Finance.ua
Назва емітентаВiдкрите акцiонерне товариство "Новогорлiвський машинобудiвний завод"
Код за ЄДРПОУ00165741
Організаційно-правова формаВАТ

Опис бізнесу

Основні фактори, що впливають на діяльність емітента

Группа факторівОпис проблемСтупінь впливу на діяльність емітента*Які зміни, що прогнозуються, мають вплинути на підприємство
незначний впливсередній впливзначний вплив
ПолітичніВисокi податки   Змiни в податковiй полiтицi держави 
Фінансово-економічніВiдсутнiсть обiгових коштiв   Поповнення обiгових коштiв 
Виробничо-технологічніНеобхiднiсть оновлення технологiчного обладнання   Вiдновлення обладнання 
СоціальніНизька платоспроможнiсть замовникiв   Загальний розвиток виробництва, полiпшення фiнансового стану пiдприємств-замовникiв 
Екологічнід/в д/нд/нд/нд/в 
Примітки

*У відповідній графі проставляється помітка "Х".

Інформація про найбільш впливових конкурентів з основної продукції

Найменування продукції (виду продукції)*Найменування конкурентаКраїна походження конкурентаСтупінь конкуренції**
незначний впливсередній впливзначний вплив
Грейфер МГКЗМ Мехзавод, м. Сухий Лог Росiя   
Породонаважувальна машина МПК ВАТ "Ясинуватський машзавод" Україна   
Породонавантажувальна машина МПК Копiйський машзавод Росiя   

*До переліку заносяться дані про продукцію (товари, роботи, послуги), обсяги реалізації якої становлять 10% та більше від загального обсягу реалізації.
**У відповідній графі проставляється помітка "Х".

Інформація про основну продукцію, що виробляє (послуги, що надає) емітент

Найменування продукції (виду продукції)*Торгові марки, під якими здійснюється збут продукціїПатентний та інший правовий захист продукції (винаходи та ліцензії, які використовуються в продукції)Код товару (товарної групи) за ТНЗЕД**Одиниця виміруОбсяг виробництва в натуральних одиницяхОбсяг виробництва у грошовому виразі (у діючих цінах) (тис.грн.)Чистий доход (виручка від реалізації за звітний період) ) (тис.грн.)
Обладнання механiзацiї поверхнi шахт д/в д/в д/в тис. грн. 0.000 151.500 303.000 
Запаснi частини ГШО д/в д/в д/в тис. грн 0.000 1886.400 2010.000 
Породонавантажувальна машина МПК д/в д/в д/в шт. 1.000 757.500 757.500 
Грейфер МГКЗ д/в д/в д/в шт. 0.000 0.000 44.100 
Iншi товари (послуги ) :     0.000 673.500 1326.400 
Інші товари (послуги):0.000 0.000 
Усього:3468.900 4441.000 

*До переліку заносяться дані про продукцію (товари, роботи, послуги), обсяги реалізації якої становлять 10% та більше від загального обсягу реалізації (у вартісному виразі).
**ТНЗЕД - "Товарна номенклатура зовнішньоекономічної діяльності".

Інформація про сировинну базу та основні характеристики споживачів продукції (послуг) емітента та розподіл споживачів за регіонами України та зовнішніх ринках

Найменування продукції (виду продукції)*Сировинна база для виробництва (Україна, країни СНД, зарубіжжя)**Доля в загальному обсязі реалізації (за регіонами) (%)
УкраїнаКраїни СНД та БалтіїКраїни дальнього зарубіжжя
Запаснi частини Україна 100.000 0.000 0.000 
Породонавантажувальна машина МПК Україна 0.000 100.000 0.000 
Iнша продукцiя Україна 100.000 0.000 0.000 
Обладнання механiзацiї поверхнi шахт Україна 0.000 100.000 0.000 
Грейфер МГКЗМ Україна 100.000 0.000 0.000 
Усього:76.100 23.900 0.000 

*До переліку заносяться дані про продукцію (товари, роботи, послуги), обсяги реалізації якої становлять 10% та більше від загального обсягу реалізації.
**Заповнюють емітенти, які займаються виробництвом.

Стисла історія підприємства, важливі події його розвитку

Новогорлiвський машинобудiвний завод було створено в 1947 роцi на базi Горлiвської станцiї "Пiдземгаз"для виробництва бурового i технологiчного обладнання для пiдземної газифiкацiї вуглiв. Згiдно з наказом Мiнiстерства вугiльної промисловостi України вiд 29.06.96 р. 314 завод було перетворено у вiдкрите акцiонерне товариство "Новогорлiвський машинобудiвний завод". ВАТ "Новогорлiвський машинобудiвний завод" знаходиться в м.Горлiвка,в 10 км вiд залiзничої станцiї.Має 18,5229 га землi в межах згiдно з планом землекористування. На даний момент 100% акцiй знаходяться у власностi Держави. Наказом регiонального вiддiлення ФДМУ по Донецькiй областi вiд 28.12.2001року 2048 прийняте рiшення щодо приватизацiї ВАТ "Новогорлiвський машинобудiвний завод". Ухвалою вiд 05.08.2002року (справа 15/243Б) Господарський суд Донецької областi порушив справу про банкрутство ВАТ i ухвалою вiд 14.08.2002р. процес приватизацiї призупинений. Прийнято рiшення щодо санацiї ВАТ (ухвала Господарського суду вiд 25.12.2002р.). Ухвалою Господарського суду Донецької областi вiд 09.12.2003р затверджено план санацiї ВАТ "Новогорлiвський машинобудiвний завод". Процедура санацiї продовжена до 25.12.2007р.(Ухвала Господарського суду вiд 28.12.2006р.).

Інформація про організаційну структуру емітента

На терiторiї заводу розташованi будiвлi основного i допомiжного виробництва. На балансi пiдприємства числяться також житловий фонд, штаб ГО, спальний корпус в пiонертаборi, дитячий садок. Головним завданням основного виробництва є виготовлення i сдача продукцiї на склад по всiй номенклатурi i асортименту. Основною метою дiяльностi допомiжного виробництва є виконання великого i складного комплексу робiт, якi спрямованi на створення нормальних умов для здiйснення основних виробничих процесiв. Вони призначенi для обслуговування заводу запчастинами, для ремонту обладнання, рiзними видами енергiї, транспортними та iншими послугами.
Дочiрних пiдприємств, фiлiй та представництв товариство не має.

Опис обраної облікової політики

На пiдприємствi прийнятий наказ 4 вiд 03.01.06р. "Про облiкову полiтику на 2006р.", яким становленi такi принципи облiкової полiтики.
При складаннi фiнансової звiтностi встановити межу суттєвостi 100грн.
Основнi засоби.
Основними засобами визнавати актив, якщо очiкуваний строк його корисного використання бiльше 1 року i вартiсть бiльше 1000 грн. Одиницею облiку основних засобiв вважати окремий об`єкт основних засобiв i iнших матерiальних необоротних активiв. Основнi засоби класифiкувати по групам. Первiсну оцiнку об`єктiв здiйснювати за фактичними витратами на їх придбання, доставку, встановлення та виготовлення.
Визнання, оцiнку та облiк нематерiальних активiв здiйснювати згiдно П(С)БО 8 "Нематерiальнi активи". Одиницею облiку визнається окремий об`єкт нематерiальних активiв.
Визнання активiв основними засобами, нематерiальними активами чи iншими необоротними активами здiйснювати постiйно-дiючої комiсiєю.
Амортизацiю основних засобiв i нематерiальних активiв здiйснювати прямолiнiйним методом .
Витрати на модернiзацiю, добудування, реконструкцiю, дообладнання, що ведуть до збiльшення майбутнiх економiчних вигiд вiдносити на збiльшення первiсної вартостi об`єктiв необоротних активiв.
Малоцiнними необоротними матерiальними активами визнавати активи, строк корисного використання яких бiльше 1 року i вартiстю менше 1000 грн.. Амортизацiю нараховувати 100% у першому мiсяцi їх використання.
Малоцiнними та швидкозношуваними предметами вважати активи, що використовуються менше 1 року. Їх вартiсть списувати на витрати виробництва та витрати перiоду в момент їх передачi в експлуатацiю.
Спецоснащення та спецобладнання незалежно вiд вартостi та строку корисного ви користування вважати необоротними матерiальними активами. Нараховувати амортизацiю 100% у першому мiсяцi їх використання.
Запаси.
Товарно-матерiальнi цiнностi визнавати, оцiнувати i облiковувати згiдно П(С)БО 9 "Запаси". Одиницею запасiв визнавати кожне найменування цiнностей. Виробничi запаси зараховувати на баланс за первiсною вартiстю.
Оцiнку запасiв пiд час реалiзацiї, вiдпуску у виробництво та iншому списаннi проводити методом ФIФО.
Готову продукцiю вiдображати в облiку по фактичнiй виробничой собiвартостi.
Дооцiнку готової продукцiї не проводити. При необхiдностi проводити уцiнку готової продукцiї, якщо вона не знайшла збуту, а також при втратi нею споживчих властивостей.
Визнання витрат.
Визнання i вiдображення в облiку витрат здiйснювати згiдно вимог П(С)БО 16 "Витрати" на основi принципу розрахування та вiдповiдностi.
Використовувати в основному та допомiжних виробництвах позаказний метод облiку витрат на виробництво i калькулювання собiвартостi продукцiї. Затрати формувати в розрiзi цехiв та видiв продукцiї.
Загальновиробничi витрати визнавати перемiнними та розподiляти їх мiж виробами, використовуючи за базу розподiлу - заробiтну плату виробничого персоналу.
Витрати, пов`язаннi з операцiйною дiяльнiстю, розподiляються на адмiнiстративнi, витрати на збут та iншi витрати.
Собiвартiсть реалiзованої продукцiї формувати, виходячи iз виробничої собiвартостi товарної продукцiї звiтного перiоду та собiвартостi залишкiв готової продукцiї на початок мiсяця.
Заробiтна плата.
Заробiтну плату начислювати згiдно з колективним договором. Формувати резерв оплати вiдпусток працiвникам.
Дебiторська заборгованiсть
Дебiторська заборгованiсть вiдображається згiдно вимог П(С)БО "Дебiторська заборгованiсть". Резерв сумнiвних боргiв формувати кожного мiсяця в розмiрi 0,5% вiд суми дебiторської заборгованостi на початок кожного мiсяця.
Фiнансовi iнвестицiї.
Довгостроковi iнвестицiї в фiнансовiй звiтностi вiдображаються за справедливою вартiстю.
Визнання доходу
Визнання i вiдображення в облiку доходiв здiйснювати згiдно вимог П(С)БО 15 "Доходи" на основi принципу рахування та вiдповiдностi.
Податки
Витрати на податок на прибуток включають податки, розрахованi у вiдповiдностi до дiючого податкового законодавства України, з врахуванням суттєвих тимчасових рiзниць, якi були компенсованi або виникли у звiтному перiодi.
Бухгалтерський облiк на пiдприємствi здiйснюється спецiалiзованою бухгалтерською службою на чолi з головним бухгалтером.

Витяг з аудиторського висновку

Аудиторська фiрма ТОВ "Донецькпромаудит", пiдтверджує достовiрнiсть рiчної фiнансової звiтностi ВАТ "НГМЗ", яка складена вiдповiдно до вимог П(С)БО 1, законодавчих та нормативних документiв України, прийнятою облiковою полiтикою пiдприємства. Концептуальна основа фiнансової звiтностi пiдприємства полягає у безперервностi дiяльностi та нарахуваннi та вiдповiдностi доходiв та витрат.
Аудиторська перевiрка здiйснювалась у вiдповiдностi з Мiжнародними стандартами аудиту, надання впевненостi та етики, зокрема Мiжнародними стандартами 700, 701 та 720.
Аудитор здiйснив перевiрку вiдповiдно до вимог Нацiональних стандартiв аудиту, затверджених рiшенням Аудиторської палати України вiд 30.11.06 р. 168/7, з метою збору достатньої iнформацiї на предмет того, фiнансова звiтнiсть не мiстить в собi iстотних помилок i формування на цiй основi висновку про реальне фiнансове становище пiдприємства.
Перевiркою встановлено, що бухгалтерський облiк на пiдприємствi ведеться вiдповiдно до Закону України вiд 16.07.1999р. 996-XI "Про бухгалтерський облiк i фiнансову звiтнiсть в Українi", П(С)БО 1, Iнструкцiї з застосування плану рахункiв, затвердженої наказом МФУ вiд 30.11.99 р. 291 i iншими нормативними документами з питань органiзацiї бухгалтерського облiку. Бухгалтерськiй облiк ведеться згiдно з Планом рахункiв бухгалтерського облiку активiв, капiталу, зобов'язань i господарських операцiй пiдприємств та органiзацiй, затвердженим наказом МФУ вiд 30.11.1999 р. 291.
Вiдповiдно до Положень (стандартiв) бухгалтерського облiку "Баланс", "Звiт про фiнансовi результати", затвердженими наказом Мiнiстерства фiнансiв України 87 вiд 31.01.99р. пiдприємством була складена рiчна бухгалтерська звiтнiсть. Вищенаведена звiтнiсть сформована вiдповiдно до Iнструкцiї про порядок заповнення форм рiчного бухгалтерського звiту пiдприємства, затвердженої наказом МФУ вiд 18.01.95 р. 139 з подальшими змiнами i доповненнями.
Внаслiдок проведення аудиту встановлене наступне. Надана iнформацiя дає дiйсне та повне уявлення про реальний склад активiв i пасивiв ВАТ "НГМЗ". Фiнансова звiтнiсть складена вiдповiдно до чинного законодавства, прийнята система бухгалтерського облiку вiдповiдає законодавчим та нормативним вимогам.
Фiнансова звiтнiсть складена на основi справжнiх даних бухгалтерського облiку i достовiрно вiдображає у всiх iстотних аспектах фактичне фiнансове становище об'єкта перевiрки на 31 грудня 2006 року за результатами операцiй за перiод з 01.01.2006 року по 31.12.2006 року. Аудиторська фiрма пiдтверджує вiдповiднiсть розкриття iнформацiї у рiчнiй фiнансовiй звiтностi ВАТ "НГМЗ" концептуальнiй основi фiнансової звiтностi суб'єкта господарювання (безперервнiсть дiяльностi, нарахування та вiдповiднiсть доходiв та витрат).

Інформація про основні види товарів або послуг, що їх виробляє чи надає емітент, перспективність виробництва окремих товарів, надання послуг

ВАТ"Новогорлiвський машзавод" виробляє деталi для гiрничошахтного обладнання, надає послуги технiчного обслуговання обладнання, здiйснює випуск машини породонавантажувальної МПК, обладнання для механiзацiї поверхнi шахт та iн.
Продукцiя ВАТ "НГМЗ" постачається в основному на вугледобувнi пiдприєства: орендне пiдприємство "Шахта iм.Засядько", ВАТ "Гуковвугiлля" та iншi.

Нестабiльнiсть полiтичної та економiчної ситуацiї в Українi негативно впливали на виробничу i фiнансову дiяльнiсть пiдприємства. Основними конкурентами, якi виробляють аналогiчну продукцiю, є ВАТ "Ясинуватський машзавод", "Копiйський машзавод", Росiя.
В породонавантажувальних машинах МПК, виготовляяємих ВАТ "Новогорлiвський машинобудiвний завод", застосовується телескопiчний навантажувальний орган, що дозволяє збiльшити надiйнiсть та пiдвищити продуктивнiсть машини, надiйнiсть ходової частини. Дiяльнiсть та попит на продукцiю ВАТ "Новогорлiвський машинобудiвний завод" не залежить вiд сезонних змiн.

Інформація щодо істотних проблем, які впливають на діяльність емітента

Основними факторами,якi негативно вплинули на виробничу дiяльнiсть пiдприємства,є несприятливi фiнансовi умови в економiцi,зменшення платоспроможностi споживачiв продукцiї iз-за вiдсутностi обiгових коштiв, а також недостатнiсть бюджетних коштiв, якi видiляються вугiльним пiдприємствам для закупiвлi обладнання, необхiдного при проходцi буровибухним засобом.

Інформація про факти виплати штрафів і компенсацій за порушення чинного законодавства

Дiяльнiсть товариства здiйснювалась згiдно дiючого законодавства. За звiтний перiод товариством сплачено штрафiв на суму 9,3тис. грн., у т.ч. за перебiльшення лiмiту електроспоживання - 2,2 тис. грн., за витоки води до водомiру - 3,7 тис. грн., за порушення пломби на електролiчильнику - 3,4 тис. грн.

Опис обранної політики щодо фінансування діяльності емітента

Основним джерелом фiнансування пiдприємства є оборотнi засоби. Пiдприєство своєчасно сплачувало платежi в бюджет та позабюджетнi фонди.

Інформація про вартість укладених, але ще не виконаних договорів (контрактів)

Реалiзацiя продукцiї в звiтному перiодi вiдбувалася згiдно укладених договорiв та по передоплатi. Всi укладенi договори виконанi.

Прогнози та плани щонайменше на рік про діяльність емітента

В наступному роцi завод планує збiльшення обсягiв виробництва запчастин для гiрничо-шахтного обладнання та послуг технiчного обслуговування верстатiв для оброблення металу.

Інша інформація, що може бути істотною для оцінки інвестором фінансового стану та результатів діяльності емітента

На данний час 100% акцiй ВАТ "Новогорлiвський машинобудивний завод" знаходяться у власностi Держави. наказом регiонального вiддiлення ФДМУ по Донецькiй областi вiд 28.12.2001р. 2048 прийнято рiшення щодо приватизацiї ВАТ.
Ухвалою вiд 05.08.2002р. (справа 15/243Б) Господарський суд Донецької областi порушив справу про банкрутство ВАТ i ухвалою вiд 14.08.2002р. процес приватизацiї призупинений. Прийнято рiшення щодо санацiї ВАТ (ухвала Господарського суду вiд 25.12.2002р.). Ухвалою вiд 09.12.2003р. затверджено план санацiї ВАТ "Новогорлiвський машинобудiвний завод". Процедура санацiї продовжена до 25.12.2007р. (ухвала Господарського суду вiд 28.12.2006р.).
Згiдно плану санацiї ВАТ є засновником ЗАТ "НГМЗ-БУР". Внесок ВАТ становить 49,9% статутного фонду "НГМЗ-БУР".

Ознака рейтингового агентства 
Найменування рейтингового агентства, яке визначило рейтингову оцінку емітента протягом календарного року, що передує поданню звітуд/н 
Дата визначення рейтингової оцінки емітента 
Інформація щодо рейтингової оцінки емітента визначеної протягом календарного року, що передує поданню звітуд/н 
Ознака рейтингового агентства, яке поновило рейтингову оцінку емітента протягом календарного року, що передує поданню звіту 
Найменування рейтингового агентства, яке поновило рейтингову оцінку емітента протягом календарного року, що передує поданню звітуд/н 
Дата поновлення рейтингової оцінки емітента 
Інформація щодо рейтингової оцінки емітента поновленої протягом календарного року, що передує поданню звітуд/н