Finance.ua
Назва емітентаВiдкрите акцiонерне товариство "Шахта Комунiст" Дочiрнє пiдприємство Державної холдингової компанiї "Жовтеньвугiлля"
Код за ЄДРПОУ00176035
Організаційно-правова формаВАТ

Опис бізнесу

Основні фактори, що впливають на діяльність емітента

Группа факторівОпис проблемСтупінь впливу на діяльність емітента*Які зміни, що прогнозуються, мають вплинути на підприємство
незначний впливсередній впливзначний вплив
ПолітичніСкорочення виробництва вулiльної промисловостi обумовлене полiтикою держави   Погiршення стану внаслiдок нестабiльностi виробництва у вугiльної галузi. 
Фінансово-економічніСкорочення дотування   Вiдновлення державної пiдтримки промисловотi 
Виробничо-технологічніЗастарiле обладнання та технолгiї   Впровадження нових технологiй, приватизацiя 
СоціальніРiст заборгованостi за заробiтною платою   Державна пiдтримка 
ЕкологічніСкладування вiдходiв, вибросиметану   Впровадження нових технологiй 
Примітки

*У відповідній графі проставляється помітка "Х".

Інформація про найбільш впливових конкурентів з основної продукції

Найменування продукції (виду продукції)*Найменування конкурентаКраїна походження конкурентаСтупінь конкуренції**
незначний впливсередній впливзначний вплив
вугiлля ДВАТ "Шахта Жданiвська" Україна   

*До переліку заносяться дані про продукцію (товари, роботи, послуги), обсяги реалізації якої становлять 10% та більше від загального обсягу реалізації.
**У відповідній графі проставляється помітка "Х".

Інформація про основну продукцію, що виробляє (послуги, що надає) емітент

Найменування продукції (виду продукції)*Торгові марки, під якими здійснюється збут продукціїПатентний та інший правовий захист продукції (винаходи та ліцензії, які використовуються в продукції)Код товару (товарної групи) за ТНЗЕД**Одиниця виміруОбсяг виробництва в натуральних одиницяхОбсяг виробництва у грошовому виразі (у діючих цінах) (тис.грн.)Чистий доход (виручка від реалізації за звітний період) ) (тис.грн.)
вугiлля Марка А Лiцензiя на користування надрами 1925 вiд 09.07.1999р. на 20 рокiв   0.000 16885.000 14071.000 
Iншi товари (послуги ) :     0.000 0.000 0.000 
Інші товари (послуги):0.000 0.000 
Усього:16885.000 14071.000 

*До переліку заносяться дані про продукцію (товари, роботи, послуги), обсяги реалізації якої становлять 10% та більше від загального обсягу реалізації (у вартісному виразі).
**ТНЗЕД - "Товарна номенклатура зовнішньоекономічної діяльності".

Інформація про сировинну базу та основні характеристики споживачів продукції (послуг) емітента та розподіл споживачів за регіонами України та зовнішніх ринках

Найменування продукції (виду продукції)*Сировинна база для виробництва (Україна, країни СНД, зарубіжжя)**Доля в загальному обсязі реалізації (за регіонами) (%)
УкраїнаКраїни СНД та БалтіїКраїни дальнього зарубіжжя
Вугiлля Україна 100.000 0.000 0.000 
Усього:0.000 0.000 0.000 

*До переліку заносяться дані про продукцію (товари, роботи, послуги), обсяги реалізації якої становлять 10% та більше від загального обсягу реалізації.
**Заповнюють емітенти, які займаються виробництвом.

Стисла історія підприємства, важливі події його розвитку

Вiдкрите акцiонерне товариство Шахта "Комунiст" - дочiрнє пiдприємство Державної холдингової конмпанiї "Жовтеньвугiлля" було запроектоване iнститутом "Донпромшахт" та створене в процесi корпоратизацiї.
Будiвництво почато у 1948 роцi, а у 1956 роцi шахта здана в експлуатацiю з начальною проектною потужнiстю 450 тис. тонн вугiлля на рiк.
Шахта з металоведення вiдноситься до небезпечних з раптових викидiв.
Пiдготовка поля панельна з вiдпрацюванням панелей у низхiдному порядку. По своїм якiсним характеристикам вугiлля, який видобувається на шахтi, користується збiльшеним попитом та конкурентноспроможнiстю на внутрiшньом та зовнiшньом ринках.
Наказом Фонду державного майна України 549 вiд 26.05.1997р. припинена приватизацiя пiдприємства до приведення фiнансового становища зiз збиткового у рентабельне.
Протягом 2003 року пiдприємство реорганiзувалося з ВАТ "Шахта Комунiст" у державне пiдприємство (наказ мiнiстерства палива та енергетики України 116 вiд 25.03.2003р.) та знов у Вiдкрите акцiонерне товариство Шахта "Комунiст" - дочiрнє пiдприємство Державної холдингової конмпанiї "Жовтеньвугiлля" (наказ мiнiстерства палива та енергетики 741 вiд 11.12.2003р.)

Інформація про організаційну структуру емітента

На пiдприємствi велика увага придiляється трудовим ресурсам. Саме у результатi їхнього рацiонального використання i високого рiвня продуктивностi працi на пiдприємствi збiльшився обсяг видобування вугiлля.
Вiдкрите акцiонерне товариство Шахта "Комунiст" - дочiрнє пiдприємство Державної холдингової конмпанiї "Жовтеньвугiлля". Товариство складається з таких структурних пiдроздiлiв:

- дiлянка пiдготовчої роботи - 40 чол.
- добична дiлянка - 161 чол.
- дiлянка внутрiшнього транспорту - 66 чол.
- дiлянка водозливу - 17 чол.
- ремонтно-будiвниче управлiння - 21 чол.
- дiльниця вентиляцiї та технiки безпеки - 53 чол.
- вiддiл технiчного контролю якостi вугiлля - 9 чол.
- адмiнiстративно-побутовий комбiнат - 53 чол.
Вiддiли та служби:
- керiвництво та апарат - 24 чол.
- хiмiчна лабораторiя - 14 чол.
- УМДРВ - 45 чол.
- УТКП - 45 чол.
- економiчна служба - 13 чол.
- гуртожиток - 8 чол.
- ПК "iм. Кiрова" - 24 чол.
- їдальня - 11 чол.
- стадiон - 5 чол.
- дiтсадок - 28 чол.

Опис обраної облікової політики

Бухгалтерський облiк на пiдприємствi у 2004 роцi здiйснювався вiдповiдно до Закону України "Про бухгалтерський облiк та фiнансову звiтнiсть в Українi" вiд 16.07.99 р. 996-ХIV i Положень (стандартiв) бухгалтерського облiку. Починаючи з 1 сiчня 2000 р. пiдприємство працює по новому Плану рахункiв, який затверджено наказом Мiнфiну України вiд 30.11.99 р. 291. Господарськi операцiї у бухгалтерському облiку вiдбуваються шляхом записiв у регiстрах бухгалтерського облiку iз застосуванням програмного продукту "1-С Пiдприємство" версiї 7.7. На пiдприємствi виданий Наказ вiд 03.01.2000 р. 18 "Про облiкову полiтику на пiдприємствi".
Фiнансова звiтнiсть складена пiдприємством згiдно з вимогами, що встановленi Положенням (стандартами) бухгалтерського облiку в Українi 1 "Загальнi вимоги до упорядкування фiнансової звiтностi". при пiдготовцi фiнансової звiтностi дотримувався принцип безперервної дiяльностi пiдприємства, автономностi, iсторичної собiвартостi, принцип обачностi i принцип єдиного грошового вимiрювача.
Облiкова полiтика. що використовується на пiдприємствi, протягом звiтного перiоду була незмiнною, що вiдповiдає законодавчим i нормативним вимогам постановки бухгалтерського облiку. Обрана облiкова полiтика освiтлює принципи урахування i методи оцiнки окремих статей звiтностi.
Використовуються наступнi принципи облiкової полiтики:
- активи визначаються в облiку, якщо iснує ймовiрнiсть надходження пiдприємствуекономiчних вигiд, амортизацiя основних засобiв проводиться виходячи з норм податкового законодавства;
- при передачi в експлуатацiю малоцiнних та бистрозношувальних предметiв, нараховувалося 100% зносу з вiднесенням на витрати операцiйної дiяльностi;
- дебiторська заборгованiсть визначається активом, якщо iснує можливiсть отримання пiдприємством майбутнiх економiчних вигiд i може бути достовiрно визначена її сума;
- при передачi запасiв у виробництво, при продажу i iншому вибуттi, оцiнка їх здiйснюється по методу середньозваженої собiвартостi (ПСМ. готова продукцiя), а також iдентифiцированiй собiвартостi (iншi ТМЦ);
- зобов"язання визначаються, якщо товари, матерiали та iншi ресурси (роботи. послуги) отриманi пiдприємством вiд постачальникiв;
- при розрахунку собiвартостi реалiзованої продукцiї застосовується метод конкретної iдентифiкацiї запасiв, якi фактично використанi;
- прибуток визначається в момент збiльшення активу або зменшення зобов"язань, що обумовлює збiльшення власного капiталу (за винятком внескiв учасникiв пiдприємства).

Витяг з аудиторського висновку

Аудиторську перевiоку проводив Приватний пiдприємець Середа Тамара Федорiвна.
Адреса - 83000, м. Донецьк, пр-т Маяковського, б 12.

На пiдставi вищевикладеного можна зробити висновок, бухгалтерський облiк ведеться Замовником вiдповiдно до Закону України "Про бухгалтерський облiк i фiнансову звiтнiсть в Українi" вiд 16.07.1999 р. 996-XIV зi змiнами i доповненнями до нього, внесеними Законами України, що дiють Положеннями (стандартами) бухгалтерського облiку, "Iнструкцiєю про застосування Плану рахункiв бухгалтерського облiку активiв, капiталу, зобов'язань i господарських операцiй пiдприємств i органiзацiй", затвердженої Наказом Мiнiстерства фiнансiв України вiд 30.11.1999 р. 291.

Згiдно з принципом послiдовностi на пiдприємствi розроблена облiкова полiтика, з описом форм регiстрiв, якi застосовуються при веденнi бухгалтерського облiку, форм внутрiгосподарчого облiку, звiтностi i контролю господарських операцiй, правил документообiгу i технологiєю обробки облiкової iнформацiї. З набиранням чинностi нацiональних стандартiв в облiкову полiтику пiдприємства вносяться вiдповiднi змiни.

Данi бухгалтерського звiту за станом на 31.12.2004 року вiдповiдають даним бухгалтерського облiку i результатам фiнансово-господарської дiяльностi.

Станом на 31.12.2004 р. зареєстрований статутний капiтал товариства згiдно з установчими документами 3465,0 тис. грн. (три мiльйони чотириста шiстдесят п'ять тисяч гривень )
Розрахований розмiр чистих активiв ВАТ "Шахта "Комунiст" на 31.12.2004 р. становить 2038 тис. грн. та перевищує мiнiмальний розмiр статутного капiталу встановлений згiдно ст.24 Закону України "Про господарськi товариства" N 1576-XII вiд 19.09.1991 р. нормативний (розмiр 1250 мiнiмальних заробiтних плат на момент створення акцiонерного товариства ).

Результатом фiнансово-господарської дiяльностi Замовника за 2004 рiк є прибуток до(рахунок 79 "Фiнансовi результати") в розмiрi 18761 тис. грн.
Вiдстроченi податковi зобов'язання по податку на прибуток складають суму 4857,0 тис. грн. Данi рахунка 79 достовiрнi, та вiдповiдають даним бухгалтерського звiту за станом на 31.12.2004 р.

Данi балансу (Ф. 1) вiдповiдають даним Звiту про фiнансовi результати (Ф. 2), Звiту про рух грошових коштiв (Ф. 3), Звiту про власний капiтал (Ф. 4). Примiтки до фiнансової звiтностi (Ф. 5) дають додаткову iнформацiю до вищеперелiчених форм i iх данi не суперечать даним форм 1-4.
При проведеннi аудиторських процедур не було виявлено суттевих помилок: (невiдповiднiсть облiкової полiтики, оцiнки активiв, нерозкриття суттевої iнформацiї).
Система внутрiшнього контролю оцiнюється як задовiльна, iнформацiйнi системи адекватнi для прийняття зважених управлiнських рiшень. Враховуючи те, що при проведеннi аудиторської перевiрки, окреми напрямки мали вибiрковий характер, аудитори мають думку, з певною часткою професiйного скептицизму розумiючи, що пiсля перевiрки можуть виникнути обставини, якi можуть викликати питання, щодо наявностi зловживань та помилок. Однак аудитори мають право сприймати надану iнформацiю та наданi записи i документи як достовiрнi.
Надана iнформацiя дає дiйсне i повне уявлення про реальний склад активiв i пасивiв суб'єкта перевiрки. Звiтнiсть складена на основi дiйсних даних бухгалтерського облiку i достовiрно вiдображує по всiх iстотних аспектах фактичне фiнансове становище на 31.12.2004 р. за результатами операцiй за перiод з 01.01.2004 р. по 31.12.2004 р.

На пiдставi вище викладеного аудитор вважає за можливе пiдтвердити:

" баланс (форма 1) ВАТ "Шахта "Комунiст" за станом на 31.12.2004 р. з валютою балансу 65 463 тис. грн.;
" звiт про фiнансовi результати (форма 2) ВАТ "Шахта "Комунiст" за 2004 р.;
" звiт про рух коштiв (форма 3) ВАТ "Шахта "Комунiст" за 2004 р.;
" звiт про власний капiтал (форма 4) ВАТ "Шахта "Комунiст" за 2004 р.;

Вважаємо за необхiдним зробити висновок про вiдповiднiсть здiйснюваної фiнансово-господарської дiяльностi пiдприємства чинному законодавству.

Інформація про основні види товарів або послуг, що їх виробляє чи надає емітент, перспективність виробництва окремих товарів, надання послуг

Основною продукцiєю, що виробляється товариством є енергетичне вугiлля.
Аналiз здобичи вугiлля за ряд рокiв:

2001 рiк - 245 000 тн.
2002 рiк - 164 000 тн.
2003 рiк - 210 000 тн.
2004 рiк - 240 000 тн.

Аналiзуя дiнамiку можна зробити висновок, що видобуток вугiлля в останнi роки зростає, але значно збiльшуєтьс собiвартiсть продукцiї. Таке становище складається з пiдвищення цiн на основнi види матерiалiв, обладнання, пiдвищення тарифiв на воду, електроенергiю, послуги. Цiни на вугiлля не змiнювались.

Дохiд вiд реалiзацiї складається наступним чином:

2001 рiк - 6249 тис. грн.
2002 рiк - 10555 тис. грн.
2003 рiк - 11482 тис грн.
2004 рiк - 16885 тис. грн.


Протягом останнiх чотирьох рокiв пiдприємство є планово-збутковим. Осноним ринком збуту енергетичного вугiлля є ринок донецька та Донецької областi, основними споживачами є електростанцiї, а саме Криворiжська ТЕС, Днiпропетровська ТЕС, Слов"янська ТЕС. Вугiльна промисловiсть на Українi є неприбутковою i як слiд вимагає значних сум державної пiдтримки, дотацiй та iнш. Товариство також одержує державну пiдтримку, але її сума з року в рiк зменьшується.
Вартiсть вугiлля, яке видобуває шахта, зростажє значно меньшими темпами, нiж цiни на гiрничi машини, обладнання та технiчнi матерiали, тому шахта працює збитково та має вкрай обмеженi можливостi впровадження новихз технологiй та сучасних машин, обладанння.
У товариства iснує одна негативна тенденцiя - скорочення кiлькостi пiдприємств вугiльної промисловостi, що приводе до скорочення робочих мiсць та iнш.
Вугiльне виробництво знаходиться пiд впливом циклiчних сезонних колевань та пiд залежнiстю вiд загальних економiчних умов держави. На пiдприємство впливають змiни законодавства - податкового (ПДВ), великi ставки за кредит, соцiальни проблеми. Конкуренцiї на ринку вугiлля немає, тому що бiльшiсть пiдприємств вугiльної промисловостi є державними пiдприємствами i дiють централiзовано. Незначним конкурентом шахти в межах району є ДВАТ шахта "Жданiвська".

Інформація щодо істотних проблем, які впливають на діяльність емітента

На дiяльнiсть товариства, як i на дiяльнiсть iншого пiдприємства впливають наступнi фактори:
-нестабiльнiсть та невiдповiднiсть податкового законодавства та податкової полiтики;
-нестабiльнiсть фiнансового ринку;
-великий податковий тягар;
-низька платежеспроможнiсть населення як потенцiйного покупця;
-застарiлiсть обладнання та транспортних засобiв пiдприємства;
-вiдсутнiсть iнших джерел фiнансування, крiм власних;
-неплатежеспроможнiсть потенцiйних клiєнтiв та iнше.

Інформація про факти виплати штрафів і компенсацій за порушення чинного законодавства

За звiтний перiод товариство сплатило штрафiв за порушення податкового законодавства у сумi 497 тис. грн.

Опис обранної політики щодо фінансування діяльності емітента

За даними балансу на 31.12.2004 р. ВАТ "Шахта "КОМУНIСТ" має довгостроковi зобов'язання, представленi у виглядi вiдстроченої податкової заборгованостi по податку на прибуток в сумi - 4857 тис. грн..

Станом на 31.12.2004 р. за даними синтетичного рахунку 55 "Iншi довгостроковi зобов'язання" складають 2022 тис. грн. та складаються з заборгованностi перед Iнновацiйним фондом у розмiрi 322 тис. грн.. Протягом 2004 року Замовником дана заборгованность не погашалася. Розмiр iнших довгострокових зобов'язаннь у звiтному роцi зрiс на 1700 тис. грн. за рахунок виникнення заборгованностi по бюджетнiй позичцi на погашення заборгованностi по заротнiй платi.

Iноземнi iнвестицiї для розширення виробничої дiяльностi не залучалися.

Протягом 2004 р. залучалися кошти у видi короткострокового кредиту банку з метою виплати заробiтної плати . Станом на 31.12.2004 р. залишок короткострокового кредиту банку становить 680 тис. грн.

Поточнi зобов'язання включають кредиторську заборгованiсть за товари, работи та послуги, яка по результатам дiяльностi за 2004 р. складає 29 297 тис. грн., що на 23,2 % нижче аналогiчного показника за попереднiй перiод.

По векселях виданих зоборгованостi по кiнець року товариство не має.

Коефiцiєнт абсолютної лiквiдностi близький до 0 , що не дорiвнює нормативному значенню (не нижче 0,2) i говорить про те, що пiдприємство не здатне в дуже короткий вiдрiзок часу цiлком погасити свої короткостроковi зобов'язання тiльки за рахунок грошових коштiв, у зв'язку з їхньою недостатнiстю.

Коефiцiєнт поточної лiквiдностi (К п.п. = 0,05) на 01.01.2004р., (К п.п. = 0,16) на 31.12.2004р. нижче нормативного значення ( не нижче 0,7 ) i говорить про те, що пiдприємство також не здатне за нетривалий час погасити свої короткостроковi зобов'язання за рахунок грошових коштiв i дебiторської заборгованостi.

Значення загального коефiцiєнта лiквiдностi (К з.п. = 0,06) на 01.01.2004р., (Кз.п.=0,19) на 31.12.2004 р. нижче нормативного значення (не нижче 1), що свiдчить про те, що у пiдприємства взагалi не достатньо лiквiдних коштiв для виконання усiх своїх зобов'язань.
За станом на 31.12.2004р. загальний коефiцiєнт покриття має тенденцiю до незначного зросту у порiвняннi з минулим перiодом.

Коефiцiєнт структури капiталу характеризує залежнiсть пiдприємства вiд залучених засобiв.

Значення коефiцiєнта фiнансування (Кф.с.= -4,8) на 01.01.2004 р., (К ф.с. = 19,88) на 31.12.2004р. не знаходяться у межах нормативного значення (0,5-1,0), що свiдчить про те, що пiдприємство залежне вiд залучених засобiв.

Показники фiнансової стабiльностi характеризують ступiнь захищеностi iнтересiв кредиторiв.


Питома вага дебiторської заборгованостi у вартостi майна пiдприємства на 01.01.2004 р. i на 31.12.2004 р. складає 4 % та 8 %.

Питома вага зобов'язань у вартостi майна пiдприємства на 01.01.2004 р. i на 31.12.2004 р. складає 84 % i 62 % вiдповiдно.

За станом на 01.01.2004 р. i на 31.12.2004 р. доля власних коштiв у вартостi майна пiдприємства склала -0,17 i 0,03 вiдповiдно при нормативному значеннi не нижче 0,2; що говорить про фiнансову залежнiсть пiдприємства вiд кредиторiв. На 01.01.2004 р. товариство не мало власного капiталу ( вiд'ємне значення р.380 П Балансу). На 31.12.2004 р. сума власного капiталу склала 2038 тис. грн., його рiвень вiдностно валюти балансу складає 3% Товариство може вважатися фiнансово-незалежним коли рiвень його власного капiталу складає не меньш нiж 50%. Одначе тенденцiя до невеликого зростання цього показника означає незначне зменьшення залежностi вiд залучених коштiв.

Таким чином, товариство має залежнiсть стосовно кредиторiв, що не сприятливо дiє на фiнансово-господарську дiяльнiсть товариства.

Інформація про вартість укладених, але ще не виконаних договорів (контрактів)

Укладених, але не виконаних договорiв немає.
Портфель заказiв на 2005 рiк не сформовано.

Прогнози та плани щонайменше на рік про діяльність емітента

Планується у 2005 роцi:
- погашення заборгованостi з заробiтної платнi;
- впорядкування грошових розрахункiв;
- полiпшення рiвня фахiвцiв, залучени до работи на пiдприємтвi;
- добудова 100 квартирного житлового будинку;
- пiдготовка до розробки нового вугiльного пласту;
- вiдготовка нових вироботок;

Інша інформація, що може бути істотною для оцінки інвестором фінансового стану та результатів діяльності емітента

Сертифiкатиакцiй товариство не замовляло та не видавало.
Реєстрацiя випуску акцiй товариства - скасовано.
Товариство крiм акцiй нiяких цiнних паперiв не випускало та не реєструвало.
Дивiденди за акцiями не сплачувались.
Акцiї товариства на бiржi не виставлялись та процедури котування не проходили.