Finance.ua
Назва емітентаВАТ "Центральна збагачувальна фабрика "Колосникiвська"
Код за ЄДРПОУ00176584
Організаційно-правова формаВАТ

Опис бізнесу

Основні фактори, що впливають на діяльність емітента

Группа факторівОпис проблемСтупінь впливу на діяльність емітента*Які зміни, що прогнозуються, мають вплинути на підприємство
незначний впливсередній впливзначний вплив
ПолітичніНестабiльне полiтичне становище.   Змiни не прогнозуються. 
Фінансово-економічніНесплатопроможнiсть замовникiв (шахт).   Пiдвищення фiнансово- економiчного стану в країнi в цiлому. 
Виробничо-технологічніЗношене обладнання, вiдсутнiсть нових технологiй.   Закупiвля нового обладнання, впровадження нових технологiй. 
СоціальніНизька заробiтна платня.   Зменшення податкiв на фонд оплати працi. 
ЕкологічніСкладування вiдходiв на вiдкритих площадках i викиди в атмосферу забруднюючих речовин.   Природоохороннi заходи можуть проводитись при наявностi бюджетного фiнансування. 
Примітки

*У відповідній графі проставляється помітка "Х".

Інформація про найбільш впливових конкурентів з основної продукції

Найменування продукції (виду продукції)*Найменування конкурентаКраїна походження конкурентаСтупінь конкуренції**
незначний впливсередній впливзначний вплив
Вугiльний концентрат ВАТ ЦЗФ "Пролетарська" Україна   
Вугiльний концентрат ЦЗФ "Чумакiвська" Україна   
Вугiльний концентрат ЦЗФ "Антрацит" Україна   

*До переліку заносяться дані про продукцію (товари, роботи, послуги), обсяги реалізації якої становлять 10% та більше від загального обсягу реалізації.
**У відповідній графі проставляється помітка "Х".

Інформація про основну продукцію, що виробляє (послуги, що надає) емітент

Найменування продукції (виду продукції)*Торгові марки, під якими здійснюється збут продукціїПатентний та інший правовий захист продукції (винаходи та ліцензії, які використовуються в продукції)Код товару (товарної групи) за ТНЗЕД**Одиниця виміруОбсяг виробництва в натуральних одиницяхОбсяг виробництва у грошовому виразі (у діючих цінах) (тис.грн.)Чистий доход (виручка від реалізації за звітний період) ) (тис.грн.)
Вугiльний концентрат немає немає немає тис. т 1326.358 32168.000 26807.000 
Iншi товари (послуги ) :     0.000 0.000 0.000 
Інші товари (послуги):0.000 0.000 
Усього:32168.000 26807.000 

*До переліку заносяться дані про продукцію (товари, роботи, послуги), обсяги реалізації якої становлять 10% та більше від загального обсягу реалізації (у вартісному виразі).
**ТНЗЕД - "Товарна номенклатура зовнішньоекономічної діяльності".

Інформація про сировинну базу та основні характеристики споживачів продукції (послуг) емітента та розподіл споживачів за регіонами України та зовнішніх ринках

Найменування продукції (виду продукції)*Сировинна база для виробництва (Україна, країни СНД, зарубіжжя)**Доля в загальному обсязі реалізації (за регіонами) (%)
УкраїнаКраїни СНД та БалтіїКраїни дальнього зарубіжжя
Вугiльний концентрат Україна 100.000 0.000 0.000 
Усього:100.000 0.000 0.000 

*До переліку заносяться дані про продукцію (товари, роботи, послуги), обсяги реалізації якої становлять 10% та більше від загального обсягу реалізації.
**Заповнюють емітенти, які займаються виробництвом.

Стисла історія підприємства, важливі події його розвитку

ВАТ "ЦЗФ "Колосникiвська" розташована на територiї Гiрницького р-ну м. Макiївки. Введена в експлуатацiю у березнi 1959 р. Проектна потужнiсть по переробцi рядового вугiлля на момент вводу складала 600 тис. т на рiк. Пiсля реконструкцiї у 1969 р. виробнича потужнiсть зросла до 900 тис. т на рiк. Впровадження нової технологiї дозволило довести виробничу потужнiсть до 1450 тис. т на рiк.
Виробничу дiяльнiсть фабрика почала на самостiйному балансi у складi тр-ту "Радянськвугiлля". С 1962 р. по 1996 р. пiдприємство знаходилось у складi об'єднання "Донецьквуглезбагачення". З сiчня 1997 р. по вересень 1999 р. - у складi ДХК "Макiїввугiлля". З жовтня 1999 р. по грудень 2000 р. - у складi ДП "Донецьквуглепереробка" ВАТ ДХК "Укрвуглересурс-сервiс". З сiчня 2001 р. - у складi ДХК "Макiїввугiлля".
За виконання наказу Президента України вiд 07.02.96 р. 116 "Про структурну перебудову вугiльної промисловостi", наказу мiнiстра вугiльної промисловостi 522 вiд 11.10.96 р. "Про утворення державних вiдкритих акцiонерних товариств" пiдприємство "ЦЗФ "Колосникiвська" було реформовано. По наказу Донеццького РВ ФДМ України 1-ДПК вiд 14.02.02 р. пiдприємство перетворено у вiдкрите акцiонерне товариство.

Інформація про організаційну структуру емітента

Товариство має у своєму складi:
- основне виробництво;
- адмiнiстрацiя;
- склади;
- механiчнi майстернi;
- транспортний цех;
- дiльниця збагачення (сита, грохоти, конвейєри, центрифуги);
- електроцех.
В технологiчний комплекс фабрики входять:
- приймальне вiддiлення - ями привозного вугiлля, з мiсцевої шахти конвейєром;
- дробильно-сортировочне вiддiлення;
- головний корпус, в якому зосереджене обладнання по збагаченню, сушiнню готової продукцiї та погрузка її в залiзничнi вагони.
Фiлiй та дочiрнiх пiдприємств товариство не має.

Опис обраної облікової політики

Товариство обрало облiкову полiтику у вiдповiдностi з законом України 96-XIV "Про бухгалтерський облiк та фiнансову звiтнiсть в Українi" вiд 16.07.99р. Фiнансова звiтнiсть складена у нацiональнiй валютi - гривнi.
Фiнансова звiтнiсть товариства була пiдготовлена за 2005 р. вiдповiдно до Положень (стандартiв) бухгалтерського облiку, затверджених наказами Мiнiстерства фiнансiв України.
За ПСБО звiтний перiод складає календарний рiк. Передбачається також складання промiжної звiтностi (квартальної та мiсячної) нарастаючим пiдсумком з початку року.
Баланс вiдображає фактичну вартiсть майнового стану товариства з урахуванням зносу основних засобiв, малоцiннi та швидкозношуванi предмети, нематерiальнi активи. Знос нараховується прямолiнiйним методом.
У статтi "Незавершене будiвництво" вiдображається вартiсть незавершених капiтальних iнвестицiй в будiвництво, виготовлення, реконструкцiю, модернизацiю, придбання необоротних активiв, а також авансовi платежi для фiнансування капiтального будiвництва.
Основнi засоби вiдображенi в облiку за фактичними витратами на їх придбання, доставку, встановлення, спорудження i виготовлення з урахуванням сум декiлькох обов'язкових дооцiнок, якi було проведено за рiшенням КабМiну України у зв'язку з iнфляцiєю, починаючи з 1992 р.
Данi українського бухгалтерського облiку не дозволяють визначити iсторичну собiвартiсть об'єктiв основних засобiв або її справедливу вартiсть (реальну ринкову вартiсть), як вимагають ПСБО. Iндексацiї балансової вартостi основних фондiв проводились згiдно з механiзмом та iндексами, встановленими державними органами. Загальнi для всiх пiдприємств iндекси, що були визначенi Мiнiстерством статистики, не могли привести облiкову вартiсть об'єктiв основних засобiв у вiдповiдностi до їх реальної ринкової вартостi. До основних засобiв вiдносяться видатки на незакiнченi роботи.
Строк амортизацiї нематерiальних активiв визначається строком їх корисного життя. Амортизацiя нараховується прямолiнiйним методом.
Запаси включають сировину та матерiали МШП на складi. Запаси облiковуються за собiвартiстю. Собiвартiсть запасiв включає витрати на придбання.
Матерiальнi цiнностi, якi не мають реалiзацiйної вартостi, не визнанi активами.
Довгостроковi фiнансовi iнвестицiї вiдображають фiнансовi iнвестицiї на перiод бiльше одного року, а також iнвестицiї, якi не можуть бути реалiзованi у будь-який момент.
Довгострокова дебiторська заборгованiсть показує заборгованiсть фiзичних та юридичних осiб, яка буде погашена пiсля 12 мiсяцiв с дати баланса.
Дебiторська заборгованiсть вiдображається за реальною вартiстю. Дебiторська заборгованiсть за товари, роботи, послуги включає заборгованiсть за реалiзованi в кредит продукцiю, товари, наданi послуги. Iнша дебiторська заборгованiсть складається iз заборгованостi, що не пов'язана з продажем продукцiї та наданням послуг.
Доход вiд реалiзацiї продукцiї визначається у вiдповiдностi з методом нарахувань при вiдвантаженнi продукцiї. Доход вiд надання послуг вiдображається, коли надання послуг здiйснено.
Витрати майбутнiх перiодiв вiдображають витрати, якi мали мiсце на протязi поточного або минулих звiтних перiодiв, але вiдносяться до наступних звiтних перiодiв.
Витрати на податок на прибуток включають податки, розрахованi у вiдповiдностi до дiючого податкового законодавства України.
Грошовi кошти включають суму грошей у касi, на поточних та iнших рахунках в банках.
Додатково вкладений капiтал вiдображає суму, на яку вартiсть реалiзацiї вилучених акцiй перевищує їх номiнальну вартiсть.
Iнший додатковий капiтал вiдображає суму дооцiнки необоротних активiв, вартiсть необоротних активiв, безкоштовно одержаних вiд iнших юридичних та фiзичних осiб та iнши види додаткового капiталу.
У статтi "Векселя виданi" вiдображається сума заборгованостi, на яку пiдприємство видало векселя пiд забезпечення робiт, послуг кредиторiв.
Стаття "Кредиторська заборгованiсть за товари, роботи, послуги" вiдображає суму заборгованостi постачальникам та пiдрядчикам за матерiальнi цiнностi, виконанi роботи та послуги.
Принципами складання бухгалтерської звiтностi є:
1. Безперервнiсть функцiонування пiдприємства.
2. Постiйнiсть методiв, застосовуємих у бухгалтерському облiку.
3. Облiк витрат та доходiв вiдображаються у тому звiтному перiодi, у якому вони мали мiсце.

Витяг з аудиторського висновку

Вiдповiдно до умов договору аудиторською фiрмою ТОВ "Юз-Аудiт" здiйснена аудиторська перевiрка фiнансової звiтностi ВАТ "ЦЗФ "Колосникiвська" за 2005 р. Вiдповiдальнiсть за подану iнформацiю несе керiвництво товариства. Обов'язком аудиторiв є висловлення думки щодо цих фiнансових звiтiв на пiдставi проведеного аудиту.
Аудиторська фiрма ТОВ "Юз-Аудiт" провела аудиторську перевiрку згiдно з Мiжнародними стандартами аудиту. Цi стандарти зобов'язують планувати та виконувати аудит таким чином, щоб забезпечити достатню впевненнiсть у тому, що фiнансова звiтнiсть не мiстить суттєвих викривлень. Аудит передбачає вивчення на вибiрковiй основi документiв, що пiдтверджують суми та вiдомостi, якi розкритi у фiнансових звiтах. Аудиторська перевiрка включає також оцiнку застосованих принципiв бухгалтерського облiку та значних оцiнок керiвництва i загального оформлення фiнансової звiтностi. Аудитори вважають, що проведений ними аудит надає їм достатню пiдставу для висловлення їхньої думки. Аудитори не спостерiгали за проведенням рiчної iнвентаризацiї активiв та зобов'язань, тому що ця дата передувала початку аудиторської перевiрки. Аудитори не змогли перевiрити кiлькiсть товарно-матерiальних запасiв за допомогою iнших аудиторських процедур.
Як концептуальну основу для пiдготовки цих фiнансових звiтiв товариство використовує вимоги українського законодавства вiдносно органiзацiї бухгалтерського облiку, а саме: вимоги Закону України "Про бухгалтерський облiк та фiнансову звiтнiсть в Українi" 996-XIV вiд 16.07.99р., вимоги нацiональних положень(стандартiв) бухгалтерського облiку, а також вимоги iнших нормативних документiв з питань органiзацiї бухгалтерського облiку в Українi.
На думку Аудиторської фiрми "Юз-Аудiт" у формi ТОВ, за винятком коригувань (при наявностi таких), якi могли б стати необхiдними, якби вони змогли перевiрити кiлькiсть товарно-матерiальних запасiв, в цiлому фiнансова звiтнiсть складена вiдповiдно до Закону України "Про бухгалтерський облiк та фiнансову звiтнiсть в Українi" 996-ХIY вiд 16.07.99р. (iз змiнами та доповненнями), Нацiональних Положень (Стандартiв) бухгалтерського облiку в Українi на пiдставi даних бухгалтерського облiку та справедливо й справедливо й достовiрно вiдображає фактичний фiнансовий стан ВАТ "ЦЗФ "Колосникiвська" на 31.12.2005р.

Інформація про основні види товарів або послуг, що їх виробляє чи надає емітент, перспективність виробництва окремих товарів, надання послуг

Проектна потужнiсть фабрики - 600 тис. т по переробцi рядового вугiлля. Методом отсадки збагачуються класи 0.5 - 13 мм та 13 - 100 мм. Методом флотацiї збагачується клас - 0 - 0.5 мм. Зараз фабрика збагачує вугiлля марок "К", "ОС", "Т" з глибиною збагачення до 0.0 мм. Зольнiсть 30-40%. Виробничо встановлена потужнiсть 1450 тис. т на рiк.
Отриманий доход:
- 2003 р. - 32267 тис. грн.;
- 2004 р. - 19549 тис. грн.;
- 2005 р. - 32168 тис. грн.
Було перероблено рядового вугiлля:
2003 р. - 1396.3 тис. т;
2004 р. - 1498.5 тис. т;
2005р. - 1326.358 тис. т.
Товариство переробило вугiлля у 2005 р. на 103.9% вiд плану. Зольнiсть концентрату 8.8% (план - 8.4%). Дiяльнiсть товариства не залежить вiд сезонних змiн. Вугiлля поставляється i переробляється круглий рiк. Товариство має змогу збiльшити кiлькiсть переробки вугiлля у концентрат, потужностi фабрики дозволяють це зробити. Якщо шахти-постачальники вугiлля збiльшать поставку вугiлля, фабрика буде бiльше переробляти. Основний ринок збуту вугiльної продукцiї - Україна. На внутрiшньому ринку реалiзується 100% продукцiї товариства.

Основнi клiєнти фабрики, якi привозять вугiлля для переробки :
ш-та iм. Кiрова; ш-та "Ясинiвська-Глибока"; ш-та iм. Бажанова, ш-та "Красноармiйська-Захiдна".
Вугiлля, яке поставляють шахти, є власнiстю шахт-постачальникiв. Вироблений вугiльний концентрат також є власнiстю шахт, реалiзують його шахти. Товариство вiдноситься до вугiльної галузi, яка знаходиться у скрутному становищi. Це пов'язано з економiко-полiтичною ситуацiєю в країнi, з закриттям багатьох шахт. Через це зменшився обсяг сировинної бази фабрики. Недопостачання вугiлля на фабрику для його збагачення (рiчна потужнiсть забезпечена на 90% вiд планової) та незабезпечення в повному обсязi матерiально-технiчними ресурсами - це головнi проблеми товариства. Пiдприємство вiдчуває труднощi iз впровадженням нових технологiй.

Товариство вiдноситься до вугiльної галузi, яка знаходиться у скрутному становищi. Це пов'язано з економiко-полiтичною ситуацiєю в країнi, з закриттям багатьох шахт. Через це зменшився обсяг сировинної бази фабрики. Недопостачання вугiлля на фабрику для його збагачення (рiчна потужнiсть забезпечена на 91% вiд планової) та незабезпечення в повному обсязi матерiально-технiчними ресурсами - це головнi проблеми товариства. Пiдприємство вiдчуває труднощi iз впровадженням нових технологiй.
Оскiльки основними замовниками є вугiльно-видобувнi пiдприємства основною проблемою є неспроможнiсть шахт своєчасно розрахуватись за збагачене вугiлля.

Така сфера дiяльностi товариства як збагачення вугiлля належить до досить конкурентного середовища.
Основним конкурентом є ВАТ "ЦЗФ "Пролетарська". Це товариство має бiльшу потужнiсть виробництва. Але зольнiсть вугiлля ВАТ "ЦЗФ "Колосникiвська" вiдрiзняється вiд зольностi вугiлля конкурента. Зольнiсть залежить вiд якостi поставленого рядового вугiлля. Зольнiсть концентрату товариства - 8.8%. Зольнiсть ВАТ "ЦЗФ "Пролетарська" - 8.1%.
Обсяги виробництва ВАТ "ЦЗФ "Чумакiвська" i "ЦЗФ "Антрацит" не дозволяють їм впливово конкурувати з товариством.

Інформація щодо істотних проблем, які впливають на діяльність емітента

Iстотнi проблеми фабрики - це тi, що стосуються всiєї вугiльної промисловостi:
- високий рiвень оподаткування та санкцiй за несвоєчасну сплату податкiв;
- несплатопроможнiсть клiєнтiв;
- неможливiсть впровадження сучасних енергозберiгальних технологiй (через вiдсутнiсть коштiв).

Інформація про факти виплати штрафів і компенсацій за порушення чинного законодавства

На протязi звiтного перiоду товариство сплатило 36 тис. грн. штрафiв, а саме:
- за невиконання плану перевезень - 17.3 тис. грн.;
- транспортний податок - 0.8 тис. грн.;
- екологiчнi - 1.4 тис. грн.;
- штрафи по валютi - 15.3 тис. грн.;
- соцстрах - 1.2 тис. грн.

Опис обранної політики щодо фінансування діяльності емітента

Товариство знаходиться на самофiнансуваннi та на госпрозрахунку. Протягом звiтного перiоду фiнансування з бюджету не здiйснювалось. Протягом року, згiдно iнвестицiйним зобов'язанням , товариство одержало грошовi кошти вiд акцiонерiв у сумi 2531тис. грн., у т.ч.:
-вiд ТОВ "Енергоуправлiння"- 2051тис.грн.
- вiд ТОВ "Енергоiмпекс" - 480 тис.грн.
За оцiнками фахiвцiв можна зробити висновок.
Розрахованi коефiцiєнти лiквiдностi свiдчать, що за станом на 31.12.2005 р. товариство при проведенi розрахункiв з дебiторами не здатне погасити всi борговi зобов'язання. Також за рахунок грошових коштiв короткостроковi зобов'язання не можуть бути сплаченi.
Доля власного капiталу у стуктурi пасива балансу на кiнець року становить лише 6%. Це вказує на недостатню фiнансову стiйкiсть товариства, тобто фiнансування здiйснюється, в основному, за рахунок залучених коштiв.
Згiдно проведеного аналiзу фiнансово-господарської дiяльностi можливо вiдмiтити, що товариство не достатньо забезпечено власними фiнансовими ресурсами, якi можуть бути використанi для погашення поточних зобов'язань. Фiнансовий стан товариства не достатньо стабiльний та , в основному, залежний вiд зовнiшнiх джерел.

Інформація про вартість укладених, але ще не виконаних договорів (контрактів)

Договори товариство заключає на протязi року по мiрi надходження замовникiв. Виконуються вони своєчасно. Усi заключенi угоди мають поточний характер.
Товариство на майбутнiй рiк має договори на поставку вугiлля на переробку на суму 1450 тис. грн. Товариство має надiю отримати вiд своєї дiяльностi 29580 тис. грн.

Прогнози та плани щонайменше на рік про діяльність емітента

Для якiсного обслуговування шахт по збагаченню рядового вугiлля необхiдно замiнити основнi збагачувальнi машини. У найближчi роки обсяг виробництва буде нарощуватись i розмiр переробуки повинен вирости за рахунок збiльшення добичi рядового вугiлля шахт-постачальникiв.
Товариство намагається поетапно виконати реконструкцiю i переобладнання свого виробництва.

Інша інформація, що може бути істотною для оцінки інвестором фінансового стану та результатів діяльності емітента

Звiт за 2004 р. був розташований на сайтi www.corporation.com.ua 31 травня 2005 р.
На загальних зборах акцiонерiв, якi вiдбулися 14 квiтня 2006р. був призначений новий директор, голова правлiння - Марин Олег Миколайович.
У зв'язку з великими збитками було вирiшено дивiденти не нараховувати i не сплачувати.

Ознака рейтингового агентства 
Найменування рейтингового агентства, яке визначило рейтингову оцінку емітента протягом календарного року, що передує поданню звітуд/н 
Дата визначення рейтингової оцінки емітента 
Інформація щодо рейтингової оцінки емітента визначеної протягом календарного року, що передує поданню звітуд/н 
Ознака рейтингового агентства, яке поновило рейтингову оцінку емітента протягом календарного року, що передує поданню звіту 
Найменування рейтингового агентства, яке поновило рейтингову оцінку емітента протягом календарного року, що передує поданню звітуд/н 
Дата поновлення рейтингової оцінки емітента 
Інформація щодо рейтингової оцінки емітента поновленої протягом календарного року, що передує поданню звітуд/н