Finance.ua
Назва емітентаАкцiонерно-комерцiйний банк соцiального розвитку "Укрсоцбанк"
Код за ЄДРПОУ00039019
Організаційно-правова формаВАТ

Опис бізнесу

Основні фактори, що впливають на діяльність емітента

Группа факторівОпис проблемСтупінь впливу на діяльність емітента*Які зміни, що прогнозуються, мають вплинути на підприємство
незначний впливсередній впливзначний вплив
ПолітичніНаявнiсть полiтичних ризикiв, зумовлених боротьбою мiж полiтичними партiями за сфери державного та економiчного впливу; Рiвень довiри з боку мiжнародних фiнансових органiзацiй; Можливi змiни законодавства, що стосуються дiяльностi банкiв та економiки країни.   Змiни до нормативно-правових актiв НБУ; Затягування полiтичної кризи; Достроковi вибори у парламент та боротьба за владу. 
Фінансово-економічніЗагострення конкуренцiї на банкiвському ринку; Повiльнi ринковi перетворення.   Збiльшення впливу iноземного капiталу. 
Виробничо-технологічніНедостатнiй рiвень розвитку iнформацiйної системи Банку, її спроможнiсть максимально автоматизувати та забезпечувати пiдтримку прийняття управлiнських рiшень шляхом надання своєчасної та адекватної iнформацiї.   Очiкується значне полiпшення автоматизацiї банкiвських процесiв. 
СоціальніЗменшення грошових доходiв фiзичних осiб - клiєнтiв банкiв.   Не прогнозується. 
ЕкологічніПогiршення загальної екологiчної ситуацiї.   Не прогнозується. 
Приміткид/н

*У відповідній графі проставляється помітка "Х".

Інформація про найбільш впливових конкурентів з основної продукції

Найменування продукції (виду продукції)*Найменування конкурентаКраїна походження конкурентаСтупінь конкуренції**
незначний впливсередній впливзначний вплив
Депозити фiзичних осiб Приватбанк, Аваль, Промiнвестбанк, Надра Україна   
Кошти юридичних осiб Промiнвестбанк, Приватбанк, Аваль, Укрексiмбанк Україна   
Кредити фiзичним особам Приватбанк, Аваль, Укрсиббанк, ОТП Банк Україна   
Кредити юридичним особам Приватбанк, Укрексiмбанк, Промiнвестбанк, Аваль Україна   
Операцiї з цiнними паперами Ощадбанк, Приватбанк, Укрексiмбанк, Укрсиббанк Україна   

*До переліку заносяться дані про продукцію (товари, роботи, послуги), обсяги реалізації якої становлять 10% та більше від загального обсягу реалізації.
**У відповідній графі проставляється помітка "Х".

Інформація про основну продукцію, що виробляє (послуги, що надає) емітент

Найменування продукції (виду продукції)*Торгові марки, під якими здійснюється збут продукціїПатентний та інший правовий захист продукції (винаходи та ліцензії, які використовуються в продукції)Код товару (товарної групи) за ТНЗЕД**Одиниця виміруОбсяг виробництва в натуральних одиницяхОбсяг виробництва у грошовому виразі (у діючих цінах) (тис.грн.)Чистий доход (виручка від реалізації за звітний період) ) (тис.грн.)
Депозити фiзичних осiб АКБ "Укрсоцбанк" д/н д/н грн. 0.000 6899821.000 312086.400 
Депозитнi послуги юридичним особам АКБ "Укрсоцбанк" д/н д/н грн. 0.000 10080799.900 213549.000 
Кредитування клiєнтiв (без МБК) АКБ "Укрсоцбанк" д/н д/н грн. 0.000 27170687.500 1343158.700 
Операцiї на ринку МБК (без НБУ) (розмiщення коштiв) АКБ "Укрсоцбанк" д/н д/н грн. 0.000 131484906.100 38383.900 
Розрахунково-касове обслуговування клiєнтiв АКБ "Укрсоцбанк" д/н д/н грн. 0.000 0.000 234708.800 
Торгiвля валютою та банкiвськими металами АКБ "Укрсоцбанк" д/н д/н грн. 0.000 0.000 27582.200 
Цiннi папери в портфелi банку АКБ "Укрсоцбанк" д/н д/н грн. 0.000 2232441.000 38965.500 
Інші товари (послуги):0.000 0.000 
Усього:177868655.500 2208434.500 

*До переліку заносяться дані про продукцію (товари, роботи, послуги), обсяги реалізації якої становлять 10% та більше від загального обсягу реалізації (у вартісному виразі).
**ТНЗЕД - "Товарна номенклатура зовнішньоекономічної діяльності".

Інформація про сировинну базу та основні характеристики споживачів продукції (послуг) емітента та розподіл споживачів за регіонами України та зовнішніх ринках

Найменування продукції (виду продукції)*Сировинна база для виробництва (Україна, країни СНД, зарубіжжя)**Доля в загальному обсязі реалізації (за регіонами) (%)
УкраїнаКраїни СНД та БалтіїКраїни дальнього зарубіжжя
Усього: Банкiвськi послуги. д/н 100.000 0.000 0.000 
Усього:100.000 0.000 0.000 

*До переліку заносяться дані про продукцію (товари, роботи, послуги), обсяги реалізації якої становлять 10% та більше від загального обсягу реалізації.
**Заповнюють емітенти, які займаються виробництвом.

Стисла історія підприємства, важливі події його розвитку

1990 - заснований АКБ "Укрсоцбанк" як вiдкрите акцiонерне товариство на базi Української республiканської контори "Житлосоцбанк" та зареєстрований в Держбанку колишнього СРСР.
1991 - перереєстрований Статут АКБ "Укрсоцбанк" в Нацiональному банку України за номером 3 та отримана лiцензiя 5 Нацiонального банку України на право здiйснення банкiвських операцiй.
1992 - "Укрсоцбанк" став членом Української Мiжбанкiвської Валютної бiржi.
1992 - "Укрсоцбанк" прийнятий до членiв Асоцiацiї українських банкiв.
1992 - лiцензiя мiнiстерства Фiнансiв України 5 надає право АКБ "Укрсоцбанк" здiйснювати дiяльнiсть по випуску та обiгу цiнних паперiв.
1993 - АКБ "Укрсоцбанк" прийнятий до членiв Товариства всесвiтнiх мiжбанкiвських фiнансових комунiкацiй (S.W.I.F.T.)
1995 - пiдписано контракт з компанiєю "Reuters" на впровадження системи Reuters - Dealing.
1996 - член Лiги Великих банкiв України та Асоцiацiї Українських банкiв.
1997 - Банк отримав статус асоцiйованого члена " VISA INTERNATIONAL"
1997 - пiдписана угода про спiвробiтництво з компанiєю Western Union.
1999 - АКБ "Укрсоцбанк" став членом Фонду гарантування вкладiв фiзичних осiб.
1999 - отримав дозвiл Державної комiсiї з цiнних паперiв та фондового ринку на здiйснення професiйної депозитарної дiяльностi зберiгача цiнних паперiв
1999 - 2001 - є учасником проекту "Пiдтримка реструктуризацiї трьох великих комерцiйних банкiв" у рамках програми Tacis.
1999 - одержав лiцензiю НБУ на здiйснення операцiй з банкiвськими металами на валютному ринку країни.
2000 - АКБ "Укрсоцбанк" став афiлiйованим членом МПС Europay Int..
2001 - пiдвищений статус Банку до Принципового члена VISA International
2001 - АКБ "Укрсоцбанк" присуджено нагороду "Банк року 2001" в Українi, яка надається найавторитетнiшим банкiвським журналом "The Banker" (The Financial Times group).
2002 - АКБ "Укрсоцбанк" увiйшов в рейтинг "ТОП-100 банкiв Центральної та Схiдної Європи, включаючи Росiю, Казахстан i Україну" рейтингової агенцiї Standard & Poor's, складений по показниках скоригованого капiталу у формi звичайних акцiй. Розпочато практичне спiвробiтництво з ЄБРР.
2003 - Банк отримав статус принципового члена Master Card Int.
2004 - Банк став першим банком в Українi - членом найбiльшої в свiтi факторингової асоцiацiї Factors Chain International (FCI);
Банк розпочав спiвпрацю з Державним Фондом сприяння молодiжному житловому будiвництву за програмою часткової компенсацiї вiдсоткової ставки за кредитами комерцiйних банкiв молодим сiм'ям та одиноким молодим громадянам на будiвництво та придбання (реконструкцiю) житла.

Інформація про організаційну структуру емітента

Органiзацiйна структура Банку являє собою трирiвневу упорядковану сукупнiсть пiдроздiлiв i посад, що забезпечують цiлiснiсть банку. В 2002 роцi прийнято бiзнес-орiєнтовану структуру Банку, яка складається з бiзнес-напрямкiв (корпоративний, iндивiдуальний та фiнансово-iнституцiйний) та пiдроздiлiв функцiональної пiдтримки. Бiзнес-орiєнтована структура покладена в двi типових структури фiлiй, вiддiлення мають чотири типовi структури. Розподiл такої структури виходить з принципової рiзницi мiж технологiями та принципами роботи з вiдповiдними групами клiєнтiв: пiдприємства та установи, в тому числi державнi - корпоративний бiзнес; фiзичнi особи - iндивiдуальний бiзнес; банки та iншi фiнансовi установи - фiнансово-iнституцiйний бiзнес. Управлiння банком в розрiзi його бiзнесiв та напрямкiв функцiональної пiдтримки здiйснюється шляхом гармонiйного функцiонального розмежування та збалансованого поєднання iнтересiв на рiвнi оперативного та стратегiчного управлiння з обов'язковим дотриманням принципiв та вимог до корпоративного управлiння. До таких принципiв вiдносять чiтке визначення прав, обов'язкiв i вiдповiдальностi Наглядової ради, Правлiння, комiтетiв, керiвництва бiзнес-напрямкiв та окремих структурних пiдроздiлiв, що визначено у органiзацiйнiй та фiнансовiй структурi банку. Особлива увага придiляється внутрiшнiм процедурам, ефективностi системи внутрiшнього аудиту та системи контролiнгу в цiлому. Роль головного офiсу банку є визначальною при, водночас, обов'язковому дотриманнi правила розумної децентралiзацiї прав керiвникам пiдроздiлiв в регiонах.
Органiзацiйна структура (мережа) АКБ "Укрсоцбанк" визначена Статутом банку та складається: з Головного офiсу в м. Києвi, фiлiй (регiональних фiлiй, розташованих в обласних центрах України, Кримської республiканської фiлiї, Київської мiської i Севастопольської фiлiй та фiлiй), вiддiлень.
АКБ "Укрсоцбанк" зi своїми фiлiями та вiддiленнями є єдиною системою. Фiлiї та вiддiлення банку не є юридичними особами й здiйснюють свою дiяльнiсть вiд iменi банку вiдповiдно до положень про фiлiї i вiддiлення, довiреностi банку та дозволу, наданого банком - юридичною особою.
Банк здiйснює свою дiяльнiсть у всiх регiонах України, маючи за станом на 01.01.2007 року всього 32 фiлiї (включаючи 27 регiональних та Головний офiс) та 465 вiддiлень.

Опис обраної облікової політики

АКБ "Укрсоцбанк" веде бухгалтерський облiк та складає фiнансову звiтнiсть вiдповiдно до Закону України "Про бухгалтерський облiк та фiнансову звiтнiсть в Українi", нормативно-правових актiв Нацiонального банку, основних принципiв мiжнародних стандартiв фiнансової звiтностi та нацiональних положень (стандартiв) бухгалтерського облiку.
У межах чинного законодавства та нормативних актiв Нацiонального банку України, Положення про облiкову полiтику АКБ "Укрсоцбанк" визначає основнi принципи ведення бухгалтерського (фiнансового) облiку i формування статей звiтностi, єдинi методи оцiнки активiв, зобов'язань та iнших статей балансу банку, порядок нарахування доходiв банку за кожним фiнансовим iнструментом, вiднесення їх на рахунки прострочених, критерiї визнання активiв сумнiвними чи безнадiйними до отримання, порядок створення та використання спецiальних резервiв (порядок списання за рахунок резервiв безнадiйної заборгованостi), вимоги та вказiвки щодо облiку окремих операцiй.
Для ведення бухгалтерського облiку та складання фiнансової звiтностi активи i зобов'язання банку оприбутковуються та облiковуються за вартiстю їх придбання чи виникнення, справедливою (ринковою) вартiстю.
Крiм методiв та способiв оцiнки, що застосовуються при виникненнi (визнаннi) активiв для оприбуткування їх вартостi за балансом, банк використовує рiзнi методи приведення вартостi активiв у вiдповiднiсть до їх реального стану: нарахування доходiв i витрат з дотриманням їх вiдповiдностi, формування спецiальних банкiвських резервiв, переоцiнка активiв до їх справедливої вартостi, амортизацiя необоротних активiв тощо.
Шляхом застосування органiзацiйних та контрольних методiв управлiння системою пiдвiдомчих установ банком забезпечено дотримання вимог та правил його облiкової полiтики установами банку.
Облiкова полiтика АКБ "Укрсоцбанк" на 2006 рiк за правилом послiдовностi зберiгає всi принципи i методи оцiнки статей балансу та ведення бухгалтерського облiку, визначенi Положенням про облiкову полiтику АКБ "Укрсоцбанк" на 2005 рiк.
У разi змiн чинних нормативно-правових вимог, якi мали мiсце протягом звiтного року, облiкова полiтика застосовувалась установами банку в частинi, що не суперечить чинному законодавству. Процедурнi питання порядку ведення облiку в системi банку, що виникали у зв'язку iз змiнами в нормативних документах Нацiонального банку України, регламентувались Головним офiсом протягом звiтного року окремими роз'ясненнями.
Таким чином забезпечено спiвставлення i порiвняння показникiв фiнансового звiту за 2006 рiк з попереднiми звiтними перiодами.
Протягом 2006 року в Облiкову полiтику вносилися змiни, якими встановлювався додатковий критерiй суттєвостi за кредитними операцiями при визначеннi порядку облiку дисконту (премiї). Метою внесення змiн було обмеження суми дисконту, який вiдноситься на процентнi доходи (витрати) пiд час визнання фiнансового iнструменту.
Зазначенi змiни не привели до коригувань нерозподiленого прибутку на початок звiтного року. Фактiв повторного подання порiвняльної iнформацiї у фiнансових звiтах та фактiв повторного оприлюднення виправлених фiнансових звiтiв протягом 2006 року немає.
iноземна валюта
Операцiї в iноземнiй валютi та банкiвських металах вiдображаються за офiцiйним курсом гривнi до iноземних валют (банкiвських металiв) на дату їх здiйснення.
Монетарнi активи та зобов'язання в iноземнiй валютi та банкiвських металах вiдображаються за офiцiйним (облiковим) курсом гривнi до iноземних валют (банкiвських металiв) на дату складання балансу. Немонетарнi статтi балансу вiдображаються за iсторичною вартiстю у гривнi за офiцiйним курсом на дату їх виникнення. До немонетарних активiв та зобов'язань, зокрема, належать:
-iнвестицiї до статутного капiталу компанiй,
-дебiторська заборгованiсть з придбання основних засобiв та нематерiальних активiв,
-кредиторська заборгованiсть з продажу основних засобiв та нематерiальних активiв.
Доходи i витрати в iноземнiй валютi включаються до звiту про фiнансовi результати у нацiональнiй валютi за офiцiйними курсами гривнi до iноземних валют на дату їх визнання.
Результати переоцiнки монетарних активiв та зобов'язань в iноземнiй валютi та банкiвських металах у зв'язку зi змiною офiцiйного курсу гривнi до iноземних валют включаються у звiтi про фiнансовi результати до статтi "торговельний дохiд".
Протягом року банк дотримувався принципiв виваженостi та обережностi при провадженнi полiтики управлiння валютним ризиком.
Полiтика банку щодо мiнiмiзацiї валютного ризику, тобто ризику збиткiв унаслiдок коливань курсiв iноземних валют, включає такi складовi:
-управлiння розмiром та знаком вiдкритих валютних позицiй в рамках чинного законодавства з дотриманням нормативних вимог Нацiонального банку України;
-встановлення фiлiям банку сублiмiтiв вiдкритої валютної позицiї в межах встановлених Нацiональним банком України її нормативiв;
-перерозподiл сублiмiтiв вiдкритої валютної позицiї мiж фiлiями банку з метою використання можливостi зниження валютного ризику та збiльшення дохiдностi операцiй в iноземнiй валютi через територiальнi вiдмiнностi стану фiнансового ринку, що забезпечується системнiстю та розгалуженiстю установ банку.
Реалiзацiя вказаних завдань здiйснювалась шляхом оперативного аналiзу структури та динамiки валютної позицiї i операцiй, якi впливають на розмiр вiдкритих валютних позицiй, прогнозування змiн валютних курсiв з визначенням оптимального розмiру вiдкритих валютних позицiй по окремих видах валют, аналiзу чутливостi (еластичностi) очiкуваного доходу вiд переоцiнки активiв та пасивiв вiдповiдно до змiн валютного курсу.
Доходи та витрати
Основними принципами бухгалтерського облiку доходiв та витрат банку визначено нарахування, вiдповiднiсть та обачнiсть.
Доходи i витрати банку, пiдлягають нарахуванню, крiм випадкiв, коли дата нарахування та дата сплати спiвпадають, - тодi доходи i витрати можуть вiдображатись без їх нарахування. В цьому випадку банком застосовується внутрiшнiй контроль за отриманими доходами.
Нарахування процентних доходiв i витрат здiйснюється пропорцiйно сумi активу чи зобов'язання та кiлькостi днiв, протягом яких враховуються вiдповiднi активи чи зобов'язання.
За методом "факт/факт" нараховуються, як правило, витрати банку, за методом "факт/360" - як правило, доходи банку.
Доходи i витрати за процентними (купонними) цiнними паперами нараховуються за методами "факт/факт", "факт/360" залежно вiд умов емiсiї цiнних паперiв.
Дисконт та премiя за борговими цiнними паперами у портфелi на продаж, у портфелi до погашення амортизуються щомiсячно за методом ефективної ставки вiдсотка з вiдображенням у Звiтi про фiнансовi результати за статтею "Процентнi доходи". Дисконт та премiя за борговими цiнними паперами у торговому портфелi не амортизуються протягом термiну знаходження цiнних паперiв у цьому портфелi, при реалiзацiї цiнних паперiв дисконт та премiя збiльшують або зменшують торговельний дохiд за цiнними паперами.
Дисконт та премiя за борговими цiнними паперами, емiтованими банком, амортизуються щомiсячно за методом ефективної ставки вiдсотка з вiдображенням у Звiтi про фiнансовi результати за статтею "Процентнi витрати".
Амортизацiя дисконту за кредитними та депозитними операцiями збiльшує (зменшує) процентнi доходи (процентнi витрати) за виданими (отриманими) кредитами та депозитами. Списання дисконту за кредитними та депозитними операцiями здiйснюється не рiдше одного разу на мiсяць за такими методами:
-списання на процентнi доходи (витрати) пiд час визнання такого фiнансового iнструменту - якщо сума дисконту є несуттєвою, тобто менше 1 % вiд суми кредиту (депозиту) за умови, що сума цього дисконту становить не бiльше 0,01 % вiд загальної суми активiв (зобов'язань) банку;
- амортизацiя прямолiнiйним методом - для короткострокових кредитiв (депозитiв) а також для довгострокових кредитiв (депозитiв), за якими рiвень вiдхилення ефективної ставки вiдсотка вiд номiнальної процентної ставки не перевищує 10 пунктiв в абсолютному значеннi;
-ефективної ставки вiдсотку - для довгострокових кредитiв, за якими рiвень вiдхилення ефективної ставки вiдсотка вiд номiнальної процентної ставки перевищує 10 або бiльше пунктiв в абсолютному значеннi.
Комiсiйнi доходи (витрати) за одноразовими послугами, як правило, визнаються (сплачуються) пiд час або пiсля фактичного надання (отримання) послуги без вiдображення за рахунками нарахованих доходiв (витрат). Доходи (витрати) за безперервними послугами нараховуються щомiсяця протягом усього строку дiї угоди про надання (отримання) послуг. Доходи (витрати) за послугами, що надаються поетапно, нараховуються пiсля завершення кожного етапу операцiї протягом дiї угоди про надання (отримання) послуг. Доходи (витрати) за послугами з обов'язковим результатом нараховуються за фактом надання (отримання) послуг або за фактом досягнення передбаченого договором результату.
З метою визначення критерiїв визнання несплачених доходiв сумнiвними до отримання, доходи банку подiляються на доходи вiд кредитних операцiй та iншi доходи. Доходи вiд кредитних операцiй визнаються сумнiвними одночасно iз визнанням сумнiвним основного боргу за кредитом. Критерiєм визнання сумнiвними iнших доходiв банку вважається непогашення доходiв, нарахованих за вiдповiдним договором з конкретним контрагентом, протягом 60 днiв пiсля закiнчення строку сплати, передбаченого цим договором. У разi визнання нарахованих доходiв сумнiвними, подальше їх нарахування не здiйснюється.

Цiннi папери в портфелi банку
Цiннi папери в торговому портфелi - це борговi цiннi папери та акцiї, придбанi банком з метою отримання прибутку вiд короткотермiнових коливань ринкової цiни.
Придбанi цiннi папери в торговий портфель первiсно оцiнюються за собiвартiстю на дату розрахунку (не включаючи витрати на здiйснення операцiї), на дату балансу переоцiнюються до їх справедливої вартостi. Справедлива вартiсть цiнних паперiв визначається за їх котируванням на ринку.
У звiтi про фiнансовi результати проценти вiд цiнних паперiв у торговому портфелi банку вiдображаються як процентнi доходи, а прибутки та збитки вiд продажу та переоцiнка цiнних паперiв до їх ринкової вартостi - як торговельний результат.
Протягом 2006 року цiннi папери у торговому портфелi банку були об'єктом операцiй репо.
У звiтному роцi набув чинностi Закон про цiннi папери та фондовий ринок, у якому визначено, що пайовi iнвестицiйнi сертифiкати вiдносяться до пайових цiнних паперiв. У зв'язку з цим пайовi iнвестицiйнi сертифiкати, що облiковувались у портфелi банку на продаж, були перенесенi зi статтi вкладення у борговi цiннi папери до статтi вкладення у пайовi цiннi папери.
До цiнних паперiв в портфелi на продаж банк вiдносить цiннi папери, якi вiн має намiр утримувати протягом невизначеного часу.
Придбанi цiннi папери в портфель на продаж первiсно оцiнюються за собiвартiстю на дату розрахунку (включаючи витрати на здiйснення операцiї). На дату балансу цiннi папери в портфелi на продаж переоцiнюються до їх справедливої вартостi. Справедлива вартiсть цiнних паперiв визначається, виходячи з їх котирування на ринку, ринкової цiни подiбного фiнансового iнструмента, аналiзу дисконтованих грошових потокiв, аналiзу укладених угод на позабiржовому ринку тощо.
Якщо справедливу вартiсть цiнних паперiв визначити неможливо, то вони облiковуються за собiвартiстю (акцiї та пайовi цiннi папери) з урахуванням зменшення їх корисностi, якщо балансова вартiсть цiнних паперiв перевищує суму очiкуваного вiдшкодування. Сума очiкуваного вiдшкодування обчислюється на пiдставi ринкової ставки дохiдностi та реальних строкiв отримання грошових платежiв за такими цiнними паперами. Сума очiкуваного вiдшкодування також коригується на фактор ризику емiтента.
У звiтi про фiнансовi результати проценти вiд цiнних паперiв у портфелi банку на продаж вiдображаються як процентнi доходи, дивiденди - як дохiд у виглядi дивiдендiв, прибутки та збитки вiд продажу - як iнший результат, втрати вiд зменшення корисностi цiнних паперiв - як витрати на формування резервiв. Переоцiнка цiнних паперiв вiдображається у звiтi про власний капiтал за статтею "Переоцiнка iнвестицiй в асоцiйованi й дочiрнi компанiї" до моменту виокремлення у формi звiту спецiальної статтi для вiдображення переоцiнки цiнних паперiв у портфелi на продаж.
Цiннi папери у портфелi банку на продаж протягом 2006 року в якостi застави або для операцiй репо не використовувались.
Цiннi папери у портфелi до погашення - це борговi цiннi папери, якi банк має намiр утримувати до строку їх погашення.
Придбанi цiннi папери в портфель до погашення первiсно оцiнюються за собiвартiстю на дату розрахунку (включаючи витрати на здiйснення операцiї). На дату балансу цiннi папери, що утримуються банком до їх погашення, вiдображаються за амортизованою собiвартiстю з урахуванням зменшення їх корисностi, якщо балансова вартiсть цiнних паперiв перевищує суму очiкуваного вiдшкодування. Сума очiкуваного вiдшкодування за борговими цiнними паперами визначається як величина доходу, дисконтована за кожний перiод сплати такого доходу на ставку дохiдностi вiдповiдного боргового цiнного папера, плюс номiнальна вартiсть цiнного папера, дисконтована на ставку дохiдностi вiдповiдного боргового цiнного папера.
У звiтi про фiнансовi результати проценти вiд цiнних паперiв у портфелi банку до погашення вiдображаються як процентнi доходи, втрати вiд зменшення корисностi цiнних паперiв - як витрати на формування резервiв.

Операцiї репо
Кошти, наданi за угодами з купiвлi-продажу цiнних паперiв (репо) вiдображаються як наданi кредити. Рiзниця мiж цiною придбання цiнних паперiв та цiною їх зворотного викупу вiдображається як процентний дохiд, що нараховується протягом строку дiї угоди пропорцiйно кiлькостi днiв у перiодi, за який здiйснюється нарахування.
При отриманнi коштiв за угодами з купiвлi-продажу цiнних паперiв (репо) такi кошти вiдображаються в балансi як кошти банкiв або клiєнтiв, цiннi папери залишаються в складi активiв банку. Рiзниця мiж цiною продажу цiнних паперiв та цiною їх зворотного викупу вiдображається як процентнi витрати, що нараховуються протягом строку дiї угоди пропорцiйно кiлькостi днiв у перiодi, за який здiйснюється нарахування.
Облiк передачi цiнних паперiв за угодами про продаж зi зворотнiм викупом здiйснювався у вiдповiдностi до МСБО 39 "Фiнансовi iнструменти: визнання та оцiнка": оцiнювались межi, в яких банк зберiгає ризики i винагороди вiд цього фiнансового активу. Якщо банк не зберiгав практично усi ризики i винагороди та не зберiгав контроль над переданими цiнними паперами, то в облiку визнання цiнних паперiв на балансi припинялося аналогiчно до продажу. Доходи за цими операцiями були вiдображенi на дату продажу як доходи вiд продажу цiнних паперiв.

Кредити та резерви пiд кредитнi ризики
Кредити при їх видачi банкам та клiєнтам вiдображаються за первiсною вартiстю. За наданими кредитами банк щомiсячно нараховує процентнi доходи пропорцiйно сумi активу та термiну його використання.
Кредитний ризик виникає, коли є iмовiрнiсть неповернення кредиту. Для покриття кредитного ризику банк формує резерви за рахунок витрат. При формуваннi резервiв враховується платоспроможнiсть позичальникiв, їх фiнансовий стан, стан обслуговування позичальником боргу за наданим кредитом, рiвень забезпеченостi наданого кредиту, iншi фактори.
Пiд простроченi понад 31 день доходи за наданими кредитами банк формує резерви за рахунок витрат.
У випадках, коли за результатами здiйснення всiх юридичних дiй, заборгованiсть за кредитом (включаючи основний борг та нарахованi доходи) не може бути повернена, вона визнається безнадiйною та списується за рахунок сформованого резерву.
Кошти, отриманi в рахунок погашення кредитної заборгованостi, що списана за рахунок вiдповiдних спецiальних резервiв, вiдображаються як дохiд, якщо заборгованiсть списана в минулих роках, зменшують витрати на формування резервiв, якщо заборгованiсть списана в поточному роцi.
Кредити вiдображенi у звiтi "Баланс" як рiзниця мiж сумою основного боргу за кредитами та сумою сформованих резервiв пiд кредитнi ризики.
Загальнi резерви пiд заборгованiсть для можливих збиткiв за кредитами за рахунок капiталу у звiтному роцi банком не створювались.

Врахованi векселi
Кошти, наданi банком за врахованими векселями, вiдображаються як наданi кредити.
Проценти, накопиченi на дату врахування процентного векселя, збiльшують цiну його врахування (придбання) та вiдображаються як нарахованi доходи.
Дисконт за врахованим векселем є процентним доходом банку, що одержаний авансом, i амортизується рiвномiрним методом протягом термiну врахування такого векселя банком.
Заборгованiсть за векселями, оплату яких прострочено понад 30 днiв, вважається сумнiвною.
Нематерiальнi активи
Нематерiальнi активи, якi облiковуються на балансi банку, складаються, в основному, iз лiцензiй на право використання програмного забезпечення.
Придбанi нематерiальнi активи зараховуються на баланс банку за первiсною вартiстю, яка включає всi витрати по їх придбанню, доставцi, установцi та введенню в експлуатацiю.
Строки корисного використання нематерiальних активiв банку складають вiд 4 до 7 рокiв в залежностi вiд виду нематерiального активу.
Амортизацiя нематерiальних активiв здiйснюється щомiсячно за прямолiнiйним методом протягом строку корисного використання об'єкта. При цьому лiквiдацiйна вартiсть нематерiальних активiв у системi банку вважається нульовою.
Основнi засоби
До основних засобiв вiдносяться предмети, строк корисного використання яких перевищує один рiк i вартiсть яких за одиницю або комплект становить 1000,00 грн. i бiльше.
Придбанi (створенi) основнi засоби зараховуються на баланс банку за первiсною вартiстю, яка включає всi витрати по їх придбанню (створенню), доставцi, установцi та введенню в експлуатацiю.
Строки корисного використання встановлюються централiзовано для груп основних засобiв, згрупованих за кодами Державного класифiкатору та кодами, призначеними для аналiтичного облiку в системi банку. Строки корисного використання основних засобiв в банку складають вiд 25 до 174 рокiв (для будiвель та споруд), вiд 1 до 20 рокiв (на iншi основнi засоби). Строк корисного використання при необхiдностi переглядається при полiпшеннi (удосконаленнi) об'єкта основних засобiв.
Амортизацiя основних засобiв нараховується за прямолiнiйним методом протягом строку корисного використання об'єкта, який визначається при введеннi його в експлуатацiю (оприбуткуваннi на баланс). При цьому лiквiдацiйна вартiсть основних засобiв у системi банку вважається нульовою.
Переоцiнка вартостi будiвель та споруд проводилось станом на 01.07.06 iз залученням експертних органiзацiй, якi мають право на здiйснення оцiночної дiяльностi. Сума дооцiнки вартостi власних будiвель та споруд вiдображена в балансi за статтею "Резерви переоцiнки необоротних активiв".
Банк надає основнi засоби в оперативний лiзинг. При цьому основнi засоби залишаються в складi активiв банку. Лiзинговi платежi щомiсячно нараховуються та вiдображаються в звiтi про фiнансовi результати як iнший дохiд.
Банк надає основнi засоби у фiнансовий лiзинг. Передача основних засобiв у фiнансовий лiзинг облiковується як виданий кредит, який вiдображається у сумi мiнiмальних лiзингових платежiв i негарантованої лiквiдацiйної вартостi. Рiзниця мiж сумою мiнiмальних лiзингових платежiв i негарантованої лiквiдацiйної вартостi об'єкта фiнансового лiзингу та теперiшньою його вартiстю, що визначена за лiзинговою ставкою процента, є доходом банку. Розподiл доходу мiж звiтними перiодами протягом строку лiзингу здiйснюється iз застосуванням лiзингової ставки процента до залишку заборгованостi лiзингоодержувача за кредитом на початок звiтного перiоду.
Банк отримує засоби у фiнансовий лiзинг. На початок строку лiзингу основнi засоби, що отриманi у фiнансовий лiзинг, облiковуються за найменшою з оцiнок: справедливою вартiстю необоротного активу або теперiшньою вартiстю суми мiнiмальних лiзингових платежiв. Витрати банку, пов'язанi з оформленням договору про фiнансовий лiзинг, включаються до вартостi активу пiд час його первiсного визнання.
Резерви
За рiшенням Загальних зборiв акцiонерiв банку про остаточний розподiл прибутку банк формує загальнi резерви для вiдшкодування збиткiв вiд рiзних видiв ризикiв за рахунок прибутку пiсля оподаткування.
Вiдповiдно до чинного законодавства України кошти загальних резервних фондiв банку використовуються згiдно з рiшенням Загальних зборiв акцiонерiв банку за поданням Спостережної ради банку за наступними напрямками:
-на покриття операцiйно-технологiчних ризикiв за операцiями з використанням платiжних карток;
-на покриття витрат по iншим ризикам.
Резервний фонд банку може бути використаний тiльки на покриття збиткiв банку за результатами звiтного року згiдно з рiшенням Загальних зборiв акцiонерiв банку за поданням Спостережної ради.
Фонд розвитку банку формується за рiшенням Загальних зборiв акцiонерiв банку за поданням Правлiння Банку. Використовуються кошти фонду розвитку банку на розвиток матерiально-технiчної, операцiйно-технологiчної iнфраструктури банку та бренду АКБ"Укрсоцбанк", а також :
-покриття збиткiв звiтного та / або минулих рокiв;
-суми вiдрахувань до загальних i резервних фондiв;
-суми списань емiсiйних рiзниць у разi недостатностi коштiв рахунку 5010;
-суми виплат дивiдендiв за привiлейованими акцiями та iншi цiлi.
Банк формує за рахунок витрат резерви для вiдшкодування можливих втрат вiд дебiторської заборгованостi залежно вiд строкiв її виникнення, а також з урахуванням строкiв погашення, передбачених договорами або правилами здiйснення операцiй/розрахункiв. Сформованi резерви використовуються на погашення дебiторської заборгованостi пiсля здiйснення усiх заходiв по поверненню боргу вiдповiдно до чинного законодавства.
У разi зменшення корисностi цiнних паперiв, що облiковуються в портфелi на продаж та в портфелi до погашення, банк формує резерви на суму перевищення балансової вартостi цiнних паперiв над сумою очiкуваного вiдшкодування.
Банк формує за рахунок витрат резерви пiд простроченi понад 31 день та сумнiвнi доходи.
Банк формує за рахунок витрат резерви за фiнансовими зобов'язаннями кредитного характеру (гарантiї, авалi тощо) на умовах, аналогiчних кредитним операцiям.
Вiдповiдно до концепцiї розвитку системи управлiнського облiку в банку видiляються сегменти за бiзнес-напрямками: корпоративний, iндивiдуальний, фiнансово-iнституцiйний, в розрiзi яких вирiшуються управлiнськi задачi планування, контролю та аналiзу.

Консолiдована фiнансова звiтнiсть банку складається згiдно iз Законами України <Про банки i банкiвську дiяльнiсть>, <Про бухгалтерський облiк та фiнансову звiтнiсть в Українi>, вимогами нацiональних Положень (стандартiв) бухгалтерського облiку 20 <Консолiдована фiнансова звiтнiсть>, 12 <Фiнансовi iнвестицiї>, 19 <Об'єднання пiдприємств>, 21 <Вплив змiн валютних курсiв> та нормативно-правових документiв Нацiонального банку України, облiкової полiтики банку та основних вимог мiжнародних стандартiв фiнансової звiтностi.
Консолiдована фiнансова звiтнiсть складається з використанням до фiнансової звiтностi дочiрнiх установ облiкової полiтики банку для подiбних операцiй та подiй. Виняток становлять небанкiвськi дочiрнi установи, облiковi полiтики яких, виходячи iз специфiки їх економiчної дiяльностi, вiдрiзняються вiд облiкової полiтики банку в частинi операцiй, неподiбних до операцiй банку.
Банк консолiдує дочiрнi компанiї за методом повної консолiдацiї.

Витяг з аудиторського висновку

Аудиторський висновок
незалежного аудитора аудиторської фiрми "Аналiтик"
за наслiдками аудиту рiчної фiнансової звiтностi АКБ "Укрсоцбанк" за 2006 рiк

Акцiонерам
Правлiнню

Аудиторська фiрма <Аналiтик> на пiдставi договору вiд 24 жовтня 2006 року 73 провела аудит рiчної фiнансової звiтностi АКБ <Укрсоцбанк> (далi - Банк) за 2006 рiк у складi Балансу за станом на кiнець дня 31 грудня 2006 року, Звiту про фiнансовi результати, Звiту про рух грошових коштiв, Звiту про власний капiтал, примiток до них та загальної iнформацiї про дiяльнiсть банку.

Вiдповiдальнiсть управлiнського персоналу
Управлiнський персонал несе вiдповiдальнiсть за пiдготовку та достовiрне представлення цiєї рiчної фiнансової звiтностi, що пiдготовлена у вiдповiдностi до Нацiональних Положень (стандартiв) бухгалтерського облiку, iнструкцiї про порядок складання та оприлюднення фiнансової звiтностi банкiв України (затверджена Постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 7 грудня 2004 року 598 iз змiнами i доповненнями) та iнших вимог i рекомендацiй Нацiонального банку України. Вiдповiдальнiсть управлiнського персоналу охоплює: розробку, впровадження та використання внутрiшнього контролю стосовно пiдготовки та достовiрного представлення фiнансових звiтiв, якi не мiстять суттєвих викривлень внаслiдок шахрайства або помилки; вибiр та застосування вiдповiдної облiкової полiтики, а також облiкових оцiнок, якi вiдповiдають обставинам.

Вiдповiдальнiсть аудитора
Нашою вiдповiдальнiстю є надання висновку щодо цих фiнансових звiтiв на основi результатiв нашої аудиторської перевiрки. Ми провели аудиторську перевiрку у вiдповiдностi до вимог Закону України <Про аудиторську дiяльнiсть> та Мiжнародних стандартiв аудиту, етики та впевненостi, прийнятих в якостi нацiональних стандартiв аудиту в Українi, а також з врахуванням вимог та рекомендацiй Нацiонального банку України щодо проведення аудиторських перевiрок банкiв України. Цi стандарти вимагають вiд нас дотримання етичних вимог, а також планування й виконання аудиторської перевiрки для отримання достатньої впевненостi , що фiнансовi звiти не мiстять суттєвих викривлень.
Аудит передбачає виконання аудиторських процедур задля отримання аудиторських доказiв стосовно сум та розкриттiв у фiнансових звiтах. Вiдбiр процедур залежить вiд судження аудитора. До таких процедур входить i оцiнка ризикiв суттєвих викривлень фiнансових звiтiв внаслiдок шахрайства i помилок. Виконуючи оцiнку цих ризикiв, аудитор розглядає заходи внутрiшнього контролю, що стосуються пiдготовки та достовiрного представлення фiнансових звiтiв, з метою розробки аудиторських процедур, якi вiдповiдають обставинам, а не з метою висловлення думки щодо ефективностi внутрiшнього контролю суб'єкта господарювання. Аудит включає також i оцiнку вiдповiдностi використаної облiкової полiтики, прийнятнiсть облiкових оцiнок, зроблених управлiнським персоналом, та загального представлення фiнансових звiтiв.

Ми вважаємо, що отримали достатнi та вiдповiднi аудиторськi докази для висловлення нашої думки.

Висновок
На нашу думку, рiчна фiнансова звiтнiсть представляє достовiрно у всiх суттєвих аспектах фiнансовий стан Банку станом на кiнець дня 31.12.2006 р., його фiнансовi результати та рух грошових коштiв за рiк, що минув на зазначену дату у вiдповiдностi до вимог Нацiональних положень (стандартiв) бухгалтерського облiку.

Голова правлiння АФ "Аналiтик" Т.С. Сухорукова
Сертифiкат аудитора на право здiйснення аудиту банкiв 0000089

Аудитор i.О. Каштанова
Сертифiкат аудитора на право здiйснення аудиту банкiв 0000050

05 Лютого 2007 року
мiсто Київ, Україна

Аудиторський звiт
стосовно iнформацiї, яка викладена в примiтках
до рiчної фiнансової звiтностi АКБ <Укрсоцбанк> за 2006 рiк

Акцiонерам
Правлiнню

Аудиторською фiрмою <Аналiтик> виконанi погодженi з АКБ <Укрсоцбанк> (далi - Банк) i перерахованi нижче процедури стосовно викладеної в примiтках до рiчної фiнансової звiтностi АКБ <Укрсоцбанк 2006 рiк iнформацiї щодо:

вiдповiдностi обсягу активiв i зобов'язань банку за строками погашення, яка базується на пiдставi аналiзу статистичної форми 631 "Звiт про структуру активiв та пасивiв за строками", затвердженої постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 19.03.2003 р. 124 i зареєстрованої в Мiнiстерствi юстицiї України 07.05.2003 р. за 353/7674 (iз змiнами);
якостi управлiння активами та пасивами Банку;
якостi кредитного портфеля та портфеля цiнних паперiв, стану дебiторської заборгованостi;
достатностi резервiв та капiталу Банку, у тому числi щодо вiдповiдностi формування капiталу Банку, фондiв, резервiв вимогам нормативно-правових актiв Нацiонального банку;
оцiнки ризикiв банкiвських операцiй та операцiй з iнсайдерами/пов'язаними особами;
адекватностi бухгалтерського облiку, процедур внутрiшнього аудиту та заходiв контролю Банку.

Цi процедури виконанi у вiдповiдностi з вимогами ст. 69 Закону України <Про банки та банкiвську дiяльнiсть>, п. 3.3 <Положення про порядок подання банками до Нацiонального банку України аудиторських звiтiв за результатами щорiчної перевiрки фiнансової звiтностi>, затвердженого Постановою Нацiонального банку України вiд 09.09.2003 р. 389 (iз змiнами i доповненнями) та Мiжнародними стандартами аудиту, надання впевненостi та етики якi застосовуються до завдань з погоджених процедур стосовно фiнансової iнформацiї.
Джерелом iнформацiї, яка викладена нами в цьому звiтi є данi рiчної фiнансової звiтностi АКБ <Укрсоцбанк> за 2006 рiк, стосовно якої в усiх її суттєвих аспектах розкрита думка аудитора у вiдповiдному аудиторському висновку вiд 05.02.2007 р.

Наводимо iнформацiю, про яку йде мова вище:

Структура активiв та пасивiв в розрiзi строкiв погашення наведена у примiтцi 33 <Ризик лiквiдностi> до рiчної фiнансової звiтностi Банку за 2006 рiк. Лiквiднiсть Банку, у вiдповiдностi до нормативних розрахункiв вiдповiдних показникiв, пiдтримувалася на прийнятному рiвнi у всiх строкових iнтервалах: в категорiї миттєвої лiквiдностi, поточної лiквiдностi та короткострокової лiквiдностi. За ознакою строкiв погашення активiв та зобов'язань у часових промiжках вiд <до запитання> до п'яти рокiв кумулятивний розрив має вiд'ємне значення, при цьому управлiння строковими розривами Банком здiйснюється в рамках внутрiшнього нормативного поля на постiйнiй основi шляхом розгляду вiдповiдної управлiнської звiтностi та прийняття рiшень, спрямованих на забезпечення управлiння активами та пасивами, оптимального рiвня лiквiдностi та мiнiмiзацiю банкiвських ризикiв. З огляду на дiяльнiсть Банку та джерела його фондування, наявнi вiд'ємнi розриви вважаються Банком припустимими та не несуть загрози для стану лiквiдностi.

Доходнiсть активiв Банку розкрита у примiтках 19-28 до рiчної фiнансової звiтностi. Активи, класифiкованi Банком за ознакою лiквiдностi, розкритi у примiтках 2-12 до рiчної фiнансової звiтностi.
Результатом дiяльностi Банку за 2006 рiк є чистий прибуток в сумi 287 336 тис. грн., що позитивно характеризую полiтику, яку проводить Банк щодо управлiння активами та пасивами. Близько 3/4 доходiв Банку становлять процентнi доходи, бiльшiсть з яких складають процентнi доходи за кредитами, що наданi суб'єктам господарювання та фiзичним особам.

Окремi показники прибутковостi та ефективностi дiяльностi Банку за звiтний рiк (тис. грн.)
активи банку на початок звiтного року - 10 762 963,18
активи банку на кiнець звiтного року - 17 531 454,55
середнi активи банку ((активи на початок року + активи на кiнець року)/2) - 14 147 208,87
прибутковiсть середнiх активiв банку (чистий прибуток / середнi активи банку) - 2,03%
балансовий капiтал банку на початок звiтного року 1 027 173,68
балансовий капiтал банку на кiнець звiтного року 1 926 661,61
середнiй балансовий капiтал (( балансовий капiтал на початок року + балансовий капiтал на кiнець року)/2) - 1 476 917,65
прибутковiсть балансового капiталу (чистий прибуток / середнiй балансовий капiтал) - 19,46%
чистий процентний дохiд (процентнi доходи - процентнi витрати) - 601 546,57
чистий комiсiйний дохiд (комiсiйнi доходи - комiсiйнi витрати) - 403 156,25
вiдношення чистого процентного доходу до середнiх активiв банку - 4,25%
вiдношення чистого комiсiйного доходу до середнiх активiв банку - 2,85%

Кредитний портфель вiдображений у примiтцi 6 <Кредити та заборгованiсть клiєнтiв> та примiтцi 30 <Потенцiйнi зобов'язання банку на кiнець року>. Розмiр кредитної заборгованостi, визнаної сумнiвною щодо отримання за станом на 01.01.2007 р. становить 59 520,6 тис. грн., що становить 0,47 % вiд кредитної заборгованостi клiєнтiв Банку (12 690 496,1 тис. грн.). В той же час, розмiр простроченої кредитної заборгованостi за станом на 01.01.2007 р. становить 118 922,8 тис. грн., що становить 0,94 % вiд кредитної заборгованостi клiєнтiв банку. Чистi кредити (сума кредитiв за вирахуванням резервiв), що наданi Банком клiєнтам, за станом на 01.01.2007 р. становлять 12 426 629,8 тис. грн.

Структуру кредитного портфелю за якiсною ознакою в розрiзi категорiй можна представити у виглядi таблицi:
Категорiї кредитiв за ступенем ризику станом на 01.01.2007 р.
% тис. грн.
Стандартнi 62,1% 9 504 190,6
Пiд контролем 34,0% 5 201 488,1
Субстандартнi 2,6% 405 337,6
Сумнiвнi 0,4% 60 105,5
Безнадiйнi 0,9% 138 944,0
Всього 100,0% 15 310 065,8

Примiтка: Данi в таблицi приведено вiдповiдно до форми 604 <Розрахунок резерву на вiдшкодування можливих втрат за кредитними операцiями комерцiйних банкiв>.

Розмiр страхового резерву на покриття можливих втрат за кредитними операцiями з клiєнтами за станом на 01.01.2007 р. становить 263 866,3 тис. грн., що по вiдношенню до вiдповiдних кредитiв становить близько 2,1 %.
На пiдставi класифiкацiї валового кредитного ризику та враховуючи прийнятне забезпечення, банк визначає чистий кредитний ризик за кожною кредитною операцiєю i зважує його на встановлений коефiцiєнт резервування. Крiм того, вiдповiдно до нормативних вимог, Банк формує резерви на всю суму прострочених понад 31 день i сумнiвних щодо отримання нарахованих доходiв.
За розрахунками Банку, резерв пiд кредитнi ризики та пiд простроченi та сумнiвнi щодо отримання нарахованi доходи за активними операцiями сформовано в повному обсязi i його розмiр є достатнiм для покриття вiдповiдних ризикiв.

iнформацiю щодо складу та якостi портфелiв цiнних паперiв розкрита у примiтцi 4 <Цiннi папери в торговому портфелi банку>, 5 <Цiннi папери в портфелi на продаж>, примiтцi 7 <Цiннi папери в портфелi банку до погашення>. Банк здiйснює перегляд на зменшення корисностi цiнних паперiв, що вiднесенi до портфеля на продаж та до портфеля до погашення. У випадках наявностi ознак зменшення корисностi Банк визнає зменшення корисностi шляхом формування резерву на суму перевищення балансової вартостi окремих цiнних паперiв над сумою очiкуваного вiдшкодування. У примiтцi 8 <iнвестицiї в асоцiйованi й дочiрнi компанiї> розкрита iнформацiя щодо вкладень Банку до асоцiйованих та дочiрнiх компанiй. За розрахунками Банку резерв сформований в повному обсязi i його розмiр є достатнiм для покриття вiдповiдних ризикiв.

Стан дебiторської заборгованостi розкрито у примiтцi 11 <iншi активи>. Резерв для вiдшкодування можливих втрат вiд дебiторської заборгованостi розрахований з урахуванням фактору строковостi та типу певних видiв дебiторської заборгованостi. За розрахунками Банку резерв сформований в повному обсязi i його розмiр є достатнiм для покриття вiдповiдних ризикiв.
Якiсть управлiння активами та пасивами на думку аудиторiв прийнятна та забезпечує належне статутним та нормативним вимогам виконання Банком функцiй унiверсального фiнансового iнституту.

Виходячи з даних фiнансової звiтностi Банку за 2006 рiк капiтал Банку є достатнiм джерелом для провадження статутної дiяльностi з точки зору нормативних вимог Нацiонального банку. Формування фондiв та резервiв Банку вiдбувається у вiдповiдностi з вимогами чинного законодавства України, у тому числi вимогам нормативно-правовим актам Нацiонального банку.

За станом на кiнець дня 31 грудня 2006 року регулятивний капiтал Банку, розрахований у вiдповiдностi iз вимогами iнструкцiї про порядок регулювання дiяльностi банкiв в Українi, затвердженої Постановою Правлiння НБУ вiд 28 серпня 2001 року 368, становить 1 561 504,88 тис. грн. (або 234,78 млн. євро за курсом 6,650850 грн./євро) i складається наступним чином:
основний капiтал - 835 227,02 тис. грн.;
додатковий капiтал - 738 769, 87тис. грн.;
вiдвернення - (12 492,01) тис. грн.

Капiтал Банку за структурою є збалансованим - близько 53,5 % його величини складається з капiталу першого рiвня (основного капiталу), та 47,3 % припадає на долю додаткового капiталу, крiм того (0,8) % складають вiдвернення. У звiтному роцi вiдбулося суттєве зростання основного капiталу за рахунок проведення емiсiї акцiй на загальну суму 300 000,00 тис. грн.
Структура капiталу, що склалася на кiнець звiтного року, не мiстить ознак загрози фiнансової стiйкостi, а його абсолютний розмiр в повнiй мiрi вiдповiдає нормативним вимогам щодо його розмiру.

iнформацiя щодо кiлькiсної оцiнки ризику банкiвських операцiй та операцiй з пов'язаними сторонами розкрита у примiтках 32 - 35 рiчної фiнансової звiтностi.
На думку аудиторiв, систему управлiння ризиками, якi пов'язанi з банкiвськими операцiями, можна оцiнити як помiрковану та адекватну.

В звiтному перiодi роботою внутрiшнього аудиту охоплено основнi операцiї Банку, що мали мiсце у звiтному перiодi. За результатами перевiрок внутрiшнiм аудитом здiйснюється контроль стосовно усунення виявлених недолiкiв.
Як зазначено в аудиторському висновку щодо фiнансової звiтностi Банку за 2006 рiк, що датований 05.02.2007 р., застосованi принципи бухгалтерського облiку вiдповiдають чинному законодавству, нормативам та стандартам бухгалтерського облiку в Українi та прийнятiй Банком облiковiй полiтицi. Органiзацiя, процедури внутрiшнього аудиту та заходи контролю Банку вiдповiдають вимогам нормативно-правових актiв Нацiонального банку України.

Перелiченi вище аудиторськi процедури стосовно викладеної iнформацiї в даному звiтi не є аудиторською перевiркою або оглядом, проведеним вiдповiдно до Мiжнародних стандартiв аудиту, надання впевненостi та етики.

Думка аудиторiв стосовно рiчної фiнансової звiтностi Банку за 2006 рiк в усiх суттєвих аспектах розкрита в аудиторському висновку АФ <Аналiтик> вiд 05.02.2007 р.

Голова правлiння АФ "Аналiтик" Т.С. Сухорукова
Сертифiкат аудитора на право здiйснення аудиту банкiв 0000089

Аудитор i.О. Каштанова
Сертифiкат аудитора на право здiйснення аудиту банкiв 0000050

05 Лютого 2007 року
мiсто Київ, Україна

Інформація про основні види товарів або послуг, що їх виробляє чи надає емітент, перспективність виробництва окремих товарів, надання послуг

АКБ <Укрсоцбанк> надає повний пакет традицiйних та iнновацiйних послуг, що вiдповiдають мiжнародним банкiвським стандартам. Розрахунковi, кредитнi, картковi, документарнi та iншi банкiвськi операцiї здiйснюються в нацiональнiй та iноземнiй валютах. Банк є принциповим членом мiжнародних платiжних систем VISA International i MasterCard International.
Кредити населенню
Значний вибiр форм i програм кредитування АКБ <Укрсоцбанк> (кредитнi лiнiї, кредити на житло, авто, товари тривалого використання, навчання и т.п.) допоможе максимально повно та з найменшими витратами задовольнити потреби в позичкових коштах.
Кредити видаються як у нацiональнiй (гривнi), так i в iноземнiй валютах. Термiн i сума наданих банком кредитiв залежить насамперед вiд фiнансового стану позичальника i вiд забезпечення, яке вiн може надати.
Фiнансування бiзнесу
АКБ <Укрсоцбанк> пропонує широку низку кредитних продуктiв, якi розробленi для задоволення потреб бiзнесу з урахуванням тривалого досвiду роботи з корпоративними клiєнтами. При вирiшеннi питання про надання кредиту банк враховує рiвень розвитку та прозоростi бiзнесу клiєнта, власнi аналiтичнi висновки щодо розвитку вiдповiдної галузi. При формуваннi вартостi кредитних коштiв банк враховує сумарний рiвень спiвробiтництва з клiєнтом щодо надання пакету банкiвських послуг АКБ <Укрсоцбанк>.
Для органiзацiї комплексного фiнансування банк пропонує пiдписання генеральних договорiв про фiнансування пiдприємства, якi передбачають разове ухвалення рiшення про вiдкриття лiмiту активних операцiй на компанiю та, надалi, надання широкого спектру послуг (разовi кредити та лiнiї, операцiї з векселями, i т п.) без додаткових погоджень.
Депозити
З огляду на потреби та запити клiєнтiв, банк пропонує вигiднi умови розмiщення тимчасово вiльних коштiв громадян.
Гнучка система процентних ставок, рiзнi режими нарахування вiдсоткiв, орiєнтацiя на рiзнi категорiї клiєнтiв, можливiсть вибору валюти депозиту й оптимального виду внеску - поповнюваного або не поповнюваного або на фiксований термiн, з капiталiзацiєю вiдсоткiв або без неї - роблять строковi вклади (депозити) максимально зручним iнструментом збiльшення капiталу.
АКБ <Укрсоцбанк> пропонує своїм клiєнтам послугу: кожному, хто розмiстить свої заощадження або тимчасово вiльнi кошти на депозитному рахунку, безкоштовно видається банкiвська платiжна картка Visa Electron або Cirrus/Maestro (за бажанням вкладника). Отримувати кошти зi свого карткового рахунку можна в будь-який час у будь-якому вiддiленнi банку або цiлодобово через мережу банкоматiв по всiй Українi.
Грошовi перекази
В разi, якщо виникає потреба термiново переказати кошти АКБ <Укрсоцбанк> пропонує своїм клiєнтам наступнi можливостi:
Грошовi перекази по всьому свiтi через мiжнародну систему грошових переказiв <Western Union>. Грошовi перекази по територiї України через систему грошових переказiв <СОФТ>. Грошовi перекази за межi України через кореспондентськi рахунки iноземних-банкiв без вiдкриття поточного рахунка за найвигiднiшими тарифами (переказ активiзується для виплати пiсля вiдправлення вiд 3 до 30 годин).
Структурованi фiнансовi послуги
Банк пропонує застосування широкого спектру фiнансових iнструментiв для обслуговування бiзнесу компанiй (операцiї з векселями, гарантiї та акредитиви, факторингове обслуговування, депозитарна дiяльнiсть). Використовуючи безресурснi фiнансовi iнструменти клiєнт отримує фiнансування iз меншим розмiром витрат. Менеджери банку завжди нададуть необхiднi консультацiї щодо вибору найбiльш зручного фiнансового iнструменту та, при необхiдностi, погодять iндивiдуальнi умови угоди.
Послуги будiвельним компанiям
У зв'язку iз внесенням змiн у Закон України <Про iнвестицiйну дiяльнiсть>, продаж Забудовником споруджуваної нерухомостi може вiдбуватися винятково через фонди фiнансування будiвництва або емiсiю цiльових облiгацiй.
АКБ <Укрсоцбанк> пропонує спiльне створення Фондiв фiнансування будiвництва, створення й супроводження облiгацiйної схеми реалiзацiї квартир. Фахiвцi Банку беруть на себе всi питання, пов'язанi з органiзацiєю схеми фiнансування, готують i реєструють у Державнiй комiсiї з цiнних паперiв випуск облiгацiй.

Інформація щодо істотних проблем, які впливають на діяльність емітента

Серед факторiв, якi впливають на розвиток Банку, насамперед необхiдно вiдмiтити посилення конкурентної боротьби на ринку банкiвських послуг, а також активiзацiю банкiв з iноземним капiталом, що мають доступ до ресурсiв з бiльш низькою вартiстю. Також значний вплив має посилення технологiї i системи нагляду за дiяльнiстю банкiв, але уповiльнює розвиток банкiв невiдпрацьованiсть практики застосування прийнятих законодавчих актiв та незавершенiсть формування законодавчої бази фiнансово-банкiвського сектору. Зростання вимог до всiх складових розвитку банкiв з огляду на перспективу вступу України до ЄС вимагає запровадження мiжнародних стандартiв в практику дiяльностi банкiвської системи загалом.
Недостатнiй рiвень iнформацiйної культури, розвитку телекомунiкацiйної iнфраструктури уповiльнює процес запровадження новiтнiх iТ-рiшень в практику роботи банкiв.

Інформація про факти виплати штрафів і компенсацій за порушення чинного законодавства

У 2006 роцi в цiлому по системi Банку було сплачено штрафiв на загальну суму 97,3 тис. грн.

Опис обранної політики щодо фінансування діяльності емітента

Дiяльнiсть Банку фiнансується за рахунок власних коштiв Банку, а також залучених коштiв суб'єктiв господарської дiяльностi, населення та на свiтових фiнансових ринках.

Інформація про вартість укладених, але ще не виконаних договорів (контрактів)

Всi укладенi договори виконуються в термiни, що передбаченi їх умовами, вiдповiдно до чинного законодавства України.

Прогнози та плани щонайменше на рік про діяльність емітента

Стратегiчна мета (цiль) банку: пiдвищення конкурентоспроможностi шляхом розвитку традицiйних та iнновацiйних послуг на основних сегментах фiнансового ринку, оптимiзацiї каналiв їх доставки клiєнтам, вдосконалення усiх складових розвитку для забезпечення росту ринкової вартостi Банку як стабiльного унiверсального фiнансового iнституту, здатного посилити лiдируючi позицiї в банкiвський системi України.
Стратегiя Банку передбачає досягнення фiнансових цiлей шляхом розвитку вiдносин з клiєнтами через високоефективну органiзацiю всiх бiзнес-процесiв та найоптимальнiшого використання рушiйних сил розвитку банку - його персоналу та технологiй.
На перiод до 2009 року Банк визначає увiйти в трiйку лiдерiв за обсягами чистих активiв.
Основнi iнiцiативи та проекти Банку на 2007 - 2009 р.р. за напрямками:
Корпоративний бiзнес: впровадження iнвестицiйного та розвиток податкового консалтингу; розвиток вiддаленого банкiвського обслуговування; впровадження iнституту менеджера рахункiв (комплексне обслуговування клiєнтiв одним спецiалiстом);впровадження програми лояльностi при VIP- обслуговуваннi; розвиток iнновацiйних фiнансових продуктiв; розвиток безресурсних форм кредитування (гарантiї, акредитиви).
Роздрiбний бiзнес: розвиток послуг для власникiв карткових рахункiв; розвиток кредитування (на придбання автотранспорту, iпотечного, з використанням платiжних карток);розвиток бiзнесу грошових переказiв та платежiв.
Фiнансово-iнституцiйний бiзнес: реалiзацiя програм iнтеграцiї зi страховим, пенсiйним та iнвестицiйно-будiвельним бiзнесами.
Фiлiальна мережа: розвиток вiддiлень як повнофункцiональних, модернiзацiя та приведення до єдиних стандартiв фiлiй та вiддiлень.
Персонал: вдосконалення системи мотивацiї; розробка та реалiзацiя концепцiї внутрiшнього кадрового резерву; впровадження системи дистанцiйного навчання та професiйного тестування; пiдвищення квалiфiкацiї шляхом навчання в учбовому центрi, участi у тренiнгах зовнiшнiх компанiй, конференцiях, семiнарах.

Інша інформація, що може бути істотною для оцінки інвестором фінансового стану та результатів діяльності емітента

АКБ "Укрсоцбанк" в зв_тному роц_ зд_йснював пол_тику, ор_єнтовану на п_дтримання оборотного кап_талу в_тчизняних компан_й, надання високотехнолог_чних продукт_в, а також на _ндив_дуал_зац_ю послуг для кл_єнт_в. Фах_вцями АКБ "Укрсоцбанк" були створен_ р_зн_ маркетингов_ _нструменти, як_ дали змогу вид_ляти саме наш Банк як в очах нин_шн_х, так _ потенц_йних кл_єнт_в. Пост_йний систематичний анал_з можливостей компан_й у тих чи _нших галузях, їхн_й розвиток, досл_дження ф_нансових моделей повед_нки кл_єнт_в, оптим_зац_я продуктового ряду сприяли п_двищенню ефективност_ ф_нансової п_дтримки б_знесу з урахуванням особливостей галуз_ економ_ки, в як_й зд_йснює д_яльн_сть кл_єнт. Це сприяло зб_льшенню обсяг_в активних та пасивних операц_й _, як насл_док, отримання банком прибутку в розм_р_ 287,3 млн.грн., що в 2,5 рази б_льше н_ж в минулому роц_.
Чист_ активи банку за зв_тний р_к виросли в 1,6 рази або на 6 789,5 млн.грн. та на 01.01.2007 року становили 17 531,5 млн.грн. Найб_льше зростання обсяг_в актив_в в_дбулось за рахунок кредитних вкладень (в 1,8 рази, + 5 438,7 млн.грн.), як_ на 01.01.2007 року склали 12 690,5 млн. грн. або 72% чистих актив_в банку.
Найб_льшу питому вагу в кредитному портфел_ банку (55%) становлять позики, надан_ населенню. В зв_тному роц_ АКБ "Укрсоцбанк" залишався одним з л_дер_в серед банк_в, що пропонують найб_льш виг_дн_ умови щодо надання послуг населенню, в тому числ_ з кредитування ф_зичних ос_б. В 2006 роц_ були вдосконален_ та набули нових ознак кредитн_ продукти, направлен_ на задоволення потреб населення. Впроваджено нову актуал_зовану сегментац_ю ринку легкових автомоб_л_в в_дпов_дно ц_нових сегмент_в. Затверджено та впроваджено Партнерську програму "Автосалон - партнер АКБ "Укрсоцбанк". Протягом року проведено сп_льн_ акц_ї всеукраїнського масштабу з оф_ц_йними дилерами таких пров_дних марок легкових авто, як Volkswagen, Peugeot, Skoda, Mitsubishi, Toyota, Mercedes. Затверджено актуал_зований порядок кредитування ф_зичних ос_б на придбання автомоб_льного транспорту. Розроблено та впроваджено догов_р надання кредиту на придбання автотранспортного засобу з використанням ануїтетної схеми погашення. Проведено роботу з_ страховими компан_ями щодо встановлення л_м_т_в, їх виб_рки та аспект_в сп_вроб_тництва. Впроваджено кредитування ф_зичних ос_б на набуття у власн_сть нерухомост_ шляхом придбання ц_льових (безпроцентних) обл_гац_й, базовим товаром за якими виступає об'єкт нерухомост_ або його частина, а також впроваджено механ_зм кредитування шляхом участ_ у Фондах ф_нансування буд_вництва виду <А>.
Як насл_док, АКБ <Укрсоцбанк> з початку 2006 року зб_льшив обсяг кредитного портфелю ф_зичних ос_б б_льш н_ж у два рази _ який на 01.01.2006 року становив 6 953,3 млн.грн.
За зв_тний р_к банк отримав доходи за кредитами, наданими ф_зичним особам в сум_ 653,2 млн.грн. Це в 2,5 рази б_льше (на 388 млн.грн.) н_ж у попередньому роц_.

АКБ "Укрсоцбанк" у 2006 роц_ активно розвивав кредитн_ продукти для корпоративних кл_єнт_в, насамперед у частин_ спрощення технолог_ї їх продажу, впроваджував нов_ послуги з використанням вексел_в. В зв_тному роц_ впроваджено програму <Кредит + 10% векселями>, спрямовану на здешевлення кредитних послуг для корпоративних кл_єнт_в. В 2006 роц_ Банком була проведена ун_кальна акц_я для корпоративних кл_єнт_в <У Новий р_к - у новий оф_с>. У рамках акц_ї Укрсоцбанк пропонував юридичним особам скористатися кредитами на об'єкти торговельної, оф_сної й складської нерухомост_. Протягом 2006 року банк суттєво зб_льшив обсяги проектного ф_нансування. Так середн_й обсяг _нвестиц_й з кожного проекту становив EUR 15 млн. АКБ "Укрсоцбанк" ф_нансував проекти роздр_бних мереж, розважальних центр_в, нерухомост_ та _н. Кр_м девелоперського б_знесу, метою проектного ф_нансування була модерн_зац_я виробництв та куп_вля нових л_н_й для п_дприємств, як_ працюють в споживчому сектор_.
Вдосконалено систему овердрафтного кредитування корпоративних кл_єнт_в. Пол_пшен_ умови кредитування корпоративних кл_єнт_в на придбання нерухомост_ та _нвестування у буд_вництво.
Результатом ефективної роботи банку є зб_льшення кредитного портфелю юридичних ос_б в 1,3 рази (на 1 461,7 млн.грн.) та отримання доходу в_д кредитування корпоративних кл_єнт_в за 2006 р_к в розм_р_ 690,0 млн.грн., що на 22,5% (на 126,8 млн.грн.) б_льше н_ж за попередн_й пер_од.

Протягом 2006 року банк продовжував активно працювати на ринку ц_нних папер_в, зд_йснюючи операц_ї з куп_вл_-продажу державних ц_нних папер_в, вексел_в та обл_гац_й недержавних орган_зац_й, акц_й _нших ем_тент_в- всього на загальну суму 2 232,4 млн.грн. (обсяг куп_вл_ : 1 113,5 млн. грн., обсяг продажу - 1 118,9 млн.грн.). Портфель ц_нних папер_в складає 3% чистих актив_в банку та на 01.01.2007 року становить 523,4 млн.грн. з урахуванням ном_нальної вартост_ (соб_вартост_), неамортизованого дисконту та неамортизованої перм_ї, переоц_нки та сформованих резерв_в.
За 2006 р_к в_д проведення операц_й з ц_нними паперами отримано доход_в в сум_ 58,3 млн.грн., в т.ч.:
- процентний дох_д в - 39,0 млн.грн.;
- ком_с_йний дох_д - 3,3 млн.грн.;
- торговельний дох_д - 16,0 млн.грн .

У 2006 роц_ пол_тика банку щодо управл_ння зобов'язаннями характеризувалась суттєвою диверсиф_кац_єю за рахунок розширення спектру ф_нансових _нструмент_в та ринк_в залучення кошт_в.
Так, АКБ <Укрсоцбанк> в зв_тному роц_ став одним з л_дер_в серед українських банк_в по залученню кошт_в на зовн_шн_х ринках грошей та кап_талу у форм_ синдикованих кредит_в, а також двохсторонн_х м_жбанк_вських кредит_в та депозит_в, як_ були надан_ в_домими м_жнародними _нвестиц_йними банками. Загальна сума таких запозичень склала майже 700 млн. у доларовому екв_валент_.
Висок_ рейтингов_ оц_нки в_д найб_льш авторитетних м_жнародних рейтингових агентств - Moody`s, Fitch, Standard&Poors, з урахуванням покращення прогноз_в по рейтингам ус_ма трьома агентствами у 2006 роц_, допомогли <Укрсоцбанку> наприк_нц_ зв_тного року залучити синдикований кредит у сум_ 250 млн. дол. США з найнижчою для українських банк_в маржею (1,6% р_чних). Кредит, наданий BayernLB (Н_меччина), Calyon (Франц_я) та UniCreditGroup, який над_йшов через банк Bank Austria Creditanstalt AG (Австр_я), залучено на один р_к з можлив_стью продовження. В проект_ прийняли участь 36 банк_в-кредитор_в з таких країн як Австр_я, Великобритан_я, Н_меччина, Н_дерланди, Грец_я, Польща, Португал_я, Франц_я, Об'єднан_ Арабськ_ Ем_рати, Кувейт, Угорщина, Бахрейн, _нд_я, Китай, Сполучен_ Штати Америки, Оман, Пакистан.
Також, Банк у зв_тному роц_ за рахунок кошт_в _ноземних банк_в актив_зував роботу по довгостроковому ф_нансуванню _мпорту обладнання кл_єнт_в банку п_д страхове покриття _ноземних Експортно-страхових агентств (ЕСА), п_дписавши кредитну угоду на суму 3,8 млн. євро з Landesbank Berlin AG (Н_меччина). Загальний обсяг л_м_т_в першокласних _ноземних банк_в на п_дтвердження акредитив_в _ гарант_й Укрсоцбанку без грошового покриття за зовн_шньоторговими угодами його кл_єнт_в, за р_к подвоївся та досяг 400 млн. дол. США.

З метою зб_льшення обсяг_в залучення кошт_в в_д кл_єнт_в - юридичних та ф_зичних ос_б, банк проводив вдосконалення свого продуктового ряду та вводив в д_ю принципово нов_ проекти, зокрема "депозит OnLine" - ун_кальний продукт в_д Укрсоцбанку, спрямований на забезпечення максимальної оперативност_ та свободи планування ф_нансових поток_в кл_єнта. Головною перевагою цього продукту є гнучк_сть та широкий спектр функц_й, як_ надають можлив_сть кожному кл_єнту з огляду на свої _ндив_дуальн_ потреби обрати найзручн_ший режим управл_ння коштами.

_нвестиц_йна приваблив_сть банку та р_зноман_тн_сть _нструмент_в по залученню кошт_в дала змогу зб_льшити в пор_внянн_ з початком року обсяг чистих зобов"язань в 1,6 рази (на 5 869,0 млн.грн.), як_ на 01.01.2007 року становили 15 604,8 млн.грн.
В структур_ зобов"язань за п_дсумками 2006 року основну масу - 10 902,2 млн.грн. (70%) складали кошти суб"єкт_в господарювання та ф_зичних ос_б. Їх обсяги зб_льшились в пор_вняння з 01.01.2006 року в 1,3 рази (на 2 620,4 млн.грн.).

В структур_ залишк_в кошт_в на рахунках кл_єнт_в найб_льшу частку (53%) формували кошти юридичних ос_б - суб'єкт_в господарської д_яльност_. Залишки зазначених кошт_в протягом 2006 року зросли на 22% (на 1 026,7 млн.грн.) та становили на 01.01.2007 року 5 794,1 млн.грн.

Кошти населення в структур_ кошт_в кл_єнт_в займали 47%. Їх залишки протягом року зб_льшились на 1 593,6 млн.грн. (в 1,4 рази) _ досягли р_вня 5 108,0 млн.грн. насамперед за рахунок строкових кошт_в.

Зб_льшення пасив_в було забезпечено як за рахунок зобов"язань банку, так _ за рахунок кап_талу. В зв_тному роц_ в_дбулось поповнення статутного кап_талу на 300 млн.грн. (до 370 млн.грн. ). За п_дсумками 2006 року кап_тал АКБ <Укрсоцбанк> становив майже два м_льярди гривень ( 1 926,7 млн .грн.) та зб_льшився проти минулого року на 88% (в т.ч. за рахунок прибутку - на 287,3 млн.грн ). Як насл_док - акц_ї Укрсоцбанку л_дирували серед ц_нних папер_в українських банк_в - котирування акц_й банку зросли на 132%.
На ринку послуг, що надаються кл_єнтам, в_дбулось значне зростання обсяг_в операц_й. За 2006р_к по систем_ СОФТ було зд_йснено переказ_в на суму 1 145,2 млн.грн., що на 155,4 млн.грн. б_льше н_ж в 2005 роц_., отримано доход в сум_ 8,7 млн.грн., що на 1,2 млн.грн. б_льше н_ж в 2005 роц_. За 2006 р_к по систем_ Вестерн Юн_он було зд_йснено переказ_в на суму 299,3 млн.грн., що на 5,9 млн.грн. б_льше н_ж в 2005 роц_, отримано доход в сум_ 5,5 млн.грн. Станом на 01.01.07р. к_льк_сть пункт_в Вестерн Юн_он склало 570 шт. Обсяг видач_ гот_вки в банкоматах банку зр_с на 58% (з 1,9 млн. грн. в 2005 роц_ до 3,0 млн. грн. в 2006 роц_.), при зростанн_ к_лькост_ банкомат_в на 35% (на 01.01.2007 року нараховувалось 675 банкомат_в). В поточному роц_ набули подальший розвиток надання послуг безгот_вкових розрахунк_в в торг_вельно - серв_сн_й мереж_: к_льк_сть POS-терм_нал_в зросла з 5 в 2005 роц_ до 267 в 2006 роц_, в_дпов_дно доход отриманий в_д еквайрингу зр_с б_льш н_ж в 5 раз_в та становив 0,3 млн.грн.

Так_ зм_ни стали можливими завдяки робот_ що проводилася в 2006 роц_, основними етапами якої стали: затвердження та початок роботи за новою Методикою оц_нки ефективност_ роботи банкомат_в (включаючи запуск електронної системи розрахунку паспорт_в банкомат_в), створено продукт <торговельний еквайринг>. Кр_м вищезазначеного розпочато проект з_ створення зон самообслуговування в ф_л_ях та в_дд_леннях банку з метою реал_зац_я концепц_ї ц_лодобового банк_вського обслуговування. Проведено роботу по об'єднанню банкоматних мереж банк_в - партнер_в, а саме: п_дписано угоди з Першим Українським М_жнародним банком, Укргазбанком та Правекс Банком, що дало можлив_сть кл_єнтам банку - держателям плат_жних карток Visa та MasterCard, зн_мати гот_вку за п_льговими тарифами в б_льше н_ж 1500 банкоматах ПУМБ, Укргазбанк та їх банк_в-партнер_в.
АКБ "Укрсоцбанк" продовжував активно працювати на ринку банк_вських плат_жних карток. На 01.01.2007 року ем_товано 1 369,5 тисяч карток Visa (в 2 рази б_льше н_ж минулого року) та 518 тисяч Master Card. З початку року к_льк_сть держател_в пластикових карток зб_льшилась в 2,5 рази (на 1 222 тисяч_) до 1 888 тисяч. АКБ "Укрсоцбанк" займає 6 позиц_ю по ем_с_ї карток серед банк_в-конкурент_в. В_д зд_йснення операц_й з використанням банк_вських плат_жних карток банк протягом 2006 року отримав ком_с_йних доход_в в сум_ 38,4 млн.грн..

Обслуговування кл_єнт_в АКБ <Укрсоцбанк> у галуз_ м_жнародних документарних операц_й характеризувалось у 2006 роц_ такими показниками:
- в_дкрито 144 _мпортних акредитива на загальну суму 340,2 млн. долар_в США, ав_зовано 56 експортних акредитив_в на загальну суму 11,2 млн. долар_в США, випущено 20 гарант_йних зобов'язань на суму 9,3 млн. долар_в США, ав_зовано 65 гарант_йних зобов'язань _ноземних банк_в на суму 201,4 млн. долар_в США, опрацьовано 63 документарних _нкасо на загальну суму 2 млн. долар_в США; загальна к_льк_сть _нструмент_в - 348 шт.;
- зб_льшено обсяги _мпортних акредитив_в - у 2,7 рази проти 2005 року, ав_зованих гарант_й - у 2,7 рази; к_льк_сть та обсяги опрацьованих документарних _нкасо - у 1,6 рази та 2,8 рази в_дпов_дно;
- велася робота з просування серед кл_єнт_в Банку документарних послуг з пост-_мпортного та довгострокового ф_нансування;
- продовжується супроводження документарних операц_й VIP кл_єнт_в - ВАТ "Артем_вський завод по обробц_ кольрових метал_в", ДП СЗТФ ''Прогрес'', НАК "Нафтогаз України", ТОВ з __ "Українська б_ржа рослинних ол_й", ТОВ "Фактор-Друк", ТОВ ВНЦ "Трубосталь", ЗАТ "ПентоПак" та _нших;
- дох_д Банку в_д м_жнародних документарних операц_й у 2006 роц_ склав 6,8 млн. гривень, в т.ч. операц_йний дох_д - 2,8 млн. гривень (зб_льшення у 1,75 рази проти 2005 року), дох_д в_д п_дтвердження акредитив_в - 1 млн. гривень, доходи в_д гарант_йних операц_й, в т.ч. в_д супроводження непокритих _мпортних акредитив_в - 2,6 млн. гривень, в_д розм_щення покриття в _ноземних банках отримано дох_д - 0,4 млн. гривень.

За п_дсумками 2006 року Укрсоцбанк у рамках факторингу пров_в обслуговування товарних поставок на суму понад 2,3 млрд. грн. Показники Укрсоцбанку св_дчать про його пров_дн_ позиц_ї на ринку факторингу, на якому частка банку становить близько 30%. База деб_тор_в, яку обслуговує Укрсоцбанк, досягла 2 тисяч суб'єкт_в господарської д_яльност_. Банк прид_ляє багато уваги збору й прийому платеж_в в_д деб_тор_в, що забезпечує високий р_вень плат_жної дисципл_ни. Як результат, спостер_гаємо швидший об_г грошових поток_в в операц_йн_й д_яльност_ компан_й-постачальник_в, що у свою чергу створює додатков_ можливост_ для зростання ВВП країни. Укрсоцбанк - єдиний з українських банк_в що надає послуги м_жнародного факторингу. На сьогодн_ на м_жнародному ринку факторингу Укрсоцбанк обслуговує експортно-_мпортн_ операц_ї в 10 країнах св_ту.
Контрагенти банку
На 1 с_чня 2007 року к_льк_сть кл_єнт_в банку становила 1 469,2 тисяч , що в дв_ч_ б_льше н_ж в попередньому роц_. Серед загальної к_лькост_ кл_єнт_в 131,2 тисяч_ - юридичн_ особи, 1 338 тисяч - ф_зичн_ особи (в 2,3 рази б_льше н_ж в 2006 роц_).
В склад_ кл_єнт_в - юридичних ос_б найвагом_шими партнерами є: Державне конструкторське бюро"П_вденне" _м. М.К.Янгеля; ТОВ "ЗЕРНОТОРГ_ВЕЛЬНА КОМПАН_Я"; Акц_онерне товариство Холд_нгова компан_я "Київм_ськбуд"; ВАТ "КОНЦЕРН СТИРОЛ"; Товариство з обмеженою в_дпов_дальн_стю "Еко_нжин_ринг"; Товариство з обмеженою в_дпов_дальн_стю "ЕЛЬДОРАДО-_НВЕСТ"; В_дкрите акц_онерне товариство "М_талл Ст_л Кривий Р_г"; Товариство з обмеженою в_дпов_дальн_стю "Ельдорадо-Центр".

На ринку куп_вл_ - продажу ц_нних папер_в основними контрагентами банку були Нац_ональний банк України, ТОВ "КБ "Актив-банк", Акц_онерне товариство "Кал_он Банк Україна", АБ "_НГ Банк Україна", АБ "Експрес-Банк", ПП "Баядера", В_дкрите акц_онерне товариство "Луцький автомоб_льний завод", ДК "Укртрансгаз" НАК "Нафтогаз України", Товариство з обмеженою в_дпов_дальн_стю "АЛЛО", ВАТ АБ "Укргазбанк", ВАТ "Концерн Галнафтогаз", ЗАТ "Лоз_вський ковальско-механ_чний завод", ТОВ "Мережа супермаркет_в електрон_ки "Домотехн_ка", ТОВ Фондова Компан_я "Ф_некс-Україна", ТОВ "Комерц_йний банк Дельта", ТОВ "Амстор".

Протягом 2006 роцку АКБ "Укрсоцбанк" зд_йснював м_жнародн_ розрахунки через в_дкрит_ 64 "Ностро"- рахунки: 26 рахунк_в у 20 банках країн далекого заруб_жжя, 16 рахунк_в у 9 банках країн СНД, 22 рахунки у 11 банках України. В зв_тному роц_ були в_дкрит_ 4 "Ностро" - рахунки в наступних банках: ВАТ АБ "УКРГАЗБАНК" (Україна); SANPAOLO IMI (_тал_я); АБ "БРОКБИЗНЕСБАНК" (Україна).
За станом на 01.01.2007 року АКБ "Укрсоцбанк" має в_дкрит_ 107 рахунк_в типу "Лоро", в тому числ_: к_льк_сть банк_в-резидент_в, яким в_дкрит_ <Лоро>-рахунки 26, к_льк_сть в_дкритих <Лоро>-рахунк_в банкам-резидентам 87 рахунк_в, к_льк_сть банк_в-нерезидент_в, яким в_дкрит_ <Лоро>-рахунки 11, к_льк_сть в_дкритих <Лоро>-рахунк_в банкам-нерезидентам19 рахунк_в.
Протягом 2006 року було в_дкрито 37 Лоро-рахунк_в наступним банкам: АКБ "БАЗИС" (Україна);АБ "ТАС-Б_ЗНЕСБАНК" (Україна); ТОВ "КОМЕРЦ_ЙНИЙ БАНК "ДЕЛЬТА" (Україна); АТ "_НДУСТР_АЛЬНО-ЕКСПОРТНИЙ БАНК" (Україна); ТзОВ КБ "ЛЕГИОН" (Рос_я); ЗАТ КБ "КРЕДИТ-ДН_ПРО" (Україна); ВАТ "УКРАЇНСЬКИЙ ПРОФЕС_ЙНИЙ БАНК" (Україна); ВАТ "СЕБ БАНК" (Україна); АБ "БРОКБ_ЗНЕСБАНК" (Україна); АБ "КИЇВСЬКА РУСЬ" (Україна); АКБ "ПРАВЕКС БАНК" (Україна).

Припинення окремих вид_в банк_вських операц_й та обмеження щодо волод_ння активами в 2006 роц_ не було.
Управл_ння ризиками
Процеси управл_ння ризиками охоплюють вс_ структурн_ р_вн_ - в_д вищого кер_вництва до р_вня безпосереднього прийняття ризик_в. Функц_ї в систем_ управл_ння ризиками Банку розпод_лен_ таким чином, що на р_вн_ фронт-оф_су в_дбувається прийняття ризик_в в межах встановлених обмежень, на р_вн_ м_дл- _ бек-оф_су зд_йснюється виявлення, вим_рювання, контроль та мон_торинг прийнятих ризик_в, топ-менеджмент забезпечує прийняття р_шень щодо оптим_зац_ї ризик_в.
Банком прийнята розгорнута Класиф_кац_я вид_в ризик_в, яка передбачає розпод_л п_дрозд_л_в на центри прийняття, контролю _ управл_ння ризиками. _снуюча Класиф_кац_я передбачає наявн_сть пол_тик, як_ включають методолог_ю оц_нки, процедури по управл_нню ризиками, розпод_л сфер повноважень/компетенц_ї в процес_ управл_ння ризиками.
Правл_ння Банку, як вищий виконавчий орган Банку, зд_йснює нагляд, оперативний контроль щодо реал_зац_ї стратег_ї д_яльност_ банку _ його б_знес-план_в та фактичних ризик_в, на як_ наражається Банк у своїй д_яльност_..
На пост_йн_ основ_ в банку функц_онують колег_альн_ органи, як_ забезпечують ефективне управл_ння банк_вськими ризиками. Вищим координуючим та контролюючим органом Банку в сфер_ управл_ння ризиками є Ком_тет з питань управл_ння активами та пасивами (КУАП). Основним завданням д_яльност_ Ком_тету є прийняття управл_нських р_шень з оптим_зац_ї структури актив_в _ пасив_в, р_вня л_кв_дност_, встановлення в_дсоткових ставок по пасивних та активних продуктах, м_н_м_зац_ї банк_вських ризик_в.
Забезпечення КУАП оперативною _нформац_єю та п_дготовка управл_нських р_шень зд_йснюється Управл_нням ризиками та _ншими п_дрозд_лами банку в межах своєї компетенц_ї. Управл_нням ризиками, як самост_йний (в_докремлений вид б_знес-п_дрозд_л_в) п_дрозд_л Банку зд_йснює пост_йний мон_торинг параметр_в ф_нансових ризик_в, стану зовн_шнього середовища, контролює дотримання Банком економ_чних норматив_в, внутр_шньобанк_вських л_м_т_в, розробляє та впроваджує сучасн_ стандарти процедур _дентиф_кац_ї та методолог_ї к_льк_сної оц_нки ризик_в.

Д_юча в Банку система управл_ння кредитними ризиками забезпечує ч_ткий порядок розпод_лу функц_й, делегування повноважень на зд_йснення кредитних операц_й колег_альним органам Банку. Функц_ї управл_ння кредитним ризиком в_дносяться до компетенц_ї КУАП.
Управл_ння кредитним ризиком зд_йснюється Банком на двох р_внях в_дпов_дно до причин його виникнення:
- на р_вн_ кожної окремої позики;
- на р_вн_ "кредитного портфеля" Банку в ц_лому.
На першому р_вн_ Банк зд_йснює управл_ння кредитним ризиком шляхом:
а) анал_зу кредитоспроможност_ кожного позичальника:
Анал_з ф_нансового стану позичальника зд_йснюється Банком засобами програмного забезпечення в_дпов_дно до вимог д_ючої редакц_ї Положення про проведення оц_нки ф_нансового стану позичальника-юридичної особи (_з зм_нами та доповненнями).
Для досягнення об'єктивної оц_нки ф_нансово-господарської д_яльност_ позичальника, в ход_ анал_зу ф_нансов_ показники анал_зуються Банком в динам_ц_, якнайменше за три останн_ квартальн_ дати.
Важливим фактором при оц_нц_ кредитоспроможност_ позичальника є анал_з руху грошових поток_в за поточними рахунками позичальника за минулий пер_од (якнайменше за останн_ ш_сть м_сяц_в) та прогнозний анал_з грошових поток_в позичальника на пер_од кредитування. По п_дприємствах _з сезонним характером виробництва проводиться пор_вняння обсяг_в грошових поток_в з в_дпов_дним пер_одом минулого року.
При анал_з_ ф_нансового стану в обов'язковому порядку анал_зується забезпечен_сть позичальника власними коштами та їх питома вага в заход_, на який запитується кредит, склад деб_торської заборгованост_, довгострокових та поточних зобов`язань (в т.ч. кредиторської заборгованост_), сум, строк_в їх виникнення, оч_куваних (догов_рних) терм_н_в розрахунк_в. Обсяги деб_торської заборгованост_ та товар_в (готової продукц_ї) сп_вставляються з обсягами зобов`язань (в т.ч. кредиторської заборгованост_). При цьому зд_йснюється анал_з в_дпов_дност_ оч_куваних строк_в повернення деб_торської заборгованост_ з_ строками сплати кредиторської заборгованост_.
У раз_ наявност_ простроченої деб_торської (кредиторської) заборгованост_, кл_єнти, на вимогу Банку, надають додатков_ пояснення причин їх утворення та заход_в, що вживаються для їх повернення (сплати).
При зд_йсненн_ анал_зу ф_нансового стану позичальника в обов'язковому порядку Банк перев_ряє наявн_сть у позичальника позабалансових зобов'язань перед трет_ми особами (надан_ гарант_ї, поруки, _нш_ зобов'язання) та анал_зує можлив_сть їх впливу на виконання позичальником зобов`язань за договором кредиту.
Анал_з ф_нансового стану позичальника ф_зичної особи - суб'єкта п_дприємницької д_яльност_ зд_йснюється за окремою методикою шляхом проведення консол_дованого анал_зу кл_єнта, як соц_ально-економ_чної одиниц_, за якого одночасно анал_зується його п_дприємницька та особиста сторони.
Анал_з ф_нансового стану позичальника - ф_зичної особи зд_йснюється в_дпов_дно до вимог Положення про зд_йснення оц_нки ф_нансового стану Позичальника - ф_зичної особи та базується на анал_з_ к_льк_сних показник_в з урахуванням визначених банком як_сних показник_в, що можуть у т_й чи _нш_й м_р_ вплинути на виконання позичальником зобов'язань за кредитом, з визначенням р_вня їх ймов_рного впливу на дотримання умов договору кредиту шляхом установлення оптимальних значень для кожного з показник_в.
У раз_ в_дсутност_ достатньої впевненост_ щодо спроможност_ кл_єнта своєчасно розрахуватися з Банком в результат_ реал_зац_ї заходу, що кредитується, р_шення про надання кредиту в_дхиляється, незважаючи на наявн_сть у позичальника достатньо л_кв_дного забезпечення;
б) документування кредитних операц_й:
З метою зменшення кредитного ризику в Банку розроблено та затверджено типов_ форми договор_в на проведення кредитних операц_й та договор_в забезпечення виконання зобов`язань за ними, як_ протягом поточного року по м_р_ необх_дност_ переглядались. Зазначен_ договори максимально забезпечують захист Банку як кредитора, в т.ч. шляхом встановлення комплексних обмежень щодо проведення позичальниками певних д_й, як_ можуть п_двищити кредитний ризик та передбачають штрафн_ санкц_ї за неналежне виконання зобов`язань за вищевказаними договорами. Будь як_ зм_ни та доповнення до типових договор_в, кр_м випадк_в внесення в них доповнень, як_ п_двищують захист Банку, зд_йснюються виключно з дозволу Головного оф_су.
Документи, як_ отриман_ при оформленн_ кредиту та п_д час його мон_торингу, Банк систематизує у кредитн_й справ_ зг_дно з Положенням про порядок кредитування юридичних ос_б в систем_ АКБ "Укрсоцбанк" та _ншими нормативними документами Банку.
Вс_ кредитн_ справи за д_ючими кредитами збер_гаються в шаф_ (металев_й шаф_, сейф_), п_д замком. Доступ до конкретної кредитної справи мають т_льки в_дпов_дальн_ прац_вники кредитної служби, як_ супроводжують конкретний кредит.
Вс_ ориг_нали договор_в кредиту, забезпечення (застави, гарант_ї, поруки, страхування кредиту тощо), страхування майна та додатков_ угоди до них, що належать Банку, збер_гаються в грошовому сховищ_ Банку.
Реєстрац_я вс_х укладених договор_в кредиту, договор_в забезпечення зобов`язань за договорами кредиту, а також додаткових угод до них зд_йснюється в Книз_ реєстрац_ї договор_в, яка ведеться у в_дпов_дност_ з д_ючим Положенням Банку про порядок в_зування, реєстрац_ї та збер_гання договор_в;
в) пост_йного поточного мон_торингу наданих кредит_в:
Протягом усього строку д_ї договору кредиту Банк зд_йснював контроль за виконанням позичальником умов договору кредиту та забезпечував супроводження (мон_торинг) кредиту в_дпов_дно до вимог Положення про порядок кредитування юридичних ос_б в систем_ АКБ "Укрсоцбанк", Положення про порядок кредитування ф_зичних ос_б в систем_ АКБ "Укрсоцбанк", Положення про порядок проведення роботи з позичальниками (юридичними особами) та розпод_л обов'язк_в м_ж службами Банку в процес_ надання, супроводження та повернення кредит_в та вимог листа Управл_ння кредитного мон_торингу та рев_з_й щодо визначення первинних ознак можливих ф_нансових та _нших ускладнень.
Кредитний мон_торинг Банк зд_йснюється за трьома основними напрямками:
-контроль дотримання позичальником умов договор_в кредиту, застави тощо;
-анал_з зм_н ф_нансово-господарської д_яльност_ позичальника (поручителя, гаранта) та визначення якост_ (групи ризику) кредиту;
-контроль за зм_нами ринкової вартост_ заставленого майна.
Вс_ дан_ про результати проведення мон_торингу в обов`язковому порядку вносяться в контрольний лист супроводу кредиту.
На другому р_вн_ Банк зд_йснює управл_ння кредитним ризиком методами:
- диверсиф_кац_ї;
- л_м_тування;
- створення резерв_в для в_дшкодування втрат за кредитними операц_ями;
- введення кредитних обмежень на стад_ї розгляду кредитних проект_в.
- створення системи контролю за дотриманням ф_л_ями процедури супроводження кредит_в
З метою дотримання принципу портфельної диверсиф_кац_ї Банк розпод_ляв кредити м_ж р_зними категор_ями позичальник_в - корпоративними кл_єнтами, середн_ми та малими п_дприємствами, бюджетними орган_зац_ями та п_дприємствами, приватними п_дприємцями - суб'єктами п_дприємницької д_яльност_.
Дотримуючись принципу галузевої диверсиф_кац_ї Банк розпод_ляв кредити м_ж кл_єнтами, як_ зд_йснювали д_яльн_сть у р_зних галузях економ_ки країни
Дотримуючись принципу географ_чної диверсиф_кац_ї Банк розпод_ляв кредитн_ ресурси м_ж позичальниками р_зних рег_он_в на п_дстав_ анал_зу показник_в соц_ально-економ_чної д_яльност_ рег_он_в _ їх привабливост_ для Банку.
Л_м_тування, як метод управл_ння кредитним ризиком, полягав у встановленн_ максимально допустимих розм_р_в кредит_в для кл_єнт_в та п_дв_домчих установ Банку.

В АКБ "Укрсоцбанк" розроблена загальна концепц_я л_м_тної пол_тики банку щодо проведення кредитних операц_й та функц_онує наступна система кредитних л_м_т_в:
- загальний л_м_т на одного позичальника - встановлюється в ц_лому по конкретн_й установ_ Банку, (окремо для юридичних та ф_зичних ос_б, а також для ф_зичних ос_б - суб'єкт_в п_дприємницької д_яльност_), у межах якого можливе самост_йне прийняття Кредитним ком_тетом (радою, ком_с_єю) в_дпов_дної ф_л_ї Банку р_шення про зд_йснення Кредитних операц_й на одного позичальника або групу пов'язаних (спор_днених) позичальник_в, якщо позичальник входить до такої групи.
Для розрахунку вказаного л_м_ту в розр_з_ рег_ональних ф_л_й Банком розроблена Методика встановлення загального права (л_м_ту) на проведення кредитних операц_й на одного позичальника - юридичну особу по обласних ф_л_ях;
- _ндив_дуальний л_м_т на одного позичальника (групу пов'язаних/спор_днених з позичальником ос_б) - встановлюється як максимальний обсяг на зд_йснення активних операц_й (одн_єї операц_ї) конкретним позичальником (групою пов'язаних/ спор_днених з позичальником ос_б);
- л_м_т на кредитний продукт - л_м_т на проведення окремої кредитної операц_ї з незначним ступенем ризику, яка регламентується окремим нормативним документом Банку (Положенням, Порядком тощо);
- л_м_т на портфель активних кредитних операц_й - встановлюється на проведення кредитних операц_й: за юридичним статусом кл_єнта, за окремим продуктом, за окремою ф_л_єю, за терм_ном кредитування, окремим видом економ_чної д_яльност_, пов'язаност_ до Банку (л_м_ти по _нсайдерах тощо).
Окремо вид_ляється група портфельних л_м_т_в на партнер_в Банку:
-л_м_ти на страхов_ компан_ї;
-л_м_ти на авто дилер_в;
-л_м_ти на забудовник_в тощо.
Повноваження колег_альних орган_в Банку - Кредитних ком_тет_в (рад, ком_с_й) щодо проведення кредитних операц_й регламентуються д_ючим Положенням про Кредитн_ ком_тети (ради, ком_с_ї) АКБ "Укрсоцбанк".
З метою запоб_гання ризик_в можливих втрат в_д кредитних операц_й та своєчасного _ повного виконання зобов'язань перед вкладниками, Банк формує необх_дний р_вень резерв_в на їх в_дшкодування. При цьому враховуються _ позабалансов_ зобов'язання Банку, як_ розглядаються як потенц_йн_ ризики.
Виникнення кредитного ризику Банком упереджувалось _ на стад_ї розгляду кредитних проект_в шляхом нормативної регламентац_ї кредитних обмежень до в_дпов_дної категор_ї потенц_йних позичальник_в.
Так, як правило, Банк не кредитував юридичних ос_б у яких в_дсутн_ поточн_ рахунки в Банку або обороти за якими складають менше розрахункової суми, визначеної нормативними документами Банку в_д їх загальних грошових поток_в, кл_єнт_в класиф_кованих за класом нижче "В", мали негативну кредитну _стор_ю, як правило, мали заборгован_сть за попередньо отриманим в Банку кредитом, не були спроможн_ надати Банку забезпечення повернення кредиту зг_дно з нормативними вимогами Банку тощо.

Банк розглядає валютний ризик як _мов_рн_сть зниження вартост_ кап_талу, пов'язану _з несприятливими, для наявних в_дкритих валютних позиц_й, зм_нами валютного курсу. Оц_нка валютного ризику зд_йснюється на основ_ експертних метод_в та VaR-методолог_ї; допустимий для банку р_вень ризику обмежується л_м_тами в_дкритих валютних позиц_й. Оц_нка валютного ризику _ розрахунок л_м_т_в зд_йснюється Управл_нням ризиками.
Оц_нка валютного ризику проводиться за наступними параметрами:
- обсяг в_дкритих валютних позиц_й;
- середньоденний максимально можливий обсяг денного розм_ру втрат вартост_ в_дкритої валютної позиц_ї Банку;
- результат в_д переоц_нки валютної позиц_ї Банку;
- дотримання пруденц_йних вимог щодо р_вня валютного ризику.
Найвищий р_вень ризику протягом року, як _ ран_ше, був притаманний валютн_й позиц_ї в євро, що в_дпов_дає найвищому значенню показника середньоденних можливих втрат серед кошика валют. Ризик євро був спричинений значними денними курсовими коливаннями та нестаб_льн_стю курсового тренду. Найменший ризик в 2006 роц_ був властивий валютн_й позиц_ї в доларах США, що обумовлено стаб_льн_стю валютного курсу гривн_ до долару США.
Ризик л_кв_дност_
Управл_ння ризиком л_кв_дност_ в Банку зд_йснюється в межах _ у в_дпов_дност_ до зовн_шнього та внутр_шнього нормативного поля банку. Процес управл_ння є централ_зованим _ зд_йснюється виключно на р_вн_ Головного оф_су в межах регламентованих внутр_шн_ми положеннями сфер в_дпов_дальност_ м_ж суб'єктами управл_ння л_кв_дн_стю - Правл_ння, КУАП, Кредитн_ ком_тети та Центри б_знесу, Казначейство та Управл_ння ризиками. Процес управл_ння реал_зується через централ_зовану Систему управл_ння ресурсами _ Систему трансферних ц_н. Ц_ системи забезпечують централ_зац_ю процес_в управл_ння ресурсами Банку _ ресурсними розривами на р_вн_ Казначейства. КУАП в межах делегованих повноважень зд_йснює координац_ю д_й вс_х п_дрозд_л_в, зад_яних в процес_ управл_ння, шляхом розгляду в_дпов_дної управл_нської зв_тност_ та прийняття управл_нських р_шень, спрямованих на забезпечення ефективност_ управл_ння ризиком л_кв_дност_. Особливу увагу Банк прид_ляє контролю за ризиком незбалансованої л_кв_дност_, який включає заходи з формування плат_жного календаря, анал_зу розрив_в м_ж обсягами актив_в _ пасив_в до погашення.
Банк веде виважену пол_тику щодо обсяг_в високол_кв_дних актив_в. Розробляє та використовує систему вим_рювання та оц_нки ризику л_кв_дност_, що в_дпов_дає природ_, обсягам та складност_ проведення активних та пасивних операц_й на окремих орган_зац_йних р_внях Банку. При оц_нц_ ризику л_кв_дност_ Банк враховує потенц_йн_ майбутн_ зм_ни економ_чного середовища та анал_зує можливий ризик л_кв_дност_ при стресових ситуац_ях.
Впродовж зв_тного року АКБ "Укрсоцбанк" своєчасно та в повному обсяз_ виконував зобов'язання перед кл_єнтами банку, забезпечував неухильне _ регулярне виконання вс_х норматив_в л_кв_дност_, встановлених Нац_ональним банком України.

Нестаб_льн_сть процентних ставок на грошових ринках змушує Банк прид_ляти значну увагу анал_зу та зменшенню процентного ризику, оск_льки процентн_ ставки, як головн_ _ндикатори попиту та пропозиц_ї на грошов_ кошти, впливають на активн_сть суб'єкт_в економ_ки _ визначають тим самим ринкову позиц_ю Банку та ефективн_сть його процентної пол_тики.
АКБ "Укрсоцбанк" намагається створити комплексну систему анал_зу та управл_ння процентним ризиком, спираючись на рекомендац_ї НБУ, Базельського ком_тету з банк_вського нагляду та кращий нац_ональний _ заруб_жний досв_д з цих питань.
Банк зд_йснює централ_зовану пол_тику управл_ння процентним ризиком, що забезпечує скоординован_ д_ї ф_л_й та Головного оф_су _з встановлення та перегляду процентних ставок за активними та пасивними операц_ями. Для захисту Банку в_д негативного впливу процентного ризику, застосовується пол_тика ф_ксованих ц_н на вс_ активи _ пасиви, чутлив_ до зм_н процентної ставки. Перерозпод_л _ ц_ноутворення ресурс_в м_ж ф_л_ями зд_йснюється через систему трансферних ц_н.
Протягом 2006 р. спектр метод_в, що використовувались для оц_нки р_вня процентного ризику, був представлений концепц_ями спреду, процентної маржи, GAP-анал_зом.
Процедури оц_нки процентного ризику зд_йснюються Управл_нням ризиками на пост_йн_й основ_ шляхом розрахунку _ анал_зу основних показник_в процентної позиц_ї, визначення _ндикатор_в чутливост_ до зм_н процентних ставок основних статей актив_в та зобов'язань за р_зними часовими _нтервалами в розр_з_ основних валют, розрахунку середньозважених строк_в до погашення актив_в _ пасив_в, середньозважених ставок залучення та розм_щення ресурс_в, а також середньозважених ставок дох_дност_ актив_в та ф_нансової вартост_ зобов'язань.
Для прогнозування напрямку _ величини можливих зм_н ринкових процентних ставок та їх впливу на чистий процентний дох_д Банку, Управл_ння ризиками зд_йснює мон_торинг основних макроеконом_чних показник_в, досл_джує їх вплив на процентн_ ставки, накопичуючи дан_ для моделювання руху процентних ставок та виявлення тренд_в їх зм_н.
Управл_ння ризиками на пост_йн_й основ_ складає та надає на розгляд Ком_тету з управл_ння активами _ пасивами (КУАП) зв_т про основн_ показники процентної позиц_ї та оц_нку процентного ризику з пропозиц_ями щодо його зменшення.
Оск_льки головною метою управл_ння процентним ризиком є м_н_м_зац_я негативного впливу коливань процентних ставок на рентабельн_сть, Банк прагне стаб_л_зувати та нарощувати значення чистої процентної маржи (ЧПМ). Протягом 2006 р. значення ЧПМ було в_дносно стаб_льним та дор_внювало в середньому близько 4 %.
Зд_йснюючи пост_йний мон_торинг виконання запланованих показник_в вартост_, дох_дност_ та чистого процентного доходу, Управл_ння ризиками отримує загальну к_льк_сну оц_нку процентного ризику, розраховану як в_дхилення фактично отриманого результату в_д запланованого у бюджет_.
Управл_ння ризиками бере участь у плануванн_ бюджет_в банку на наступний бюджетний пер_од (р_к), прогнозуючи процентн_ ставки за окремими статтями актив_в та зобов'язань.
З метою обмеження впливу джерел виникнення ризику на загальну експозиц_ю, Банком застосовується система граничних ставок. Граничн_ ставки використовуються як механ_зм регулювання нахилу кривих доходност_/витратност_ в залежност_ в_д поточної ринкової ситуац_ї та обраних Банком пр_оритет_в в процес_ управл_ння активами _ пасивами. Максимальн_ граничн_ ставки за депозитами та м_н_мальн_ граничн_ ставки за кредитами встановлюються р_шенням КУАП _ є обов'язковими для застосування ф_л_ями Банку. Б_знес-п_дрозд_ли Банку при розробц_ та впровадженн_ нових _нструмент_в (продукт_в), що мають процентний характер, зобов'язан_ узгоджувати їх зм_ст з Управл_нням ризиками.
Додатковим _нструментом захисту Банку в_д впливу коливань процентних ставок та зростання процентного ризику є заф_ксоване в угодах з кл_єнтами право Банку з пер_одичного перегляду процентних ставок за активними та пасивними операц_ями.

З метою оптим_зац_ї ризик_в втрат, пов'язаних з неадекватн_стю внутр_шн_х процедур, систем, людським фактором, а також _з зовн_шн_ми под_ями, у 2006 роц_ Банком проводилися подальша оптим_зац_я операц_йних процедур, п_двищення р_вня безпеки _нформац_йних ресурс_в.
В ц_лях м_н_м_зац_ї операц_йних ризик_в в АКБ"Укрсоцбанк" завершується робота щодо розробки єдиних для Банку стандарт_в внутр_шнього контролю, що в_дпов_дають практичним рекомендац_ям Базельського ком_тету з Банк_вського нагляду та _нших м_жнародних орган_зац_й в сфер_ внутр_шнього контролю, управл_ння ризиками. Реал_зац_я пол_тики внутр_шнього контролю включає в себе:
-складання внутр_шньобанк_вських положень та методик, що регламентують управл_нськ_ та технолог_чн_ процеси в Банку.
-належного документування операц_й та технолог_чних процес_в;
-складання технолог_чних карток б_знес-процес_в,
-контролю за розпод_лом повноважень, встановлених обмежень (л_м_т_в) на зд_йснення Банк_вських операц_й;
-дотримання вимог щодо розмежування виконавських та контрольних функц_й п_дрозд_л_в та прац_вник_в Банку;
-застосування системи захисту _нформац_ї, систем та ф_зичних актив_в Банку;
-контроль достов_рност_ внутр_шньої та зовн_шньої зв_тност_ Банку.

Враховуючи необх_дн_сть п_двищення ефективност_ системи управл_ння операц_йними ризиками Банком у зв_тному роц_ вироблен_ п_дходи до проведення _дентиф_кац_ї та оц_нки операц_йних ризик_в на основ_ б_знес-процес_в. За результатами практичної апробац_ї цих п_дход_в планується розробка системи оц_нки операц_йних ризик_в та комплексу заход_в м_н_м_зац_ї їх впливу на б_знес-д_яльн_сть Банку.
Банк в ц_лому, його органи управл_ння _ сп_вроб_тники дотримуються правил, закр_плених у Корпоративному Кодекс_ Банку _ посл_довно впроваджують вимоги вказаних правил у внутр_шн_х документах Банку. При цьому строго контролюється дотримання в_дпов_дност_ внутр_шн_х нормативних документ_в Банку вимогам чинного законодавства.

_снуюча система управл_ння ризиком репутац_ї Банку складається з:
- пост_йного контролю за дотриманням Банком нормативних вимог НБУ та _нших контролюючих орган_в;
- забезпечення своєчасного та повного виконання зобов'язань перед кл_єнтами та партнерами;
- впроваджено та зд_йснюється нагляд за дотримання сп_вроб_тниками Банку норм Корпоративного Кодексу, який визначає основн_ принципи д_лової етики Банку у в_дносинах з кл_єнтами, наглядовими органами та сусп_льними орган_зац_ями;
- д_євої системи _нформування кл_єнт_в та громадськост_ про д_яльн_сть Банку;
- оперативного розгляду скарг та звернень кл_єнт_в Банку;
- пост_йного мон_торингу пов_домлень засоб_в масової _нформац_ї про Банк, пов'язан_ з ним структури та кл_єнт_в з метою вжиття в_дпов_дних заход_в, спрямованих на п_дтримання позитивної репутац_ї Банку та його _м_джу;
- проведення Банком спонсорської та меценатської д_яльност_.

Банк розглядає стратег_чний ризик як наявний або потенц_йний ризик втрат через неадекватне реагування на зм_ни в б_знес-середовищ_, несум_сн_сть стратег_чних ц_лей Банку, його б_знес-стратег_й наявним ресурсам, техн_чним та ф_нансовим можливостям, ринков_й ситуац_ї.
Система управл_ння стратег_чним ризиком Банку включає в себе:
- визначення м_с_ї Банку, стратег_чних ц_лей та пр_оритет_в на ринку банк_вських послуг;
- орган_зац_ю процес_в стратег_чного планування, що формал_зується складанням стратег_чного плану Банку на середньострокову перспективу;
- складання бюджету Банку та перспективних план_в за б_знес-напрямками з урахуванням ризик_в зм_ни ринкової ситуац_ї , параметр_в зовн_шнього середовища;
- оц_нку нових стратег_чних _н_ц_атив пор_вняно з д_ючим стратег_чним планом;
- пост_йний мон_торинг зм_н ринкової ситуац_ї, проведення сценарних та прогнозних розрахунк_в для ц_лей оперативного реагування та внесення коректив в _снуюч_ б_знес-плани;
- пост_йний контроль за ефективн_стю впровадження нових банк_вських продукт_в;
- систему контролю за виконанням планових показник_в п_дрозд_лами та установами Банку, досягненням запланованих ц_лей, анал_зу причин в_дхилень в_д плану.

Платоспроможн_сть банку
В_дпов_дно до вимог Закону України "Про банки та банк_вську д_яльн_сть" з метою забезпечення ф_нансової над_йност_ банк_в та захисту _нтерес_в їх вкладник_в _ кредитор_в Нац_ональний банк України встановлює для вс_х комерц_йних банк_в економ_чн_ нормативи регулювання їх д_яльност_. Одним _з таких норматив_в є норматив адекватност_ регулятивного кап_талу (платоспроможн_сть), який обчислюється як сп_вв_дношення регулятивного кап_талу банку до сумарних актив_в _ певних позабалансових _нструмент_в, зважених за ступенем кредитного ризику та зменшених на суму створених в_дпов_дних резерв_в за активними операц_ями. Нац_ональний банк України встановив значення нормативу адекватност_ регулятивного кап_талу (платоспроможн_сть банку) на р_вн_ 10,0%.
Протягом 2006 року вимоги Нац_онального банку щодо адекватност_ регулятивного кап_талу (платоспроможн_сть) АКБ "Укрсоцбанком" повн_стю дотримувалися. Станом на 01.01.2007 року регулятивний кап_тал Банку становив 1561,5 млн. грн., норматив адекватност_ регулятивного кап_талу (платоспроможн_сть) становив 10,78% що на 0,78 п.п. вище в_д нормативного значення. Запас росту по активах, зважених на ризик, складав 1130,3 млн.грн. Наведен_ дан_ св_дчать про те, що Банк має достатн_й кап_тал для проведення активних операц_й з урахуванням ризик_в, що характерн_ для р_зноман_тних вид_в банк_вських операц_й.

Уточнення до Iнформацiї про одержанi лiцензiї (дозволи) на окремi види дiяльностi:
Банкiвська лiцензiя 5, дозвiл 5-2 та додаток до дозволу 5-2, що виданi АКБ "Укрсоцбанк" Нацiональним банком України, безстроковi.
Уточнення до Iнформацiї про чисельн_сть прац_вник_в та оплату їх прац_:
Працiвникiв, якi працюють на умовах неповного робочого часу (дня, тижня) - немає.

Ознака рейтингового агентстваМіжнародне рейтингове агентство
Найменування рейтингового агентства, яке визначило рейтингову оцінку емітента протягом календарного року, що передує поданню звіту1. Fitch Raiting. 2. Standard&Poor`s. 3. Moody`s Investors Services. 
Дата визначення рейтингової оцінки емітента11.09.2006 
Інформація щодо рейтингової оцінки емітента визначеної протягом календарного року, що передує поданню звіту1. Fitch Ratings (22 грудня 2006р)
Довгостроковий - В- (В мiнус), короткостроковий - В, iндивiдуальний - D, пiдтримки - 5.
2. Standard&Poor's (11 вересня 2006р)
Довгостроковий - В, короткостроковий - B
3. Moody's Investors Services (21 листопада 2006р)
Довгостроковий - В2, короткостроковий - NP, Financial Strength Rating - D- (D мiнус)
Рейтинг за нацiональною шкалою - Aa1.ua 
Ознака рейтингового агентства, яке поновило рейтингову оцінку емітента протягом календарного року, що передує поданню звіту 
Найменування рейтингового агентства, яке поновило рейтингову оцінку емітента протягом календарного року, що передує поданню звітуд/н 
Дата поновлення рейтингової оцінки емітента 
Інформація щодо рейтингової оцінки емітента поновленої протягом календарного року, що передує поданню звітуд/н