Finance.ua
Назва емітентаВiдкрите акцiонерне товариство "Трест Свердловськшахтобуд"
Код за ЄДРПОУ00181496
Організаційно-правова формаВАТ

Опис бізнесу

Основні фактори, що впливають на діяльність емітента

Группа факторівОпис проблемСтупінь впливу на діяльність емітента*Які зміни, що прогнозуються, мають вплинути на підприємство
незначний впливсередній впливзначний вплив
ПолітичніНедостатня увага Уряду до стану шахтного будiвництва i , як слiдство, недостатнє його фiнансуваня   Звернуть увагу Уряду на стан справ у вугiльної галузi 
Фінансово-економічніНевдосконаленiсть податкового законодавства   Зменьшить податковий тиск, зменьшити ( або зовсiм скасуватi) ПДВ,списати податкову заборгованiсть з простроченим строком позовної давностi 
Виробничо-технологічніНеобхiдно позбавитись незавантаженого обладнання та висвободитись вiд зайвих земельних дiлянок та комплексiв, не зайнятих у процесi виробництва.   Через податкову заставу пiдприємство не може самостiйно розпоряджуватись майном товариства без згоди податкової iнспекцiї 
Соціальнівiдсутнi   д/н 
ЕкологічніНе впливають д/нд/нд/нд/н 
ПриміткиЗаконодавство для пiдприємств, якi знаходяться у податковiй заставi, дуже обмежує можливiсть пiдприємства вийти з цього скрутного стану через неможливысть розпоряджуватись своїм майном.

*У відповідній графі проставляється помітка "Х".

Інформація про найбільш впливових конкурентів з основної продукції

Найменування продукції (виду продукції)*Найменування конкурентаКраїна походження конкурентаСтупінь конкуренції**
незначний впливсередній впливзначний вплив
будiвельнi роботi Спецiалiзоване ремонтно-будiвельне управлiння Україна   
гiрничо-прохiдницькi роботи ДХК "Свердловантрацит" Україна   

*До переліку заносяться дані про продукцію (товари, роботи, послуги), обсяги реалізації якої становлять 10% та більше від загального обсягу реалізації.
**У відповідній графі проставляється помітка "Х".

Інформація про основну продукцію, що виробляє (послуги, що надає) емітент

Найменування продукції (виду продукції)*Торгові марки, під якими здійснюється збут продукціїПатентний та інший правовий захист продукції (винаходи та ліцензії, які використовуються в продукції)Код товару (товарної групи) за ТНЗЕД**Одиниця виміруОбсяг виробництва в натуральних одиницяхОбсяг виробництва у грошовому виразі (у діючих цінах) (тис.грн.)Чистий доход (виручка від реалізації за звітний період) ) (тис.грн.)
виконання будiвельних робiт не iснує Дiяльнiсть лiцензована ( будiвельнi роботи) вiдсутнiй тис. грн 0.000 4456.000 3754.000 
Iншi товари (послуги ) :     0.000 0.000 0.000 
Інші товари (послуги):0.000 0.000 
Усього:4456.000 3754.000 

*До переліку заносяться дані про продукцію (товари, роботи, послуги), обсяги реалізації якої становлять 10% та більше від загального обсягу реалізації (у вартісному виразі).
**ТНЗЕД - "Товарна номенклатура зовнішньоекономічної діяльності".

Інформація про сировинну базу та основні характеристики споживачів продукції (послуг) емітента та розподіл споживачів за регіонами України та зовнішніх ринках

Найменування продукції (виду продукції)*Сировинна база для виробництва (Україна, країни СНД, зарубіжжя)**Доля в загальному обсязі реалізації (за регіонами) (%)
УкраїнаКраїни СНД та БалтіїКраїни дальнього зарубіжжя
будiвельнi роботи Україна 100.000 0.000 0.000 
Усього:100.000 0.000 0.000 

*До переліку заносяться дані про продукцію (товари, роботи, послуги), обсяги реалізації якої становлять 10% та більше від загального обсягу реалізації.
**Заповнюють емітенти, які займаються виробництвом.

Стисла історія підприємства, важливі події його розвитку

Державний трест "Свердловськшахтобуд" був утворений у квiтнi 1968 року на базi державного тресту "Кадiєвпiдземшатобуд", який було передислоковано з м. Кадiєвка( тепер м.Стаханов) до м. Свердловськ. Державне вiдкрите акцiонерне товариство"Трест Свердловськшахтобуд" як дочерне пiдприємство державної холдингової компанiї "Луганськшахтобуд" засновано вiдповiдно до Наказу Мiнiстерства вугiльної промисловостi України вiд 22 жовтня 1996 року 536 шляхом перетворення державного спецiалiзованого тресту "Свердловсьшахтобуд" у державне вiдкрите акцiонерне товариство "Трест Свердловськшахтобуд" вiдповiдно до Указу Президента України вiд 15 червня 1996 року 116 "Про структурну перебудову вугiльної промисловостi".
07.06.2002 року пiдприємство перереєстровано як вiдкрите акцiонерне товариство "Трест Свердловськшахтобуд". Товариство є правонаступником державного спецiалiзованого тресту "Свердловськшахтобуд".

Інформація про організаційну структуру емітента

ВАТ "Трест Свердловськшахтобуд" має в своєї структурi один структурнiй пiдроздiл
- Шахтобудiвельне управлiння 4 , яке розташовано за адресою: м. Свердловськ, вул Глинки 70, до якого в 2004 роцi приєднано Должанське ШБУ , яке було розташоване за адресою: м. Свердловськ, кв. 50 рокiв Жовтня, 5.
Структурнiй пiдроздiл має окремий баланс, поточнi рахунки в банках, але не є платниками податкiв на прибуток та на додану вартiсть, якi сплачуються трестом консолiдовано.
Органiзацiйне керiвництво дiяльнiстью Товариства здiйснює Правлiння на чолi керуючого трестом - голови правлiння.
Протягом останнiх рокiв товариством створенi 3 дочернiх пiдприємства:
- Дочерне пiдприємство "Шахтобудмеханiзацiя", iдентифiкацiйний код 32513528,мiсце знаходження : 94800, Луганська обл., м, Свердловськ, вул Промислова 9, зареєстровано виконавчим комiтетом Свердловської мiсьради 18.07.2003 року ,
- Дочерне пiдприємство "Должанське шахтобудiвельне управлiння" ВАТ "Трест "Свердловськшахтобуд", iдентифiкацiйний код 32831448, зареєстровано виконкомом Свердовської мiської ради 07.06.2004 року, мiсце знаходження: 94800, Луганська обл., м. Свердловськ, кв. 50 рокiв Жовтня, гуртожиток 6.
- Дочерне пiдприємство Будiвельно-монтажне управлiння " ВАТ "Трест Свердловськшахтобуд", iдентифiкацiйний код 32225901, зареєстровано виконкомом Сверловської мiської ради 15.11.2002 року , мiсце знаходження: 94800, Луганська обл., м. Свердловськ, вул. Косiора, буд.1
Усi дочернi пiдприємства не мають статутного капiталу. Основнi засоби переданi до них в оперативну оренду Засновником - ВАТ "Трест Свердловськшахтобуд".

Опис обраної облікової політики

Органiзацiя бухгалтерського облiку та фiнансової звiтностi ВАТ обумовленi наказом по пiдприємству 68 вiд 16 листопада 2004 року.
Основнi засоби вiдображенi в облiку за фактичними витратами на їх придбання, доставку ,встановлення, спорудження та виготовлення. Нарахування амортизацiї проводилось у вiдповiдностi з податковим законодавством. Забеспечено вiдокремлене нарахування амортизацiї в податковому та бухгалтерському облiку.
Товариство має три дочернiх пiдприємства, якi створенi без статутного капiталу, тому фiнансових iнвестицiй товаритство не має, метод їх оцiнки облiковою полiтикою не визначено
Запаси визнаються активом згiдно вимогам П(С)БО-9 "Запаси", якщо iснує їмовiрнiсть того,що пiдприємство отримує в майбутньому економiчнi вигоди, пов'язанi з їх використанням та їх вартiсть може бути достовiрно визначена. Запаси включають сировину та матерiали -183 тис. грн.,
паливо- 2 тис. грн., готова продукцiя ( матерiали власного виробництва)-13 тис. грн., запаснi частини -59 тис. грн. , будiвельнi маитерiали -41 тис. грн., тара та тарнi матерiали - 1,0 тис. грн.,малоцiннi предмети - 25,0 тис. грн.,
Придбанi ( отриманi) або виготовленi запаси зараховуються на баланс за первiсною їх вартiстю.
Одиницею бухгалтерського облiку запасiв є їх найменування.
При вибуттi запасiв у виробництво та iншому вибуттi оцiнка їх здiйснюєтьсч за методом середньовзваженої собiвартостi одиницi запасiв.
Вартiсть малоцiнних та швидкозношуваних предметiв, що переданi в експлуатацiю, виключаються зi складу активiв ( списуються з балансу) з подальшою органiзацiєю оперативного кiлкiсного облiку таких предметiв за мiсцями експлуатацiї та вiдповiдальними особами протягом строку їх фактичного використання. Дооцiнка та уцiнка запасiв не проводилась.
Грошовi кошти складають 16 тис. грн, з яких 11 тис. грн. є кошти, перерахованi до банку "Україна", проти якого возбуджена справа про банкрутство.
Дебиторська заборгованiсть вiдображена в балансi по чистiї вартостi продаж за винятком резерву сумнiвних боргiв. Резерв сумнiвних боргiв створений, виходячи з платоспроможностi окремих дебиторiв. Дебиторська заборгованiсть включає заборгованiсть за вiдвантажену продукцiю та виконанi роботи , складає 589 тис. грн, iнша поточна заборгованiсть - 331 тис. грн.
Поточнi зобов'язання емiтента складають 6124 тис. грн., у т.р.:
- за товари, роботи. послуги - 880,0 тис. грн.,
- заборгованiсть бюджету -2177,0 тис. грн,
- зi страхування -1696,0 тис. грн,
- по заробiтнiй платi - 363,0 тис. грн.,
- iз внутрiшнiх розрахункiв - 3,0 тис. грн.
- iншi поточнi зобов'язання - 118,0 тис. грн.
У 2005 роцi емiтентом отримана фiнансова допомога на зворотнiй основнi вiд Мiнпаливенерго в сумi 2802 тис. грн. Допомога отримана строком на 5 рокiв на погашення заборгованостi по заробiтнiй платi та пов'язаних з нею платежiв. Ця заборгованiсть перед Мiнпаливенерго в розмiрi, який не пiдлягає сплатi в поточному перiодi,урахована у складi довгострокових зобов'язань - 1681 ,0 тис. грн. Поточна заборгованiсть по довгостроковим зобов'язанням - 887 тис. грн.
Доход вiд реалiзацiї ( виконання) робiт визначається методом нарахувань, тобто коли послуги були виконанi.
Податковий облiк валових прибуткiв та витрат здiйснюється згiдно Закону України "Про податок на прибуток". Вiдстроченi податковi зобо'язання не ураховувались, створення їх не передбачено облiковою полiтикою.
Платником податку на прибуток та на додану вартiсть є головне пiдприємство.
Власний капiтал товариства в валютi балансу має вiд'ємне значення 657 тис. грн., що сiдчить про повну залежнiсть товариства вiд заємних коштiв.

При складаннi консолiдованої фiнансової звiтностi емiтентом виключено сальдо внутрiгрупових операцiй. Обсяги внутрiгрупових операцiй , доля меньшостi не урахованi , тому що Дочернi пiдприємства цiлком залежать вiд Засновника ( 100% контроль).

Витяг з аудиторського висновку

На думку аудитора, крiм впливу на фiнансову звiтнiсть нестворення резерву сумнiвних боргiв та забезпечень наступних витрат та платежiв (резерву на сплату вiдпусток) консолiдована фiнансова звiтнiсть ВАТ "Свердловськшахтобуд" справедливо i достовiрно вiдображає фiнансовий стан на 31 грудня 2006 року, фiнасовi результати , рух коштiв та власного капiталу за перiод с 01.01.2006 по 31.12.2006 року та складенi у вiдповiдностi до вимог, встановлених Положеннями (стандартами) бухгалтерського облiку в Українi та прийнятої на пiдприємствi облiковiй полiтицi.
Облiкова полiтика по ВАТ обумовлена наказом 68 вiд 16 листопада 2004 року, дочернiми пiдприємствами облiкова полiтика не обумовлена.
Облiк надходження, вибуття та наявностi основних засобiв на пiдприємствi здiйснюється згiдно з вимогами Положення (стандарту) бухгалтерського облiку 7 "Основнi засоби" (iз змiнами i доповненнями) , затвердженого наказом Мiнiстерства фiнансiв України вiд 27 квiтня 2000 року 92, зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 18 травня 2000 року за 288/4509 .
Нарахування амортизацiї основних засобiв пiдприємством здiйснюється iз застосуванням методiв, встановлених п П(С)БО - 7, а саме метод, передбачений податковим законодавством.
Облiк запасiв та розкриття iнформацiї про них у фiнансовiй звiтностi здiйснено згiдно вимог П(С)БО 9 "Запаси", затвердженого Мiнiстерством фiнансiв України 246 вiд 20.10.1999 року , зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 2 листопада 1999 року за 751/4044.

Формування в бухгалтерському облiку iнформацiї про дебiторську заборгованiсть та розкриття її в фiнансовiй звiтностi здiйснюється згiдно вимог Положення (стандарту) бухгалтерського облiку 10 "Дебiторська заборгованiсть", затвердженого наказом Мiнiстерства фiнансiв України вiд 8 жовтня 1999 року 237, зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 25 жовтня 1999 року пiд 725/4018 (iз змiнами та доповненнями) , крiм резерву сумнiвних боргiв. Резерв сумнiвних боргiв на дебiторську заборговагнiсть за товари( роботи, послуги) створено по акцiонерному товариству . Дочернi пiдприємства такий резерв не створювали. Зовсiм не створено резерв на iншу дебiторську заборгованiсть i створення його облiковою полiтикою не передбачено.

На думку аудитора облiк активiв та розкриття iнформацiї про них у фiнансовiй звiтностi пiдприємства ( крiм нестворення резерву сумнiвних боргiв ) здiйснюється згiдно вимог положень (стандартiв) бухгалтерського облiку, прийнятих в Українi.
Iнвентаризацiя активiв проведена i результати її вiдображенi в фiнансовiй звiтностi згiдно дiючого законодавства.
Зобов'язання пiдприємством вiдображено в балансi за сумою погашення згiдно до вимог положення (стандарту) бухгалтерського облiку 11 "Зобов'язання", затвердженого наказом Мiнiстерства фiнансiв України вiд 30 сiчня 2000 року 20, зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 11 лютого 2000 року за 85/4306 (iз змiнами i доповненнями).В порушення цього стандарту пiдприємством не створено забезпечення наступних витрат та платежiв ( резерв на сплату вiдпусток).
Станом на 31.12.2006 року чистi активи товариства мають вiд'ємне значення 657 тис. грн., що не вiдповiдає дiючому законодавству.
Статутний капiтал - 1808776 грн., подiлений на 7235104 штук простих iменних акцiї номiнальною вартiстю 0-25 грн. кожна. Випуск акцiй зареєстровано Луганським теруправлiнням ДКЦПФР 9 червня 1999 року. реєстрацiйний 114/12/1/99. Статутний капiтал створено та сплачено своєчасно i в повному обсязi.
Дочернi пiдприємства статутного капiталу не мають.
За поточний рiк товариством та його дочерними пiдприємствами отримано чистий збиток 1499 тис. грн., визнаний згiдно дiючих П(СБ)О.
В порушення П(С)БО 17 "Податок на прибуток" не розрахованi вiдстроченi податковi активи ( чи зобов'язання).
На думку аудитора, облiк власного капiталу та вiдображення його у фiнансовiй звiтностi здiйснюється згiдно вимог положень (стандартiв) бухгалтерського облiку, прийнятих в Українi . Допущенi вiдхилення вiд дiючих стандартiв значного впливу на фiнансовий результат не мали.
Майно товариства знаходиться у податковiй заставi.
4 квiтня 2006 року до ДКЦПФР подана особлива iнформацiя про змiни у персональному складi посадових осiб Товариства. Iншi дiї, якi можуть вплинути на фiнансово-господарський стан емiтента та привести до значної змiни вартостi його цiнних паперiв, протягом року не вiдбулися.
Облiк зобов'язань та розкриття iнормацiї по ним в фiнансовiй звiтностi ( крiм нествоення резерву на сплату вiдпусток) вiдповiдає вимогам затвердженого П(С)БО-11 "Зобов'язання".

Інформація про основні види товарів або послуг, що їх виробляє чи надає емітент, перспективність виробництва окремих товарів, надання послуг

Основним видом дiяльностi Товариства є виконання будiвельно-монтажних робiт, виготовлення будiвельних виробiв та матерiалiв, перевезення вантажiв, капiтальний ремонт будiвель та споруд, будiвництво автомобiльних шляхiв, проходження гiрничих виробiток та iншi. Основними замовниками ВАТ "Свердловськшахтобуд" є ДХК "Свердловантрацит", Управлiння житлово-комунального господарства, Вiддiл капiтального будiвництва мiськвиконкому, ДП "Краснодонвугiлля",шахта Самсонiвська- Захiдна Особливiстю розвитку галузi будiвництва є недостатнiсть коштiв замовникiв на проведення будiвельних та будiвельно-монтажних робiт. В останнi роки перебудови народного господарства Урядом України видiляеться недостатно коштiв на будiвництво, тому потужностi ВАТ використовуються недостатньо (5-7%).
Мала ефективнiсть використання основних засобiв пояснюється причинами:
- вiдсутнiсть достанього фронту робiт,
- несвоєчасне забеспечення матерiалами для виробництва,
- вiдсутнiсть коштiв,
- нестача квалiфiкованих кадрiв та коштiв на їх пiдготовку , особливо в дорожньо-будiвельному комплексi.
Крiм того, несвоєчасна виплата заробiтної плати рiзко знижує потужнiсть працi, використання шахтного обладнання.
Не на повну потужнiсть використовується виробництво залiзобетонних виробiв,асфальтобетону.
Асфальтобетонний завод має потужнiсть 30000 кубометрiв асфальтобетону на рiк, але i дорожньо-будiвельна технiка використовується лише на 20-30%. Основними конкурентами ВАТ "Свердловськшахтобуд" є будiвельнi управлiння ДП та ДХК "Свердловантрацит", Спецiалiзоване ремонтно-будiвельне управлiння та пiдприємства Вуглебуду, а також приватнi пiдприємства.
Пiдряди на виконання обсягiв будiвельно-монтажних робiт Товариство отримує на тендернiй основi у змаганнi з iншими державними та приватними будiвельними органiзацiями.

Інформація щодо істотних проблем, які впливають на діяльність емітента

Головною проблемою, яка негативно впливає на дiяльнiсть ВАТ, суттево погiршує результати його роботи, є проблема неплатоспроможности замовникiв за обсяги виконаних будiвельно-монтажних робiт , вiдсутнiсть фiнансування будiвництва коштами бюджету, нестача обiгових коштiв .

Інформація про факти виплати штрафів і компенсацій за порушення чинного законодавства

За поточний рiк сплачено штрафiв та пенi за несвоєчасну сплату податкiв та зборiв 282 тис. грн.

Опис обранної політики щодо фінансування діяльності емітента

Пiдприємство працює на госпрозрахунку. Кошти повинно отримувати за виконанi ним роботи, послуги.
Для нормальної дiяльностi емiтентом ведеться робота по пошуку замовникiв з достатнiм фiнасуванням та полученням авансiв при виконаннi будiвельних контрактiв.
Власнi кошти у емiтента вiдсутнi ( власний капiтал має вiд'ємне значення), тому пiдприємство є неплатоспроможним, постiйно потребує оборотних коштiв.
Коефiцiєнт загальної лiквiдностi дорiвнює 0,206 при нормальному його значеннi бiльше або рiвному 2. Це свiдчить про неможливiсть Товариства сплатити свої поточнi зобов'язання.
Через несвоєчасну сплату податкiв майно товариства знаходиться у податковiй заставi.

Інформація про вартість укладених, але ще не виконаних договорів (контрактів)

В листопадi 2006 року з iнiцiативи ш. Самсонiвська Захiдна достроково у зв'язку з недостатнiстю фiнансування було розiрвано контракт на виконання робiт по проходженню гiрничих видобуток.Iнших заключених, але не виконаних договорiв товариство не має.

Прогнози та плани щонайменше на рік про діяльність емітента

Пiдприємство планує на 2007 рiк зростання обсягiв робiт проти 2006 року в 2,8 рази i довестi їх до 10638 тис. грн., зменшити невиробничi витрати шляхом недопущення виплати штрафiв та пенi, забезпечити опередження зростання потужностi працi над зростанням заробiтної плати на 1,5-2%, висвободитись вiд зайвих земельних дiлянок, скоротити адмiнiстративнi витрати.

Інша інформація, що може бути істотною для оцінки інвестором фінансового стану та результатів діяльності емітента

Особлива iнформацiя про змiни у керiвних органах Товариства до Луганського теруправлiння ДКЦПФР подана 04.04.2006 року .
Рейтингова оцiнка емiтентом не проводилась через вiдсутнiсть коштiв, а також тому, що товариство не займає монопольне становище на ринку виконання будiвельних робiт.

Ознака рейтингового агентства 
Найменування рейтингового агентства, яке визначило рейтингову оцінку емітента протягом календарного року, що передує поданню звітуд/н 
Дата визначення рейтингової оцінки емітента 
Інформація щодо рейтингової оцінки емітента визначеної протягом календарного року, що передує поданню звітуд/н 
Ознака рейтингового агентства, яке поновило рейтингову оцінку емітента протягом календарного року, що передує поданню звіту 
Найменування рейтингового агентства, яке поновило рейтингову оцінку емітента протягом календарного року, що передує поданню звітуд/н 
Дата поновлення рейтингової оцінки емітента 
Інформація щодо рейтингової оцінки емітента поновленої протягом календарного року, що передує поданню звітуд/н