Finance.ua
Назва емітентаВIДКРИТЕ АКЦIОНЕРНЕ ТОВАРИСТВО МАРГАНЕЦЬКИЙ ГIРНИЧО-ЗБАГАЧУВАЛЬНИЙ КОМБIНАТ
Код за ЄДРПОУ00190911
Організаційно-правова формаВАТ

Опис бізнесу

Основні фактори, що впливають на діяльність емітента

Группа факторівОпис проблемСтупінь впливу на діяльність емітента*Які зміни, що прогнозуються, мають вплинути на підприємство
незначний впливсередній впливзначний вплив
ПолітичніСтановлення ринкових вiдносин   Розширення ринкiв збуту 
Фінансово-економічніНестабiльнiсть фiнансово-кредитної системи та податкового законодавства   Зниження собiвартостi продукцiї, залучення iнвестицiй 
Виробничо-технологічніПогiршення якостi видобуваємої руди, вибуття виробничих потужностей   Удосконалення технологiй виробництва, оновлення парку технологiчного обладнання, пiдвищення якостi продукцiї. 
СоціальніВитрати на утримання об"єктiв соцiальної сфери   д/н 
Екологічнід/н д/нд/нд/нд/н 
Приміткид/н

*У відповідній графі проставляється помітка "Х".

Інформація про найбільш впливових конкурентів з основної продукції

Найменування продукції (виду продукції)*Найменування конкурентаКраїна походження конкурентаСтупінь конкуренції**
незначний впливсередній впливзначний вплив
Марганцевий концентрат Орджонiкiдзевський ГЗК Україна   

*До переліку заносяться дані про продукцію (товари, роботи, послуги), обсяги реалізації якої становлять 10% та більше від загального обсягу реалізації.
**У відповідній графі проставляється помітка "Х".

Інформація про основну продукцію, що виробляє (послуги, що надає) емітент

Найменування продукції (виду продукції)*Торгові марки, під якими здійснюється збут продукціїПатентний та інший правовий захист продукції (винаходи та ліцензії, які використовуються в продукції)Код товару (товарної групи) за ТНЗЕД**Одиниця виміруОбсяг виробництва в натуральних одиницяхОбсяг виробництва у грошовому виразі (у діючих цінах) (тис.грн.)Чистий доход (виручка від реалізації за звітний період) ) (тис.грн.)
Марганцевий концентрат 260200000 тис.тон 1107.800 181189.300 866893.900 
Інші товари (послуги):0.000 0.000 
Усього:181189.300 866893.900 

*До переліку заносяться дані про продукцію (товари, роботи, послуги), обсяги реалізації якої становлять 10% та більше від загального обсягу реалізації (у вартісному виразі).
**ТНЗЕД - "Товарна номенклатура зовнішньоекономічної діяльності".

Інформація про сировинну базу та основні характеристики споживачів продукції (послуг) емітента та розподіл споживачів за регіонами України та зовнішніх ринках

Найменування продукції (виду продукції)*Сировинна база для виробництва (Україна, країни СНД, зарубіжжя)**Доля в загальному обсязі реалізації (за регіонами) (%)
УкраїнаКраїни СНД та БалтіїКраїни дальнього зарубіжжя
Марганцева руда Україна, м.Марганець 90.000 7.000 3.000 
     
Усього:90.000 7.000 3.000 

*До переліку заносяться дані про продукцію (товари, роботи, послуги), обсяги реалізації якої становлять 10% та більше від загального обсягу реалізації.
**Заповнюють емітенти, які займаються виробництвом.

Стисла історія підприємства, важливі події його розвитку

Сировинною базою ВАТ "МГЗК" є Грушевсько-Басанська дiльниця Нiкопольського родовища марганцевих руд. Промислове освоєння цiєї дiльницi родовища почалося у 1885-86 р.р. з використанням пiдземного засобу видобутку, а у 1891 р. був заснований Городищанський марганцевий рудник - зараз Марганецький ГЗК.
З 1934 р. Був утворений трест всесоюзного значення - "Нiкопольмарганець". З будiвництвом Богданiвського кар"єру у 1952 р. на територiї Грушевсько-Басанської дiльницi видобуток марганцевої руди було розпочато пiдземним та вiдкритим засобами. У подальшому до складу треста "Нiкопольмарганець" увiйшли 8 шахт та 3 кар"єри.
Марганецький гiрничо-збагачувальний комбiнат був утворений у 1970 р. за наказом Мiнiстерства чорної металургiї УРСР на базi двох рудоуправлiнь - Грушевського та iм. 40-рiччя Жовтня. В теперiшнiй час видобуток марганцевої руди здiйснюється на 5 шахтах та 2 кар"єрах. Для збагачення сирої руди та виробництва концентрату були призначенi 2 збагачувальнi фабрики комбiнату.
У сiчнi 1996 р. Державне пiдприємство "Марганецький ГЗК" було переутворене у ВАТ "МГЗК".

Інформація про організаційну структуру емітента

Органiзацiйна структура ВАТ "МГЗК" визначена, насамперед, такими факторами, як особливостi умов виробництва та застосування технологiчних схем, видом власностi пiдприємства.
До складу ВАТ "МГЗК" входять:
- 10 основних виробничих цехiв
- 14 допоможних цехiв
- 23 вiддiла
- 2 дочiрних пiдприємства : 1. "Агропромторг" (м.Марганець, Днiпропетровська обл., вул. 50 рокiв Жовтня, 4) , яке було утворене на базi цеху харчування, сiльськогосподарського цеху та свино-вiдгодiвельного пункту;
2. Телерадiокомпанiя "МГЗК-TV" (м. Марганець, Днiпропетровська обл., вул. Лермонтова, 4)
- асоцiйоване пiдприємство ТОВ "Торговий дiм "Марганецький ГЗК" (м.Марганець, Днiпропетровська обл., вул.Радянська, 62)

Опис обраної облікової політики

Облiкова полiтика здiйснюється вiдповiдно з вимогами Рiшення Державної комiсiї з цiнних паперiв та фондового ринку 5 вiд 25.01.01, Законом України "Про аудиторську дiяльнiсть" вiд 22.04.93 3125-XII, Нацiональними нормативами аудиту в Українi, Законом України "Про бухгалтерський облiк та фiнансову звiтнiсть в Українi" вiд 16.07.99 996-XIY, нацiональними Положеннями (стандартами) бухгалтерського облiку та iншими законодавчими актами.
На комбiнатi застосовуються норми та методи нарахування амортизацiї основних засобiв, передбаченi податковим законодавством.
При вiдпуску запасiв у виробництво, продаж та iншому вибуттi, оцiнка їх здiйснюється по середньозважуванiй собiвартостi.
Фiнансовi iнвестицiї на дату балансу вiдображаються за вартiстю, що визначена за методом участi в капiталi.

Витяг з аудиторського висновку

Пiдприємство ВАТ "Марганецький ГЗК" протягом 2003 р. платоспроможне, про що свiдчать коефiцiєнти платоспроможностi. Значення коефiцiєнту абсолютної лiквiдностi склало на 01.01.2003 р. - 0,033 та на 31.12.2003 р. - 0,008. Значення коефiцiєнту загальної лiквiдностi на 01.01.2003 р. становило 3,37, на 31.12.2003 р. - 2,27.
ВАТ "Марганецький ГЗК" фiнансово незалежне вiд залучених джерел фiнансування. Так, значення коефiцiєнту автономiї на 01.01.2003 р. становило 0,835, на 31.12.2003 р. - 0,76; значення коефiцiєнту структури капiталу (фiнансування), який характеризує залежнiсть пiдприємства вiд залучених джерел фiнансування на 01.01.2003 р. складає 0,197 та на 31.12.2003 р. - 0,316.
Сума надлишку власних обiгових коштiв пiдприємства для покриття запасiв склала 210 147,5 тис. грн. на 01.01.2003 р. та 262 607,6 тис. грн. на 31.12.2003 р.
Дiяльнiсть пiдприємства протягом 2003 р. була прибутковою.
Таким чином, пiдприємство платоспроможне, незалежне вiд залучених джерел фiнансування, має надлишок власних обiгових коштiв для покриття запасiв та витрат. Загальний фiнансовий стан ВАТ "Марганецький ГЗК" на 31.12.2003 р. оцiнюється нами як стiйкий.

Інформація про основні види товарів або послуг, що їх виробляє чи надає емітент, перспективність виробництва окремих товарів, надання послуг

До перелiку можливої для виробництва комбiнатом продукцiї входять:
- марганцевий концентрат
- марганецьвмiстовi глини
- сировина глиниста для виробництва керамзитного гравiю
- марганець сiрчанокислий (розчин)
- послуги промислового характеру (теплопостачання, товари народного споживання, виробництво будматерiалiв).
Основними споживачами марганцевого концентрату на Українi є Нiкопольський та Запорiзький феросплавнi заводи, а також металургiйнi комбiнати.
До негативних причин, пов"язаних з особливостями виробництва, у першу чергу, слiд вiднести природний процес вiдробки родовищ марганцевих руд, а отже, i вибуття виробничих потужностей, зниження якiсного складу руд та ускладнення умов її видобутку.
Внутрiшнi причини - це i критична ступiнь зносу обладнання, i вiдсутнiсть обiгових коштiв на його замiну та придбання запасних частин до нього, незаможний фiнансовий менеджмент, вiдсутнiсть замiни вибуваючих потужностей, низька конкурентноздатнiсть виробляємої продукцiї.
Конкурентом комбiнату на ринку виробникiв марганцевих концентратiв є ВАТ "Орджонiкiдзевський ГЗК", котрий забезпечує 60 % ринку, ВАТ "Марганецький ГЗК" - 40 %.

Інформація щодо істотних проблем, які впливають на діяльність емітента

До причин, впливаючих на стан виробництва комбiнату, у першу чергу, слiд вiднести:
- кризисний стан економiки України, викликаний становленням риночних вiдносин;
- нестабiльнiсть фiнансово-кредитної системи та взаємна неплатоспроможнiсть суб"єктiв господарювання;
- недосконалiсть системи цiноутворення та нестабiльнiсть податкового законодавства.

Інформація про факти виплати штрафів і компенсацій за порушення чинного законодавства

Порушень чинного законодавства не було.

Опис обранної політики щодо фінансування діяльності емітента

Фiнансова дiяльнiсть виконується за рахунок:
- органiзацiйних заходiв, не потребуючих фiнансових витрат;
- Вiдрахування вiд прибутку, залишающогося в розпорядженнi товариства;
- поповнення обiгових коштiв пiдприємства вiд надходження iнвестицiйних коштiв;
- збiльшення статутного фонду шляхом додаткового випуску акцiй;
- притягнення кредитних коштiв банкiв та iнших кредитних лiнiй.

Інформація про вартість укладених, але ще не виконаних договорів (контрактів)

Укладенi договора виконуються своєчасно.

Прогнози та плани щонайменше на рік про діяльність емітента

На 2004 рiк не передбачено збiльшення об"єму видобутку руди та виробництво марганцевого концентрату . У технiчне переоснащення щорiчно планується вкладати до 3,6 млн. грн.
Планується продовжити будiвництво шахти 14/15, забезпечити ввод в експлуатацiю очисних забоїв, вiдповiдно графiку.

Інша інформація, що може бути істотною для оцінки інвестором фінансового стану та результатів діяльності емітента

Данi вiдсутнi.