росiя   
Вапняк флюсовий Студеновський кар'єр Росiя   

*До переліку заносяться дані про продукцію (товари, роботи, послуги), обсяги реалізації якої становлять 10% та більше від загального обсягу реалізації.
**У відповідній графі проставляється помітка "Х".

Інформація про основну продукцію, що виробляє (послуги, що надає) емітент

Найменування продукції (виду продукції)*Торгові марки, під якими здійснюється збут продукціїПатентний та інший правовий захист продукції (винаходи та ліцензії, які використовуються в продукції)Код товару (товарної групи) за ТНЗЕД**Одиниця виміруОбсяг виробництва в натуральних одиницяхОбсяг виробництва у грошовому виразі (у діючих цінах) (тис.грн.)Чистий доход (виручка від реалізації за звітний період) ) (тис.грн.)
Вапняк флюсовий Ч д/в д/в тис.тн 3767.100 75855.100 76668.000 
Камiнь вапняковий Т1 д/в д/в тис.тн 525.000 10434.700 10249.000 
Породи карбонатнi А д/в д/в тис.тн 456.200 8657.800 8740.000 
Щебеневий матерiал д/в д/в д/в тис.тн 457.300 3815.600 4064.000 
Вапняк флюсовий конверторний С д/в д/в тис.тн. 1363.900 32044.800 29663.000 
Iншi товари (послуги ) :     0.000 109.800 104.000 
Інші товари (послуги):0.000 0.000 
Усього:130917.800 129488.000 

*До переліку заносяться дані про продукцію (товари, роботи, послуги), обсяги реалізації якої становлять 10% та більше від загального обсягу реалізації (у вартісному виразі).
**ТНЗЕД - "Товарна номенклатура зовнішньоекономічної діяльності".

Інформація про сировинну базу та основні характеристики споживачів продукції (послуг) емітента та розподіл споживачів за регіонами України та зовнішніх ринках

Найменування продукції (виду продукції)*Сировинна база для виробництва (Україна, країни СНД, зарубіжжя)**Доля в загальному обсязі реалізації (за регіонами) (%)
УкраїнаКраїни СНД та БалтіїКраїни дальнього зарубіжжя
Вапняк флюсовий власне виробництво 100.000 0.000 0.000 
Камiнь вапняковий власне виробництво 53.800 46.200 0.000 
Породи карбонатнi власне виробництво 100.000 0.000 0.000 
Щебеневий матерiал власне виробництво 27.500 72.500 0.000 
Вапняк флюсовий конверторний власне виробництво 87.700 12.300 0.000 
Усього:91.300 8.700 0.000 

*До переліку заносяться дані про продукцію (товари, роботи, послуги), обсяги реалізації якої становлять 10% та більше від загального обсягу реалізації.
**Заповнюють емітенти, які займаються виробництвом.

Стисла історія підприємства, важливі події його розвитку

Комсомольське рудоуправлiння введене в експлуатацiю в 1934 роцi для видобутку i переробки флюсових вапнякiв Каракубського родовища. До 1937р. усi гiрничодобутнi роботи проводилися ручним засiбом, основний транспорт був гужевий. Тiльки у 1937р. почалося оснащення територiї гiрною технiкою. У 1937р. перший, другий, третiй рудники давали разом 864 тис.тон вапняка у рiк.
Територiально розтошовується на землях Старобешевського району Донецької областi. У адмiнiстративному вiдношеннi входить до складу "Державної акцiонерної компанiї "Укррудпром", розташованої в м. Кривий Рiг Днiпропетровської областi.
До складу рудоуправлiння входять чотири кар'єри: Пiвнiчний, Пiвденний, Жеголевський i Дальнiй, якi обслуговуються двома промплощадками:
- Центральною, розташованою на станцiї Бункерна з дробiльно-збагачувальною фабрикою 1 (введена в експлуатацiю в 1948 роцi (1 секцiя) i в 1950 роцi (2 секцiя) i промплощадкою на станцiї;
- Дальня з дробiльно-збагачувальною фабрикою 2 (введена в експлуатацiю в 1959 роцi).
Виробнича потужнiсть ДЗФ 1 - 7900 тис.тн, ДЗФ 2 - 5000 тис.тн товарної продукцiї з 1976 року рудоуправлiння спецiалiзується по випуску конверторного вапняка.

Крiм того в склад рудоуправлiння входять: гiрничо-транспортний, залiзничний, автотракторний цеха, електроцех, ремонтно-механiчний цех та iншi.
На всiх кар'єрах Комсомольського рудоуправлiння застосовується транспортна система розробки з використання екскаваторiв ЕКГ-4,6 Би, ЕКГ-5А, ЕКГ-8i i ЕКГ-10 з розмiщенням порiд на внутрiшнiх i зовнiшнiх вiдвалах.
В якостi технологiчного процесу застосовується автомобiльний транспорт з використанням 42-тонних i 110-тонних автосамосвалiв для доставки сировини з Пiвнiчного кар'єру, автомобiльний i конвейєрний транспорт для сировини з Пiвденного кар'єру на ДЗФ 1.
Сирий вапняк з Жеголевського кар'єру автомобiльним транспортом доставляється на стацiонарний перевантажувальний пункт де екскаваторами перевантажується в залiзничнi думпкари для доставки тепловозною тягою на ДЗФ 2.
Фабриками випускаються вапняки фракцiй: 0-10мм, 0-20мм, 20-60мм, 20-80мм, 60-130мм, 80-130мм, а також щебеневi матерiали рiзних фракцiй.
Максимальний обсяг виробництва товарної продукцiї по Комсомольському рудоуправлiнню був досягнутий в 1991 р. - 16 млн.тн, мiнiмальний - в 1996 р. 6850,2 тис.тн.
19.07.2000 р. ДП "Комсомольське рудоуправлiння" було перетворено у вiдкрите акцiонерне товариство "Комсомольське рудоуправлiння", засновником якого виступила ДАК "Укррудпром" на виконання спiльного наказу державного комiтету промислової полiтики України та РВФДМУ вiд 17.03.2000 р. 26/540 "Про корпоратизацiю Комсомольського державного рудоуправлiння" згiдно з законами України "Про пiдприємство в Українi", "Про господарськi товариства", Статутом ДАК "Укррудпром".

Інформація про організаційну структуру емітента

До складу пiдприємства входять 29 структурних пiдроздiла:
- 21 пiдроздiл виробничої сфери:
1. Центральний кар'єр - здiйснює видобуток корисних копалень вiдкритим способом шляхом екскавацiї гiрничої маси та виробництво бурових робiт.
2. Жеголiвський кар'єр - здiйснює видобуток корисних копалень вiдкритим способом шляхом екскавацiї гiрничої маси та виробництво бурових робiт.
3. Дробiльно-збагачувальна фабрика 1 - здiйснює та забезпечує технологiчний процес дроблiння корисних копалень з кар'єрiв, збагачення та сортування сировини по встановленiй технологiї з метою виробництва товарної продукцiї необхiдної номенклатури.
4. Дробiльно-збагачувальна фабрика 2 - здiйснює та забезпечує технологiчний процес дроблiння корисних копалень з кар'єрiв, збагачення та сортування сировини по встановленiй технологiї з метою виробництва товарної продукцiї необхiдної номенклатури.
5. Виробнича дiльниця вибухових робiт - здiйснення вибухових робiт методом свердловинних, шпурових та зовнiшнiх вибухiв.
6. Гiрничо-транспортний цех - забезпечення правильної експлуатацiї та безперебiйної роботи автомобiльного транспорту, зайнятого вивезенням корисних копалень та вскришних пород з забоїв, а також перевезення iнших вантажiв як на територiї пiдприємства так i за її межами.
7. Залiзничний цех - вiдвантаження та вiдправлення на залiзничну станцiю товарної продукцiї та перевезення на дробiльно-збагачувальну фабрику 2 сировини з кар'єрiв для її переробки.
8. Авто-тракторнiй цех - виконання бульдозерного вiдвалостворювання, придбання робочих площ на кар'єрах, розвантажувальних площ на складах готової продукцiї, будiвництва автомобiльних дорiг, лiнiй електромереж на кар'єрах.
9. Ремонтно-механiчний цех - ремонт основного гiрничого обладнання, виконання замовлень виробничих цехiв на виготовлення запасних частин та вузлiв для нього.
10. Електричний цех - технiчне обслуговування, налагоджування та виробництво ремонтiв електроустаткування, обслуговування та експлуатацiя електромереж, подстанцiй.
11. Центральна лабораторiя контрольно-вимiрювальних приладiв та метрологiї - виконная робiтпо виготовленню нестандарстних засобiв автоматики та мехнiзацiї робiт, ремонт, налагоджування,випробування цих засобiв автоматики, залiзничих вагiв, технологiчного устаткування,електротехнiчних приладiв.
12. Дiльниця технологiчної диспетчерiзацiї - забезпечення роботи технологiчної дiспетчерiзацiї тазв'язку по керуванню технологiчним процесом та виробництвом.
13. Лабораторiя хiмiко-технологiчного контролю - контроль за якiстю сировини, готової продукцiїпо хiмiчному та гранулометричному складу, вiдповiдно технiчним умовам та стандартам.
14. Енергетичний цех- забезпечення теплової енергiї споживачiв цехiв пiдприємства та мiста, ремонтта обслуговування каналiзацiйних та водопроводних мереж.
15. Дiльниця по виробництву кисеню - виробництво кисеню для промислового споживання.
16. Лабораторiя охорони водяного та повiтряного басейну - систематичний контроль за станомводяного та повiтряного басейна в межах санiтарно-захисної зони пiдприємства.
17. Iнформацiйно-обчислювальний цех - комплекса механiзацiї та автоматизацiї економiчних,iнженерно-технiчних розрахункiв.
18. Центральний матерiальний склад- прийняття, видача та зберiгання матерiальних цiнностей.
19. Управлiння капiтального будiвництва - здiйснення будiвельно-монтажних робiт та ввод в дiюоб'єктiв житлового фонду та промислового призначення.
20. Вiдомча служба охорони - здiйснює охорону об'єктiв з матерiальними цiнностями та iншогомайна пiдприємства.
21. Апарат управлiння:
- технiчний вiддiл - розробка та контроль за здiйсненням планiв виробництва, удосконаленнятехнiчного процесу, впровадження нової технiки, освоєння нових видiв продукцiї.
- виробничий вiддiл - забезпечує виконання цехами плана виробництва, якостi продукцiї,контролювиконання графiкiв виробництва та максимальне використання промислових потужностей цехiв та дiльниць.
- планово-економiчний вiддiл - органiзацiя планово-економiчної роботи на пiдприємствах та його пiдроздiлах.
-вiддiл органiзацiї працi та заробiтної плати - виконує роботу по удосконаленню органiзацiї працi,виробництва, забезпечує упровадження нових форм та системи оплати працi та стимулювання робiтникiв.
- юридичний вiддiл - органiзацiя правової роботи, спрямованої на правильне застосування, виконанняактiв законодавства та iнших нормативних актiв.
- електромеханiчний вiддiл- забезпечення постiйної роботи обладнання з мiнiмальними матерiальнимита трудовими витратами, безперебiйної роботи устаткування за рахунок правильної експлуатацiї тасвоєчасного проведення ремонтiв.
- вiддiл зовнiшнiх економiчних зв'язкiв та вiддiл обладнання - удосконалення органiзацiї забезпечення пiдприємствновим обладнанням та запасними частинами, органiзацiя збуту продукцiї та робота з митницею.
- вiддiл кадрiв та техничного виховання - забезпечення пiдприємства робочими кадрами тафакiвцями по необхiднiй спецiальностi та квалiфiкацiї.
- вiддлi охорони працi та технiки безпеки - розробка та здiйснення заходiв на створення безпечних умов працiта контроль за вихованням правил охорони технiки безпеки працi.
- проектно-конструкторський вiддiл - органiзацiя розробки нових виробничих установок,обладнаннята пристосувань у зв'язку з реконструкцiєю об'єктiв.
- бухгалтерiя - удосконалення органiзацiї бухгалтерського облiку, розробка та впровадження бкхгалтерськихзадач та аналiзу господарської та фiнансової дiяльностi пiдприємства.
- фiнансовий вiддiл - забезпечення фiнансовими ресурсами пiдприємства з метою виконання виробничої програми.
- вiддiл матерiально-технiчного забезпечення - забезпечення всiми необхiдними для виробничої дiяльностiматерiальними ресурсами, контроль за економними витратами матерiалiв.
- 8 пiдроздiлiв невиробничої сфери:
1. Дитячi дошкольнi заклади - здiйснює виховання дiтей, та забезпечує всеобiчний розвиток дiтейдошкольного вiку.
2. Палац культури- робота з органiзацiї досугу та вiдпочинку трудящих пiдприємства та мiста.
3. Оздоровчий дитячий табiр - оздоровлення дiтей у лiтнiй перiод.
4. Профiлакторiй - лiкування та оздоровлення трудящих пiдприємства та мiста.
5. Спорткомплекс- надає послуги трудящим у фiзичному вихованнi.
6. Цех по виробництву товарiв народного споживання, громадського харчування та торгiвлi-забезпечує постачання товарiв у магазин мiста, громадське харчування у столових пiдприємства.
7. Житлово-комунальний вiддiл - здiйснює роботи по ремонту та технiчному обслуговуваннюмазутного господарства, тепломереж мiста котельного господарства, тепломереж мiстакотельного обладнання.
8. Дiльниця рекультивацiї та озеленення - здiйснює роботи по утриманню зеленого господарствата мiста.

Опис обраної облікової політики

Фiнансова звiтнiсть була пiдготовлена вiдповiдно вимогам Закона України "Про бухгалтерський облiк та фiнансову звiтнiсть" 996 вiд 16.07.1999 р. та наказiв 703 вiд 28.12.2000 р. та 811 вiд 29.12.2002 р. "Про встановлення облiкової полiтики та органiзацiю бухгалтерського облiку".

Основнi засоби та нематерiальнi активи.
Основнi засоби вiдображенi в облiку за фактичними витратами на їх придбання з урахуванням декiлькох обов'язкових дооцiнок, якi проводились згiдно рiшенням КМУ.
Для нарахування амортизацiї основних засобiв застосовується прямолiнiйний метод. Термiни використання, а також лiквiдацiйна вартiсть основних засобiв встановлюються постiйно дiючою комiсiєю, назначеною наказом Товариства.
Матерiальнi активи з термiном використання бiльше року та ватiстю до 1000 грн. включно були вiднесенi до малоцiнних необоротних матерiальних активiв. По таким предметам було встановлено метод нарахування амортизацiї у розмiрi 100 % пiд час передачi їх до експлуатацiї.
Строк амортизацiї нематерiальних активiв визначається строком їх корисного використання, а саме:
- на лiцензiї - строк їх дiї;
- на програмне забезпечення передбачаємий термiн їх використання;
- та т.i.

Запаси.
Запаси включають сировину та матерiали, паливо, запаснi частини, будiвельнi матерiали, тару i тарнi матерiали, матерiали сiльськогосподарського призначення, тварини на вирощуваннi i вiдгодiвлi, незавершене виробництво, готову продукцiя, товари.
Запаси облiковуються пiд час вiдпуску запасiв у виробництво та пiд час продажу великогабаритних товарiв, якi мають номер завода-виготовлювача методом iдентифiцированої собiвартостi, для товарiв, що продаються у роздрiб - за цiнами продажу.
Одиницею запасiв вважається їх найменування.

Грошовi кошти.
Грошовi кошти мiстять в собi суму грошей в касi, на розрахунковому рахунку, на валютному рахунку.
Суми в iноземних валютах перерахованi по курсу НБУ на момент складання звiту.

Дебiторська заборгованiсть.
Дебiторська забогованiсть за товари, роботи, послуги вiдображається в балансi по первиснiй вартостi реалiзацiї, тобто без урахування резерву сумнiвних боргiв. Резерв сумнiвних боргiв згiдно наказу "Про облiкову полiтику визначається на пiдставi класифiкацiї дебiторської заборгованостi за продукцiю, товари, роботи, послуги по термiнах їх погашення з урахуванням досвiда попередньої дiяльностi при наявностi джерел.
У 2005 р. резерв сумнiвних боргiв не створювався у зв'язку з наявнiстю збиткiв.

Забезпечення.
Забезпечення наступних витрат i платежiв це нарахованi пiдприємством згiдно П(С)БУ 11 "Зобов'язання" в звiтноиу перiодi майбутнi витрати та платежi. Пiдприємство протягом 2005 року створювало такi види забезпечень:
- виплат майбутнiх вiдпусток;
- заохочень за вислугу рокiв, включаючи вiдрахування на державне соцiальне страхування;
- резерв на транспортировочну стрiчку;
- резерв на використання а/м шин;
- iншi.

Зобов'язання.
Зобов'язання, згiдно П(С)БУ 11 "Зобов'язання", з метою бухгалтерського облiку подiляються на довгостроковi i поточнi. Зобов'язання, на якi нараховуються проценти i якi необхiдно погасити протягом дванадцяти мiсяцiв з дати балансу, пiдприємство вiдносило до довгострокових зобов'язань. Довгостроковi зобов'язання, на якi нараховуються проценти враховуються в їх справжнiй вартостi. Поточнi зобов'язання враховуються в балансi по сумi погашення.

Визнання доходу.
Доход вiд реалiзацiї визначається вiдповiдно iз методом нарахування при вiдвантаженнi продукцiї. Якщо доход вiд надання послуг не може бути вiрогiдно (достовiрно) визначений, то вiн вiдображається у розмiрi певних витрат, пiдлеглих вiдшкодуванню.

Витрати.
Витрати вiдображаються у бухгалтерському облiку одночасно зi зменшенням активiв або збiльшенням зобов'язань. Витрати визначаються одночасно з визначенням доходу для отримання якого вони були здiйсненi.

На пiдставi Наказу Мiнфiну України вiд 19.05.2005 р. 412, яким затверджено П(С)БУ 29 "Фiнансова звiтнiсть за сегментами", починаючи з рiчної фiнансової звiтностi за 2005 рiк розкривається вартiсно-текстова iнформацiя у складi рiчної фiнансової звiтностi. Вартiснi показники упорядоченi в формi рiчної звiтностi - "Додаток до рiчної фiнансової звiтностi "Фiнансова звiтнiсть за сегментами" - форма 6. В цьому додатку наводиться iнформацiя про звiтнi сегменти. Приоритетним сегментом, враховуючи органiзацiйно-управлiнчеську структуру пiдприємства, внутрiшню пiдзвiтнiсть, облiк характеру ризикiв та вплив на фiнансовий результат, обрано господарський сегмент.

Витяг з аудиторського висновку

Аудиторською фiрмою ТОВ АФ "Партнер-аудит" було здiйснено аудит фiнансової звiтностi за 2005 рiк. Аудиторську перевiрку проведено згiдно з мiжнародними стандартами аудиту. Цi стандарти зобов'язують планувати i здiйснювати аудиторську перевiрку з метою одержання об'рунтованої впевненостi в тому, що фiнансовi звiти не мiстять суттєвих викривлень. Аудит включав перевiрку шляхом тестування доказiв, якi пiдтверджують суми розкриття iнформацiї у фiнансових звiтах. Аудиторська перевiрка включає також оцiнку застосованих принципiв бухгалтерського облiку й суттєвих попереднiх оцiнок, здiйснених управлiнським персоналом, а також оцiнку загального подання фiнансових звiтiв.
Аудиторська перевiрка забезпечує об'рунтовану пiдставу для висловлення нашої думки.
Концептуальною основою фiнансової звiтностi є загальнi вимоги стосовно подання iнформацiї про фiнансову звiтнiсть згiдно з П(С)БО, дiючими на Українi, якi вимагають правдивого розкриття i подання iнформацiї у вiдповiдностi з принципами безперервностi, послiдовностi, суттєвостi, порiвнянностi iнформацiї, структури та змiсту фiнансової звiтностi.
На нашу думку фiнансова звiтнiсть достовiрно подає у всiх суттєвих аспектах фiнансовий стан Товариства станом на 31.12.2005 р., а також результати її дiяльностi за 2005 рiк згiдно з Нацiональними положеннями (стандартами) бухгалтерського облiку i вiдповiдає дiючому законодавству України.
У результатi проведення аудиторської перевiрки встановлено, що протягом звiтного фiнансового року, пiдприємством були допущенi окремi порушення в частинi органiзацiї бухгалтерського облiку та складаннi фiнансової звiтностi, якi мають не зовсiм обмежений вплив на стан справ в цiлому.
Аудитори вважають за можливе пiдтвердити, що за винятком згаданих обмежень прийнята система бухгалтерського облiку в цiлому задовольняє законодавчим i нормативним вимогам. Фiнансова звiтнiсть складена на основi дiйсних облiкових даних i в цiлому об'єктивно вiдображає фактичний фiнансовий стан на 31.12.2005 р. за результатами операцiй в перiод з 01.01.2005 р. по 31.12.2005 р.

Інформація про основні види товарів або послуг, що їх виробляє чи надає емітент, перспективність виробництва окремих товарів, надання послуг

Основними видами продукцiї, якi виробляє емiтент є:
- флюсовий вапняк "Ч" для металургiйних заводiв - обсяг виробництва 3767101 тонн, що складає 75855,1 тис.грн.;
- камiнь вапняковий "Т1" для цукрової промисловостi - обсяг виробництва 524987 тонн, що складає 10434,7 тис.грн.;
- породи карбонатнi "А" для виробництва будiвельного вапна - обсяг виробництва 456237 тонн, що складає 8657,8 тис.грн.;
- вапняк конверторний "С" - обсяг виробництва 1363933 тонн, що складає 32044,8 тис.грн.
- щебеневий матерiал - обсяг виробництва 457298 тонн, що складає 3815,6 тис.грн.;
- iнша продукцiя та послуги - обсяг виробництва складає 109,8 тис.грн.
Основною товарною продукцiєї на ринку вапнякiв i доломiтiв є флюсовi вапняки (звичайнi i доломитизованi), вапняки дя виробництва вапна (для будiвельної i хiмiчної промисловостi), вапняки для цукрової промисловостi, доломiти для металургiї, для скляної промисловостi i доломiти обпаленi.
Аналiз основних показникiв дiяльностi Товариства за останнi три роки свiдчать, що обсяг виробництва складає:
у 2003 роцi:
- видобуток - 6349,9 тис.тн.
- дохiд вiд реалiзацiї - 103604 тис.грн.;
- чистий дохiд - 87189 тис.грн.;
- собiвартiсть - 76370 тис.грн.
у 2004 роцi:
- видобуток - 7178,6 тис.тн.
- дохiд вiд реалiзацiї - 123077 тис.грн.;
- чистий дохiд - 103847 тис.грн.;
- собiвартiсть - 95946 тис.грн.
у 2005 роцi:
- видобуток - 6569,5 тис.тн.
- дохiд вiд реалiзацiї - 153121 тис.грн.;
- чистий дохiд - 129488 тис.грн.;
- собiвартiсть - 123047 тис.грн.

Аналiз показав, що видобуток продукцiї в натуральному виразi у 2005 роцi вирiс у порiвняннi з 2003 роком, але був меншим нiж у 2004 роцi. Собiвартiсть виробляємої продукцiї iз року в рiк має тенденцiю росту. Чистий дохiд вiд реалiзацiї збiльшується, але вiдсоток росту доходiв менше нiж вiдсоток росту собiвартостi, тобто рентабельнiсть виробляємої продукцiї зменшується.

ВАТ "Комсомольське рудоуправлiння" виробляє та реалiзує флюсовi та будiвельнi вапняки з високими хiмiкотехнологiчними показниками будь-якого фракцiйного складу. При цьому, вапняк флюсовий по ТУУ14.1-00191827.001-2003 марки Т1 з додатковими нормованими показниками якостi для виробництва технологiчного вапна, яке використовується в харчовiй та хiмiчнiй промисловостях. Продукцiя Товариства вiдрiзняється високими якiсними характеристиками. Так вiдмiнною рисою флюсових вапнякiв є висока межа механiчної мiцностi (не менш 60 Мпа), нерозчинний залишок складає лише 1,2 %. Середнi показники флюсових вапнякiв за хiмiчним складом є: СаО - 54,5 %, MgO - 0.6 %, S - 0.04 %, P - 0.003 %, MgCO - 1.25 %, CaCO3 - 97.3 %, SiO2 - 0.95 %, що робить випускаєму продукцiю конкурентноспроможною. Основнi ринку збуту пiдприємства є:
1. Флюсовий вапняк для металургiйної промисловостi:
всього - 5083 тис.тн,
- у т.ч. по Українi - 4892 тис.тн;
- за межi України - 191 тис.тн;
- у т.ч. Росiя - 75 тис.тн, Бiлорусiя - 116 тис.тн.
2. Промсировина для силiкатних заводiв:
всього 455 тис.тн,
- у т.ч. по Українi - 455 тис.грн.
3. Вапняк для цукрової промисловостi:
всього - 525 тис.тн;
- у т.ч. по Українi - 277 тис.тн.;
- за межi України - 248 тис.тн;
- у т.ч. Росiя - 65 тис.тн, Бiлорусiя - 183 тис.тн.
4. Будiвельний щебень:
всього 502 тис.тн,
- у т.ч. по Українi - 89 тис.тн;
- за межi України (Росiя) - 413 тис.тн.
5. Всього - 6565 тис.тн.

Основними споживачами флюсового вапняку за 2005 рiк були:
- ММК iм. Iллiча - 2504 тис.тон;
- Алчевський МК - 867 тис.тон;
- ТОВ "Стiл Трек" - 596 тис.тон;
- ЗАТ "Донецьксталь" - 137 тис.тон;
- ВАТ "Єнакiївський МЗ" - 163 тис.тон;
- ВАТ "Макiївський МЗ" - 11 тис.тон.
- Iншi пiдприємства - 533 тис.тон.
- За межi України - 191 тис.тон., у тому числi:
- ВАТ "Алгорiтм" (Росiя) - 37 тис.тон;
- ТОВ "Промстройматерiали" (Росiя) - 38 тис.тон;
- ВАТ "Сiгн-Прiм" (Бiлорусiя) - 116 тис.тон. Основною товарною продукцiєї на ринку вапнякiв i доломiтiв є флюсовi вапняки (звичайнi i доломитизованi), вапняки для виробництва вапна (для будiвельної i хiмiчної промисловостi), вапняки для цукрової промисловостi, доломiти для металургiї, для скляної промисловостi i доломiти обпаленi.
Виробництво вапняку має порiвняно низьку собiвартiсть. Воно розмiщено практично в кожнiй областi України. У цукровiй промисловостi вапняк використовується для одержання вапна для очищення цукру. Основним постачальником для цукрової промисловостi на ринку України є кар'єри, якi входять до складу об'єднання "Укрцукоркамiнь", частка якого складає 41%, частка ВАТ "Комсомольське рудоуправлiння" складає 25%. Основними споживачами флюсового вапняку (для виробництва будiвельного вапна) виступають заводи з виробництва цегли i цементу. Також споживачами вапняку для виробництва будiвельного вапна є пiдприємства хiмiчної та харчової промисловостi України та Росiї.
Щоб утриматись на ринку виробництра та реалiзацiї вапнякiв i доломiтiв товариство планує i далi пiдвищувати хiмiко-технологiчнi показники виробляємої продукцiї будь якого фракцiйного складу.
Таким чином, iснування конкуренцiї змушує пiдприємства постiйно запроваджувати органiзацiйно-технiчнi, фiнансово-економiчнi та iншi заходи по забезпеченню виконання виробничої програми, що приводить до розвитку галузi вцiлому. Основними конкурентами пiдприємства на ринку флюсових вапнякiв є:
- ВАТ "Докучаєвський ФДК" - 33,7%;
- ВАТ "Новотроїцьке рудоуправлiння" - 10,1 %;
- ВАТ "Балаклавське рудоуправлiння" - 16,3 %;
Цi пiдприємства займають 60,1% внутрiшнього ринку флюсових вапнякiв України.
- Євпаторiйський завод будматерiалiв - 6,0%;
- ЗАТ "Сакський завод будматерiалiв" - 2,0 %.
По кiлькостi типiв сировини, тобто за рiвнем диверсифiкованостi потенцiйних споживачiв на першому мiсцi знаходиться ВАТ "Докучаєвський ФДК", що виробляє бiльш 10 типiв вапнякової i додаткової продукцiї. У зв'язку з тим, що ДФДК i ВАТ "Новотроїцьке рудоуправлiння" є фактично монополiстами по виробництву вапняку доломитизованого, доломiту сирого i доломiту обпаленого, а витрати на видобуток цих вапнякiв такi ж, як на вапняк металургiйний звичайний, цi пiдприємства мають можливiсть за рахунок зниження цiн на вапняк металургiйний витiсняти ВАТ "Комсомольське РУ" з ринкiв збуту. У Балаклавському рудоуправлiннi гiрничо-геологiчнi умови такi, що видобуток вапняку ведеться без здiйснення розкривних робiт, що дозволяє мати низьку цiну при реалiзацiї вапняку i цiнову перевагу за рахунок рiзницi у вартостi залiзничних тарифiв.

Інформація щодо істотних проблем, які впливають на діяльність емітента

Найбiльш суттєвою проблемою, яка негативно впливає на дiяльнiсть пiдприємства є:
- економiчна нестабiльнiсть, змiни у законодавствi та оподаткуваннi, iнфляцiйнi процеси в економiцi України;
- невиконання обсягу вскришних робiт;
- зменшення рiвня розрахунку за грошовi кошти;
- вiдволiкання коштiв на утримання соцiальної сфери;
- вiдсутнiсть мiст вiдпочинку та оздоровлення робiтникiв, потреби у наявностi житла;
- старе обладнання;
- зрiст цiн на електроносiї.

Інформація про факти виплати штрафів і компенсацій за порушення чинного законодавства

Пiдприємством за 2005 рiк було нараховано штрафiв на суму 47,0 тис.грн., у тому числi:
- штарфнi санкцiї- 47,0 тис.грн., а саме:
- по фонду соцiального страхування - 7,0 тис.грн.;
- з прибуткового податку з громадян - 4,0 тис.грн.;
- з порушення готiвкового обiгу - 36,0 тис.грн.

Опис обранної політики щодо фінансування діяльності емітента

Фiнансування дiяльностi пiдприємства вiдбувалося шляхом самофiнансування i характеризується наявнiстю робочого капiталу.
Отриманi значення коефiцiєнту покриття показують, що на початок та кiнець року на кожну одиницю короткострокових зобов'язань приходилося вiдповiдно 7,27 та 1,01 грошових одиниць оборотних засобiв. Значення коефiцiєнту покриття на початок та на кiнець року вiдповiдає нормативу, але на кiнець року показник значно погiршився.
Значення коефiцiєнту абсолютної лiквiдностi, як на кiнець, так i на початок звiтного року значно нижче нормативу, що свiдчить про неможливiсть погасити коростроковi зобов'язання за рахунок грошових коштiв.
Аналiз показує, що власнi кошти на початок та на кiнець звiтного перiоду складають вiдповiдно 86 % i 55 % у загальнiй вартостi пiдприємства, тобто ступiнь фiнансової автономностi вiдповiдає орiєнтованому значенню коефiцiєнту.
Значення коефiцiєнту структури капiталу на початок (0,16) та на кiнець року (0,81) вiдповiдає нормативному, тобто пiдприємство володiло достатньою часткою власного капiталу для гарантування захищеностi iнтересiв iнвесторiв та кредиторiв.

Інформація про вартість укладених, але ще не виконаних договорів (контрактів)

На кiнець 2005 року Товариство виконало всi укладенi протягом року договора. Невиконаних договорiв немає. У 2006 р. пiдприємство планує отримати дохiд вiд випуску товарної продукцiї на суму 137684,0 тис.грн.

Прогнози та плани щонайменше на рік про діяльність емітента

З метою покращення фiнансового стану пiдприємства було розроблено наступнi заходи:
1. Реконструкцiю, технiчне переозброєння основного технологiчного обладнання:
- здiйснити ремонти основного гiрничо-транспортного та дробiльно-збагачувального устаткування на суму 37040,0 тис.грн. (капiтальний ремонт на суму 7840,0 тис.грн, поточний ремонт - 29200 тис.грн.), у тому числi:
- обладнання 1 секцiї ДЗФ 1;
- обладнання 2 секцiї ДЗФ 1;
- устаткування ДЗФ 2 "Загальний ланцюг";
- обладнання ДТК "Пiвденний" КЛМ-1а;
- БелАЗiв 7548, 75121;
- 2-х тепловозiв ТЕМ;
- 4-х екскаваторiв ЕКГ-5А;
- парового котла КЕ 10/14.
- здiйснити капiтальний ремонт будiвель та споруд на суму 1596,0 тис.грн., у тому числi:
- залiзничих колiй Залiзничного цеху;
- галереї СК-33, СК 22-24, ДЗФ-1, ДЗФ-2;
- бункерiв готової продукцiї;
- будiвлi побуткомбiнату.
- придбати нове обладнання на суму 24 млн.грн., у тому числi:
- автосамоскиди БелАЗ-754771 вантажопiдйомнiстю 45т- 6 шт,;
- двигуни КТТА 38с для автомобiлiв БелАЗ-75145- 2 шт.;
- буровий станок СБШ-250 - 1 шт.;
- рентгенофлуоресцентний спектрометр - 1 шт.;
- навантажувач Caterpillar 980 - 1 шт.;
- щокова дробилка СМД-117 - 1 шт.;
- автокран КТА-16.02 - 1 шт.;
- думпкари (ВС-90) - 3 шт.;
- стрiлочнi переводи Р-65 - 5 шт.;
- автогрейдер ДЗ-98В - 1 шт.;
- кран мостовий (10т) - 1 шт.;
- насос ЦН 1000-180 - 3 шт.;
- привiдна станцiя КЛМ-800 - 1 шт.;
- електродвигуни для приводiв дробiльного i гiрничого обладнання.
- впровадити проект органiзацiї видобутку та переробки каолиновмiстних порiд.
- органiзовати виробництво з випуску матерiалiв iз гранiтоїдних порiд.
- провести реконструкцiю конвейєра вiдходiв ДЗФ 2.
- впровадити розвiдку Родниковського родовища флюсових вапнякiв.

2. Органiзацiйно-технiчнi заходи:
- з метою зменшення витрат на виробництво розкривних робiт органiзувати внутрiшнє вiдвалостворення на Пiвденному кар'єрi, що дозволить скоротити вiдстань транспортування на 0,6-0,3 км з рiзних горизонтiв (очикуваємий рiчний економiчний ефект - 357,3 тис.грн.);
- з метою зменшення витрат на перевозку гiрської маси органiзовати будiвництво тимчасових автоз'їздiв (очикуваємий рiчний економiчний ефект - 139,7 тис.грн.);
- впровадити на Жоголiвському кар'єрi мобiльну насосну установку з унiверсальним поворотним пристроєм (очикуваємий рiчний економiчний ефект - 348,9 тис.грн.);
- з метою економiї електроенергiї по ДЗФ 1, транспортування вiдходiв пiд екскаватор 68 проводити по технологiчнiй схемi: СК-62, 63, 41а, виключив роботу СК-41, 42, 43, 44, 45, вiдвалоутворювач 2 (очикуваємий рiчний економiчний ефект - 415,6 тис.грн.);
- провести вiдновлювання 3-х роторiв ел.двигунiв привода компресорiв бурових станкiв (200 кВт 3000 об/хв), 4-х роторiв СД 630 кВт (очикуваємий рiчний економiчний ефект - 111,0 тис.грн.);
- у лiтнiй перiод нагрiв води на господарськи потреби проммайданчика здiйснювати за допомогою парового котла (очикуваємий рiчний економiчний ефект - 47,6 тис.грн.).

3. Фiнансово-економiчнi заходи:
- переглянути цiни на поставляєму продукцiю i довести цiну її реалiзацiї до прейскурантної;
- знизити обсяг бартерних операцiй з 6,6 % до 0 %;
- за рахунок впровадження органiзацiйно-технiчних заходiв, жорсткого режиму економiї та заощадливостi матерiальних ресурсiв отримати економiю вiд зниження витрат на виробництво продукцiї в сумi 6,04 млн.грн. Суму отриманої економiї направити на поповнення обiгових коштiв i на розвиток виробництва.
- з метою ефективного використання основних засобiв призвести реалiзацiю зайвого обладнання, не використовуємого в виробничому процесi.

Інша інформація, що може бути істотною для оцінки інвестором фінансового стану та результатів діяльності емітента

Змiн у складi посадових осiб Товариства у 2005 роцi не вiдбувалося.
Уповноваженою особою, яка виступає за дорученням регiонального вiддiлення Фонду держмайна України по Донецькiй областi є ВАТ "ММК iм.Iллiча".
Дивiденди протягом 2005 року не нараховувалися i не сплачувалися.
Продукцiя, що випускається Товариством сертифiкована. Сертифiкати якостi виписуються на кожну партiю вiдвантаженої продукцiї в залежностi вiд хiмiчного складу.
Звiт емiтента за 2004 рiк в 2005 роцi в пресi не публiкувався. Вiдповiдно до рiшення ДКЦПФР вiд 30.06.2003 р. 221 звiт емiтента було оприлюднено на сайтi www.e-plus.com.ua 20.05.2005 р.

Ознака рейтингового агентства 
Найменування рейтингового агентства, яке визначило рейтингову оцінку емітента протягом календарного року, що передує поданню звітуд/в 
Дата визначення рейтингової оцінки емітента 
Інформація щодо рейтингової оцінки емітента визначеної протягом календарного року, що передує поданню звітуд/в 
Ознака рейтингового агентства, яке поновило рейтингову оцінку емітента протягом календарного року, що передує поданню звіту 
Найменування рейтингового агентства, яке поновило рейтингову оцінку емітента протягом календарного року, що передує поданню звітуд/в 
Дата поновлення рейтингової оцінки емітента 
Інформація щодо рейтингової оцінки емітента поновленої протягом календарного року, що передує поданню звітуУ зв'язку з тим, що проведення рейтингування потребує значної суми грошових коштiв, а товариство у 2005 роцi отримало збитки, якi привели до збiльшення загальної суми збиткiв на кiнець року, тому рейтингова оцiнка не вiдбувалася.