Finance.ua
Назва емітентаВАТ "Донецький завод високовольтних опор"
Код за ЄДРПОУ00110639
Організаційно-правова формаВАТ

Додаток 6
до Положення про надання регулярної
інформації відкритими акціонерними
товариствами та підприємствами -
емітентами облігацій

Опис бізнесу

Основні фактори, що впливають на діяльність емітента

Группа факторівОпис проблемСтупінь впливу на діяльність емітента*Які зміни, що прогнозуються, мають вплинути на підприємство
незначний впливсередній впливзначний вплив
ПолітичніВiдсутнiсть державної пiдтримки галузi та експортерiв  х  Державна пiдтримка вiтчизняних експортерiв.Поява державних замовлень на продукцiю ємiтента. 
Фінансово-економічніВеликий податковий тиск, що приводить до неконкурентноспроможностi цiн на зовнiшнiх ринках.Невiдшкодовуються згiдно дiючого законодавства сумми ПДВ,внаслiдок чого на пiдприємствi недостаньо оборотнiх коштiв.Високi цiни на сировину та паливо.   х Знизити податковий тиск, припинити практику постiйних змiн у податковому законодавствi.Зниження податкового тиску привиде до знiження цiн на сировини, паливо,а стабiльнiсть законодавчої бази до зменшення банкiвских ризикiв. 
Виробничо-технологічніЗнос основних фондiв на рiвнi 60-70% i неможливiсть їх вiдновлення та переобладнання на сучаснi технологiї  х  Пiдтримка в першу чергу вiтчизняних iнвесторiв. 
СоціальніНизкий рiвень заробiтної платнi у порiвняннi з комерцiйними структурами.  х  Знизити податковий тиск на заробiтну платню. 
Екологічніданi вiдсутнi    данi вiдсутнi 

*У відповідній графі проставляється помітка "Х".

Інформація про найбільш впливових конкурентів з основної продукції

Найменування продукції (виду продукції)*Найменування конкурентаКраїна походження конкурентаСтупінь конкуренції**
незначний впливсередній впливзначний вплив
Металоконструкцiї опор лiнiй електромереж Завод iм.Бабушкiна м.Днiпропетровськ Україна  х  
Металоконструкцiї опор лiнiй електромереж Авдiївський завод металоконструкцiй Україна  х  
Металоконструкцiї опор лiнiй електромереж ВАТ"Стальком" Україна х   
Металоконструкцiї опор лiнiй електромереж Завод ЖБВ м.Свiтловодськ Україна х   
Металоконструкцiї опор лiнiй електромереж ЗАТ"Метако" Росiя  х  
Металоконструкцiї опор лiнiй електромереж Укрстальконструкцiя м.Київ Україна  х  
Транспортнi огородження Завод "Дормаш"м. Артемiвськ Україна х   
Транспортнi огородження Завод "Фрегат" м. Миколаїв Україна  х  
Транспортнi огородження Волгодонський ЗМК Росiя х   
Транспортнi огородження ЗАТ "Метако" Росiя  х  

*До переліку заносяться дані про продукцію (товари, роботи, послуги), обсяги реалізації якої становлять 10% та більше від загального обсягу реалізації.
**У відповідній графі проставляється помітка "Х".

Інформація про основну продукцію, що виробляє (послуги, що надає) емітент

Найменування продукції (виду продукції)*Торгові марки, під якими здійснюється збут продукціїПатентний та інший правовий захист продукції (винаходи та ліцензії, які використовуються в продукції)Код товару (товарної групи) за ТНЗЕД**Одиниця виміруОбсяг виробництва в натуральних одиницяхОбсяг виробництва у грошовому виразі (у діючих цінах) (тис.грн.)Чистий доход (виручка від реалізації за звітний період) ) (тис.грн.)
Сталевi будевелнi конструкцiї ДЗВО  730820000 тона 2673.0 10624.2 9920.8 
Інші товари (послуги):0.0 0.0 
Усього:10624.2 9920.8 

*До переліку заносяться дані про продукцію (товари, роботи, послуги), обсяги реалізації якої становлять 10% та більше від загального обсягу реалізації (у вартісному виразі).
**ТНЗЕД - "Товарна номенклатура зовнішньоекономічної діяльності".

Інформація про сировинну базу та основні характеристики споживачів продукції (послуг) емітента та розподіл споживачів за регіонами України та на зовнішніх ринках

Найменування продукції (виду продукції)*Сировинна база для виробництва (Україна, країни СНД, зарубіжжя)**Доля в загальному обсязі реалізації (за регіонами) (%)
УкраїнаКраїни СНД та БалтіїКраїни дальнього зарубіжжя
Сталевi будiвельни конструкцiї Україна 25.44 68.27 6.29 
Усього:25.44 68.27 6.29 

*До переліку заносяться дані про продукцію (товари, роботи, послуги), обсяги реалізації якої становлять 10% та більше від загального обсягу реалізації.
**Заповнюють емітенти, які займаються виробництвом.

Стисла історія підприємства

Пiдприємство було створено у 1943 роцi.Спецiалiзується на виготовленi металевих конструкцiй для лiнiй електромережi i транспортних огороджень.У 1994 роцi згiдно з Указом Президента "Про Корпоратизацiя" пiдприємство було перетворено у ВАТ.

Інформація про організаційну структуру емітента

Завод розташоваий на окремiй територiї сел. Мушкето, що входить у рису м.Донецька,що примикає залiзничною вiткою вiд станцiї Мушкетово.Усi будинки i спорудження заводу побудованi по проектi з прямим технологiчним потоком.Завод у своєму складi має наступнi основнi цехи, об'єднанi технологiчним циклом виробництва: 1.Цех металоконструкцiй призначений для виготвлення металоконструкцiй опор лiнiй електропередач i подстанцiй,а також дорожнiх огороджень бар'єрного типу.Складається з заготiвельного вiддiлення, трьох дiлянок для пробивання великого,дрiбного кутовихелементiв i листових елементiв, сборосварочної дiлянки. 2.Цех горячого цинкування - по оцинкуванню i комплектацiї металоконструкцiй. До складу цеху входить дiлянка, що забезпечує комплектацiю металоконструкцiй металовиробами. 3.Цех металовиробiв - виготовляє негостированний крiплення,анкернi болти,металовироби для комлектацii металоконструкцiй опор i реалiзацii на сторону. 4.Цех механiзацiї, оснащення i запчастин. Виконує плановi роботи вiддiлу головного технолога по виготовленню технологiчного оснащення,запасних частин для ремонту устаткування, виконує замовлення для населення.До складу Цмоиз входить дiлянка лиття дробу. 5.Цех ремонту механiчного устаткування здiйснює капiтальнi i поточнi ремонти виробничого устаткування,споруджень,а також устаткування невиробничих пiдроздiлiв заводу. 6.Транспортна дiлянка забезпечує усi вантажно-розвантажувальнi роботи з вiдправлення вантажiв i їхньому надходженню.

Опис обраної облікової політики

У 2002 роцi органiзацiю бухгалтерського облiкупiдприємство здiйснювало на пiдставi наступної облiкової полiтики: 1.Тривалiсть операцiйного циклу, з метою класифiкацiї активiв, вважати рiвної 1 року. 2.Установити вартiсну оцiнку,з метою вiднесення необоротних активiв до малоцiнних, у сумi,що не перевищує 500грн. 3.Установити метод нарахування амортизацii основних засобiв вiдповiдно до ПБО 7"Основнi засоби" з застосуванням прямолiнейного методу нарахування амортизацiї. 4.Активами вiдображати в облiку, якщо iснує можливiсть одержання пiдприємством майбутнiх економiчних вигод,i може бути вiрогiдно визначена їхня сума. 5.При передачi в експлуатацiю в МШП 100% iхньої вартостi списувати на витрати операцiйної дiяльностi. 6.При продажi запасiв i iншому вибуттi оцiнку їх здiйснювати методом конкретної iдентифiкацiї фактично використаних запасiв. 7.Визначити перелiк статей калькулювання виробничої собiвартостi продукцiї (робiт,послуг) у настоупному складi: - прямi матерiальнi витрати (сировина i матерiали; послуги виробничого характеру;витрати на еноргоносiї,МШП, усi види ремонтiв, вiднесених на собiвартiсть i iн.) - прямi витрати на оплату працi; - нарахування на оплату працi; - iншi прями витрати; - загальновиробничi витрати. 8.Дебiторську заборгованiсть визначати активом,якщо iснує можливiсть одержання пiдприємством майбутних економiчних вигод i може бути вiрогiдно визначена їхня сума.Поточна дебiторська заборгованiсть за продукцiю (роботи,послуги)визнається активом одно-часно з визнанням доходу вiд реалiзацiї продукцiї (роботи,послуги) i оцiнюєтся по первiснiй вартостi.Поточна дебiторська заборгованiсть за продукцiю,товари,роботи,послуги включаєтся в пiдсумок Балансу по чистiй реалiзацiйнiй вартостi.Для визначення чис-тої реалiзацiйної вартостi на дату балансу обчислюється розмiр резерву сумнiвних боргiв. Розмiр резерву сумнiвних боргiв визначається на пiдставi класифiкацiї дебiторської заборгованностi. 9.Робити резервування засобiв для здiйснення майбутнiх витрат i платежiв.

Інформація про основні види товарів або послуг, що їх виробляє чи надає емітент

Основною продукцiєю пiдприємства є виробництво сталевих будiвельних металоконструкцiй.Як правило, пiдприємство реалiзує свою продукцiю через постiйнi контакти з пiдприємствами - кiнцевими користувачами.

Інформація про основні ринки збуту та основних клієнтів

У 2002 роцi виготовлено 5556 тонн продукцiї для наступних замовникiв:1.Україна: НЕК "Укренерго" - 86тн.; ВАТ "Донецькобленерго" - 33тн.; ВАТ "Днепробленерго" - 31тн.; Уiнденерго ЛТД - 362тн.; ТОВ "Доiнтер-трейд" - 60тн.; ТОВ "Металтрейд" - 60тн.; АТ "Газенергокомплект" - 37тн.; ТОВ "Транс-Югкомплект" - 11тн. Всього для замовникiв по Українi - 680тн.2.Росiя: ВАТ "Мекона" -774грн.; АТВТ УПТК i РС "Севзап ЕМБ" - 176тн.; ЗАТ "БУСЕК" - 67тн. Всього для замовникiв iз Росiї - 1017тн.3.Азербайджан: ВАТ "Азелектромережбуд" - 161тн.4.Бєларус: УП "Електромережбуд" - 397тн.; ТОВ "Промлен" - 168тн. Всоьго для замовникiв iз Бєларусi - 565тн.5.Литва: ЗАТ "Алгбарса" - 40тн.6.Молдова: ГП "Молделектрика" - 42тн.7.Францiя: "Шнейдер-Електрик" - 168тн.УСЬОГО: 2673тн.

Інформація про особливості стану розвитку галузі виробництва, в якій здійснює діяльність емітент

Вiдсутнiсть державного фiнансування на реконструкцiю та будивництво лiнiй електромережi приводять до поглибшення кризи в галузi.

Інформація про конкуренцію в галузі, про особливості продукції (послуг) емітента

Конкурентне середовище характеризуєтся посиленням конкурентної боротьби у 2002 роцi.Однiєю з причин посилення конкуренцiї є зменшення ринку металевих конструкцiй для опор ЛЕП i огороджень для автошляхiв. Оскiльки фiнансування робiт по будiвниц-тву лiнiй електромереж i автошляхiв ведеться за рахунок крштiв державного бюджету,скорочення обсягiв будiвельних робiт є закономiрним. З iншого боку вiдсутнiсть коштiв на будiвельнi i ремонтнi роботи веде до асортиментного зсуву, коли оцiнкованi конструкцiї в цiлях економiї замiнюються блокованими, або фарбованими з використанням полiмерних фарб. Таким чином пiдприємство втрачаєсвоє положення на ринку оцинкованих металевих конструкцiй для опор ЛЕП.

Інформація щодо істотних проблем, які впливають на діяльність емітента

Енергетика в Українi та дорожне господарство вiдображують у собi всi тi проблеми якi їснують у народному господарствi: - Непомiрний податковий тиск, велика кiлькiсть податкiв, заплутанисть податкових законiв, нескiнченi змiни до них. - Скорочення ризикiв збуту внаслiдок вiдсутностi державного фiнансування на реконструкцiю i будiвництво лiнiй електромереж та автошляхiв; - Iнфляцiйнi процеси приводять до зниження власних обiгових коштiв; - Дороговизна кредитних ресурсiв.

Інформація про факти виплати штрафів і компенсацій за порушення чинного законодавства

ВАТ "Донецьки електричнi мережi", пеня за несвоєчаснi розрахунки - 8878,63грн. Корпорацiя "Iндустрiальна спiлка Донбасу", вiдшкодування судових витрат - 2308,06грн. ТОВ "Донецькiндустрiя",пеня за несвоєчаснi розрахунки - 2095,48грн. Пенi за несвоєчаснi розрахунки з: - податку на землю - 2053,64грн.; - податку з власникiв транспортних засобiв - 537,96грн.; - податку на прибуток - 99,91грн.; - по iншiм податкам - 8,17грн.; - по льготним пенсiям - 458,49грн. Штрафи: - за порушення законодавство в областi автоперевозок - 335,10грн.; - за порушення законодавства по цiним паперам - 34,00грн.; - за повернення авiобiлета - 41,00грн.; - за невиконання плану погрузки - 29,00грн.; - самостiйно нарахованi в розмiрi 10% суми зобов'язань по прибутку - 100,80грн.; - по ПДВ - 250,70грн. УСЬОГО: 17231,74грн. Компенсацiї Компенсацiя за затримку заробiтної платнi - 186940,56грн.

Політика щодо фінансування діяльності

Внаслiдок знiження обiгових коштiв товариство при укладенi договорiв оговорює часткову або повну попередню оплату,що дає змогу закупати сировину, виплачувати заробiтну платню, податки.Бюджетнi кошти у фiнансуваннi дiяльностi пiдприємства не викорис-товуються.

Інформація про вартість укладених, але ще не виконаних договорів

Усi укладенi договора виконанi в строк. На наступний рiк пiдприємство уклало наступнi договори: З ZETT TRADE OVERSEAS Inc.на суму 1 238 000доларiв США.

Прогнози та плани

У зв'язку з тим що вiдносно ВАТ "ДЗВО" введена процедура санацiї пiдприємство буде розвиватися та реконструiроватися згiдно затвердженого плану санацiї.

Інша інформація

Необхiдний пошук iнвестора та переорiєнтацiя виробництва.