Finance.ua
Назва емітентаВIДКРИТЕ АКЦIОНЕРНЕ ТОВАРИСТВО "КЕРЧЕНСЬКИЙ МЕТАЛУРГIЙНИЙ КОМБIНАТ"
Код за ЄДРПОУ00191493
Організаційно-правова формаВАТ

Опис бізнесу

Основні фактори, що впливають на діяльність емітента

Группа факторівОпис проблемСтупінь впливу на діяльність емітента*Які зміни, що прогнозуються, мають вплинути на підприємство
незначний впливсередній впливзначний вплив
ПолітичніНемає   Немає 
Фінансово-економічні1. Недосконале податкове законодавство та кредитно-фiнансова система. 2. Вiдсутнiсть iнвестицiй, потенцiйно вигiдних проектiв.   Вiдкриття кредитної лiнiї 
Виробничо-технологічніНедостатня механiзацiя та автоматизацiя виробничих процесiв   Вивчання технологiй iноземних фiрм 
СоціальніНаявнiсть на балансi комбiнату соцiальної сфери   Скорочування соцiальної сфери 
ЕкологічніНедостатнiсть коштiв на придбання очисного обладнання   Зниження розмiру штрафiв 
ПриміткиДанi вiдсутнi

*У відповідній графі проставляється помітка "Х".

Інформація про найбільш впливових конкурентів з основної продукції

Найменування продукції (виду продукції)*Найменування конкурентаКраїна походження конкурентаСтупінь конкуренції**
незначний впливсередній впливзначний вплив
Декалькоманiя Керч, ТОВ "Кердек" Україна   
Декалькоманiя Коломна, "Росдеколь" Росiя   
Декалькоманiя Мелiтополь, ЧП "Графiка" Україна   
Декалькоманiя Харкiв, ТОВ "Грань" Україна   
Пластмасовi вироби Керч, ТОВ "Алгеал" Україна   
Стальний емальований посуд ВАТ "Запорiзький сталепрокатний завод" Україна   
Стальний емальований посуд ВАТ АК "Лисьвенський металургiйний завод" Росiя   
Стальний емальований посуд Магнiтогорськ, ТОВ "Емаль" Росiя   
Стальний емальований посуд Новомосковськ, ТОВ "Новомосковський посуд" Україна   
Стальний емальований посуд Череповець, ТОВ "Северсталь" Росiя   

*До переліку заносяться дані про продукцію (товари, роботи, послуги), обсяги реалізації якої становлять 10% та більше від загального обсягу реалізації.
**У відповідній графі проставляється помітка "Х".

Інформація про основну продукцію, що виробляє (послуги, що надає) емітент

Найменування продукції (виду продукції)*Торгові марки, під якими здійснюється збут продукціїПатентний та інший правовий захист продукції (винаходи та ліцензії, які використовуються в продукції)Код товару (товарної групи) за ТНЗЕД**Одиниця виміруОбсяг виробництва в натуральних одиницяхОбсяг виробництва у грошовому виразі (у діючих цінах) (тис.грн.)Чистий доход (виручка від реалізації за звітний період) ) (тис.грн.)
Стальний емальований посуд Данi вiдсутнi Данi вiдсутнi 28.75.0 тн. 2619.800 38026.900 38551.000 
Інші товари (послуги):1737.200 1637.000 
Усього:39764.100 40188.000 

*До переліку заносяться дані про продукцію (товари, роботи, послуги), обсяги реалізації якої становлять 10% та більше від загального обсягу реалізації (у вартісному виразі).
**ТНЗЕД - "Товарна номенклатура зовнішньоекономічної діяльності".

Інформація про сировинну базу та основні характеристики споживачів продукції (послуг) емітента та розподіл споживачів за регіонами України та зовнішніх ринках

Найменування продукції (виду продукції)*Сировинна база для виробництва (Україна, країни СНД, зарубіжжя)**Доля в загальному обсязі реалізації (за регіонами) (%)
УкраїнаКраїни СНД та БалтіїКраїни дальнього зарубіжжя
Декалькоманiя Нiмеччина, Англiя, Україна 40.000 60.000 0.000 
Пластмасовi вироби Україна 100.000 0.000 0.000 
Стальний емальований посуд Україна, Росiя 57.800 42.200 0.000 
Усього:83.000 17.000 0.000 

*До переліку заносяться дані про продукцію (товари, роботи, послуги), обсяги реалізації якої становлять 10% та більше від загального обсягу реалізації.
**Заповнюють емітенти, які займаються виробництвом.

Стисла історія підприємства, важливі події його розвитку

Найстарiше пiдприємство мiста - Керченський металургiйний завод було створено в 1900 роцi, коли була задута та посвячена перша домна.
З 1954 по 1983 р.р. на заводi створюються новi цехи:
- фасоноливарний;
- механоковальний;
- цех стального емальованого посуду;
- цех керамичної декалькоманiї.
З 1 сiчня 1988 р. була вноваджена перша модель господарського розрахунку.
З другої половини 1989 р.було здiйснено перехiд на роботу в умовах оренди з Мiнiстерством металургiї СРСР.
З 1 грудня 1991 р. до складу пiдприємства ввiйшло приборобудiвельне виробництво на базi труболиварного заводу "Вiтязь", а з 1 липня 1992 р. - колгосп iм. Чапаєва Бiлогорського району АР Крим з перетворенням його в сiльхозвиробництво, яке у 1998 роцi рiшенням загальних зборiв акцiонерiв було перетворено у дочiрнє колективне сiльськогосподарське пiдприємство iм. Чапаєва (протокол загальних зборiв акцiонерiв вiд 05.05.1998 р.).
У 1996 р. в процесi приватизацiї орендне пiдприємство "Керченський металургiйний комбiнат iм. Войкова" перетворено у вiдкрите акцiонерне товариство "Керченський металургiйний комбiнат".
Виробнича площа комбiнату складає 106,1858 га. До того ж є можливiсть подальшого розвитку на iснуючiй дiлянцi. Вiддаленiсть вiд морського порту - 5,4 км. Є пiд'їзднi автомобiльнi шляхи та залiзнична колiя.
У зв'язку з тим, що на данiй територiї здiйснює господарчу дiяльнiсть, крiм основного землекористувача, ряд суб'єктiв пiдприємницької дiяльностi, комбiнат, з метою упорядкування земельних вiдносин, пiсля оформлення правоустановлюючих документiв на землекористування з мiською радою, згiдно з Земельним кодексом, укладає договiр суборенди з суб'єктами пiдприємницької дiяльностi, якi здiйснюють господарчу дiяльнiсть на терiторiї комбiнату.
Рiшенням сесiї Керченської мiської ради вiд 20.03.2001 р. передано до комунальної власностi мiста житловi будинки, якi були на балансi ВАТ "КМК", загальною площею 2117 кв.м.
Рiшенням Керченської мiської ради вiд 10.12.2003 р. передано до комунальної власностi мiста гуртожитки, якi знаходились на балансi ВАТ "КМК" загальною площею 12942,4 кв.м.
Рiшенням Керченської мiської ради вiд 21.06.2004 р. передано до комунальної власностi мiста гуртожитки, якi знаходились на балансi ВАТ "КМК" загальною площею 16665,6 кв.м.
На пiдставi наказу Фонда Майна Автономної Республiки Крим вiд 15.10.2004 р. 1208 "Про виконання плану розмiщення акцiй вiдкритого акцiонерного товариства "Керченський металургiйний комбiнат" за пiдсумками здiйсненних торгiв, передбачених планом розмiщення акцiй, реалiзовано 100% акцiй. Державна частка в статутному капiталi вiдкритого акцiонерного товариства "Керченський металургiйний комбiнат" дорiвнює нулю.
Ухвалою Господарського суду Автономної Республiки Крим вiд 30.08.2004 р. порушено справу про банкрутство ВАТ "Керченський металургiйний комбiнат" та введено процедуру розпорядження майном строком на 6 мiсяцiв згiдно з вимогами чинного законодавства.
Ухвалою Господарського суду Автономної Республiки Крим вiд 28.02.2005 р. вiдкрито судову процедуру банкротства - санацiю боржника ВАТ "Керченський металургiйний комбiнат" строком на 12 мiсяцiв згiдно з вимогами чинного законодавства України до 28.02.2006 р. Призначено керуючим санацiєю ВАТ "КМК" генерального директора Пригодського С.В. Розпорядником майна боржника призначено арбiтражного керуючого Золотавiна А.О.
Ухвалою Господарського суду АРК вiд 30.08.2005 р. затверджено план санацiї ВАТ "КМК".
Ухвалою Господарського суду Автономної Республiки Крим вiд 05.06.2006 р. продовжено строк процедури санацiї ВАТ "КМК" до 31.08.2006 р.
Ухвалою Господарського суду Автономної Республiки Крим вiд 31.08.2006 р. продовжено строк процедури санацiї ВАТ "КМК" до 28.02.2007 р.

Інформація про організаційну структуру емітента

До складу комбiнату входять наступнi структурнi пiдроздiли:
- виробництво стального емальованого посуду;
- цех деколi;
- цех пластмасових виробiв;
- автотранспортний цех;
- участок КIПiА;
- вiдомча охорона;
- управлiння комбiнату.
До об'єктiв соцiальної сфери входять:
- санаторiй-профiлакторiй "Парус";
- парк iм.Гагарiна;
- оздоровчий центр "Прибой";
- медична служба;
- дитячий оздоровчий табiр;
- участок благоустрiю;
- господарчо-побутовий вiддiл;
- магазин "Свiт посуду".
До складу ВАТ "КМК" входить самостiйний юридичний пiдроздiл - дочiрнє колективне сiльськогосподарське пiдприємство iм. Чапаєва, спроможне забезпечити свою дiяльнiсть на умовах комерцiйного розрахунку та самофiнансування. Пiдприємство вирощує зерновi культури, займається тваринництвом, рослинництвом, здiйснює заготовку кормiв та iн.

Опис обраної облікової політики

Основними документами по забезпеченню якiсного облiку та звiтностi являються:
- Закон України "Про бухгалтерський облiк та фiнансову звiтнiсть в Українi " 996-XIV вiд 16.07.1999 р.;
Постанова Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 28.02.2000 р. 419 "Про затвердження порядку подачi фiнансової звiтностi";
- Нацiональнi стандарти бухгалтерської звiтностi;
- Наказ Державного комiтету промислової полiтики України вiд 04.12.2001 р. 220 "Про пiдготовку, складання та надання рiчної звiтностi"
- Наказ по комбiнату про облiкову полiтику та органiзацiю облiку 466 вiд 15.12.2005 р.
ВИЗНАННЯ ТА АМОРТИЗАЦIЯ ОСНОВНИХ ЗАСОБIВ I НЕМАТЕРIАЛЬНИХ АКТИВIВ
Основними засобами вважаються об'єкти, термiн використання котрих перевишує один рiк, вартiстю понад тисячi гривень. Основнi засоби обраховуються по первiснiй вартостi , збiльшеной на суму полiпшень. Амортизацiя нараховується з застосуванням норм i методiв, передбачених податковим законодавством.
Комбiнат визнає малоцiнними необоротними матерiальними активами активи, строк корисного використання котрих бiльш одного року, а вартiсть не перевищує тисячi гривень.
Фiнансовi iнвестицiї в балансi вiдображенi за собiвартiстю. Перерахунок за методом участi в капiталi за пiдсумками року не вiдбувався.
ЗАПАСИ
Надходження i вибуття запасiв вiдображаються по собiвартостi перших за часом надходження запасiв. Собiвартiсть готової продукцiї i незавершеного виробництва включає прямi витрати на сировину та матерiали, заробiтну платню, iншi прямi затрати та виробничi накладнi витрати.
ВИЗНАЧЕННЯ ГРОШОВИХ КОШТIВ
Грошовi кошти включають готiвку в касi i кошти на основних та додаткових рахунках в нацiональнiй та iноземнiй валютi.
ДЕБIТОРСЬКА ЗАБОРГОВАНIСТЬ
Дебiторська заборгованiсть в фiнансовiй звiтностi вiдображена по первiснiй вартостi. Резерв сумнiвних боргiв у 2006 роцi не створен, т.я. немає джерела фiнансування.
ВИЗНАЧЕННЯ ДОХОДУ
Доход вiд реалiзацiї товару, робiт та послуг визначається на дату вiдвантаження товарiв та подання послуг.

Витяг з аудиторського висновку

Фiнансова звiтнiсть ВАТ "КМК" за 2006 рiк вiрогiдно вiдображує iнформацiю про стан справ у ВАТ "КМК" на 31.12.2006 року i складена вiдповiдно до нацiональних стандартiв бухгалтерського облiку та дiючого законодавства України.

Інформація про основні види товарів або послуг, що їх виробляє чи надає емітент, перспективність виробництва окремих товарів, надання послуг

ВИДИ ПРОДУКЦIЇ:
1. Виробництво стального емальованого посуду.
Посуд виробляється iз холоднокатаного металу. Зовнiшня поверхня покривається емалю, застосовується сучасний дизайн, пластмасова арматура. Застосовується в побутi, медицинi, сiльському господарствi та iнших галузях промисловостi. Емальове покриття, яке вступає в контакт з харчовими продуктами, вiдповiдає санiтарно-гiгiєнiчним нормам Мiнiстерства охорони здоров'я України. Посуд має високу корозiйну стiйкiсть, термостiйкiсть.
2. Виробництво деколi.
Здiйснює полiграфiчне виробництво, виготовляє керамiчну декалькоманiю для художнього оформлення виробiв, покритих емалю, а також виробiв з фарфора, керамiки, скла.
3. Виробництво пластмасових виробiв.
Виготовляє комплектуючу фурнiтуру для виробництва емальованого посуду та iншi господарчi побутовi вироби з пластмаси та деталi iзоляцiї стрiлочних переводiв залiзничної колiї.
Використання виробничої потужностi за основними видами продукцiї:
- посуд стальний емальований - 77,5%;
- декалькоманiя - 35,7%.
II. НАДАННЯ ПОСЛУГ
1. Санаторiй-профiлакторiй "Парус" - надання якiсної лiкувально-профiлактичної допомоги працiвникам комбiнату та населенню.
2. Оздоровчий центр "Прибой" - надання послуг щодо розмiщення вiдпочиваючих.
3. Парк iм. Гагарина - органiзацiя i обслуговування культурного вiдпочинку населення.
4. Дитячий оздоровчий табiр - органiзацiя вiдпочинку дiтей.
5. Участок благоустрiю - забезпечення благоустрiю терiторiї комбiнату.
6. Медична служба - надання якiсної медичної допомоги працiвникам комбiнату.
IНФОРМАЦIЯ ПРО РIВЕНЬ ВПРОВАДЖЕННЯ НОВИХ ТЕХНОЛОГIЙ, НОВИХ ТОВАРIВ
З метою пiдвищення технiчного рiвня виробництва, створення умов для ритмiчної виробничої дiяльностi комбiнату, на 2006 рiк було розроблено план впровадження оргтехзаходiв щодо освоєння нових видiв продукцiї, проведення реконструкцiї та технiчного переозброєння комбiнату.
Основними заходами, якi були впровадженi, є:
1. Конструкторськi розробки та дослiдження для:
- виготовлення каструль типу "Селена" мiсткiстю 2,0; 3,0; 4,0л;
- розроблення рецептури розмелу двох нових кольорiв покривних емалiв.
2. Технологiчна пiдготовка виробництва нових видiв продукцiї та їх модернiзацiя:
- втулки iзолюючої;
- пiдноса;
- ручки кришки;
- комплекту туристичного набору.
3. Техпереозброєння та реконструкцiя:
- печi СКЗ;
- мийнi машини для зняття задубленого фотошару з трафаретних шаблонiв;
- котли для емалевого шликеру;
4. Освоєнi новi види продукцiї:
- новi види малюнкiв деколi;
- новi набори стального емальового посуду.
IНФОРМАЦIЯ ПРО КОНКУРЕНЦIЮ В ГАЛУЗI, ПРО ОСОБЛИВОСТI ПРОДУКЦIЇ (ПОСЛУГ) ЕМIТЕНТА
Головнi конкуренти по основним видам продукцiї:
1. Стальний емальований посуд:
- ВАТ "Запорiзький сталепрокатний завод" (Україна);
- ТОВ "Новомосковський посуд";
- ТОВ "Северсталь", Череповець, (Росiя);
- ВАТ "Лисьвенський металургiйний завод";
2. Декалькоманiя:
- Мелiтопiль, ЧП "Графiка" (Україна);
- Керч, ТОВ "Кердек" (Україна);
- Коломий, "Росдеколь" (Росiя).
3. Пластмасовi вироби:
- Керч, ООО "Алгеал" (Україна).
4. Автоперевезення:
- приватнi пiдприємцi.
5. Надання послуг щодо розмiщення вiдпочиваючих:
- Керч, пансiонат "Київ" (Україна);
- Керч, пансiонат "Свiтло Маяка" (Україна).

Інформація щодо істотних проблем, які впливають на діяльність емітента

Певний вплив на дiяльнiсть емiтента мають фiнансово-економiчнi, виробничо-технологiчнi, соцiальнi та екологiчнi фактори.
Недосконале податкове законодавство та кредитно-фiнансова система України, вiдсутнiсть iнвестицiй, потенцiйно вигiдних проектiв, недостатня механiзацiя та автоматизацiя виробничих процесiв, недостатнiсть коштiв на придбання очисного обладнання, наявнiсть на балансi комбiнату соцiальної сфери чинять значний вплив на фiнансово-економiчний стан комбiнату.
Серед причин погiршення фiнансового стану ВАТ є зростання цiн на сировину та купованi матерiали, паливно-енергетичнi ресурси, низька платоспроможнiсть покупцiв, обмеження ринкiв збуту.

Інформація про факти виплати штрафів і компенсацій за порушення чинного законодавства

За 2006 рiк нараховано штрафiв та пенi -3 тис. грн., штрафних санкцiй - 8 тис.грн.
Сплачено: пенi - 3 тис.грн.,
штрафних санкцiй - 8 тис. грн.

Опис обранної політики щодо фінансування діяльності емітента

Структура капiталу вiдкритого акцiонерного товариства у 2006 роцi становила:
- власний капiтал - 39,0 %;
- зобов'язання - 61,0 %.
За перiод 2006 р. по капiтальному та поточним ремонтам зроблено роботу на суму 835 тис. грн., у тому числi:
- капiтальних ремонтiв -394 тис. грн.;
- поточних ремонтiв - 441 тис. грн.
КАПIТАЛЬНI ВКЛАДИ, IНВЕСТИЦIЇ У 2006 РОЦI
1. Капвклади - 772 тис.грн. (обладнання, iнвентар, оснащення).
2. Увiд основних засобiв - 734 тис.грн.
Протягом 2006 року комбiнат працював
Рентабельнiсть звичайної дiяльностi -12,9%
Рентабельнiсть продукцiї 7,1%
Рентабельнiсть основного капiталу -13,8%
Рентабельнiсть власного капiталу -38,4%
Товариство є спiвзасновником трьох юридичних осiб:
- ТОВ "Таврiя ЛТД";
- ТОВ "Стройсервiс КМК";
- ТОВ База вiдпочинку "Прибой".
КОЕФIЦIЄНТИ ЛIКВIДНОСТI
1.1. Загальний (коефiцiєнт покриття) - 0,890
1.2. Промiжний - 0,713
1.3. Абсолютної лiквiдностi - 0,006
2. Коефiцiєнт фiнансової стiйкостi - 0,390
3. Коефiцiєнт структури капiталу (фiнансування) -1,564

Інформація про вартість укладених, але ще не виконаних договорів (контрактів)

На дату затвердження звiту вартiсть "портфелю" замовлень становить 60439 тис.
В тому числi:
- реалiзацiя стального емальпосуду - 52710 тис. грн.;
- деколь - 2820 тис.грн.;
- пластмасовi вироби та та деталi iзоляцiї - 2300 тис. грн.;
- автоперевезення - 2100 тис. грн.;
- надання послуг щодо розмiщення вiдпочиваючих - 509 тис.грн.
Сума уклвадених договорiв на придбання сировини та матерiалiв складає 8 368,330 тис.грн.

Прогнози та плани щонайменше на рік про діяльність емітента

У перспективi планується просування власної продукцiї на внутрiшньому ринку за рахунок збiльшення обсягiв продаж вже iснуючим покупцям та привернення нових покупцiв на зовнiшньому ринку шляхом конкурентноздiбної цiнової полiтики, проведення заходiв щодо створення широкого асортименту та пiдтримання якостi продукцiї на високому рiвнi.
Стратегiя розвитку ВАТ "КМК" нацiлена на лiдерство на ринку господарчого посуду України, збiльшення своєї частки до 40% вiтчизняного ринку емальованого посуду. З цiєю метою запланованi заходи, якi направленi на застосування внутрiшнiх ресурсiв пiдприємства i в першу чергу на зниження витрат виробництва, пiдвищення якостi та конкурентноздiбностi продукцiї, позицiонування торгової марки , розвиток мережi продаж, модернiзацiю виробництва та упровадження нових видiв виробiв.
У 2007 роцi планований обсяг виробництва складає 57,9 млн грн. Проведення ряду органiзацiйно-технiчних заходiв щодо мiнiмiзацiї расходної частини бюджету дозволить вийти на беззбиткову дiяльнiсть комбiнату.

Інша інформація, що може бути істотною для оцінки інвестором фінансового стану та результатів діяльності емітента

Фiнансова звiтнiсть надана у складi: Балансу, Звiту про фiнансовi результати, Звiту про рух грошових коштiв, Звiту про власний капiтал, примiток до рiчної звiтностi, звiту про випуск, реалiзацiю та обiг цiнних паперiв. Звiтнiсть консолiдована мiстить у собi фiнансову звiтнiсть вiдкритого акцiонерного товариства "Керченський металургiйний комбiнат" та ДКСГП iм. Чапаєва.

Ознака рейтингового агентства 
Найменування рейтингового агентства, яке визначило рейтингову оцінку емітента протягом календарного року, що передує поданню звітуДанi вiдсутнi 
Дата визначення рейтингової оцінки емітента 
Інформація щодо рейтингової оцінки емітента визначеної протягом календарного року, що передує поданню звітуДанi вiдсутнi 
Ознака рейтингового агентства, яке поновило рейтингову оцінку емітента протягом календарного року, що передує поданню звіту 
Найменування рейтингового агентства, яке поновило рейтингову оцінку емітента протягом календарного року, що передує поданню звітуДанi вiдсутнi 
Дата поновлення рейтингової оцінки емітента 
Інформація щодо рейтингової оцінки емітента поновленої протягом календарного року, що передує поданню звітуДанi вiдсутнi