Finance.ua
Назва емітентаВIДКРИТЕ АКЦIОНЕРНЕ ТОВАРИСТВО IНЖИНIРИНГОВО-ВИРОБНИЧЕ ПIДПРИЄМСТВО "ВНIПIТРАНСГАЗ"
Код за ЄДРПОУ00158652
Організаційно-правова формаВАТ

Опис бізнесу

Основні фактори, що впливають на діяльність емітента

Группа факторівОпис проблемСтупінь впливу на діяльність емітента*Які зміни, що прогнозуються, мають вплинути на підприємство
незначний впливсередній впливзначний вплив
ПолітичніНестабiльнiсть законодавства, невизначеннiсть правого поля у роботi з контролюючими органами. Непрозорi тендернi механiзми у державних пiдприємствах.   д/в 
Фінансово-економічніДержавна податкова полiтика. Нестача робочого та iнвестицiйного капiталу. Високi вiдсотковi ставки за користування фiнансовими ресурсами. Низька платоспроможнiсть замовникiв.   д/в 
Виробничо-технологічніШвидкi темпи розвитку сучасних компютерних технологiй, виконання проектно-вишукувальних робiт. Старiння обладнання.   д/в 
СоціальніДефiцiт квалiфiкованого персоналу.   д/в 
Екологічнід/в д/нд/нд/нд/в 
ПриміткиПроблеми, якi описанi вище мають переважно системний характер i властивi багатьом пiдприємствам, що дозволяє пiдтримувати конкурентноздатнiсть компанiї на достатньому рiвнi на ринку України та стран СНД.

*У відповідній графі проставляється помітка "Х".

Інформація про найбільш впливових конкурентів з основної продукції

Найменування продукції (виду продукції)*Найменування конкурентаКраїна походження конкурентаСтупінь конкуренції**
незначний впливсередній впливзначний вплив
Проектнi, проектно-вишукувальнi, вишукувальнi роботи Iншi проектнi пiдприємства Росiя   
Проектнi, проектно-вишукувальнi, вишукувальнi роботи Укргазпроект Україна   

*До переліку заносяться дані про продукцію (товари, роботи, послуги), обсяги реалізації якої становлять 10% та більше від загального обсягу реалізації.
**У відповідній графі проставляється помітка "Х".

Інформація про основну продукцію, що виробляє (послуги, що надає) емітент

Найменування продукції (виду продукції)*Торгові марки, під якими здійснюється збут продукціїПатентний та інший правовий захист продукції (винаходи та ліцензії, які використовуються в продукції)Код товару (товарної групи) за ТНЗЕД**Одиниця виміруОбсяг виробництва в натуральних одиницяхОбсяг виробництва у грошовому виразі (у діючих цінах) (тис.грн.)Чистий доход (виручка від реалізації за звітний період) ) (тис.грн.)
Проектнi, проектно-вишукувальнi роботи, вишукувальнi роботи VTG ВНИПИТРАНСГАЗ ВНIПIТРАНСГАЗ Патентнi та iншi правовi захисти продукцiї не використовуються д/в тис.грн. 0.000 57271.300 45749.100 
Інші товари (послуги):4359.300 3632.700 
Усього:61630.600 49381.800 

*До переліку заносяться дані про продукцію (товари, роботи, послуги), обсяги реалізації якої становлять 10% та більше від загального обсягу реалізації (у вартісному виразі).
**ТНЗЕД - "Товарна номенклатура зовнішньоекономічної діяльності".

Інформація про сировинну базу та основні характеристики споживачів продукції (послуг) емітента та розподіл споживачів за регіонами України та зовнішніх ринках

Найменування продукції (виду продукції)*Сировинна база для виробництва (Україна, країни СНД, зарубіжжя)**Доля в загальному обсязі реалізації (за регіонами) (%)
УкраїнаКраїни СНД та БалтіїКраїни дальнього зарубіжжя
Усього:проектнi, проекто-вишукувальнi, вишукувальнi роботи пiдприємсво виробництвом не займається 82.470 15.560 1.970 
Усього:0.000 0.000 0.000 

*До переліку заносяться дані про продукцію (товари, роботи, послуги), обсяги реалізації якої становлять 10% та більше від загального обсягу реалізації.
**Заповнюють емітенти, які займаються виробництвом.

Стисла історія підприємства, важливі події його розвитку

Iнститут "ВНIПIТРАНСГАЗ" створено в 1944 роцi для проектування будiвництва в українi газопроводу Дашава - Київ. ВАТ "IВП"ВНIПIТРАНСГАЗ" створено на базi державного iнституту "ВНIПIТРАНСГАЗ" згiдно наказу Державного комiтету України по нафтi та газу 232 вiд 07.06.1994 року. ВАТ "IВП"ВНIПIТРАНСГАЗ"- це незалежне багатопрофiльне пiдприємство, на якому працюють квалiфiкованi працiвники, застосовуючи новi технологiї i сучасне програмне забезпечення. Пiдприємтство бiльше нiж за 60 рокiв розробило велику кiлькiсть нормативних документiв i проектної документацiї на будiвництво газової промисловостi країни.

Інформація про організаційну структуру емітента

Апарат управлiння товариством;
Вiддiл економiки i фiнансiв;
Бухгалтерiя;
Служба управлiння персоналом;
Режимно-секретний орган;
Бюро ГIПiв;
Технологiчний вiддiл;
Вiддiл екологiї та промбезпеки;
Архiтектурно-будiвельний вiддiл;
Вiддiл генпланiв та автодорiг;
Електротехнiчний вiддiл;
Сантехнiчний вiддiл;
Вiддiл автоматики;
Вiддiл кошторисiв та ПОБ;
Вiддiл комплексних iнженерних вишукувань;
Вiддiл дiагностики i ПКЗ;
Вiддiл технiко-економiчних дослiджень;
Вiддiл магiстральних трубопроводiв та ГРС;
Вiддiл зв"язку;
Технiчний вiддiл;
Вiддiл iнформацiйних технологiй;
Диспетчерсько-аналiтична група;
Вiддiл маркетингу i перспективних ринкiв;
Юридична служба;
Служба дiловодства;
Вiддiл комплектацiї i випуску проектiв;
Вiддiл виробничо-технiчного забезпечення;
Автогосподарство.
Фiлiя ВАТ "IВП "ВНIПIТРАНСГАЗ" мiсце знаходження, якого 111621, Росiйська Федерацiя, м. Москва, вул. Оренбургська, б.15.

Опис обраної облікової політики

Облiкова полiтика ведеться на пiдприємствi згiдно наказу "Про облiкову полiтику".

Витяг з аудиторського висновку

На нашу думку, система органiзацiї бухгалтерського облiку забезпечує адекватне вiдображення у звiтностi iнформацiї про стан активiв i пасивiв, доходи та витрати Пiдприємства.
Зловживань з боку керiвних осiб Пiдприємства перевiркою не виявлено.
Ми пiдтверджуємо, що фiнансова звiтнiсть, яка додається, достовiрно та повно в усiх суттєвих аспектах подає iнформацiю про фiнансовий стан Пiдприємства на 31 грудня 2005 року, а також результати його дiяльностi та рух грошових коштiв за 2005 фiнансовий рiк у вiдповiдностi з вимогами чинного законодавства.

Інформація про основні види товарів або послуг, що їх виробляє чи надає емітент, перспективність виробництва окремих товарів, надання послуг

Пiдприємство здiйснює проектування магiстральних газопроводiв, компресорних станцiй, нафто i продуктопроводiв з насосними станцiями, пiдземнi сховища газу, сховища нафти i нафтопродуктiв, систем газопостачання населених пунктiв, багатоналивних автозаправних станцiй.
Енергозберiгаючi технологiчнi процеси, технiко-економiчнi вишукування, iнженернi, топографiчнi i геофiзичнi вишукування, корозiйне обстеження трубопроводiв i засобiв електрохiмiчного захисту, розробка засобiв зв"язку, систем проектування об"єктiв цивiльного будiвництва та iнфраструктури.

Інформація щодо істотних проблем, які впливають на діяльність емітента

Основною проблемою, яка впливає на дiяльнiсть емiтента є низька платоспроможнiсть основних замовникiв, що зумовлює перiодичнi касовi розриви та недостатнiй розмiр робочого капiталу компанiї. Наслiдком цiєї проблеми стає зростання дебiторської заборгованостi, погашеня якої вимагає докладання значних зусиль та витрачання значного часу керiвного складу компанiї.
Другою проблемою є нестабiльнiсть та невпорядкованiсть податкового законодавства, яке занадто часто i несподiвано змiнюються, а також тлумачаться по рiзному у кожному державному контролюючому органi.

Інформація про факти виплати штрафів і компенсацій за порушення чинного законодавства

На пiдприємствi сплаченi штрафи згiдно актiв перевiрки в розмiрi 94,5 тис. грн.

Опис обранної політики щодо фінансування діяльності емітента

Фiнансова стратегiя пiдприємства передбачає iнтенсивний розвиток за рахунок власного капiталу. До кредитних ресурсiв компанiя звертається у разi нагальної потреби. Основним джерелом доходу є виконання проектних, та проектно-вишукувальних робiт.

Інформація про вартість укладених, але ще не виконаних договорів (контрактів)

За 2005 рiк додатково до iснуючих, але невиконаних договорiв укладено товариством портфель договорiв загальною сумою близько 11 млн.грн., з яких близько 6 млн.грн. з українськими замовниками.

Прогнози та плани щонайменше на рік про діяльність емітента

На 2006 рiк компанiєю заплановано iнтенсифiкувати дiяльнiсть з виробництва проектно-вишукувальних робiт, та пiдвищити рiвень рiчної виробiтки. Серед основних завдвнь менеджменту на 2006 рiк значаться наступнi:
-диверсифiкацiя портфелю замовлень. Пошук приватних замовникiв у рiзних географiчних регiонах;
-географiчна диверсифiкацiя дiяльностi для зниження полiтичних та економiчних ризикiв;
-пiдвищення ефективностi органiзацiйної структури компанiї;
-удосконалення технологiй проектного менеджменту;
-удосконалення системи управлiнського та бюджетування в цiлях оптимiзацiї фiнансової функцiї на пiдприємтсвi;
-подальше впровадження нового програмного забезпечення, для пiдвищення продуктивностi працi.

Інша інформація, що може бути істотною для оцінки інвестором фінансового стану та результатів діяльності емітента

Фiнансовий стан пiдприємства є задовiльним але не стабiльним. Значний вплив на лiквiднiсть компанiї у лiтнiй перiод спричиняє рiзке зменшення платоспроможностi основних замовникiв у неопалювальний сезон.

Ознака рейтингового агентства 
Найменування рейтингового агентства, яке визначило рейтингову оцінку емітента протягом календарного року, що передує поданню звітуд/н 
Дата визначення рейтингової оцінки емітента 
Інформація щодо рейтингової оцінки емітента визначеної протягом календарного року, що передує поданню звітуд/н 
Ознака рейтингового агентства, яке поновило рейтингову оцінку емітента протягом календарного року, що передує поданню звіту 
Найменування рейтингового агентства, яке поновило рейтингову оцінку емітента протягом календарного року, що передує поданню звітуд/н 
Дата поновлення рейтингової оцінки емітента 
Інформація щодо рейтингової оцінки емітента поновленої протягом календарного року, що передує поданню звітуд/н