Finance.ua
Назва емітентаВiдкрите акцiонерне товариство " Теплогорський завод гiдроустаткування"
Код за ЄДРПОУ00165638
Організаційно-правова формаВАТ

Опис бізнесу

Стисла історія підприємства, важливі події його розвитку

ВАТ"Теплогорський завод гiдроустаткування" бере свiй початок з 1944 року на базi ремонтних майстерен.В процесi розвитку вугiльної промисловостi виникла необхiднiсть в створенi спецiалiзованих заводiв по виробництву вугiльного обладнення. В подальшому завод освоює лабораторне обладнення для гiрнорудничної та металургiйної промисловостi. Вироби заводу експортувалися в 50 країн свiту. В 1994р.створено ВАТ "Теплогорський завод гiдроустаткування"-пiдприємство вугiльної промисловостi України.

Інформація про організаційну структуру емітента

ВАТ "ТЗГУ" фiлiй та представництв не має. ВАТ "ТЗГУ" складається з таких структурних пiдроздiлiв:- цех слюсарно-збiрний; - механiчний цех; - iнструментальний цех; - лiтейний цех; - буд.участок. ВАТ "ТЗГУ" є материнською компанiєю 2х дочерних пiдприємств: ДП "Маяк"; ДП "Назар" ; ДП "Назар" займається реалiзацiєю готової продукцiї ВАТ "ТЗГУ", частка материнської компанiї в статутному фондi 49 %, кiлькiсть працiвникiв - 21 чол.
ДП "Маяк" здiйснює торгiвельнi операцiї, частка материнської компанiї ВАТ ТЗГУ в статутному фондi 49,5%, кiлькiсть працiвникiв - 6 чол. ДП "Маяк" як вiдокреме юридична особа прийняло рiшення про лiквiдацiю.

Опис обраної облікової політики

Фiнансова звiтнiсть пiдприємства була пiдготовлена шляхом трансформацiї бухгалтерських звiтiв, що складено рiк вiдповiдно до Наказу Мiнiстерства фiнансiв України щодо складу та порядку з дотриманням схвалених ДКЦПФР методичних рекомендацiй з трансформацiї бухгалтерської звiтностi ВАТ та пiдприємств - емiтентiв облiгацiй у фiнансову звiтнiсь за МСБО,
Фiнансова звiтнiсть пiдприємства за станом на 31 грудня 2006 року складена вiдповiдно до облiкової полiтики пiдприємства i у всiх аспектах в цiлому вiдповiдає вимогам нацiональних положень (стандартiв) бухгалтерського облiку України.

ВИЗНАННЯ, ОЦIНКА ТА СПИСАННЯ ОСНОВНИХ ЗАСОБIВ
Облiк основних засобiв власних та арендованих, нарахування амортизацiйних вiдрахувань ведеться згiдно iз вимогами П(С)БО 7 "Основнi засоби", справедлива вартiсть основних засобiв при реформуваннi системи бухгалтерського облiку на пiдставi залишкової вартостi. Загальнi для усiх пiдприємств iндекси, що були визначенi Мiнiстерством статистики, не змогли привести облiкову вартiсть об'єктiв основних засобiв у вiдповiднiсть до їх реальної ринкової вартостi. Основнi засоби власнi та арендованi вiдображаються в облiку правильно. Основнi засоби вiдображенi в облiку за фактичними витратами на їх предбання, доставку з урахуванням обов'язкових дооцiнок, якi були проведенi за рiшенням Кабiнету Мiнiстрiв у зв'язку з iнфляцiєю, починаючи з 1992 року. Данi українського Бухгалтерського облiку не дозволяють визначити iсторичну собiвартiсть об'єктiв основних засобiв або їх справедливу вартiсть, як вимагають МСБО. Iндексацiї балансової вартостi основних фондiв проводилися згiдно з механiзмом та iндексами, встановленими державними органами. Загальнi для всiх пiдприємств iндекси, що були визначенi Мiнiстерством статистики не могли привести облiкову вартiсть об'єктiв основних засобiв у вiдповiднiсть до ринкової вартостi.
Нарахування амортизацiї основних засобiв проводиться у вiдповiдностi iз українським податковим законодавством. До 01.07.97 р. нарахування амортизацiїпроводилось прямолiнiйно за єдиним встановленим державою нормами. З 01.07.97 р. амортизацiя нараховується методом зменьшення залишку, шляхом використання встановлених норм до залишкової вартостi основних засобiв на початок перiоду, строк, протягом якого здiйснюється нарахування амортизацiї з встановленим державою методами та нормами, є бiльшим, iнодi суттєво бiльшим нiж строк корисного використання активiв.
ЗАПАСИ
Запаси включають матерiали, паливо, запаснi частини, товари для перепродажу МШП на складi. Запаси облiковуються за найменьшою з двох оцiнок собiвартiстю або чистою цiною реалзацiї. Собiвартiсть запасiв включає витрати на придбання, доставку. Спосiб оцiнки запасiв проводиться по цiнам продажу.
ВИЗНАННЯ, ОЦIНКА ТА СПИСАННЯ ВИТРАТ
Облiк витрат здiйснюється з дотримання принципу вiдповiдностi. Визнання витрат здiйснюється з використуванням методу нарахування всiх витрат, якi можуть бути достовiрно оцiненi. Облiк витрат ведеться iз вимогами П(С)БО 9 "Витрати"
ВИЗНАННЯ ГРОШОВИХ КОШТIВ
Грошовi кошти включають суму грошей на рахунковому рахунку в нацiональнiй валютi.
ДЕБIТОРСЬКА ЗАБОРГОВАНIСТЬ
Облiк дебiторської заборгованостi ведеться згiдно iз вимогами П(С)БО 10 "Дебiторська заборгованiсть" Дебiторська заборгованiсть вiдображається за реальною вартiстю. Врахування безнадiйних боргiв здiйснюється в той перiод, коли керiвництво пiдприємства визначило як безнадiйнi. Дебiторська заборгованiсть за товари включає аванси передплаченi. Iнша дебiторська заборгованiсть складає iз заборгованостi, що не пов'язана з продажем товарiв.
Резерв сумнiвних боргiв пiдприємством здiйснюється з використанням методу класiфiкацiї вiдповiдно суми залишку заборгованостi за реалiзованi товари, роботи, послуги.
ВИЗНАННЯ, ОЦIНКА ТА СПИСАННЯ КРЕДИТОРСЬКОЇ ЗАБОРГОВАНОСТI
ВАТ"ТЗГУ" ведеться згiдно iз вимогами П(С)БО 11 "Кредиторська заборгованiсть". Зобов'язнення пiдприємства визнаються на пiдставi фактiв iснування для обставин, якi у майбутньому приведуть до зменьшення його економiчнiї вигод, суми активiв. Поточна заборгованiсть облiковується за сумою погашення на рахунках, в касу. Довгострокова заборгованiсть облiковується на рахунку 5 класу. Кредиторська заборгованiсть зi скiнченим строком позовної давностi на пiдприємствi списується своєчасно.
ВИЗНАННЯ ДОХОДУ
Доход вiд реалiзацiї товарiв визнається коли покупцам переданi права власностi i грошовi кошти зарахованi на рахунковий рахунок.
ПОДАТКИ
Витрати податка на прибуток включають податки, розрахованi у вiдповiдностi до дiючого податкового законодавства України, з врахуванням суттєвих тимчасових рiзниць, якi були компенсованi обо визнанi у звiтному перiодi.
IНВЕСТИЦIЇ. Пiдприємство iнвестицiй не залучало.

Витяг з аудиторського висновку

Аудиторський висновок надається для користувачiв фiнансової звiтностi, а також для акцiонерiв вiдкритого акцiонерного товариства <Теплогорський завод гiдроустаткування>.
ТОВ аудиторська фiрма "Арт-iнтелект" провела аудит "Балансу" ВАТ <Теплогорський завод гiдроустаткування> та "Звiту про фiнансовi результати", станом на 31 грудня 2006 року.
Вiдповiдальнiсть за достовiрнiсть та повноту стосовно зазначеної фiнансової звiтностi, наданої для аудиту, несе керiвництво пiдприємства ВАТ <Теплогорський завод гiдроустаткування>. Ми вважаємо, що проведена нами аудиторська перевiрка дає обiрунтовану пiдставу для висловлення нашої думки.
Перевiрка спланована та здiйснена нами у вiдповiдностi з вимогами Закону України "Про аудиторську дiяльнiсть", "Мiжнародних стандартiв аудиту, надання впевненостi та етики", зокрема Мiжнародних стандартiв аудиту 700, 701,720. Цi стандарти зобов'язують нас планувати i здiйснювати аудиторську перевiрку з метою одержання обiрунтованої впевненостi в тому, що фiнансовi звiти не мiстять суттєвих викривлень та помилок.
Пiд час перевiрки бухгалтерської звiтностi використовувався вибiрковий принцип та метод тестування, зробленi дослiдження доказiв на обiрунтування iнформацiї, розкритої у фiнансовому звiтi. Аудиторська перевiрка включає й оцiнювання застосованих принципiв бухгалтерського облiку та суттєвих облiкових оцiнок, здiйснених управлiнським персоналом, а також оцiнювання подання фiнансових звiтiв в цiлому.
Ми не спостерiгали за iнвентаризацiєю наявних запасiв та необоротних активiв станом на 31 грудня 2006 р., оскiльки ця дата передувала призначенню нас аудиторами Товариства. У зв'язку з тим, що запаси та необоротнi активи за станом на кiнець перiоду, приймають участь при визначеннi результатiв дiяльностi, ми перевiрили наявнiсть запасiв та необоротних активiв iншими альтернативними аналiтичними методами та дослiдженнями доказiв на обiрунтуванню iнформацiї, розкритої у фiнансовому звiтах.
За винятком зазначеного у попередньому параграфi, ми вважаємо, що проведена нами аудиторська перевiрка забезпечує обiрунтовану пiдставу для формування незалежної професiйної думки про наявнiсть чи вiдсутнiсть вiдхилень даних звiтностi вiд вимог дiйсного законодавства з її складання та розкриття iнформацiї.
Фiнансова звiтнiсть пiдприємства за станом на 31 грудня 2006 року складена вiдповiдно до облiкової полiтики пiдприємства i у всiх аспектах в цiлому вiдповiдає вимогам нацiональних положень (стандартiв) бухгалтерського облiку України.

На нашу думку, надана емiтентом iнформацiя дає дiйсне та повне уявлення про реальний склад активiв та пасивiв ВАТ <Теплогорський завод гiдроустаткування> i вiдповiдає умовно-позитивнiй думцi аудитора. Система бухгалтерського облiку, що використовувалася на пiдприємствi, в основному, вiдповiдає законодавчим та нормативним вимогам, фiнансовi звiти подають достовiрно в усiх суттєвих аспектах фiнансовий стан пiдприємства станом на 31 грудня 2006 р., а також його прибутки та витрати за 2006 р., згiдно концептуальною основою бухгалтерського облiку, що її використовують стосовно Положення (стандарти) бухгалтерського облiку України.

Вiдповiдно до вимог "Положення щодо пiдготовки аудиторських висновкiв, якi подаються до Державної комiсiї з цiнних паперiв та фондового ринку при розкриттi iнформацiї емiтентами та професiйними учасниками фондового ринку", затвердженого рiшенням Державної комiсiї з цiнних паперiв та фондового ринку вiд 19 грудня 2006 року N 1528 та зареєстрованого у Мiнiстерствi юстицiї України 23 сiчня 2007 року за N 53/13320, ми висловлюємо свою думку вiдносно наступної iнформацiї.
- iнформацiя за видами активiв розкрита у балансi ВАТ <Теплогорський завод гiдроустаткування>, вiдповiдно до Положень (Стандартiв) бухгалтерського облiку України.
- iнформацiя щодо зобов'язань розкрита у балансi ВАТ <Теплогорський завод гiдроустаткування>, вiдповiдно до Положень (Стандартiв) бухгалтерського облiку України.
- iнформацiя про власний капiтал розкрита у балансi ВАТ <Теплогорський завод гiдроустаткування>, вiдповiдно до Положень (Стандартiв) бухгалтерського облiку України.
- Вартiсть чистих активiв ВАТ <Теплогорський завод гiдроустаткування>, на кiнець звiтного перiоду дорiвнює сумi у розмiрi 4187 тис. грн.. Дана вартiсть чистих активiв перевищує розмiр скоригованого статутного капiталу, таким чином вимоги п. З ст. 155 Цивiльного кодексу України дотримуються.
- За станом на 31 грудня 2006 р. статутний капiтал був повнiстю сплачений у попереднiх перiодах.
- Випуску цiнних паперiв за звiтний перiод не вiдбувалося.
- iпотечнi облiгацiї за звiтний перiод не випускались.
- Збиток за звiтний перiод складає суму у розмiрi 186,0 тис. грн. iнформацiя про збиток розкрита у "Звiтi про фiнансовi результати", вiдповiдно до Положень (Стандартiв) бухгалтерського облiку України.
- Заборгованостi за виданими векселями станом на 31 грудня 2006 р. на пiдприємствi не має.
- Зобов'язань за iпотечними цiнними паперами станом на 31 грудня 2006р. немає.
- Змiн у складi посадових осiб за звiтний рiк не вiдбулося.
- iнших подiй, визначених частиною першою статтi 41 Закону України "Про цiннi папери та фондовий ринок", якi можуть вплинути на фiнансово-господарський стан Товариства та призвести до значної змiни вартостi його цiнних паперiв, не було.

Інформація про основні види товарів або послуг, що їх виробляє чи надає емітент, перспективність виробництва окремих товарів, надання послуг

Головною продукцiєю заводу є збагачувальне обладнення, гiрничношахтне обладнення ( Насосновинтова установка), товари народного побуту, лабораторного обладнання.
Основним ринком сбуту товарiв є Україна. Основним клiєнтом є шахти Луганської та Донецької областей. Також починається пошук нових ринкiв сбуту.
Конкурентiв по випуску збагачувального обладнення, насосних установ та iнших на Українi немає.
Цiни на сировину за звiтний перiод високi . В зв'яку з тим, що постачальники знаходяться за межами Луганської областi.Таким чином доставка сировини дорожче за рахунок транспортування.
У зв'язку з нестабiльнiстю в країнi, на пiдприємствi основним джерелом прибутку пiд найм нерухомостi виробничо - технiчного призначення, та реалiзацiя брухту i вiдходiв.

Інформація щодо істотних проблем, які впливають на діяльність емітента

Основним видом дiяльностi товариства є випуск машин та обладнення для добувної промисловостi.
Єкономiчна криза в країнi та вугiльної промисловостi, вiдсутностi бюджетних замовлень дуже негативно впливає на стан та подальший розвиток ВАТ "ТЗГУ".
Значний вплив на дiяльнiсть емiтента має вiдсiтнiсть грошових коштiв у замовника та вiдсутнiсть державної дотоцiї грошових коштiв.
Через вiдсутнiсть грошових коштiв товариство несвоєчасно:
* змiнює виробниче обладнення;

* придбає устаткування по охоронi працi.

Інформація про факти виплати штрафів і компенсацій за порушення чинного законодавства

ВАТ "ТЗГУ" штрафних санкцiй та компенсацiй за порушення чiнного законодавства немає.

Опис обранної політики щодо фінансування діяльності емітента

Дiяльнiсть пiдприємства фiнансується за свiй рахунок., на пiдприємствi основним джерелом прибутку є пiд найм нерухомостi виробничо - технiчного призначення, та реалiзацiя брухту i вiдходiв.
Станом на 31/12/2006 року ВАТ "ТЗГУ" довгострокових зобов'язань не має .
Коефiцiєнт загальної оборотностi капiталу складає 0,030. Це показує, що на Пiдприємствi за перiод повний цикл виробництва i звертання вiдбувається 0,030 раз. Збiльшення цього коефiцiєнта означає прискорення кругообiгу засобiв чи Пiдприємства iнфляцiйне зростання цiн (при зростаннi коефiцiєнтов рентабельностi всього чи капiталу рентабельностi основних засобiв).
Коефiцiєнт оборотностi дебiторської заборгованостi показує розширення чи зниження комерцiйного кредиту, наданого пiдприємством. Його рiст може бути викликаний скороченням продажiв у кредит, зниження свiдчить про збiльшення обсягу наданого кредиту. Значення даного коефiцiєнта на Пiдприємствi складає 1,505. Середнiй термiн обороту дебiторської заборгованостi -243 доби.
Коефiцiєнт оборотностi кредиторської заборгованостi показує розширення чи зниження комерцiйного кредиту, наданого Пiдприємству. Рiст даного коефiцiєнта означає збiльшення швидкостi оплати заборгованостi Пiдприємства, а зниження - рiст покупок у кредит. На Пiдприємствi вiн дорiвнює 0,65. Середнiй термiн обороту кредиторської заборгованостi -562 доби.
Коефiцiєнт оборотностi власного капiталу показує швидкiсть обороту власного капiталу, що для акцiонерних товариств означає активнiсть засобiв, якими ризикують акцiонери, i складає 0,032. Рiзкий рiст цього коефiцiєнта вiдбиває пiдвищення рiвня продажiв, що повинне в значнiй мiрi забезпечуватися кредитами i, отже, знижувати частку власникiв у загальному капiталi Пiдприємства. Iстотне зниження цього коефiцiєнта вiдбиває тенденцiю до бездiяльностi частини власних засобiв.
Коефiцiєнт лiквiдностi абсолютний має значення 0,010, що свiдчить про неможливiсть Пiдприємства розрахуватися зi своїми партнерами високолiквiдними активами (коштами, поточними фiнансовими iнвестицiями).
Коефiцiєнт лiквiдностi промiжної має значення 0,520 ( значення, що рекомендується - бiльше 0,7), що характеризує незадовiльну здатнiсть Пiдприємства погасити свої поточнi зобов'язання за перiод рiвний тривалостi обороту дебiторської заборгованостi.
Коефiцiєнт лiквiдностi спiльний складає 8,320 ( значення, що рекомендується, знаходиться в межах 2-3). Високе значення показника, в окремих випадках, може свiдчити про збiльшення кiлькостi старих дебiторських заборгованостей, тобто їхньому поганому оборотi, а також наявнiсть надлишкових чи застарiлих запасiв.
Власний оборотний капiтал - рiзниця мiж оборотними активами Пiдприємства i його короткостроковими зобов'язанями, тобто вiн складається з частини оборотних активiв, що фiнансуються за рахунок власного капiталу i довгострокових зобов'язань. Наявнiсть у Пiдприємство робочого капiталу свiдчить не тiльки про його здатнiсть сплатити власнi поточнi борги, а i наявнiсть можливостей для розширення iнвестування. На кiнець перiоду, що перевiряється, робочий капiтал складає 1507 тис.грн.
" Факторний аналiз фiрми Дюпон - вплив прибутковостi, ефективностi використання активiв i лiквiдностi на рентабельнiсть власного капiталу. Рентабельнiсть власного капiталу (-) залежить вiд прибутку на одиницю реалiзованої продукцiї (-), ефективностi використання всiх активiв (0,03) i частки власного фiнансування наявних активiв (1,05).

Інформація про вартість укладених, але ще не виконаних договорів (контрактів)

Пiдприємство ВАТ "ТЗГУ" договори на виконання готової продукцiї на 2006 рiк не укладало, у звязку з тим, що готову продукцiю не виробляло. У 2006 роцi пiдприємство отримавула доход вiд надання послуг вiд здавання примiщень в оренду.

Прогнози та плани щонайменше на рік про діяльність емітента

Пiдприємство ВАТ "ТЗГУ" розробляє програму дiй, спрямованих на розширення ринку збуту продукцiї та пошук потенцiйних клiєнтiв, як на регiональному ринку, так i за його межами.
Робота над пiдвищенням конкурентноспроможностi продукцiї.
Вiдстоювання нацiональних iнтересiв та захист внутрiшнього ринку урядом дадуть можливiсть пiдприємству розвиваться.
Рентабельнiсть продукцiї характеризує суму чистого доходу на одиницю реалiзованої продукцiї i показує, що Пiдприємство має можливiсть одержати не тiльки виторг вiд продажу, але i прибуток. Рiст даного коефiцiєнту є наслiдком росту цiн при постiйних витратах на виробництво реалiзованої продуции (робiт, послуг) чи зниження витрат на виробництво при постiйних цiнах. Його зменшення свiдчить про зниження цiн при постiйних витратах на виробництво, чи про рiст витрат на виробництво при постiйних цiнах, тобто про падiння попиту на продукцiю Пiдприємства. Коефiцiєнт на кiнець перiоду, що перевiряється, складає 11,53%.

Інша інформація, що може бути істотною для оцінки інвестором фінансового стану та результатів діяльності емітента

У вiдповiдностi до Статуту ВАТ "ТЗГУ" з метою пiдвищення ефективностi виробництва товарiв народного споживання, насосних установок, гiрничношахтного обладнення, надання послуг населенню та iнших господарчих операцiй засновало дочернi пiдприємства:
* ДП "Назар"
* ДП "Маяк"
з правом юридичної особи.
У 2006 роцi ВАТ "ТЗГУ" доход вiд реалiзацiї склав137 тис.грн.
У звiтному роцi товариство по фiнансовiй дiяльностi має збиток у розмiрi 186 тис.грн.
ВАТ "ТЗГУ" до асоцiацiй, корпорацiй, корсонцiумiв, до концернiв та iнших об'єднань не входить. Пiдприємство випуск процентних, дiсконтних та iнших цiльових облiгацiй, та iнших цiнних паперiв не здiйснювало.Протягом року на пiдприємствi змiн iстотних фактiв не вiдбулося. Дивiденти за звiтний перiод не нараховувались та не виплачувались. Останнi збори акцiонерiв проводились 23.02.2007р. питання порядку денного, якi розглядалися на цих зборах : 1. Звiт правлiння спостережної ради та ревiзiйної комiсiї за 2006р. 2.Затвердження рiчного звiту та балансу за 2006р..Протягом року позачерговi збори не скликались.
Iнформацiєй про конкурентiв з основної продукцiї не володiємо.
Запрошуємо до спiвробiтництва всiх зацiкавлених пiдприємцiв та компанiї.
Протягом звiтного року рейтiнгова оцiнка не здiйснювалась.

Ознака рейтингового агентства 
Найменування рейтингового агентства, яке визначило рейтингову оцінку емітента протягом календарного року, що передує поданню звітуДанi вiдсутнi 
Дата визначення рейтингової оцінки емітента 
Інформація щодо рейтингової оцінки емітента визначеної протягом календарного року, що передує поданню звітуРейтiнгова оцiнка протиягом року не здiйснювалась 
Ознака рейтингового агентства, яке поновило рейтингову оцінку емітента протягом календарного року, що передує поданню звіту 
Найменування рейтингового агентства, яке поновило рейтингову оцінку емітента протягом календарного року, що передує поданню звітуДанi вiдсутнi 
Дата поновлення рейтингової оцінки емітента 
Інформація щодо рейтингової оцінки емітента поновленої протягом календарного року, що передує поданню звітурейтiнгова оцiнка протягом року не здiйснювалась