Finance.ua
Назва емітентаВiдкрите акцiонерне товариство "Металургiйний комбiнат "Азовсталь"
Код за ЄДРПОУ00191158
Організаційно-правова формаВАТ

Опис бізнесу

Основні фактори, що впливають на діяльність емітента

Группа факторівОпис проблемСтупінь впливу на діяльність емітента*Які зміни, що прогнозуються, мають вплинути на підприємство
незначний впливсередній впливзначний вплив
ПолітичніЗапровадження з 1 сiчня 2003 року експортного мита на брухт чорних металiв.   Насичення внутрiшнього ринку металобрухтом, часткове зниження його цiни 
Фінансово-економічніВисока дiлова активнiсть азiйського ринку металу, досить стабiльний рiвень цiн на ньому. Жорстке квотування iмпорту на ринках Європи та США. Бойовi дiї у близькосхiдному регiонi. Пiдвищення внутрiшних цiн на сировину.   Iмовiрне загострення конкуренцiї на ринку схiдної Азiї . 
Виробничо-технологічніДосить велика зношенiсть основних виробничих фондiв   Здiйснення постiйної реконструкцiї та модернiзацiї дiючих виробничих потужностей 
СоціальніНаявнiсть тенденцiї до поступового старiння персоналу комбiната .   Широке залучення талановитої молодi на посади кервникiв низької та середньої ланки. 
ЕкологічніВiдчутний негативний влив виробництва на навколишнє середовище.   Здiйснення низки природоохоронних заходiв має на метi суттєве покращення екологiчної ситуацiї в мiстi. 
Примітки

*У відповідній графі проставляється помітка "Х".

Інформація про найбільш впливових конкурентів з основної продукції

Найменування продукції (виду продукції)*Найменування конкурентаКраїна походження конкурентаСтупінь конкуренції**
незначний впливсередній впливзначний вплив
Листовий прокат, штрипс ВАТ "ММК iм.Iллiча" Україна   
Листовий та сортовий прокат ВАТ "Алчевський металургiйний комбiнат" Україна   
Кулi мелючi, сортовий прокат, рейкi залiзничнi ВАТ "Днiпропетровський металургiйний комбiнат" Україна   
Листовий прокат ВАТ "Донецькiй металургiйний завод" Україна   
Рейки Нижньотагiльський МЗ Росiя   

*До переліку заносяться дані про продукцію (товари, роботи, послуги), обсяги реалізації якої становлять 10% та більше від загального обсягу реалізації.
**У відповідній графі проставляється помітка "Х".

Інформація про основну продукцію, що виробляє (послуги, що надає) емітент

Найменування продукції (виду продукції)*Торгові марки, під якими здійснюється збут продукціїПатентний та інший правовий захист продукції (винаходи та ліцензії, які використовуються в продукції)Код товару (товарної групи) за ТНЗЕД**Одиниця виміруОбсяг виробництва в натуральних одиницяхОбсяг виробництва у грошовому виразі (у діючих цінах) (тис.грн.)Чистий доход (виручка від реалізації за звітний період) ) (тис.грн.)
Сляби д/в д/в д/в тис.т 1940.000 1567366.000 1567366.000 
Квадратна заготовка д/в д/в д/в тис.т 733.100 725643.100 725643.100 
Листовий прокат д/в Регiстр Ллойда (Великобританiя) д/в тис.т 260.900 658385.800 658385.800 
Iнша металопродукцiя д/в д/в д/в тис.т 1775.000 2466421.100 2466421.100 
Iншi товари (послуги ) :     0.000 52485.000 52485.000 
Інші товари (послуги):0.000 0.000 
Усього:5470301.000 5470301.000 

*До переліку заносяться дані про продукцію (товари, роботи, послуги), обсяги реалізації якої становлять 10% та більше від загального обсягу реалізації (у вартісному виразі).
**ТНЗЕД - "Товарна номенклатура зовнішньоекономічної діяльності".

Інформація про сировинну базу та основні характеристики споживачів продукції (послуг) емітента та розподіл споживачів за регіонами України та зовнішніх ринках

Найменування продукції (виду продукції)*Сировинна база для виробництва (Україна, країни СНД, зарубіжжя)**Доля в загальному обсязі реалізації (за регіонами) (%)
УкраїнаКраїни СНД та БалтіїКраїни дальнього зарубіжжя
Сляби Україна 5.500 0.000 94.500 
Квадратна заготовка Україна 0.600 0.000 99.400 
Листовий прокат Україна 33.740 24.640 41.600 
Усього:20.110 9.870 70.000 

*До переліку заносяться дані про продукцію (товари, роботи, послуги), обсяги реалізації якої становлять 10% та більше від загального обсягу реалізації.
**Заповнюють емітенти, які займаються виробництвом.

Стисла історія підприємства, важливі події його розвитку

ВАТ "Металургiйний комбiнат "Азовсталь" - одне з найбiльших в Українi пiдприємств iз повним металургiйним циклом. Завод був введений в експлуатацiю у 1933 роцi. У роки Великої Вiтчизняної вiйни комбiнат "Азовсталь" було майже повнiстю зруйновано, але вiдбудовано у короткi строки пiсля її закiнчення. У перiод з 1948 по 1953 роки був створений комплекс прокатних цехiв, орiєнтованих на виробництво рейок i великих фасонних профiлiв прокату, "Азовсталь" стає пiдприємством з повним металургiйним циклом. Друга черга розвитку почалася з веденням товстолистового стану 3600 у 1973 роцi, у 1977 роцi пущенний киснево-конвертерний цех, у 1981 роцi єлектросталеплавiльний.
У 1993 роцi трудовий колектив комбiнату взяв майно пiдприємства в оренду, перетворивши його на орендне, а у 1996 роцi державою було прийнято рiшення про його корпоратизацiю та подальшу приватизацiю. 1 жовтня 1996 року було зареєстровано вiдкрите акцiонерне товариство "Металургiйний комбiнат "Азовсталь", засновниками якого виступили Фонд державного майна України та Органiзацiя орендарiв комбiнату. 19 лютого 2003 року на Донецькiй фондовiй бiржi Фонд державного майна України продав 1.89% акцiй (60 млн. штук). 12 березня 2003 року Фонд державного майна України на Донецькiй фондовiй бiржi продав останнiй пакет акцiй у розмiрi 733.55 млн. акцiй, що складає приблизно 23.11% статутного фонду пiдприємства. Таким чином станом на 31.12.2003 року в державнiй власностi не залишилося акцiй ВАТ "МК "Азовсталь". 10.09.2003 року Фонд державного майна України видав Наказ за 1598 "Про виконання плану розмiщення акцiй ВАТ "Металургiйний комбiнат "Азовсталь".
За своїми виробничими потужностями комбiнат впевнено посiдає третє мiсце серед металургiйних пiдприємств України, поступаючись за обсягами виробництва лише "Криворожсталi" та "ММК iм.Iллiча".
ВАТ "МК "Азовсталь" приймає активну участь у рiзноманiтних виставках як в Українi, так i за її межами. У звiтному роцi комбiнат взяв участь у мiжнародних виставках "Ганновер-Мессе-2003", "МЕТЕС-2003" (Нiмеччина), "MetalFair-2003" (Китай), "МеталлЭкспо", "Гусевское стекло" (Росiя). Брав участь у виставках-ярмарок "Купуємо українськi товари - змiцнюємо державу", "Марiуполь. Весна. 2003", "Марiуполь. Осiнь. 2003", "Укрсклопром-2003". На виставках було представлено не тiльки традiцiйну для комбiната металопродукцiю, а й товари народного споживання виробництва ВАТ "МК "Азовсталь", зокрема побутовi меблi та кришталь. Крiм того, у 2003 роцi комбiнат був назван серед ведучих пiдприємств країни переможцем Мiжнародного Академiчного Рейтинга "Золота Фортуна" та удостоїн Золотої Стели та Золотого Дiплома якiстi 3-го тисячорiчча, а також получено право розмiщення на корпоративних iнформацiйних та рекламних матерiалах символiки знака якiстi.
У 2003 роцi ВАТ "МК "Азовсталь" визнан переможцем мiжнародного конкурса "Золотi торговi марки" та удостоен звання "Золота торгова марка" с присвоєнням премiї "Бiзнес-Олiмп". Получено право розмiщення символiки на iмеджевиж та рекламних матерiалах комбiната. Постiйна багаторiчна участь у виставках допомагає комбiнату рекламувати свою продукцiю, завойовувати нових потенцiйних клiєнтiв, освоювати новi та розширювати вже iснуючi ринки збуту металопродукцiї, а також пiдiймати загальний рейтинг пiдприємства на внутрiшньому та зовнiшньому ринках.
Для здiйснення деякiх видiв дiяльностi, передбачених статутом товариства, комбiнат має в своєму розпорядженнi низку лiцензiй та спецiальних дозволiв, у тому числi на здiйснення професiйної пiдготовки робiтничих кадрiв, на дiяльнiсть, пов'язану iз державною таємницею та iншi.
На комбiнатi дiє Система управлiння якiстю, що вiдповiдає вимогам стандарту ISO 9001:2000. Продукцiя комбiнату отримала високу оцiнку провiдних мiжнародних агенцiй, що пiдтверджено вiдповiдними сертiфiкатами Lloyds Register of Shipping (Велика Британiя), Germanischen Lloyds (Нiмеччина), Det Norske Veritas (Норвегiя), Maritime Register of Shipping (США), Amerikan Petrolium Institute (США), Nippon Kaiji Keokai (Япония, TUV-Rheinland (Германiя), Rina (Iталiя), Бюро Веритас (BV) Францiя, Бюро сертифiкации якiстi (QCB) Канада та iншi. Дiя цих сертифiкатiв поширюється на виробництво листового прокату для суднобудування, низку конструкцiйних марок сталi, а також листовий прокат для конструкцiй глибоководних морських платформ. У вiдповiдностi iз вимогами Держстандарту України сертифiковано виробництво залiзничних рейок, пiдкладок та накладок усiх типiв, що виробляються на комбiнатi, а також профiлей для вугледобувної промисловостi. Комбiнат зберiгає прiоритет у технологiї виробництва заготовки для труб магiстральних газо- та нафтопроводiв та є своєрiдним полiгоном з вiдпрацювання нових технологiй та нових марок сталi.
ВАТ "МК "Азовсталь" є володарем багатьох патентiв та авторських свiдоцтв.

Інформація про організаційну структуру емітента

ВАТ "Металургiйний комбiнат "Азовсталь" - пiдприємство iз повним металургiйним циклом.До складу комбiнату входять наступнi основнi виробничi структурнi пiдроздiли:
-агломерацiйна фабрика рiчною потужнiстю 1 744 тис.т агломерату;
-доменний цех потужнiстю 6 060 тис.т чавуну на рiк;
-сталеплавiльний комплекс у складi
*конверторного цеху потужнiстю 3 850 тис.т сталi на рiк;
*мартенiвського цеху рiчною потужнiстю 3 152.5 тис.т сталi;
*електросталеплавильного цеху.
-комплекс прокатних цехiв, який включає
*товстолистовий цех рiчною потужнiстю 2 125.9 тис.т листового прокату;
*рейкобалковий цех потужнiстю 1 490 тис.т прокату на рiк;
*великосортний цех потужнiстю 1 101 тис.т сортового прокату на рiк;
*кулепрокатний цех потужнiстю 170 тис.т куль на рiк;
*цех рейкових скрiплень рiчною потужнiстю 210 тис.т.
У своєму складi комбiнат має також потужну транспортну базу, у тому числi власний морський порт, через який ведеться вiдвантаження частини продукцiї на експорт.
Крiм того, комбiнат утримує потужну мережу об'єктiв невиробничого призначення, метою iснування якої максимальне задоволення потреб трудового колективу пiдприємства. До складу соцiальної сфери входять:
*лiкувально-оздорочi об'єкти: санаторiй-пофiлакторiй, пансiонат "Азовсталь" (смт. Ялта) та база вiдпочинку "Дончанка" на узбережжi Азовського моря, дитячий оздоровчий лагерь "Орленок" (м.Марiуполь);
*мережа спортивних споруд: спортивний комплекс "Азовсталь", гребна база, власний яхт-клуб, тенiсни корти;
*заклади культури: палац культури "Азовсталь", парк культури та вiдпочинку в Орджонiкiдзевському районi мiста Марiуполь;
*житлово-комунальна сфера: гуртожитки, котельнi та iнш.
У 1995 роцi комбiнат вiдкрив своє представництво у м.Києвi з метою представлення iнтересiв ВАТ "МК "Азовсталь" в органах державної влади у зв'язку iз розширенням комерцiйної i фiнансової дiяльностi на терiторiї України. Представництво знаходиться за адресою: м.Київ, вул.Костьольна, 8-14.

З метою захисту iнтересiв пiдприємства в процесi приватизацiї, надання правового захисту вiд неузгодженостей законодавства України, полiпшення податкового законодавства та iнiцiювання змiн до чинного законодавства, ВАТ "Металургiйний комбiнат "Азовсталь" увiйшов до складу вiтчизняних об'єднань пiдприємтств:
-Української лiги сталеплавiльникiв;
-Виробничо-господарського об'єднання "Металургпром";
-Лiги пiдприємств, що приваватизуються;
-Донецької торговельно-промислової палати;
-Української спiлки промисловцiв та пiдприємцiв (УСПП);
-Української асоцiацiї пiдприємств чорної металургiї;
-Корпорацiї "Мiжрегiональний Промисловий Союз";
-Асоцiацiї "Срандарт-СЕПРО";
-Українського товариства неруйнiвного контролю та технiчної дiагностики.

Українськая асоцiацiя сталеплавильникiв була створена 23.07.1998р. Головна мета створення об'єднання - сприяння розвитку, органiзацiї та виконанню робiт з удосконалення дiючих та розробки нових технологiй, модернiзацiї устаткування, покращення екологiчної ситуацiї iз залученням вiтчизняних i закордонних фiнансових, технiчних та iнтелектуальних ресурсiв.
Юридична адреса: Україна, 83017, м.Донецьк, пров. Вятський, 2а.

Виробничо-господарське об'єднання "Металургпром", створене 18.01.95 року. Мета дiяльностi - представництво та захист iнтересiв пiдприємств-учасникiв, створення найбiльш сприятливих умов господарювання, узгодження iнтересiв учасникiв у ринкових умовах.
Юридична адреса: Україна, 49000, м.Днiпропетровськ, площа Ленiна, 1.

Всеукраїнський громадський благодiйний фонд "Лiга пiдприємств, що приватизуються", заснований 31.10.94 року з метою надання допомоги, спрямованої на розвитокпiдприємств, якi перебувають у стадiї приватизацiї або вже приватизувались.
Юридична адреса: Україна, 01010, вул. Онищенка, 4.

Донецька торгово-промислова палата була заснована 04.04.95р. Головними видами дiяльностi є посередницькi послуги, реклама, виставки, зовнiшньоекономiчна дiяльнiсть та маркетинговi консультацiї.
Юридична адреса: 83000, м.Донецьк, пр.Дєержинського, 12.

Українська спiлка промисловцiв i пiдприємцiв (УСПП) - громадська органiзацiя, заснована 26.04.96 року з метою консолiдацiї зусиль та координацiї дiяльностi, спрямованої на здiйснення радикальної економiчної реформи.
Юридична адреса фiлiалу у Донецькiй областi: Україна,83105, м.Донецьк, б-р Пушкiна, 23-340.

Українська асоцiацiя пiдприємств чорної металургiї була заснована 09.08.98р. Мета створення - розробка та органiзацiя перспективних програм щодо розвитку галузi, врегулювання взаємовiдносин мiж пiдприємствами галузi. всебiчне вивчення та практичне вирiшення питань пошука та наповнення зовнiшних ринкiв продукцiєю вiтчизняного виробництва, сприяння технiчному прогресу, розширення дiючих та освоєння нових ринкiв збуту продукцiї чорної металургiї.
Юридична адреса: Україна, 252601 м.Київ, пров. Музейний,10.

Корпорацiя "Мiжрегiональний промисловий союз" ("МСП") створена 02.07.2001 року з метою вивчення ринкiв збуту продукцiї, товарiв, послуг, якi виробляються або надаються учасниками. а також координацiї збуту цiєї продукцiї та послуг.
Юридична адреса: Україна, 83052, м.Донецьк, пр.Iллiча, 100.

Асоцiацiя зi стандартизацiї, сертифiкацiї та метрологiї гiрничо-металургiйного комплексу України "Стандарт-СЕПРО". Асоцiацiя заснована 27.12.2000р. з метою координацiї дiяльностi в галузi стандартизацiї, сертифiкацiї та метрологiї продукцiї, що виробляється та споживаєтьсяна пiдприємствах та органiзацiях ГМК України, а також формування галузевої системи стандартизацiї та метрологiї.
Юридична адреса: Україна, 49000, м.Днiпропетровськ, площа Ленина 1, офiс 214.

Українське товариство неруйнiвного контролю та технiчної дiагностики створене у 1990 роцi з метою консолiдацiї зусиль науковцiв та робiтникiв, що працюють в галузi неруйнiвного контролю,обмiну iнформацiєю про тенденцiї розвитку неруйнiвного контролю та технiчної дiагностики, а також комплексного пiдвищення якостi та надiйностi промислової продукцiї та об'єктiв.
Юридична адреса: 03680, м.Київ-150, МСП, вул.Боженка, 11.

З метою просування товарiв на зовнiшнi ринки збуту, освiтлення дiяльностi комбiнату та рекламування власної продукцiї ВАТ "МК "Азовсталь" виступив засновником декiлькох суб'єктiв господарювання:
ТОВ ASM Gmbh. (Нiмеччина), засноване 20.05.94 року. Основним видом дiяльностi є торгiвля металургiйною продукцiєю та iншими товарами, рiзнi iмпортнi та експортнi угоди. Чисельнiстьпрацiвникiв - 6 осiб.
Юридична адреса: Нiмеччина, 50939, м.Кьольн, вул.Вайсхаусштрассе, 22.

СП "Азовлiтас" - акцiонерне товариство закритого типу, засноване 18.12.92 року. Головна мета створення пiдприємства - представлення iнтересiв ВАТ "МК "Азовсталь" у прибалтiйському регiонi з метою реалiзацiї продукцiї у країнах Балтiї.
Чисельнiсть працiвникiв - 15 осiб.
Юридична адреса: Литва, 3000, м.Каунас, вул.Донелайчiо, 62.

ТОВ "Промсiдер С.р.л.", зареєстроване 16.01.92р. Предмет дiяльностi товариства - купiвля i продаж продукцiї чорної та кольорової металургiї, їх вiдвантаження та перевезення рiзними видами транспортних засобiв, виробництво та переробка, пакувуання та складування. Чисельнiсть працiвникiв - 3 осiб.
Юридична адреса: Iталiя, м.Рим, вул.Бенедетто Кроче, 68.

ЗАТ "Редакцiя газети "Марiупольське життя", засноване 23.04.96р. Мета створення - задоволення громадської потреби в iнформацiї, розповсюдження iнформацiї про дiяльнiсть засновникiв.
Юридична адреса: Україна, м.Марiуполь, пр.Будiвельникiв, 52.

ТОВ "Телерадiокомунiкацiйна компанiя "Сiгма", зареєстроване 29.05.91 року. Дiяльнiсть товариства спрямована на реалiзацiю свободи слова, прав громадян на отримання повної вирогiдної iнформацiї, на вiдкрите та вiльне обговорення громадських питань.
Юридична адреса: Україна, м. Марiуполь, пр.Будiвельникiв, 52.

ВАТ "Страхова компанiя "Орадон" засноване 27.09.94р. Мета дiяльностi - надання послуг зi страхового захисту здоров'я та життя населення, майнових iнтересiв фiзичних та юридичних осiб, а також фiнансової дiяльностi у межах, встановлених чинним законодавством України.
Юридична адреса: Україна, м.Донецьк, вул. 50 рокiв СРСР, 149.

ТОВ "Аптека" було засноване 22.08.94 року з метою забезпечення робiтникiв комбiнату та громадян мiста медичними препаратами, а також насичення споживчого ринку товарами народного споживання, надання пiдприємствам та населенню рiзного роду послуг.
Юридична адреса: Україна, 87502, м.Марiуполь, пр.Перемоги, 38.

ТОВ "Марiта" засноване 14.09.93р. з метою задоволення потреб населення у товарах народного споживання (швейно-трикотажної продукцiї), а саме пошив спецiального одягу, дитячого та спортивного одягу та iнше.
Юридична адреса: Україна, 87505, м.Марiуполь, вул.Граверна,1.

ТОВ "ТЕХРЕМПОСТАВКА" засноване 14.02.2001р. Мета дiяльностi - виробнича, комерцiйна, посередницька, фiнансова i iнша господарська дiяльнiсть, в тому числi виробництво, передача та постачання електричної та теплової енергiї, для отримання прибутку й задоволення на його основi соцiально-економiчних iнтересiв Учасникiв та працiвникiв Товариства.
Юридична адреса: Україна, 83086, м.Донецьк, вул. Артема, 41.

ЗАТ "Камиш-Бурун" було засноване 21.05.1999р. Мета дiяльностi - отримання прибутку вiд пiдприємницької дiяльностi, шляхом органiзацiї виробництва продукцiї та оказання послуг. Предметом дiяльностi є видобуток, збагачення, дроблення, переробка залiзних руд, вапняку, спiкання агломерату та iнш.
Юридична адреса: Україна, 334513, АР Крим, м.Керчь, вул. Орджонiкiдзе, 12.

ВАТ "Харцизький трубний завод" засноване 01.12.1994 року. Мета дiяльностi товариства є одержання прибутку на основi здiйснення виробничої, комерцiйної, посередницької та iншої дiяльностi. Предметом дiяльностi є виробництво сталевих труб, у тому числi з антикорозiйним покриттям, балонiв рiзного призначення, чавунного, сталевого та кольорового литва, поковок з чорних та кольорових металiв, сталевих та дерев'яних конструкцiй у звичайних умовах, виробiв з термiчною, механiчною та iншими видами обробки.
Юридична адреса: Україна, 86700, Донецька обл., м.Харцизьк, вул.Патона,9

Опис обраної облікової політики

Облiкова полiтика на пiдприємствi будується таким чином, щоб фiнансовi звiти повнiстю вiдповiдали усiм вимогам Закону України "Про бухгалтерський облiк i фiнансову звiтнiсть в Українi" та Положенням (стандартам) бухгалтерського облiку П(С)БО.
Для ведення бухгалтерського облiку та надання iнформацiї у фiнансових звiтах застосовуються пiдходи та методи, передбаченi П(С)БО та найбiльш адаптованi до конкретних особливостей господарської дiяльностi пiдприємства.
Облiк запасiв, незавершенного виробництва, готової продукцiї а також операцiї калькулювання собiвартостi здiйснюється на основi попереднього методу калькулювання.

Критерiї визнання активiв та забов'язань.

Матерiальнi та нематерiальнi об'єкти вiдображаються у балансi пiдприємства як активи тiльки у тому випадку, якщо вони вiдповiдають одночасно таким критерiям: об'єкти контролюються пiдприємством, їх оцiнку може бути достовiрно визначено, iснує iмовiрнiсть отримання в майбутньому економiчних вигiд вiд застосування цих об'єктiв. Усi активи пiдприємства (утому числi невиробничi), якi знаходяться на його балансi, вважаються достовiрно оцiненими на пiдставi первинних бухгалтерських документiв на їх оприходування. Активами визнаються усi об'єкти пiдприємства, за якими iснує iмовiрнiсть отримання економiчних вигiд у майбутньому у разi можливого їх продажу третiм особам. Вважається, що усi зобов'язання пiдприємства достовiрно оцiненi на пiдставi первинних бухгалтерських документiв i за усiма зобов'язаннями iснує iмовiрнiсть зменшення економiчних вигiд у майбутньому.
Основними засобами на пiдставi п.4 П(С)БО "Основнi засоби" визнаються матерiальнi активи, якiпiдприємство утримує з метою використання в процесi виробництва, здачi в оренду iншим особамта для здiйснення адмiнiстративних або соцiально-культурних функцiй, якщо очiкуваний строк їх корисного використання перевищує 1 рiк.

Облiк основних засобiв.

Облiк основних засобiв (ОЗ) здiйснюється згiдно iз П(С)БО 7 "Основнi засоби". Усi ОЗ, що знаходяться на балансi пiдприємства, оцiнюються заїх залишковою вартiстю. Усi ОЗ, що надходять на баланс, враховуються за первiсною вартiстю. Первiсна вартiсть об'єкту основних засобiв, який придбано за грошовi кошти, визначається згiдно iз п.8 П(С)БО 7. Первiсна вартiсть об'єкту ОЗ, який придбано в обмiн на iншi активи, визнається на рiвнi договiрної цiни за угодою бартеру, товарообмiну, вважаючи обмiннi активи неподiбними, а справедливу вартiсть активiв, що передаються, рiвнiй договiрнiй. До особливого роспорядження адмiнiстрацiї пiдприємства справедлива вартiсть ОЗ вважається рiвною iї залишковiй вартостi, у зв'язку iз чим переоцiнка ОЗ до особливого розпорядження адмiнiстрацiї не здiйснюється.
Амортизацiя ОЗ в бухгалтерському облiку нараховується за методом, передбаченим податковим облiком. У зв'язку iз цим з метою нарахування амортизацiї в бухгалтерському облiку застосовуються усi правила податкового облiку основних засобiв, що встановленi нормами Закона "Про оподаткування прибутку пiдприємств" вiд 22.05.1997р. 283/97-ВР с змiнами та доповненнями.

Облiк нематерiальних активiв.

Нематерiальним активом визнається немонетарний актив, який не має матерiальної форми та який може бути iдентифiкований й утримується пiдприємством з метою використання на протязi перiоду бiльше 1 року для виробництва, торгiвлi, в адмiнiстративних цiлях чи для надання в оренду iншим особам. Нематерiальнi активи зараховується на баланс у разi iмовiрностi отримання в майбутньому єкономiчних вигiд вiд їх використання, та якщо їх вартiсть може бути достовiрно визначено. Усi нематерiальнi активи облiковуються за групами, передбаченими п.7 П(С)БО 8."Нематарiальнi активи". Пiд час зарахування на баланс нематерiального активу його оцiнку здiйснюється за собiвартiстю, згiдно iз п.п.11-17 П(С)БО 8. За кожним нематерiальним активом визначається строк його корисного використання, а на пiдставi цього строку - норму амортизацiї нематерiального активу з метою вiдображення у податковому та бухгалтерському облiку. Амортизацiя за усiма нематерiальними активами нараховується за прямолiнiйним методом. Лiквiдацiйна вартiсть усiх нематерiальних активiв прирiвнюється до нуля.

Облiк малоцiнних необоротних матерiальних активiв (МНМА).

Амортизацiя МНМА, якi облiковуються на рахунку 112, в бухгалтерському облiку нараховується у першому мiсяцi використання об'єктiв у розмiрi 50% їх амортизованої вартостi, iншi 50% - у мiсяцi їхзписання з балансу. У податковому облiку амортизацiя нараховується аналогiчно амортизацiї основних засобiв. Амортизацiя бiблiотечних фондiв, якi облiковуються на рахунку 111, нараховується у першому мiсяцi їх використання у розмiрi 100% його вартостi.

Облiк капiтальних iнвестицiй.

Капiтальними iнвестицiями визнаються витрати на придбання ОЗ (до їх введення в експлуатацiю), устаткування для монтажу, будiвельних матерiалiв, а також здiйснення витрат на будiвництво (виготовлення) ОЗ й усi витрати, пов'язанi з покращенням якiсних характеристик та строку експлуатацiї ОЗ. Оцiнка капiтальних iнвестицiй здiйснюється за iсторичною вартiстю, яка не пiдлягає наступнiй iндексацiї. Капiтальнi iнвестицiї, що отриманi пiдприємством безоплатно,оцiнюються за їх справедливою вартiстю. Не включаються до вартостi капiтальних iнвестицiй вiдсотки за користування займами.

Облiк фiнансових iнвестицiй.

Фiнансовi iнвестицiї класифiкуються на довгостроковi (строком погашення бiльше 1 року) и короткостроковi (решта). Фiнансовi iнвестицiї (окрiм iнвестицiй, що утримуютьсяпiдприємством доїх погашення або облiковуються за методом участi в капiталi) на дату балансу вiдображаються за справедливою вартiстю. Фiнансовi iнвестицiї в асоцiйованi та дочернi пiдприємства облiковуються за методом участi в капiталi.

Облiк запасiв.

Запасами визнаються активи пiдприємства, якi утримуються для одной з наступних цiлей:
-для споживання пiд час виробництва, виконання робiт, надання послуг, а також для забезпечення функцiонування адмiнiстрацiї пiдприємства (сировина, матерiали, паливо, комплектуючi та iн.);
-для завнершення процесу виробництва з наступним продажем продукту виробництва (незавершене виробництво);
-для наступного продажу у звичайних умовах господарської дiяльностi (продукцiя та товари).Не визнаються виробничими запасами сировина та матерiали, отриманi в переробку, отриманi в переробку як даваницька сировина. Вони облiковуються на позабалансовому рахунку 022 "Матерiали, приянятi для переробки".
Кожен з рахункiв синтетичного бухгалтерського облiку додатково подiляється на об'єкти аналiтичногооблiку в розрiзi усiх сировинних складiв, усiх переделiв пiдприємствай допомiжних цехiв та участкiв. Придбанi (отриманi) запаси зараховуються на баланс за собiвартiстю, яка визначена згiдно iз П(С)БО 9 "Запаси". В балансi запаси вiдображаються за їх первiсною вартiстю. Вартiсть запасiв, якi отриманi в обмiн на iншi запаси, вважати рiвною вартостi, вказанiй в угодi бартеру (товарообмiну), яка регулює виконання цiєї операцiї. Транспортно-заготовчi витрати (ТЗВ) облiковуються на окремому рахунку 291 "Транспортно-заготовчi витрати" у розрiзi субрахункiв. Зписання ТЗВ на збiльшення вартостi запасiв вiдбувається пiд час оприходування запасiв пропорцiйно кiлькостi й сумi запасiв, якi транспортувались.
Малоцiннi швидкозношуваннi предмети (МШП) облiковуються на рахунку22, а пiд час вiдпуску в експлуатацiю зписуються на витрати виробництва (витрати на збут). Вартiсть МШП (за вирахуванням вартостi зворотних витрат) пiд час передачi в експлуатацiю виключати зi складу активiв iз подальшою органiзацiєю оперативного кiлькiсного облiку таких предметiв за мiсцями експлуатацiї та вiдповiдальним особам на протязi строку iз фактичного використання.
На пiдприємствi застосовується перiодична система облiку запасiв. Щорiчно на 1 листопада здiйснюється iнвентаризацiя запасiв iз обов'язковим вiдображенням її результатiв в бухгалтерському облiку пiдприємства.

Облiк витрат виробництва та обiгу.

У виробничу собiвартiсть продукцiї (робiт, послуг) входять прямi матерiальнi витрати, прямi витрати на оплату працi, iншi прямi витрати, змiннi загальновиробничi та постiйнi розподiленi на загальновиробничi витрати.
До постiних загальновиробничих витрат вiдносяться наступнi статтi:
1. утримання будiвель та споруд;
2. внутрiшньозаводське перемiщення вантажiв (спецперевезення);
3.iншi витрати.

З метою вдосконалення органiзацiї управлiнського облiку, аналiзу господарської дiяльностi та управлiння цiновою полiтикою комбiнату у вихiдних формах бухгалтерського облiку (балансах виробництва, вiдомостях вiдвантаженої продукцiї та калькуляцiях) адмiнiстративнi витрати на збут розподiляються наступним чином:
1). адмiнiстративнi витрати - пропорцiйно виробничiй собiвартостi товарної продукцiї (робiт, послуг) та витратам на передавання енергетичних ресурсiв;
2).витрати за збут - прямi витрати безпосередньо вiдносяться на окремi види продукцiї (робiт, послуг), опосередкованi - пропорцiйно собiвартостi реалiзованої продукцiї (робiт, послуг).
При цьому бухгалтерськiй та фiнансовiй звiтностi адмiнiстративнi витрати та витрати на збут визнаються витратами перiоду та списуються на результати операцiйної дiяльностi по закiнченнi року.
До iнших операцiйних витрат входять витрати згiдно iз номенклатурою субрахункiв рахунку 94. Витрати на поточний ремонт основних засобiв та МНМА облiковуються на балансовому рахунку 231 "Поточний ремонт" та списуються на виробничу собiвартiсть продукцiї (робiт, послуг) у повному бсязi. Витрати на капiтальний ремонт основних засобiв облiковуються на рахунку 232 "Капiтальний ремонт" та списуються в подорожчання ОЗ по мiрi введення ОЗ в експлуатацiю. Ремонти, якi виконано господарством приймаються у витрати за вартiщо фактично склалася.

Облiк незавершенного виробництва, напiвфабрикатiв та готової продукцiї.

Основною продукцiєю комбiнату вважається металопродукцiя. До незавершенного виробництва вiдноситься продукцiя, яка:
-не пройшла усiх стадiй виробництва:
-пройшла усi стадiї виробництва, але не прийнята вiддiлом технiчного контролю;
-прийнята вiддiлом технiчного контролю, але не вiжвантажена споживачевi.
Облiк незавершенного виробництва здiйснюється за фактичною виробничою собiвартiстю з урахуванням ступеню її готовностi. Металопродукцiя, яка передана для подальшої переробки, вiдображається в розрiзi кожного передiлу як напiвфабрикати. Облiк напiвфабрикатiв власного виробництва здiйснюється за фактичною виробничою собiвартiстю. Готовою продукцiєю визнається продукцiя, обробку якої завершено, яка пройшла прийомку, згiдно iз умовами угод з замовниками, вiдповiдає технiчним умовам та стандартам й вiдвантажена замовнику або передана перевiзнику. Облiк готової продукцiї здiйснюється за фактичною виробничою собiвартiстю. Списання напiвфабрикатiв у виробництво та при рештi вибуття напiвфабрикатiв, а також вiдпуск готової продукцiї здiйснюється за середньовзваженим методом. Незавершене виробництво, напiвфабрикати, готова продукцiя вважаються оцiненими за справедливою вартiстю.

Облiк дебiтерської заборгованностi.

Дебiторська заборгованiсть за товари, продукцiю та послуги вiдображаються згiдно iз П(С)БО 10 "Дебiторська заборгованiсть" за первiсною вартiстю, яка визнається на пiдставi первинних бухгалтерських документiв на вiдвантаження товарiв або продукцiї, надання послуг.
Сумнiвною дебiтерською заборгованiстю вважається поточна дебiторська заборгованiсть, щодо якої iснує невпевненiсть її повернення боржником. Щоквартально, на пiдставi аналiза дебiторської заборгованостi, пов'язаної iз реалiзацiєю продукцiї (робiт, послуг), здiйснюється нарахування резерву сумнiвних боргiв. Безнадiйною дебiтерською дебiтерськоюзаборгованiстю вважається поточна заборгованiсть, вiдносно якої iснує впевненiсть щодо її не повернення боржником або по якiй сплив строк iскової давнини. Безнадiйна дебiторська заборгованiсть пiдлягає списанню у складi iнших витрат операцiйної дiяльностi за рахунком 944 "Сумнiвнi та безнадiйнi борги" на пiдставi наказу адмiнiстрацiї комбiнату.

Облiк прибутку та податку на прибуток.

Доходи вiд реалiзацiї продукцiї та товарiв визнається на дату вiдвантаження цих товарiв та продукцiї. Доходи вiд реалiзацiї робiт та послуг визнаються на дату документарного оформлення факту виконання робiт, надання послуг. Доходи вiд реалiзацiї товарiв та продукцiї комiсiонером визнаються на дату представлення звiту комiсiонера про реалiзацiю товарiв та продукцiї, а також копiї ВМД iз зазначенням комiтента в якостi експортера. Доходи оцiнюються згiдно iз П(С)БО 15 "Доходи". Витрати вiдображаються в Балансi одночасно iз зменшенням активiв або збiльшення зобов'язань, а у Звiтi про фiнансовi результати вiдображаються одночасно iз доходами, для отримання яких цiвитрати було здiйснено. Податок на прибуток у бухгалтерськiї звiтностi вiдображається згiдно iз П(С)БО 17 "Податок на прибуток".

Витяг з аудиторського висновку

ТОВ Аудиторська фiрма "Укрвостокаудит" (Свiдоцтво 0025 видане Аудиторською палатою України 26.01.2001 р.) проводило аудиторську перевiрку (14.04.-05.05.2004р.) фiнансової та бухгалтерської звiтностi, договiр на проведення аудиту 04-14 вiд 14.04.2003 року.

АУДИТОРСЬКИЙ ВИСНОВОК

Аудиторський висновок адресовано Вiдкритому акцiонерному товариству "Металургiйний комбiнат" Азовсталь". Можливими користувачами висновку є: Державна комiсiя з цiнних паперiв та фондового ринку, Фонд держмайна України, акцiонери товариства та iншi органи вiдповiдно до дiючого законодавства України.
Аудитор перевiрив фiнансову та бухгалтерську звiтнiсть ВАТ "Металургiйний комбiнат" Азовсталь" за станом на 31.12.2003 року. (Ф. 1 "Баланс", Ф. 2 "Звiт про фiнансовi результати", Ф. 3 "Звiт про рух грошових коштiв", Ф. 4 "Звiт про власний капiтал".) Вiдповiдальнiсть за достовiрнiсть наданих фiнансових та бухгалтерських звiтiв несе керiвництво пiдприємства.
Обов'язком аудитора є виробка незалежного погляду, заснованого на результатах аудиторської перевiрки, та доведення цього погляду до користувача цього аудиторського звiту.
Аудиторська перевiрка проведена у вiдповiдностi з вимогами Закону України "Про аудиторську дiяльнiсть" та Мiжнародних стандартiв аудиту, якi прийнятi на Українi за нормативну базу, таким чином, щоб отримати достатнi свiдчення для обгрунтованої впевненостi в тому, що звiти не мiстять iстотних перекручень. Аудит включає до себе пiдтвердження достовiрностi даних, що мiстяться у звiтах, реальним операцiям пiдприємства, оцiнку важливих рiшень, прийнятих керiвництвом пiд час пiдготовки фiнансових звiтiв, перевiрку того, чи вiдповiдає полiтика ведення бухгалтерського облiку конкретним обставинам функцiонування пiдприємства, чи є її ведення безперервним, а вiдображення адекватним.
Подана звiтнiсть ВАТ "Металургiйний комбiнат "Азовсталь" пiдготовлена за 2003 фiнансовий рiк, що закiнчився 31 грудня. Консолiдована звiтнiсть ВАТ "МК "Азовсталь" станом на 31.12.2003 р. не була складена внаслiдок того, що придбання дочiрнiх пiдприємств було здiйснено в останнi мiсяцi звiтнього року i цi пiдприємства не заключили господарських договорiв на проведення аудиторських робiт. Згiдно з Уставом даних пiдприємств, їх власники не уповноваженi заключати такi договори.
Згiдно з ст. 18 П(С)БО 1 "Загальнi вимоги до фiнансової звiтностi" ця фiнансова звiтнiсть, наведена в iнформацiйному порядку, може не вiдповiдати принципам прозоростi (звiтнiсть повинна мiстити всю iнформацiю про фактичнi i потенцiйнi наслiдки операцiй та подiй, якi можуть впливати на прийняття рiшень.)
Тому, використовуючi принцип обачливостi, пiдприємство утрималось вiд складання консолiдованої звiтностi за 2003 рiк, розкрив iстотнi моменти, якi впливають на фiнансовi результати дiяльностi ВАТ "МК "Азовсталь".
Активи та пасиви ВАТ "МК "Азовсталь" є збалансованими, лiквiднiсть пiдприємства протягом року вiдповiдала економiчним нормативам. Полiтика управлiння активами i пасивами орiєнтована на втiлення надiйностi, прибуткованостi операцiй та пiдтримування лiквiдностi балансу. До того, склад активiв урiзноманiтнено з метою досягнення розумної рiвноваги мiж прибутковiстю, ризиком та лiквiднiстю по вiдношенню до загальних пасивiв i капiталу. Дебiторська заборгованiсть є поточною, портфель цiнних паперiв якiсний.
Внутрiшня облiкова полiтика пiдприємства, яка вiдображає принципи та методи бухгалтерського облiку та звiтностi, за якими складається фiнансова звiтнiсть, вiдповiдає вимогам П(С)БО.
Облiк усiх операцiй здiйснюється з дiючим Планом рахункiв бухгалтерського облiку.
На протязi 2003 року пiдприємством проводилися господарчi операцiї з пов'язаними особами. Данi операцiї не несли пiдвищеного ризику.
Ми пiдтверджуємо, що за винятком обмежень, якi вказанi вище, фiнансовi звiти ВАТ "Металургiйний комбiнат "Азовсталь" в усiх суттєвих аспектах достовiрно та повно подають фiнансову iнформацiю про пiдприємство станом на 31.12.2003 р. згiдно з нормативними вимогами щодо органiзацiї бухгалтерського облiку i звiтностi в Українi.

Інформація про основні види товарів або послуг, що їх виробляє чи надає емітент, перспективність виробництва окремих товарів, надання послуг

Основними видами подукцiї, що їх виробляє комбiнат, є агломерат, чавун, заготовка для перекату, листовий та сортовий прокат, рейковi скрiплення, кулi мелючi, а також товари народного споживання (меблi, кришталь), енергоресурси для власних потреб,продукт iншої виробничої та комерцiйної дiяльностi. Основнi види споживчої сировини та матерiалiв для потреб комбiнату - кокс, аглоруда, агломерат, залiзорудний концентрат, обкотишi, вогнетривкi матерiали, феросплави, залiзо-стальний брухт, природний та доменний гази, електрична енергiя та мазут.

Показники Един. 2002г. 2003г. 2003г. к 2002г.
изм. +, - проц.
Агломерат тонн 1627029 1338138 -288891 82.2
Чавун (у натурi), усього -"- 3840966 4395196 554230 114.4
Сталь, усього з її: -"- 4718032 5342286 624254 113.2
- мартенiвська, -"- 1869534 1699287 -170247 90.9
- конвертерна, -"- 2845310 3640949 795639 128.0
- електрошлакового переплаву, -"- 1489 266 -1223 17.9
- електросталь рiдка -"- 1699 1784 85 105.0
Прокат, усього, -"- 4212059 4781982 569923 113.5
з нього зроблено в цехах:
- обтискному, -"- 1050 1282 232 122.1
- рейкобалковому, -"- 723427 800412 76985 110.6
- крупносортном, -"- 845328 626735 -218593 74.1
- толстолистовом, -"- 1101750 1413506 311756 128.3
- конвертерному(лiта заготiвля) -"- 1540504 1940047 399543 125.9
З загального обсягу прокату:
Заготiвля для перекату на iнших
заводах (без заготiвлi на експорт) -"- 1828 128845 127017 7048.4
Прокат готовий, усього -"- 4210231 4653137 442906 110.5
З готового прокату:
Прокат сортовий, усього -"- 3108481 3255675 147194 104.7
iз сортового прокату:
- заготiвля для перекату на експорт,-"- 2548163 2561653 13490 100.5
- рейки залiзничнi широкої колiї, -"- 190705 186687 -4018 97.9
- рейки залiзничнi вузької колiї, -"- 1699 1276 -423 75.1
- балки i швелери, -"- 236433 327951 91518 138.7
- крупносортная сталь, включаючи
смугу для рейкових скрiплень
i кульову заготiвлю, -"- 131182 176585 45403 134.6
- сортова конструкцiйна сталь. -"- 299 1523 1224 509.4
Прокат листовий, усього -"- 1101750 1397462 295712 126.8
з листового прокату:
- штрипси листовi, -"- 435112 951967 516855 218.8
- толстолистовой прокат -"- 666638 445495 -221143 66.8
Прокат термообробний -"- 898951 1514152 615201 168.4
у тому числi:
- рейки залiзничнi широкої колiї, -"- 151741 167589 15848 110.4
- листовий прокат -"- 747210 1346563 599353 180.2
Рейковi скрiплення тонн 34274 36911 2637 107.7
Кулi сталевi помольнi -"- 42111 619118 19807 147.0
Товари народного споживання
в дiючих цiнах у тому числi: тыс.грн 2113.9 2496.1 382.2 118.1
сортова стеклопосуда -"- 1150.3 1366.3 216 118.8
меблi -"- 963.6 1129.8 166.2 117.2


Основними постачальниками сировини та матерiалiв на комбiнат є пiдприємства гiрнично-металургiйного комплексу на пiдставi прямих договорiв. У звiтному роцi збутова полiтика комбiната значною мiрою залежала вiд кон'юктури свiтових ринкiв металопродукцiї. В 4-м кварталi 2003 року спостерiгалось суттєве зростання попиту на металопродукцiю на ринках, в першу чергу у Пiвденно-Схiдної Азiї, що вiдобразилось на обсягах експорту комбiната ( зростання з 3333,3 тис.т до 3553,3 тис.т або на 6,6 %).
На зовнiшнiх ринках було реалiзовано близько 79,8% виробленої товарної продукцiї. При цьому обсяг експорту за прямими договорами склав 2206,8 тис.т, а вiдвантаження в експортному виконаннi через посередникiв 1346,4 тис.т.
В стуктурi експортованої продукцiї у 2003 роцi, як в попередньому роцi, провiдне мiсце займали напiвфабрикати - 72% вiд загального обсягу експорту. З них 51,6% припадає на сляби ( обсяг експорту - 1833,3 тис.т) решта - квадратну заготовку -20,5% (728,9 тис.т). Експорт листового прокату (707,0 тис.т) склав 19,9% загального обсягу експорту.
У звiтному роцi, у порiвняннi iз 2002 роком, у реалiзацiї продукцiї спостерiгались наступнi тенденцiї;
-зростання обсягу експорту листового прокату на 8,7%, зростання обсягiв продажу слябiв на 19% та -зменшення квадратної заготовки на 27,3%;
-збiльшення обсягу експорту залiзничних рейок на 30,7%;
-зростання експорту фасонного прокату у 3,3 раза.
У зв'язку iз фактичною недосяжнiстю американського та европейського ринкiв для вiтчизняних металургiйних пiдприємств через введення високих iмпортних мит, провiдним для комбiната ринком збуту металопродукцiї у звiтному роцi залишався азiйський (53,7%).
У 2003 роцi постачання на цей ринок зменшилось на 27,8%. Другим за обсягами експорту продукцiї комбiнату у звiтному роцi був ринок Європи. Частка цього ринку зросла до 36,6% обсягу єкспорту (бiльш нiж у 2 рази, за рахунок експорту слябiв).
Загалом у 2003 роцi продукцiя ВАТ "МК "Азовсталь" експортувалась до 51 країн свiту, головними країнами-експортерами продукцiї стали Росiя (10,18%), Iндiя (8,9%), Iтiлiя (17,39%), Iндонезiя (15,21%), Китай (15,06%), Таїланд (5,52%).
Ринок країн СНД у 2003 роцi залишався для продукцiї комбiнату в цiлому несприятливим, обсяг експорту до СНД та країн Балтiї склав лише близько 11,65%.
Найбiльшим попитом на вiтчизняному ринку у звiтному роцi користувались рейки широкої колiї, балки-швелери, листовий прокат та кулi стальнi мелючi, їх найбiльшими споживачами стали АП "Шахта iм.Засядька", ЗАТ "НКМЗ", ТОВ "Леман-Україна", ВАТ "Пiвденний ГЗК", "ДА-ЛВ", "Азовмаш", "Iнтерпайп", у другому пiврiччi звiтного року здiйснювалось вiдвантаження слябiв на ВАТ "ММК iм.Iллiча".


Промисловими пiдприємствами за 2003 рiк вироблено продукцiї i надано послуг на суму 220,6 млрд.грн., що на 15,8% бiльше, нiж за 2002 рiк, це один з найвищих показникiв з часiв 70-х, а те i 60-х рокiв. Протягом року галузь забезпечувала високi темпи розвитку. Нарощування обсягiв промислового виробництва було характерним практично для всiх основних видiв промислової дiяльностi. Чималу роль у такому пiдйомi зiграла чорна металургiя. За даними Державного комiтету статистики України торiк виплавка сталi в країнi збiльшилася на 8,4% (до 37,5 млн.т), чавуна - на 6,9% (до 29,6 млн.т), готового прокату було випущено на 10% бiльше (29,1 млн.т), сталевих труб - понад 2 млн.т. При цьму, бiльш за всього подає надiї те, що в галузь надiйшли iнвестицiї: на ведучих металургiйних комбiнатах України прийнятi i реалiзуються великомасштабнi програми модернiзацiї i розширення виробничих потужностей. Тому з'явилась можливiсть розраховувати на продовження росту у 2004 роцi, якщо звичайно, не перешкодять недостача сировини, що, на рядi меткомбiнатiв здобуває усе велику гостроту.
У 2003 роцi українськи виробники феросплавiв домоглися iстотного збiльшення обсягiв виготовлення продукцiї в порiвняннi с торiшними показниками. За даними Мiнiстерства промислової полiтики, сукупний обсяг цiєї продукцiї чотирма заводами залузi склав 1626,79 тис.т, що на 13% перевищує рiвень 2002 року. Бiльш двох третин українських феросплавiв, при цьому, експортувалися, а тоннаж закордонних постачань, за даними Державного комiтету статистики України, за сiчень-листопад 2003 року дорiвнює 1000,28 тис.т, що на 15,7% бiльше, нiж роком ранiше. ВАТ "Азовсталь" є монополiстом з виробництва в Українi залiзничних рейок широкої колiї та рейкових накладок, пiдкладок та клем. Крiм того, комбiнат є найбiльшим виробником куль стальнихмелючих.
Метою дiяльностi комбiната в областi якостi є виконання вимог замовника та формування у нього довiри до азовстальської продукцiї iз тим, щоб завдяки суворому дотриманню встановлених вимог забезпечети задоволення потреб та очiкувань замовникiв. Полiтика в областi якостi базується на принципах управлiння якiстю в межах комбiната, є областю вiдповiдальностi керiвництва комбiната, що гарантує досягнення мети в областi якостi шляхом використання вiдповiдних виробничих процесiв, визначення вiдповiдальностi персонала, забезпечення ресурсами, оцiнки ефективностi виробничих процесiв та постiйного покращення Системи управлiння якiстю.
ВАТ "МК "Азовсталь" здiйснює планування якостi на довгостроковий основi з урахуванням постiйного її пiдвищення, що у поєднаннi iз оперативними дiями дає пiдприємству можливiсть бути у своєї сферi лiдером в областi якостi.
Комбiнат має мiжнародний сертифiкат про вiдповiднiсть власної Системи управлiння якiстю вимогам стандарту ISO 9001 версiї 2000 року. Сертифiкат виданий Бюро з сертифiкацiї якостi (Канада). До системи управлiння якiстю ISO 9001:2000 включенi мартенiвський, обжимний, рейкобалковий, великосортний цехи та цех рейкових скрiплень. На сьогоднiшний день практично уся продукцiя комбiната вже сертифiкована.
Головними конкурентами комбiнату в Українi є ВАТ "ММК iм.Iллiча", ВАТ "Алчевський МК", ВАТ "Донцький металургiйний завод" (ДМЗ), а також ВАТ "Днiпропетровський МЗ". Цi пiдприємства здатнi суттєво вплинути на збутову дiяльнiсть комбiнату.
Серед росiйських виробникiв металопродукцiї головними конкурентами комбiнату "Азовсталь" є Новокузнецький МЗ та Нижньотагiльський МЗ.

Інформація щодо істотних проблем, які впливають на діяльність емітента

Серед факторiв, що мали негативний вплив на дiяльнiсть ВАТ "МК "Азовсталь" у 2003 роцi, слiд вiдзначити:
-незначне зростання цiн на електроенергiю;
-високий рiвень залiзничних тарифiв на перевезення сировини та металопродукцiї;
-зростання цiн на сировину;
-зростання цiн на феросплави 8,5%;
-незадовiльна якiсть коксу, деякi труднощi iз постачанням металобрухту;
-щiльна конкуренцiя на провiдних свiтових ринках наявнiсть великої кiлькостi антидемпiнгових розслiдувань та фактiв встановлення ввiзного мита у провiдних країнах-iмпортерах металопродукцiї.
Цi негативнi фактори призводять до зростання собiвартостi продукцiї, вимивання обiгових коштiв та ускладнення реалiзацiї продукцiї на свiтових ринках.

Інформація про факти виплати штрафів і компенсацій за порушення чинного законодавства

У звiтному роцi комбiнатом було сплачено до бюджетiв України наступнi штрафи та пенi (сума тис. грн.):

-штрафи за невиконання плану перевезень 855.1
-штрафи за зберiгання 583.8
-штрафи за пошкодження вагонiв 10.6
-пенi та штрафи по ПДВ 103.6
-пенi та штрафи по податку та прибуток 997.1
-iншi сплаченi штрафи та пенi 89.6
------------------------------------------------
РАЗОМ: 2638.0

Опис обранної політики щодо фінансування діяльності емітента

Полiтика фiнансування дiяльностi спрямована на:
1.придбання сировинних ресурсiв та матерiалiв за грошовi кошти;
2.фiнансування виробничої дiяльностi за власнi кошти - з прибутку, у разi нестачi коштiв - залучення фiнансових ресурсiв у вiтчизняних та закордонних банках.
Плiдна праця та обрана стратегiя розвитку ВАТ "Металургiйний комбiнат "Азовсталь" дозволили не тiльки покрити усi витрати виробництва то обiгу Комбiнату, але й отримати чистий прибуток у розмiрi 256442 тис.грн. Всi показники вiд операцiйної дiяльностi мають позитивне значення. Результат вiд фiнансової дiяльностi у звiтному роцi є позитивним.
Протягом 2003 року змiнилася структура активiв i зобов'язань, рiвень капiталу пiдприємства. Власний капiтал ВАТ "Металургiйний комбiнат "Азовсталь" станом на 31.12.2003 року дорiвнює 3150038 тис.грн., що на 8,5% бiльше нiж у минулому роцi (вартiсть власного капiталу станом на 31.12.2003 року становила 2903288 тис.грн.). Загальнi активи пiдприємства збiльшилися на 15,3%, але при цьому збiльшилися його зобов'язання (на 40%). Обiговi кошти пiдприємства (оборотнi активи) збiльшилися на 3043 тис.грн., що вплинуло на пiдвищення загальної лiквiдностi балансу. Вiдбулися якiснi змiни у структурi оборотних активiв Комбiнату: збiльшилася вартiсть виробничих запасiв, знизилася дебiторська заборгованiсть за товари, роботи, послуги та за векселями одержаними, що в свою чергу пiдвищило поточну лiквiднiсть балансу.
На збiльшення показнику чистого прибутку пiдприємства у звiтному 2003 роцi вплинули такi змiни: збiльшився показник чистого доходу вiд реалiзацiї (на 1793885 тис. грн.), в 1,2 раза збiльшилися iншi операцiйнi доходи, в 3,4 разiв зменшились iншi фiнансовi доходи, iншi доходи збiльшились у 3 рази. Адмiнiстративнi витрати збiльшилися на 36%, на 12% збiльшилися витрати на збут, у два рази збiльшилися iншi витрати пiдприємства.
Протягом звiтного перiоду у порiвняннi iз попереднiм 2002 роком змiнилась структура одержаних доходiв та понесених витрат пiдприємства: у сукупному доходi вiд звичайної дiяльностi зменшилася доля доходу вiд основної дiяльностi Комбiнату на 1,3% i склала 93,8%.
Для розрахунку ключових показникiв фiнансового стану ВАТ "Металургiйний комбiнат" Азовсталь" використовується iнформацiя з форм бухгалтерської звiтностi 1" Баланс" та 2 "Звiт про фiнансовi результати".
Основними показниками, якi iлюструють поточний фiнансовий стан ВАТ "МК "Азовсталь", є наступнi коєфiцiєнти:

Коєфiцiєнт загальної лiквiдностi, який показує достатнiсть ресурсiв пiдприємства, якi можуть бути використанi для погашення його забов'язань. На початок 2003 року значення показника дорiвнювало 2,2, що значно перевищує нормативне значення; на кiнець 2003 року вiн дорiвнює 1,95, тобто пiдприємство станом на 31.12.2003р. взмозi погасити свої короткостроковi зобов'язання за рахунок своїх оборотних активiв.

Коефiцiєнт поточної лiквiдностi показує, яка частина короткострокових боргiв пiдприємства можебути погашена за рахунок монетарних активiв та дебiторської заборгованостi. Станом на 31.12.2003 рокузначення коефiцiєнта було значно вищим за норматив (1,4). Це свiдчить про те, що пiдприемство взмозi погасити короткостроковi зобов'язання за рахунокдебiторської заборгованостi та монетарних активiв.

Коефiцiєнт абсолютної лiквiдностi показує, яка частина боргiв пiдприємства може бути сплачена негайноза рахунок грошових коштiв та короткострокових вкладень. На кiнець 2003р. вiн дорiвнює 0,035, що нижче зазначеного у стандартах нормативу (нормативне значення - не менше 0,2). Таким чином, пiдприємство не взмозi погасити негайно свої короткостроковi борги за рахунок монетарних активiв станом на 31.12.2003р.

Коефiцiєнт фiнансової стiйкостi (платоспроможностi) показує питому вагу власного капiталу в загальнiй сумi засобiв, авансованих в дiяльнiсть пiдриємства. Протягом звiтного року коефiцiєнт фiнансової стiйкостi на пiдприємствi дорiвнює нормi на кiнець року становив 0,73, що бiльш нiж нормативне значення та свiдчить, що усi зовнiшнi зобов'язання могут бути покритi власними коштами.

Коефiцiєнт структури капiталу (фiнансування) характеризує залежнiсть пiдприємства вiд залучених засобiв. Аналiз показав, що коефiцiєнт структури капiталу (фiнансування) ВАТ "Металургiйний комбiнат" Азовсталь" на кiнець року дорiвнював 0,35 , що менш нормативного значення (0,5-1,0).

Висока фiнансова незалежнiсть комбiната збереглась на протязi всього року. Це пiдтверджується високими значеннями коефiцiєнтiв i дозволяє зробити висновок, що пiдприємство ВАТ "Металургiйний комбiнат" Азовсталь" платоспроможне, прибуткове, має якiсну структуру активiв, власного капiталу та зобов'язань.

Інформація про вартість укладених, але ще не виконаних договорів (контрактів)

Контрактiв на постачання металопродукцiї, укладених iз споживачами у 2003 роцi та не виконаних станом на 31.12.2003 року на комбiнатi нема.

У 2004 року планується реалiзовати споживачам наступну продукцiю згiдно з бiзнес-планом комбiнату:
Внутрiшнiй ринок Дальне зарубiжжя Ближнє зарубежiжжя
тис.тонн тис. грн. тис.тонн тис. грн. тис.тонн тис. грн.
Сляби 2 261,2 2 748 475,7
Квадрат 748,6 1 084 049,6
Лист та штрипс 310,0 710 739,6 300,0 497 302,3 384,0 636 546,9
Сорт 409,6 863 778,0 75,9 123 091,0 244,5 402 196,2
Рейковi
скреплення 30,8 70 135,3 11,2 24 981,2
Кулi 55,1 105 977,4 12,7 24 071,0
Труба 458,7 1 303 029,2
Iнша продукция 31 360,4
___________________________________________________________________________________
Всього 805,5 1 781 990,6 3 385,6 4 452 918,6 1 111,1 2 390 824,4


Всього
тис.тонн тис. грн.
Сляби 2 261,2 2 748 475,7
Квадрат 748,6 1 084 049,6
Лист та штрипс 994,0 1 844 588,7
Сорт 730,1 1 389 065,2
Рейковi скрiплення 42,0 95 116,5
Кулi 67,8 130 048,3
Труба 458,7 1 303 029,2
Iнша продукцiя - 31 360,4
______________________________________________________
Всього 5 302,3 8 625 733,6

Прогнози та плани щонайменше на рік про діяльність емітента

Згiдно iз стратегiчним планом розвитку ВАТ "МК "Азовсталь" до 2010 року, преорiтетним напрямком науково-технiчного розвитку є забезпечення виробництва високоякiсної продукцiї, що є конкурентноздатною на внутрiшньому та зовнiшньому ринках. Найважливiше завдання, яке має забезпечити досягнення поставленої мети, полягає в пiдтриманнi постiйної працездатностi технологiчного обладнання, що, в свою чергу, потребує проведення безперервної реконструкцiї цехiв та модернiзацiї дiючих агрегатiв.
У 2004 року комбiнат планує розпочати реалiзацiю масштабної програми технiчного переозброєння, на яку тiльки в поточному роцi планується витратити близько 915 млн.грн.
У рамках iнвестицiйного плану буде реалiзований ряд великих iнвестицiйних заходiв, таких як будiвництво доменої печi 2, проведення комплексної модернiзацiї конвертерного виробництва комбiнату, будiвництво нового кисневого блоку КАР-60, комплексу по переробцi жужiльних вiдвалiв, а також завершення будiвництва цеху по виробництву доломiтового вапна на Докучаєвськом ФДК.
На будiвництво доменої печi 2 обсягом 1719 м3 у 2004 роцi передбачено витрати бiльш 149,4 млн. грн. У ходi виконання робiт з об'єкта буде зроблений демонтаж iснуючої печi i повiтронагрiвачiв, виготовленi i змонтованi новi металоконструкцiї й устаткування печi, придбанi турбоповiтродувка i реконструйована берегова насосна станцiя.
У результатi будивництва доменої печi 2 обсяг виплавки чавуна по комбiнату збiльшиться з 14 100 т/сут. до 18 500 т/сут. питома продуктиктiвнiсь печей зросте до 1,75 т/м3 у сут., на 2% зменшиться витрата сухого скiпового коксу.
Капiтальнi витрати на модернiзацiю конвертерного виробництва у 2004 роцi складуть близько 416,6 млн.грн. У рамках програми планується профiнансувати виготовлення устаткування для нової машини безупинного розливання стали, провести реконструкцiю iснуючих МНЛЗ 3 i 4, реконструювати транспортно-оздоблювальне вiддiлення й енергоблок конверторного цеху, виконати роботи з розвитку дiлянки внепечной обробки ККЦ.
Введення в експлуатацiю нової слябовой МНЛЗ i будiвництво в ККЦ установок "пек-кiвш" дозволить розширити розмiрний i марочний сортамент вироблених на комбiнатi слябiв, на 2% знизиться вiдсортування штрипса в толстолистовом цеху. Збiльшення стiйкостi кристаллизаторов на новiй i реконструйованих МНЛЗ приведе до зниження ремонтних витрат. Упровадження технологiї вакуумирования дозволить робити сталi Х90 i Х100 пiдвищеної мiцностi, а також стали з наднизьким змiстом вуглецю i кремнiю.
Загальнi витрати на будiвництво комплексу кисневого блоку КАР-60 у 2004 роцi складуть 224,8 млн. грн. У рамках проекту буде здiйснене будiвництво нового кисневого блоку з установкою устаткування французької фiрми "Air Liquide" (витрати в сумi 166,3 млн. грн.), на ТЭЦ комбiнату будуть установленi казан i турбокомпресор (вартiсть 36,5 i 22,0 млн. грн. вiдповiдно).
Будiвництво кисневого блоку дозволить збiльшити обсяг виробництва кисню по цеху до 1232 млн. м3 у рiк. Собiвартiсть кисню при цьому знизиться за рахунок економiї стиснутого повiтря, пара i води.
В другому кварталi 2004 року планується завершити роботи зi створення на комбiнатi власного комплексу по переробцi жужiльних вiдвалiв. Загальна сума запланованих капiтальних вкладень по об'єктi - близько 22,96 млн.грн. З пуском комплексу в експлуатацiю комбiнат зможе додатково одержувати до 120 тис. тонн металевого брухту i близько 14 тис. тонн брухту вогнетривких виробiв у рiк.
У 2004 роцi також буде профiнансоване будiвництво комплексу цеху по виробництву доломiтового вапна. Планова сума iнвестицiй по проектi на 2004 рiк - 3,63 млн.грн.
У результатi введення в експлуатацiю сучасних агрегатiв, удосконалювання технологiї i впровадження АСУ ТП покращиться якiсть продукцiї, що випускається.

Інша інформація, що може бути істотною для оцінки інвестором фінансового стану та результатів діяльності емітента

Додатково до iнформацiї "Вiдомостi про цiннi папери емiтента":
Попереднє свiдоцтво про реєстрацiю випуску простих iменних акцiй товариства (номiналом 10 грн.) 26/1/97, видане ДКЦПФР 17.01.97р., було скасовано через збiльшення, за рiшенням суду, розмiру статутного фонду товариства з 704 047 570.00 грн.до 793 550 570.00 грн.
Емiсiй iнших цiнних паперiв, у тому числi процентних, дисконтних та цiльових облiгацiй товариство не здiйснювало.У звiтному роцi торгiвля цiнними паперами товариства на зовнiшнiх ринках не здiйснювалась. На внутрiшньому ринку торгiвля акцiями здiйснюється у Першiй фондовiй торговельнiй системi (ПФТС), з якою укладено вiдповiдний договiр про пiдтримання лiстингу.Найкраща цiна купiвлi - 8 коп./акц. , найкраща цiна продажу - 20 коп./акц. У 2003 роцi товариство не подавало будь-яких заяв з метою отримання допуску на фондовi бiржi.

19 лютого 2003 року на Донецькiй фондовiй бiржi Фонд державного майна України продав 1,89% акцiй (60 млн. штук) ВАТ "МК "Азовсталь" за стартовою цiною 10,8 млн.грн. Цiна за 1 акцiю склала 0,18 грн. при номiнальнiй вартостi 0,25 грн. Усього було продано 2 лоти по 30 млн. шт. кожний.
12 березня 2003 року Фонд державного майна України на Донецькiй фондовiй бiржi продав останнiй пакет акцiй ВАТ "МК "Азовсталь"- iнвесткомпанiї "Керамет -Iнвест", у розмiрi 733,55 млн. акцiй, що складає приблизно 23,11% статутного фонду пiдприємства, на загальну суму 102 697 079,8 грн. За повiдомленням агенству "Iнтерфакс-Україна" на бiржi, акцiї були купленi за початковою цiною 0,14 грн. при номiналi 0,25 грн.
Таким чином станом на 31.12.2003 року в державнiй власностi не залишилося акцiй ВАТ "МК "Азовсталь". 10.09.2003 року Фонд державного майна України видав Наказ за 1598 "Про виконання плану розмiщення акцiй ВАТ "Металургiйний комбiнат "Азовсталь".