Finance.ua
Назва емітентаВiдкрите акцiонерне товариство "Державна холдингова компанiя "Донбасвуглезбагачення"
Код за ЄДРПОУ00176644
Організаційно-правова формаВАТ

Опис бізнесу

Основні фактори, що впливають на діяльність емітента

Группа факторівОпис проблемСтупінь впливу на діяльність емітента*Які зміни, що прогнозуються, мають вплинути на підприємство
незначний впливсередній впливзначний вплив
Політичніполiтична нестабiльнiсть   змiни не прогнозуються 
Фінансово-економічнінеплатоспроможнiсть замовникiв, податковий прес   реформування податкового законодавства 
Виробничо-технологічнінезабеспечення у повному обсязi сировиною, матерiалами пiдприємств, якi входять до складу холдингу   пiдняття промисловостi на Українi 
Соціальніне достатнiй рiвень оплати працi   економiчне зростання в державi 
Екологічнізабруднення оточуючого середовища   прийняття екологiчного законодавства 
ПриміткиЗ наведенних данних можливо зробити висновок, що основними факторами, якi впливають на дiяльнiсть емiтента є фiнансово-економiчнi та виробничо- технологiчнi.

*У відповідній графі проставляється помітка "Х".

Інформація про найбільш впливових конкурентів з основної продукції

Найменування продукції (виду продукції)*Найменування конкурентаКраїна походження конкурентаСтупінь конкуренції**
незначний впливсередній впливзначний вплив
д/в впливових конкурентiв не має д/в   

*До переліку заносяться дані про продукцію (товари, роботи, послуги), обсяги реалізації якої становлять 10% та більше від загального обсягу реалізації.
**У відповідній графі проставляється помітка "Х".

Інформація про основну продукцію, що виробляє (послуги, що надає) емітент

Найменування продукції (виду продукції)*Торгові марки, під якими здійснюється збут продукціїПатентний та інший правовий захист продукції (винаходи та ліцензії, які використовуються в продукції)Код товару (товарної групи) за ТНЗЕД**Одиниця виміруОбсяг виробництва в натуральних одиницяхОбсяг виробництва у грошовому виразі (у діючих цінах) (тис.грн.)Чистий доход (виручка від реалізації за звітний період) ) (тис.грн.)
Iнформацiйно-консультацiйнi послуги д/в д/в д/в д/в 0.000 573.600 478.000 
оптова торгiвля вугiллям д/в д/в д/в д/в 0.000 5912.400 4927.000 
Iншi товари (послуги ) :     0.000 0.000 0.000 
Інші товари (послуги):0.000 0.000 
Усього:6486.000 5405.000 

*До переліку заносяться дані про продукцію (товари, роботи, послуги), обсяги реалізації якої становлять 10% та більше від загального обсягу реалізації (у вартісному виразі).
**ТНЗЕД - "Товарна номенклатура зовнішньоекономічної діяльності".

Інформація про сировинну базу та основні характеристики споживачів продукції (послуг) емітента та розподіл споживачів за регіонами України та зовнішніх ринках

Найменування продукції (виду продукції)*Сировинна база для виробництва (Україна, країни СНД, зарубіжжя)**Доля в загальному обсязі реалізації (за регіонами) (%)
УкраїнаКраїни СНД та БалтіїКраїни дальнього зарубіжжя
Послуги Україна 100.000 0.000 0.000 
Усього:100.000 0.000 0.000 

*До переліку заносяться дані про продукцію (товари, роботи, послуги), обсяги реалізації якої становлять 10% та більше від загального обсягу реалізації.
**Заповнюють емітенти, які займаються виробництвом.

Стисла історія підприємства, важливі події його розвитку

Вiдкрите акцiонерне товариство "Державна холдингова компанiя" Донбассвуглезбагачення"створене наказом Мiнiстра вугiльної промисловостi України вiд 16 сiчня 1997р. 9 на базi вiдкритого акцiонерного товариства "Донецьквуглезбагачення" вiдповiдно до Законiв України "Про пiдприємництво", "Про пiдприємства в Українi", "Про господарськi товариства", Указiв Президента України вiд 11 травня 1994р. 224 "Про холдинговi компанiї, що створюються в процесi корпоратизацiї та приватизацiї", вiд 7 лютого1996р. 116 "Про структурну перебудову вугiльної промисловостi" шляхом об'єднання у статутному фондi контрольних пакетiв акцiй дочiрнiх пiдприємств та iнших активiв. Вiдповiдно до наказу Мiнiстра палива та енергетики України 692 вiд 26 грудня 2001р. ВАТ "ДХК "Донбасвуглезбагачення" є правонаступником ВАТ"ДХК "Укрвуглересурс-сервiс"(м.Київ, вул. Б.Хмельницького,4 ). Щоб бiльш ефективнiше здiйснювати управлiння господарською дiяльнiстю дочiрнiх пiдприємств,якi розташованi на територiї Донецької областi, для формування ефективних та органiзацiйних зв'язкiв мiж ними, ВАТ "ДХК "Донбасвуглезбагачення" зареєстровано у мiстi Донецьк.
На данний момент компанiя належить до сфери управлiння Мiнiстерства вугiльної промисловостi України вiдповiдно до Указiв Президента вiд 25.07.2005р. 1123 "Про заходи щодо вдосконалення державного управлiння вугiльною прмисловiстю", вiд 05.10.2005р. 1417 "Питання Мiнiстерства вугiльної прмисловостi України", розпорядження Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 01.10.2005р. 417-р "Про передачу цiлiсних майнових комплексiв державних пiдприємств та повноважень з управлiння корпоративними правами держави щодо господарських товариств".

Інформація про організаційну структуру емітента

ВАТ ДХК "Донбасвуглезбагачення" розташоване за адресою:83000,м.Донецьк,вул.Постишева,60.
ВАТ ДХК "Донбасвуглезбагачення" здiйснює управлiння господарською дiяльнiстю дочiрнiх пiдпрємств до складу яких входять:
-ДВАТ "ЦЗФ "Дзержинська",
-ДВАТ"Автобаза "Донецьквуглезбагачення",
-ДВАТ "ЦЗФ"Горлiвська" ,
-ВАТ "ЦЗФ"Октябрьська",
-ВАТ "ЦЗФ" Добропiльська",
-ДВАТ "УМТЗТЗП "Донецьквуглезбагачення".
Всi пiдприємства є самостiйними юридичними особами. Кожне дочiрнє пiдприємство має самостiйний та зведений баланс,розрахунковий рахунок в банку, печатку та бланки зi своєю назвою.
Предметом дiяльностi ВАТ ДХК "Донбасвуглезбагачення" є також торговельно - посередницька дiяльнiсть яку здiйснює комерцiйний вiддiл Товариства.

Опис обраної облікової політики

ВАТ обрало облiкову полiтику у вiдповiдностi з Законом України 96-ХIV "Пробухгалтерський облiк та фiнансову звiтнiсть в Українi" вiд 16.07.99р. Фiнансова звiтнiсть складена у нацiональнiй валютi-гривнi.За звiтний рiк фiнансова звiтнiсть товариства була пiдготовлена вiдповiдно до наказу Мiнiстерства фiнансiв України щодо складу та порядку заповнення рiчного звiту пiдприємства. За П(С)БО звiтний перiод складає календарний рiк. Баланс вiдображає фактичну вартiсть майнового стану ВАТ з урахуванням зносу основних засобiв, малоцiнних та швидкозношуваних предметiв, нематерiальних активiв. Знос основних фондiв нараховується прямолiнiйним методом.Основнi засоби вiдображенi в облiку за фактичними витратами на їх придбання,доставку, встановлення, спорудження i виготовлення.Вартiсна оцiнка малоцiнних необоротних активiв встановлена пiдприємством у розмiрi вiд 300 до 1000грн. i строком експлуатацiї бiльше 1 року.Для даної групи матерiальних активiв встановлений метод нарахування амортизацiї-100%. вартостi у перший мiсяць використання.Нематерiальнi активи на пiдприємствi - це вартiсть придбаних прав на використання комп'ютерних програм.Знос нараховується прямолiнiйним методом.Термiн корисного використання нематерiальних активiв встановлено 3 роки. Запаси ВАТ включають сировину та матерiали, МШП на складi.Запаси облiковуються за собiвартiстю.Собiвартiсть запасiв включає витрати на придбання. Грошовi кошти включають суму грошей у касi та на розрахунковому рахунку. Дебiторська заборгованiсть вiдображається за реальною вартiстю.Дебiторська заборгованiсть за товари, послуги включає заборгованiсть за реалiзованi в кредит товари, наданi послуги.Дебiторська заборгованiсть дочiрнiх пiдприємств враховується як внутрiшня.Iнша дебiторська заборгованiсть складається iз заборгованостi, що не пов'язана з продажем продукцiї та наданням послуг.Згiдно облiкової полiтики створення резерву сумнiвних боргiв на пiдприємствi не передбачено. Зобов'язання виникають тiльки тодi,коли актив отриманий чи коли пiдприємство укладає безвiдмовну угоду придбати актив.Зобов'язання вiдображаються у балансi за умови,що його оцiнка може бути достовiрно визначена та iснує ймовiрнiсть зменшення економiчних вигод у майбутньому, в наслiдок його погашення. У бухгалтерському облiку зобов'язання росподiляються на довгостроковi,(термiном погашення бiльше 1 року) та поточнi. Дохiд вiд реалiзацiї продукцiї визначається у вiдповiдностi з методом нарахувань при вiдвантаженнi.Дохiд вiд надання послуг вiдображається коли надання послуг здiйснено. Принципами складання бухгалтерської звiтностi є:
1.Безперервнiсть функцiнування пiдприємства.
2.Постiйнiсть методiв,застосовуємих у бухгалтерському облiку.
3.Визнання та вiдображення в облiкi доходiв здiйснюється вiдповiдно з вимогами П(С)БО-15"ДОХIД" на основi принципу нарахування та вiдповiдностi.
4. Визнання та вiдображення в облiкi витрат здiйснюється вiдповiдно з вимогами П(С)БО-16"ВИТРАТИ" на основi принципу нарахування та вiдповiдностi.
5.Облiк витрат та доходiв вiдображаються у тому звiтному перiодi,в якому вони мали мiсце бути.

Витяг з аудиторського висновку

Вiдповiдно до умов договору Аудиторською фiрмою "Юз-Аудiт" у формi товариства з обмеженою вiдповiдальнiстю здiйснена аудиторська перевiрка фiнансової звiтностi ВАТ "ДХК "Донбасвуглезбагачення" за 2006рiк.Вiдповiдальнiсть за подану iнформацiю несе керiвництво пiдприємства. Обов'язком аудиторiв є висловлення думки щодо цих фiнансових звiтiв на пiдставi проведеного аудиту.
Аудиторська фiрма "Юз-Аудiт" у формi товариства з обмеженою вiдповiдальнiстю провела аудиторську перевiрку згiдно з Мiжнародними стандартами аудиту. Цi стандарти зобов'язують планувати та виконувати аудит таким чином, щоб забезпечити достатню впевненiсть у тому , що фiнансова звiтнiсть не мiстить суттєвих викривлень. Аудит передбачає вивчення, на вибiрковiй основi, документiв, що пiдтверджують суми та вiдомостi, якi розкритi у фiнансових звiтах. Аудиторська перевiрка включає також оцiнку застосованих принципiв бухгалтерского облiку та значних оцiнок керiвництва i загального оформлення фiнансової звiтностi. Ми вважаємо, що проведений нами аудит надає нам достатню пiдставу для висловлення нашої думки.
Як концептуальну основу для пiдготовки цих фiнансових звiтiв товариство використовує вимоги українського законодавства вiдносно органiзацiї бухгалтерського облiку, а саме: вимоги Закону України "Про бухгалтерський облiк та фiнансову звiтнiсть в Українi" 996-XIV вiд 16.07.99р., вимоги нацiональних положень(стандартiв) бухгалтерського облiку, а також вимоги iнших нормативних документiв з питань органiзацiї бухгалтерського облiку в Українi
На думку аудиторiв, подана фiнансова звiтнiсть складена вiдповiдно до Закону України "Про бухгалтерський облiк та фiнансову звiтнiсть в Українi" 996-ХIY вiд 16.07.99р. (iз змiнами та доповненнями), Нацiональних Положень (Стандартiв) бухгалтерського облiку та справедливо й достовiрно вiдображає фактичний фiнансовий стан ВАТ ДХК "Донбасвуглезбагачення" на 31.12.2006 року.

Інформація про основні види товарів або послуг, що їх виробляє чи надає емітент, перспективність виробництва окремих товарів, надання послуг

ВАТ ДХК створено з метою органiзацiї виробничо-господарської дiяльностiпо формуванню ринку збереження виробничої кооперацiї у видобутку,переробцi та збагаченнi вугiлля,отримання прибуткiв та реалiзацiї на їх основi соцiально-економiчних iнтересiв акцiонерiв та трудового колективу.Товариство здiйснює управлiння господарською дiяльнiстю дочiрнiх пiдприємств, координує, а також здiйснює постiйне iнформацiйне та консультацiйно-довiдкове обслуговування їх. ВАТ також надає посередницькi послуги при купiвлi-продажу вугiлля та послуг по переробцi.Обсяг реалiзацiї послуг та вугiлля в порiвняннi з 2006 роком зменшився на 18828,0тис.грн.,вiдповiдно i чистий дохiд зменшився на 15690,0 тис.грн.Головною причиною таких незадовiльних результатiв у звiтному роцi є значне зменшення ринку збуту вугiлля,а також зменшення укладених угод на поставку вугiлля.
Товариство в основному надає консультацiйно-довiдковi послуги своїм дочiрнiм пiдприємствам.Торговельно-посередницьку дiяльнiсть по продажу вугiлля та послуг по збагаченню вугiлля здiйснює у межах України.Основними клiєнтами є :ДП "Добропiльвугiлля",ТОВ "Днiпроенерго", ПП "Iнтеграцiя", .
Iноземна валюта за вугiльний концентрат та послуги на розрахунковий рахунок не поступала.
Весь облiк здiйснюється в гривнях.
Дiяльнiсть емiтента пов'язана з пiдприємствами вугiльної промисловостi,тому що шахти-це постачальники сировини для збагачування.Вугiльна галузь знаходиться у дуже поганому станi пов'язаному з полiтичними та економiчними подiями в Українi.Частина шахт закрилась, що привело до недопостачанню сировини збагачувальним фабрикам- дочiрнiм пiдприємствам ВАТ ДХК "Донбасвуглезбагачення". Крiм цього, частiше негативними факторами розвитку галузi виступають загально-державнi особливостi, тобто: непостiйна фiнансово-економiчна,полiтична сiтуацiя, податкова полiтика.
Конкурентiв на регiональному рiвнi ВАТ ДХК "Донбасвуглезбагачення"не має ,тому що вона є єдиною холдинговою компанiєю вуглезбагачувальних фабрик Донецької областi.

Інформація щодо істотних проблем, які впливають на діяльність емітента

Iстотнi проблеми,якi впливають на дiяльнiсть-це:
1.Економiко-полiтична нестабiльнiсть;
2.Неплатоспроможнiсть клiєнтiв;
3.Наявнiсть значної частки дебiторської заборгованостi,тобто товариство надто повiльно отримує сплату за рахунками;
4.Зниження якостi вугiлля,що постачається;
5.З боку законодавства дiє жорска податкова полiтика;
6.ВАТ ГХК прямо залежить вiд нестабiльної роботи дочiрнiх пiдприємств,а вони, в свою чергу, вiд вугiльної промисловостi в цiлому.

Інформація про факти виплати штрафів і компенсацій за порушення чинного законодавства

На протязi 2006р. компанiєю сплачено штрафiв у розмiрi 40.0 тис грн., у т.ч.:
- 30,0 тис.грн. - Пенсiйному фонду по акту перевiрки за несвоєчасну виплату зарплати,
- 8,0 тис.грн. - Укрзалiзницi за несвоєчасну подачу i уборку вагонiв,
- 2,0 тис.грн. - за несвоєчасну сплату ПДВ.

Опис обранної політики щодо фінансування діяльності емітента

Емiтент находиться на госпрозрахунку.Фiнансування з бюджету у 2006 роцi не було.Фiнансування своєї дiяльностi здiйснюється своїми коштами.
Фахiвцями пiдприємства проведено аналiз фiнансової стiйкостi пiдприємствав.
Показники фiнансової стiйкостi:
1. Коефiцiєнт платоспроможностi (автономiї)
Вважається, що загальна сума заборгованостi не повинна перевищувати суму власних джерел фiнансування. Це позначає, що якщо коефiцiєнт фiнансової незалежностi бiльше 0.5, то фiнансування дiяльностi за рахунок залучених засобiв здiйснюється в допустимих межах.
На початок року - 0.97
На кiнець року - 0.95
З наведеного видно, що доля власного капiталу у структурi пасива балансу на кiнець року становить 95%.Це вказує на достатню фiнансову стiйкiсть пiдприємства i є його позитивною характеристикою.
Таким чином., пiдприємство на кiнець року є фiнансово стiйким.
2. Коефiцiєнт маневреностi власного капiталу
Чим вище коефiцiєнт маневреностi, тим бiльше можливостей для пiдприємства у використання власного капiталу у фiнансуваннi поточної дiяльностi
На початок року - 0.02
На кiнець року - - 0.03
Власний капiтал товариства не використовується для фiнансування поточної дiяльностi
3. Коефiцiєнт забеспеченостi власними оборотними засобами
Характеризує забезпечення поточної дiяльностi власними оборотними засобами.Нормативне значення бiлше 0,1 На початок року - 0.63
На кiнець року - - 0.57
Товариство на кiнець року не забеспечене власними оборотними засобами.
4. Коефiцiєнт фiнансування
На початок року - 0,03
На кiнець року - 0,05
Значення показника на кiнець року характеризує залежнiсть пiдприємства вiд залучених засобiв.
Фахiвцями пiдприємства проведено аналiз лiквiдностi пiдприємства (коефiцiєнт покриття, коефiцiєнт швидкої лiквiдностi, коефiцiєнт абсолютної лiквiдностi).
З аналiзу показникiв лiквiдностi зроблено висновок,що на кiнець звiтного перiоду усi три коефiцiєнта знаходиться за межами, визначеними нормативом.Це вказує на незадовiльний стан платоспроможностi пiдприємства. Пiдприємство є потенцiйним банкрутом.
Вартiсть чистих активiв товариства за рiк зменшилась на 4770,0тис.грн. з 26899,0тис.грн. до 22129,0тис.грн. Цей показник менше нiж статутний капiтал, що суперечить вимогам статтi 155 ЦКУ.
За звiтний перiод пiдсумок активу баланса зменшився на 4489.0 тис. грн. з 27745,0 тис. грн. до 23256,0 тис. грн.Це свiдчить про скорочення пiприємством господарського обороту i є негативною характеристикою господарської дiяльностi.
За звiтний перiод заємний капiтал збiльшився на 281.0 тис. грн. з 846.0 тис. грн. до 1127.0 тис. грн.
На початок i кiнець звiтного перiоду компанiя мала нестачу грошових коштiв.Причому на кiнець звiтного перiоду ця нестача ще збiльшилась.
У звiтному перiодi збиток товариства порiвняно з попереднiм роком збiльшився на 683,0 тис.грн. з 388.0 тис.грн. до 1071.0 тис.грн. ,тобто на 63,7%. Це свiдчить про неефективну роботу пiдприємства.
Згiдно проведеного аналiзу фiнансово-господарської дiяльностi фахiвцями вiдмiчено, що пiдпрємство має кризисне фiнансове становище. Товариство не забезпечено власними фiнансовими ресурсами, якi можуть бути використанi для погашення поточних зобов'язань.
Фiнансовий стан товариства не стабiльний та , в основному, залежний вiд зовнiшнiх джерел.

Інформація про вартість укладених, але ще не виконаних договорів (контрактів)

Довгострокових договорiв у емiтента не має.Всi договори короткостроковi, якi товариство намагається своєчасно виконувати.Товариство i у наступному буде спiвпрацьовувати зi своїми основними постiйними клiєнтами. На 2007 рiк були укладенi договори на iнформацiйно-консультацiйнi послуги з дочiрнiми пiдприємствами компанiї. Вартiсть укладених договорiв є комерцiйною таємницею товариства.

Прогнози та плани щонайменше на рік про діяльність емітента

Сподiваємося, що приняття податкового кодексу, а також державне фiнансування вугiльної галузi приведе до економiчного зростання ДХК та його дочiрнiх пiдприємств.
Стосовно прогнозiв,то стан товариства у довгостроковому перiодi,звичайно,залежить вiд конструктивних рiшень загальнодержавних,загальногалузевих проблем. Пiдприємство сподiвається на економiчне зростання у державi , а також i в вугiльнiй галузi. Вiдносно до планiв,пiдприємство буде продовжувати виконання договорiв,пов'язаних з розширенням iнформацiйно-консультацiйних послуг та по реалiзацiї вугiлля. Пiдприємство сподiвається,що у наступному роцi зросте обсяг добутку вугiлля на шахтах та об'єм виробництва на збагачувальних фабриках,дочiрнiх пiдприємствах ВАТ "ДХК "донбасвуглезбагачення"

Інша інформація, що може бути істотною для оцінки інвестором фінансового стану та результатів діяльності емітента

Сподiваємося, що приняття податкового кодексу, а також державне фiнансування вугiльної галузi приведе до економiчного зростання товариства.
Особистих iскiв на пiдприємствi у звiтному роцi не було.
Звiт за 2005 рiк був розташований на сайтi: FINANCE.UA 26 травня 2006 р.

Ознака рейтингового агентства 
Найменування рейтингового агентства, яке визначило рейтингову оцінку емітента протягом календарного року, що передує поданню звітуд/в 
Дата визначення рейтингової оцінки емітента 
Інформація щодо рейтингової оцінки емітента визначеної протягом календарного року, що передує поданню звітуд/в 
Ознака рейтингового агентства, яке поновило рейтингову оцінку емітента протягом календарного року, що передує поданню звіту 
Найменування рейтингового агентства, яке поновило рейтингову оцінку емітента протягом календарного року, що передує поданню звітуд/в 
Дата поновлення рейтингової оцінки емітента 
Інформація щодо рейтингової оцінки емітента поновленої протягом календарного року, що передує поданню звітуд/в