Finance.ua
Назва емітентаВIДКРИТЕ АКЦIОНЕРНЕ ТОВАРИСТВО "ЦЕНТРАЛЬНА ЗБАГАЧУВАЛЬНА ФАБРИКА "НАГОЛЬЧАНСЬКА"
Код за ЄДРПОУ00179648
Організаційно-правова формаВАТ

Опис бізнесу

Основні фактори, що впливають на діяльність емітента

Группа факторівОпис проблемСтупінь впливу на діяльність емітента*Які зміни, що прогнозуються, мають вплинути на підприємство
незначний впливсередній впливзначний вплив
ПолітичніПолiтика держави щдо пiдприємств вугiльної отраслi   Можливi полiтичнi змiни у зв'язку з змiнами у керiвництвi державою 
Фінансово-економічніЗмiн податкового законодавства, високий податковий тиск, вiдсутнiсть грошових коштiв у замовникiв.   не прогнозуються 
Виробничо-технологічніМоральний та фiзичний знос основних засобiв, вiдсутнiсть пiдготовки кадрiв   не прогнозуються 
Соціальнід/н д/нд/нд/нд/н 
Екологічнід/н д/нд/нд/нд/н 
ПриміткиСоцiальнi та екологiчнi фактори не мають суттєвого впливу на товариство.

*У відповідній графі проставляється помітка "Х".

Інформація про найбільш впливових конкурентів з основної продукції

Найменування продукції (виду продукції)*Найменування конкурентаКраїна походження конкурентаСтупінь конкуренції**
незначний впливсередній впливзначний вплив
Збагачення вугiлля Збагачувальнi фабрики ДХК "Донбасантрацит" Україна   

*До переліку заносяться дані про продукцію (товари, роботи, послуги), обсяги реалізації якої становлять 10% та більше від загального обсягу реалізації.
**У відповідній графі проставляється помітка "Х".

Інформація про основну продукцію, що виробляє (послуги, що надає) емітент

Найменування продукції (виду продукції)*Торгові марки, під якими здійснюється збут продукціїПатентний та інший правовий захист продукції (винаходи та ліцензії, які використовуються в продукції)Код товару (товарної групи) за ТНЗЕД**Одиниця виміруОбсяг виробництва в натуральних одиницяхОбсяг виробництва у грошовому виразі (у діючих цінах) (тис.грн.)Чистий доход (виручка від реалізації за звітний період) ) (тис.грн.)
Збагачене вугiлля д/н д/н д/н тис тн 1572.200 10144.000 10144.000 
Інші товари (послуги):0.000 0.000 
Усього:10144.000 10144.000 

*До переліку заносяться дані про продукцію (товари, роботи, послуги), обсяги реалізації якої становлять 10% та більше від загального обсягу реалізації (у вартісному виразі).
**ТНЗЕД - "Товарна номенклатура зовнішньоекономічної діяльності".

Інформація про сировинну базу та основні характеристики споживачів продукції (послуг) емітента та розподіл споживачів за регіонами України та зовнішніх ринках

Найменування продукції (виду продукції)*Сировинна база для виробництва (Україна, країни СНД, зарубіжжя)**Доля в загальному обсязі реалізації (за регіонами) (%)
УкраїнаКраїни СНД та БалтіїКраїни дальнього зарубіжжя
Збагачене вугiлля Україна 100.000 0.000 0.000 
Усього:100.000 0.000 0.000 

*До переліку заносяться дані про продукцію (товари, роботи, послуги), обсяги реалізації якої становлять 10% та більше від загального обсягу реалізації.
**Заповнюють емітенти, які займаються виробництвом.

Стисла історія підприємства, важливі події його розвитку

Пiдприємство ЦЗФ "Нагольчанська" було введено в дiю в 1984 роцi з проектною потужнiстю 3000 тис.тн збагачення вугiлля на рiк.
Державне вiдкрите акцiонерне товариство "Центральна збагачувальна фабрика "Нагольчанська" засновано вiдповiдно до наказу Мiнiстра вугiльної промисловостi України вiд 18.09.1996 роцi 472 шляхом перетворення державного пiдприємства ЦЗФ "Нагольчанська" у державне вiдкрите акцiонерне товариство вiдповiдно до Указу Президента України вiд 07.02.1996 р 116 "Про структурну перебудову вугiльної промисловостi".
ДВАТ "ЦЗФ "Нагольчанська" перереєстровано у ВАТ "ЦЗФ "Нагольчанська" 03.07.2002 року за 04051885Ю0010133.

Інформація про організаційну структуру емітента

До складу ВАТ "ЦЗФ "Нагольчанська" входять наступнi структурнi пiдроздiли:
1. адмiнiстративний апарат;
2. механiчний цех;
3. електричний цех;
4. цех основного виробництва;
5. цех навантаження;
6. склад;
7. будiвельний цех;
8. адмiнiстративно-побутовий комбiнат;
9. транспортний цех.
Дочiрнiх пiдприємств та фiлiй товариство не має.

Опис обраної облікової політики

Фiнансова звiтнiсть товариства була пiдготовлена згiдно з Законом України "Про бухгалтерський облiк та фiнансову звiтнiсть в Українi" i прийнятими нацiональними стандартами бухгалтерського облiку.

Визнання та амортизацiя основних засобiв.
Основнi засоби вiдображенi в облiку за фактичними витратами на їх придбання, доставку i виготовлення. Нарахування амортизацiї основних засобiв проводилось по податковому методу, шляхом використання встановлених норм до залишкової вартостi основних засобiв.

Запаси.
Запаси включають матерiали, паливо, запчастини, товари для перепродажу, МШП на складi. Запаси облiковуються за фактичною собiвартiстю.
Списання запасiв на виробництво здiйснюється по середньозваженiй собiвартостi. Вартiсть незавершеного виробництва включає прямi витрати та виробничi накладнi витрати.
Готова продукцiя вiдображається за виробничою собiвартiстю.

Визначення грошових коштiв.
Грошовi кошти включають суму грошей в касi i депозитiв до запитання. Товариство не має iноземної валюти.

Дебiторська заборгованiсть.
Дебiторська заборгованiсть вiдображається за реальною вартiстю. Врахування безнадiйних боргiв здiйснюється у той перiод, коли керiвництво пiдприємства визначило борги як безнадiйнi.
Iнша дебiторська заборгованiсть складається iз заборгованостi, що не пов'язана з виконанням робiт i продажем продукцiї.

Визнання доходу.
Доход вiд реалiзацiї продукцiї та виконаних робiт визнається у вiдповiдностi з методом нарахувань при вiдвантаженнi продукцiї.

Податки.
Витрати на податок на прибуток включають податки, розрахованi у вiдповiдностi до чинного податкового законодавства України, з врахуванням суттєвих тимчасових рiзниць, якi були компенсованi або виникли у звiтному перiодi.

Витяг з аудиторського висновку

На нашу думку, за виключенням того, що ми не спостерiгали за iнвентаризацiєю товарно-матерiальних цiнностей в 2003 роцi, так як були запрошенi в якостi аудиторiв Товариства в 2004 роцi та пiдтвердити дебiторську заборгованiсть iз-за обмеження часу, а також зауважень, вказаних у роздiлах 4.1 "Стан бухгалтерського облiку", 4.3. "Облiк оборотних активiв", 4.4 "Облiк довгострокових та поточних зобов'язань", 4.6 "Облiк фiнансових результатiв", фiнансовi звiти об'єктивно, у всiх суттєвих аспектах, вiдображають фiнансовий стан ВАТ ЦЗФ "Нагольчанська" на 31 грудня 2003 року, а також результати його господарської дiяльностi та рух грошових коштiв за рiк, який закiнчився на вказану дату, у вiдповiдностi з нацiональними стандартами бухгалтерського облiку.

Інформація про основні види товарів або послуг, що їх виробляє чи надає емітент, перспективність виробництва окремих товарів, надання послуг

Основним видом дiяльностi товариства є надання послуг по збагаченню вугiлля в основному на давальницькiй сировинi.

В 2003 роцi збагачено вугiлля 1572,2тис.тн на суму 10144 тис.грн.

Виробництво даного виду продукцiї перспективно, оскiльки пiдприємство знаходиться бiля ринкiв сировини - кам'яного вугiлля, а також споживачiв - пiдприємств металургiйної промисловостi.
ВАТ "ЦЗФ "Нагольчанська" працює згiдно з укладеними договорами з шахтами "Комсомольська", "Крепенська", "iм.50 рокiв Сов.України", "iм.Фрунзе", а також з iншими пiдприємствами.
Основними конкурентами ВАТ "ЦЗФ "Нагольчанська" в галузi є збагачувальнi фабрики ДХК "Донбасантрацит".

Інформація щодо істотних проблем, які впливають на діяльність емітента

Основним видом дiяльностi пiдприємства є виробництво вугiльного концентрату шляхом збагачення вугiлля. Значний вплив на дiяльнiсть емiтента має вiдсутнiсть грошових коштiв у замовникiв. Через вiдсутнiсть грошових коштiв товариство несвоєчасно замiнює виробниче обладнання, купує спецодяг для робiтникiв, виплачує заробiтну плату.
Крiм того, iстотними проблемами є:
- вiдсутнiсть квалiфiкованих спецiалiстiв ;
- моральний та фiзичний знос обладнання, устаткування;
- часта змiна податкового законодавства.

Інформація про факти виплати штрафів і компенсацій за порушення чинного законодавства

Товариство здiйснює дiяльнiсть вiдповiдно до чинного законодавства України, однак у 2003 роцi сплачено штрафiв, пенi неустойки в сумi 1456 тис грн.

Опис обранної політики щодо фінансування діяльності емітента

Пiдприємство працює на госпрозрахунку, тому отримує кошти за виконанi ним роботи та реалiзовану продукцiю.
Структура капiталу Товариства у 2003 роцi становила :
власний капитал - 26872 тис.грн., або 55,71 % вiд усiєї валюти балансу;
зобов'язання товариства склали - 11613,9 тис.грн., або 44,29%. Перевищення власних коштiв понад позиковими свiдчить про фiнансову стiйкiсть товариства.
Для здiйснення виробничої дiяльностi товариство отримало короткостроковий кредит,у сумi 300 тис грн.

Інформація про вартість укладених, але ще не виконаних договорів (контрактів)

У звiтному роцi ВАТ "ЦЗФ "Нагольчанська" працювало згiдно укладених договорiв з пiдприємствами усiх форм власностi по збагаченню вугiлля в основному на давальницькiй сировинi.

Керiвництво товариства контролює виконання укладених договорiв, усi договора виконанi повнiстю.

Прогнози та плани щонайменше на рік про діяльність емітента

У 2004 роцi товариство планує переробити щонайменш 1600 тис.тн рядового вугiлля, виробити вугiльного концентрату не менше 750 тис.тн, збiльшити обсяг наданих послуг по збагаченню вугiлля. Товариство планує в 2004 роцi отримати прибуток в сумi 400 тис.грн..

Інша інформація, що може бути істотною для оцінки інвестором фінансового стану та результатів діяльності емітента

Протягом року отриманi чистий збиток у сумi 7861 тис грн, загальний розмiр непокритих збиткiв складає 19548 тис грн або 40,5% валюти балансу.