Finance.ua
Назва емітентаВIДКРИТЕ АКЦIОНЕРНЕ ТОВАРИСТВО СТАХАНОВСЬКИЙ ЗАВОД ФЕРОСПЛАВIВ
Код за ЄДРПОУ00186513
Організаційно-правова формаВАТ

Опис бізнесу

Основні фактори, що впливають на діяльність емітента

Группа факторівОпис проблемСтупінь впливу на діяльність емітента*Які зміни, що прогнозуються, мають вплинути на підприємство
незначний впливсередній впливзначний вплив
ПолітичніЗруйнування зв'язкiв   Налагодження зв'язкiв 
Фінансово-економічнід/н д/нд/нд/нд/н 
Виробничо-технологічніОсвоєння виплавки феросiлiкомарганцю   Пiдвищення квалiфiкацiї працiвникiв 
СоціальніНедостатнiй попит на шлак феросiлiцiю та феросiлiкомарганцю.   Передпродажна пiдговка продукцiї. 
ЕкологічніВiдсутнiсть чистих технологiй.   Розробка чистих технологiй 
Приміткид/н

*У відповідній графі проставляється помітка "Х".

Інформація про найбільш впливових конкурентів з основної продукції

Найменування продукції (виду продукції)*Найменування конкурентаКраїна походження конкурентаСтупінь конкуренції**
незначний впливсередній впливзначний вплив
Феросiлiцiй, феросiлiкомарганець ВАТ "Запорiжський завод феросплавiв" Україна   
Феросiлiцiй, феросiлiкомарганець Нiкопольський завод феросплавiв Україна   

*До переліку заносяться дані про продукцію (товари, роботи, послуги), обсяги реалізації якої становлять 10% та більше від загального обсягу реалізації.
**У відповідній графі проставляється помітка "Х".

Інформація про основну продукцію, що виробляє (послуги, що надає) емітент

Найменування продукції (виду продукції)*Торгові марки, під якими здійснюється збут продукціїПатентний та інший правовий захист продукції (винаходи та ліцензії, які використовуються в продукції)Код товару (товарної групи) за ТНЗЕД**Одиниця виміруОбсяг виробництва в натуральних одиницяхОбсяг виробництва у грошовому виразі (у діючих цінах) (тис.грн.)Чистий доход (виручка від реалізації за звітний період) ) (тис.грн.)
Послуги д/н д/н д/н д/н 0.000 13414.000 13414.000 
Товари д/н д/н д/н д/н 0.000 4.000 4.000 
Феросiлiцiй д/н ГОСТ 1415-78 7202299000 тони 310795.000 321383.400 310795.000 
Інші товари (послуги):0.000 0.000 
Усього:334801.400 324213.000 

*До переліку заносяться дані про продукцію (товари, роботи, послуги), обсяги реалізації якої становлять 10% та більше від загального обсягу реалізації (у вартісному виразі).
**ТНЗЕД - "Товарна номенклатура зовнішньоекономічної діяльності".

Інформація про сировинну базу та основні характеристики споживачів продукції (послуг) емітента та розподіл споживачів за регіонами України та зовнішніх ринках

Найменування продукції (виду продукції)*Сировинна база для виробництва (Україна, країни СНД, зарубіжжя)**Доля в загальному обсязі реалізації (за регіонами) (%)
УкраїнаКраїни СНД та БалтіїКраїни дальнього зарубіжжя
Феросiлiкомарганець МнС17Р30 кварцит, горiшок коксовий, стружка сталева, вугiлля газове, агломерат, руда марганцева, трiска, вапняк. 0.000 100.000 0.000 
Феросiлiкомарганець МнС17РБ кварцит, горiшок коксовий, стружка сталева, вугiлля газове, агломерат, руда марганцева, трiска, вапняк. 56.810 43.190 0.000 
Феросiлiцiй Фс 45 кварцит, горiшок коксовий, стружка сталева, вугiлля газове, агломерат, руда марганцева, трiска, вапняк. 9.910 85.340 4.750 
Феросiлiцiй ФС 65 кварцит, горiшок коксовий, стружка сталева, вугiлля газове, агломерат, руда марганцева, трiска, вапняк. 33.320 35.870 30.810 
Феросiлiцiй ФС 75 кварцит, горiшок коксовий, стружка сталева, вугiлля газове, агломерат, руда марганцева, трiска, вапняк. 0.320 8.960 90.720 
Усього:20.000 55.000 25.000 

*До переліку заносяться дані про продукцію (товари, роботи, послуги), обсяги реалізації якої становлять 10% та більше від загального обсягу реалізації.
**Заповнюють емітенти, які займаються виробництвом.

Стисла історія підприємства, важливі події його розвитку

Вiдкрите акцiонерне товариство "Стахановський завод феросплавiв" створено вiдповiдно до порядку перетворення в процесi приватизацiї пiдприємства у вiдкрите акцiонерне товариство, затвердженим Постановою Кабiнету Мiнiстрiв України 686 вiд 7.12.1992 року, наказом Фонду майна України вiд 9 грудня 1994 року 69-АТ вiдповiдно до затвердженого плану приватизацiї державного майна Стахановського заводу феросплавiв.
Товариство є правонаступником державного Стахановського заводу феросплавiв.
Товариство є юридичною особою з дня його державної реєстрацiї у виконкомi Стахановського мiського виконавчого комiтету за 21 ГОС вiд 30.12.94 р., Дата реєстрацiї Статуту у новiй редакцiї - 16.08.2004 року.

Товариство веде самостiйний баланс, має розрахунковий i валютнi рахунки.
05 жовтня 2000 року за 1450 у Статут пiдприємства були внесенi змiни про збiльшення Статутного фонду.
Завод є спецiалiзованим пiдприємством з виробництва феросiлiцiю марок фс 20, фс 25, фс 45, фс65, фс 75, фс 90.
Будiвництво заводу почато в 1959 роцi, у квiтнi 1962 року введена в експлуатацiю електропiч 1, у листопадi цього ж року введенi останнi печi 7 i 8.
У 1963 роцi завод дiяв у складi плавильного цеху, що складається з 8 електропечей потужнiстю 16,5 МВА кожна, цеху електродної маси i блоку ремонтно-допоможних цехiв.
Проектна потужнiсть заводу, визначена проектним завданням, складала 193 тис. тонн феросiлiцiю в перерахуваннi на фс 45. На проектну потужнiсть завод вийшов у 1968 роцi.
З метою пiдвищення обсягу виробництва за перiод з 1967 по 1971 рiк на заводi проведена реконструкцiя всiх електропечей зi збiльшенням установленої потужностi до 21-22,5 МВА, а в перiод з 1972 по 1977 рiк на всiх печах проведена реконструкцiя зi змiною плавильного простору печей, дiаметра електродiв. На всiх реконструйованих електропечах установленi трансформатори сумарною потужнiстю 27,0 МВА.
З 1979 по 1985 усi закритi печi оснащенi трансформаторами сумарною потужнiстю 27,6 МВА з установками повздовжно-ємкiсної компенсацiї реактивної потужностi зi збiльшенням коефiцiєнта використання потужностi печей до 0,92, а вiдкиртi печi обладнаннi батареями поперечної компенсацiї.
У плавильному цеху встановленi додатково двi новi розливнi машини, побудована дiлянка розливання феросiлiцiю на блок, додатково побудований склад вiдкритого збереження шихтових матерiалiв. Побудовано вiддiлення дроблення, сортування, упакування готової продукцiї в металевi барабани i контейнери. Побудованi газоочистнi установки з рукавними фiльтрами за вiдкритими феросплавними печами.
Рiвень виробництва феросiлiцiю на заводi постiйно збiльшувався i у 1990 роцi перевищив проектний показник у 1,56 рази.
За роки iснування на заводi систематично проводилися роботи з технiчного переозброєння виробництва, удосконалювання технологiчних процесiв.

Інформація про організаційну структуру емітента

ВАТ "Стахановський завод феросплавiв" складається з таких пiдроздiлiв:
- плавильний цех з виробництва феросiлiцiя;
- цех електродної маси;
- залiзничний цех;
- ремонтно-механiчний цех;
- ремонтно-будiвний цех;
- електроцех;
- водовоздухопостачальний цех;
- теплопотужний цех;
- цех з ремонту металургiйного обладнання - 1;
- цех з ремонту металургiйного обладнання - 2;
- дiлянки та служби головного iнженера та енергетика;
- дiлянка складського господарства;
- служба економiчної безпеки;
У зв'язку з виконанням робiт по створенню потужностей з виробництва феросилiкомарганцю на перiод виконання будiвничо-монтажних робiт, тимчасово з 06.01.2004 р. створено:
- вiддiл капiтального будiвництва;
У зв'язку з реорганiзацiєю печей 7 та 8 на випуск сiлiкомарганцю та забезпечення проведення аналiзу на рентгеновському устаткуваннi 18.06.2004 р. створено:
- Рентгеноспектральну лабораторiю.

Вiдкрите акцiонерне товариство "Стахановський завод феросплавiв" не має дочiрнiх пiдприємств, фiлiй та представництв.

Опис обраної облікової політики

Фiнансова звiтнiсть ВАТ "Стахановський завод феросплавiв" вiдповiдає потребам нових нацiональних Положеннь (Стандартiв)бухгалтерського облiку - П(С)БО.
Основнi засоби вiдображаються у звiтностi по залишковiй вартостi. Амортизацiя основних засобiв здiйснюється за вимогами Українського Податкового Законодавства . Амортизацiя нараховується прямолiнiйним методом виходячи зi строку корисного використання. Запаси включають сировину, матерiали, паливо, запаснi частини, незавершене будiвництво, тару, готову продукцiю, товари для продажу.
Грошовi засоби включають сумму наявностi у касi. Сума в iноземнiй валютi перерахована по курсу НБУ на сiчень 2005 року.

Витяг з аудиторського висновку

Ми провели аудит поданного в додатках Балансу ВАТ "Стахановський завод феросплавiв" станом на 31 грудня 2004 року звiту про фiнансовi результати, звiту про рух грошових коштiв, звiту про власний капiтал, примiток до рiчної фiнансової звiтностi за перiод, що закiнчився 31 грудня 2004 року. Вiдповiдальнiсть стосовно зазначеної фiнансової звiтностi несе керiвництво пiдприємства. Нашим обов'язком є висловлення висновку стосовно цiєї звiтностi на пiдставi проведеного нами аудиту. Ми провели аудит у вiдповiдностi з вимогами Закону України "Про аудиторську дiяльнiсть" та "Мiжнародних стандартiв аудиту" прийнятих в Українi в якостi Нацiональних. Цi стандарти вимагають вiд нас спланувати i провести аудиторську перевiрку таким чином, щоб забезпечити достатню впевненiсть в тому, що фiнансова звiтнiсть не мiстить суттєвих перекрученнь. Пiд час аудиту зроблено дослiдження шляхом тестування доказiв та обгрунтуваннь сум та iнформацiї розкритих у фiнансовiй звiтностi, а також оцiнку вiдповiдностi застосованих принципiв облiку вимогам П(С)БО. На нашу думку, проведена аудиторська перевiрка забезпечує розумну основу для аудиторського висновку.
На нашу думку за винятком впливання коригуваннь на вiдповiднi показники за 2004 рiк, котрi ми могли б прийняти за необхiднi, та як-би мали можливiсть перевiрити запаси товарно-матерiальних цiнностей на 31 грудня 2004 року, фiнансова звiтнiсть у всiх суттєвих аспектах, достовiрно i повно подає фiнансову iнформацiю про пiдприємство станом на 31 грудня 2004 року, згiдно з нормативними вимогами щодо органiзацiї бухгалтерського облiку та звiтностi в Українi.

Інформація про основні види товарів або послуг, що їх виробляє чи надає емітент, перспективність виробництва окремих товарів, надання послуг

Завод є спецiалiзованим пiдприємством по виробництву феросiлiцiя марок ФС 20; ФС 25; ФС 45; ФС 65; ФС 75; ФС 90.
Назва марки вiдображає середнiй змiст кремнiю у сплавi. Останнє до 100% - залiзо. Окрiм корисних елементiв - кремнiя та залiза - феросiлiцiй мiстить невелику частку алюмiнiю, марганцю, хрому.
На цей час повнiстю зупинено виробництво низьковiдсоткових марок феросiлiцiю ФС 20 та ФС 25 у зв'язку з вiдсутнiстю достатньої кiлькостi сталевого брухту i 90% феросiлiцiю в зв'язку з вiдсутнiстю розрихлювачив шихти (древесне вугiлля, одубина, деревинна тирса).
З вересня 2004 року завод почав виробництво нового сплаву - феросiлiкомарганцю МнС17РБ та МнС17Р30.
Феросiлiкомарганець - це сплав основой якого є залiзо та марганець, який складає не меньш 60%, кремнiй - який складає 17%, а також фосфор, сiра та вуглець.
На заводi є цех з виробництва електродної маси, яка використовується пiдприємством для виробництва електродiв, а також частково для продажу.
На протязi 2004 року постачання продукцiї ВАТ "Стахановский завод феросплавiв" здiйснювалось як на внутрiшнiх так i на зовнiшнiй ринки. Основними споживачами внутрiшнього ринку були українськi металургiчнi комбiнати а також машинобудiвнi пiдприємства, якi мають власне ливарне виробництво.
Постачання вiдбувалось через наступних клiєнтiв:
- компания "SOLMEX LLC", США;
- ТОВ "ФiнТраст", Росiя;
- ВАТ "Одессельмаш";
- ВАТ "Орджонiкiдзевський гiрнично-збагачувальний комбiнат";
- ВАТ "Гiрнично-переробне пiдприємство кварцитiв ТОЛКАЧЕВСКИЙ";
- ВАТ "Електрометалургiйний завод "Днiпросталь";
- ВАТ "Алчевский металургiйний комбiнат";
- ВАТ "Єнакiєвський металургiйний комбiнат";
- ВАТ "Азовсталь";
- ВАТ "Енергомашспецсталь";
- ДП II "Блаза".
Виробництво феросiлiцiю та феросiлiкомарганцю не залежить вiд сезонних змiн.

Інформація щодо істотних проблем, які впливають на діяльність емітента

Особливiстю виробництва електроферосплавiв є те, що воно дуже енергоємне. В цих умовах для одержання високих технiко-економiчних показникiв роботи печей необхiдно забезпечити роботу електропечей у стабiльному оптимальному електричному i технологiчному режимi.
У 2004 роцi завод купував технологiчну електроенергiю за високу цiну, були ускладнення зi збутом продукцiї.
Що призвело до збiльшення простоїв єлектропечей, вiдключенню печей з метою зменшення єлектроспоживання, зниженню використовування (активної) потужностi печей, тобто роботi печей у неоптимальному електричному та технологiчному режимi i погiршенню технiко-економiчних показникiв виробництва.
Значнi проблеми завод має через загальне старiння устаткування i необхiднiсть його капiтального ремонту чи замiни в найкоротший термiн. Так на 01.01.05 двi електропечi вiдробили свiй нормативний термiн, необхiдно замiнити три електромостових крани, капiтально вiдремонтувати двi розливнi машини. У незадовiльному станi знаходиться вагове господарство заводу, що має застарiле обладнання i вимагає капiтального ремонту.
Вимагаються значнi капiталовкладення для будiвництва дiлянки шлакопереробки, що дасть можливiсть здiйснювати переробку, збереження i вiдвантаження феросплавного шлаку споживачам.
В 2003 роцi рiзко пiдвищилась цiна електричної енергiї, що зробило виробництво феросiлiцiю нерентабельним. Завод став нести збитки.
З 02.09.03 i до 27.02.04 виплавка феросiлiцiю була призупинена. Електричнi печi знаходяться на реконструкцiї з метою збiльшення надiйностi роботи обладнання i переводу частини печей на виплавку iнших сплавiв, якi є меньш енергоємкими нiж феросiлiцiй. З вересня 2004 року завод почав виробництво сплавiв феросiлiкомарганцю. В виробництвi феросiлiкомарганцю важливим фактором, який має значний вплив на розвиток виробництва, є вiдсутнiсть в Українi якiсних марганцевих руд, а також те, що якiсть руд якi має Україна, знижується рiк вiд року. Збагачення бiдних на вмiст марганцю руд, яких в Українi великi запаси, пiдвищує цiну сировини та собiвартiсть виготовленої продукцiї.

Інформація про факти виплати штрафів і компенсацій за порушення чинного законодавства

При проведеннi робочою групою ЛТУ БКЦПФР планової превiрки дiяльностi ВАТ "Стахановський завод феросплавiв" (акт вiд 31.03.2004 року) було встановлено факти порушення чинного Законодавства України. Згiдно постанови 98-ЛУ за порушення вимог законодавства про цiннi папери застосовано до ВАТ "СЗФ" санкцiю у виглядi попередження. Згiдно постанови 99-ЛУ за порушення термiну повiдомлення про змiни у персональному складi службових осiб застосовано санкцiю у виглядi накладання штрафу у розмiрi 25 неоподаткованих мiнiмумiв доходiв громадян. Копiю платiжного доручення 18636 вiд 29 квiтня 2004 року надано до ЛТУ ДКЦПФР
Згiдно постанови 100-ЛУ за ненадання до ЛТУ ДКЦПФР у встановленний термiн чiткої копiї сторiнок номеру друкованного видання, в якому було опублiковано особливу iнформацiю застосовано санкцiю у виглядi накладення штрафу у розмiрi 10 неоподаткованих мiнiмумiв доходiв громадян. Копiю платiжного доручення 18637 вiд 29 квiтня 2004 року надано до ЛТУ ДКЦПФР.

Опис обранної політики щодо фінансування діяльності емітента

Фiнансову дiяльнiсть ВАТ "Стахановський завд феросплавiв" здiйснює за рахунок короткострокових кредитiв у нацiональнiй та iноземнiй валютi. Станом на 1 сiчня 2005 року пiдприємство має 5 (п'ять) кредитних договорiв, заборгованiсть по ним становить 52586 тис.грн. Загальна картина фiнансового стану пiдприємства визначається за допомогою основних фiнансових показникiв. Аналiз лiквiдностi призначений для визначення сткпеню фiнансового ризику, належного пiдприємству.
Коефiцiєнт абсолютної лiквiдностi (платоспроможностi): Плоказник, який свiдчить про те, яка частина короткострокових позикових зобов'язань може бути при необхiдностi погашена негайно (Грошовi кошти + Поточнi фiнансовi iнвестицiї) / короткостроковi зобов'язання. Рекомендована границя данного показника - не меньш 0,2.....0,5. У ВАТ "СЗФ" значення данного коефiцiєнта дорiвнює 0,000. Це свiдчить про те, що пiдприємство в аналiзуємому перiодi не змогло б в термiновому порядку погасити свої короткостроковi зобов'язання.
Коефiцiєнт загальної лiквiдностi:
Вказує наскiльки обсяг поточних зобов'язань по кредитам i розрахункам можливо погасити за рахунок всiх мобiлiзованих оборотних активiв: (Грошовi + Грошовi еквiвалентнi + Дебiтори (непростроченi та реальнi) + Запаси) / короткострокова заборгованiсть). Значення цього коефiцiєнта на 01.01.2004 р. 1,38 та 1,88 на 31.12.2004 р., вiдповiдає рекомендованому (1...2). У порiвняннi з початком перiоду значення показникiв лiквiдностi, розрахованi станом на 31 грудня 2003 року, вiдбулося покращення значення коефiцiєнта загальної лiквiдностi i незначне погiршення значення коефiцiєнта поточної лiквiдностi.

Інформація про вартість укладених, але ще не виконаних договорів (контрактів)

Станом на 01.01.2005 року Товариство має укладенi але ще не виконанi контркакти:

ТОВ "Фiнтраст" , Росiя. Кконтракт 47-04 вiд 08.04.2004 року вартiсть конракту 1 218 000,00 доларiв США;
ТОВ "Фiнтраст", Росiя. Контракт 63/04 вiд 27.08.2004 року вартiсть контракту 3 000 000,00 доларiв США;
ТОВ "Фiнтраст", Росiя. Контракт 71/04 вiд 24.11.2004 року вартiсть контракту 2 995 320,00 доларiв США;
ТОВ "Фiнтраст", Росiя. Контракт 50-04 вiд 08.04.2004 року вартiсть контракту 2 997 880,00 доларiв США.

Прогнози та плани щонайменше на рік про діяльність емітента

Планом на 2005 рiк передбачено:
Виробити товарного феросилiцiю в перерахунку на феросилiцiй ФС - 45 тис. тн.; товарного феросилiкомарганцю - 108,0 тис. тн.
Реалiзувати товарної продукцiї на суму 659,4 млн. грн.
Одержати прибуток вiд звичайної дiяльностi в сумi 9,5 млн. грн.
На планове виробництво 2005 року завод замовленнями забезпечений.
Для забезпечення роботи пiдприємства та виконання намiчених планiв виробництва i реалiзацiї у ВАТ "СЗФ" розробленi iнвестицiйнi заходи щодо технiчного переозброєння, модернiзацiї та реконструкцiї виробничих потужностей.
Згiдно з цими заходами в 2005 роцi планується провести реконструкцiю печей 5,6 з перепрофiлюванням їх на випуск марганцевих сплавiв; будiвництво комплексу сухої газоочистки; реконструкцiю розливальних машин, електрогосподарства заводу; будiвництво площадок для збереження марганцевої сировини; реконструкцiю будiвель плавильного цеху; придбати технологiчне устаткування та технiчний транспорт; провести будiвництво дiлянки шлакопереробки; замiну мостового крану г/п 50 тн. У ПЦ; будiвництво вагонорозморожувача; реконструкцiю насосної оборотного циклу; будiвництво вузла дроблення та розсiву 3; будiвництво дiлянки окомкування пилу, а також ряд iнших заходiв.
Загальна сума iнвестицiйних заходiв на 2005 рiк планується в розмiрi бiльш 16 млн. $.
Шляхом освоєння виробництва нового сплаву пiдприємство забезпечує свою стабiльнiсть на ринках феросплавiв, зменшує залежнiсть вiд коливання ринкової кон'юнктури. Залишаючись лiдером по виробництву кремнiстих сплавiв, ВАТ "СЗФ" за один рiк з повним завантаженням перепрофiльованих печей буде виробляти бiльше 140 тис. тн. високоякiсного феросилiкомарганцю.
Зважаючи на те, що марганцевi сплави менш енергоємнi в порiвняннi з кремнiстими, цi сплави є бiльш рентабельними, та їх виробництво забезпечить пiдприємству полiпшення фiнансового стану, а в перспективi - додатковий прибуток для подальшого розвитку виробництва.
Наявнiсть згуртованого трудового колективу та високопрофесiйного менеджменту дає можливiсть успiшно виконати поставленi перед пiдприємством задачi.

Інша інформація, що може бути істотною для оцінки інвестором фінансового стану та результатів діяльності емітента

Використовувана на заводi технологiя вiдповiдає сучасним вимогам, якiсть отриманного феросiлiцiя вiдповiдає мiжнародним стандартам. Збудованi новi печi для виплавки феросiлiкомарганцю вiдповiдають всiм екологiчним вимогам, вимогам промислової санiтарiї та охорони працi. Виробничо-економiчнi показники цих печей знаходяться на рiвнi кращiх заводiв України. Необхiдно вiдзначити, що цiна на електроенергiю в собiвартостi феросiлiкомарганцю дорiвнює 30%, що значно нижче нiж у феросiлiцiю (60%).
Згiдно з Довiдкою 39374 з єдиного державного реєстру пiдприємств та органiзацiй України вiд 07.06.2004 року КОДи за ЗКГНГ вiдсутнi.
www-адреса у Товариства вiдсутня.