Finance.ua
Назва емітентаВIДКРИТЕ АКЦIОНЕРНЕ ТОВАРИСТВО" КРИВОРIЗЬКИЙ ЗАЛIЗОРУДНИЙ КОМБIНАТ"
Код за ЄДРПОУ00191307
Організаційно-правова формаВАТ

Опис бізнесу

Основні фактори, що впливають на діяльність емітента

Группа факторівОпис проблемСтупінь впливу на діяльність емітента*Які зміни, що прогнозуються, мають вплинути на підприємство
незначний впливсередній впливзначний вплив
ПолітичніДанi вiдсутнi д/нд/нд/нДанi вiдсутнi 
Фінансово-економічніЗмiни в налоговому законодавствi   Данi вiдсутнi 
Виробничо-технологічніНедостатня забеспеченнiсь матерiальнотехнiчної бази, стан основних фондiв   Данi вiдсутнi 
СоціальніДанi вiдсутнi д/нд/нд/нДанi вiдсутнi 
ЕкологічніДанi вiдсутнi д/нд/нд/нДанi вiдсутнi 
ПриміткиОсновнi фактори, що впливають на дiяльнiсть емiтента, це покращення забеспечення матерiально-технiчної бази, органiзацiї обслуговування виробництва, вдосконалення органiзацiї працi, зменшення витрат на управлiння виробництвом, зменшення матерiальних витрат та повторне їх використання при можливостi, зниження цiн на матерiали за рахунок бiльш ефективних систем закупок.

*У відповідній графі проставляється помітка "Х".

Інформація про найбільш впливових конкурентів з основної продукції

Найменування продукції (виду продукції)*Найменування конкурентаКраїна походження конкурентаСтупінь конкуренції**
незначний впливсередній впливзначний вплив
Залiзна руда Вiдкрите акцiонерне товариство "Суха Балка". Україна   
Залiзна руда Вiдкрите акцiонерне товариство "Запорiзький залiзорудний комбiнат" Україна   

*До переліку заносяться дані про продукцію (товари, роботи, послуги), обсяги реалізації якої становлять 10% та більше від загального обсягу реалізації.
**У відповідній графі проставляється помітка "Х".

Інформація про основну продукцію, що виробляє (послуги, що надає) емітент

Найменування продукції (виду продукції)*Торгові марки, під якими здійснюється збут продукціїПатентний та інший правовий захист продукції (винаходи та ліцензії, які використовуються в продукції)Код товару (товарної групи) за ТНЗЕД**Одиниця виміруОбсяг виробництва в натуральних одиницяхОбсяг виробництва у грошовому виразі (у діючих цінах) (тис.грн.)Чистий доход (виручка від реалізації за звітний період) ) (тис.грн.)
Iншi товари(послуги) Руда залiзна агломерiрована д/н 2601110000 тис. грн. 6311.700 474728.100 477021.700 
Інші товари (послуги):0.000 0.000 
Усього:474728.100 477021.700 

*До переліку заносяться дані про продукцію (товари, роботи, послуги), обсяги реалізації якої становлять 10% та більше від загального обсягу реалізації (у вартісному виразі).
**ТНЗЕД - "Товарна номенклатура зовнішньоекономічної діяльності".

Інформація про сировинну базу та основні характеристики споживачів продукції (послуг) емітента та розподіл споживачів за регіонами України та зовнішніх ринках

Найменування продукції (виду продукції)*Сировинна база для виробництва (Україна, країни СНД, зарубіжжя)**Доля в загальному обсязі реалізації (за регіонами) (%)
УкраїнаКраїни СНД та БалтіїКраїни дальнього зарубіжжя
Залiзна руда Україна 38.800 0.000 61.200 
Усього:38.800 0.000 61.200 

*До переліку заносяться дані про продукцію (товари, роботи, послуги), обсяги реалізації якої становлять 10% та більше від загального обсягу реалізації.
**Заповнюють емітенти, які займаються виробництвом.

Стисла історія підприємства, важливі події його розвитку

В червнi 1973 року створилося виробниче об"єднання по видобутку руд пiдземним засобом "Кривбасруда".До цього руда добувалась шахтами, якi входили до складу об"єднань "Ленiнруда" та "Дзержинськруда". До складу об"єднань входило десять рудоуправлiнь в якi в свою чергу входило 22 шахти та шiсть допомiжнiх пiдроздiлiв, на яких працювало 37,5 тис. чоловiк.
Видобуток залiзної руди вiвся на глибинi 800 метрiв та дорiвнював 47,6 млн. тон на рiк.
У зв"язку iз скороченням рудних площин, обсяг видобутку знижується у 1978 роцi - 40,7 млн. тон, 1982 рiк - 34,5 млн. тон, та у зв"язку iз зменшенням запасiв руди деякi шахти були закритi.
Для часткової компенсацiї зниження обсягiв виробництва в об"єднаннi на деяких шахтах впроваджується робота по вдосконаленню видобутку пiдземним засобом легкозбагачуваних магнетитових кварцитiв. У 1978 роцi видобуто 72 тис. тон, а 1982 роцi - 9204 тис. тон.
У 1988 роцi була проведена реорганiзацiя виробничого об"єднання, в наслiдок чого рудоуправлiння iм. ХХ партз"їзда та рудоуправлiння iм. Кiрова стали самостiйними пiдприєсмствами.
Рудоуправлiння були скасованi, а шахти стали окремими структурними пiдроздiлами, тiльки рудоуправлiння iм. Комiнтерна було реорганiзоване в шахтоуправлiння "Октябрьське".
З 1989 року по 1998 рiк видобуток залiзної руди зменьшився з 11780 тис.тон до 4235 тис.тон.
Згiдно з Постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 02.03.98 р. "Про спецiальний режим реструктуризацiї гiрничорудних пiдприємст Кривбасу".Наказами мiнiстерства промислової полiтики України вiд 29 червня 1998 року 262, 263 на базi виробничого об"єднання "Кривбасруда" були створенi "Криворiзький залiзорудний комбiнат" та "Криворiзьке державне гiрничорудне управлiння гiдрозахисту".
До складу управлiння увiйшли закритi , як вироничi пiдроздiли, збитковi шахти "Першотравнева" та "Гiгант", якi добували магнетитовi кварцити.

Інформація про організаційну структуру емітента

До складу комбiнату увiйшло 4 шахти, якi добували багатi на залiзо руди та допоможнi пiдроздiли. Шахта iм. Орджонiкiдзе,
яка добувала магнетитовi кварцити 1 сiчня 1999 року по рiшенню мiнiстерства промислової полiтики України та Фонду державного майна України, передано в оренду ВАТ "Центральний гiрничозбагачувальний комбiнат".
З липня 1999 року, згiдно наказу мiнiстерства промислової полiтики України 248 вiд 12.07.99 р. "Про реорганiзацiю "Криворiзького державного залiзорудного комбiнату". Комбiнат перетворено в Дочiрне пiдприємство державної акцiонерної компанiї "Укррудпром".
З липня 2002 року шахта iм. Орджонiкiдзе була передана ВАТ "ЦГЗК", згiдно угоди куплi-продажу мiж ВАТ "Криворiзький залiзорудний комбiнат" та ВАТ "Центральний гiрничозбагачувальний комбiнат".
Станом на 31.12.2002 р. в склад ВАТ "Криворiзький залiзорудний комбiнат" увiйшли наступнi структурнi пiдроздiли:
а) Шахти по пiдземному видобутку залiзної руди: iм. Ленiна, "Гвардiйська", "Октябрьська", "Родiна".
б)Управлiння забеспечення виробництва, транспорту, збуту (УЗВТЗ).
в)Енергомеханiчне управлiння (ЕМУ).
г)управлiння капiтального будiвництва (УКБ).
д)Управлiння соцiальних пiдроздiлiв.
е)Оздоровчий комплекс "Червонi вiтрила".
ж)Оздоровчий комплекс "Дзержинець".
Структурнi пiдроздiли комбiнату розташованi у Тернiвському, Жовтневому та Саксаганському районах мiста Кривого Рогу. На балансi знаходиться майже 230 км. пiд"їздних залiзничних шляхiв, якi виходять на державнi залiзницi.

Опис обраної облікової політики

В 2003 роцi вiдбулися багаточисленнi нововведення, якi торкнулися порядку ведення бухгалтерського облiку та заповнення фiнансової звiтностi.
Наказами Мiнiстерства фiнансiв України вiд 23.05.2003 р. 363 та вiд 24.09.2003 р. 549 внесенi змiни та доповнення в наступнi положення (стандарти) бухгалтерського облiку:
ПБО - 2 "Баланс",ПБО - 3 "Звiт про фiнансовi результати", ПБО - 5 "Звiт про власний капiтал", ПБО - 10 "Дебiторська заборгованiсть", ПБО - 12 "Фiнансовi iнвестiцiї", ПБО - 13 "Фiнансовi iнструменти", ПБО - 17 "Податок на прибуток" ПБО - 18 "Будiвельнi контракти", ПБО - 23 "Розкриття iнформацiї щодо пов"язаних сторiн".
В положеннях доповненi новi поняття, визначення, уточнення по заповненню показникiв рядкiв звiтностi, якi врахованi товариством при складаннi фiнансової звiтностi за 2003 р.
Крiм цього Мiнфiн в 2003 р. прийняв два нових положення:
ПБО - 26 "Виплати робiтникам", затверджено наказом вiд 28.10.2003 р. 601, яке набрало чинностi з 01.01.2004 р.
ПБО - 27 "Дiяльнiсть, що припиняється", затверджено наказом вiд 07.11.2003 р. 617.
ПБО - 27 зареєстровано в Мiнюстi, та набрало чинностi з 28.11.2003 р.
Наказом Мiнфiна вiд 28.10.2003 р. 602 затверджена нова редакцiя форми 5 "Примiтки до рiчної фiнансової звiтностi". До обновленої форми додається три роздiли: ХI "Будiвельнi контракти", ХП "Податок на прибуток", ХШ "Використання амортизацiйних вiдрахувань".
Наказом Мiнфiна України вiд 30.09.2003 р. 561 затверджено Методичнi рекомендацiї по бухгалтерському облiку основних засобiв.
Дотримуючись принципiв послiдовностi та безперервностi бухгалтерського облiку в 2003 р. застосовувались методи:
-нарахування амортизацiї основних засобiв - "податковий",
-нематериальних активiв - прямолiнiйний,
-iнших необоротних активiв - 50% в першому мiсяцi використанняi, 50% - в мiсяцi їх вилучення з активiв.
-оцiнки вибуття запасiв - метод ФIФО;
-облiк транспортно-заготiвельних витрат - по середньому вiдсотку;
-визначення величини сумнiвних боргiв - на пiдставi даних, виходячи з платiжеспроможностi окремих дебiторiв.
З метою рiвномiрного вiднесення витрат на собiвартiсть основних структурних пiдроздiлiв (шахт) створювалось забеспечення на виплату вiдпусток працiвникам цих пiдроздiлiв.
У вiдповiдностi з вимогами Закону України "Про бухгалтерський облiк та фiнансову звiтнiсть в Українi", з метою пiдтвердження правильностi та достовiрностi вiдображення данних в рiчнiй фiнансовiй звiтностi на пiдставi наказу по комбiнату вiд 10.09.2003 р. 350 проведена iнвентарiзацiя активiв i зобов"язань.

Витяг з аудиторського висновку

В результатi проведення аудиту встановлено:
Надана iнформацiя дає достовiрне i дiйсне уявлення про реальний стан справ на пiдприємствi. Система бухгалтерського облiку, що використовується, вiдповiдає законодавчим та нормативним актам.
Фiнансова звiтнiсть пiдготовлена на пiдставi дiйсних данних бухгалтерського облiку i достовiрно та повно подає фiнансову iнформацiю про ВАТ "Криворiзький залiзорудний комбiнат" в усiх суттевих аспектах станом на 31 грудня 2003 року, згiдно з нормативними вимогами щодо бухгалтерського облiку та звiтностi в Українi.

Інформація про основні види товарів або послуг, що їх виробляє чи надає емітент, перспективність виробництва окремих товарів, надання послуг

Комбiнат займається видобутком залiзної руди пiдземним засобом. Вмiст залiза в видобутiй рудi коливається вiд 46 % до 64%. У результатi засмiчення руди за рахунок нормативного та наднормативного збiднення, руда має низький вмiст залiза (53-56%%). Руда с таким вмiстом залiза не користується попитом на ринках збуту. З метою доведення якостi видобутої руди до конкурентноспроможної кондицiї з 1991 року на шахтах комбiнату застосовується її збагачення шляхом її розсiву та вилучення некондицiйної фракцiї.Цей засiб дозволяє пiдняти вмiст залiза до 56-59 %%.
Основним видом дiяльностi товариства є пiдземний видобуток руд, крiм того пiдприємство надає послуги з внутрiшнiх перевезень пасажирiв та вантажiв автомобiльним транспортом по Українi. Виробляє вибуховi речовини для власного використання при видобутку залiзної руди. Виконує геодезичнi роботи. Виробляє теплову енергiю та стиснене повiтря.

Інформація щодо істотних проблем, які впливають на діяльність емітента

Iстотною проблемою, що впливає на дiяльнiсть ВАТ "Криворiзький залiзорудний комбiнат" - це недостача обiгових коштiв, як важливий фактор у стабiлiзацiї роботи пiдприємства з питань розвитку виробничого потенцiалу та стабiлiзацiї обiгу оборотних коштiв.

Інформація про факти виплати штрафів і компенсацій за порушення чинного законодавства

За 2003 рiк ВАТ "Криворiзький залiзорудний комбiнат" було проведено 36 перевiрок аудиторськими фiрмами, податковими iнспекцiями, контрольно-ревiзiйним управлiння, iншими органiзацiями. З них 12 перевiрок державного госрозрахункового пiдприємства "Експертиза" по провееденню лабораторних дослiджень якостi блюд та готових виробiв столових, якi знаходяться на балансi ВАТ "Криворiзький залiзорудний комбiнат".
Цiми перевiрками порушень не встановлено.
Двi перевiрки фонду соцiального страхування з тимчасової втрати працездатноств в результатi якiх були виявленi порушення правiльностi нарахування страхових внескiв, як наслiдок - штрафи в сумi 21821,29 грн., та пенi на 654,37 грн.
Двадцять двi перевiрки державними податковими iнспекцiями, з яких в 21 випадку порушень не виявлено, за останню перевiрку порушення виявленi, за якi було сплачено штрафiв на суму 153,1 тис. грн.

Опис обранної політики щодо фінансування діяльності емітента

За 2003 рiк обсяг виробництва склав 474728 тис. грн., обсяг реалiзацiї готової продукцiї 477022 тис. грн. В тому числi по бартерним операцiям 791 тис. грн. Собiвартiсь продукцiї склала 452067 тис. грн., валовий прибуток дорiвнює 119545 тис. грн., чистий прибуток 4379 тис. грн.
План прибутку вiд реалiзацiї готової продукцiї складає 28281 тис. грн., фактично одержано 24415 тис. грн., вiд iншої дiяльностi 2860 тис грн. Разом фiнансовий результат до оподаткування склав 11407 тис грн.
Наявнiсть власних оборотних коштiв на 01.01.2004 р. 797 тис грн. При нормативi 50342 тис грн., недостача власних оборотних коштiв - 51139 тис. грн.
Створений норматив оборотних коштiв з урахуванням поповнення оборотних коштiв складає 50342 тис грн., фактично залишок товарно-матерiальних цiнностей 35466 тис.грн., зверхнормативних залишкiв немає.
Дебiторська заборгованнiсь складає 23522 тис. грн., в тому числi прострочена заборгованiсь (по пiдприємствам України) -15884 тис грн.
Кредиторська заборгованiсть - 43201 тис. грн. , в тому числi прострочена - 6976 тис грн.
Заходи щодо полiпшення фiнансового стану товариства - покращення органiзацiї обслуговування виробництва, вдосконалення органiзацiї працi, зменьшення витрат на управлiння виробництвом, зменшення матерiальних витрат та при можливостi їх повне використання, зниження цiн на матерiали за рахунок бiльш ефективних систем закупок.

Інформація про вартість укладених, але ще не виконаних договорів (контрактів)

За звiтний перiод договорiв, якi було складено але не виконано не було.

Прогнози та плани щонайменше на рік про діяльність емітента

Для забеспечення виконання плану по видобутку залiзної руди ВАТ "Криворiзький залiзорудний комбiнат" на 2004 рiк
розробило програму виробництва та соцiально-економiчного розвитку виробництва, яка розглянута i узгоджена на техничнiй нарадi ДАК "Укррудпром" (Протокол 25 вiд 18.11.2003 р.)
З метою органiзацiї програми розробленi органiзацiйно-техничнi заходи, направленi на пiдвищення ефективностi виробництва та фiнансово-господарської дiяльностi комбiнату:
-по виконанню обсягiв гiрничо-пiдготовчих та нарiзних робiт, бурiнню експлутацiйних та розвiдувальних сверловин для забеспечення нормативної спупенi виробничих запасiв та своєчасного вводу нових блокiв в експлуатацiю, взамiн вибутих;
-по пiдвищенню вмiсту залiза в товарнiй рудi;
-по зниженню собiвартостi видобутой руди за рахунок економiї матерiальних та енергетичних ресурсiв, витягання та вдруге використання материалiв;
-по найбiльшiй концентрацiї капiтальнихвкладень, трудових та матерiальних витрат на пускових комплексах та скорочення обсягiв незавершеного будiвництва.
-по науково-технiчному супроводженню виробничої програми.
Були створенi заходи щодо забеспечення виконання плану:
1.Пiдготовити та ввести в експлуатацiю блоки та панелi з запасими залiзної руди в обсягi 7700 тис тон.
2.Ввести пусковi комплекси по шх. iм. Ленiна на гор. -1275 м., по шх. "Октябрьська" на гор. -1190 м., по шх. "Родiна" - гор. -1315 м.
3.Провести перепуск скипiв по шх. iм. Ленiна с гор. -1350 м. На гор. -1425 м.
4.Виконати гiрничопiдготовчi роботи на гор. -1275 м.
5.Пiдготовити та ввести в експлуатацiю на гор. -1275 м. Блоки с запасами руди в обсязi 420тис тон. шх Ленiна
6.Виконати ремонт бетонного крiплення ствола шх. iм. Ленiна з встановленням анкерних болтiв, металевої сiтки та набризг-бетону.
7.Для лiквiдацiї вiдставання по нарiзним роботам створити з 01.01.2004 р. додаткову прохiдничу дiльницю шх. Ленiна
8.Виконати проходку пiдняттевих виробок комбайном 2КВ
9.Сформувати комплексну дiльницю по проходцi виробок та видобутку руди, шх. Ленiна
10.Провести перепуск клiтi по стволу шх. "Гвардiйська-1" с гор. -1270м. На гор. -1430 м.
11.Для пiдготовки покладу "Пiвнiчна" виконати на горизонтi -1190м гiрничопiдготовчi роботи, пробурити дренажнi сверловини шх. "Гвардiйська".
12.Виконати ремонт бункеру стволу шх. "Зоря".
13.Змiнити головнi канати скiпового пiд"ємної установки стола шх. "Зоря".
14.Виконати проходку транспортно-доставочного штрека гор. -1270м. В обсязi 400 п.м. шх. "Родiна".
15.Провести ремонтно-вiдновлюванi роботи по кожному польовому штреку лежачого боку горизонтiв -1240м. -1315 м. З перенастилом рельсових шляхiв в обсязi 740 п.м.
16.Виконати бурiння глибоких сверловин для дренажу рудних покладiв в етажах -1315-1240 м.м. В обсязi 1200 п.м. шх. "Родiна".
17.Виконати замiну скипiв скиповой пiд"ємной установки шх. "Родiна".
18.Пройти виробки з застосуванням комплексу КПВ в обсязi 720 п.м.
19.Виготовити арочнi трубчатi крiплення, просiчний лист, бурову сталь, буровi штанги, вiброобладнання, вiбролюка, шахтнi драбини, пiднiмальнi сосуди, вагони. Стрiлочнi переводи та таке iнше для потреб виробництва .
20.Виконати ремонт електровозiв - 24 шт., вагонiв ВГ-4,5 - 360 шт, навантажувальних машин - 24 шт., бурових кореток 1024 шт, навантажувальних ковшових ПКУ - 12 шт., перфораторiв - 1600 шт., електродвигунiв - 1100 шт.

Інша інформація, що може бути істотною для оцінки інвестором фінансового стану та результатів діяльності емітента

В 2003 роцi план по видобутку товарної залiзної руди в цiлому по комбiнату виконаний на 100 %, а також по перiодам на 100 %, що вказує на ритмичнiсть видобувних робiт.
План по гiрничо-пiдготовчим роботам по комбiнату в цiлому виконано на 92,6 %, недовиконання склало 215 п.м.
План по нарiзним роботам за звiтний рiк в цiлому по комбiнату виконаний на 98,7 % (-255 п.м.)
Головними причинами невиконання плана по нарiзним та гiрничопiдготовчим роботам є недостатня професiйна пiдготовка
прохiдникiв, перебої з забеспеченням запасними частинами та сталевими бурами, недостатня органiзацiя працi.
Системи розробки якi застосовуються для видобутку сирої руди в 2003 роцi були такi:
1.Поверхово- камернi - 33.0 %
в тому числi: камернi, целiки, потолочнi.
2. Пiдповерхово-камерне обрушення - 32.3 %
3. Пiдповерхове обрушення - 33.5 %
в тому числi: вертикальними веєрами сверловин в "зажатому середовищi", вертикальними веєрами сверловин на компенсацiйний простiр, глубокими сверловинами наклонних шарiв руди, глубокими сверловинами горизонтальних шарiв руди.
4. Добича при гiрничо-прохiдних роботах - 1,2 %.
Втрати та засмiчення руди по комбiнату в 2003 роцi склало:
Вiдхилено по втратам руди немає;
план 18,1 %, факт - 18,1 %
Засмiчення руди при планi 14,1 % фактично складає 13,7 %.
Втрати по якостi руди при планi 2,67%, фактично - 2,75 %.
Стан запасiв залiзної руди по ВАТ "Кривбасзалiзрудком" станом на 01.01.2004 р. складає:
-вскритi: план - 37953,9 тис.тон, факт - 52614,4 тис.тон
в тому числi:
- пiдготовленi: план - 20279,9 тис.тон, факт - 22856,6 тис.тон
-готовi до виємки: план - 2678,9тис.тон, факт - 2443,0 тис.тон
План по товарнiй продукцiї в цiлому по комбiнату в дiючих оптових цiнах за звiтний перiод перевиконано на 1393,7 тис.грн або на 0,3 %.
Вiдхилення вiд плану по факторам характерiзується таким чином:
а) за рахунок перевиконання плана по видобутку +129,7 тис.грн
б)за рахунок перевиконання плана по якостi в аглорудi, змiни курса долара США +1248,9 тис.грн.
В)послуги промислового характеру +15,1 тис.грн.
Рентабельнiсть товарної продукцiї за 2003 рiк склала:
Всього - 5,5%
в тому числi:
-внутрiшнiй ринок - 1,8 %
-експорт - 8,0%
-iнша продукцiя - -8,8 %
По собiвартостi товарної продукцiї за 2003 рiк склалась економiя 7237 тис. грн.
Затрати на 1 грн. товарной продукцiї при плане 96,4 коп, факт - 94,88 коп.
Цiни на основнi види сировини в основному знизились в порiвняннi з 2002 роком.