Finance.ua
Назва емітентаВАТ "ПiвнГЗК"
Код за ЄДРПОУ00191023
Організаційно-правова формаВАТ

Додаток 6
до Положення про надання регулярної
інформації відкритими акціонерними
товариствами та підприємствами -
емітентами облігацій

Опис бізнесу

Основні фактори, що впливають на діяльність емітента

Группа факторівОпис проблемСтупінь впливу на діяльність емітента*Які зміни, що прогнозуються, мають вплинути на підприємство
незначний впливсередній впливзначний вплив
Політичні     
Фінансово-економічніНедостача власних обiгових коштiв   Х Залучення iнвестицiй для збiльшення обсягiв виробництва. 
Виробничо-технологічніОбмеження виробничих потужностей Х    
Соціальні     
Екологічні     

*У відповідній графі проставляється помітка "Х".

Інформація про найбільш впливових конкурентів з основної продукції

Найменування продукції (виду продукції)*Найменування конкурентаКраїна походження конкурентаСтупінь конкуренції**
незначний впливсередній впливзначний вплив
Залiзорудний концентрат та обкотишi ВАТ "Центр.ГЗК",ВАТ "Пiвден.ГЗК", ВАТ "Полтав.ГЗК Україна  Х  

*До переліку заносяться дані про продукцію (товари, роботи, послуги), обсяги реалізації якої становлять 10% та більше від загального обсягу реалізації.
**У відповідній графі проставляється помітка "Х".

Інформація про основну продукцію, що виробляє (послуги, що надає) емітент

Найменування продукції (виду продукції)*Торгові марки, під якими здійснюється збут продукціїПатентний та інший правовий захист продукції (винаходи та ліцензії, які використовуються в продукції)Код товару (товарної групи) за ТНЗЕД**Одиниця виміруОбсяг виробництва в натуральних одиницяхОбсяг виробництва у грошовому виразі (у діючих цінах) (тис.грн.)Чистий доход (виручка від реалізації за звітний період) ) (тис.грн.)
Товарний концентрат   260111000 тис.тонн 1181.1 103435.1 103253.0 
Обкотишi   260112000 тис.тонн 5545.2 610496.2 612122.0 
Інші товари (послуги):274.3 484.0 
Усього:714205.6 715859.0 

*До переліку заносяться дані про продукцію (товари, роботи, послуги), обсяги реалізації якої становлять 10% та більше від загального обсягу реалізації (у вартісному виразі).
**ТНЗЕД - "Товарна номенклатура зовнішньоекономічної діяльності".

Інформація про сировинну базу та основні характеристики споживачів продукції (послуг) емітента та розподіл споживачів за регіонами України та на зовнішніх ринках

Найменування продукції (виду продукції)*Сировинна база для виробництва (Україна, країни СНД, зарубіжжя)**Доля в загальному обсязі реалізації (за регіонами) (%)
УкраїнаКраїни СНД та БалтіїКраїни дальнього зарубіжжя
Товарна продукцiя Поклади залiзної руди Першотравн.та Ганнiв.родовищ 84.25 0.00 15.75 
Усього:84.25 0.00 15.75 

*До переліку заносяться дані про продукцію (товари, роботи, послуги), обсяги реалізації якої становлять 10% та більше від загального обсягу реалізації.
**Заповнюють емітенти, які займаються виробництвом.

Стисла історія підприємства

Вiдкрите акцiонерне товариство "Пiвнiчний гiрничо-збагачувальний комбiнат - найбiльше пiдприємство на Українi по видобутку сирої руди вiдкритим способом та виробництву концентратута обкотишiв. Пiвнiчний комбiнат - це наймолодше пiдприємство в галузi вiдкритого видобутку руд чорних металiв. Першi тонни концентрату були виробленi в 1963 роцi на збагачувальнiй фабрицi 1, а через 9 рокiв на фабрицi оргудкування 1 розпочалося виробництво залiзорудних обкотишiв. У жовтнi 1996 року державний Пiвнiчний гiрничо-збагачувальний комбiнат було перетворено у вiдкрите акцiонерне товариство.

Інформація про організаційну структуру емітента

Виробничий потенцiал комбiнату розташований на територiї 7200 гектарiв i складає найбiльший промислово-виробничий комплекс в Європi з закiнченим циклом пiдготовки доменної сировини. До складу комбiнату входить 28 промислових цехiв. Основними цехами є - два потужнихкар'єри (Першотравневий та Ганнiвський), двi дробильнi, двi збагачувальнi та триогрудкувальнi фабрики, чотири залiзничнi цехи i розгалужене автопранспортне виробництво. Виробничу дiяльнiсть добувних та переробних цехiв забезпечують 8 допомiжних цехiв невиробничого характеру.

Опис обраної облікової політики

1) Основнi засоби. Основнi засоби вiдображенi в облiку за фактичними витратами на їх придбання, доставку, встановлення, спорудження i виготовлення з урахуванням сум декiлькох обов'язкових дооцiнок,якi було проведено у зв'язку з iнфляцiєю, починаючи з 1992 року, за рiшенням Кабiнету Мiнiстрiв України. Данi українського бухгалтерського облiку не дозволяють визначити iсторичну собiвартiсть об'єктiв основних засобiв, або їх справедливу вартiсть (реальну ринкову вартiсть), як вимагають МСБО. Iндексацiї балансової вартостi основних фондiв проводились згiдно з механiзмом та iндексами, встановленими державними органами. Загальнi для всiх пiдприємств iндекси, що були визначенi Мiнiстерством Статистики, не могли привести облiкову вартiстьоб'єктiв основних засобiв у вiдповiднiсть до їх реальної ринкової вартостi. 2) Знос основних засобiв. Нарахування зносу основних засобiв проводиться у вiдповiдностi з українським законодавством.До 1997 року нарахування зносу проводилося прямолiнiйно за єдиними встановленими державою нормами.З 01.07.1997 року амортизацiя нараховується по нормам i методу, передбаченим податковим законодавством. 3) Запаси. Запаси вiдображаються у звiтi про фiнансовий стан за iдентифiцiрованою собiвартiстю. Для розрахунку собiвартостi реалiзованої продукцiї використовується метод, який визначає конкретнi елементи запасiв, що фактично використанi. Вартiсть незавершеного виробництва складається з прямих та виробничих накладних витрат. Малооцiннi швидкозношуванi предмети списуються на собiвартiсть реалiзованої продукцiї в момент передачi зi складу в експлуатацiю - 50% i при списаннi їх - 50%. 4) Дебiторська заборгованiсть. Дебiторська заборгованiсть вiдображається за реальною вартiстю, тобто з урахуванням безнадiйних боргiв. Вирахування безнадiйних боргiв здiйснюється в той перiод, коли керiвництво пiдприємства визначило борги як безнадiйнi. 5) Курсовi рiзницi. Курсовi рузницi, якi виникають у зв'язку iз здiйсненням оперецiй в iноземнiй валютi, визнаються як дохiд або витрати у вiдповiдному перiодi. 6) Визнання доходу. Дохiд вiд реалiзацiї визнається у вiдповiдностi з методом нарахувань при вiдвантаженнi продукцiї. 7) Iнвестицiї. У 2002 роцi довгостроковi iнвестицiї, що складали внески у статутному фондi ЗАТ "Гiрничо-металургiйна страхова компанiя" були реалiзованi АОЗТ "Возко".

Інформація про основні види товарів або послуг, що їх виробляє чи надає емітент

Основними видами товарiв пiдприємства є залiзорудний концентрат та залiзоруднi обкотишi. Продукцiя комбiнату забезпечує потреби вiтчизняної металургiї на 84,25% , країни дальнього зарубiжжя на 15,75%. Послуг пiдприємство не надає.

Інформація про основні ринки збуту та основних клієнтів

На протiзi 2002 року комбiнат здiйснював вiдвантаження залiзорудної продукцiї на 8 металургiйних пiдприємств України, такi як: КДГМК "Криворiжсталь", м.Кривий Рiг; ВАТ МК "Азовсталь", м.Мариупiль; ВАТ "ДМЗ iменi Петровського", м.Днiпропетровськ; ВАТ "Донецький металургiйний комбiнат", м.Донецьк; ВАТ "ДМК Дзержинського" м.Днiпродзержинськ; ВАТ МК "Запорiжсталь", м.Запорiжжя; ВАТ "Макiївський металургiйний комбiнат", м.Макiївка; ВАТ "Єнакiївський металургiйний завод", м.Єнакiєво. Всього на металургiйнi пiдприємства України за звiтний перiод було вiдвантажено 5,3 млн.тонн обкотишiв 87,5 тис.тонн концентрату. Всього за минулий рiк на експорт було вiдвантажено 208,4 тис.тонн обкотишiв i 1034,6 тис.тонн концентрату на загальну суму 116694,5 тис.грн. По зовнiшньо-економiчним контрактам продукцiя експортувалася у Польщу, Чехiю, Словакiю, Югославiю, Австрiю.

Інформація про особливості стану розвитку галузі виробництва, в якій здійснює діяльність емітент

Родовища залiзних руд України сконцентрованi в Днiпропетровськiй, Запорiзькiй та Кiровоградськiй областях. Центром українського залiзо-рудного басейну є Кривий Рiг. Для ефективної дiяльностi пiдприємств чорної металургiї велике значення має їхблизкiсть до мiсць видобутку залiзних руд тому, що транспортування сировини на великi вiдстанi значно пiдвищує вартiсть кiнцевої продукцiї i робить її виробництво нерентабельним. Розвиток чорної металургiї в Українi обумовлений наявнiстю значних запасiв залiзної та марганцевої руд з великим вмiстом металiв. Але видобутку тiльки багатих руд, не достатньо для нашої металургiї, тому в Українi проводиться видобутокi бiльш бiдних руд, якi збагачуються на гiрничо-збагачувальних комбiнатах: - Iнгулецькому; - Пiвденному; - Центральному; - Пiвнiчному; - Полтавському (м.Комсомольськ) та iн. Це дає змогу повнiстю забезпечити вiтчизняну металургiю сировиною. Частина залiзних руд експортується. Бiльша частина гiрничо-збагачувальних комбiнатiв знаходиться пiд контролемфiнансово-промислових груп, причому практично всi вони переданi в управлiння.Зi своєї строни, фiнансово-промисловi групи не поспiшають вкладати значнi коштив оновлення виробничих потужностей.Так як сьогоденний стан виробничих потужностей гiрничо-збагачувальних комбiнатiв влаштовує власникiв, фiнансовi вкладення в їх розвиток незначнi. З iншого боку, гiрничо-збагачувальнi комбiнати також не можуть привернути iнвестицiї, тому що галузь поки що достатньо зарегульована державою i це не привертає iнвесторiв.

Інформація про конкуренцію в галузі, про особливості продукції (послуг) емітента

Конкуренцiю в галузi ВАТ "ПiвнГЗК" можуть скласти: ВАТ "Центральний ГЗК", ВАТ "Iнгулецький ГЗК", ВАТ "Полтавський ГЗК".Нашим пiдприємством за 2002 рiк вироблено понад 1,1 млн.тонн концентрату та 5,5 млн.тоннобкотишiв. Незважаючи на конкуренцiю в галузi, продукцiя ВАТ "ПiвнГЗК" користується збiльшеним попитом.

Інформація щодо істотних проблем, які впливають на діяльність емітента

Робота ВАТ "ПiвнГЗК" у 2002 роцi була направлена на виконання рiшень загальних зборiв акцiонерiв 2001 року. Пiдприємством виконанi виробничi, економiчнi та фiнансовi показники, передбаченi Бiзнес-планом розвитку ВАТ на перiод до 2004 року, i полiпшенiпоказники досягнутi у 2001 роцi. Основнi пiдсумки роботи комбiнату у 2002 роцi вiдображено у наступних цифрах: За звiтний перiод було вироблено товарної продукцiї в сумi 714,2 млн.грн., що бiльше обсягу 2001 року на 56 млн.грн. В натуральному виразi обсяги виробництва основих видiв продукцiї склали: - вскриша 13,2 млн.м3, що на 12% бiльше рiвня 2001 року. Такий обсяг виробництва вскришних робiт в останнiй раз було досягнуто у 1994 роцi; - здобич руди 16,5 млн.грн.; - вироблено концентрату 7 млн.61 тис.тонн, що на 500 тис.тонн бiльше 2001 року. Аналогiчний обсяг виробництва концентрату було досягнуто у 1995 роцi; - вироблено обкотишiв 5 млн.545 тис.тонн. Зниження проти рiвня 2001 року склало 102 тис.тонн i пояснюється змiною структури реалiзацiї товарної продукцiї в сторону збiльшення частки продажу товарного концентрату. В порiвняннi з обсягами, затвердженими Бiзнес-планом розвитку пiдприємства до 2004 року, фактичний рiст склав: - по рудi 1,9 млн.тонн; - по вскришi 2,6 млн.м.куб.; - по концентрату 1,2 млн.тонн; - по обкотишах 600 тис.тонн. Друга половина минулого року була вiдзначена пiдвищенням попиту i цiни на продукцiю комбiнату. Основним фактором, що уповiльнював рiст обсягiв виробництва концентрату i обкотишiв, фактично було обмеження технiчної можливостi. Найвiжливiшими завданнями комбiнату у виробничiй сферi є збiльшення обсягiв продукцiї, технiчне удосконалення i реструктуризацiя виробництва. Важливо вiдзначити, що фiнансовий стан комбiнату повнiстю залежить вiд обсягiв реалiзацiї, рiвня попиту i цiн на обкотишi та концентрат. Проведена у звiтному роцi рообота з економiї по бiльш рацiональному використанню матерiальних ресурсiв, дозволила виробити бiльшi обсяги товарної продукцiї, практично при тих самих витратах, що i у 2001 роцi. Так собiвартiсть товарної продукцiї склала 657 млн.грн., що всього на 5,6 млн.грн. бiльше нiж у 2001 роцi. При цьому рiст виробництва склав у грошовому виразi 56 млн.грн.Як результат - сниження витрат на 1 грн. товарної продукцiї з 99 копiйок до 92 копiйок у 2002 роцi. Вiдповiдно збiльшилась рентабельнiсть з 1 до 8,7%. План по виробництву товарної продукцiї за 2002 рiк перевиконано на 11,7 млн.грн. Основна причина перевиконання плану - це понадпланове виробництво i пiдвищена якiсть обкотiшiв, що дало додатково 9,9 млн.грн. У порiвняннi з 2001 роком товарної продукцiї вироблено бiльше з наступних причин: - за рахунок збiльшення вiдвантаження товарного концентрату - на 69,6 млн.грн.; - за рахунок меншого обсягу виробництва обкотишiв - зниження на 5,2 млн.грн.; - по iншiй продукцiї зниження на 8,6 млн.грн. за рахунок вiдсутностi товарного тепла в результатi передачi котельних у комунальну власнiсть мiста. Передача об'єктiв соцiальної сфери до комунальної власностi мiста дозволила вдвоє зменшити витрати на її утримання, якi склали за звiтний перiод 10 млн.грн. У минулому роцi найбiльший вплив на рiст виробничих витрат здiйснило пiдвищення у 2001 роцi рiвня заробiтної плати. Значний рiст обсягiв вiдвантаження готової продукцiї на експорт призвiв до збiльшення невиробничих витрат на 12,7 млн.грн. Найбiльш рентабельним видом продукцiї у звiтному перiодi був концентрат, що вiдвантажувався на внутрiшнiй ринок. Його рентабельнiсть склала майже 33%. У звiтному роцi по платежам до бюджету, Пенсiйний та цiльовi фонди заборгованостi не було. Оплата здiйснювалась регулярно i у повному обсязi. Заробiтна плата сплачувалась щомiсячно та своєчасно. Поступово погашається компенсацiя за затримку строкiв виплати зарплати, що iснувала у минулi роки.

Інформація про факти виплати штрафів і компенсацій за порушення чинного законодавства

У 2002 роцi ВАТ "ПiвнГЗК" за забруднення навколишнього середовища понад лiмiта перераховано 12 тис.грн., перераховано штрафiв 145 тис.грн. Разом пенi i штрафiв 158 тис.грн., в тому числi заперевищення лiмiту каси - 121.тис.грн., мiськi податки i збори 261 тис.грн.

Політика щодо фінансування діяльності

Фiнансовий стан комбiнату достатньо складний. Негативно впливає нестача власних обiгових коштiв в сумi 365 млн.грн. Основною причиною нестачi обiгових коштiв є непокритi збиткиминулих рокiв. Фiнансових ресурсiв недостатньо для забезпечення нормального технiчного переозброєння. Фiнансування у рамках iнвестицiйної програмии вiдкладається до вирiшення питання продажу державного пакета акцiй в розмiрi 35,74%. Балансовий прибуток за звiтний рiк склав 8,7 млн.грн. при планi 1,5 млн.грн. Збiльшення балансового прибутку у порiвняннi з планом вiдбулося в результатi перевиконання запланованихобсягiв виробництва та зниження собiвартостi реалiзованої товарної продукцiї. Дебiторська заборгованiсть на кiнець року склала 500 млн.грн. i зросла проти початку року на61 млн.грн. Кредиторська заборгованiсть склала 890 млн.грн, що вище початку року на 107 млн.грн. Кредиторська заборгованiсть перевищує дебiторську на 309 млн.грн., що свiдчить про нестачу коштiв для покриття наших зобов'язань. Для здiйснення виробничої дiяльностi комбiнат постiйно користується кредитними ресурсами банкiв.

Інформація про вартість укладених, але ще не виконаних договорів

Протягом 2002 року пiдприємством було вiдвантажено готової продукцiї, згiдно укладених договорiв 6748,1 тис.тонн на суму близько 713,2 млн. грн. Було експортовано 1243 тис.тонн залiзорудної сировини. Вiдвантажено обкотишiв на експорт 208,4 тис.тонн, концентрату 1034,6 тис.тонн на загальну суму 116694,5 тис.грн.

Прогнози та плани

У звiтному перiодi виконанi всi запланованi роботи по ремонту обжигових машин фабрикогрудкування. Загальний ввод основних засобiв у 2002 роцi склав 42 млн.грн, але темпи оновлення основних фондiв ще не достатнi. Для реалiзацiї виробничих можливостей комбiната необхiдне освоєнняiнвестицiйних коштiв, котрi дозволять збiльшити обсяги виробництва та знизити витрати. Основними об'єктами капiтальних вкладень повинно стати будiвництво системи гiдротранспорту концентрату з рудо-збагачувальної фабрики 1 на рудо-збагачувальну 2 з наступнимкомплексом робiт по забезпеченню виробництва обкотишiв i вводом до експлуатацiїобжигової машини "А" цеху виробництва обкотишiв 2. Другим основним об'єктом капiталовкладень повинна бути реконструкцiя i ввод до експлуатацiї секцiї 23 рудо-збагачувальної фабрики 1, i пов'язанi з цим роботи по нарощуванню обсягiвгорних робiт i потужностей дробильного та збагачувального передiлiв. Виконання цих крупномасштабних завдань значно пiдвищить ефективнiсть роботи пiдприємства. Прийнятi виробничою програмою на 2003 рiк показники вище попереднього року, але реальнi до виконання. У 2003 роцi намiчено виробити 7,2 млн.тонн концентрату, у тому числi товарного 1 млн.300 тис.тонн; виробництво обкотишiв заплановано в обсязi 5 млн.520 тис.тонн. Планується отримання балансового прибутку у розмiрi 12,3 млн.грн.

Інша інформація

Згiдно Розпорядження ФДМУ вiд 23.03.1999 року за 345-РРА на пiдставi Постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 28.12.1998 року за 2078 "Про створення Державної акцiонерної компанiї"Укррудпром",та акту приймання-передачi пакету акцiй,вiд 12.03.1999 року 6, пакет акцiй ВАТ "ПiвнГЗК" у розмiрi 5-% + 1 акцiя закрiплено за ДАК "Укррудпром".