Finance.ua
Назва емітентаДВАТ "ЦЗФ "Горлiвська" ДП ВАТ ДХК "Донбасвуглезбагачення"
Код за ЄДРПОУ00176503
Організаційно-правова формаВАТ

Опис бізнесу

Стисла історія підприємства, важливі події його розвитку

Збагачувальна фабрика спроектована та введена в експлуатацiю у 1964 р. Пiдприємство розташоване на територiї Микитiвського району м. Горлiвки. Проектна потужнiсть складала 1.5 млн. т на рiк.
Загальна площа земельної дiлянки - 39.5 га, у тому числi, виробнича площа - 4.2 га. З захiдної сторони примикає шахта iм. Гагарiна, з пiвночi та сходу - Микитiвський ртутний комбiнат.
Наказом мiнiстра вугiльної промисловостi України 522 вiд 11.10.96 р. "Про створення державних вiдкритих акцiонерних товариств, якi створенi шляхом корпоратизацiї державних пiдприємств" державне пiдприємство ЦЗФ "Горлiвська" перетворено у Державне вiдкрите акцiонерне товариство "ЦЗФ "Горлiвська" вiдповiдно до Указiв Президента України 210 вiд 15.06.93 р. "Про корпоратизацiю пiдприємств" i 116 вiд 07.02.96 р. "Про структурну перебудову вугiльної промисловостi".
Наказом мiнiстра вугiльної промисловостi України 504 вiд 20.11.97 р. державне вiдкрите акцiонерне товариство "ЦЗФ "Горлiвська" включено у склад державної холдiнгової компанiї "Донецьквуглезбагачення- сервiс" на правах дочiрнього пiдприємства.
Наказом мiнiстра вугiльної промисловостi України 479 вiд 04.10.99 р. державне ВАТ "ЦЗФ "Горлiвська" включена на правах дочiрнього пiдприємства у склад ВАТ "ДХК "Укрвуглересурс-сервiс", яке наказом мiнiстра палива та енергетики України 692 вiд 26.12.2001 р. перейменовано у ВАТ ДХК "Донбасвуглезбагачення".
Ухвалою господарського суду Донецької областi вiд 27.09.2001 р. за 18/174Б порушено справу про банкрутство ДВАТ "ЦЗФ "Горлiвська", також введено мораторiй на задоволення вимог кредиторiв.
Ухвалою господарського суду вiд 13.05.2002 р. введено процедуру санацiї на строк 6 мiсяцiв.

Інформація про організаційну структуру емітента

Пiдприємство складається з:
- адмiнiстрацiя;
- головне виробництво;
- механiчнi майстернi;
- склади;
- транспортний цех;
- участок збагачення (сита, грохоти, конвейєри);
- невиробнича сфера (їдальня);
- пiд'їзднi залiзничнi путi.

Опис обраної облікової політики

Товариство обрало облiкову полiтику у вiдповiдностi з законом України 96-XIV "Про бухгалтерський облiк та фiнансову звiтнiсть в Українi" вiд 16.07.99р. Фiнансова звiтнiсть складена у нацiональнiй валютi - гривнi.
Фiнансова звiтнiсть товариства була пiдготовлена за 2005 р. вiдповiдно до Положень (стандартiв) бухгалтерського облiку, затверджених наказами Мiнiстерства фiнансiв України.
За ПСБО звiтний перiод складає календарний рiк. Передбачається також складання промiжної звiтностi (квартальної та мiсячної) нарастаючим пiдсумком з початку року.
Баланс вiдображає фактичну вартiсть майнового стану товариства з урахуванням зносу основних засобiв, малоцiннi та швидкозношуванi предмети, нематерiальнi активи. Знос нараховується вiдповiдно дiючого податкового законодавства. Норми нарахування зносу складають:
- будiвлi, споруди, передавальнi пристрої - 2%;
- транспортнi засоби, машини та обладнання - 10%;
- iншi - 6% - 15%.
У статтi "Нематерiальнi активи" вiдображається вартiсть об'єктiв, вiднесених у склад нематерiальних активiв вiдповiдно стандартам. В цiй статтi приводяться окремо первiсна та залишкова вартiсть нематерiальних активiв, а також нарахована сума зносу.
У статтi "Незавершене будiвництво" вiдображається вартiсть незавершених капiтальних iнвестицiй в будiвництво, виготовлення, реконструкцiю, модернизацiю, придбання необоротних активiв, а також авансовi платежi для фiнансування капiтального будiвництва.
Основнi засоби вiдображенi в облiку за фактичними витратами на їх придбання, доставку, встановлення, спорудження i виготовлення з урахуванням сум декiлькох обов'язкових дооцiнок, якi було проведено за рiшенням КабМiну України у зв'язку з iнфляцiєю, починаючи з 1992 р.
Данi українського бухгалтерського облiку не дозволяють визначити iсторичну собiвартiсть об'єктiв основних засобiв або її справедливу вартiсть (реальну ринкову вартiсть), як вимагають ПСБО. Iндексацiї балансової вартостi основних фондiв проводились згiдно з механiзмом та iндексами, встановленими державними органами. Загальнi для всiх пiдприємств iндекси, що були визначенi Мiнiстерством статистики, не могли привести облiкову вартiсть об'єктiв основних засобiв у вiдповiдностi до їх реальної ринкової вартостi. До основних засобiв вiдносяться видатки на незакiнченi роботи.
Нарахування амортизацiї основних засобiв проводиться у вiдповiдностi з українським податковим законодавством. До 01.07.97р. нарахування амортизацiї проводилось прямолiнiйно за єдиними встановленими державою нормами. З 01.07.97р. амортизацiя нараховується методом зменшення залишку, шляхом використання встановлених норм до залишкової вартостi основних засобiв на початок звiтного перiоду.
Строк амортизацiї нематерiальних активiв визначається строком їх корисного життя. Амортизацiя нараховується прямолiнiйним методом.
Запаси включають сировину та матерiали МШП на складi. Запаси облiковуються за собiвартiстю. Собiвартiсть запасiв включає витрати на придбання.
Матерiальнi цiнностi, якi не мають реалiзацiйної вартостi, не визнанi активами.
Довгостроковi фiнансовi iнвестицiї вiдображають фiнансовi iнвестицiї на перiод бiльше одного року, а також iнвестицiї, якi не можуть бути реалiзованi у будь-який момент.
Довгострокова дебiторська заборгованiсть показує заборгованiсть фiзичних та юридичних осiб, яка буде погашена пiсля 12 мiсяцiв с дати баланса.
Дебiторська заборгованiсть вiдображається за реальною вартiстю. Дебiторська заборгованiсть за товари, роботи, послуги включає заборгованiсть за реалiзованi в кредит продукцiю, товари, наданi послуги. Iнша дебiторська заборгованiсть складається iз заборгованостi, що не пов'язана з продажем продукцiї та наданням послуг.
Доход вiд реалiзацiї продукцiї визначається у вiдповiдностi з методом нарахувань при вiдвантаженнi продукцiї. Доход вiд надання послуг вiдображається, коли надання послуг здiйснено.
Витрати майбутнiх перiодiв вiдображають витрати, якi мали мiсце на протязi поточного або минулих звiтних перiодiв, але вiдносяться до наступних звiтних перiодiв.
Витрати на податок на прибуток включають податки, розрахованi у вiдповiдностi до дiючого податкового законодавства України.
Грошовi кошти включають суму грошей у касi, на поточних та iнших рахунках в банках.
Додатково вкладений капiтал вiдображає суму, на яку вартiсть реалiзацiї випущених акцiй перевищує їх номiнальну вартiсть.
Iнший додатковий капiтал вiдображає суму дооцiнки необоротних активiв, вартiсть необоротних активiв, безкоштовно одержаних вiд iнших юридичних та фiзичних осiб та iншi види додаткового капiталу.
У статтi "Векселя виданi" вiдображається сума заборгованостi, на яку пiдприємство видало векселя пiд забезпечення робiт, послуг кредиторiв.
Стаття "Кредиторська заборгованiсть за товари, роботи, послуги" вiдображає суму заборгованостi постачальникам та пiдрядчикам за матерiальнi цiнностi, виконанi роботи та послуги.
Принципами складання бухгалтерської звiтностi є:
1. Безперервнiсть функцiонування пiдприємства.
2. Постiйнiсть методiв, застосовуємих у бухгалтерському облiку.
3. Облiк витрат та доходiв вiдображаються у тому звiтному перiодi, у якому вони мали мiсце.

Витяг з аудиторського висновку

Аудитори провели аудиторську перевiрку балансу ДВАТ "ЦЗФ "Горлiвська" ДП ВАТ ДХК "Донбасвуглезбагачення" (який додається) станом на 31.12.2005 р., а також перевiрку звiту про фiнансовi пезультати за 2005 р. Вiдповiдальнiсть за цi фiнансовi звiти несе управлiнський персонал товариства. Аудитори несуть вiдповiдальнiсть за висловлення думки щодо цих фiнансових звiтiв на пiдставi аудиторської перевiрки.
Як концептуальну основу для пiдготовки цих фiнансових звiтiв ДВАТ "ЦЗФ "Горлiвська" ДП ВАТ ДХК "Донбасвуглезбагачення" використовує вимоги українського законодавства вiдносно органiзацiї бухгалтерського облiку, а саме: вимоги закону України "Про бухгалтерський облiк та фiнансову звiтнiсть в Українi" 996/XIV вiд 16.07.99р., вимоги нацiональних Положень (стандартiв) бухгалтерського облiку, а також вимоги iнших нормативних документiв з питань органiзацiї бухгалтерського облiку в Українi.
Аудитори не спостерiгали за проведенням рiчної iнвентаризацiї основних засобiв, нематерiальних активiiв, незавершеного будiвництва, товарно-матерiальних запасiв, тому що ця дата передувала початку аудиторської перевiрки. Аудитори не змогли перевiрити кiлькiсть та придатнiсть основних засобiв, нематерiальних активiв, незавершеного будiвництва, кiлькiсть товарно-матерiальних запасiв за допомогою iнших аудиторських процедур.
За поданими на перевiрку документами на пiдприємствi немає штатної кiлькостi працiвникiв, що порушує Положення про умови роботи за сумiсництвом працiвникiв державних пiдприємств, установ, органiзацiй, затверджене наказом Мiнiстерства працi України, Мiнiстерства юстицiї України, Мiнiстерства фiнансiв України вiд 28.06.93р. 43.
За думкою аудиторiв, за винятком викладеного в попереднiх параграфах, також за винятком коригувань довгострокових фiнансових iнвестицiй (при наявностi таких), а також за винятком коригувань чистої реалiзацiйної вартостi дебiторської заборгованостi (при наявностi таких) фiнансова звiтнiсть представляє достовiрно в усiх суттєвих аспектах фiнансовий стан ДВАТ "ЦЗФ "Горлiвська" ДП ВАТ ДХК "Донбасвуглезбагачення" на 31.12.2005 р., вiдповiдно до закону України "Про бухгалтерський облiк та фiнансову звiтнiсть в Українi" 996/XIV вiд 16.07.99р., а також затверджених Положень (стандартiв) бухгалтерського облiку в Українi.
Не змiнюючи своєї думки, аудитори звертають увагу, що за станом на цю дату поточнi зобов'язання ДВАТ "ЦЗФ "Горлiвська" ДП ВАТ ДХК "Донбасвуглезбагачення" перевищували її загальнi активи. Цi обставини свiдчать про наявнiсть суттєвої невизначеностi, яка може породити сумнiви в здатностi товариства продовжувати свою дiяльнiсть на безперервнiй основi.

Інформація про основні види товарів або послуг, що їх виробляє чи надає емітент, перспективність виробництва окремих товарів, надання послуг

Товариство надає послуги по збагаченню вугiлля. Товариство виробляє вугiльний концентрат торгових марок К, Ж, Г, ДГ.
Зольнiсть вугiлля, яке поступало протягом року для збагачення, була 34.7%. Товариство зменшило обсяги переробки вугiлля.
У 2003 р. - 28.6 тис. т (при планi 150 тис. т). Концентрата випущено 15.9 тис. т при планi 80.3 тис. т
У 2003 р. товариство простоювало iз-за вiдсутностi вугiлля, залiзничних вагонiв, електроенергiї i т.i. У 2004 р. товариство працювало два мiсяцi: було перероблено 28.6 тис. т на суму 774 тис. грн.
У 2005р. товариство не працювало. Товариство отримало доходи вiд оренди обладнання; вiд реалiзацiї iнших товарно-матерiальних цiнностей; вiд iнших операцiй по реалiзацiї вiдходiв флотацiї.

Основними клiєнтами товариства є коксохiмiчнi заводи України ( Єнакiївський КХЗ, Алчевський КХЗ, Днiпродзержинський КХЗ, Днiпропетровський КХЗ, Макiївський КХЗ) i тепловi електростанцiї (Кураховська ТЕС, Зуївська ТЕС). Постачальниками вугiлля є: ДП "Ш-та iм. Гагарiна", ДП "Ш-та "Комсомолець", ТОВ "Тагарсан ЛТД", ТОВ "Унiтрейд".
Дiяльнiсть товариства пов'язана з пiдприємствами паливно-енергетичного комплексу, тому що шахти є основними постачальниками сировини для збагачування. Вугiльна галузь зараз знаходиться у важкому станi. Державного фiнансування вони майже не мають. Багато шахт було закрито i через це зменшена добича вугiлля. Тому обсяг заказiв на збагачення вугiлля також зменшено.
Основним конкурентом товариства є ЦЗФ "Дзержинська", яка розташована поруч i виробляє концентрат таких саме марок. Продукцiя вiдрiзняється тiльки зольнiстю. Якiсть концентрату залежить вiд якостi вугiлля, зольнiсть якого не є постiйною величиною. Через це на протязi року якiсть вугiльного концентрату розрiзняється мiж собою i вiдповiдно вiд продукцiї конкурента.

Інформація щодо істотних проблем, які впливають на діяльність емітента

На товариство впливають загальнодержавнi, галузевi проблеми та проблеми самого товариства:
- жорстка податкова полiтика, постiйна змiна податкового законодавства;
- економiко-полiтична нестабiльнiсть;
- неплатоспроможнiсть клiєнтiв, iз-за чого товариство не має вiльних коштiв на розвиток;
- зменшення якостi вугiлля, що вiдбивається на переробцi;
- вiдсутнiсть коштiв на технiчне переозброєння, яке необхiдно для забезпечення безаварiйної роботи, а також загальної ефективностi процесу виробництва;
- малоефективне використання потужностей товариства.
У звiтному роцi товариство не працювало.

Інформація про факти виплати штрафів і компенсацій за порушення чинного законодавства

За звiтний перiод товариство сплатило 57 тис. грн. - рiшення суду по позовам робiтникiв щодо несплати заробiтної платнi.

Опис обранної політики щодо фінансування діяльності емітента

Товариство знаходиться на самофiнансуваннi та на госпрозрахунку. За звiтний перiод фiнансування з бюджету не вiдбувалося.
За оцiнками фахiвцiв можна зробити висновок.
Розрахованi коефiцiєнти лiквiдностi свiдчать, що за станом на 31.12.2005 р. товариство здатне погасити свої борговi зобов'язання, але не за рахунок найбiльш лiквiдних активiв.
Коефiцiєнт фiнансової незалежностi свiдчить, що як на початок звiтного перiоду , так i на кiнець звiтного перiоду товариство володiє незначною часткою власного капiталу i це свiдчить про нестабiльнiсть фiнансового стану. Фiнансовий стан товариства не достатньо стабiльний i залежить вiд зовнiшнiх джерел фiнансування.
В цiлому, фiнансовий стан ДВАТ "ЦЗФ "Горлiвська" не можна вважати задовiльним.

Інформація про вартість укладених, але ще не виконаних договорів (контрактів)

Господарським судом Донецької областi порушена справа про початок дiй щодо санацiї товариства, тому товариство довгострокових договорiв не укладає. У звiтному перiодi товариство не працювало.
На 2006р. нiяких договорiв товариство не укладало.

Прогнози та плани щонайменше на рік про діяльність емітента

Товариство намагається вiдновити платоспроможнiсть пiдприємства. Для цього товариство намагається знайти iнвестора.

Інша інформація, що може бути істотною для оцінки інвестором фінансового стану та результатів діяльності емітента

Звiт був оприлюднений на сайтi: www.corporation.com.ua 31.05.05р.
Товариство має 10 працiвникiв-сумiсникiв. Штатних працiвникiв товариство не має.

Ознака рейтингового агентства 
Найменування рейтингового агентства, яке визначило рейтингову оцінку емітента протягом календарного року, що передує поданню звітуд/н 
Дата визначення рейтингової оцінки емітента 
Інформація щодо рейтингової оцінки емітента визначеної протягом календарного року, що передує поданню звітуд/н 
Ознака рейтингового агентства, яке поновило рейтингову оцінку емітента протягом календарного року, що передує поданню звіту 
Найменування рейтингового агентства, яке поновило рейтингову оцінку емітента протягом календарного року, що передує поданню звітуд/н 
Дата поновлення рейтингової оцінки емітента 
Інформація щодо рейтингової оцінки емітента поновленої протягом календарного року, що передує поданню звітуд/н