Finance.ua
Назва емітентаВАТ "ЦЗФ "Добропiльська" ДП ВАТ "ДХК "Донбасвуглезбагачення"
Код за ЄДРПОУ00176472
Організаційно-правова формаВАТ

Опис бізнесу

Основні фактори, що впливають на діяльність емітента

Группа факторівОпис проблемСтупінь впливу на діяльність емітента*Які зміни, що прогнозуються, мають вплинути на підприємство
незначний впливсередній впливзначний вплив
ПолітичніПолiтична нестабiльнiсть   Змiни не прогнозуються 
Фінансово-економічніНеплатоспроможнiсть дебiторiв, великi податки.   Економiчнi прогнози дають надiю на економiчну стабiльнiсть. 
Виробничо-технологічніНезабезпечення у повному обсязi матерiальними та технiчними засобами.   Впровадження сучасних технологiй. 
СоціальніНевелика заробiтна платня.   Зменшення податкiв на фонд оплати працi. 
ЕкологічніВисокий рiвень сплати податкiв за екологiю.   Змiни не прогнозуються. 
Примітки

*У відповідній графі проставляється помітка "Х".

Інформація про найбільш впливових конкурентів з основної продукції

Найменування продукції (виду продукції)*Найменування конкурентаКраїна походження конкурентаСтупінь конкуренції**
незначний впливсередній впливзначний вплив
Збагачення вугiлля ВАТ "ЦЗФ "Октябрьська" Україна   

*До переліку заносяться дані про продукцію (товари, роботи, послуги), обсяги реалізації якої становлять 10% та більше від загального обсягу реалізації.
**У відповідній графі проставляється помітка "Х".

Інформація про основну продукцію, що виробляє (послуги, що надає) емітент

Найменування продукції (виду продукції)*Торгові марки, під якими здійснюється збут продукціїПатентний та інший правовий захист продукції (винаходи та ліцензії, які використовуються в продукції)Код товару (товарної групи) за ТНЗЕД**Одиниця виміруОбсяг виробництва в натуральних одиницяхОбсяг виробництва у грошовому виразі (у діючих цінах) (тис.грн.)Чистий доход (виручка від реалізації за звітний період) ) (тис.грн.)
Збагачення вугiлля немає немає 11320 тис. т 2772.700 52220.000 43517.000 
Iншi товари (послуги ) :     0.000 0.000 0.000 
Інші товари (послуги):0.000 0.000 
Усього:52220.000 43517.000 

*До переліку заносяться дані про продукцію (товари, роботи, послуги), обсяги реалізації якої становлять 10% та більше від загального обсягу реалізації (у вартісному виразі).
**ТНЗЕД - "Товарна номенклатура зовнішньоекономічної діяльності".

Інформація про сировинну базу та основні характеристики споживачів продукції (послуг) емітента та розподіл споживачів за регіонами України та зовнішніх ринках

Найменування продукції (виду продукції)*Сировинна база для виробництва (Україна, країни СНД, зарубіжжя)**Доля в загальному обсязі реалізації (за регіонами) (%)
УкраїнаКраїни СНД та БалтіїКраїни дальнього зарубіжжя
Збагачення вугiлля Україна 100.000 0.000 0.000 
Усього:100.000 0.000 0.000 

*До переліку заносяться дані про продукцію (товари, роботи, послуги), обсяги реалізації якої становлять 10% та більше від загального обсягу реалізації.
**Заповнюють емітенти, які займаються виробництвом.

Стисла історія підприємства, важливі події його розвитку

Вiдкрите акцiонерне товариство "Центральна збагачувальна фабрика "Добропiльська", дочiрнє пiдприємство ВАТ "Державна холдiнгова компанiя "Донбасвуглезбагачення" засноване згiдно з наказом 441 мiнiстра вугiльної промисловостi України вiд 12.06.96р. шляхом перетворення державного пiдприємства ЦЗФ "Добропiльська", яке наказом 464 вiд 16.10.96р. було введене до складу державної холдингової компанiї"Добропiллявугiлля" як дочiрнє пiдприємство, вiдповiдно до Указiв Президента України 210 вiд 15.06.93р. "Про корпоратизацiю пiдприємств" та 116 вiд 07.02.96 р. "Про структурну перебудову вугiльної промисловостi" та з наказом 479 вiд 04.10.99 р. входить як дочiрнє пiдприємство до ВАТ ДХК "Донбасвуглезбагачення"

Інформація про організаційну структуру емітента

Товариство складається з:
- основне виробництво: будiвля ЦЗФ, центрифуги, конвейєри, грохота;
- адмiнiстрацiя;
- склади;
- механiчнi майстернi;
- транспортний цех;
- будiвельний цех;
- електроцех;
- основнi засоби невиробничого призначення (Дитячий садок, гуртожиток).

Опис обраної облікової політики

Товариство обрало облiкову полiтику у вiдповiдностi з законом України 96-XIV "Про бухгалтерський облiк та фiнансову звiтнiсть в Українi" вiд 16.07.99р. Фiнансова звiтнiсть складена у нацiональнiй валютi - гривнi.
Фiнансова звiтнiсть товариства була пiдготовлена за 2005 р. вiдповiдно до Положень (стандартiв) бухгалтерського облiку, затверджених наказами Мiнiстерства фiнансiв України.
За ПСБО звiтний перiод складає календарний рiк. Передбачається також складання промiжної звiтностi (квартальної та мiсячної) нарастаючим пiдсумком з початку року.
Баланс вiдображає фактичну вартiсть майнового стану товариства з урахуванням зносу основних засобiв, малоцiннi та швидкозношуванi предмети, нематерiальнi активи. Знос нараховується вiдповiдно дiючого податкового законодавства.
У статтi "Нематерiальнi активи" вiдображається вартiсть об'єктiв, вiднесених у склад нематерiальних активiв вiдповiдно стандартам. В цiй статтi приводяться окремо первiсна та залишкова вартiсть нематерiальних активiв, а також нарахована сума зносу.Строк амортизацiї нематерiальних активiв визначається строком їх корисного життя. Амортизацiя нараховується прямолiнiйним методом.
У статтi "Незавершене будiвництво" вiдображається вартiсть незавершених капiтальних iнвестицiй в будiвництво, виготовлення, реконструкцiю, модернизацiю, придбання необоротних активiв, а також авансовi платежi для фiнансування капiтального будiвництва.
Основнi засоби вiдображенi в облiку за фактичними витратами на їх придбання, доставку, встановлення, спорудження i виготовлення з урахуванням сум декiлькох обов'язкових дооцiнок, якi було проведено за рiшенням КабМiну України у зв'язку з iнфляцiєю, починаючи з 1992 р.
Данi українського бухгалтерського облiку не дозволяють визначити iсторичну собiвартiсть об'єктiв основних засобiв або її справедливу вартiсть (реальну ринкову вартiсть), як вимагають ПСБО. Iндексацiї балансової вартостi основних фондiв проводились згiдно з механiзмом та iндексами, встановленими державними органами. Загальнi для всiх пiдприємств iндекси, що були визначенi Мiнiстерством статистики, не могли привести облiкову вартiсть об'єктiв основних засобiв у вiдповiдностi до їх реальної ринкової вартостi. До основних засобiв вiдносяться видатки на незакiнченi роботи.
Запаси включають сировину та матерiали МШП на складi. Запаси облiковуються за собiвартiстю. Собiвартiсть запасiв включає витрати на придбання.
Матерiальнi цiнностi, якi не мають реалiзацiйної вартостi, не визнанi активами.
Довгостроковi фiнансовi iнвестицiї вiдображають фiнансовi iнвестицiї на перiод бiльше одного року, а також iнвестицiї, якi не можуть бути реалiзованi у будь-який момент.
Довгострокова дебiторська заборгованiсть показує заборгованiсть фiзичних та юридичних осiб, яка буде погашена пiсля 12 мiсяцiв с дати баланса.
Дебiторська заборгованiсть вiдображається за реальною вартiстю. Дебiторська заборгованiсть за товари, роботи, послуги включає заборгованiсть за реалiзованi в кредит продукцiю, товари, наданi послуги. Iнша дебiторська заборгованiсть складається iз заборгованостi, що не пов'язана з продажем продукцiї та наданням послуг.
Доход вiд реалiзацiї продукцiї визначається у вiдповiдностi з методом нарахувань при вiдвантаженнi продукцiї. Доход вiд надання послуг вiдображається, коли надання послуг здiйснено.
Принципами складання бухгалтерської звiтностi є:
1.Безперервнiсть функцiнування пiдприємства.
2.Постiйнiсть методiв,застосовуємих у бухгалтерському облiку.
3.Визнання та вiдображення в облiкi доходiв здiйснюється вiдповiдно з вимогами П(С)БО-15"ДОХIД" на основi принципу нарахування та вiдповiдностi.
4. Визнання та вiдображення в облiкi витрат здiйснюється вiдповiдно з вимогами П(С)БО-16"ВИТРАТИ" на основi принципу нарахування та вiдповiдностi.
5.Облiк витрат та доходiв вiдображаються у тому звiтному перiодi,в якому вони мали мiсце бути.
Витрати майбутнiх перiодiв вiдображають витрати, якi мали мiсце на протязi поточного або минулих звiтних перiодiв, але вiдносяться до наступних звiтних перiодiв.

Витяг з аудиторського висновку

Вiдповiдно до умов договору аудиторською фiрмою ТОВ "Юз-Аудiт" здiйснена аудиторська перевiрка фiнансової звiтностi ВАТ "ЦЗФ "Добропiльська" за 2005 р. Вiдповiдальнiсть за подану iнформацiю несе керiвництво товариства. Обов'язком аудиторiв є висловлення думки щодо цих фiнансових звiтiв на пiдставi проведеного аудиту.
Аудиторська фiрма ТОВ "Юз-Аудiт" провела аудиторську перевiрку згiдно з Мiжнародними стандартами аудиту. Цi стандарти зобов'язують планувати та виконувати аудит таким чином, щоб забезпечити достатню впевненнiсть у тому, що фiнансова звiтнiсть не мiстить суттєвих викривлень. Аудит передбачає вивчення на вибiрковiй основi документiв, що пiдтверджують суми та вiдомостi, якi розкритi у фiнансових звiтах. Аудиторська перевiрка включає також оцiнку застосованих принципiв бухгалтерського облiку та значних оцiнок керiвництва i загального оформлення фiнансової звiтностi. Аудитори вважають, що проведений ними аудит надає їм достатню пiдставу для висловлення їхньої думки.Аудитори не спостерiгали за проведенням рiчної iнвентаризацiї активiв та зобов'язань, тому що ця дата передувала початку аудиторської перевiрки. Аудитори не змогли перевiрити кiлькiсть товарно-матерiальних запасiв за допомогою iнших аудиторських процедур.
Як концептуальну основу для пiдготовки цих фiнансових звiтiв товариство використовує вимоги українського законодавства вiдносно органiзацiї бухгалтерського облiку, а саме: вимоги Закону України "Про бухгалтерський облiк та фiнансову звiтнiсть в Українi" 996-XIV вiд 16.07.99р., вимоги нацiональних положень(стандартiв) бухгалтерського облiку, а також вимоги iнших нормативних документiв з питань органiзацiї бухгалтерського облiку в Українi.
На думку Аудиторської фiрми "Юз-Аудiт" у формi ТОВ, за винятком коригувань (при наявностi таких), якi могли б стати необхiдними, якби вони змогли перевiрити кiлькiсть товарно-матерiальних запасiв, в цiлому фiнансова звiтнiсть складена вiдповiдно до Закону України "Про бухгалтерський облiк та фiнансову звiтнiсть в Українi" 996-ХIY вiд 16.07.99р. (iз змiнами та доповненнями), Нацiональних Положень (Стандартiв) бухгалтерського облiку в Українi на пiдставi даних бухгалтерського облiку та справедливо й справедливо й достовiрно вiдображає фактичний фiнансовий стан ВАТ "ЦЗФ "Добропiльська" станом на 31.12.2005 р.

Інформація про основні види товарів або послуг, що їх виробляє чи надає емітент, перспективність виробництва окремих товарів, надання послуг

Основний вид послуг, що надає товариство - це послуги по збагаченню вугiлля.
Виробнича дiяльнiсть товариства не залежить вiд сезонних змiн.
Остаточний продукт - це вугiльний концентрат, вихiд якого залежить вiд якостi (зольностi)сировини (рядового вугiлля). Нестабiльний стан вугiльних пiдприємств, як постачальникiв сировини, негативно впливає на стан збагачувальної фабрики, тобто створює деякi обмеження щодо перспективностi розвитку виробництва. Товариство сподiвається на стабiлiзацiю i покращання стану галузi.
У 2003 р - 44013 тис. грн.
У 2004 р. - 32927 тис. грн.
У 2005 р. - 52220 тис. грн.
Обсяг виробництва склав:
- 2003 р. - 2071.6 тис. т.;
- 2004 р. - 2544.2 тис. т.
- 2005 р.- 2772,7 тис.т.
Зольнiсть виробленого концентрату 10.2%. Товариство переробило у концентрат 4741,5 тис. т вугiлля, що склало 120,6% до плану i 185,6% до встановленої потужностi.

Основний ринок збуту вугiльної продукцiї - Україна. Основними клiєнтами є шахти ДХК "Добропiлля вугiлля" та ДХК "Павлоградвугiлля", а саме:
-шахта "Новодонецька";
-шахта "Бiлозерська";
-шахта "Бiлецька"
-шахта "Алмазна".
Вугiлля, яке поставляють шахти, є власнiстю шахт-постачальникiв. Вироблений вугiльний концентрат також є власнiстю шахт, реалiзують його шахти. Товариство має доходи тiльки вiд переробки вугiлля у концентрат. Товариство має доходи вiд продажу послуг по переробцi (збагаченню) вугiлля. Дiяльнiсть емiтента пов'язана з пiдприємствами вугiльної промисловостi,тому що шахти є основними постачальниками сировини для збагачування. Вугiльна галузь знаходиться у дуже поганому станi пов'язаному з полiтичними та економiчними подiями в Українi. Частина шахт закрилась, що привело до недопостачанню сировини. Основною проблемою є також неспроможнiсть шахт своєчасно розрахуватись за послуги по збагаченню вугiлля.
Товариство вiдноситься до вугiльної галузi, яка знаходиться у скрутному становищi. Це пов'язано з економiко-полiтичною ситуацiєю в країнi, з закриттям багатьох шахт. Через це зменшився обсяг сировинної бази фабрики. Недопостачання вугiлля на фабрику для його збагачення (рiчна потужнiсть забезпечена на 90% вiд планової) та незабезпечення в повному обсязi матерiально-технiчними ресурсами - це головнi проблеми товариства. Пiдприємство вiдчуває труднощi iз впровадженням нових технологiй.
Оскiльки основними замовниками є вугiльно-видобувнi пiдприємства основною проблемою є неспроможнiсть шахт своєчасно розрахуватись за збагачене вугiлля.
У зв'язку з великим зносом основних фондiв на пiдприємствах вугiльної галузi для нормального функцiонування цих пiдприємств виникає необхiднiсть у видiленнi додаткових коштiв на ремонт i переозброєння основних фондiв. Крiм цього, у зв'язку зi збiльшенням вартостi флотореагентiв, матерiалiв, запчастин, електроенергiї, також потрiбнi додатковi кошти. Таким чином, пiдприємствам потрiбна державна пiдтримка, але у звiтному роцi центральнi збагачувальнi фабрики допомогу вiд держави не отримували.
Також негативно впливають на дiяльнiсть товариства загально-державнi особливостi, а саме: постiйнi фiнансово-економiчнi змiни, полiтична ситуацiя, податкова полiтика.
Головним конкурентом товариства є ВАТ ЦЗФ "Октябрьська" Ця фабрика виробляє вугiльний концентрат подiбних марок. Вiдрiзняється зольнiстю виробляємого концентрату.
ЦЗФ "Добропiльська" при плановiй зольностi збагаченого концентрату у 2005р.-13,4% фактично мала зольнiсть 10,2%. ЦЗФ "Октябрьська" при плановiй зольностi - 19.6% має зольнiсть 18.9%.

Інформація щодо істотних проблем, які впливають на діяльність емітента

На дiяльнiсть товариства впливають такi фактори:
- високий рiвень оподаткування та великi санкцiї за несвоєчасну сплату податкiв;
- низька фiнансова дисциплiна клiєнтiв товариства (у складi дебiторської заборгованостi значну вагу займає прострочена заборгованiсть, що негативно впливає на фiнансовий стан фабрики. Ця заборгованiсть є наслiдком неплатоспроможностi всiх пiдприємств вугiльної галузi. У результатi цього ще бiльший вiдсоток простроченої заборгованостi має мiсце у складi кредиторiв фабрики);
- низький рiвень технiчного оснащення iз-за вiдсутностi грошових коштiв;
- непрацездатнiсть системи кредитування пiдприємств.

Інформація про факти виплати штрафів і компенсацій за порушення чинного законодавства

Товариство за звiтний перiод сплатило штрафiв на суму 83 тис. грн., а саме:
- економiчнi санкцiї до бюджету - 16 тис. грн.;
- за невиконання плану перевезень - 67 тис. грн.

Опис обранної політики щодо фінансування діяльності емітента

Товариство знаходиться на самофiнансуваннi та на госпрозрахунку. Протягом звiтного перiоду фiнансування з бюджету не було. Одержано вiд одного з акцiонерiв цiльове фiнансування (455 тис. грн.) на ремонт вагоноопрокидувача.
За оцiнками фахiвцiв можна зробити висновок.
Отриманi значення коефiцiєнтiв покриття показують, що на початок i на кiнець року на кожну одиницю короткострокових зобов'язань приходилося вiдповiдно 1.8 i 1.3 грошових одиниць оборотних засобiв. Значення коефiцiєнта покриття на кiнець року зменшилось , та має необхiдне значення.
Коефiцiєнт абсолютної лiквiдностi на кiнець року не має достатнього значення. Отже за рахунок грошових коштiв не всi короткостроковi зобов'язання можуть бути сплаченi.
Доля власного капiталу у структурi пасива балансу на кiнець року становить 52%. Це вказує на достатню фiнансову стiйкiсть пiдприємства, тобто фiнансування здiйснюється в основному за рахунок власних коштiв.
Коефiцiєнт маневреностi власного капiталу свiдчить, що товариство володiє значною часткою власного капiталу, тобто має високу ступiнь фiнансової автономностi.
Значення коефiцiєнту фiнансування на кiнець року (0,9) характеризує незалежнiсть товариства вiд залучених засобiв.
Вартiсть чистих активiв за рiк зросла с 33575,0тис.грн. до 33617,0 тис.грн.
У звiтному перiодi пiдприємство отримало чистий прибуток 48.0 тис.грн. порiвняно зi збитком 993,0тис.грн. у попередньому роцi. Це свiдчить про ефективнiшу роботу товариства у звiтному перiодi.
Згiдно проведеного аналiзу фiнансово-господарської дiяльностi можливо вiдмiтити, що платоспроможнiсть товариства реально забезпечена. Пiдприємство достатньо забеспечено власними фiнансовими ресурсами, якi можуть бути використанi для погашення поточних зобов'язань. Фiнансовий стан пiдприємства достатньо стабiльний, та незалежний вiд зовнiшнiх джерел.

Інформація про вартість укладених, але ще не виконаних договорів (контрактів)

Довгострокових договорiв товариство не має. Фабрика працює на умовах короткострокових договорiв, якi виконує своєчасно. На 2006 р. товариство уклало договiр з ТОВ "Енергоiмпекс" на переробку вугiлля на 37000тис.грн.
Основнi постачальники матерiалiв та обладнання у наступному роцi:
ТОВ "Технотек ЛТД" - 12000,0тис.грн, ТОВ "Сервiс-Iнвест"-8400,0тис.грн., ПП "Анега"-360,0тис.грн.

Прогнози та плани щонайменше на рік про діяльність емітента

Товариство буде продовжувати виконання договорiв, планiв, пов'язаних з розширенням виробництва. У 2006р. товариство буде намагатися зробити капiтальнi вкладення для зменшення вiдходiв. Обсяг виробництва на 2006 р. планується збiльшити до 3880 тис. т концентрату на суму 37248 тис. грн.

Інша інформація, що може бути істотною для оцінки інвестором фінансового стану та результатів діяльності емітента

Звiт був розташований на сайтi www.corporation.com.ua 31 травня 2005 р.
На загальних зборах, якi вiдбулися 09.04.06р. р., було прийнято рiшення про перевибори члена правлiння Тарасова О.Є.

Ознака рейтингового агентства 
Найменування рейтингового агентства, яке визначило рейтингову оцінку емітента протягом календарного року, що передує поданню звітуд/в 
Дата визначення рейтингової оцінки емітента 
Інформація щодо рейтингової оцінки емітента визначеної протягом календарного року, що передує поданню звітуд/в 
Ознака рейтингового агентства, яке поновило рейтингову оцінку емітента протягом календарного року, що передує поданню звіту 
Найменування рейтингового агентства, яке поновило рейтингову оцінку емітента протягом календарного року, що передує поданню звітуд/в 
Дата поновлення рейтингової оцінки емітента 
Інформація щодо рейтингової оцінки емітента поновленої протягом календарного року, що передує поданню звітуд/в