Finance.ua
Назва емітентаВIДКРИТЕ АКЦIОНЕРНЕ ТОВАРИСТВО "ГОРЛIВСЬКИЙ МАШИНОБУДIВНИЙ ЗАВОД"
Код за ЄДРПОУ00165758
Організаційно-правова формаВАТ

Опис бізнесу

Основні фактори, що впливають на діяльність емітента

Группа факторівОпис проблемСтупінь впливу на діяльність емітента*Які зміни, що прогнозуються, мають вплинути на підприємство
незначний впливсередній впливзначний вплив
ПолітичніНедосконале податкове законодавство   Змiна податкового законодавства, щодо фiнансування 
Фінансово-економічніВелiикi податки, рiст цiн на енергоносiї. Пiдприємство повнiстю залежить вiд прибутковостi роботи основного клiєнта ЗАТ "горлiвський машинобудiвник"   Зниження податкiв, високi банковськi проценти за кредит. 
Виробничо-технологічніЗношення технологiчного устаткування. Вiдсутнiсть iнвестицiй для придбання нового обладнання.   Придбання i модернiзацiя устаткування, рiст цiн на електроносiї, металл. 
СоціальніНестача коштiв для прихилення спецiалiстiв високого рiвня, низький рiвень оплати працi   Навчання та значне пiдвищення квалiфiкацїї робiтникiв 
ЕкологічніЗавищенi норми до стану сточних зливних вод. Надмiрнi сброси сточних зливних вод до р.Корсунь за рахунок великої кiлькiстi опадiв, у зв'язку з малою потужнiстю мастилопастки нафтопродуктiв.   Не прогнозується 
Приміткид/н

*У відповідній графі проставляється помітка "Х".

Інформація про найбільш впливових конкурентів з основної продукції

Найменування продукції (виду продукції)*Найменування конкурентаКраїна походження конкурентаСтупінь конкуренції**
незначний впливсередній впливзначний вплив
Послуги ЗАТ "Горлiвський машинобудiвник" Україна   

*До переліку заносяться дані про продукцію (товари, роботи, послуги), обсяги реалізації якої становлять 10% та більше від загального обсягу реалізації.
**У відповідній графі проставляється помітка "Х".

Інформація про основну продукцію, що виробляє (послуги, що надає) емітент

Найменування продукції (виду продукції)*Торгові марки, під якими здійснюється збут продукціїПатентний та інший правовий захист продукції (винаходи та ліцензії, які використовуються в продукції)Код товару (товарної групи) за ТНЗЕД**Одиниця виміруОбсяг виробництва в натуральних одиницяхОбсяг виробництва у грошовому виразі (у діючих цінах) (тис.грн.)Чистий доход (виручка від реалізації за звітний період) ) (тис.грн.)
Iнш товари (послуги): - послуги iнструментального виробництва, по ремонту обладнання i будiвель, по перевезенню вантажiв, енергетичнi д/н д/н  тис.грн. 0.000 9278.000 7731.700 
Iншi товари (послуги ) :     0.000 0.000 0.000 
Інші товари (послуги):0.000 0.000 
Усього:9278.000 7731.700 

*До переліку заносяться дані про продукцію (товари, роботи, послуги), обсяги реалізації якої становлять 10% та більше від загального обсягу реалізації (у вартісному виразі).
**ТНЗЕД - "Товарна номенклатура зовнішньоекономічної діяльності".

Інформація про сировинну базу та основні характеристики споживачів продукції (послуг) емітента та розподіл споживачів за регіонами України та зовнішніх ринках

Найменування продукції (виду продукції)*Сировинна база для виробництва (Україна, країни СНД, зарубіжжя)**Доля в загальному обсязі реалізації (за регіонами) (%)
УкраїнаКраїни СНД та БалтіїКраїни дальнього зарубіжжя
Послуги iнструментального виробництва д/н 100.000 0.000 0.000 
Усього:100.000 0.000 0.000 

*До переліку заносяться дані про продукцію (товари, роботи, послуги), обсяги реалізації якої становлять 10% та більше від загального обсягу реалізації.
**Заповнюють емітенти, які займаються виробництвом.

Стисла історія підприємства, важливі події його розвитку

Вiдкрите акцiонерне товариство "Горлiвський машинобудiвний завод" засновано згiдно розпорядження Представника Президента України в Донецькiй областi вiд 10.06.94 301 шляхом перетворення державного пiдприємства "Горлiвський машинобудiвний завод iменi С. М. Кiрова", який виробляв очиснi вугiльнi комбайни в ВАТ "Горлiвський машинобудiвний завод" згiдно Указу Президента України "Про корпоратизацiю пiдприємств" вiд 15.05.93 210 та Закону України "Про господарськi товариства". Засновником товариства була держава в особi Донецької обласної державної адмiнiстрацiї. Акцiонером товариства є держава в особi Регiонального вiддiлення Фонду державного майна України по Донецькiй областi. У липнi 2001 р. вiдповiдно до плану санацiї, затверженого Арбiтражним судом, вiдбулася реорганiзацiя шляхом видiлення зi складу ВАТ основних цехiв (механiчнi цеха 1, 2,3,4,6,10,11,12, лiтейний цех, обрудна дiльниця,ковальний цех, термiчний цех) до статутного фонду новоствореного ЗАТ "Горлiвський машинобудiвник" в обмiн на корпоративнi права. Тепер ВАТ "Горлiвський машинобудiвний завод" надає рiзнi послуги ЗАТ "Горлiвський машинобудiвник".
Функцiї ВАТ "Горлiвський машинобудiвний завод" полягають в постачаннi на ЗАТ "Горлiвський машинобудiвник", з яким вiн пов'язаний єдиним технологiчним процесом i мають єдиний промисловий майданчик:
- ТМЦ (продукцiя незавершеного виробництва, електроенергiї, природного газу, води питної i технiчної, теплової енергiї i стислого повiтря);
- послуг по ремонту технологiчного устаткування, виконанню робiт по внутрiшньозаводським i мiжмiським транспортним перевезенням;
- забезпечення рiжучим i вимiрювальним iнструментом i технологiчним оснащенням;
- сдача в оренду ОЗ ВАТ "Горлiвський машинобудiвний завод".

Інформація про організаційну структуру емітента

ВАТ "Горлiвський машинобудiвний завод" складається з структурних пiдроздiлiв:
-виробничого призначення:
iнструментальний цех(95 чол.), цех заводського транспорту (77 чол.), паросилова дiльниця (56 чол.), електроремонтна дiльниця (54 чол.), ремонтно-механiчна дiльниця (53 чол.), ремонтно-будiвний цех (28 чол.), модельний цех (48 чол.);
- невиробничого:
їдальня (14 чол.), бюро життєзабезпечення об'єктiв соцiальної сфери (ЖКО) (10 чол.).

Структурнi подроздiли знаходяться у мiстi Горлiвка. Дочiрних пiдприємств та фiлiй немає.

Опис обраної облікової політики

Вiдповiдно до Закону України " Про бухгалтерський облiк та фiнансову звiтнiсть в Українi" 996-XIV вiд 16.07.1999 р., пiдприємство самостiйно визначило облiкову полiтику на 2005 фiнансовий рiк. Вiдповiдно визначеної облiкової полiтики, пiдприємство застосовує принцип послiдовностi - постiйне застосування вибраної облiкової полiтики протягом 2005 року. Принципи та методи облiкової полiтики наведенi у наказi пiдприємства "Про органiзацiю i облiкову полiтику" 549 вiд 20.12.2004 р. На пiдприємствi прийнята журнально-ордерна система бухгалтерського облiку з частковою механiзацiєю окремих пiдроздiлiв бухгалтерiї.
З 01.01.2000р. на пiдприємствi уведений План рахункiв бухгалтерського облiку, затверджений Наказом Мiнiстерства фiнансiв України вiд 30 листопада 1999 р. 291. Бухгалтерський облiк ведеться вiдповiдно до iнструкцiї про застосування Плану рахункiв бухгалтерського облiку 291.
Основними критерiями облiкової полiтики товариства є:
1.Основними засобами визнаються активи вартiстю бiльше 500 грн. i строком корисної експлуатацiї бiльше року.
2.Амортизацiя основних засобiв здiйснюється вiдповiдно до обраної облiкової полiтики i П(С)БО 7 , а в податковому облiку у вiдповiдностi зi ст.8 Закону України "Про оподаткування прибутку пiдприємств".
3.Активи вартiстю менше 500 грн. i строком корисної експлуатацiї бiльше року класифiкуються як малоцiннi необоротнi матерiальнi активи. Амортизацiя малоцiнних необоротних матерiальних активiв нараховується в розмiрi 100% при передачi в експлуатацiю.
4.Нематерiальнi активи зараховуються на баланс за первiсною вартiстю. Амортизацiя нараховується прямолiнiйним методом виходячи з термiну їх корисного використання згiдно з П(С)БУ 8 "Нематерiальнi активи".
5.Запаси визнаються активом, якщо iснує можливiсть того, що пiдприємство одержуватиме в майбутньому економiчнi вигоди, пов'язанi з їх використанням, що вiдповiдає вимогам П(С)БУ 9 "Запаси". При вiдпустцi запасiв у виробництво, продажу й iншому вибуттю оцiнка їх здiйснюється по методу ФIФО, списання вiдображається по собiвартостi перших за часом надходження запасiв.
5.Дебiторська заборгованiсть за товари, роботи, послуги вiдображається в балансi за чистою реалiзацiйною вартiстю згiдно з П(С)БУ 10 "Дебiторська заборгованiсть". Резерв сумнiвних боргiв протягом року не нараховувався.
6.Доходи признаються при збiльшеннi активу чи зменшеннi зобов'язань, якi обумовлюють збiльшення власного капiталу при умовах, що їх оцiнка може бути вiрогiдно визначена, що вiдповiдає вимогам П(С)БУ 15 "Дохiд".
7.Витрати в бухгалтерському облiку вiдображаються одночасно iз зменшенням активiв чи збiльшенням зобов'язань, якi призводять до зменшення власного капiталу пiдприємства, згiдно з вимогами П(С)БУ 16 "Витрати".
8.Податковий облiк проводиться у вiдповiдностi з дiючим податковим законодавством України. Витрати по податку на прибуток враховують податки, розрахованi з врахуванням суттєвих тимчасових рiзниць, якi виникли в звiтному перiодi. 9.Накопичення даних про валовий дохiд та валовi витрати для цiлей оподаткування проводяться на грунтi iнформацiї з первинних облiкових документiв, фiксуючих здiйснення господарчих операцiй без записiв до систем регiстрiв i рахункiв бухгалтерського облiку з подальшим використанням даних для складання "Декларацiї про прибуток пiдприємства".

Витяг з аудиторського висновку

Аудиторською фiрмою ТОВ АФ "Партнер-аудит" було здiйснено аудит фiнансової звiтностi за 2005 рiк. Пiд час аудиту зроблено дослiдження шляхом тестування доказiв на обгрунтування сум та iнформацiї, розкритих у фiнансовому звiтi, а також оцiнку вiдповiдностi застосованих принципiв облiку нормативним вимогам щодо органiзацiї бухгалтерського облiку та звiтностi в Українi, протягом перiоду перевiрки.
Крiм того, шляхом тестування здiйснено також оцiнку вiдповiдностi даних фiнансової звiтностi даним бухгалтерського облiку.
В результатi проведення аудиторської перевiрки встановлено, що в перевiряємому перiодi, протягом звiтного фiнансового року, пiдприємством були допущенi окремi порушення в частинi органiзацiї бухгалтерського облiку та складання фiнансової звiтностi, якi мають обмежений вплив на стан справ в цiлому та не перекручують загальної картини фiнансового стану пiдприємства.
Аудитори вважають за можливе пiдтвердити, що за винятком згаданих обмежень прийнята система бухгалтерського облiку в цiлому задовольняє законодавчим i нормативним вимогам. Фiнансова звiтнiсть складена на основi дiйсних облiкових даних i в цiлому об'єктивно вiдображає фiнансовий стан на 31.12.2005 р. за результатами операцiй за перiод з 01.01.2005 р. по 31.12.2005 р.

Інформація про основні види товарів або послуг, що їх виробляє чи надає емітент, перспективність виробництва окремих товарів, надання послуг

ВАТ "Горлiвський машинобудiвний завод" надає ЗАТ "Горлiвський машинобудiвник" послуги iнструментального виробництва, паросиловi, єлектроремонтнi, ремонтно-механiчнi, будiвельнi, транспортнi та iншi.

За останнi три роки Товариство досягло таких показникiв:
у 2003 роцi:
- Обсяг виробництва склав 11274,8 тис.грн.;
- чистий дохiд вiд реалiзацiї - 9395,8 тис.грн.
у 2004 роцi:
- Обсяг виробництва склав 13021,3 тис.грн.;
- чистий дохiд вiд реалiзацiї - 10851,1 тис.грн.
у 2005 роцi:
- Обсяг виробництва склав 9278,0 тис.грн.;
- чистий дохiд вiд реалiзацiї - 7731,7 тис.грн.

У 2005 роцi обсяг виробництва зменшився у зв'язку зi зниженням платоспроможностi вугiльних пiдприємств. Основним клiєнтом ВАТ "Горлiвський машинобудiвний завод" є ЗАТ "Горлiвський машинобудiвник", з яким пiдприємство пов'язано єдиним технологiчним процесом та знаходиться на одному промисловому майданчику.Пiдприємство надає такi послуги:
- iнструментального виробництва;
- паросиловi;
- електроремонтнi;
- ремонтно-механiчнi;
- будiвельнi;
- транспортнi;
- iншi. Пiсля рiзкого падiння обсягiв виробництва, що вiдбулися в наслiдок виробничого та фiнансового кризу вугiльної промисловостi, пiдприємства вугiльного машинобудiвництва змогли поновити повноцiнне виробництво завдяки потужнiм державним дотацiям до вугледобитку. Сучасний етап розвитку вугiльного машинобудiвництва України можливо оцiнити як вцiлому задовiльний, але має мiсто негативнi фактори для розвитку галузi.
Зменьшується держпiдтримка галузi, вiдповiдно, зменьшуються державнi закази на шахтне обладнання. До теперешнього часу не розроблена законодавча база реформування вугiльної галузi, що має вплив на розвиток i вугiльного машинобудiвництва. Однак, розвиток вiтчизняного вугiльного машинобудiвництва є, i пiдтвердженням тому виступають виробничi успiхи кращих виробничих шахт, якi оборудованi новими українськими машинами.Успiшний експорт гiрничо-шахтного обладнання в Росiю та Казахстан, перемоги на виставках. Так, наприклад, у 2003р. на виставкi "Експо-Вугiль-2003" Новокраматорський машинобудiвельний завод отримав дiплом за найкращий експонат, який став новим шахтним скребовим конвеєром КСВ-28.У 2005р. "Укрвуглемаш" нагороджений золотою медалю XII Мiждународної виставки-ярмарки "Вугiль Росiї i Майнiнг-2005" "за розробку та створення сучасних зразкiв нової технiки для гiрничо-пiдготовчих та очисних робiт в вугiльних шахтах".
Вугiльне машинобудiвництво в бiльшостi залежить вiд форм та методiв державної пiдтримки вiтчизняного вугледобитку. В свою чергу, прогрес власного галузевого машинобудiвництва є найважливiшою передумовою пiдвищення конкурентноздатностi вугiльної промисловостi України.




Крупними пiдприємствами - виробниками гiрничо-шахтного обладнання є Дружкiвський машинобудiвний завод, Новгородський машинобудiвельний завод, Ясиноватськiй машинобудiвний завод, Новокраматорський машинобудiвний завод, ВАТ "Донецькгормаш", ЗАТ "Горлiвський машинобудiвник".
Функцiї ВАТ "Горлiвський машинобудiвний завод" полягають в постачаннi на ЗАТ "Горлiвський машинобудiвник":
- товаро-матерiальних цiнностей (продукцiї незавершеного виробництва, електроенергiї, природного газу, води питної i технiчної, теплової енергiї i стислого повiтря;
а також наданi послуг:
- по ремонту технологiчного устаткування, виконанню робiт по пiдготовцi до зими, внутрiзаводських i мiжмiських транспортних перевезень, забезпечення рiжучим i вимiрювальним iнструментом i технологiчним оснащенням.

Інформація щодо істотних проблем, які впливають на діяльність емітента

На дiяльнiсть впливають недосконале законодавство, нестача обiгових коштiв, високi цiни на енергоносiї, велика зношенiсть основних фондiв, непогашення дебiторської заборгованостi у зв'язку з вiдсутнiстю коштiв у основних споживачiв (вугiльнi пiдприємства).

Інформація про факти виплати штрафів і компенсацій за порушення чинного законодавства

У 2005 р. по ВАТ "Горлiвський машинобудiвний завод" були нарахованi штрафи у сумi 14,6 тис.грн., у т.ч.:
- штраф за понадлiмiтнi виброси у навколишнє середовище - 1,1 тис.грн.;
- штраф за невиконання плану перевозок - 0,1 тис.грн.;
- штрафнi санкцiї за порушення податкового законодавства - 8,7 тис.грн.;
- штраф ФСС ТУП рiшення 1819 вiд 26.10.2005р. - 4,4 тис.грн.;
- штраф за несвоєчасне представлення iнформацiї - 0,3 тис.грн.

Опис обранної політики щодо фінансування діяльності емітента

Фiнансування дiяльностi Товариства здiйснюється за рахунок госпрозрахунку i повнiстю залежить вiд прибутковостi роботи основного клiєнта ЗАТ "Горлiвський машинобудiвник". Товариство не планує залучення iнвестицiй шляхом випуску акцiй, депозитарних розписок, облiгацiй та шляхом кридитiв банкiв.

Отриманi значення коефiцiєнту загальної лiквiдностi показують, що на початок та кiнець року на кожну одиницю короткострокових зобов'язань приходилося вiдповiдно 2,49 та 3,8 грошових одиниць оборотних засобiв. Значення коефiцiєнту покриття як на початок так i на кiнець року вiдповiдає нормативу.
За звiтний перiод пiдприємство за рахунок грошових коштiв не може сплатити свої короткостроковi зобов'язання.Значення коефiцiєнту абсолютної лiквiдностi не вiдповiдає нормативу.
Аналiз показує, що власнi кошти на початок та на кiнець звiтного перiоду складають вiдповiдно 68 % i 80 % у загальнiй вартостi пiдприємства, тобто ступiнь фiнансової автономностi вiдповiдає орiєнтованому значенню.
Значення коефiцiєнту структури капiталу на кiнець року пiдтверджує, що пiдприємство на прикiнцi звiтного перiоду володiє достатньою часткою власного капiталу, тобто має високу ступiнь захищеностi iнтересiв iнвесторiв та кредиторiв.

Інформація про вартість укладених, але ще не виконаних договорів (контрактів)

Основнi договори ВАТ "Горлiвський машинобудiвний завод", якi укладаються - це договори iз ЗАТ"Горлiвський машинобудiвник", укладаються на договiрнiй основi.
Станом на 31.12.2005р. всi договори є виконаними.

Прогнози та плани щонайменше на рік про діяльність емітента

Правлiння працює над розширенням перелiку послуг i пiдвищенням їх якостi, а також по наданню послуг iншим пiдприємствам.Товариство не планує залучення iнвестицiй шляхом кридитiв банкiв.

Інша інформація, що може бути істотною для оцінки інвестором фінансового стану та результатів діяльності емітента

У 2005 роцi вiдбулися такi змiни у складi посадових осiб емiтента:
- звiльнено Юргiлевич В.А. з посади Голови правлiння;
- призначено Солов'яненко В.I. на посаду виконуючого обов'язки Голови правлiння, члена правлiння;
- звiльнено Солов'яненко В.I. з посади члена правлiння, заступника голови правлiння;
- звiльнено Солов'яненко В.I. з посади в.о. голову правлiння, члена правлiння;
- призначено на посаду Голови правлiння Христич О.В.;
- призначено на посаду заступника голови правлiння, члена правлiння Солов'яненко В.I.;
- звiльнено Смирнова Є.В. з посади Голови спостережної ради;
- призначено Бикова Б.О. на посаду Голови спостережної ради;
- призначено Пономарьова В.В. на посаду члена спостережної ради.

Призначення та звiльнення вiдбулося за рiшеннямb РВФДМУ по Донецькiй областi 561 вiд 16.05.2005р., 1032 вiд 03.08.200р., вiд 10.08.2005р. протокол 3.

За результатами дiяльностi 2005 року Товариство отримало прибуток у сумi 201,6 тис.грн. Загальна сума прибутку на кiнець року склала 51020,6 тис.грн.

Вiдповiдно до рiшення ДКЦПФР вiд 30.06.2003 р. 221 звiт емiтента було оприлюднено на сайтi www.sma.ua 10.02.2006 р.

Справа про банкрутство скасовано ухвалою Господарчого суду Донецької областi за рiшенням 24/113Б вiд 18.12.01р.

За поточний рiк на пiдприємствi здiйснювалися операцiї пов'язанi з зовнiшньої економiчною дiяльнiстю, а саме реалiзацiя товарiв на суму 10937,0 тис.грн., у т.ч.:
- Росiя (комбайн проходчеський КПД, перевантажувач КПД-95, комбайн очисний КГШ-68Б, лебiдка запобiжна ЗЛП, трансформаторна пiдстанцiя КТПВ, устрiй причепний УПП-8, насос НП-120, гiдромотор ТП-510, запаснi частини);
- Чехiя (електрогiдророзподiлювач, запаснi частини)
Для здiйснення реалiзацiї товару за межi України пiдприємство здiйснило витрати для оформлення сертифiкату походження товару. На кожний товар Торгiвельна промислова палата м.Донецька видала сертифiкат про те, що товар вироблений на територiї України.

Ознака рейтингового агентства 
Найменування рейтингового агентства, яке визначило рейтингову оцінку емітента протягом календарного року, що передує поданню звітуРейтингування не проводилось, так як товариство не має вiльних коштiв для сплати послуг рейтингового агенства. 
Дата визначення рейтингової оцінки емітента 
Інформація щодо рейтингової оцінки емітента визначеної протягом календарного року, що передує поданню звітуд/в 
Ознака рейтингового агентства, яке поновило рейтингову оцінку емітента протягом календарного року, що передує поданню звіту 
Найменування рейтингового агентства, яке поновило рейтингову оцінку емітента протягом календарного року, що передує поданню звітуд/в 
Дата поновлення рейтингової оцінки емітента 
Інформація щодо рейтингової оцінки емітента поновленої протягом календарного року, що передує поданню звітуд/в