Finance.ua
Назва емітентаВIДКРИТЕ АКЦIОНЕРНЕ ТОВАРИСТВО "ДОНЕЦЬКИЙ ГОЛОВНИЙ ОБЧИСЛЮВАЛЬНИЙ ЦЕНТР"
Код за ЄДРПОУ00186171
Організаційно-правова формаВАТ

Опис бізнесу

Основні фактори, що впливають на діяльність емітента

Группа факторівОпис проблемСтупінь впливу на діяльність емітента*Які зміни, що прогнозуються, мають вплинути на підприємство
незначний впливсередній впливзначний вплив
Політичнід/н д/нд/нд/нд/н 
Фінансово-економічніДебiторська заборгованiсть, цiнова полiтiка, податки   Змiнi законодавства та податкової полiтiки , зменьш податкого тягара 
Виробничо-технологічніСтаре обладнання   Вiдновлення обладнання 
СоціальніНiзька платежеспроможнiсть   Полiпшення платежеспроможнiстi споживача 
Екологічнід/н д/нд/нд/нд/н 
ПриміткиПiдприємство не вiдчуває значного впливу вищевказаних факторiв.

*У відповідній графі проставляється помітка "Х".

Інформація про найбільш впливових конкурентів з основної продукції

Найменування продукції (виду продукції)*Найменування конкурентаКраїна походження конкурентаСтупінь конкуренції**
незначний впливсередній впливзначний вплив
Iнша дiяльнiсть, зв'язана з iнформацiйно-обчислювальним обслуговуванням Комп'ютерна академiя "ШАГ" Україна   
Iнша дiяльнiсть, зв'язана з iнформацiйно-обчислювальним обслуговуванням Учбовий центр "Сетєва академiя АМI" Україна   

*До переліку заносяться дані про продукцію (товари, роботи, послуги), обсяги реалізації якої становлять 10% та більше від загального обсягу реалізації.
**У відповідній графі проставляється помітка "Х".

Інформація про основну продукцію, що виробляє (послуги, що надає) емітент

Найменування продукції (виду продукції)*Торгові марки, під якими здійснюється збут продукціїПатентний та інший правовий захист продукції (винаходи та ліцензії, які використовуються в продукції)Код товару (товарної групи) за ТНЗЕД**Одиниця виміруОбсяг виробництва в натуральних одиницяхОбсяг виробництва у грошовому виразі (у діючих цінах) (тис.грн.)Чистий доход (виручка від реалізації за звітний період) ) (тис.грн.)
iнформацiйно-обчислювальне обслуговування д/н д/н д/н д/н 0.000 5.300 5.300 
Здавання в найом примищень невиробничого призначення д/н д/н д/н д/н 0.000 946.000 946.000 
Інші товари (послуги):0.000 0.000 
Усього:951.300 951.300 

*До переліку заносяться дані про продукцію (товари, роботи, послуги), обсяги реалізації якої становлять 10% та більше від загального обсягу реалізації (у вартісному виразі).
**ТНЗЕД - "Товарна номенклатура зовнішньоекономічної діяльності".

Інформація про сировинну базу та основні характеристики споживачів продукції (послуг) емітента та розподіл споживачів за регіонами України та зовнішніх ринках

Найменування продукції (виду продукції)*Сировинна база для виробництва (Україна, країни СНД, зарубіжжя)**Доля в загальному обсязі реалізації (за регіонами) (%)
УкраїнаКраїни СНД та БалтіїКраїни дальнього зарубіжжя
Iнформацiйно-обчислювальне обслуговування Україна 100.000 0.000 0.000 
Здавання в найом примiщень Україна 100.000 0.000 0.000 
Усього:100.000 0.000 0.000 

*До переліку заносяться дані про продукцію (товари, роботи, послуги), обсяги реалізації якої становлять 10% та більше від загального обсягу реалізації.
**Заповнюють емітенти, які займаються виробництвом.

Стисла історія підприємства, важливі події його розвитку

Вiдкрите акцiонерне товариство "Донецький головний обчислювальний центр" засновано вiдповидно до розпорядження Представника Президента України у Донецьке вiд 12 липня 1994 402 шляхом перетворення державного пiдприємства Донецький головний обчислювальний центр у вiдкрите акцiонерне товариство вiдповiдно до Указу Президента України "Про корпоратизицiю пiдприємств" вiд 15 червня 1993 р. 21/93.
Основнi види дiяльностi:
1) Продаж i передача в найом (оперативну оренду) нерухомого майна невиробничого призначення.
2) Iнформацiйно-обчислювальна дiяльность, пов'язана з базами даних та з iншими iнформацiйними структурами
3) Iнша дiяльность, пов'язана з iнформацiйно-обчислювальним обслуговуванням
4) Оптова торгiвля недержавних пiдприємств, окрiм споживчої кооперацiї
Засновником товариства є держава в особi Донецької обласнї державної адмiнiстраiї
Акцiонерами товариства є юридичнi особи та фiзичнi особи України, що набули прав власностi на акцiї товариства в процесi приватизацiї та на вторинному ринку цiнних паперiв

Інформація про організаційну структуру емітента

ВАТ "ДГОЦ" фiлiй та представництв не має.
ВАТ "ДГОЦ" складається з таких структурних пiдроздiлiв:
- виробничий вiддiл;
- господарський вiддiл (вiддiл ремонтно-господарський робот);
- адмiнiстративний апарат (правлiння, бухгалтерiя)
Все структурнi пiдроздiлi ВАТ "ДГОЦ" знаходяться у м. Донецьк , пр. Панфiлова,1

Опис обраної облікової політики

Бухгалтерський облiк на Пiдприємствi ведеться на основi журнально-ордернiй системi облiку. Облiк на Пiдприємствi частково автоматизований. На Пiдприємствi ведуться журнали-ордера, вiдомостi, Головна книга.
З метою забезпеченнi єдиних принципiв, методiв i процедур, використаних для упорядкування й представлення фiнансової звiтностi, Пiдприємством затверджен Наказ про облiкову полiтику, яким була забезпечена незмiннiсть правил, якими Пiдприємство керувалося при вимiрi, оцiнцi й реєстрацiї господарських операцiй на основi Положень (стандартiв) бухгалтерського облiку. Згiдно з наказом доскладу основних засобiв (рахунок 10) зараховуютьсяся об'єкти з очiкуваним термiном корисної експлуатацiї бiльш одного року i початкової вартостi не менше 1000 грн.
Початкова оцiнка об'єктiв здiйснюєтьсяся по iсторичнiй собiвартостi (вартостi придбання або створення).
Лiквiдацiйна вартiсть об'єктiв, введених у дiю, визначаєтьсяся i фiксуєтьсяся в актi вводу об'єкта в експлуатацiю. Лiквiдацiйна вартiсть об'єктiв встановлюється в розмiрi перевищення очiкуваного прибутку (виручки) вiд лiквiдацiї об'єкта над очiкуваними витратами, пов'язаними з їхньою лiквiдацiєю, i фiксується в актi вводу об'єкта в експлуатацiю. При перевищеннi очiкуваних витрат на лiквiдацiю об'єкта над очiкуваним прибутком (виручкою) вiд його реалiзацiї лiквiдацiйну вартiсть приймається рiвною нулю.
Очiкуваний термiн корисного використання об'єктiв, що вводилися в експлуатацiю, встановлювався i фiксувався в актi вводу об'єкта в експлуатацiю. Пiдприємством було встановлено, шо коли очiкуваний термiн корисного використання об'єктiв вартiстю менше 1000 грн. у розмiрi 11 мiсяцiв (менше року), то вони враховувалися у складi запасiв.Згiдно вимог П(С)БО 7 <Основнi засоби> на Пiдприємствi та Наказу про облiкову полiтику Пiдприємства амортизацiя нараховується:
1. Податковим методом для об'єктiв основних засобiв слiдуючих груп:
а) будинкiв та споруд ;
б) машин та обладнання;
в) транспортних засобiв;
г) iнструментiв, приладiв;
д) iнших основних засобiв;
2. У першому мiсяцi використання об'єктiв в розмiрi 100 % їх амортизуємої вартостi, для об'єктiв основних засобiв слiдуючих груп:
а) бiблiотечних фондiв;
б) iнших необоротних матерiальних активiв.
При вiдображеннi в бухгалтерському облiку надходження, реалiзацiї, лiквiдацiї й iншого вибуття нематерiальних активiв Пiдприємство використовувало норми, визначенi у П(С)БО 8 "Нематерiальнi активи".
Початкова оцiнка об'єктiв на Пiдприємствi здiйснюється по iсторичнiй собiвартостi (вартостi придбання або створення). У випадку перевищення вартостi створення об'єкта над його справедливою вартiстю початкову оцiнку об'єктiв здiйснюється по справедливiй вартостi.
На Пiдприємствi для об'єктiв, що вводяться в експлуатацiю., очiкуваний термiн корисного використання встановлюється i фiксується в актi вводу об'єкта в експлуатацiю. На Пiдприємствi лiквiдацiйна вартiсть об'єктiв нематерiальних активiв установлена рiвною нулю.
Нарахування амортизацiї по нематерiальних активах здiйснюється прямолiнiйним методом протягом термiна їхнього корисного використання. Нарахування амортизацiї починається з мiсяця, наступного за мiсяцем введення об'єкта в експлуатацiю, i припиняється починаючи з мiсяця, наступного за мiсяцем виведення нематерiального активу з експлуатацїї.
Права на здiйснення дiяльностi (патенти, дозволи i т.д.), дiя яких буде продовжуватися менше одного року, враховуються в складi витрат майбутнiх перiодiв.
Бухгалтерський облiк фiнансових вкладень Пiдприємством ведеться вiдповiдно до П(С)БО 12 "Фiнансовi iнвестицiї".
Фiнансовi iнвестицiї оцiнюваються i вiдображаються по собiвартостi, до складу якої крiм цiни придбання включаються комiсiйнi винагороди, мита, податки, збори, обов'язковi платежi й iншi витрати, безпосередньо пов'язанi з таким придбанням. При придбаннi фiнансових iнвестицiй шляхом обмiну на iншi активи (у т.ч. цiннi папери власної емiсiї) їхню собiвартiсть визначають по справедливiй вартостi переданих активiв.
Оцiнка й облiк фiнансових iнвестицiй здiйснюються по кожнiй iнвестицiї.
На Пiдприємствi бухгалтерський облiк товарно-матерiальних цiнностей ведеться вiдповiдно до П(С)БО 9 "Запаси", яким визначенi методологiчнi принципи формування в бухгалтерському облiку iнформацiї про запаси i розкриття її у фiнансовiй звiтностi.
Урахування товарно-матерiальних цiнностей ведеться матерiально-вiдповiдальними особами в мiсцях збереження ТМЦ (у кiлькiсному виразi), а також у бухгалтерiї (у вартiсному виразi). Товарно-матерiальнi цiнностi, що надiйшли, прибуткуються матерiально-вiдповiдальними особами на пiдставi супровiдних i розрахунково-платiжних документiв постачальникiв.
На Пiдприємствi прийнята постiйна система урахування запасiв. Придбанi або виготовленi запаси зараховуються на баланс Пiдприємства по їхнiй фактичнiй собiвартостi, що визначається виходячи з витрат на їхнє придбання або виготовлення. При вiдпустцi запасiв у виробництво, продаж або iнше вибуття оцiнка їх здiйснюється по методу FIFOi. У балансi запаси вiдображаються по найменшої з двох оцiнок - початкової вартостi або чистої вартостi реалiзацiї. Вартiсть переданих в експлуатацiю МШП списувалася на витрати з подальшою органiзацiєю оперативного кiлькiсного урахування таких предметiв по мiсцях експлуатацiї протягом термiна їхнього фактичного використання.
П(С)БО 16 вiдповiдно до якого витрати визнавалися одночасно iз зменшенням активiв чи збiльшенням зобов'язань. Вiдповiдно до П(С)БО 16 перелiк i склад статей калькулювання виробничої собiвартостi продукцiї встановленi Пiдприємством самостiйно (у Наказi про облiкову полiтику) Для калькулювання й урахування собiвартостi застосовується метод покриття прямих i накладних виробничих витрат, для чого витрати класифiкованi на прямi й накладнi виробничi. До об'єкту калькуляцiї вiдносяться прямi й накладнi виробничi витрати. Об'єктом витрат рахується замовник послуги.
До прямих витрат вiдносяться такi види витрат по кожному замовнику послуги:
а) собiвартiсть матерiалiв;
б) заробiтна платня;
в) нарахування на заробiтну платню;
г) амортизацiя основних засобiв.
До складу накладних виробничих витрат включаються усi витрати операцiйної дiяльностi за винятком прямих, адмiнiстративних. Умовою вiднесення накладних виробничих витрат до виду операцiйної дiяльностi є повне покриття даним видом операцiйної дiяльностi вiдповiдних витрат.
Адмiнiстративними рахуються усi витрати операцiйної дiяльностi Пiдприємства крiм витрат на збут i iншi операцiйнi витрати. До складу адмiнiстративних витрат включаються:
а) витрати на службовi вiдрядження й утримання персоналу Пiдприємства;
б) витрати на утримання основних засобiв, малоцiнних необоротних матерiальних активiв i нематерiальних активiв (операцiйна оренда, страхування, амортизацiя, ремонт, опалення, освiтлення, водопостачання, водовiдвiд, охорона);
в) винагорода за фаховi послуги (аудиторськi, консультацiйнi, по оцiнцi майна, майнових прав i бiзнесу, юридичнi);
г) витрати на зв'язок (поштовi, телеграфнi, телефоннi, мобiльний зв'язок, кур'єрськi, телекс);
д) витрати на судове врегулювання споров;
е) плата за розрахунково-касове обслуговування й iншi послуги банкiв;
ж) податки, збори й iншi передбаченi законодавством обов'язковi платежi (крiм оборотних i тих, що капiталiзуються);
з) iншi витрати, спрямованi на керування Пiдприємством як юридичною особою.
До складу витрат на збут на Пiдприємствi включаються витрати на рекламу.
Закриття витрат на фiнансовий результат провадиться щокварталу на результат операцiйної дiяльностi.
На Пiдприємствi бухгалтерський облiк дебiторської заборгованостi ведеться вiдповiдно до П(С)БО 10 "Дебiторська заборгованiсть", яким визначенi методологiчнi принципи формування в бухгалтерському облiку iнформацiї про дебiторську заборгованiсть i розкриття її у фiнансовiй звiтностi.
На Пiдприємствi дебiторська заборгованiсть за виконанi послуги, вiдображалася одночасно з визнанням прибутку в розмiрi, зазначеному в первинних документах.
Дебiторська заборгованiсть по авансах i передплатам виданим вiдображалася одночасно зi сплатою коштiв (реалiзацiєю немонетарних активiв) у розмiрi таких оплат (прибутку вiд реалiзацiї немонетарних активiв).
Зменшення дебiторської заборгованостi вiдображалося одночасно зi збiльшенням активiв у розмiрi такого збiльшення, або зi зменшенням зобов'язань у розмiрi такого зменшення.
Наказом "Про облiкову полiтику на пiдприємствi" не визначен метод створення величини резерву сумнiвних боргiв.
Бухгалтерський облiк зобов'язань на Пiдприємствi ведеться вiдповiдно до П(С)БО 11 "Зобов'язання", яким визначенi методологiчнi основи формування iнформацiї про зобов'язання i розкриття її у фiнансовiй звiтностi.
Зобов'язання - це заборгованiсть пiдприємства, що виникла внаслiдок минулих подiй i погашення якої, як очiкується, приведе до зменшення ресурсiв пiдприємства. З метою бухгалтерського облiку зобов'язання на Пiдприємствi роздiленi на:
довгостроковi;
поточнi;
забезпечення;
непередбаченi зобов'язання;
доходи майбутнiх перiодiв.
Визначення прибутку (збитку) за 2004 рiк Пiдприємством провадилося на пiдставi Положення (стандарту) бухгалтерського облiку 3 "Звiт про фiнансовi результати". Пiдприємством прибуток визнавався на дату вiдвантаження продукцiї, а оцiнювався вiдповiдно до П(С)БО 15. У складi доходу вiд реалiзацiї продукцiї (рядок 010 форми 2) вiдображається загальний доход вiд реалiзацiї послуг.
Фiнансова звiтнiсть пiдприємства за 2004 рiк складена вiдповiдно до принципiв бухгалтерського облiку, регламентованих Законом України вiд 16.07.99 р. 996-ХIV <Про бухгалтерський облiк i фiнансову звiтнiсть в Українi> i вiдповiдно до Положень (стандартiв) бухгалтерського облiку, затверджених наказами Мiнiстерства фiнансiв України.
З метою забезпеченнi єдиних принципiв, методiв i процедур, використаних для упорядкування й представлення фiнансової звiтностi, Пiдприємством протягом 2004 року була забезпечена незмiннiсть правил, якими воно керувалося при вимiрi, оцiнцi i реєстрацiї господарських операцiй на основi Положень (стандартiв) бухгалтерського облiку.
У 2004 р. ведення бухгалтерського облiку здiйснювалося вiдповiдно до плану рахункiв бухгалтерського облiку активiв капiталу, зобов'язань i господарських операцiй пiдприємств i органiзацiй, затвердженим наказом Мiнiстерства фiнансiв України вiд 30.11.99 291.
При упорядкуваннi фiнансової звiтностi Пiдприємство притримувалося основних принципiв, сформованих у П(С)БО 1.
У балансi вiдображаються тiльки тi активи i зобов'язання, що вiдповiдають таким критерiям:
iснує можливiсть надходження або вибуття майбутнiх економiчних вигод, їхня оцiнка може бути вiрогiдно визначена
ресурси контролюються Пiдприємством.
Активи в балансi Пiдприємства вiдображаються за умови того, що оцiнка їх може бути вiрогiдно визначена й у зв'язку з їхнiм використанням у майбутньому будуть отриманi економiчнi вигоди.
Зобов'язання в балансi Пiдприємства вiдображаються за умови того, що оцiнка їх може бути вiрогiдно визначена, i в зв'язку з їхнiм погашенням у майбутньому зменшаться економiчнi вигоди.
На Пiдприємствi була проведена рiчна iнвентаризацiя. Головною цiллю iнвентаризацiї було визначення фактичної наявностi i стан майна Пiдприємства, звiряння фактичної наявностi майна з даними бухгалтерського облiку, врегулювання iнвентаризацiйних рiзниць i вiдображення результатiв iнвентаризацiї в рiчному балансi. iнвентаризацiя проводилася станом на 01.11.2004р. По поданих документах по iнвентаризацiї встановлено:
iнвентаризацiя майна Пiдприємства зроблена вiдповiдно до вимог iнструкцiї з iнвентаризацiї основних засобiв, нематерiальних активiв, товарно-матерiальних цiнностей, коштiв, документiв i розрахункiв 69 вiд 11.08.94 р.;
на Пiдприємствi застосовувалися форми первинної облiкової документацiї по iнвентаризацiї, затвердженi Постановою Держкомстату СРСР 241 вiд 28.12.89 р. "Про затвердження форм первинної облiкової документацiї для пiдприємств i органiзацiй". У iнвентаризацiйних описах найменування цiнностей i їхньої кiлькостi вiдображалося вiдповiдно до номенклатури й в одиницях вимiру, прийнятих в облiку.
Результати iнвентаризацiї вiдбитi в таких документах:
акт iнвентаризацiї основних засобiв,
акт iнвентаризацiї запасiв,
акт iнвентаризацiї коштiв у касi,
акт iнвентаризацiї коштiв на розрахунковому рахунку в банку;
акт iнвентаризацiї дебiторської заборгованостi;
акт iнвентаризацiї кредиторської заборгованостi.
Данi бухгалтерського облiку пiдтверджуються первинними документами вiдповiдно до Положення <Про документальне забезпечення записiв у бухгалтерському облiку>, затвердженому Наказом Мiнiстерства фiнансiв України вiд 24.05.95 р. 88 iз змiнами i доповненнями.

Витяг з аудиторського висновку

Аудитор Переверзєва Т.В. провела аудиторську перевiрку балансу ВАТ <Донецький головний обчислювальний центр> станом на 31 грудня 2004 р., а також перевiрку вiдповiдних звiтiв про фiнансовi результати, рух грошових коштiв та про власний капiтал за рiк, що минув на зазначену дату. Вiдповiдальнiсть за цi фiнансовi звiти несе управлiнський персонал ВАТ <Донецький головний обчислювальний центр>. Аудитор несе вiдповiдальнiсть за висловлення думки щодо цих фiнансових звiтiв на пiдставi аудиторської перевiрки.
Концептуальною основою складання фiнансової звiтностi Пiдприємства є Положення (стандарти) бухгалтерського облiку, затвердженi наказами Мiнiстерства фiнансiв України.
Аудитор провела аудиторську перевiрку вiдповiдно до вимог Закону України "Про аудиторську дiяльнiсть" i Мiжнародних стандартiв аудиту. Цi стандарти зобов'язують нас планувати i здiйснювати аудиторську перевiрку з метою одержання обiрунтованої впевненостi в тому, що фiнансовi звiти не мiстять суттєвих викривлень. Аудит включає перевiрку шляхом тестування аналiз доказiв, якi пiдтверджують суми та розкриття iнформацiї у фiнансових звiтах. Аудиторська перевiрка включає також оцiнку застосованих принципiв бухгалтерського облiку й суттєвих попереднiх оцiнок, здiйснених управлiнським персоналом, а також оцiнку загального подання фiнансових звiтiв. Ми вважаємо, що, проведена нами перевiрка забезпечує обгрунтовану пiдставу для висловлення нашої думки.
Аудитор вважає за можливе пiдтвердити, що за винятком зазначених у попереднiх параграфах обмежень подана iнформацiя свiдчить про достовiрнiсть i повноту фiнансової звiтностi, вiдповiдностi здiйсненої господарсько-фiнансової дiяльностi чинному законодавству. Прийнята система бухгалтерського облiку задовольняє законодавчим i нормативним вимогам. Фiнансова звiтнiсть складена на основi дiйсних облiкових даних i в цiлому вiрогiдно вiдображає фактичний фiнансовий стан Пiдприємства на 31.12.2004 р. за результатами операцiй за перiод iз 01.01.2004 р. по 31.12.2004 р.

Інформація про основні види товарів або послуг, що їх виробляє чи надає емітент, перспективність виробництва окремих товарів, надання послуг

Пiдприємство у 2004 р здiйснювало таки види дiяльнiстi:
- надання iнформацiйно-обчислювальних послуг ;
- здавання пiд найом(оренду) примiщень невиробничего призначення.
Дохiд вiд реалiзацiї робiт та наданих послуг складає 951,3 тис грн, у тому чiслi
- iнфомацiйнi-обчислювальнi послуги- 5,3 тис грн;
- здавання пiд найом - 946,0 тис грн.
У 2004 р. Пiдприємство надавало iнформацiйнi послуги населенню по навчанню роботи на ПК. Але на ринку цих послуг є значна конкуренцiя. Тому значний вплив на дiяльнiсть пiдприємства у сферi iнформацiйних послуг населенню мають конкуренти, а саме Комп'ютерна академiя "ШАГ" , Учбовий центр "Сетєва академiя АМI" та iншi. Тому перспективним цей вид дiяльностi може стати тiльки пiсля замiни застарiлого парку обчислювальної технiки.
Тривалий час основним видом дiяльнiстi пiдприємства було надання iнформацiйно-обчислювальних послуг пiдприємствам вугiльної промисловостi i також апарату Мiнпалiвенерго та iншим пiдприємствам.
У 2002 р. Мiнпаливенерго України не уклав договiр з Пiдприємством на надання iнформацiйно-обчислювальних послуг пiдприємствам вугiльної промисловостi i також апарату Мiнпалiвенерго i для пiдтримання фiнансового стану Пiдприємство почало здавати у найом власнiсть невиробничого призначення. Таким чином, у зв'язку з тяжким станом вугiльної промисловостi України Пiдприємство було примушено змiнити основний вид дiяльнiстi.
У Пiдприємства немає перспектив продовжувати дiяльнiсть по збору iнформацiї про роботу вугiльної промисловостi України, тому що для збору цiєї iнформацiї Мiнпаливенерго України обирає iншi пiдприємства, якi займаються аналогiчною дiяльнiстю у сферi сбору iнформацiї про роботу вугiльної промисловостi України.
Таким чином сфера дiяльностi, яку Пiдприємство нiколи не визнавало як основну, тобто здача в найом примiщень невиробничого призначення, в 2004 р. була основною та залишається основною на 2005р.

Інформація щодо істотних проблем, які впливають на діяльність емітента

Дебиторська заборгованiсть та нестача коштiв для змiни старого i придбання нового обладнання впливають на дiяльнiсть пiдприємства.

Інформація про факти виплати штрафів і компенсацій за порушення чинного законодавства

Дiяльнiсть пiдприємства здiйснюється вiдповiно до законодавства України про охорону навколишнього середовища. Протягом року пiдприємство немає штрафiв за порушення чинного законодавства.

Опис обранної політики щодо фінансування діяльності емітента

Аналiз лiквiдностi пiдприємства здiйснюється за даними балансу i дозволяє визначити можливiсть пiдприємства платити свої поточнi зобов'язання. Аналiз лiквiдностi пiдприємства здiйснюється шляхом розрахунку таких показникiв (коефiцiєнтiв):
-коефiцiєнт покриття;
- коефiцiєнт швидкої лiквiдностi;
- коефiцiєнт абсолютної лiквiдностi
- коефiцiєнт чистого оборотного капiталу.
Коефiцiєнт загальної лiквiдностi (покриття) розраховується як вiдношення оборотних активiв до поточного зобов'язанням пiдприємства i показує достатнiсть ресурсiв пiдприємства, що можуть бути використанi для погашення його поточних зобов'язань. У загальному випадку пiдприємство враховується лiквiдним, якщо має чистий оборотний капiтал, тобто його поточнi активи бiльш нiж поточнi зобов'язання. Значення цього коефiцiєнту 3,58 для Пiдприємства протягом звiтного перiоду свiдчить про те, що пiдприємство в змозi самостiйно погасити свої короткостроковi зобов'язання на кiнець звiтного року.
Коефiцiєнт швидкої лiквiдностi розраховується як вiдношення найбiльш лiквiдних оборотних коштiв (коштiв i їхнiх еквiвалентiв, поточних фiнансових iнвестицiй i дебiторської заборгованостi) до поточних зобов'язань пiдприємства. Вiн вiдображає платiжнi можливостi пiдприємства щодо сплати поточних зобов'язань за умови своєчасного проведення розрахункiв з дебiторами. Значення показника швидкої лiквiдностi за аналiзований перiод складає 3,50, що свiдчить про достатню долю лiквiдних коштiв у структурi власних заощаджень.
Коефiцiєнт абсолютної лiквiдностi обчислюється як вiдношення коштiв i їхнiх еквiвалентiв i поточних фiнансових iнвестицiй до поточного зобов'язанням. Коефiцiєнт абсолютної лiквiдностi показує, яка частина боргiв пiдприємства може бути сплачена негайно. За аналiзований перiод значення цього коефiцiєнту становить 0,84, що вище нормативного значення i свiдчить про достатню долю високолiквiдних коштiв у структурi власних заощаджень.
Чистий оборотний капiтал розраховується як рiзниця мiж оборотними активами пiдприємства i його поточними зобов'язаннями. Його наявнiсть i величина свiдчать про можливiсть пiдприємства платити свої поточнi зобов'язання i розширювати подальшу дiяльнiсть. На Пiдприємствi чистий оборотний капiтал на кiнець звiтного року дорiвнює 219,2 тис. грн.
Аналiз платоспроможностi (фiнансової стiйкостi) пiдприємства здiйснюється за даними балансу пiдприємства, характеризує структуру джерел фiнансування ресурсiв пiдприємства, ступiнь фiнансової стiйкостi i незалежностi пiдприємства вiд зовнiшнiх джерел фiнансування дiяльностi.
Аналiз платоспроможностi (фiнансової стiйкостi) пiдприємства здiйснюється шляхом розрахунку таких показникiв (коефiцiєнтiв):
- коефiцiєнт платоспроможностi (автономiї)
- коефiцiєнт фiнансування
- коефiцiєнт забезпеченостi власними оборотними засобами
- коефiцiєнт маневреностi власного капiталу.
Коефiцiєнт фiнансової стiйкостi (платоспроможностi або автономiї) розраховується як вiдношення власного капiталу пiдприємства до пiдсумку балансу пiдприємства i показує питому ваги власного капiталу в загальнiй сумi засобiв, авансованих у його дiяльнiсть. За аналiзований перiод значення цього коефiцiєнту дорiвнює 0,87, що свiдчить про стiйкий фiнансовий стан пiдприємства.
Коефiцiєнт структури капiталу (фiнансування) розраховується як спiввiдношення залучених та власних коштiв i характеризує залежнiсть пiдприємства вiд залучених коштiв. Значення цього коефiцiєнту на кiнець звiтного року становить 0,14. На кожну гривну власних коштiв Пiдприємство залучило 0,14 грн., протягом року спостерiгається тенденцiя до його зменшення.
Коефiцiєнт забезпеченостi власними оборотними коштами розраховується як вiдношення величини чистого оборотного капiталу до величини оборотних активiв пiдприємства i показує забезпеченiсть пiдприємства власними оборотними коштами. Значення цього коефiцiєнту 2,58, що свiдчить про повну забезпеченiсть власними оборотними коштами.
Коефiцiєнт маневреностi власного капiталу показує, яка частина власного капiталу використовується для фiнансування поточної дiяльностi, тобто вкладена в оборотнi кошти, а яка капiталiзована. Коефiцiєнт маневреностi власного капiталу розраховується як вiдношення чистого оборотного капiталу до власного капiталу. За аналiзований перiод значення цього коефiцiєнту 0,35, що свiдчить про те, що значна частка власного капiталу спрямована на придбання оборотних активiв.
Аналiз дiлової активностi Пiдприємства дозволяє зробити висновок про збiльшення чистого доходу вiд реалiзацiї продукцiї, водночас спостерiгається зменшення оборотностi кредиторської та збiльшення оборотностi дебiторської заборгованостi, збiльшення фондовiддачi та незначне зменшення коефiцiєнту оборотностi власного капiталу, тобто Пiдприємство досить ефективно використовує свiй власний капiтал та засоби засновникiв в цiлях отримання прибутку.
Проведений аналiз показує, що Пiдприємство в аналiзованому перiодi:
Мало досить стабiльне фiнансове положення i було у достатнiй мiрi забезпечено власними коштами.
Пiдприємство мало багато високолiквiдних коштiв для погашення своїх короткострокових зобов'язань.
Приток фiнансових ресурсiв здiйснювався через власнi та залученi кошти. Фiнансова стiйкiсть Пiдприємства залишилася на достатньо високому рiвнi.

Інформація про вартість укладених, але ще не виконаних договорів (контрактів)

Пiдприємство своi обов'язки що до виконання договорiв виконує у повному обсязi, але оплата за наданнi послуги незавжди находить своєчасно. Пiдприємство не має укладенних, але ще не виконаних договорiв.

Прогнози та плани щонайменше на рік про діяльність емітента

У 2004 пiдприємству вдалося забеспечити виконання всiх робот за договорами в повному обсязi та в установленi термини. Не було скарг та претензiї замовникiв. Це дозволило одержати 20,5 тис грн чистого прибутку. Пiдприємство пiдтримує в робочому станi обчислювальну технiку. Пiдприємство планує залишитися прибутковим пiдприємством.

Інша інформація, що може бути істотною для оцінки інвестором фінансового стану та результатів діяльності емітента

Пiдприємство на протязi 2004р :
- мало стабильне фiнансове положення i було в достатнiй мiрi забеспечено властними коштами;
- мало достатьно вiсоколiквiдних коштiв для погашення своїх короткострокових зобов'язань;
- приток фiнансових ресурсiв здiйснювався через власнi та залученi кошти. Фiнансова стiйкiсть пiдприємства залишалася на достатню високому рiвнi.
Загальнi збори акцiонерiв ВАТ "ДГОЦ" про пiдсумки роботи за 2004 рiк вiдбудуться 29 квiтня 2005 р. по адресу: м. Донецьк , пр. Панфiлова,1
Питання порядку денного:
1. Звiт правлiння про пiдсумки фiнансово-господарської дiяльностi товариства за 2004 р.
2. Звiт ревiзiйної комiсiї за 2004 р
3. Про розподiл прибутку за пiдсумками роботи за 2004 р.
4. Про iнвестицiйну програму товариства на 2005р.
Прибуток за 2003 р складає 35,7 тис грн, прибуток с урахуванням прибутка минулих рокiв складає 78,9 тис грн. Цей прибуток був спрямований для розвитку виробицтва та оновлення обчислювальної техникi. Прибуток за 2004р. складає 20,5 тис. грн., дивиденди виплачувати не планується. Сума чистого прибутку буде iнвестована в оновлення обчислювальної техникi.
Пiдприємстов складає повний фiнансовий звiт згiдно П(С)БО у зв'язку з тим що пiдприємство планувало у 2004р перейти на загальну систему опдаткування . Але у 2003 р. об'єм виручки вiд реалiзацiї склав 955,6 тис. грн. i це дало змогу не переходити на загальну систему оподаткування, а програмне забезпечення для складання звiтностi для ДКЦПФР вже було придбано як для складання повної звiтностi.
Звiт за 2004 рiк оприлюднено на сайтi www. e-plus.com. ua.
Станом на 31.12. 2004р.було видано сертифiкатiв цiнних паперiв 36 акцiонерам
Подiй пiсля дати балансу, що мають суттєве значення для оцiнки фiнанасового стану пiдприємства не було.