Finance.ua
Назва емітентаВАТ"Полтавський турбомеханiчний завод"
Код за ЄДРПОУ00110792
Організаційно-правова формаВАТ

Додаток 6
до Положення про надання регулярної
інформації відкритими акціонерними
товариствами та підприємствами -
емітентами облігацій

Опис бізнесу

Основні фактори, що впливають на діяльність емітента

Группа факторівОпис проблемСтупінь впливу на діяльність емітента*Які зміни, що прогнозуються, мають вплинути на підприємство
незначний впливсередній впливзначний вплив
Політичні   Х  
Фінансово-економічніВiдсутнiсть фiнансових можливостей технологiчного переозброєння виробництва, обмеження фiнансових можливостей у споживачiв заводської продукцiї, митнi бар"єри, полiтика , пов"язана з оплатою в"їзного ПДВ, зниження курсу росiйського рубля.   Х При залученнi iнвестицiй на заводi маються всi можливостi впровадити в виробництво високоефективнi технологiчнi процеси та обладнання, що дозволять виробляти високоякiсну продукцiю, розширити номенклатуру виробництва, ринки збуту. 
Виробничо-технологічніЗастарiле обладнання, значнi енергетичнi i трудовi затрати на виробництво   Х Продовжується робота по оновленню основних виробничих засобiв та удосконаленню технологiчних процесiв; для пiдвищення конкурентноспроможностi продукцiї необхiдний пошук можливостей зниження собiвартостi i пiдвищення якостi виробництва. 
Соціальні  Х   
Екологічні Х    

*У відповідній графі проставляється помітка "Х".

Інформація про найбільш впливових конкурентів з основної продукції

Найменування продукції (виду продукції)*Найменування конкурентаКраїна походження конкурентаСтупінь конкуренції**
незначний впливсередній впливзначний вплив
Виробництво енергетичного обладнання "Завод турбiнних лопаток", м. Санкт-Петербург Росiя   Х 
виробництво енергетичного обладнання ВО "Турбоатом", м. Харкiв Україна  Х  
виробництво енергетичного обладнання ВАТ "ЛМЗ", м. Санкт-Петербург Росiя   Х 
виробництво повiтряних компресорiв завод "Арсенал", м. Санкт-Петербург Росiя  Х  
виробництво повiтряних компресорiв Мелiтопольський компресорний завод Україна  Х  

*До переліку заносяться дані про продукцію (товари, роботи, послуги), обсяги реалізації якої становлять 10% та більше від загального обсягу реалізації.
**У відповідній графі проставляється помітка "Х".

Інформація про основну продукцію, що виробляє (послуги, що надає) емітент

Найменування продукції (виду продукції)*Торгові марки, під якими здійснюється збут продукціїПатентний та інший правовий захист продукції (винаходи та ліцензії, які використовуються в продукції)Код товару (товарної групи) за ТНЗЕД**Одиниця виміруОбсяг виробництва в натуральних одиницяхОбсяг виробництва у грошовому виразі (у діючих цінах) (тис.грн.)Чистий доход (виручка від реалізації за звітний період) ) (тис.грн.)
Запаснi частини до енергоустаткування    тис. грн. 0.0 21373.7 21417.2 
повiтрянi компресори i компресорнi установки    шт. 4058.0 46833.3 51166.2 
iншi товари (послуги)    тис.грн. 0.0 10374.8 1093.9 
Інші товари (послуги):0.0 0.0 
Усього:78581.8 73677.3 

*До переліку заносяться дані про продукцію (товари, роботи, послуги), обсяги реалізації якої становлять 10% та більше від загального обсягу реалізації (у вартісному виразі).
**ТНЗЕД - "Товарна номенклатура зовнішньоекономічної діяльності".

Інформація про сировинну базу та основні характеристики споживачів продукції (послуг) емітента та розподіл споживачів за регіонами України та на зовнішніх ринках

Найменування продукції (виду продукції)*Сировинна база для виробництва (Україна, країни СНД, зарубіжжя)**Доля в загальному обсязі реалізації (за регіонами) (%)
УкраїнаКраїни СНД та БалтіїКраїни дальнього зарубіжжя
запаснi частини до енергоустаткування Україна, Росiя 10.00 15.00 2.00 
компресори та компресорнi установки Україна, Росiя 20.00 43.00 0.00 
iнша продукцiя Україна 7.00 3.00 0.00 
Усього:37.00 61.00 2.00 

*До переліку заносяться дані про продукцію (товари, роботи, послуги), обсяги реалізації якої становлять 10% та більше від загального обсягу реалізації.
**Заповнюють емітенти, які займаються виробництвом.

Стисла історія підприємства

Полтавський турбомеханiчний завод (ПТМЗ),одне з найстарiших пiдприємств м. Полтави, був заснований у 1899 роцi. Згiдно з наказом Мiнiстерства енергетики та електрифiкацiї України з а 55 вiд 04.03.94 року державне пiдприємство було перетворено у вiдкрите акцiонерне товариство "Полтавський турбомеханiчний завод". Завод спецiалiзується на випуску продукцiї у двох напрямках - виробництво турбiнних запасних частин та випуск серiйної продукцiї.

Інформація про організаційну структуру емітента

Завод розташований на двох промислових площадках, загальною площею 26,9 га. Перша площадка знаходиться в центральнiй частинi Київського району м. Полтави i має повне iнженерне забезпечення. Друга площадка знаходиться в с. Затурино (Затуринський промву- зол), де розмiщено ливарне виробництво з усiма допомiжними службами. Загальна чисельнiсть працюючих на пiдприємствi -2462 чоловiки. До структурних пiдроздiлiв заводу входять чотири основних цеха по виготовленню запасних частин для турбiнного устаткування теплових електростанцiй вiтчизняного i зарубiжного виробництва, а також виробництво серiйної продукцiї. Пiдприємство має допомiжне виробництво: ливарне, ковальсько-пресове, iнструментальне, деревообробне, термiчнi i гальванiчнi вiддiлення, склад готової продукцiї. Структура пiдприємства вiдповiдає вимогам Закону України "Про господарськi товариства".

Опис обраної облікової політики

Вiдповiдно до вимог Закону України "Про бухгалтерський облiк та фiнансову звiтнiсть в Українi" вiд 16.07.99 996-ХIV, на пiдприємствi встановлено такi принципи, методи та процедури, що використовуватимуться для складання та подання фiнансової звiтностi i формуватимуть облiкову полiтику. Для забезпечення бухгалтерського облiку на пiдприємствi створено вiддiл бухгалтерiї, який очолюється головним бухгалтером. Пiдприємством обрано журнально-ордерну форму ведення бухгалтерського облiку на машинних та паперових носiях iнформацiї. Пiдставою для бухгалтерського облiку господарських операцiй є первиннi документи, якi фiксують факти здiйснення господарських операцiй. Для контролю та впорядкування оброблення даних на пiдставi первинних документiв складаються зведенi облiковi документи. Господарськi операцiї вiдображаються в облiкових регiстрах у тому звiтному перiодi, в якому вони були здiйсненi. Вiдповiдальнiсть стосовно фiнансової та бухгалтерської звiтностi несе керiвництво пiдприємства. Облiк основних засобiв, їх надходження, реалiзацiя, вибуття та ремонт ведеться увiдповiдностi з чинним законодавством та з вимогами П(С)БО 7 "Основнi засоби". Вартiсна ознака предметiв, що вiдносяться до малоцiнних необоротних активiв прийнята у роз- мiрi 500 грн. Нарахування зносу по основних засобах є незмiнним на протязi року i вiдповiдає П(С)БО 7 "Основнi засоби". Пiдприємством обрано метод i норми, що передбаченi податковим законодавством. Облiк нематерiальних активiв, їх надходження ведеться у вiдповiдностi з чинним законодавством та вимогами П(С)БО 8 "Нематерiальнi активи". Бухгалтерський облiк нематерiальних активiв ведеться за групою "Програмне забезпечення". Облiк товарно-матерiальних цiнностей ведеться кiлькiсно-сумовим методом за цiнами їх придбання i вiдповiдає П(С)БО 9 "Запаси". Метод оцiнки протягом звiтного року не змiнювався. Пiдприємством, при вибуттi запасiв застосовується метод iдентифiкованої собiвартостi вiдповiдної одиницi запасiв. Вiдповiдно до П(С)БО 10 "Дебiторська заборгованiсть", поточна дебiторська заборгованiсть за продуцiю, товари, послуги включається до пiдсумкового балансу за чистою реалiзацiйною вартiстю. Собiвартiсть реалiзованої продукцiї (робiт, послуг) складається з виробничої собiвартостi продукцiї (робiт, послуг), яка була реалiзована протягом звiтного перiоду, нерозподiленних постiйних загальновиробничих витрат та наднормативних виробничих витрат. Доход визнається на дату вiдвантаження продукцiї, реалiзацiї продукцiї, робiт та послуг, а оцiнюється у вiдповiдностi з П(С)БО 15 "Дохiд".

Інформація про основні види товарів або послуг, що їх виробляє чи надає емітент

Основними видами дiяльностi товариства є виробництво продукцiї технiчного призначення, а саме: виробництво з/частин до енергоустаткування та випуск серiйної продукцiї. Основними видами продукцiї на заводi є компресори загального призначення, зварюваль нi агрегати, нафтогазопереробне обладнання. В структурi товарної продукцiї найбiльшу долю складають компресорнi станцiї i установки ( 60 % вiд загального обсягу виробництва ). Випуск запасних частин до енергоустаткування склав у 2002 роцi 27 % вiд загального обсягу виробництва. Виготовлення та реалiзацiя запасних частин до енергетичного обладнання в основному випускається пiд замовлення покупця. Зварювальнi агрегати складають 4 % випуску товарної продукцiї, нафтогазопереробне обладнання i iнша продукцiя займають по 3 % вiдповiдно; грязьовi насоси, ЗIП до парових турбiн i товари народного вжитку займають по 1 % в структурi продукцiї. В цiлому можна зробити висновок, що структура товарної продукцiї за 2002 рiк залишилась без суттєвих змiн.

Інформація про основні ринки збуту та основних клієнтів

Основними споживачами продукцiї заводу є: електростанцiї України та країн СНД, пiдприємства у яких експлуатуються паровi турбiни. Споживачами енергозапчастин є пiдприємства України ( "МАГ", м. Комсомольськ, Полтавський ГЗК, Змiївська ГЕС, Курахiвська та Луганська ТЕС, Єнакiївський МК та iншi ), Росiї ( Новосибiрськенерго, ВАТ "ЗТЛ", м. Санкт-Петербург, фiрма "Енергоремонт", м. Москва, Фiрма "Петросiтi", м. Санкт-Петербург ). За останнi роки пiдприємство збiльшило поставки зап/частин для енергетики Казахстану та Бiлорусiї, але в питомiй вазi об"єми залишаються не значними. Також продукцiя поставляється в країни далекого зарубiжжя: Iндiя, Болгарiя ( 7,4 % вiд загального обсягу реалiзацiї енергозапчастин ). Також пiдприємство має хорошi перспективи для поставок продукцiї на ринки Польшi , Болгарiї, Бангладеш).

Інформація про особливості стану розвитку галузі виробництва, в якій здійснює діяльність емітент

Дiяльнiсть пiдприємства тiсно пов"язана з ситуацiєю, яка склалася в енергетицi України, Росiї, країн СНД за останнi роки. Схема роботи станцiй, спецiалiзованих ремонтних органiзацiй по своєчаснiй пiдготовцi ремонтних робiт практично не працювала. В результатi недостатностi фiнансових можливостей споживачiв замовлялася недостатня кiлькiсть з/частин необхiдних для пiдтримання обладнання в робочому станi. За даними "РАО ЕС" до 2002 року бiльше 50 % установленого на данний час обладнання виробить свiй ресурс, а до 2020 року - близько 70 %. На ТЕС України установлено 104 енергоблока, з них 82 % виробили свiй розрахунковий ресурс, а 48 % досягли граничного. Умовна степiнь зносу обладнання на бiльшостi станцiй складає 70 % ( данi Мiненерго України). Позитивна динамiка попиту на продукцiю меткомбiнатiв України в 2001 роцi дозволила пiдприємству зпрогнозувати на 2002 рiк збiльшений об"єм заказiв на енергоз/частини. Ринок поршневих компресорiв в подальшому ,ймовiно, розширюватись не буде, але парк компресорiв, який експлуатується, буде постiйно потребувати великої кiлькостi з/частин, збiльшення виробництва яких буде мати стабiльний попит. Залежнiсть виробництва вiд сезонних змiн вiдсутня, але можливе збiльшення реалiзацiї серiйної продукцiї у лiтнiй перiод, пов"язане з ростом сезонного попиту на неї.

Інформація про конкуренцію в галузі, про особливості продукції (послуг) емітента

За останнiй час посилилась конкуренцiя i вплив на ринок ведучих росiйських пiдприємств. Наприклад, ВАТ "ЛМЗ", м. Санкт-Петербург одночасно з випуском турбiн, збiльшував обсяги виробництва з/частин до них; ВАТ "ЗТЛ" придiляє велику увагу технiчному переозброєнню виробництва, також постiйно збiльшувало обсяги виробництва робочих лопаток, пропонуючи замовнику своєчасну пiдготовку i виконання замовлення в поєднаннi з високою якiстю продукцiї. Навiть в умовах наростаючої конкуренцiї завод залишається одним з основних виробникiв з/частин до парових турбiн. Використовуючи технiчнi можливостi, завод виготовляє як складну одиничну продукцiю, так i серiйну продукцiю на достатньо високому рiвнi. Для пiдвищення конкурентноспроможностi продукцiї постiйно ведеться активний пошук можливостей зниження собiвартостi, що дозволить проводити бiльш гнучку цiнову полiтику, а також дiючi маркетинговi заходи направленi на пошук споживачiв заводської продукцiї, як на Українi, так i в країнах близького зарубiжжя.

Інформація щодо істотних проблем, які впливають на діяльність емітента

В зв"язку з вiдсутнiстю стабiльного українського ринку , в зв"язку з митною i економiчною полiтикою Росiї, ринок якої на даний час є основним для заводу, пiдприємство потрапляє пiд дiю факторiв, якi негативно впливають на реалiзацiю продукцiї за межами України. Зниження загального обсягу продажi продукцiї пов"язано зi зменшенням попиту на обладнання за межами України. В першу чергу в Росiї, де знаходяться нашi основнi торговi партнери. На це вплинули як об"єктивнi фактори, такi як зниження курсу рубля по вiдношенню до гривнi на 5 % в рiк, митнi бар"єри, полiтика в частинi сплати ввiзного ПДВ, обмеженнiсть фiнансових можливостей на проведення ремонтних робiт у електростанцiй, посилення конкуренцiї за вплив на ринку ведучих росiйських пiдприємств, скорочення об"ємiв закупок найбiльшими покупцями заводської продукцiї - фiрмою "Уралкомпресормаш".

Інформація про факти виплати штрафів і компенсацій за порушення чинного законодавства

Дiяльнiсть пiдприємства здiйснюється згiдно Законiв України: "Про пiдприємництво", "Про господарськi товариства", "Про цiннi папери та фондову бiржу", "Про бухгалтерський облiк та фiнансову звiтнiсть". У звiтному перiодi за рахунок прибутку виплачено дорахувань, штрафiв та пенi у розмiрi 60452,08 грн., у т. ч.: фiнансовi санкцiї з податку на прибуток - 17540 грн., фiнансовi санкцiї по готiвковому обiгу -19509,9 грн.; пеня у сферi зовнiшньоекономiчної дiяльностi - 12625 грн. 69 коп.;ф.санкцiї з геологорозв. робiт - 170 грн.; ф.санкцiї на землю - 170 грн.; ф. санкцiї по водi - 180 грн. 23 коп.; ф.санкцiї по екобезпецi - 520 грн. 23 коп.; штраф за ТХПД -396 грн. 83коп штраф за неякiсну продукцiю - 8574грн. 80 коп.; штраф за порушення правил реалiзацiї продукцiї - 169грн. 50 коп.; iншi -595 грн.

Політика щодо фінансування діяльності

Фiнансова дiяльнiсть пiдприємства здiйснюється в порядку передбаченому чинним законодавством України та затверджується щорiчними загальними зборами акцiонерiв.

Інформація про вартість укладених, але ще не виконаних договорів

Всi угоди, якi були укладенi в звiтному перiодi, виконанi у повному обсязi.

Прогнози та плани

На пiдприємствi розроблений цiлий ряд заходiв, щодо стабiлiзацiї фiнансового стану заводу, технiчного переозброєння та реконструкцiї виробництва. При залученнi iнвестицiй маються всi можливостi впровадити в виробництво високоефективнi технологiчнi процеси та обладнання, що дозволить виробляти високоякiсну сучасну продукцiю, розширити номенклатуру виробництва, ринки збуту, знизити рiвень цiн. На пiдприємствi активно ведеться робота по впровадженню системи якостi, у вiдповiдностi з вимогами ISO 9001-2000.

Інша інформація

---