Finance.ua
Назва емітентаДЕРЖАВНЕ ВIДКРИТЕ АКЦIОНЕРНЕ ТОВАРИСТВО НАУКОВО-ДОСЛIДНИЙ ПРОЕКТНО-КОНСТРУКТОРСЬКИЙ IНСТИТУТ З АВТОМАТИЗАЦIЇ ВУГIЛЬНОЇ ПРОМИСЛОВОСТI "НДПI ВУГЛЕАВТОМА
Код за ЄДРПОУ00174036
Організаційно-правова формаВАТ

Опис бізнесу

Основні фактори, що впливають на діяльність емітента

Группа факторівОпис проблемСтупінь впливу на діяльність емітента*Які зміни, що прогнозуються, мають вплинути на підприємство
незначний впливсередній впливзначний вплив
Політичнід/н д/нд/нд/нд/н 
Фінансово-економічніКриза платежiв за роботи, виконанi на замовлення пiдприємств вугiльної промисловостi   Фiнансове оздоровлення пiдприємств вугiльної галузi. Надання їм пiльг для впровадження нової технiки 
Виробничо-технологічніКриза науково-технiчного прогресу   Надання пiльг споживачам ефективних НДПКР. Пiдвищення обсягу галузевого замовлення на новi розробки загального споживання 
СоціальніПолiпшення соцiального стану фахiвцiв науки   Пiдвищення престижу працi науковцiв, вирiшення питання доплат за наукову пенсiю за рахунок пенсiйного фонду у повному обсязi. 
Екологічнід/н д/нд/нд/нд/н 
ПриміткиОсновним видом дiяльностi iнституту є виконання науково-дослiдних, проектно-конструкторських робiт та надання науково-технiчних послуг за договорами з пiдприємствами та органiзацiями вугiльної промисловостi i других галузей. Замовлення на виконання цiх робiт залежить вiд фiнансового стану як окремих пiдприємств, так i вiд галузi вцiлому. Недостатнє фiнансування впливає i на стан галузевої науки. Перелiченi фактори, а також низкий пристиж працi наукових працiвникiв, негативно впливаї на дiяльнiсть iнституту.

*У відповідній графі проставляється помітка "Х".

Інформація про найбільш впливових конкурентів з основної продукції

Найменування продукції (виду продукції)*Найменування конкурентаКраїна походження конкурентаСтупінь конкуренції**
незначний впливсередній впливзначний вплив
д/н немає д/н д/нд/нд/н

*До переліку заносяться дані про продукцію (товари, роботи, послуги), обсяги реалізації якої становлять 10% та більше від загального обсягу реалізації.
**У відповідній графі проставляється помітка "Х".

Інформація про основну продукцію, що виробляє (послуги, що надає) емітент

Найменування продукції (виду продукції)*Торгові марки, під якими здійснюється збут продукціїПатентний та інший правовий захист продукції (винаходи та ліцензії, які використовуються в продукції)Код товару (товарної групи) за ТНЗЕД**Одиниця виміруОбсяг виробництва в натуральних одиницяхОбсяг виробництва у грошовому виразі (у діючих цінах) (тис.грн.)Чистий доход (виручка від реалізації за звітний період) ) (тис.грн.)
Науково-дослiднi та проектно-конструкторськ розробки д/н д/н д/н розробка 60.000 758.000 671.000 
Інші товари (послуги):0.000 0.000 
Усього:758.000 671.000 

*До переліку заносяться дані про продукцію (товари, роботи, послуги), обсяги реалізації якої становлять 10% та більше від загального обсягу реалізації (у вартісному виразі).
**ТНЗЕД - "Товарна номенклатура зовнішньоекономічної діяльності".

Інформація про сировинну базу та основні характеристики споживачів продукції (послуг) емітента та розподіл споживачів за регіонами України та зовнішніх ринках

Найменування продукції (виду продукції)*Сировинна база для виробництва (Україна, країни СНД, зарубіжжя)**Доля в загальному обсязі реалізації (за регіонами) (%)
УкраїнаКраїни СНД та БалтіїКраїни дальнього зарубіжжя
Науково-технiчнi розробки Сировинної бази ДВАТ не потребує. Споживачами продукцiї ДВАТ є пiдприємства вугiльної промисловостi Ураїни. 100.000 0.000 0.000 
Усього:100.000 0.000 0.000 

*До переліку заносяться дані про продукцію (товари, роботи, послуги), обсяги реалізації якої становлять 10% та більше від загального обсягу реалізації.
**Заповнюють емітенти, які займаються виробництвом.

Стисла історія підприємства, важливі події його розвитку

ДВАТ "Науково-дослiдний та проектно-конструкторський iнститут з автоматизацiї вугiльної промисловостi "НДПIвуглеавтоматизацiя" засновано наказом Мiнiстра вугiльної промисловостi України вiд 14/11/96р. 577 шляхом перетворення з iнституту НДПIвуглеавтоматизацiя, який у листопадi 1991р. був перетворений з Луганської фiлiї iнституту Дiпровуглеавтоматизацiя.

Інформація про організаційну структуру емітента

Iнститут є комплексною установою. Органiзацiйна структура включає 5 науково-дослiдних лабораторiй, експериментальнi майстернi, вiддiл патентно-лiцензiйної роботи, вiддiл оформлення, адмiнiстрацiйно-керiвний персонал. Суттєвих змiн у структурi у звiтному роцi не було. Фiлiй та дочiрнiх пiдприємств ДВАТ не має.

Опис обраної облікової політики

Бухгалтерський облiк у 2005 роцi на пiдприємствi вiвся у вiдповiдностi з вимогами закону України про "Бухгалтерський облiк та фiнансову звiтнiсть в Українi. 996-XIV вiд 16.07.99, затверджених стандартiв та iнших нормативних документiв з питань органiзацiї бухгалтерського облiку.
Форма ведення бухгалтерського облiку - журнально-ордерна.
Облiк основних засобiв здiйснюється згiдно з вимогами П(С)БО 7. Основнi засоби вiдображенi у звiтностi за фактичної собiвартостi за вiируванням амортизацiї. Нарахування амортизацiїї основних засобiв проводитсься у вiдповiдностi з податковим законодавством України. Амортизацiя нараховується методом зменшення залишку шляхом використання встановлених норм. Запаси включають сировину та материали, паливо, запаснi частини. Запаси облiковується по первiснiй вартостi. При передачi запасiв у виробництво, продаж, або iншому вибуттi оцiнка здiйснюється по собiвартостi на час прибуття запасiв (ФIФО).
Дебiторська заборгованiсть вiдображається за реальною вартiстю.
Касовi операцiї здiйснюються у вiдповiдностi з "Порядком ведення касових операцiй в нацiональнiй валютi України".
На пiдприємствi ведеться касова книга вiдповiдно до iнструкцiї НБУ 4 "Про органiзацiю роботи з готiвкового облiку установами банкiв України".
Облiк фiнансових результатiв на пiдприємствi ведеться у вiдповiдностi з П(С)БО 15 "Дохiд".
Собiвартiсть фiнансових результатiв на пiдприємствi ведеться у вiдповiдностi з П(С)БО "Витрати". Фiнансових iнвестицiй ДВАТ не має.

Витяг з аудиторського висновку

Аудиторська перевiрка проведена згiдно з Мiжнародними стандартами аудиту, якi зобов'язують аудиторiв планувати й здiйснювати аудит з метою отримання обiрунтованої впевненостi в тому, що фiнансовi звiти не мiстять суттєвих викривлень. Аудит включав перевiрку через тестування доказiв, якi пiдтверджують суми та розкриття iнформацiї у фiнансових звiтах. Аудиторська перевiрка охоплювала оцiнку застосованих принципiв бухгалтерського облiку згiдно з Положеннями (Стандартами) бухгалтерського облiку суттєвих попереднiх оцiнок, здiйснених управлiнським персоналом, а також оцiнку загального подання фiнансових звiтiв.
Незалежний аудитор стверджує, що проведена перевiрка є обiрунтованою пiдставою для висловлення думки щодо фiнансових звiтiв.
У вiдповiдностi до договору та вимог Мiжнародних нормативiв аудиту, масштаб проведення аудиту передбачав отримання всiх необхiдних та суттєвих доказiв для формування незалежного професiйного судження про наявнiсть або вiдсутнiсть суттєвих вiдхилень мiж даними звiтностi та вимогами, встановленими законодавством по її складанню та розкриттю. Цi стандарти зобов'язують планувати та здiйснювати аудиторську перевiрку з метою одержання обiрунтованої впевненостi в тому, що фiнансовi звiти не мiстять суттєвих викривлень. Пiд час аудиту зробленi дослiдження шляхом тестування доказiв на обгрунтованнi сум та iнформацiї, розкритих у фiнансовому звiтi, а також оцiнка адекватностi застосованих принципiв бухгалтерського облiку й суттєвих попереднiх оцiнок, здiйснених управлiнським персоналом, а також оцiнка загального подання фiнансових звiтiв на одержання розумних пiдтверджень щодо вiдсутностi у фiнансовiй звiтностi суттєвих помилок. Аудит використовував принцип вибiркової перевiрки пiдтверджень сум та пояснень к фiнансовiй звiтностi. Суттєвiсть замовником не обумовлювалась. Розмiр суттєвостi визначався по вiдношенню до виявлених в ходi перевiрки вiдхилень згiдно з професiйним поглядам аудитора у вiдповiдностi з Мiжнародними стандартами аудиту, вимогами до аудиторського висновку та довiдки про фiнансовий стан, якi подаються до Державної комiсiї з цiнних паперiв та фондового ринку при реєстрацiї iнформацiї про випуск цiнних паперiв, а також аудиторського висновку при поданнi регулярної iнформацiї вiдкритими акцiонерними товариствами та пiдприємствами-емiтентами облiгацiй (крiм комерцiйних банкiв), затверджених рiшенням Державної комiсiї з цiнних паперiв та фондового ринку вiд 25.01.2001 р., 5 (у редакцiї рiшення Державної комiсiї з цiнних паперiв та фондового ринку вiд 17 листопада 2004р., 484), зареєстровано у Мiнiстерствi юстицiї України 29 грудня 2004р., 1664/10263.
На думку незалежного аудитора фiнансовi звiти Державного вiдкритого акцiонерного товариства "НДПIвуглеавтоматизацiя", станом на 31 грудня 2005 року, пiдготовленi вiдповiдно до концептуальної основи МСБО, МСА, П(С)БО, справедливо та достовiрно вiдображають iнформацiю та вiдповiдають вимогам чинного законодавства i нормативних актiв України.

Інформація про основні види товарів або послуг, що їх виробляє чи надає емітент, перспективність виробництва окремих товарів, надання послуг

ДВАТ розробляє, випробовує, впроваджує та допомагає ефективно експлуатувати системи та засоби автоматизацiї та керування технологiчними процесами на шахтах та збагачувальних фабриках вугiльної промисловостi, а також провадить сертифiкацiйнi випробування засобiв автоматизацiї, електро- та свiтлотехнiчної продукцiї, що виробляються пiдприємствами усiх форм власностi. Номенклатура ДВАТ: нова технiка, науково-дослiднi та проектно-конструкторськи роботи цих напрямкiв. Майже весь прибуток iнститут отримує за рахунок виконання науково-дослiдних та проектно-конструкторських робiт та договорами по наданню технiчних послуг.ДВАТ плiдно спiвпрацює з багатьома вугiльними шахтами та збагачувальними фабриками та науково-дослiдними iнститутами галузi. Розроблена iнститутом нова технiка виготовляється заводами вугiльного машино- та приладобудування. Авторськi права захищенi свiдоцтвами та патентами i охороняються як комерцiйна таємниця. Науково-технiчний рiвень розробок iнституту вiдповiдає кпвщiм вiтчизняним та свiтомим аналогам, а по ряду показникiв i перевiщує їх. Дiяльнiсть не залежить вiд сезонних змiн.

Інформація щодо істотних проблем, які впливають на діяльність емітента

Iстотною проблемою, що впливає на показники роботи ДВАТ, є неповна забезпеченiсть необхiдним обсягом робiт внаслiдок тяжкого фiнансового стану пiдприємств вугiльної промислвостi. У замовникiв робiт край об меженi кошти на розробку та впровадження науково дослiдних робiт. Для полiпшення фiнансового стану ДВАТ, розширення виробництва необхiдно вирiшити цi питання на загальнодержавному рiвнi.

Інформація про факти виплати штрафів і компенсацій за порушення чинного законодавства

У 2005р. на ДВАТнакладалися. штрафи за порушення платiжної дiсциплiни щодо сплати мiсцевих податкiв та сборiв у сумi 2 тис. грн.

Опис обранної політики щодо фінансування діяльності емітента

ДВАТ провадить полiтику, що спрямована на збiльшення обсягу фiнансування робiт по договорах як з пiдприємствами вугiльної промисловостi, так i з Мiнiстерством по створенню нових зразкiв технiчних засобiв загальногалузевого користування. Ця полiтика базується на роз"ясненнi ефективностi цих робiт та швидкого повернення можливих витрат на їх фiнансування. Статутний капiтал становить 183178 грн. та в звiтному перiодi не змiнювався. Iнший додатковий капiтал на 01.01.06 склав 381 тис. грн. Пайового, додаткового, вкладеного, неоплаченого, вилученого i резервного капiталу немає. За станом на 01.01.06 року власний капiтал дорiвнює 514 тис. грн.
Коефiцiєнт абсолютної лiквiдностi на 01.01.06 становить 1,58, що вище нормативного. Коефiцiєнт загальної лiквiдностi становить 5,97, тобто лiквiдна вартiсть оборотних засобiв вище розрахункових зобов'язань. Коефiцiєнт фiнансової стiйкостi дорiвнює 0,93 що є вище нормативного. Коефiцiєнт структури капiталу становить 0,08, що свiдчить про фiнансову залежнiсть вiд зовнiшнiх джерел.
Завдяки цьому у звiтному роцi обсяг виконаних робiт вирiс з 500,7 до 671,0 тис.грн., тобто на 32,3 вiдсоткiв, а у порiвняннi з 2000 роком бльш нiж утрiчi. Обсяг фiнансування з бюджету на виконання робiт загального вживання не змiнився.
У 2005р. ДВАТ придбано основних засобiв на 2 тис. Грн..
Iнвестицiйних зобов"язань ДВАТ не має.

Інформація про вартість укладених, але ще не виконаних договорів (контрактів)

У 2005р. всi укладенi договори з Мiнiстерством i пiдприємствами вугiльної промисловостi виконанi своєчасно.

Прогнози та плани щонайменше на рік про діяльність емітента

Очикується у 2006 р. укласти договори на виконання 60 НДПКР по напрямках дiяльностi ДВАТ на суму 675 тис. грн., у т.ч. в обсязi 157 тис. грн. по галузевому замовленню та програмi безпеки робiт, затвердженою Кабмiном України.

Інша інформація, що може бути істотною для оцінки інвестором фінансового стану та результатів діяльності емітента

Чистий доход вiд виконання договорiв на створення продукцiї та надання науково-технiчних послуг становив 671тис. грн., що на 16,29 % бiльше показникiв 2004 року. Зростання розмiру доходу сталося за рахунок зростання об"єму виконаних робiт.
У 2005р. ДВАТ не мав валютного рахунку. Лiцензiї для виконання науково-технiчних та проектно-конструкторських робiт не потрiбнi. ДВАТ НДПIвуглеавтоматизацiя самостiйна юридична особа i не входить до будь-яких об"єднань пiдприємств. Всi 100% акцiй належать мiнпаливенерго, тому акцiонерiв фiзичних осiб немає. Збори акцiонерiв не проводилися. Iнформацiю про останню публiкацiю було надруковано на сайтi"WWW.e-plus.com.ua" тому не вказанi нi передплатний iндекс, нi тираж. Процентнi та дiсконтнi цiльовi облiгацiї та iншi цiннi папери не випускалися. У зв"язку з тим, що акцiї не випускалися посадовi особи акцiями не володiють.

Ознака рейтингового агентства 
Найменування рейтингового агентства, яке визначило рейтингову оцінку емітента протягом календарного року, що передує поданню звітуд/н 
Дата визначення рейтингової оцінки емітента 
Інформація щодо рейтингової оцінки емітента визначеної протягом календарного року, що передує поданню звітуд/н 
Ознака рейтингового агентства, яке поновило рейтингову оцінку емітента протягом календарного року, що передує поданню звіту 
Найменування рейтингового агентства, яке поновило рейтингову оцінку емітента протягом календарного року, що передує поданню звітуд/н 
Дата поновлення рейтингової оцінки емітента 
Інформація щодо рейтингової оцінки емітента поновленої протягом календарного року, що передує поданню звітуд/н