Finance.ua
Назва емітентаВIДКРИТЕ АКЦIОНЕРНЕ ТОВАРИСТВО "ЦЕНТРАЛЬНА ЗБАГАЧУВАЛЬНА ФАБРИКА "НАГОЛЬЧАНСЬКА"
Код за ЄДРПОУ00179648
Організаційно-правова формаВАТ

Опис бізнесу

Основні фактори, що впливають на діяльність емітента

Группа факторівОпис проблемСтупінь впливу на діяльність емітента*Які зміни, що прогнозуються, мають вплинути на підприємство
незначний впливсередній впливзначний вплив
ПолітичніПолiтика держави щодо пiдприємств вугiльної отраслi   Зменшення кiлькостi бюджетних асигнувань та субсидiй у вугiльну отрасль держави 
Фінансово-економічніЗмiн податкового законодавства, високий податковий тиск, вiдсутнiсть грошових коштiв у замовникiв.   Посилення податкового тиску, вiдмiна пiльг у ВЕЗ 
Виробничо-технологічніМоральний та фiзичний знос основних засобiв, вiдсутнiсть пiдготовки кадрiв   Посилення вимог щодо зменшення споживання енергоресурсiв. 
СоціальніЗменшення кiлькостi населення, та квалiфiкованих кадрiв.   Подадльше зменшення кiлькостi населення та квалiфiкованих кадрiв. 
Екологічнід/н д/нд/нд/нд/н 
ПриміткиЕкологiчнi фактори не мають суттєвого впливу на товариство.

*У відповідній графі проставляється помітка "Х".

Інформація про найбільш впливових конкурентів з основної продукції

Найменування продукції (виду продукції)*Найменування конкурентаКраїна походження конкурентаСтупінь конкуренції**
незначний впливсередній впливзначний вплив
Збагачення вугiлля Збагачувальнi фабрики ДХК "Донбасантрацит" Україна   

*До переліку заносяться дані про продукцію (товари, роботи, послуги), обсяги реалізації якої становлять 10% та більше від загального обсягу реалізації.
**У відповідній графі проставляється помітка "Х".

Інформація про основну продукцію, що виробляє (послуги, що надає) емітент

Найменування продукції (виду продукції)*Торгові марки, під якими здійснюється збут продукціїПатентний та інший правовий захист продукції (винаходи та ліцензії, які використовуються в продукції)Код товару (товарної групи) за ТНЗЕД**Одиниця виміруОбсяг виробництва в натуральних одиницяхОбсяг виробництва у грошовому виразі (у діючих цінах) (тис.грн.)Чистий доход (виручка від реалізації за звітний період) ) (тис.грн.)
Послуги з виробництва вугiльного концентрату д/н д/н д/н тис тн 1408.600 33601.000 28001.000 
Інші товари (послуги):0.000 0.000 
Усього:33601.000 28001.000 

*До переліку заносяться дані про продукцію (товари, роботи, послуги), обсяги реалізації якої становлять 10% та більше від загального обсягу реалізації (у вартісному виразі).
**ТНЗЕД - "Товарна номенклатура зовнішньоекономічної діяльності".

Інформація про сировинну базу та основні характеристики споживачів продукції (послуг) емітента та розподіл споживачів за регіонами України та зовнішніх ринках

Найменування продукції (виду продукції)*Сировинна база для виробництва (Україна, країни СНД, зарубіжжя)**Доля в загальному обсязі реалізації (за регіонами) (%)
УкраїнаКраїни СНД та БалтіїКраїни дальнього зарубіжжя
Вугiльний концентрат Україна 100.000 0.000 0.000 
Усього:100.000 0.000 0.000 

*До переліку заносяться дані про продукцію (товари, роботи, послуги), обсяги реалізації якої становлять 10% та більше від загального обсягу реалізації.
**Заповнюють емітенти, які займаються виробництвом.

Стисла історія підприємства, важливі події його розвитку

Пiдприємство ЦЗФ "Нагольчанська" було введено в дiю в 1984 роцi з проектною потужнiстю 3000 тис.тн збагачення вугiлля на рiк.
Державне вiдкрите акцiонерне товариство "Центральна збагачувальна фабрика "Нагольчанська" засновано вiдповiдно до наказу Мiнiстра вугiльної промисловостi України вiд 18.09.1996 роцi 472 шляхом перетворення державного пiдприємства ЦЗФ "Нагольчанська" у державне вiдкрите акцiонерне товариство вiдповiдно до Указу Президента України вiд 07.02.1996 р 116 "Про структурну перебудову вугiльної промисловостi".
ДВАТ "ЦЗФ "Нагольчанська" перереєстровано у ВАТ "ЦЗФ "Нагольчанська" 03.07.2002 року.

Інформація про організаційну структуру емітента

До складу ВАТ "ЦЗФ "Нагольчанська" входять наступнi структурнi пiдроздiли:
1. адмiнiстративний апарат;
2. механiчний цех;
3. електричний цех;
4. цех основного виробництва;
5. цех навантаження;
6. склад;
7. будiвельний цех;
8. адмiнiстративно-побутовий комбiнат;
9. транспортний цех.
Дочiрнiх пiдприємств та фiлiй товариство не має.

Опис обраної облікової політики

Фiнансова звiтнiсть товариства була пiдготовлена згiдно з Законом України "Про бухгалтерський облiк та фiнансову звiтнiсть в Українi" i прийнятими нацiональними стандартами бухгалтерського облiку.

Визнання та амортизацiя основних засобiв.
Основнi засоби вiдображенi в облiку за фактичними витратами на їх придбання, доставку i виготовлення. Нарахування амортизацiї основних засобiв проводилось по податковому методу, шляхом використання встановлених норм до залишкової вартостi основних засобiв.

Запаси.
Запаси включають матерiали, паливо, запчастини, товари для перепродажу, МШП на складi. Запаси облiковуються за фактичною собiвартiстю.
Списання запасiв на виробництво здiйснюється по середньозваженiй собiвартостi. Вартiсть незавершеного виробництва включає прямi витрати та виробничi накладнi витрати.
Готова продукцiя вiдображається за виробничою собiвартiстю.

Визначення грошових коштiв.
Грошовi кошти включають суму грошей в касi i депозитiв до запитання. Товариство не має iноземної валюти.

Дебiторська заборгованiсть.
Дебiторська заборгованiсть вiдображається за реальною вартiстю. Врахування безнадiйних боргiв здiйснюється у той перiод, коли керiвництво пiдприємства визначило борги як безнадiйнi.
Iнша дебiторська заборгованiсть складається iз заборгованостi, що не пов'язана з виконанням робiт i продажем продукцiї.

Визнання доходу.
Доход вiд реалiзацiї продукцiї та виконаних робiт визнається у вiдповiдностi з методом нарахувань при вiдвантаженнi продукцiї.

Податки.
Витрати на податок на прибуток включають податки, розрахованi у вiдповiдностi до чинного податкового законодавства України, з врахуванням суттєвих тимчасових рiзниць, якi були компенсованi або виникли у звiтному перiодi.
Фiнансових iнвестицiй немає.
При появi фiнансовi iнвестицiї облiковуються за собiвартiстю (короткостроковi, або довгостроковi та частка активiв незначна) або за методом участi (довгостроковi при значнiй частцi).

Витяг з аудиторського висновку

Висновок. Не висловлюючи безумовно позитивну думку, ми пiдтверджуємо, що за винятком зауважень, якi зазначенi вище i могли б вплинути, фiнансовi звiти справедливо та достовiрно вiдображають фiнансовий стан вiдкритого акцiонерного товариства <Центральна збагачувальна фабрика <Нагольчанська> станом на 31 грудня 2006 року, а також результатiв його господарської дiяльностi за рiк, що минув на зазначену дату, у вiдповiдностi до Нацiональних положень (стандартiв) бухгалтерського облiку та Закону України <Про бухгалтерський облiк та фiнансову звiтнiсть в Українi>.
Не змiнюючи нашої думки, ми звертаємо увагу до примiтки у Звiтi про фiнансовi результати , у якiй зазначається, що Товариство понесло чистий збиток в сумi 6659,0 тис.грн протягом року, що закiнчився 31.12.2006 року. На кiнець звiтного року зобов'язання в структурi всього капiталу складають 75,4%, що свiдчить про залежнiсть вiд зовнiшнiх джерел фiнансування.
На пiдставi проведеної аудиторської перевiрки у визначених обсягах ми висловлюємо думку стосовно:
- Необоротних активiв
Ми не спостерiгали за iнвентаризацiєю наявних основних засобiв станом на 01.11.2006 року, оскiльки ця дата передувала нашому призначенню аудиторами Товариства.
На нашу думку, за винятком впливу коригувань, що могли б бути потрiбними, якщо б ми були в змозi пiдтвердити кiлькiсть основних засобiв, iнформацiя про необоротнi активи, яка наведена у фiнансових звiтах, розкрита достовiрно та справедливо i вiдповiдає вимогам П(С)БО;
- Оборотних активiв
Ми не спостерiгали за iнвентаризацiєю наявних запасiв станом на 01.10.2006 року, оскiльки ця дата передувала нашому призначенню аудиторами Товариства. Облiкова полiтика Товариства передбачає нарахування резерву сумнiвних боргiв виходячи з платоспроможностi окремих дебiторiв. Станом на 31.12.2006 року Товариство має прострочену дебiторську заборгованiсть бiльше нiж 3 роки на суму 323,0 тис.грн., яка повинна бути у звiтному перiодi вiднесена на витрати.
На нашу думку , за винятком зауважень, якi зазначенi вище i могли б вплинути, iнформацiя про оборотнi активи, яка наведена у фiнансових звiтах, розкрита достовiрно, в усiх суттєвих аспектах i вiдповiдає вимогам П(С)БО;
- Зобов'язань
На нашу думку, iнформацiя про зобов'язання, яка наведена у фiнансових звiтах, розкрита справедливо та достовiрно i вiдповiдає вимогам П(С)БО 11 <Зобов'язання>;
Чистого збитку
Через нарахування резерву сумнiвних боргiв виходячи з платоспроможностi окремих дебiторiв або списання простроченої дебiторської заборгованостi отриманий чистий збиток повинен бути збiльшений на 323,0 тис.грн.
На нашу думку, за винятком зауважень, якi зазначенi вище i могли б вплинути, iнформацiя щодо отримання чистого збитку за звiтний перiод, яка наведена в фiнансових звiтах, розкрита достовiрно, в усiх суттєвих аспектах i вiдповiдає вимогам П(С)БО.
Власного капiталу
Через нарахування резерву сумнiвних боргiв виходячи з платоспроможностi окремих дебiторiв або списання простроченої дебiторської заборгованостi на кiнець 2006 року непокритий збиток необхiдно збiльшити на 323,0 тис.грн.
На нашу думку, за винятком зауважень, якi зазначенi вище i могли б вплинути, iнформацiя про власний капiтал, яка наведена в фiнансових звiтах, розкрита достовiрно, в усiх суттєвих аспектах i вiдповiдає вимогам П(С)БО.
- Статутного капiталу
Статутний капiтал ВАТ сформований згiдно iз наказом Мiнiстра вугiльної промисловостi України вiд 25.08.1999 року 410. Державi Україна в особi Мiнiстерства вугiльної промисловостi належить 49% простих iменних акцiй Товариства. Вилучений та неоплачений капiтали вiдсутнi.
На кiнець звiтного року чистi активи Товариства бiльше розмiру статутного капiталу, що вiдповiдає вимогам ст.155 <Статутний капiтал акцiонерного товариства> Цивiльного Кодексу України.
На пiдставi наданої Товариством iнформацiї за звiтний перiод дiї, якi могли б вплинути на фiнансово-господарський стан та привести до значної змiни вартостi його цiнних паперiв, не вiдбувалися.

Інформація про основні види товарів або послуг, що їх виробляє чи надає емітент, перспективність виробництва окремих товарів, надання послуг

Основним видом дiяльностi товариства є надання послуг по збагаченню вугiлля в основному на давальницькiй сировинi.
В 2006 роцi обсяг наданих послуг по збагаченню вугiлля склав 33601 тис.грн.
Виробництво даного виду продукцiї перспективно, оскiльки пiдприємство знаходиться бiля ринкiв сировини - кам'яного вугiлля, а також споживачiв - пiдприємств металургiйної промисловостi.
ВАТ "ЦЗФ "Нагольчанська" працює згiдно з укладеними договорами з шахтами ДП "Антрацитвугiлля", ЗАТ "Луганська вугiльна компанiя", а також з iншими пiдприємствами.
Основними конкурентами ВАТ "ЦЗФ "Нагольчанська" в галузi є збагачувальнi фабрики ДХК "Донбасантрацит".
Дiяльнiсть Товариства не залежить вiд сезонних змiн.

Інформація щодо істотних проблем, які впливають на діяльність емітента

Основним видом дiяльностi пiдприємства є виробництво вугiльного концентрату шляхом збагачення вугiлля. Значний вплив на дiяльнiсть емiтента має вiдсутнiсть грошових коштiв у замовникiв. Через вiдсутнiсть грошових коштiв товариство несвоєчасно замiнює виробниче обладнання, купує спецодяг для робiтникiв, виплачує заробiтну плату.
Крiм того, iстотними проблемами є:
- вiдсутнiсть квалiфiкованих спецiалiстiв ;
- моральний та фiзичний знос обладнання, устаткування;
- часта змiна податкового законодавства.

Інформація про факти виплати штрафів і компенсацій за порушення чинного законодавства

Товариство здiйснює дiяльнiсть вiдповiдно до чинного законодавства України, однак у 2006 роцi сплачено штрафiв, пенi неустойки в сумi 298 тис грн.

Опис обранної політики щодо фінансування діяльності емітента

Пiдприємство працює на госпрозрахунку, тому отримує кошти за виконанi ним роботи та реалiзовану продукцiю.
Структура капiталу Товариства у 2006 роцi становила :
власний капитал - 17531 тис.грн., або 24,58 % вiд усiєї валюти балансу;
зобов'язання товариства склали -39186 тис.грн., або 75,42%. Перевищення зобовязань над власними коштами свiдчить про недостатню фiнансову стiйкiсть товариства.
Для здiйснення виробничої дiяльностi товариство у 2006 роцi отримало короткостроковий кредит,у сумi 38 тис грн.

Інформація про вартість укладених, але ще не виконаних договорів (контрактів)

У звiтному роцi ВАТ "ЦЗФ "Нагольчанська" працювало згiдно укладених договорiв з пiдприємствами усiх форм власностi по збагаченню вугiлля в основному на давальницькiй сировинi.
Керiвництво товариства контролює виконання укладених договорiв, усi договора виконанi повнiстю.

Прогнози та плани щонайменше на рік про діяльність емітента

У 2007 роцi товариство планує збiльшити завантаження виробництва до 43,3% що дозволить переробити щонайменш 1300 тис.тн рядового вугiлля, виробити вугiльного концентрату не менше 890,5 тис.тн, збiльшити обсяг наданих послуг по збагаченню вугiлля. Товариство планує в 2007 роцi збiльшити кiлькiсть ППП до 720 осiб та отримати чистий прибуток в сумi 20540 тис.грн..

Інша інформація, що може бути істотною для оцінки інвестором фінансового стану та результатів діяльності емітента

За звiтний перiод чистий збиток склав 6659 тис грн. Загальний розмiр непокритих збиткiв складає 29465 тис грн .
Електронної пошти Товариство не має.
Даних про передплатний iндекс та тираж видання, у якому опублiкований рiчний звiт товариства за 2005 р. немає, оскiльки публiкацiя здiйснена в мережi iнтернет на сайтi finance.ua.
Загальнi збори акцiонерiв Товариства не проводились, оскiльки контрольний пакет акцiй належить державi в особi мiнистерства палива та енергетики.
Дивiденди не призначались та не виплачувались.
Даних щодо електронної пошти та WWW реєстратора немає.
Аудитор сторiнки iнтернет (WWW) не має.
Послугами зберiгача та депозитарiя товариство не користується.
Дiяльнiсть товариства лiцензуванню не пiдлягає.
Фiзичнi особи, а також посадовi особи акцiями Товариства не володiють.

Ознака рейтингового агентства 
Найменування рейтингового агентства, яке визначило рейтингову оцінку емітента протягом календарного року, що передує поданню звітуд/н 
Дата визначення рейтингової оцінки емітента 
Інформація щодо рейтингової оцінки емітента визначеної протягом календарного року, що передує поданню звітуПротягом календарного року, що передує поданню звiту, товариство рейтингову оцiнку не визначало. 
Ознака рейтингового агентства, яке поновило рейтингову оцінку емітента протягом календарного року, що передує поданню звіту 
Найменування рейтингового агентства, яке поновило рейтингову оцінку емітента протягом календарного року, що передує поданню звітуд/н 
Дата поновлення рейтингової оцінки емітента 
Інформація щодо рейтингової оцінки емітента поновленої протягом календарного року, що передує поданню звітуПротягом календарного року, що передує поданню звiту, товариство рейтингову оцiнку не поновлювало.