Finance.ua
Назва емітентаВiдкрите акцiонерне товариство "Краснополянський пiщаний кар'єр"
Код за ЄДРПОУ00184106
Організаційно-правова формаВАТ

Опис бізнесу

Стисла історія підприємства, важливі події його розвитку

Краснополянський пiщаний кар'єр створено у 1965 роцi для видобутку промитого пiску для потреб гiрничної промислововстi. Видобуток пiску вiдбувається за допомогою земснарядiв. Збагачення та промивка пiска вiдбувається у гiдроциклонах. У 1998р. Наказом Донецького вiддiлення фонду Держмайна пiдприємство перетворено у вiдкрите акцiонерне товариство.Зараз в держ.власностi акцiй пiдприємства не має.

Інформація про організаційну структуру емітента

ВАТ "Краснополянський пiщаний кар'єр" iснує як окремий суб'єктпiдприємницької дiї. Фiлiй, дочiрнiх
пiдприємств та представництв не має.
Структура товариства:
- адмiнiстративно-управлiнчий комплекс;
- транспортний цех;
- гiрничий цех;
- ремонтно-механiчнi майстернi.

Опис обраної облікової політики

Наказ про облiкову полiтику ВАТ "Краснополянскьий пiщаний кар'єр"
1. Встановити облiкову полiтику з використанням слiдуючих методiв облiку згiдно П(С)БО1 п.18:-
превалювання змiсту над формою;- автономностi;- перiодичностi;- безперервностi;- єдиного грошового вимiру;- iсторичної (фактичної)собiвартостi;- повного освiщення;- послiдовностi;- нарахування та вiдповiдностi доходiв та витрат.Списання запасiв, якi признаються iнвентаризацiйною комiсiєю непридатними для господарської дiяльностi пiдприємства, признаються нелiквiдними та пiдлягають списанню з балансу.Списання необоротних активiв здыйснюється згiдно П(С)БО 7 та 8 (нематерiальнi активиы списуються з балансу в випадку його вибуття та внаслыдок продажу, бескоштовної передачi або виключення можливостi отримання пiдприємством в подальшому економiчних вигод вiд його використання.Фiнансовий результат вiд вибуття об'єктiв нематерiальних активiв визначається як рiзниця мiж доходом вiд вибуття (з вирахуванням податкiв та витрат, що пов'язанi з вибуттям) та їх залишкової вартостi.Списання дебiторської заборгованностi здiйснiюється згiдно П(СБО) 10. Поточна дебi торська заборгованнiсть, що не пов'язана з реалiзацiєю продукцiї, товарiв, робiт, послуг прищзнається безнадiйною списується з балансу з вiдображенням втрат в складi iнших операцiйних витарт.
2. При складаннi фiнансової звiтностi встановити межу суттєвостi в розмiрi 50 грн.
3. Встановити тривалiсть операцiйного циклу в цiлях класифiкацiї активiв менше 1 року. Признавати основним засобом актив, якщо очiкуваний термiн його використання бiльше 1 року ватiстю бiльше 1000 грн.
4. Лiквiдацiйна вартiсть основних засобiв рiвна 0 грн.
5. До малоцiнних необоротних матерiальних акивiв вiдлносяться активi, вiдмiннi вiд основних засобiв на основi п. 5 П(С)БО 7, теромiн використання бiльше 1 року та вартiстю не менше 50 грн.
6. Встановити слiдуючi методи нарахування амортизацiї для:- основних засобiв з застосуванням рiчних норм амортизацiйних вiрдахувань у вiдповiдностi з дiючим законодавством та Законом України "Про оподаткування податку пiдприємства" вiд 22.05.97р. 283/97-ВР.- нематерiальних активiв нарахування амортизацiї здiйснюється прямолiнiйним методом на протязi його корисного використання, встановленого пiдприємством при зарахування на баланс, але не бiльше 20 рокiв.- малоцiнних необоротних активiв та бiблiотечних фондiв в розмiрi 100% в перший мiсяць використання.
7. Резерв сумнiвних боргiв не нараховувати.
8. Встановити методи оцiнки запасiв згiдно П(С)БО 9.
9. Облiк запасiв вести по видам запасiв. В облiку списання запасiв застосовувати метод середньовзваженої собiвартостi.
10. З метою недопущення крадiжок МШП що переданi до експлуатацiї та виключених зi складу активiв, головному бухгалтеру посилити контроль за видачею таких МШП на мiсцях експлуатацiї шляхом складання актiв на їх списання в випадку непридатностi до експлуатацiї.
11. Фiнансовi iнвестицiї на дату балансу вiдображати по їх собiвартостi згiдно П(С)БО 12.
12. Доходи та витрати пiдприємства признаються та нараховуються згiдно П(С)БО 15 та П(С)БО 16.

Витяг з аудиторського висновку

Аудиторська перевiрка проведена незалежною аудиторською фiрмою ТОВ Аудиторська фiрма "Аудит - Консалт" згiдно з договором 05/02/05 вiд 07 лютого 2005 р.
Аудиторський висновок адресований акцiонерам, керiвництву ВАТ "Краснополянський пiщаний кар'єр", а також потенцiйним iнвесторам та iншим органам згiдно з законодавством України.
Для проведення перевiрки були використанi такi документи: Статут товариства, бухгалтерська звiтнiсть (журнал головний, оборотно-сальдова вiдомость за 2004р., журнали-ордери, вiдомостi облiку основних засобiв та нарахування амортизацiї) i фiнансова звiтнiсть за 2004р., первiснi документи (вибiрково), iншi документи облiку.
Аудиторська фiрма здiйснила перевiрку наданих бухгалтерських даних за станом на 31.12.2004 р. (бухгалтерських балансiв та звiтiв про фiнансовi результати за 2004р., головної книги, журналiв-ордерiв, оборотних вiдомостей, iншої бухгалтерської документацii за 2004 рiк) та вiдповiднiсть цих даних нацiональним стандартам бухгалтерського облiку.
Аудиторською фiрмою була проведена перевiрка зрозумiлостi, доречностi (включаючи суттєвiсть), достовiрностi (включаючи справедливе подання, превалювання сутностi над формою, нейтральнiсть, обачнiсть, повноту), зiставностi (баланс, звiт про прибутки та збитки та пояснюючих примiток), перевiрка компонентiв фiнансових звiтiв щодо взаємозв'язаностi, оскiльки вони вiдображають рiзнi аспекти одних i тих же господарьских операцiй i подiй.
За вiрнiсть звiтностi вiдповiдальнiсть несуть посадовi особи товариства. В обов'язок аудиторської фiрми ввiйшла пiдготовка аудиторського висновку на основi iнформацiї, одержаної вiд товариства для аудиторської перевiрки.
Згiдно з Мiжнародними стандартами аудиту, а саме МСА 320 "Суттєвiсть в аудитi", всi помилки в бухгалтерському облiку пiдприємства, якi могли бути виявленi пiд час аудиторської перевiрки та перевищили визначений розмiр (10 000 грн.) суттєвостi, повиннi бути узгодженi з керiвництвом пiдприємства та виправленi самим пiдприємством.
Згiдно з мiжнародними стандартами аудиту аудиторська фiрма спланувала та здiйснила аудиторську перевiрку з метою одержання достатнього рiвня впевненостi у тому, що звiтнiсть не має суттєвих перекручень. Аудиторська перевiрка включає вивчення шляхом доказiв, якi пiдтверджують показники у фiнансовiй звiтностi товариства. До перевiрки входила оцiнка використаних товариством принципiв бухгалтерського облiку та виявлення суттєвих помилок, допущених товариством, i оцiнка загальних даних фiнансової звiтностi. Аудиторська фiрма вважає, що проведена перевiрка дає пiдставу для формування висновку.

Аудиторська перевiрка проводилась для пiдтвердження достовiрностi фiнансової звiтностi акцiонерного товариства за 2004 рiк.
При проведеннi перевiрки аудиторська фiрма керувалася Мiжнародними стандартами аудиту та Вимогами до аудиторського висновку, який подається до Державної комiсiї з цiнних паперiв та фондового ринку при реєстрацiї iнформацiї та випуску цiнних паперiв, а також при поданнi регулярної iнформацiї акцiонерними товариствами та пiдприємствами-емiтентами облiгацiй (крiм комерцiйних банкiв), затвердженими Рiшенням ДКЦПФР вiд 17.11.2004р. 484.
Перевiрка проводилась згiдно з вимогами Законiв України "Про аудиторську дiяльнiсть" вiд 22.04.93, "Про цiннi папери i фондову бiржу", "Про господарськi товариства", "Про державне регулювання ринку цiнних паперiв в Українi", мiжнародних стандартiв аудиту (мiжнародний стандарт аудиту 800 "Аудиторський висновок при виконання завдань з аудиту спецiального призначення", мiжнародний стандарт аудиту 700 "Аудиторський висновок про фiнансову звiтнiсть", мiжнародний стандарт 520 "Аналiтичнi процедури", мiжнародний стандарт 570 "Безперервнiсть", мiжнародний стандарт 300 "Планування").

Згiдно Мiжнародного стандарту аудиту 800 "Аудиторський висновок при виконаннi завдань по аудиту спецiального призначення" аудиторська фiрма пiдтверджує правильнiсть розкриття iнформацiї по видам активiв у вiдповiдностi з нацiональними стандартами (положеннями) бухгалтерського облiку, а саме:
- основнi засоби згiдно з П(С)БО 7 "Основнi засоби";
- нематерiальнi активи згiдно з П(С)БО 8 "Нематерiальнi активи";
- дебiторська заборгованнiсть згiдно з П(С)БО 10 "Дебiторська заборгованнiсть";
- запаси згiдно з П(С)БО 9 "Запаси".
Згiдно Мiжнародного стандарту аудиту 800 "Аудиторський висновок при виконаннi завдань по аудиту спецiального призначення" аудиторська фiрма пiдтверджує правильнiсть розкриття iнформацiї щодо власного капiталу пiдприємства згiдно нацiональних положень (стандартiв) бухгалтерского облiку, а саме:
- власний капiтал згiдно з П(С)БО 5 "Звiт про власний капiтал".
Згiдно Мiжнародного стандарту аудиту 800 "Аудиторський висеновок при виконаннi завдань по аудиту спецiального призначення" аудиторська фiрма пiдтверджує правильне розкриття iнформацiї про зобов'язання пiдприємства згiдно нацiональних стандартiв (положень) бухгалтерського облiку, а саме:
- зобов'язання згiдно з П(С)БО 11 "Зобов'язання".

Висновок щодо фiнансових звiтiв ВАТ "Краснополянський пiщаний кар'єр" вцiлому.

Концептуальною основою фiнансової звiтностi при складаннi фiнансових звiтiв ВАТ "Краснополянський пiщаний кар'єр" були Закон України "Про бухгалтерський облiк та фiнансову звiтнiсть в Українi" вiд 16.07.99 р. 996-XIV, нацiональнi положення (стандарти) бухгалтерського облiку в Українi , План рахункiв бухгалтерського облiку та господарських операцiй пiдприємств та органiзацiй, Iнструкцiя про застосування плану рахункiв бухгалтерського облiку активiв, капiталу, зобов'язань та господарських операцiй пiдприємств i организацiй вiд 30.11.99 р. 291 зi змiнами, затвердженi Мiнiстерством фiнансiв України.
На думку аудиторської фiрми, фiнансовi звiти достовiрно з усiх суттєвих аспектiв вiдображають фiнансовий стан ВАТ "Краснополянський пiщаний кар'єр" на 31 грудня 2004 року, а також результат її дiяльностi за минулий рiк, згiдно з нацiональними положеннями (стандартами) бухгалтерського облiку , i вiдповiдають вимогам Закону України "Про бухгалтерський облiк та фiнансову звiтнiсть в Українi" вiд 16.07.99 р. 996-XIV та Плану рахункiв бухгалтерського облiку та господарських операцiй пiдприємств та органiзацiй, Iнструкцiї про застосування плану рахункiв бухгалтерського облiку активiв, капiталу, зобов'язань та господарських операцiй пiдприємств i организацiй вiд 30.11.99 р. 291 зi змiнами.

Інформація про основні види товарів або послуг, що їх виробляє чи надає емітент, перспективність виробництва окремих товарів, надання послуг

Продукцiєю є промитий збагачений будiвельний пiсок. В залежностi вiд пори року змiнюється об'єм продукцiї. В осiнньо-зимовий перiод видобувається 30% загального об'єму. Виробництво пiску будiвельного в 2002 роцi - 40 тис.т.,в 2003 роцi - 28,2 тис. т., в 2004 р. - 38,5 тис. т. Планується збiльшити добуток пiску в 2005 р. до 50 тис. т.
Основними клiєнтами ВАТ є будiвельнi пiдприємства Донецької областi,
а саме: Корпорацiя "IСД" (м.Донецьк) та ЗАТ "Футбольний клуб "Шахтар", ЗАТ "Донецьсталь", ММК iм. Iллiча ТОВ "Донспецмонтаж", ТОВ "Альтком", АБРУ КП "Металургстрой", ТОВ "Мартос", ДФ ЗАТ Познякижилбуд,
ПП Донпоставка, ЗАТ "Докучаєвськстройiнвест", ЗАТ ДССМУ 1.
Особливiстю галузi є зменьшення виробництва в гiрновидобуваючої промисловостi та закриття iснуючих шахт, що приводить до зменшення попиту на продукцiю, яку виробляє пiдприємство.
Конкурентними є такi кар"єри, якi розташованi поблизу об"єктiв будiвництва: ВАТ "Краснолиманський пiщаний кар"єр" (якiсть гiрша) та ВАТ "Максимiльяновський пiщаний кар"єр"(якiсть гiрша), Кондрашовський пiщаний кар'єр (якiсть гiрша).

Інформація щодо істотних проблем, які впливають на діяльність емітента

Найiстотнiшою проблемою є великий податковий тиск,що не дає можливостi проводити будь яку виробничу дiяльнiсть. Крiм того, велика вiдстань вiд кар'єру до споживачiв продукцiї приводить до значних транспортних витрат, що пiдвищує цiну продукцiї.

Інформація про факти виплати штрафів і компенсацій за порушення чинного законодавства

В 2004р. пiдприємство нараховуло 31,8 тис.грн. штрафiв за поручення чинного законодавства.

Опис обранної політики щодо фінансування діяльності емітента

Лiквiднiсть означає здатнiсть перетворити актив в грошi швидко та без втрат його риночної вартостi.
Даючи оцiнку лiквiдностi пiдприємства, аналiзуємо достатнiсть поточних (оборотних) активiв для погашення поточних зобов'язань - короткострокової кредиторської заборгованостi.
Надаючи оцiнку лiквiдностi розраховуєм п'ять коефiцiєнтiв:
1) коефiцiєнт загальної лiквiдностi;
2) коефiцiєнт швидкої лiквiдностi;
3) коефiцiєнт абсолютної лiквiдностi;
4) коефiцiєнт покриття зобов'язань власним капiталом;
5) коефiцiєнт автономiї.

1. Коефiцiєнт загальної лiквiдностi (друге найменування цього коефiцiєнту - коефiцiєнт поточної лiквiдностi).
Вiн дає загальну оцiнку лiквiдностi активiв та показує скiльки гривень поточних активiв пiдприємства доводиться на одну гривню поточних зобов'язань. Якщо поточнi активи перевищують величину поточних зобов"язань, то пiдприємство може розглядатися як успiшно функцiонуюче.
Вiн дорiвнює 0,81 за 2002 р. та 0,92 за 2001 рiк, в 2003р. - 7,97, а в 2004р. - 8,67.
Бажаним значенням данного коефiцiєнта згiдно з розробленої методики аналiзу фiнансового стану пiдприємства, а саме Положення 323, є значення 1,0 - 2,0.
2. Коефiцiєнт швидкої лiквiдностi.
На вiдмiну вiд попереднього, вiн враховує якiсть оборотних активiв та є бiльш суворим показником лiквiдностi, тому що при його розрахунку враховуються найбiльш лiквiднi поточнi активи (запаси не враховуються).
Вiн дорiвнює 0,706 за 2002 р. та 0,83 за 2001 рiк, в 2003р. - 5,81 а в 2004р. - 3,94.
Бажаним значенням цього коефiцiєнту є значення не нижче 1.
3. Коефiцiєнт абсолютної лiквiдностi.
Показує, яка частина поточних (короткострокових) зобов"язань може бути погашена негайно.
Вiн дорiвнює 0,339 за 2002 та 0,0 за 2001 р., в 2003р. - 2,62, а в 2004р. - 0,0039.
Згiдно з Положенням 323 бажаним теоритичним значенням цього коефiцiєнту є значення не менш 0,25-0,5. 4. Коефiцiєнт покриття зобов'язань власним капiталом.
Показує, яка частина довгострокових та поточних зобов'язань забезпечується власним капiталом. Бажаним значенням цього коефiцiєнту є значення не бiльше 1,0.
Для ВАТ "Краснополянський пiщаний кар'єр" даний коефiцiєнт дорiвнює 2,1 за 2002р., в 2003р. - 0,064, а за 2004р. - 0,052, що показує, що пiдприємство достатньо забезпечене власним капiталом для погашення поточних зобов'язань.
5. Коефiцiєнт автономiї.
Вiн вiдображає стiйкiсть фiнансового стану пiдприємства, його незалежнiсть вiд позикових засобiв.
Вiн дорiвнює 0,322 за 2002 р. та 0,78 за 2001 рiк, в 2003р. - 0,94, а в 2004р. - 0,95.
Чим вище значення цього коефiцiєнту, тим бiльше фiнансово стiйким, стабiльним та незалежним вiд кредиторiв є пiдприємство.
Згiдно методик аналiзу фiнансового стану пiдприємство вважається фiнасово стiйким при умовi, що частина власного капiталу в загальнiй сумi фiнансових ресурсiв пiдприємства складає не бiльше 0,5.

Інформація про вартість укладених, але ще не виконаних договорів (контрактів)

Укладенi в 2004 р. договори виконанi повнiстю.
Портфель замовлень на 2005 р. не сформований.

Прогнози та плани щонайменше на рік про діяльність емітента

Прогнозується зменшення попиту на будiвельний пiсок. Найближчими планами є реорганiзацiя виробництва, розвиток виробництва будiвельних матерiалiв, дорозвiдка родовища, з метою здобичи супутньої мiнеральної сировини.

Інша інформація, що може бути істотною для оцінки інвестором фінансового стану та результатів діяльності емітента

Товариство в сiчнi 2004 р. одержало свiдоцтво про випуск акцiй нової емiсiї видане центральним апаратом ДКЦПФР.
Пiдприємство 30.05.2004р. оприлюднило свою звiтнiсть на сайтi www.investgazeta. net