Finance.ua
Назва емітентаВАТ "ЦЗФ "Октябрська" ДП ВАТ "ДХК "Донбасвуглезбагачення"
Код за ЄДРПОУ00176549
Організаційно-правова формаВАТ

Опис бізнесу

Основні фактори, що впливають на діяльність емітента

Группа факторівОпис проблемСтупінь впливу на діяльність емітента*Які зміни, що прогнозуються, мають вплинути на підприємство
незначний впливсередній впливзначний вплив
ПолітичніНестабiльнiсть полiтичного становища.   Змiни не прогнозуються. 
Фінансово-економічніНеплатоспроможнiсть товариства.   Пiдвищення фiнансово- економiчного стану в країнi в цiлому. 
Виробничо-технологічніНезабезпеченнiсть в повному обсязi матерiальними ресурсами.   Повернення стабiльностi зв'язкiв. 
СоціальніНизький рiвень заробiтної платнi.   Поновлення платоспроможностi пiдприємств, зменшення податкiв на фонд оплати працi. 
ЕкологічніТяжке екологiчне становище.   Створення ефективного природоохоронного законодавства. 
ПриміткиЗ наведенних данних можливо зробити висновок, що основними факторами, якi впливають на дiяльнiсть емiтента є фiнансово-економiчнi та виробничо- технологiчнi.

*У відповідній графі проставляється помітка "Х".

Інформація про найбільш впливових конкурентів з основної продукції

Найменування продукції (виду продукції)*Найменування конкурентаКраїна походження конкурентаСтупінь конкуренції**
незначний впливсередній впливзначний вплив
Збагачення вугiлля ВАТ "ЦЗФ "Добропiльська" Україна   

*До переліку заносяться дані про продукцію (товари, роботи, послуги), обсяги реалізації якої становлять 10% та більше від загального обсягу реалізації.
**У відповідній графі проставляється помітка "Х".

Інформація про основну продукцію, що виробляє (послуги, що надає) емітент

Найменування продукції (виду продукції)*Торгові марки, під якими здійснюється збут продукціїПатентний та інший правовий захист продукції (винаходи та ліцензії, які використовуються в продукції)Код товару (товарної групи) за ТНЗЕД**Одиниця виміруОбсяг виробництва в натуральних одиницяхОбсяг виробництва у грошовому виразі (у діючих цінах) (тис.грн.)Чистий доход (виручка від реалізації за звітний період) ) (тис.грн.)
Збагачення вугiлля Г ДГ немає немає тис. т 2192.000 26081.000 21734.000 
Iншi товари (послуги ) :     0.000 0.000 0.000 
Інші товари (послуги):0.000 0.000 
Усього:26081.000 21734.000 

*До переліку заносяться дані про продукцію (товари, роботи, послуги), обсяги реалізації якої становлять 10% та більше від загального обсягу реалізації (у вартісному виразі).
**ТНЗЕД - "Товарна номенклатура зовнішньоекономічної діяльності".

Інформація про сировинну базу та основні характеристики споживачів продукції (послуг) емітента та розподіл споживачів за регіонами України та зовнішніх ринках

Найменування продукції (виду продукції)*Сировинна база для виробництва (Україна, країни СНД, зарубіжжя)**Доля в загальному обсязі реалізації (за регіонами) (%)
УкраїнаКраїни СНД та БалтіїКраїни дальнього зарубіжжя
Збагачення вугiлля Україна 100.000 0.000 0.000 
Усього:100.000 0.000 0.000 

*До переліку заносяться дані про продукцію (товари, роботи, послуги), обсяги реалізації якої становлять 10% та більше від загального обсягу реалізації.
**Заповнюють емітенти, які займаються виробництвом.

Стисла історія підприємства, важливі події його розвитку

ЦЗФ "Октябрьська" була вiдбудована по проекту iнститута "Днiпрошахт" та введена в експлуатацiю 28 грудня 1961 р.
Державне вiдкрите акцiонерне товариство "Центральна збагачувальна фабрика "Октябрьська", дочiрнє пiдприємство вiдкритого акцiонерного товариства "Державна холдiнгова компанiя "Укрвуглересурс-сервiс" засновано згiдно з наказами Мiнiстра вугiльної промисловостi України вiд 12.09.1996 р. 441 та 479 вiд 04.10.1999 р. шляхом перетворення державного пiдприємства ЦЗФ "Октябрьська".
Згiдно наказу Мiнiстерства палива та енергетики України вiд 26.12.2001 р. 692 товариство перейменоване у ВАТ "ЦЗФ "Октябрьська" ДП ВАТ ДХК "Донбасвуглезбагачення".

Інформація про організаційну структуру емітента

Товариство складається з:
- основне виробництво (будiвля ЦЗФ, центрифуги, конвейєра, грохота);
- адмiнiстрацiя;
- склади;
- механiчнi майстернi;
- транспортний цех;
- електроцех.
Товариство не має фiлiй та дочiрнiх пiдприємств.

Опис обраної облікової політики

ВАТ обрало облiкову полiтику у вiдповiдностi з Законом України 96-ХIV "Про бухгалтерський облiк та фiнансову звiтнiсть в Українi" вiд 16.07.99р. Фiнансова звiтнiсть складена у нацiональнiй валютi-гривнi. За звiтний рiк фiнансова звiтнiсть товариства була пiдготовлена вiдповiдно до наказу Мiнiстерства фiнансiв України щодо складу та порядку заповнення рiчного звiту пiдприємства. За П(С)БО звiтний перiод складає календарний рiк. Баланс вiдображає фактичну вартiсть майнового стану ВАТ з урахуванням зносу основних засобiв, малоцiнних та швидкозношуваних предметiв, нематерiальних активiв. Знос основних фондiв нараховується податковим методом. Основнi засоби вiдображенi в облiку за фактичними витратами на їх придбання,доставку, встановлення, спорудження i виготовлення.Вартiсна оцiнка малоцiнних необоротних активiв встановлена пiдприємством у розмiрi вiд 300 до 1000 грн. i строком експлуатацiї бiльше 1 року. Для даної групи матерiальних активiв встановлений метод нарахування амортизацiї - 100% вартостi у перший мiсяць використання. Нематерiальнi активи на пiдприємствi - це вартiсть придбаних прав на використання комп'ютерних програм. Знос нараховується прямолiнiйним методом. Термiн корисного використання нематерiальних активiв встановлено 3 роки. Запаси ВАТ включають сировину та матерiали, МШП на складi. Запаси облiковуються за собiвартiстю. Собiвартiсть запасiв включає витрати на придбання. Грошовi кошти включають суму грошей у касi та на розрахунковому рахунку. Дебiторська заборгованiсть вiдображається за реальною вартiстю. Дебiторська заборгованiсть за товари, послуги включає заборгованiсть за реалiзованi в кредит товари, наданi послуги. Дебiторська заборгованiсть дочiрнiх пiдприємств враховується як внутрiшня. Iнша дебiторська заборгованiсть складається iз заборгованостi, що не пов'язана з продажем продукцiї та наданням послуг. Згiдно облiкової полiтики створення резерву сумнiвних боргiв на пiдприємствi не передбачено. Зобов'язання виникають тiльки тодi, коли актив отриманий чи коли пiдприємство укладає безвiдмовну угоду придбати актив. Зобов'язання вiдображаються у балансi за умови, що його оцiнка може бути достовiрно визначена та iснує ймовiрнiсть зменшення економiчних вигод у майбутньому, в наслiдок його погашення. У бухгалтерському облiку зобов'язання росподiляються на довгостроковi (термiном погашення бiльше 1 року) та поточнi. Дохiд вiд реалiзацiї продукцiї визначається у вiдповiдностi з методом нарахувань при вiдвантаженнi. Дохiд вiд надання послуг вiдображається коли надання послуг здiйснено. Принципами складання бухгалтерської звiтностi є:
1. Безперервнiсть функцiонування пiдприємства.
2. Постiйнiсть методiв,застосовуємих у бухгалтерському облiку.
3. Визнання та вiдображення в облiку доходiв здiйснюється вiдповiдно з вимогами П(С)БО-15"ДОХIД" на основi принципу нарахування та вiдповiдностi.
4. Визнання та вiдображення в облiку витрат здiйснюється вiдповiдно з вимогами П(С)БО-16"ВИТРАТИ" на основi принципу нарахування та вiдповiдностi.
5. Облiк витрат та доходiв вiдображаються у тому звiтному перiодi, в якому вони мали мiсце бути.

Витяг з аудиторського висновку

В результатi проведення робiт методом вибiркової перевiрки первiсної документацiї у веденнi бухгалтерського та оперативного облiку встановленi деякi некоректностi, про якi керiвництво товариства проiнформовано, проте цi некоректностi справляють обмежений вплив на становище в цiлому i не перекручують iстиннiсть загальної картини фiнансового стану за 2006 р.
Вiдповiдно до умов договору аудиторською фiрмою ТОВ "Юз-Аудiт" здiйснена аудиторська перевiрка фiнансової звiтностi ВАТ "ЦЗФ "Октябрьська" за 2006 р. Вiдповiдальнiсть за подану iнформацiю несе керiвництво товариства. Обов'язком аудиторiв є висловлення думки щодо цих фiнансових звiтiв на пiдставi проведеного аудиту.
Аудиторська фiрма ТОВ "Юз-Аудiт" провела аудиторську перевiрку згiдно з Мiжнародними стандартами аудиту. Цi стандарти зобов'язують планувати та виконувати аудит таким чином, щоб забезпечити достатню впевненнiсть у тому, що фiнансова звiтнiсть не мiстить суттєвих викривлень. Аудит передбачає вивчення на вибiрковiй основi документiв, що пiдтверджують суми та вiдомостi, якi розкритi у фiнансових звiтах. Аудиторська перевiрка включає також оцiнку застосованих принципiв бухгалтерського облiку та значних оцiнок керiвництва i загального оформлення фiнансової звiтностi. Аудитори вважають, що проведений ними аудит надає їм достатню пiдставу для висловлення їхньої думки. Аудитори не спостерiгали за проведенням рiчної iнвентаризацiї активiв та зобов'язань, тому що ця дата передувала початку аудиторської перевiрки. Аудитори не змогли перевiрити кiлькiсть товарно-матерiальних запасiв за допомогою iнших аудиторських процедур.
Як концептуальну основу для пiдготовки цих фiнансових звiтiв товариство використовує вимоги українського законодавства вiдносно органiзацiї бухгалтерського облiку, а саме: вимоги Закону України "Про бухгалтерський облiк та фiнансову звiтнiсть в Українi" 996-XIV вiд 16.07.99р., вимоги нацiональних положень(стандартiв) бухгалтерського облiку, а також вимоги iнших нормативних документiв з питань органiзацiї бухгалтерського облiку в Українi.
На думку Аудиторської фiрми "Юз-Аудiт" у формi ТОВ, за винятком коригувань (при наявностi таких), якi могли б стати необхiдними, якби вони змогли перевiрити кiлькiсть товарно-матерiальних запасiв, в цiлому фiнансова звiтнiсть складена вiдповiдно до Закону України "Про бухгалтерський облiк та фiнансову звiтнiсть в Українi" 996-ХIY вiд 16.07.99р. (iз змiнами та доповненнями), Нацiональних Положень (Стандартiв) бухгалтерського облiку в Українi на пiдставi даних бухгалтерського облiку та справедливо й справедливо й достовiрно вiдображає фактичний фiнансовий стан ВАТ "ЦЗФ "Октябрьська" станом на 31.12.2006р.

Інформація про основні види товарів або послуг, що їх виробляє чи надає емітент, перспективність виробництва окремих товарів, надання послуг

Проектна потужнiсть фабрики - 1200 тис. тонн по переробцi рядового вугiлля iз зольнiстю 19.5%, глибина збагачення - 0.5 мм. Фабрика двухсекцiйна. Зараз глибину збагачення доведено до 0 мм. Виробничо встановлена потужнiсть 2400 тис. т в рiк. Фабрика збагачує вугiлля марок "Г" i "ДГ".
Зольнiсть вугiлля, яке поступає на фабрику для збагачення, коливається вiд 30 до 53%.
Обсяг виробництва товариства становить:
2003 р. - 2625.1 тис. т на суму 25380 тис. грн.;
2004 р. - 2658 тис. т на суму 33326 тис. грн.;
2005 р. - 2686 тис. т на суму 28254 тис. грн.;
2006 р. - 2192 тис. т. на суму 26081 тис. грн.
Товариство у 2006 р. переробило вугiлля 104.2% до плану. Вiд встановленої потужностi - 91.3%. Собiвартiсть послуг по переробцi склала 9.92 грн. за 1 т. Випуск концентрату у звiтному перiодi склав 1446.8 тис. т, що становить 105.9% до плану. Зольнiсть концентрату - 22.6%.
Вiд сезонних змiн дiяльнiсть товариства не залежить. Товариство може переробляти i бiльше рядового вугiлля, якщо шахти будуть бiльше замовляти. Потужностей у товариства досить.

Основний ринок збуту вугiльної продукцiї - Україна. Основними клiєнтами є шахти ДХК "Добропiллявугiлля", у тому числi:
- шахта "Новодонецька";
- шахта "Бiлозiрська";
- шахта "Бiлецька";
- шахта "Алмазна".
Вугiлля, яке поставляють шахти, є власнiстю шахт-постачальникiв. Вироблений вугiльний концентрат також є власнiстю шахт, реалiзують його шахти. Товариство має доходи тiльки вiд переробки вугiлля у концентрат.
Товариство вiдноситься до вугiльної галузi, яка знаходиться у скрутному становищi. Це пов'язано з економiко-полiтичною ситуацiєю в країнi, з закриттям багатьох шахт. Через це зменшився обсяг сировинної бази фабрики. Недопостачання вугiлля на фабрику для його збагачення та незабезпечення в повному обсязi матерiально-технiчними ресурсами - це головнi проблеми товариства. Пiдприємство вiдчуває труднощi iз впровадженням нових технологiй.
Оскiльки основними замовниками є вугiльно-видобувнi пiдприємства основною проблемою є неспроможнiсть шахт своєчасно розрахуватись за збагачене вугiлля.
У зв'язку з великим зносом основних фондiв на пiдприємствах вугiльної галузi для нормального функцiонування цих пiдприємств виникає необхiднiсть у видiленнi додаткових коштiв на ремонт i переозброєння основних фондiв. Крiм цього, у зв'язку зi збiльшенням вартостi флотореагентiв, матерiалiв, запчастин, електроенергiї, також потрiбнi додатковi кошти. Таким чином, пiдприємствам потрiбна державна пiдтримка, але у звiтному роцi центральнi збагачувальнi фабрики допомогу вiд держави не отримували.
Також негативно впливають на дiяльнiсть товариства загально-державнi особливостi, а саме: постiйнi фiнансово-економiчнi змiни, полiтична ситуацiя, податкова полiтика.
Така сфера дiяльностi як збагачення вугiлля належить до досить конкурентного середовища. Основний конкурент товариства - ВАТ "ЦЗФ "Добропiльська". Але потреби на продукцiю фабрики "Октябрьська" досить високi. Зольнiсть виробляємого концентрату товариства вiдрiзняється вiд зольностi конкурента. При нормi зольностi у 2006 р. 19,6% товариство виробляє вугiлля з зольнiстю 18,9%. ВАТ "ЦЗФ "Добропiльська" при нормi зольностi 13,4% фактично має зольнiсть 10.2%.


Інформація щодо істотних проблем, які впливають на діяльність емітента

Iстотнi проблеми фабрики - це тi, що стосуються всiєї вугiльної промисловостi:
- високий рiвень оподаткування та санкцiй за несвоєчасну сплату податкiв;
- неплатоспроможнiсть клiєнтiв;
- неможливiсть впровадження сучасних енергозберiгальних технологiй (через вiдсутнiсть коштiв).

Інформація про факти виплати штрафів і компенсацій за порушення чинного законодавства

За звiтний перiод товариство сплатило штрафи на суму 283 тис. грн., а саме:
- невиконання планiв перевезень - 68 тис. грн.;
- за несвоєчасну сплату податкiв - 35 тис. грн.;
- пенсiйний фонд - 2 тис. грн.;
- фонд соц. страхування - 5 тис. грн.;
- штрафи за рiшенням суду Львiвської залiзницi - 103 тис. грн.;
- фонд iнвалiдiв - 70 тис. грн.

Опис обранної політики щодо фінансування діяльності емітента

Товариство знаходиться на самофiнансуваннi та на госпрозрахунку. Протягом звiтного перiоду фiнансування з бюджету не здiйснювалось. Одержано вiд одного з акцiонерiв цiльове фiнансування (200,0тис. грн.) на охорону працi. Фахiвцями проведено аналiз господарської дiяльностi пiдприємства за 2006 рiк, згiдно якого виявлено наступне:
За звiтний перiод пiдсумок активу баланса зменшився на 6719.0 тис. грн. з 34262.0 тис. грн. до 27543.0 тис. грн., що становить 19.6% вiд пiдсумку активу баланса на початок року. Це свiдчить про скорочення пiприємством господарського обороту i є негативною характеристикою господарської дiяльностi. В структурi активiв пiдприємства необоротнi активи займають 60.1%. Це свiдчить про "важку" структуру активiв i вказує на значнi накладнi видатки та велику чутливiсть до змiн виручки.
Коефицiент зносу основних засобiв пiдприємства на кiнець звiтного перiоду становить - 0.569. Це свiдчить про задовiльний стан основних засобiв. Це пiдтверджується також тим фактом, що коефiцiєнт оновления у звiтному роцi 0.041 значно превищує коєфiцiент вибуття 0.01, що свiдчить про те, що пiприємство веде певну роботу по оновленню своїх основних засобiв.
Вартiсть запасiв за звiтний перiод зросла на 1663.0 тис.грн. з 5638.0 тис.грн. на початок звiтного перiоду до 7301.0 тис.грн. на кiнець звiтного перiоду. Темп зростання складає 129.5 % вiд вартостi запасiв на початок звiтного перiоду. У той же час собiвартiсть реалiзованої продукцiї зменшилась на 98.95 %. Зростання запасiв при зменшеннi собiвартостi реалiзованої продукцiї свiдчить про ненормований рiст запасiв.
За звiтний перiод власний капiтал збiльшився на 223.0 тис. грн. з 12894.0 тис. грн. до 13117.0 тис. грн., що становить 1.7% вiд розмiру власного капiталу на початок року.
Частка власного капiталу у структурi пасива балансу становить 47.6 %. Це вказує на недостатню фiнансову стiйкiсть пiдприємства i вказує на його залежнiсть вiд заємного капiталу.
Але питома вага власного капiталу в структурi пасивiв пiдприємства за звiтний перiод збiльшилась з 37.6 % до 47.6%, тобто на 10. %. Це свiдчить про зростання фiнансової стiйкостi пiдприємства.
При проведеннi аналiзу платоспроможностi пiдприємства за даними балансу на кiнець звiтного перiоду зроблено висновок, що товариство має ознаки критичної неплатоспроможнiстi. Це пiдтверджується значеннями розрахованих коефiцiєнтiв:
1. Показник поточної платоспроможностi: -14407.00 тис.грн. (нормативне значення: бiльше нуля)
2. Коефiцiєнт забезпечення власними оборотнiми засобами: -0.31 (нормативне значення: не менш 0.1)
3. Коефiцiєнт покриття забов'язань: 0.76 (нормативне значення: не менш 1.5)
4. Чистий прибуток(збуток): 30.00 тис.грн. (нормативне значення: бiльше нуля)
Фахiвцями пiдприємства було також проведено аналiз показникiв лiквiдностi.
Отриманi значення коефiцiєнтiв покриття показують, що на початок i на кiнець року на кожну одиницю короткострокових зобов'язань приходилося вiдповiдно 0.8 i 0.76 грошових одиниць оборотних засобiв. Значення коефiцiєнта покриття на початок та кiнець року не має необхiдного значення.
Коефiцiєнт абсолютної лiквiдностi також не має достатнього значення. Отже за рахунок грошових коштiв короткостроковi зобов'язання не можуть бути негайно сплаченi. Це вказує на незадовiльний стан платоспроможностi пiдприємства. З аналiзу видно, що i на початок, i на кiнець звiтного перiоду пiдприємство мало кризисне фiнансове становище.
Товариство для фiнансування поточної дiяльностi не має чистого оборотного капiталу.
Але вартiсть чистих активiв за рiк збiльшилась с 12894,0тис.грн. до 13117,0 тис.грн.
За оцiнками фахiвцiв згiдно проведеного аналiзу зроблено такий висновок, що пiдприємство ще не достатньо забеспечене власними фiнансовими ресурсами, якi можуть бути використанi для погашення поточних зобов'язань. Фiнансовий стан товариства ще не достатньо стабiльний, та в основному залежний вiд зовнiшнiх джерел.

Інформація про вартість укладених, але ще не виконаних договорів (контрактів)

Товариство працює на умовах укладання короткотермiнових договорiв. Договора по збагаченню вугiлля виконуються своєчасно. Товариство i надалi збирається працювати iз своїми основними клiєнтами. На 2007 р. товариство уклало договори:
- Авдiївський завод ЗБК - поставка продукцiї;
- ТОВ "Абрис - Плюс" - поставка вугiлля;
- "Ресурсенерготрейд" - поставка вугiльної продукцiї;
- ТОВ "Днепросервiс" - поставка рядового вугiлля.

Прогнози та плани щонайменше на рік про діяльність емітента

Товариство буде продовжувати виконання договорiв, планiв, пов'язаних з розширенням виробництва, пiдвищенням рентабельностi виробництва.
Товариство у 2007 р. збирається переробити 2040 тис. т вугiлля на суму 20400 тис. грн.

Інша інформація, що може бути істотною для оцінки інвестором фінансового стану та результатів діяльності емітента

Звiт за 2005р. був розташований на сайтi www.finance.ua 26 травня 2006 р.
На загальних зборах , якi вiдбулися 08.04.06р., було переобрано члена правлiння Пушкарьова В.М.

Ознака рейтингового агентства 
Найменування рейтингового агентства, яке визначило рейтингову оцінку емітента протягом календарного року, що передує поданню звітуд/в 
Дата визначення рейтингової оцінки емітента 
Інформація щодо рейтингової оцінки емітента визначеної протягом календарного року, що передує поданню звітуд/в 
Ознака рейтингового агентства, яке поновило рейтингову оцінку емітента протягом календарного року, що передує поданню звіту 
Найменування рейтингового агентства, яке поновило рейтингову оцінку емітента протягом календарного року, що передує поданню звітуд/в 
Дата поновлення рейтингової оцінки емітента 
Інформація щодо рейтингової оцінки емітента поновленої протягом календарного року, що передує поданню звітуд/в