Finance.ua
Назва емітентаВiдкрите акцiонерне товариство "Металургiйний комбiнат" Азовсталь"
Код за ЄДРПОУ00191158
Організаційно-правова формаВАТ

Опис бізнесу

Основні фактори, що впливають на діяльність емітента

Группа факторівОпис проблемСтупінь впливу на діяльність емітента*Які зміни, що прогнозуються, мають вплинути на підприємство
незначний впливсередній впливзначний вплив
ПолітичніНестабiльнiсть полiтичної обстановки   Вплив на зовнiшньоекономiчну дiяльнiсть, пiдвищення цiн на енергоносiї, транспортних тарифiв, собiвартостi продукцiї. 
Фінансово-економічніВисока дiлова активнiсть азiйського ринку металу, досить стабiльний рiвень цiн на ньому. Iнфляцiйнi процеси в економiцi України. Недосконалiсть податкового законодавства у сферi стягнення ПДВ та податку на прибуток   Iмовiрне загострення конкуренцiї на ринку схiдної Азiї Своєчасне повернення пiдприємству у повному обсязi ПДВ за експортну продукцiю. 
Виробничо-технологічніПоступове зношенiсть основних виробничих фондiв   Здiйснення реконструкцiї та модернiзацiї дiючих виробничих потужностей 
СоціальніВiдсутнiсь реформ в Пенсiйному забезпеченнi. невiдповiднiсть зароботної плати рiвню ринкових цiн та комунальних послуг   Прийняття на державному рiвнi законiв по соцiальному захисту громадян, зростання рiвня заробiтної плати 
ЕкологічніВiдчутний негативний вплив виробництва на навколишнє середовище   Здiйснення низки природоохоронних заходiв має на метi суттєве покращення екологiчної ситуацiї в мiстi 
Примітки

*У відповідній графі проставляється помітка "Х".

Інформація про найбільш впливових конкурентів з основної продукції

Найменування продукції (виду продукції)*Найменування конкурентаКраїна походження конкурентаСтупінь конкуренції**
незначний впливсередній впливзначний вплив
Листовий прокат, штрипс, сляби ВАТ "ММК iм. Iллiча" Україна   
Листовий прокат, штрипс, сортовий прокат ВАТ "Алчевський МК" Україна   
Сортовий прокат ВАТ "Днiпропетровський металургiйний комбiнат" Україна   
Листовий прокат, сортовий прокат ВАТ "Донецький МЗ" Україна   
Листовий прокат, штрипс, сляби, сортовий прокат "Северсталь" Росiя   
Листовий прокат, сляби, сортовий прокат "Магнiтогорський МК" Росiя   
Листовий прокат, штрипс, сляби, сортовий прокат "Уральська сталь" НОСТА Росiя   
Сортовий прокат, рейкi ВАТ "Нижньотагiльський МК" Росiя   
Листовий прокат, штрипс, сляби ARCELOR Люксембург   
Листовий прокат, штрипс NIPPON Японiя   
Листовий прокат, штрипс POSCO Пiвденна Корея   
Листовий прокат, штрипс BaoSteel Китай   

*До переліку заносяться дані про продукцію (товари, роботи, послуги), обсяги реалізації якої становлять 10% та більше від загального обсягу реалізації.
**У відповідній графі проставляється помітка "Х".

Інформація про основну продукцію, що виробляє (послуги, що надає) емітент

Найменування продукції (виду продукції)*Торгові марки, під якими здійснюється збут продукціїПатентний та інший правовий захист продукції (винаходи та ліцензії, які використовуються в продукції)Код товару (товарної групи) за ТНЗЕД**Одиниця виміруОбсяг виробництва в натуральних одиницяхОбсяг виробництва у грошовому виразі (у діючих цінах) (тис.грн.)Чистий доход (виручка від реалізації за звітний період) ) (тис.грн.)
Сляби д/в д/в д/в тис.т 2710.200 4029473.000 4029473.000 
Квадратна заготовка д/в д/в д/в тис.т 331.940 504190.000 504190.000 
Листовий прокат д/в д/в д/в тис.т 1134.090 3726161.000 3726161.000 
Iнша металопродукцiя д/в д/в д/в тис.т 1076.720 3011706.000 3011706.000 
Iншi товари (послуги ) :     0.000 1115993.000 1115993.000 
Інші товари (послуги):0.000 0.000 
Усього:12387523.000 12387523.000 

*До переліку заносяться дані про продукцію (товари, роботи, послуги), обсяги реалізації якої становлять 10% та більше від загального обсягу реалізації (у вартісному виразі).
**ТНЗЕД - "Товарна номенклатура зовнішньоекономічної діяльності".

Інформація про сировинну базу та основні характеристики споживачів продукції (послуг) емітента та розподіл споживачів за регіонами України та зовнішніх ринках

Найменування продукції (виду продукції)*Сировинна база для виробництва (Україна, країни СНД, зарубіжжя)**Доля в загальному обсязі реалізації (за регіонами) (%)
УкраїнаКраїни СНД та БалтіїКраїни дальнього зарубіжжя
Сляби Україна 0.000 0.000 100.000 
Квадратна заготовка Україна 4.700 0.000 95.300 
Листовий прокат Україна 35.400 25.900 38.700 
Усього:16.700 14.900 68.400 

*До переліку заносяться дані про продукцію (товари, роботи, послуги), обсяги реалізації якої становлять 10% та більше від загального обсягу реалізації.
**Заповнюють емітенти, які займаються виробництвом.

Стисла історія підприємства, важливі події його розвитку

У 1929 роцi Урядом було прийняте рiшення про створення на пiвднi країни нового, найвизначнiшого металургiйного комплексу Пiвденної магнiтки, яке стало початком рогорнутого будiвництва "Азовсталi" та Ново-Марiупольського коксохiмiчного заводу. Завод "Азовсталь" був введений в експлуатацiю у 1933 роцi. У роки Великої Вiтчизняної вiйни "Азовсталь" було майже повнiстю зруйновано, але вiдбудовано у короткi строки пiсля її закiнчення. У 1993 роцi трудовий колектив комбiнату взяв майно пiдприємства в оренду, перетворивши його на орендне, а у 1996 роцi державою було прийнято рiшення про його корпоратизацiю та подальшу приватизацiю. 1 жовтня 1996 року було зареєстровано вiдкрите акцiонерне товариство "Металургiйний комбiнат "Азовсталь", засновниками якого виступили Фонд державного майна України та Органiзацiя орендарiв комбiнату. У 2003 року на Донецькiй фондовiй бiржi Фонд державного майна України продав 25% акцiй ВАТ "МК "Азовсталь". Таким чином у державнiй власностi не залишилося акцiй ВАТ "МК "Азовсталь". 10.09.2003 року Фонд державного майна України видав Наказ за 1598 "Про виконання плану розмiщення акцiй ВАТ "Металургiйний комбiнат "Азовсталь".
19 вересня 2005 року на Загальних зборах акцiонерiв ВАТ "МК "Азовсталь" бiльшiстю голосiв, було ухвалено рiшення про реорганiзацiю шляхом приєднання Вiдкритого акцiонерного товариства "Маркохiм" до Вiдкритого акцiонерного товариства "МК "Азовсталь". Порядок реорганiзацiї, права i обов'язки сторiн в процесi приєднання визначений Договором про приєднання вiд 19.09.2005р. i затверджений загальними зборами акцiонерiв ВАТ "МК "Азовсталь" i ВАТ "Маркохiм". ВАТ "Маркохiм" у минулому - Марiупольський коксохiмiчний завод був введений до експлуатацiї у 1935 роцi з метою забезпечення доменним коксом комбiнату "Азовсталь".
ВАТ "Металургiйний комбiнат "Азовсталь" - одне з найбiльших в Українi пiдприємств з повним замкнутим металургiйним циклом, має свої в розпорядженнi модернiзованi доменнi печi; киснево-конвертерним комплексом, включаючи позапiчну обробку i безперервне розливання сталi; могутнiм устаткуванням повного циклу для виробництва рейок i крупного сорту; високопродуктивним толстолистовым прокатним станом, має розвинену транспортну систему i свiй власний морський порт. Крiм цехiв основного виробництва комбiнат має свою в розпорядженнi розвинену ремонтну базу, енергетичне господарство i цехи, що забезпечують основне виробництво необхiдними матерiально-сировинними ресурсами, а також цехи, що переробляють металургiйнi вiдходи. Поєднання високого технiчного i кадрового потенцiалiв комбiнату, вигiдне географiчне розташування,, сучасна транспортна iнфраструктура створюють сприятливi умови для залучення iнвестицiй.
Згiдно з Рейтином пiдприємств сфери Мiнпромполiтики України за реалiзацiєю товарної продукцiї комбiнат впевнено посiдає третє мiсце серед металургiйних пiдприємств України, поступаючись за обсягами лише "ММК iм.Iллiча" та ВАТ "Криворiжсталь".
Комбiнат "Азовсталь" - монополiст по виробництву залiзничних рейок широкої колiї, рейкових накладок, пiдкладок i клем, а також найбiльший виробник куль сталевих помольних. Також комбiнат зберiг прiоритет в технологiї виробництва заготiвки (штрипсов) для труб магiстральних газо- i нафтопроводiв великого дiаметру, будучи своєрiдним полiгоном для вiдробiтку нових технологiй i нових марок сталi.
Продукцiя марки комбiнату "Азовсталь" вiдповiдає кращим свiтовим стандартам i експортується в десятки країн Захiдної Європи, Пiвнiчної i Центральної Америки, Пiвденно-схiдної Азiї i Близького Сходу. Автоматизацiя з використанням комп'ютерних систем забезпечує видачу завдання по одержаному замовленню на весь металургiйний цикл, супровiд i управлiння всiм технологiчним процессом. Комбiнат, удiляє велике значення засобам сучасного контролю, застосовує рiзнi методи визначення якiсних характеристик металопрокату, полягання металу, устаткування, виробничих агрегатiв i механiчних властивостей металопрокату за допомогою не руйнуючого контролю iз застосуванням ультразвукових, рентгено-гаммаграфiчних, магнiтопорошкових, капiлярних методiв дефектоскопiї та iн. Комбiнат щорiчно iнвестує десятки мiльйонiв доларiв в технiчне переоснащення виробництва, що забезпечує високу якiсть продукцiї, а також в рiзнi екологiчнi програми.
Одним з найважливiших видiв рекламно-пропагандистської дiяльностi була участь комбiнату в спецiалiзованих мiжнародних i регiональних виставках по металопродукцiї та товарах народного споживання, органiзованих на територiї України, Росiї i Дальнього зарубiжжя. Участь у виставках створювала можливiсть контактiв з бiльш широким кругом потенцiйних покупцiв, органiзацiю презентацiї продукцiї, вироблюваної пiдприємством.
У звiтному 2005 роцi комбiнат взяв участь у виставках:

- "Alumex&MEM 2005" 27 - 29 березня 2005р. (Дубаї, ОАЕ) - була представлена металопродукцiя комбiнату.
- "Nor Shipping 2005" 07 - 10 червня 2005р. (Лiлльстрем, Норвегiя) - була представлена металопродукцiя комбiнату.
- "Метал-Експо 2005" 15 - 18 листопада 2005р. (Москва, Росiя)
- "Укрсклопром 2005" 16 - 19 листопада 2005р. (Київ, Україна) - в рамках виставки переможець в конкурсi "Перспективне виробництво" в номiнацiї "Як найкраща реалiзацiя оригiнальних технiчних рiшень" (продукцiя вiддiлу товарiв народного споживання).
- "Зима-Марiуполь 2005" 8 - 11 грудня 2005р. (Марiуполь, Україна). В експозицiї комбiнату була представлена продукцiя вiддiлу товарiв народного споживання та Управлiння громадського харчування.

У 2005 року Продукцiя ВАТ "МК "Азовсталь" стала переможцем конкурсу "100 кращих товарiв України" - толстолистовой прокат для суднобудування з марки сталi NVF 40 Лауреати конкурсу - толстолистовой прокат для труб з марки сталi Х80 по API 5L, жд. рейки типа UIC 60 за стандартом UIC860, толстолистовой прокат з марки сталi А514 за стандартом ATSM A514/A514M, магiстральнi жд. рейки Р65.

17 жовтня 2005 р. Мiжнародна корпорацiя Microsoft включила ВАТ "МК "Азовсталь" в трiйку компанiй, якi, на думку Microsoft, роблять найсильнiший вплив на розвиток iнформацiйних технологiй в Українi.
В трiйку лiдерiв включений також Нацiональний банк України i "Укртелеком". Лiдери були позначенi пiд час другого мiжнародного форуму директорiв за iнформацiйними технологiями "CIO Summit 2005", що пройшов 5-6 жовтня 2005 року в Барселонi, Iспанiя.
ВАТ "МК "Азовсталь" упроваджує сучаснi IT-технологiї з 1997 року. В даний час на Комбiнатi функцiонує ERP-система SAP R/3 версiї 4.6 З. З 1 сiчня 2006 року "Азовсталь" в рамках виробленої стратегiї починає досвiдчено-промислову експлуатацiю нового IT-проекту на базi сiмейства продуктiв Microsoft. Це забезпечить ефективну одночасну роботу з документами, електронний пiдпис i дозволить використовувати систему "технологiя порталу", яка розширить можливостi колективної роботи над документами, управлiння знаннями i обмiном iнформацiї, а також скоротить термiн пiдготовки документацiї усерединi Комбiнату на 2-7 днiв. Упровадження технологiї буде завершено в 2007 роцi.
"Стратегiя розвитку ВАТ "МК "Азовсталь" передбачає постiйне пiдвищення ефективностi роботи за допомогою упровадження сучасних IT-розробок, i надалi має намiр зберегти за собою лiдерськi позицiї в областi упровадження IТ".

20 жовтня 2005 р. - Найбiльша в свiтi Асоцiацiя дипломованих присяжних бухгалтерiв (АССА) привласнила металургiйному комбiнату "Азовсталь" статус "Золотий працедавець" (Gold Approved Employer), пiдтверджуючи високу квалiфiкацiю фахiвцiв Комбiнату i якiсть системи розвитку персоналу.
Право на отримання статусу "Золотий працедавець" визначалося на пiдставi даних про квалiфiкацiю персоналу, оцiнки роботи спiвробiтникiв i їх розвитку, пiдтримки, що надається пiдприємством студентам i молодим фахiвцям. За наслiдками дослiдження АССА особливо наголосила на високому рiвнi кадрової полiтики МК "Азовсталь" в областi пiдвищення квалiфiкацiї фахiвцiв, а також упровадження сучасних технологiй управлiння персоналом.

17 листопада 2005 р. - Корпоративне видання ВАТ "МК "Азовсталь" газета "Азовсталець" перемогла в конкурсi "Краще корпоративне видання в металургiйнiй галузi - 2005" в номiнацiї "Краще видання металургiйних компанiй країн СНД".

Для здiйснення деякiх видiв дiяльностi, передбачених статутом товариства, комбiнат має в своєму розпорядженнi низку лiцензiй та спецiальних дозволiв.

На комбiнатi дiє iнтегрована Система управлiння якiстю, розроблена вiдповiдно до вимог мiжнародного стандарту ISO 9001: 2000 (ДСТУ ISO 9001-2001). Система управлiння якiстю сертифiкована IНСТИТУТОМ МЕНЕДЖМЕНТУ ЯКIСТЮ (QMI) Канада Бюро (сертифiкат CA-CERT-0011174-800329 вiд 18.04.2005).
Функцiонуюча Система управлiння якiстю орiєнтована, на виконання вимог замовникiв, разом з тим, узгоджується з полiтикою комбiнату в областi якостi, що гарантує досягнення цiлей шляхом полiпшення її на постiйнiй довгостроковiй основi.

IНСТИТУТ МЕНЕДЖМЕНТУ ЯКIСТЮ (QMI) Канада - Система Управлiння якiстю ISO 9001:2000 (ДСТУ ISO 9001-2001) -для наступних видiв дiяльностi : Розробка i виробництво злиткiв для рейок з вуглецевої, низколегированной i легованої сталi; непрерывнолитых слябiв з вуглецевої низколегированной i легованої сталi; гарячекатаних квадратних заготiвок i круглих заготiвок для стрижнiв млинiв; прокату гарячекатаного толстолистового з вуглецевої, низколегированной i легованої сталi будiвельного i конструкцiйного призначення, для зварних трубопроводiв i, суднобудування, судин, що працюють пiд тиском i казанiв, конструкцiйних сталей для морських споруд i високомiцних сталей; рейок, рейкових скрiпляють; балок; швелерiв; кутiв (L-образного перетини); сталевих профiлiв спецiального призначення; куль сталевих мелють.

Продукцiя комбiнату отримала високу оцiнку провiдних мiжнародних агенцiй, що пiдтверджено вiдповiдними сертiфiкатами:
- Lloyd's Register Of Shipping (LR) Великобританiя - листовий прокат для суднобудування iз сталi нормальної мiцностi, iз сталi пiдвищеної мiцностi, котельна i судин, що працюють пiд тиском.;
- Germanischer Lloyd (GL) Нiмеччина - товстолистовий прокат з суднобудiвельної сталi, з вуглецевої конструкцiйної сталi;
- Det Norske Veritas (DNV) Норвегiя - товстолистовий прокат з корпусної конструкцiйної сталi нормальної мiцностi i пiдвищеної мiцностi;
- Американське бюро Судноплавства (ABS) - товстолистовий прокат для суднобудування. iз сталi нормальної i пiдвищеної мiцностi;
- Bureau Veritas (BV) Францiя - товстолистовий прокат для суднобудування iз сталi нормальної i пiдвищеної мiцностi, а також Сертифiкат затвердження комбiнату для iнспекцiї по моделi II Бюро Верiтас, гарячекатаний товстолистовий прокат;
- Американський Iнститут Нафти (API) -товстолистовий прокат iз сталi для морських платформ за стандартом США API Spec2Y, iз сталi для морських платформ за стандартом США API Spec2Y;
-Nippon Kaiji Kyokai (NKK) Японiя -суднова корпусна конструкцiйна сталь;
- TUV NORD (Нiмеччина) - товстолистовий прокат iз сталi, а також сертифiкат - система забезпечення якостi виготiвника матерiалiв згiдно Директивi 97/23/EG для судин високого тиску;
- ТЮФ Rheinland-Berlin Brandenburg (Сертифiкат про первинну перевiрку будiвельних матерiалiв (UHP)) - товстолистовий прокат товщиною вiд 6 до 80 мм включно в нормалiзованому тому, що складається iз сталi марок: S235JR, S235JO, S235JRG2, S235J2G3, S355JR, S355JO, S355J2G3 по EN10025; P235GH, P265GH по EN10028-2, товщиною вiд 10 до 80 мм. Маркiровка знаком соответствия(U);
- Iталiйський Морський Регiстр (RINA) - товстолистовий прокат з корпусної конструкцiйної сталi нормальної мiцностi i пiдвищеної мiцностi;
-Морськiй Регiстр Судноплавства (МPC) Росiя - виробництво листової суднобудiвельної сталi нормальної, пiдвищеної мiцностi, листової суднобудiвельної сталi для конструкцiй, що працюють при низьких температурах, виробництво гарячекатаних симетричних полособульб для мартенiвського виробництва;
- Держмiськтехнагляд (Росiя) - товстолистовий прокат iз сталi Х42-Х70 i К42-К60, у тому числi на длинномерный лист (до 24 м) для виготовлення прямошовных i спиральношовных труб дiаметром 426-1420 мм на робочий тиск до 9,8 Мпа;

Сертифiкати, виданi в системi сертифiкацiї Держстандарта України (УкрСЕПРО):
- УкрНИИМетСЕРТ - атестати i сертифiкати на виробництво сертифiкованої продукцiї: рейок залiзничних широкої колiї, вузької, нормальної колiї, острякових, накладок i пiдкладок рейкових, профiлiв гарячекатаних для крiпи гiрських вироблень;
- МДП "Стеклосертiфiкат" - сертифiкована продукцiя з кришталевого скла вiдповiдно до ГОСТ 30407-96 "Посуд i декоративнi вироби з скла. Загальнi технiчнi умови.".
У звiтному 2005 роцi комбiнат пiдтвердив:
1. Актуальнiсть функцiонування:
1.1 Системи управлiння я кiстю на ISO 9001:2000 (ДСТУ ISO 9001-2001).
Класифiкацiйне товариство: IНСТИТУТ МЕНЕДЖМЕНТУ ЯКIСТЮ (QMI) Канада, сертифiкат вiдповiдностi: CA - CERT- 0011174- 800329 вiд 18.04.2005

1.2 Системи управлiння якiстю виготiвника матерiалiв згiдно " ДИРЕКТИВИ 97/23/EG для судин працюючих пiд тиском".
Класифiкацiйне товариство: TUV NORD Нiмеччина, сертифiкат вiдповiдностi: 07-202-3537-Z-0696-05 вiд 20.05.2005

2 Розширив i пiдтвердив область дiї сертифiкатiв
2.1 Дет Норске Верiтас (DNV) Норвегiя AMM - 2240 вiд 2005-03-03 як виробник
Товстолистового прокату з корпусної конструкцiйної сталi:
- нормальної мiцностi марок NVA, NVB, NVD завтовшки до 50 мм включно в нормалiзованому поляганнi;
- нормальної мiцностi марок NVA i NVB завтовшки до 20 мм включно в станi поставки пiсля контрольованого плющення;
- пiдвищеної мiцностi марок NVA32, NVD32, NVE32, NVA36, NVD36 i NVE36 завтовшки до 40 мм включно в нормалiзованому поляганнi;
- пiдвищеної мiцностi марок NVA32, NVD32, NVE32, NVA36, NVD36, NVE36 завтовшки до 50 мм включно в станi поставки гарт + вiдпустка;
- пiдвищеної мiцностi марок NVA32, NVD32, NVA36, NVD36 в станi поставки пiсля контрольованого плющення.
- пiдвищеної мiцностi марок NVA40, NVD40, NVE40, NVF40 завтовшки до 42 мм включно в станi поставки гарт + вiдпустка.

2.1 TUV NORD Нiмеччина 07-701-Z-0696-05 вiд 20.05.2005 як виробник:
Товстолистового прокату iз сталей марок:
- P235GH i P265GH товщиною вiд 8 до 100 мм, P295GH i P355GH товщиною вiд 8 до 40 мм в нормалiзованому поляганнi по EN 10028-2;
- P275N, - NH, NL1, NL2 P355N, - NH, NL1, NL2 товщиною вiд 20 до 40 мм в нрмализованном поляганнi по EN 10028-3;
- P235S, P265S товщиною вiд 8 до 60 мм, P275SL товщиною вiд 20 до 40 мм в нормалiзованому поляганнi по EN 10207;
- S235JRG1 товщиною вiд 6 до 12 мм, S235JRG2, S235J2G3, S275JR, S275J2G3, S355J2G3, S355K2G3 товщиною вiд 6 до 100 мм в нормалiзованому поляганнi по EN10025;
- L210GA до L360GA товщиною вiд 9 до 32 мм в нормалiзованому состоянии,L245NB до L415NB товщиною вiд 9 до 32 мм,L245MB до L485MB товщиною вiд 9 до 32 мм пiсля термомеханической обробки по EN 10208-1.
ВАТ "МК "Азовсталь" є володарем багатьох патентiв та авторських свiдоцтв.

Стратегiчна мета ВАТ "МК "Азовсталь" - модернiзацiя технологiчних процесiв, упровадження новiтнiх передових технологiй управлiння i випуск високоякiсної продукцiї, все це в комплексi дозволить бути конкурентноспроможними в жорстких умовах вiдкритого ринку, полiпшення умов працi i досягнення високого рiвня добробуту людей.

Інформація про організаційну структуру емітента

ВАТ "Металургiйний комбiнат "Азовсталь" - пiдприємство iз повним металургiйним циклом.
Вищим органом управлiння ВАТ "МК "Азовсталь" є Загальнi збори акцiонерiв, наглядовим органом є Наглядова рада Товариства, контролюючим органом є ревiзiйна комiсiя. Виконавчий орган Товариства - Генеральний директор ВАТ "МК "Азовсталь".
Керування пiдприємством здiйснюється за традицiйною функцiональною структурою. На пiдприємствi розробленi нормативнi документи, що регламентують тiсну взаємодiю усiх пiдроздiлiв та служб, їх дiяльнiсть, чiтко визначенi функцiї, права, обов'язки, вiдповiдальнiсть кожного пiдроздiлу, а також окремих виконавцiв з урахуванням специфiчних особливостей їх посади, це положення про вiддiли, служби пiдприємства, посадовi iнструкцiї, накази, правила внутрiшнього розкладу.
Органiзацiйна структура складається зi служб: Головного iнженера; Директора за якiстю; Фiнансового директора; Директора по збуту; Директора по виробництву; Директора по коксохiмiчному виробництву; Директора по персоналу i адмiнiстрацiї; Директора з соцiальних питань; Директора по безпецi; Юридичного управлiння.
Основнi виробничi структурнi пiдроздiли, цехi:
*цех агломерацiї;
*доменний цех - має в своєму складi 6 доменних печей, фактично в 2005 роцi в експлуатацiї знаходилися агрегати 1,3,4,5,6;
*конверторний цех;
*мартенiвський цех;
*товстолистовий цех;
*блок сортопрокатних цехiв, працюючих в звiтному роцi з урахуванням наявностi замовлень;
*обтисковий цех (блюмiнг 1200);
*рейкобалковий цех (стан 800) Рейкобалковий цех - єдиний на Українi - призначений для плющення залiзничних рейок широкої колiї. Крiм того, проводить важкi профiлi фасонiв загального i галузевого призначення.
*вiддiлення крупного сорту рейкобалкового цеху (стан 650) призначений для виробництва профiлiв фасонiв загального призначення, профiлю для шахтної крiпи, залiзничних рейок вузької колiї (Р 24) i iн.
* цехи рейкових скрiплень у складi двох вiддiлень (рейкових скрiпляє i шаропрокатного);
* вапняно-випалювальний цех (4 печi i 4 шахтнi газовi печi, що обертаються);
* копровий цех;
*вiддiлення по переробцi вогненно-рiдких шлакiв;
*цехi головного енергетика i головного механiка;
*ливарний цех;
*газовий цех;
*теплосиловий цех;
*кисневий цех;
*коксовий цех;
*цех улавлювання;
*цех сiркоочищення;
*ремонтнi цехи;
*транспортнi цехи;
*цех по виробництву товарiв народного споживання (цех сортового скла);
- iншi цехи.

У своєму складi комбiнат має також потужну транспортну базу, у тому числi власний морський порт, через який ведеться вiдвантаження частини продукцiї на експорт.
Крiм того, комбiнат утримує потужну мережу об'єктiв невиробничого призначення, метою iснування якої максимальне задоволення потреб трудового колективу пiдприємства.
До складу соцiальної сфери входять:
*лiкувально-оздорочi об'єкти: санаторiй-профiлакторiй "Азовсталець", профiлакторiй "Голуба хвиля", пансiонат "Азовсталь" (смт. Ялта), база вiдпочинку "Дончанка" на узбережжi Азовського моря, дитячий оздоровчий центр "Орленок" (м.Марiуполь), дитячий оздоровчий центр "Пiвнiчний" та iнш.;
*мережа спортивних споруд: спортивний комплекс "Азовсталь", водна станцiя, гребна база, власний яхт-клуб, тенiсни корти, волейбольний клуб;
*заклади культури: палац культури "Азовсталь", палац культури "Маркохiм", парк культури та вiдпочинку в Орджонiкiдзевському районi мiста Марiуполь;
*житлово-комунальна сфера: гуртожитки, дитячi садки, котельнi та iнш.
У 1995 роцi комбiнат вiдкрив своє представництво у м.Києвi з метою представлення iнтересiв ВАТ "МК "Азовсталь" в органах державної влади у зв'язку iз розширенням комерцiйної i фiнансової дiяльностi на терiторiї України. Представництво знаходиться за адресою: м.Київ, вул.Костьольна, 8-14.
З метою захисту iнтересiв пiдприємства в процесi приватизацiї, надання правового захисту вiд неузгодженостей законодавства України, полiпшення податкового законодавства та iнiцiювання змiн до чинного законодавства, ВАТ "Металургiйний комбiнат "Азовсталь" увiйшов до складу вiтчизняних об'єднань пiдприємтств:
-Українська асоцiаця сталеплавiльникiв;
-Українська асоцiацiя пiдприємств чорної металургiї;
-Асоцiацiя "Срандарт-СЕПРО";
-Українська асоцiацiя виробникiв технiчних газiв "УА-СIГМА";
-Асоцiацiя пiдприємств власникiв вiдомчого транспорту "Укрвiдтранс";
-Українська асоцiацiя якостi.
-Виробничо-господарське об'єднання "Металургпром";
-Всеукраїнський громадський благодiйний фонд "Лiга пiдприємств, що приватизуються",
-Донецька торговельно-промислова палата;
-Українська спiлка промисловцiв та пiдприємцiв (УСПП);
-Українське товариство неруйнiвного контролю та технiчної дiагностики.
-ПРОМИСЛОВО-ФIНАНСОВИЙ КОНСОРЦIУМ "Iнвестицiйно-металургiйний Союз"

Українськая асоцiацiя сталеплавильникiв була створена 23.07.1998р. Сприяння розвитку, органiзацiї i виконанню робiт по пiдвищенню технiко-економiчного рiвня сталеплавильного i сумiжних з ним виробництв шляхом органiзацiї i виконання робiт по вдосконаленню дiючих i розробцi нових технологiй, модернiзацiя агрегатiв i устаткування, полiпшення екологiчної обстановки iз залученням нацiональних i зарубiжних фiнансових, технiчних i iнтелектуальних ресурсiв.
Юридична адреса: Україна, 83017, м.Донецьк, пров. Вятський, 2а.

Українська асоцiацiя пiдприємств чорної металургiї була заснована 09.08.98р. Мета створення - розробка та органiзацiя перспективних програм щодо розвитку галузi, врегулювання взаємовiдносин мiж пiдприємствами галузi, всебiчне вивчення та практичне вирiшення питань пошука та наповнення зовнiшних ринкiв продукцiєю вiтчизняного виробництва, сприяння технiчному прогресу, розширення дiючих та освоєння нових ринкiв збуту продукцiї чорної металургiї. Пiдвищення ефективностi виробництва, розширення внутрiшнiх i зовнiшнiх ринкiв збуту продукцiї, органiзацiя участi вiтчизняних виробникiв в мiжнародних тендерах, органiзацiя i проведення виставок, семiнарiв, конференцiй, нацiлених на рекламу продукцiї i науково-технiчних досягнень, координацiя дiй виробникiв на зовнiшнiх ринках i т.п.
Юридична адреса: Україна, 252601 м.Київ, пров. Музейний,10.

Асоцiацiя зi стандартизацiї, сертифiкацiї та метрологiї гiрничо-металургiйного комплексу України "Стандарт-СЕПРО". Асоцiацiя заснована 27.12.2000р. з метою координацiї дiяльностi в галузi стандартизацiї, сертифiкацiї та метрологiї продукцiї, що виробляється та споживаєтьсяна пiдприємствах та органiзацiях ГМК України, а також формування галузевої системи стандартизацiї та метрологiї. Iнформацiйне обслуговування виробникiв i споживачiв металопродукцiї в питаннях стандартизацiї i метрологiї; правовий захист законних прав i iнтересiв членiв Асоцiацiї.
Юридична адреса: Україна, 49000, м.Днiпропетровськ, площа Ленина 1, офiс 214.

Українська асоцiацiя виробникiв технiчних газiв "УА-СIГМА". Заснована 29 червня 2000 року. Напрями дiяльностi Асоцiацiї: Iнформацiйний i кадровий супровiд пiдприємств, що використовують технiчнi гази. Навчання, перепiдготовка i пiдвищення квалiфiкацiї IТР в областi криогенної i компресорної технiки; видання науково-технiчного i виробничого журналу,;проведення мiжнародних семiнарiв по проблемах ВРУ. Науково-технiчне забезпечення пiдприємств, що проводять або використовують продукти роздiлення повiтря i iншi технiчнi гази: розробка сучасних систем для виробництва технiчних газiв; пiдготовка пропозицiй по реконструкцiї або модернiзацiї дiючих ВРУ; створення програмних продуктiв.
Юридична адреса: Україна, 65026, м. Одеса, Приморський р-н, вул.Дворянска, 1/3.

Асоцiацiя пiдприємств власникiв вiдомчого транспорту "Укрвiдтранс". Заснована 16 грудня 2003 року. Головною метою дiяльностi Асоцiацiї є: Координацiя та консолiдацiя зусиль членiв Асоцiацiї для вирiшення проблем професiйної дiяльностi вiдомчого транспорту, що являють спiльний iнтерес, без права втручання в їх виробничу i комерцiйну дiяльнiсть та прийняття управлiнських рiшень.
Юридична адреса: Україна,49000, м. Днiпропетровськ, пл. Ленiна, 1.

Українська асоцiацiя якостi. Заснована у 1989 роцi. Головною метою дiяльностi Асоцiацiї формування громадської думки i полiтики у сферi якостi.
Юридична адреса: Україна, 03680, м.Київ, пр.Академiка Глушкова, 40.

Виробничо-господарське об'єднання "Металургпром", створене 18.01.95 року. Мета дiяльностi - представництво та захист iнтересiв пiдприємств-учасникiв, створення найбiльш сприятливих умов господарювання, узгодження iнтересiв учасникiв у ринкових умовах. Задоволення поточних потреб народного господарства в металопродукцiї на основi рацiонального використовування виробничих потужностей учасникiв об'єднання; оптимальне розмiщення на пiдприємствах державного замовлення, контракту i мiжвiдомчих ухвал i координацiя їх виконання; сприяння в рiшеннi питань iнвестицiйної i науково-технiчної дiяльностi по створенню нових високоефективних технологiй i т.п.
Юридична адреса: Україна, 49000, м.Днiпропетровськ, площа Ленiна, 1.

Всеукраїнський громадський благодiйний фонд "Лiга пiдприємств, що приватизуються", заснований 31.10.94 року з метою надання допомоги, спрямованої на розвиток пiдприємств, якi перебувають у стадiї приватизацiї або вже приватизувались.
Юридична адреса: Україна, 01010, вул. Онищенка, 4.

Донецька торгово-промислова палата була заснована 04.04.95р. Головними видами дiяльностi є посередницькi послуги, реклама, виставки, зовнiшньоекономiчна дiяльнiсть та маркетинговi консультацiї.
Юридична адреса: 83000, м.Донецьк, пр.Дєержинського, 12.

Українська спiлка промисловцiв i пiдприємцiв (УСПП) - громадська органiзацiя, заснована 26.04.96 року з метою консолiдацiї зусиль та координацiї дiяльностi, спрямованої на здiйснення радикальної економiчної реформи.
Юридична адреса фiлiалу у Донецькiй областi: Україна,83105, м.Донецьк, б-р Пушкiна, 23-340.

Українське товариство неруйнiвного контролю та технiчної дiагностики створене у 1990 роцi з метою консолiдацiї зусиль учених i виробничникiв, що працюють в галузi неруйнiвного контролю,обмiну iнформацiєю про тенденцiї розвитку неруйнiвного контролю та технiчної дiагностики, а також комплексного пiдвищення якостi та надiйностi промислової продукцiї та об'єктiв. Обмiн iнформацiєю, комплексне пiдвищення якостi i надiйностi промислової продукцiї i об'єктiв.
Юридична адреса: 03680, м.Київ-150, МСП, вул.Боженка, 11.

ПРОМИСЛОВО-ФIНАНСОВИЙ КОНСОРЦIУМ "Iнвестицiйно-металургiйний Союз" створен 27.04.2004 року. Головною метою Консорцiуму є iнвестування промислового i банкiвського капiталу у корпоративнi права та виробничу дiяльнiсть промислових пiдприємств металургiйної i гiрничо-металургiйної галузi та отримання прибутку вiд цiєї дiяльностi. Також iнвестування промислового i банкiвського капiталу в iншi галузi промислового виробництва, а також в такi об'єкти iнвестицiйної дiяльностi як будь-яке майно, цiннi папери, корпоративнi права, цiльовi грошовi вклади, науково-технiчна продукцiя, iнтелектуальнi цiнностi, iншi об'єкти власностi, майновi права.
Юридична адреса: 01033, м.Київ, вул.Панькiвська, 11.

З метою просування товарiв на зовнiшнi ринки збуту, освiтлення дiяльностi комбiнату та рекламування власної продукцiї ВАТ "МК "Азовсталь" виступив засновником декiлькох суб'єктiв господарювання:

ТОВ ASM Gmbh. (Нiмеччина), засноване 20.05.94 року. Основним видом дiяльностi є торгiвля металургiйною продукцiєю та iншими товарами, рiзнi iмпортнi та експортнi угоди. Чисельнiсть працiвникiв - 6 осiб.
Юридична адреса: Нiмеччина, 50939, м.Кьольн, вул.Вайсхаусштрассе, 22.

СП "Азовлiтас" - акцiонерне товариство закритого типу, засноване 18.12.92 року. Головна мета створення пiдприємства - представлення iнтересiв ВАТ "МК "Азовсталь" у прибалтiйському регiонi з метою реалiзацiї продукцiї у країнах Балтiї.
Чисельнiсть працiвникiв - 15 осiб.
Юридична адреса: Литва, 3000, м.Каунас, вул.Донелайчiо, 62.

ТОВ "Промсiдер С.р.л.", зареєстроване 16.01.92р. Предмет дiяльностi товариства - купiвля i продаж продукцiї чорної та кольорової металургiї, їх вiдвантаження та перевезення рiзними видами транспортних засобiв, виробництво та переробка, пакувуання та складування. Чисельнiсть працiвникiв - 3 осiб.
Юридична адреса: Iталiя, м.Рим, вул.Бенедетто Кроче, 68.

ЗАТ "Редакцiя газети "Марiупольське життя", засноване 23.04.96р. Мета створення - задоволення громадської потреби в iнформацiї, розповсюдження iнформацiї про дiяльнiсть засновникiв.
Юридична адреса: Україна, м.Марiуполь, пр.Будiвельникiв, 52.
З 1 квiтня 2002 р. через вiдсутнiсть фiнансування випуск газети припинений, виробничо-господарська дiяльнiсть не ведеться з середини 2003г. Приморська податкова iнспекцiя р. Марiуполя здiйснила заходи щодо банкрутства редакцiї, як юридичної особи. Згiдно ухвали господарського суду Донецької областi по справi 15/89Б вiд 08.06.2005 р. ЗАТ "Редакцiя газети "Марiупольське життя" визнано банкротом, вiдкрита лiквiдацiйна комiсiя.

ТОВ "Телерадiокомунiкацiйна компанiя "Сiгма", зареєстроване 29.05.91 року. Дiяльнiсть товариства спрямована на реалiзацiю свободи слова, прав громадян на отримання повної вирогiдної iнформацiї, на вiдкрите та вiльне обговорення громадських питань.
Юридична адреса: Україна, м. Марiуполь, пр.Будiвельникiв, 52.

ВАТ "Страхова компанiя "Орадон" засноване 27.09.94р. Мета дiяльностi - надання послуг зi страхового захисту здоров'я та життя населення, майнових iнтересiв фiзичних та юридичних осiб, а також фiнансової дiяльностi у межах, встановлених чинним законодавством України.
Юридична адреса: Україна, м.Донецьк, вул. 50 рокiв СРСР, 149.

ТОВ "Марiта" засноване 14.09.93р. з метою задоволення потреб населення у товарах народного споживання (швейно-трикотажної продукцiї), а саме пошив спецiального одягу, дитячого та спортивного одягу та iнше.
Юридична адреса: Україна, 87505, м.Марiуполь, вул.Граверна,1.

ТОВ "ТЕХРЕМПОСТАВКА" засноване 14.02.2001р. Мета дiяльностi - виробнича, комерцiйна, посередницька, фiнансова i iнша господарська дiяльнiсть, в тому числi виробництво, передача та постачання електричної та теплової енергiї, для отримання прибутку й задоволення на його основi соцiально-економiчних iнтересiв Учасникiв та працiвникiв Товариства.
Юридична адреса: Україна, 83086, м.Донецьк, вул. Артема, 41.

ВАТ "Харцизький трубний завод" засноване 01.12.1994 року. Мета дiяльностi товариства є одержання прибутку на основi здiйснення виробничої, комерцiйної, посередницької та iншої дiяльностi. Предметом дiяльностi є виробництво сталевих труб, у тому числi з антикорозiйним покриттям, балонiв рiзного призначення, чавунного, сталевого та кольорового литва, поковок з чорних та кольорових металiв, сталевих та дерев'яних конструкцiй у звичайних умовах, виробiв з термiчною, механiчною та iншими видами обробки.
Юридична адреса: Україна, 86700, Донецька обл., м.Харцизьк, вул.Патона, 9.

Згiдно протоколу, засiдання Наглядової Ради Вiдкритого акцiонерного товариства "Металургiйний комбiнат "Азовсталь" вiд 28 листопаду 2005 року 63, Генеральному директору надали дозвiл на придбання Товариством корпоративных прав - частки ТОВ "Схiденерго". Договiр купiвлi продажу вiд 28 листопаду 2005 року.
ТОВ "Схiденерго" Мета дiяльностi товариства є виробнича, комерцiйна, посередницька, фiнансова та iнша господарська дiяльнiсть для отримання прибутку та подальшого його розподiлу мiж учасниками. Предметом дiяльностi є виробництво, передача, постачання електричної та теплової енергiї та iншi види дiяльностi.
Юридична адреса: Україна, Донецька обл., м.Донецьк, бул.Шевченко, 11.

ЗАТ "Макiївкокс" зареєстровано у державному реєстрi- 27.10.2003р. Предметом дiяльностi товариства є: - здобування, збагачення, переробка та реалiзацiя корисних копалин; - збагачення вугiлля та iнших корисних копалин; - виробництво, придбання i реалiзацiя вугiлля, вугiльних концентратiв i шихти; - виробництво, придбання i реалiзацiя коксу, коксового газу i коксохiмiчної продукцiї; - переробка хiмiчної сировини та iнше.
Юридична адреса: Україна, 86106, Донецька область, м.Макiївка, вул.Горького,1.

ТОВ "Волейбольний клуб "Маркохiм". Галузь господарювання - фiзична культура i спортивна дiяльнiсть у сферi спорту.
Юридична адреса: Україна, м.Марiуполь, вул.Апатова, б.136-а, кв.9.

ВАТ "Укренергоресурс". Вид дiяльностi: створення програмного забезпечення.
Юридична адреса: Україна, 07800, Київська обл., Бородянськiй р-н, пгт.Бородянка, вул. Ленiна, б.361

ЗАТ "Будтехсервiс". Галузь господарювання - Оптова торгiвля недержавних органiзацiй.
Юридична адреса: Україна, 99038, Ар Крим, м. Севастопiль, вул. Жовтневої Революцiї, 35/33

ВАТ "Лiсичанськiй склозавод"
Юридична адреса: Україна, м. Лисичанськ, вул. Жовтнева, 318.
Господарським судом Луганської областi постановою вiд 26.04.2004 р. по справi N 12/107 б Вiдкрите акцiонерне товариство "Лисичанський склозавод", визнано банкрутом та вiдкрита лiквiдацiйна процедура.

ВАТ "Черкаський домобудiвельний комбiнат"
Юридична адреса: Україна, м. Черкаси, пров. Хiмiкiв, 8,
У липнi 1999 року, Арбiтражний суд Черкаської областi, порушив справу про банкрутство ВАТ "Черкаський домобудiвний комбiнат".

Опис обраної облікової політики

Облiкова полiтика на ВАТ "МК "Азовсталь" будується таким чином, щоб фiнансовi звiти повнiстю вiдповiдали усiм вимогам Закону України вiд 16.07.1999г. 996-Х1V "Про бухгалтерський облiк i фiнансову звiтнiсть в Українi" та Положенням (стандартам) бухгалтерського облiку П(С)БО.
Застосовуються для ведення бухгалтерського облiку i представлення iнформацiї у фiнансових звiтах, перш за все, тi пiдходи i методи, якi передбаченi в П(С)БО i найбiльш адаптованi до конкретних особливостей господарської дiяльностi пiдприємства.
Застосовується система облiку SAP R/3 (модулi FI "Фiнанси", MM "Управлiння матерiальними потоками", SD "Збут"). Модуль "Контроллiнг" застосовується в мiру поетапного введення в експлуатацiю в структурних пiдроздiлах комбiнату.
Облiк виробничих запасiв, напiвфабрикатiв, незавершеного виробництва, готової продукцiї, а також операцiї калькуляцiї собiвартостi здiйснюється на основi попереднього методу калькуляцiї iз застосуванням елементiв позаказного облiку у мiру упровадження модуля "Контроллiнг".
Закриття рахункiв класу 7 "Доходи i результати дiяльностi" i класу 9 "Витрати дiяльностi", а також вiднесення суми нарахованого податку на прибуток на фiнансовi результати проводиться в кiнцi звiтного року.

Критерiї визнання активiв та забов'язань.

Матерiальнi i нематерiальнi об'єкти вiдображаються в балансi пiдприємства як активи тiльки у тому випадку, коли вони вiдповiдають одночасно таким критерiям: об'єкти контролюються пiдприємством, їх оцiнка може бути достовiрно визначена, iснує вiрогiднiсть отримання в майбутньому економiчних вигод вiд використовування цих об'єктiв. Рахуються всi активи пiдприємства (у тому числi невиробничi), що числяться на його балансi, достовiрно оцiненими на пiдставi первинних бухгалтерських документiв на їх оприбутковування.. У разi оприбутковування знов що поступили матерiальних i нематерiальних об'єктiв (у тому числi невиробничих) спочатку вважаються їх достовiрно оцiненими на пiдставi первинних бухгалтерських документiв i з вiрогiднiстю отримання економiчних вигод в майбутньому. Об'єкти, якi не признаються активами, указуються спецiальним розпорядженням керiвника пiдприємства. Введення в експлуатацiю i списання основних засобiв i вибуття з експлуатацiї МБП i необоротних активiв здiйснюється на пiдставi актiв, затверджених постiйно дiючою комiсiєю, створеною на комбiнатi.
Результати вiд вибуття об'єктiв основних засобiв i iнших необоротних матерiальних активiв вiдображається з одночасним визнанням iнших доходiв i iнших витрат вiд звичної дiяльностi. Вважається, що всi зобов'язання пiдприємства достовiрно оцiненi на пiдставi первинних бухгалтерських документiв, i за всiма зобов'язаннями пiдприємства iснує вiрогiднiсть зменшення економiчних вигод в майбутньому.
Основними засобами на пiдставi п.4 П(С)БО 7 "Основнi засоби" визнаються матерiальнi активи, якi пiдприємство утримує з метою використання в процесi виробництва, здачi в оренду iншим особам та для здiйснення адмiнiстративних або соцiально-культурних функцiй, якщо очiкуваний строк їх корисного використання (експлуатацiї) таких об'єктiв перевищує 1 рiк.
Для забезпечення достовiрностi даних бухгалтерського облiку i фiнансової звiтностi перед складанням рiчної фiнансової звiтностi проводиться iнвентаризацiя вiдповiдно до Iнструкцiї по iнвентаризацiї основних засобiв, нематерiальних активiв, товарно-матерiальних цiнностей, грошових коштiв i документiв i розрахункiв, затвердженої наказом Мiнiстерства фiнансiв України вiд 11.08.94г. 69 iз змiнами i доповненнями, Iнструкцiєю про порядок отримання, використовування, облiку i збереження дорогоцiнних металiв i коштовних каменiв, затвердженої наказом Мiнiстерства фiнансiв України вiд 06.04.1998г. 84.

Облiк основних засобiв.

Облiк основних засобiв (далi - ОЗ) пiдприємства здiйснюється вiдповiдно до П(С) БО 7 "Основнi засоби". Матерiальнi активи, очiкуваний термiн корисного використовування (експлуатацiї) яких бiльше одного року i вартiсної ознаки бiльше 1000 грн., класифiкуються як основнi засоби i враховуються на рахунку 10.
Усi ОЗ рахують на балансi пiдприємства за їх залишковою вартiстю.
Усi поступаючи на баланс ОЗ, оцiнюються за первiсною вартiстю. Первинну вартiсть об'єкту ОЗ, придбаного за грошовi кошти, визначають вiдповiдно до п.8 П(С)БО 7. Первинну вартiсть об'єкту ОЗ, придбаного в обмiн на iншi активи, визнають на рiвнi договiрної цiни за договором бартеру (товарообмiну), вважаючи обмiннi активи неподiбними, а справедливу вартiсть передаваних активiв рiвної договiрної.
До особливого розпорядження керiвника пiдприємства рахують справедливу вартiсть ОЗ рiвної їх залишкової вартостi, у зв'язку з чим переоцiнку ОЗ до особливого розпорядження керiвника пiдприємства не здiйснюється.
Класифiкуються ОЗ для нарахування амортизацiї в бухгалтерському облiку по групах, передбаченим податковим облiком згiдно пп.8.2.2 ст.8 Закону України "Про оподаткування прибутку пiдприємств" (в редакцiї Закону України вiд 22.05.1997г. 283/97-ВР, iз змiнами i доповненнями, з урахуванням змiн, внесених Законом України вiд 24 грудня 2002 року 349).
Застосовується метод нарахування амортизацiї ОЗ, передбачений податковим законодавством згiдно пп.8.3.1.ст.8 Закону України " Про оподаткування прибутку пiдприємств" (в редакцiї Закону України вiд 22.05.1997г. 283/97-ВР, iз змiнами i доповненнями, з урахуванням змiн, внесених Законом України вiд 24 грудня 2002 року 349).
Застосовуються норми амортизацiї, певнi пп.8.6.1. Закону України " Про оподаткування прибутку пiдприємств" (в редакцiї Закону України вiд 22.05.1997г. 283/97-ВР, iз змiнами i доповненнями, з урахуванням змiн, внесених Законом України вiд 24 грудня 2002 року 349).
Нарахування амортизацiї здiйснюється протягом термiну корисного використовування (експлуатацiї) об'єкту, який встановлюється при визнаннi цього об'єкту активом (при зарахуваннi на баланс), i припиняється на перiод його реконструкцiї, модернiзацiї, добудови, дообладнання i консервацiї згiдно перелiкам об'єктiв, затвердженим технiчним директором.
Нарахування бухгалтерської амортизацiї проводиться щомiсячно, починаючи з мiсяця, наступного за мiсяцем, в якому об'єкт основних засобiв став придатним для корисного використовування.
Нарахування амортизацiї припиняється, починаючи з мiсяця, наступного за мiсяцем вибуття об'єкту основних засобiв, перекладу його на реконструкцiю, модернiзацiю, добудову, дообладнання, консервацiю на пiдставi наказу по комбiнату.
Сума нарахованої амортизацiї вiдображається збiльшенням суми витрат i зносу необоротних активiв.
Керiвник пiдприємства може ухвалити рiшення про перехiд на числення амортизацiї по методу, вiдмiнному вiд методу вказаного в п.15. При цьому слiд здiйснити низку заходiв щодо переходу на амортизацiю методами бухгалтерського облiку, встановлених цим пунктом. Iнвентаризацiйнiй комiсiї в розрiзi кожного об'єкту ОЗ за станом на дату переходу визначаэться термiн корисної служби i метод амортизацiї. По всiх об'єктах ОЗ, зараховуваних на баланс пiдприємства пiсля дати переходу, термiн корисної служби i щомiсячну норму амортизацiї кожного об'єкту визначають в актi введення таких об'єктiв в експлуатацiю. Лiквiдацiйну вартiсть всiх ОЗ прирiвняють до нуля.

Облiк нематерiальних активiв.

Нематерiальним активом визнається немонетарний актив, який не має матерiальної форми та який може бути iдентифiкований (вiдособлений вiд пiдприємства) i мiститься пiдприємством з метою використовування впродовж перiоду бiльш 1 роки для виробництва, торгiвлi, в адмiнiстративних цiлях або для надання в оренду iншим особам.
Нематерiальнi активи зараховується на баланс у разi наявностi вiрогiдностi отримання в майбутньому економiчних вигод вiд їх використовування, i якщо їх вартiсть може бути достовiрно визначена.
Усi нематерiальнi активи облiковуються за групами, передбаченими п.5 П(С)БО 8 "Нематарiальнi активи". При зарахуваннi на баланс нематерiального активу його оцiнку проводять за первинною вартiстю вiдповiдно до п.п.11-17 П(С) БО 8 "Нематарiальнi активи". По кожному нематерiальному активу визначають термiн його корисного використовування (вiддiлами по приналежностi), i на пiдставi цього термiну - норму амортизацiї нематерiального активу для цiлей вiддзеркалення в податковому i бухгалтерському облiку. Амортизацiю по всiх нематерiальних активах нараховують по прямолiнiйному методу. Лiквiдацiйну вартiсть всiх нематерiальних активiв прирiвнюють до нуля.

Облiк iнших необоротних матерiальних активiв (МНМА).

Матерiальнi активи, очiкуваний термiн корисного використовування (експлуатацiї) яких бiльше одного року i вартiсної ознаки менше 1000 грн. класифiкуються як малоцiннi необоротнi матерiальнi активи i враховуються на рахунку 112.
Амортизацiя МНМА, якi облiковуються на рахунку 112, в бухгалтерському облiку нараховується у першому мiсяцi використання об'єктiв у розмiрi 50% їх вартостi, що амортизується, i решта 50% - у мiсяцi їх списання з балансу.
Амортизацiя бiблiотечних фондiв, якi облiковуються на рахунку 111, нараховується у першому мiсяцi їх використання у розмiрi 100% його вартостi.

Облiк незавершених капiтальних iнвестицiй.

Незавершенi капiтальнi iнвестицiї в необоротнi матерiальнi активи визнаються капiтальнi iнвестицiї в будiвництво, виготовлення, реконструкцiю, модернiзацiю, придбання об'єктiв необоротних матерiальних активiв, введення яких на дату балансу не вiдбулося, а також авансовi платежi для фiнансування будiвництва.
Оцiнка незавершених капiтальних iнвестицiй здiйснюється за iсторичною собiвартiстю, яка не пiдлягає подальшiй iндексацiї. Незавершенi капiтальнi iнвестицiї, що отриманi пiдприємством безкоштовно,оцiнюються за їх справедливою вартiстю. Не включаються до вартостi незавершених капiтальних iнвестицiй вiдсотки за користування позиками.

Облiк фiнансових iнвестицiй.

Фiнансовi iнвестицiї класифiкуються на довгостроковi (строком погашення бiльше 1 року) и короткостроковi (решта). Фiнансовi iнвестицiї (окрiм iнвестицiй, що утримуються пiдприємством до їх погашення або облiковуються за методом участi в капiталi) на дату балансу вiдображаються за справедливою вартiстю. Фiнансовi iнвестицiї в асоцiйованi та дочернi пiдприємства облiковуються за методом участi в капiталi.

Облiк запасiв.

Облiк запасiв здiйснювається на пiдставi справжнього наказу iз застосуванням П(С)БО та "Iнструкцiї по облiку матерiальних цiнностей на пiдприємствах i в органiзацiях чорної металургiї", затвердженої Мiнiстром чорної металургiї в частинi яка не суперечить Закону про бухгалтерський облiк i кожному конкретному П(С)БО. Запасами визнаються активи пiдприємства, якi утримуються для одной з наступних цiлей:
-для споживання пiд час виробництва, виконання робiт, надання послуг, а також для забезпечення функцiонування адмiнiстрацiї пiдприємства (сировина, матерiали, паливо, комплектуючi та iн.);
-для завнершення процесу виробництва з наступним продажем продукту виробництва (незавершене виробництво, напiвфабрикати);
-для подальшого продажу в звичайних умовах господарської дiяльностi (продукцiя та товари).
Не визнаються виробничими запасами сировина та матерiали, отриманi в переробку як давальницька сировина. Вони облiковуються на позабалансовому рахунку 022 "Матерiали, прийнятi для переробки".
Запаси пiдприємства класифiкуються по рахунках i субрахунках бухгалтерського облiку: 20, 22, 23, 25, 26,28.
Кожен з рахункiв синтетичного бухгалтерського облiку додатково подiляється на об'єкти аналiтичного облiку в розрiзi усiх сировинних складiв, усiх передiлiв пiдприємства й допомiжних цехiв та участкiв. Одиницею облiку запасiв для цiлей вiддзеркалення в бухгалтерському облiку вважається номенклатура запасiв.
Придбанi (отриманi) запаси зараховуються на баланс за собiвартiстю, яка визначена згiдно iз П(С)БО 9 "Запаси". В балансi запаси вiдображаються за їх первiсною вартiстю до особливого розпорядження керiвника пiдприємства, рахуючи чисту вартiсть реалiзацiї запасiв рiвної їх первинної вартостi. У зв'язку з цим до особливого розпорядження керiвника пiдприємства переоцiнку запасiв не проводять, рахують їх вартiсть справедливою.
Вартiсть запасiв, якi отриманi в обмiн на iншi запаси, вважаються рiвною вартостi, вказанiй в договорi бартеру (товарообмiну), регулюючому здiйснення цiєї операцiї.
Транспортно-заготовчi витрати (ТЗВ) облiковуються на рахунках запасiв: 20, 22, 25, 26. Для облiку вiдхилень використовуються субрахунки даних рахункiв з роздiленням на вiдхилення iз зовнiшнiх i внутрiшнiх причин.
Запаси, вiднесенi до складу змiнного устаткування, класифiкуються як малоцiннi i швидкозношуваннi предмети (МШП) вiдповiдно до Наказу 9 вiд 09.01.03г. i враховуються на рах.22.
Спецодяг, спецвзуття i iншi засоби iндивiдуального захисту враховується на рахунку 22 незалежно вiд термiну служби.
При вiдпустцi в експлуатацiю вартiсть МШП списується на витрати i виключається з складу активiв з подальшою органiзацiєю оперативного кiлькiсного облiку таких предметiв по мiсцях експлуатацiї i вiдповiдальних особах впродовж термiну їх фактичного використовування.
При лiквiдацiї МШП вартiсть поворотних вiдходiв оприбутковується як iншi матерiали i вiдображається в калькуляцiях i кошторисах по статтi МШП.
На пiдприємствi застосовується перiодична систему облiку запасiв, при якiй оцiнка запасiв з метою вибуття вiдображається в облiку одноразово в кiнцi календарного мiсяця, оскiльки безперервна система облiку запасiв в законодавчих i нормативних актах України не передбачена.
Щомiсячно, за станом на 01 число кожного мiсяця проводяться вимiри залишкiв запасiв (шихтовых матерiалiв) на складах i в передiлах. Результати щомiсячних вимiрiв i iнвентаризацiй оформляються протоколом рiшення комiсiї на чолi з комерцiйним директором i враховуються при численнi залишкiв запасiв (шихтовых матерiалiв).
Згiдно п.16 П(С) БО 9 "Запаси" для всiх одиниць бухгалтерського облiку запасiв, що мають однакове призначення i однаковi умови використовування, застосовується тiльки один метод оцiнки запасiв при їх вибуттi. Вiдповiдно до цього оцiнку запасiв при їх вибуттi, окрiм металопродукцiї i товарiв в роздрiбнiй торгiвлi, здiйснюють по методу середньозваженой собiвартостi запасiв.
Вибуття металопродукцiї здiйснюється по собiвартостi перших за часом надходження запасiв (ФIФО).

Облiк витрат.

Планування, облiк i калькуляцiя собiвартостi продукцiї i операцiйних витрат пiдприємства здiйснювається на основi Наказу 274 вiд 23.10.2003р. "Про облiкову полiтику пiдприємства" з вживанням:
- П(С) БО "Витрати"
- Методичних рекомендацiй по формуванню собiвартостi продукцiї (робiт, послуг) в промисловостi 47 вiд 02.02.01 г;
- Iнструкцiй по плануванню, облiку i калькуляцiї собiвартостi продукцiї на пiдприємствах чорної металургiї, затверджених Мiнiстерством чорної металургiї СРСР;
- Нормативних документiв, створених на комбiнатi.
Вищеперелiченi нормативнi документи застосовується в тiй їх частинi, яка не суперечить Закону про бухгалтерський облiк i кожному конкретному П(С) БО.
Витрати вiдображаються на рахунках бухгалтерського облiку, якщо їх оцiнка може бути достовiрно визначена у момент вибуття активу або збiльшення зобов'язання, якi приводять до зменшення власного капiталу пiдприємства (окрiм зменшення капiталу за рахунок його вилучення або розподiлу власниками).
Для узагальнення iнформацiї про витрати пiдприємства протягом звiтного перiоду застосовують рахунки класу 8 "Витрати по елементах". На рахунках цього класу здiйснюють облiк витрат операцiйної дiяльностi по наступних елементах витрат: матерiальнi витрати, витрати на оплату працi, вiдрахування на соцiальнi заходи, амортизацiя i iншi операцiйнi витрати.
У собiвартiсть реалiзованої продукцiї включають виробничу собiвартiсть продукцiї (робiт, послуг), реалiзованої протягом звiтного перiоду, нерозподiленi постiйнi загальновиробничi витрати.
У виробничу собiвартiсть продукцiї (робiт, послуг) включається: прямi матерiальнi витрати; прямi витрати на оплату працi; iншi прямi витрати; загальновиробничi витрати.
Виробничу собiвартiсть продукцiї зменшують на справедливу вартiсть поворотних вiдходiв i реалiзованої попутної продукцiї (шлаки, газ доменний, сумiш Крептоно-Ксенонова, неоно-гелiєва сумiш i т.п.) в оцiнцi можливого її використовування, що використовується на пiдприємствi. Сумiсно вироблену продукцiю (переклад в iншi марки сталi i т.п.) оцiнюють за собiвартiстю, що фактично склалася.
До складу прямих матерiальних витрат включається вартiсть сировини i основних матерiалiв, створюючих основу вироблюваної продукцiї, купувальних напiвфабрикатiв i комплектуючих виробiв, допомiжних i iнших матерiалiв, якi можуть бути безпосередньо вiднесенi до конкретного об'єкту витрат.
До складу прямих витрат на оплату працi включається заробiтна платня i iншi виплати працiвникам, зайнятим у виробництвi продукцiї, виконаннi робiт або наданнi послуг, якi можуть бути безпосередньо вiднесенi до конкретного об'єкту витрат.
До складу iнших прямих витрат включаються всi iншi виробничi витрати, якi можуть бути безпосередньо вiднесенi до конкретного об'єкту витрат: вiдрахування на соцiальнi заходи, платня за оренду земельних i майнових паїв, амортизацiя, втрати вiд браку, що складаються з вартостi остаточно забракованої з технологiчних причин продукцiї (виробiв, вузлiв, напiвфабрикатiв), зменшеної на її справедливу вартiсть, i витрат на виправлення такого технiчно неминучого браку, технологiчнi перевезення i iншi.
До складу загальновиробничих витрат включаються:
- Витрати на управлiння виробництвом: оплата працi апарату управлiння цехами, дiлянками i т.п.; вiдрахування на соцiальнi заходи i медичне страхування апарату управлiння цехами, дiлянками; витрати на оплату службових вiдряджень персоналу цехiв, дiлянок i т.д.
- Амортизацiя основних засобiв загальновиробничого (цехового, дiльничого, лiнiйного) призначення.
- Амортизацiя нематерiальних активiв загальновиробничого (цехового, дiльничого, лiнiйного) призначення.
- Витрати на утримування, експлуатацiю i ремонт, страхування операцiйну оренду основних засобiв, iнших необоротних активiв загальновиробничого призначення.
- Витрати на удосконалення технологiї i органiзацiї виробництва : оплата працi i вiдрахування на соцiальнi заходи працiвникiв, зайнятих удосконаленням технологiї i органiзацiї виробництва, полiпшенням якостi продукцiї, пiдвищенням її надiйностi, довговiчностi, iнших експлуатацiйних характеристик у виробничому процесi; витрати матерiалiв, купувальних комплектуючих виробiв i напiвфабрикатiв, оплата послуг стороннiх органiзацiй i т.д
- Витрати на опалювання, освiтлення, водопостачання, каналiзацiю i iнше утримовання виробничих примiщень.
- Витрати на обслуговування виробничого процесу: оплата працi загальновиробничого персоналу; вiдрахування на соцiальнi заходи, медичне страхування робiтникiв i апарату управлiння виробництвом; витрати на здiйснення технологiчного контролю за виробничими процесами i якiстю продукцiї, робiт, послуг.
- Витрати на охорону працi i технiку безпеки.
- Iншi витрати: внутрiзаводське перемiщення матерiалiв, деталей, iнструментiв з складiв в цехи; недостачi i втрати вiд псування матерiальних цiнностей в цехах; оплата простоїв i т.д.
Всi загальновиробничi витрати вважаються постiйними. Постiйнi загальновиробничi витрати розподiляються на кожний об'єкт витрат з використанням бази розподiлу (часiв працi, заробiтної платнi, об'єму дiяльностi, прямих витрат i т.п.) при нормальнiй потужностi.
Нерозподiленi постiйнi загальновиробничi витрати включаються до складу собiвартостi реалiзованої продукцiї (робiт, послуг) в перiодi їх виникнення.
Витрати до списання на виробничу собiвартiсть акумулюються на рахунку 39 "Витрати майбутнiх перiодiв". У мiру необхiдностi за рiшенням керiвництва пiдприємства резервуються засоби для забезпечення майбутнiх витрат i платежiв i акумулюються на рахунку 474 "Забезпечення майбутнiх витрат i платежiв"
Адмiнiстративнi витрати ведуться по статтях витрат:
1) Вiддiли служб загальнокомбiнатовського призначення;
2) Послуги
3) Податки i збори
4) Iншi

Витрати на збут ведуться по статтях витрат: - Тариф на вiдвантажену продукцiю; - Платня за повернення порожнiх вагонiв; - Витрати на вiдрядження працiвникiв, зайнятих збутом продукцiї; - Реклама продукцiї i витрати на дослiдження ринку; - Витрати по митному оформленню вiдвантаженої продукцiї; - Транспортно-експедиторськi витрати; - Витрати на сертифiкацiю продукцiї; - Комiсiйна винагорода; - Цiнова експертиза продукцiї; - Витрати на утримання служб, зайнятих збутом продукцiї; - Витрати цехiв комбiнату на вантаження, упаковку i транспортування вiдвантажуваної продукцiї; - Послуги портiв; - Iншi витрати, пов'язанi iз збутом продукцiї;
З метою вдосконалення органiзацiї управлiнського облiку, аналiзу господарської дiяльностi i управлiння цiновою полiтикою комбiнату у вихiдних формах бухгалтерського облiку (балансах виробництва, вiдомостях вiдвантаженої продукцiї i калькуляцiях) розподiляються адмiнiстративнi витрати i витрати на збут:
- Адмiнiстративнi витрати - пропорцiйно виробничiй собiвартостi товарної продукцiї (робiт, послуг) i витратам на передачу енергетичних ресурсiв
- Витрати на збут: прямi витрати безпосередньо вiдносяться на окремi види продукцiї (робiт, послуг); непрямi витрати на реалiзовану металопродукцiю розподiляти пропорцiйно вiдвантаженим тоннам; непрямi витрати на реалiзовану iншу продукцiю (роботи, послуги) пропорцiйно її собiвартостi.
У бухгалтерськiй i фiнансовiй звiтностi адмiнiстративнi витрати i витрати на збут визнаються за витрати перiоду i списувати на результати операцiйної дiяльностi пiсля закiнчення року.
У iншi операцiйнi витрати включаються витрати по наступних статтях: - виробнича собiвартiсть реалiзованих товарiв; - виробнича собiвартiсть реалiзованих послуг непромислового характеру; - виробнича собiвартiсть послуг населенню за готiвковий розрахунок; - виробнича собiвартiсть вiд операцiйної оренди; - вартiсть проданої валюти; - комiсiйна винагорода за продаж валюти; - виробнича собiвартiсть реалiзованих виробiв i ТМЦ; - ж/д тариф по покупним виробам, вiдшкодовуваний споживачем; - виробнича собiвартiсть матерiалiв проданих населенню за готiвковий розрахунок; - резерв сумнiвних i безнадiйних боргiв; - списання сумнiвних i безнадiйних боргiв при недостатнiй сумi нарахованого резерву; - курсова рiзниця операцiйна; - курсова рiзниця при оцiнцi валютних рахункiв; - недостачi i розкрадання; - сплачено штрафiв iншим пiдприємствам; - сплачено штрафiв до бюджету; - сплачено штрафiв ФСНСП; - дисконт по векселях; - сплачена комiсiйна винагорода по векселях; - сплачений торговий патент до бюджету; - iнше використовування прибутку; - iншi збитки; - розробка НТД, НДР i проектнi роботи, направленi на розвиток виробництва; - розмiщення iнформацiї, не пов'язаної з господарською дiяльнiстю пiдприємства, в засобах масової iнформацiї; - витрати на пiдготовку кадрiв, що не полягають в трудових вiдносинах з комбiнатом; - iншi витрати, направленi на розвиток виробництва; - матерiальна допомога пенсiонерам - азовстальцам; - витрати на утримання житлофонду; - утримання об'єктiв соцiального призначення; - витрати на полiпшення медичного обслуговування i проведення оздоровчих заходiв; - витрати на вдосконалення органiзацiї i здешевлення вартостi живлення; - витрати на проведення культурно-просвiтницької роботи, фiзкультурних i оздоровчих заходiв; - дотацiї перевезень трудящих в санаторiй-профiлакторiй, пансiонат, садiвничi товариства, обслуговування культзаходiв; - представницькi витрати; - фiнансова i матерiальна допомога пiдприємствам, органiзацiям i фiзичним особам за рiшенням керiвництва; - утримання представництва до м. Києва; - утримання газети, радiо, прес-служби; - витрати по наданню ритуальних послуг i виплати матерiальної допомоги з нагоди смертi; - витрати на заходи, що проводяться Радою молодих фахiвцiв; - витрати на забезпечення спецодягом понад норми, встановленi законодавством; - витрати по забезпеченню питного режиму; - витрати на утримання i впорядкування мiста; - витрати на оплату i стимулювання працi робiт - в медичних, учбових, соцiально-культурних установах; - виплати з фонду матерiального заохочення; - матерiальна допомога на придбання побутового палива; - витрати на оплату перших п'яти днiв тимчасової непрацездатностi; - витрати на виплату пенсiй по вiку на пiльгових умовах; - витрати магазина "Симпо"; - витрати управлiння громадського харчування; - витрати ЖКО (утримання готелю, послуги за поданням об'єктiв в оренду); - iншi витрати.
Фiнансовi витрати враховуються на рахунку 951 "Фiнансовi витрати - вiдсотки за кредит".
У iншi витрати включаються витрати по наступних статтях: - залишкова вартiсть реалiзованих основних засобiв; - залишкова вартiсть лiквiдованих основних засобiв; - не операцiйна курсова рiзниця; iншi.
Витрати на поточний ремонт основних засобiв i МНМА класифiкуються як витрати, здiйснюванi для пiдтримки об'єкту в робочому поляганнi i списуються на виробничу собiвартiсть продукцiї (робiт, послуг) в повному об'ємi.
Враховуючи, що всi капiтальнi ремонти включають елементи реконструкцiї i модернiзацiї в умовах високого ступеня зносу устаткування, класифiкуються всi капiтальнi ремонти, як що приводять до збiльшення майбутнiх економiчних вигод. Витрати на капiтальний ремонт основних засобiв враховуються на балансовому рахунку 156 "Капiтальний ремонт" i списуються в дорожчання основних засобiв у мiру введення основного засобу в експлуатацiю.
Роботи, виконанi господарським способом, включаючи iнвестицiйну дiяльнiсть, приймаються у витрати за собiвартiстю, що фактично склалася, згiдно п.11 П(С)БО 7 "Основнi засоби".

Облiк незавершенного виробництва, напiвфабрикатiв та готової продукцiї.

Основною продукцiєю комбiнату вважається металопродукцiя.
До незавершенного виробництва вiдноситься продукцiя, яка: - що не пройшла усiх стадiй виробництва: - пройшла усi стадiї виробництва, але не прийнята вiддiлом технiчного контролю.
Облiк незавершенного виробництва здiйснюється за фактичною виробничою собiвартiстю з урахуванням ступеню її готовностi.
Металопродукцiя власного виробництва, яка передана для подальшої переробки, вiдображається в розрiзi кожного передiлу як напiвфабрикат.
Облiк напiвфабрикатiв власного виробництва здiйснюється за фактичною виробничою собiвартiстю.
Готовою продукцiєю визнається продукцiя, обробку якої завершено, яка пройшла прийомку, згiдно iз умовами угод з замовниками, вiдповiдає технiчним умовам та стандартам. Облiк готової продукцiї здiйснюється за фактичною виробничою собiвартiстю. Рахують незавершене виробництво, напiвфабрикати, готову продукцiю оцiненими за справедливою вартiстю, у зв'язку з чим переоцiнку до особливого розпорядження керiвника комбiнату не здiйснюють.

Облiк дебiтерської заборгованностi.

Дебiторську заборгованiсть визнають за актив, якщо iснує вiрогiднiсть отримання майбутнiх економiчних вигод i може бути достовiрно визначена її сума.
Поточна дебiторська заборгованiсть за продукцiю, товари, роботи i послуги визнається за актив одночасно з визнанням доходу вiд реалiзацiї продукцiї, товарiв, робiт i послуг i оцiнюєься вiдповiдно до П(С)БУ 10 "Дебiторська заборгованiсть" за первинною вартiстю, яка визначається на пiдставi первинних бухгалтерських документiв на вiдвантаження товарiв або продукцiї, надання послуг.
Сумнiвною дебiтерською заборгованiстю вважають поточну дебiторську заборгованiсть, щодо якої iснує невпевненiсть в її повернення боржником. Щорiчно, на пiдставi аналiза дебiторської заборгованостi, пов'язаної iз реалiзацiєю продукцiї (робiт, послуг), здiйснюється нарахування резерву сумнiвних боргiв. Нарахування суми резерву сумнiвних боргiв вiдображається в звiтi про фiнансовi результати у складi iнших операцiйних витрат. Безнадiйною дебiторською заборгованiстю вважається поточна заборгованiсть, вiдносно якої iснує впевненiсть щодо її не повернення боржником або по якiй закiнчився строк iскової давностi.
Виключення безнадiйної дебiторської заборгованостi за продукцiю, товари, роботи i послуги з активiв здiйснюється щоквартально згiдно реєстру, сформованого вiддiлом управлiння фiнансами разом з юридичним вiддiлом i затвердженого фiнансовим директором, з одночасним зменшенням величини резерву сумнiвних боргiв. У разi недостатностi суми нарахованого резерву сумнiвних боргiв безнадiйну дебiторську заборгованiсть за продукцiю, товари, роботи i послуги списувати з активiв на iншi операцiйнi витрати по рахунку 944 "Сумнiвнi i безнадiйнi борги" на пiдставi рiшення керiвника комбiнату.
Поточну дебiторську заборгованiсть, не пов'язану з реалiзацiєю продукцiї, товарiв, робiт i послуг, визнану безнадiйною, списувають з балансу з вiддзеркаленням втрат у складi iнших операцiйних витрат по рахунку 944 "Сумнiвнi i безнадiйнi борги" на пiдставi рiшення керiвника комбiнату.

Облiк прибутку та податку на прибуток.

Доходи вiд реалiзацiї продукцiї i товарiв визнають на дату вiдвантаження цих товарiв та продукцiї. Доходи вiд реалiзацiї робiт та послуг визнаються на дату документарного оформлення факту виконання робiт, надання послуг. Доходи вiд реалiзацiї товарiв та продукцiї комiсiонером визнаються на дату представлення звiту комiсiонера про реалiзацiю товарiв та продукцiї, а також копiї ВМД iз зазначенням комiтента в якостi експортера. Доходи оцiнюються згiдно iз П(С)БО 15 "Доходи". Витрати вiдображають в Балансi одночасно iз зменшенням активiв або збiльшення зобов'язань, а у Звiтi про фiнансовi результати вiдображають одночасно iз доходами, для отримання яких цi витрати було понесенi. Податок на прибуток у бухгалтерськiї звiтностi вiдображається згiдно iз П(С)БО 17 "Податок на прибуток", використовуючи рахунки бухгалтерського облiку: 17 "Вiдстроченi податковi активи" i 54 "Вiдстроченi податковi зобов'язання".
Вiдстроченi податковi активи i вiдстроченi податковi зобов'язання в промiжнiй фiнансовiй звiтностi не вiдображаються.

Витяг з аудиторського висновку

Аудиторська перевiрка проведена незалежним аудитором Сочинською Галиною Валентинiвною, сертифiкат аудитора серiї А 0039, аудиторської фiрми ТОВ "Укрвостокаудит", згiдно договору 01-25 вiд 02.02.2006 р.
Аудиторський висновок адресовано Вiдкритому акцiонерному товариству "Металургiйний комбiнат" Азовсталь". Можливими користувачами висновку є: Державна комiсiя з цiнних паперiв та фондового ринку, акцiонери товариства та iншi органи вiдповiдно до дiючого законодавства України.
Аудитор перевiрив фiнансову та бухгалтерську звiтнiсть ВАТ "Металургiйний комбiнат" Азовсталь" за станом на 31.12.2005 року. (Ф. 1 "Баланс" станом на 31.12.2005 р., Ф. 2 "Звiт про фiнансовi результати" за 2005 р., Ф. 3 "Звiт про рух грошових коштiв" за 2005 р., Ф. 4 "Звiт про власний капiтал" за 2005 р.) Вiдповiдальнiсть за достовiрнiсть наданих фiнансових та бухгалтерських звiтiв несе керiвництво пiдприємства.
Обов'язком аудитора є виробка незалежного погляду, заснованого на результатах аудиторської перевiрки, та доведення цього погляду до користувача цього аудиторського звiту.
Аудиторська перевiрка проведена у вiдповiдностi з вимогами Закону України "Про аудиторську дiяльнiсть" та Мiжнародних стандартiв аудиту, якi прийнятi в Українi за нормативну базу, таким чином, щоб отримати достатнi свiдчення для об'рунтованої впевненостi в тому, що звiти не мiстять iстотних перекручень. Аудит включає до себе пiдтвердження достовiрностi даних, що мiстяться у звiтах, реальним операцiям пiдприємства, оцiнку важливих рiшень, прийнятих керiвництвом пiд час пiдготовки фiнансових звiтiв, перевiрку того, чи вiдповiдає полiтика ведення бухгалтерського облiку конкретним обставинам функцiонування пiдприємства, чи є її ведення безперервним, а вiдображення адекватним.
Подана фiнансова звiтнiсть ВАТ "Металургiйний комбiнат "Азовсталь" пiдготовлена за 2005 фiнансовий рiк, що закiнчився 31 грудня. Консолiдована звiтнiсть ВАТ МК "Азовсталь" станом на 31.12.2005 р. не була складена внаслiдок того, що ВАТ МК "Азовсталь" не здiйснює рiшучого впливу на фiнансову, господарчу та комерцiйну полiтику пiдприємства ТОВ "Фiрма "Марiта"( ВАТ МК "Азовсталь" має долю у статутному капiталi ТОВ "Фiрма "Марiта" у розмiрi 90,6 %. Звiтнiсть ТОВ "Фiрма "Марiта" не має суттєвого впливу на звiтнiсть материнської компанiї.).
Згiдно з ст. 18 П(С)БО 1 "Загальнi вимоги до фiнансової звiтностi" ця фiнансова звiтнiсть, наведена в iнформацiйному порядку, може не вiдповiдати принципам прозоростi (звiтнiсть повинна мiстити всю iнформацiю про фактичнi i потенцiйнi наслiдки операцiй та подiй, якi можуть впливати на прийняття рiшень) тому, використовуючи принцип обачливостi, пiдприємство утрималось вiд складання консолiдованої звiтностi за 2005 рiк, розкрив iстотнi моменти, якi впливають на фiнансовi результати дiяльностi ВАТ МК "Азовсталь".
Активи та пасиви ВАТ МК "Азовсталь" є збалансованими, лiквiднiсть пiдприємства протягом року вiдповiдала економiчним нормативам. Полiтика управлiння активами i пасивами орiєнтована на втiлення надiйностi, прибутковостi операцiй та пiдтримування лiквiдностi балансу. До того, склад активiв урiзноманiтнено з метою досягнення розумної рiвноваги мiж прибутковiстю, ризиком та лiквiднiстю по вiдношенню до загальних пасивiв i капiталу. Дебiторська заборгованiсть є поточною, портфель цiнних паперiв якiсний.
Внутрiшня облiкова полiтика пiдприємства, яка вiдображає принципи та методи бухгалтерського облiку та звiтностi, за якими складається фiнансова звiтнiсть, вiдповiдає вимогам П(С)БО.
Облiк усiх операцiй здiйснюється згiдно з дiючим Планом рахункiв бухгалтерського облiку.
На протязi 2005 року пiдприємством проводилися господарчi операцiї з пов'язаними особами. Данi операцiї не несли пiдвищеного ризику.
Ми висловлюємо думку, що фiнансовi звiти ВАТ "Металургiйний комбiнат "Азовсталь" в усiх суттєвих аспектах достовiрно та повно подають фiнансову iнформацiю про пiдприємство станом на 31.12.2005 р. згiдно з нормативними вимогами щодо органiзацiї бухгалтерського облiку i звiтностi в Українi, а також згiдно з визначеною концептуальною основою фiнансової звiтностi та вiдповiдно вимогам дiючого законодавства України.

Інформація про основні види товарів або послуг, що їх виробляє чи надає емітент, перспективність виробництва окремих товарів, надання послуг

Основними видами подукцiї, що виробляє комбiнат, є агломерат, чавун ливарний i передiльний, сталь (крупносортная, сортова конструкцiйна), заготовка для подальшого передiлу (квадратна гарячекатана, прямокутна неперервнолита (сляби)), листовий прокат (сертифiкований класифiкацiйними товариствами, що виготовляється за зарубiжними стандартами: для труб електрозварювань; для суднобудування; для котлiв i судин, що працюють пiд тиском; пiдвищеної мiцностi; з конструкцiйної якiсної сталi; звичайної якостi; для мостобудування), сортовий та фасонний прокат (сталь кругла гарячекатана для стрижнiв млинiв; рейки залiзничнi широкої та вузької колiї; рейковi скрiпленнi, накладки i пiдкладки для рейок; кути, балки, швелери; профiлi спецiального призначення для крiпи гiрських вироблень, будiвництва, машинобудування, штрипси листовi, кулi мелючi), продукцiя з доменного, мартенiвського i конвертерного шлакiв, побочна продукцiя (неоно-гелiєва сумiш, криптоноксенонова сумiш), кокс доменний +25 мм, коксовий горiх, коксовий дрiб'язок, коксовий газ, смола кам'яно-вугiльна, сульфат амонiю, бензол сирий, сiрка газова, а також товари народного споживання сортове скло (бiльше 250 найменувань виробiв з кришталевого скла), енергоресурси для власних потреб, продукти iншої виробничої та комерцiйної дiяльностi. Основнi види споживчої сировини та матерiалiв для потреб комбiнату - кокс, аглоруда, агломерат, залiзорудний концентрат, обкатишi, вогнетривкi матерiали, феросплави, залiзо-стальний брухт, природний та доменний гази, електрична енергiя та мазут.

Показники 2004р. 2005р. 2005р.до2004р.
+,- вiдс.
Агломерат 1998207 т. 2099377 т. +101170; 105,1%
Чавун (у натурi),
всього 4795736 т. 4944394 т. +148658; 103,1%
Сталь,всього 5712573 т. 5883164 т. +170591; 103,0%
з неї:
-мартенiвська 1286130 т. 1446749 т. +160619; 112,5%
- конвертерна 4424269 т. 4434278 т. +10009; 100,2%
- електрошлакового переплаву 469 т. 448 т. -21; 95,5%
- електросталь рiдка 1705 т. 1689 т. -16; 99,1%
Прокат, всього 5174059 т. 5266288 т. +92229; 101,8%
з нього вироблено в цехах:
- обтискному 5233 т. 1122 т. -4111; 21,1%
- рейкобалковом, всього 1083594 т. 1154690 т. +71096; 106,6%
У тому числi стан "800" 646764 т. 761633 т. +114869; 117,8%
стан "650" 436830 т. 393057 т. -43773; 90,0%
- толстолистовом 1416961 т. 1400274 т. -16687; 98,8%
- конвертерному
(лита заготiвка) 2668271 т. 2710202 т. +41931; 101,6%
Iз загального об'єму прокату:
Заготiвка для перекату на iнших заводах
(без заготiвки на експорт) 23150 т. 25569 т. +2419; 110,4%
Прокат готовий,
всього 5150909 т. 5240719 т. +89810; 101,7%
З готового прокату:
Прокат сортовий,
всього 3733948 т. 3848768 т. +114820; 103,1%
з сортового прокату:
- заготiвка для
перекату на експорт 3112965 т. 3026236 т. -86729; 97,2%
- рейки залiзничнi
широкої колiї 77724 т. 194368 т. +116644; 250,1%
- рейки залiзничнi
вузької колiї 1927 т. 4329 т. +2402; 224,6%
- балки i швелери 314889 т. 375577 т. +60688; 119,3%
- крупносортна сталь, включаючи смугу для рейкових скрiплень
i кульову заготiвку 220578 т. 240526 т. +19948; 109,0%
- сортова конструкцiйна сталь 5865 т. 7732 т. +1867; 131,8%
Прокат листовий, всього 1416961 т. 1391951 т. -25010; 98,2%
з листового прокату:
- штрипсы листовi 944137 т. 948529 т. +4392; 100,5%
- толстолистовой прокат 472824 т. 443422 т. -29402; 93,8%
Прокат термообробний 1258151 т. 1340632 т. +82481; 106,6%
у тому числi:
- рейки залiзничнi
широкої колiї 53215 т. 171752 т. +118537; 322,8%
- листовий прокат 1204936 т. 1168880 т. -36056; 97,0%
Рейковi скрiплення 23654 т. 34604 т. +10950; 146,3%
Кулi сталевi помольнi 98002 т. 95769 т. -2233; 97,7%
Труби газопровiднi 383057 т. 270226 т. -112831; 70,5%
Товари народного споживання
в дiючих цiнах 1668,2 тис.грн. 1700,62 тис.грн.+32,4; 101,9%
у тому числi:
сортова стеклопосуда 1509,9 тис.грн. 1700,62 тис.грн.+190,72; 112,6%
меблi 158,3 тис.грн. 0
Кокс доменний,+25мм 2022,0 тис.т 1893,9 тис.т -128,04; 93,67%
Коксовий горiх 98,9 тис.т 72,89 тис.т -26,1; 73,64%
Коксовий дрiб'язок 108,1 тис.т 105,89 тис.т -2,2; 97,97%
Загальна виробiтка газу,мЗ 1053,5 тис.мЗ 973,29 тис.мЗ -80,2; 92,38%
Смола 120,4 тис.т 103,56 тис.т -16,8; 86,03%
Бензол сирий 318,8 тис.т 29,81 тис.т -2,06; 93,52%
Сульфат амонiю 20,5% азота 38,3 тис.т 38,15 тис.т -0,15; 99,59%
Сiрка газова 6,4 тис.т 6,12 тис.т -0,28; 95,55%

Робота комбiнату, що стосується полiпшення якостi i конкурентно-спроможностi продукцiї, здiйснюється вiдповiдно до заходiв щорiчного наказу "Про заходи щодо полiпшення якостi продукцiї". У 2005 роцi освоєне виробництво трьох нових видiв металопродукцiї: балка для монорельсiв М155 по ТТ232-40-2004, прокат фасонний гарячекатаний для боковин риштакiв скребкових конве1єрiв марки 25ХГ2СРФ по РТП 232-39-2005, штрипс з сталi 05Г2БЮ завтовшки 20 мм по ТУ 14-1-5515-2005.
У 2006 роцi комбiнат планує продовжувати роботу з освоєння нових технологiй i видiв продукцiї, вдосконалення технологiї поза пiчної обробки конверторної сталi, виробництва листового прокату з нових марок сталi за нацiональними, мiждержавними, європейскiми i американськими стандартами, а також упровадження технологiї виробництва штрипсiв пiдвищеної мiцностi для труб великого дiаметру для магiстральних газопроводiв з зниженням складом легуючих елементiв.
Основними постачальниками сировини та матерiалiв на комбiнат є пiдприємства гiрнично-металургiйного комплексу на пiдставi прямих договорiв ВАТ "ММК "Iм.Iллiча", ВАТ "Центральний ГЗК", ВАТ "Пiвнiчний ГЗК", ВАТ "Запорiзький завод феросплавiв", ВАТ "Авдiєвський коксохiмзавод", ВАТ "Маркохiм", ЗАТ "АРС".



У звiтному роцi збутова полiтика комбiната значною мiрою залежала вiд кон'юнктури свiтових ринкiв металопродукцii. Обсяг загального експорту комбiната в 2005р. склав 4105.3 тис.т (у порiвняннi з 4175.2 тис.т в 2004 р.).
У звiтному 2005 роцi, у порiвняннi з 2004 р., у реалiзацii продукцii спостерiгались наступнi тенденцii :
- обсяг реалiзацiї листового прокату зменшився на 12 % (690,3 тис.т) у порiвняннi з 2004 р. (784,7 тис.тонн);
- обсяг продажу слябiв збiльшився на 1,6 % з 2668,3 тис.тонн до 2709,8 тис.т;
- вiдвантаження квадратної заготiвки зменшилося з 444,8 тис.тонн до 316,2 тис.тонн i склало 71,1 % вiд рiвня вiдвантаження 2004 р.;
- збiльшився обсяг поставок рейок на експорт 44,1 тис.тонн в порiвняннi з 24,1 тис.тонн i склав 183 % вiд рiвня 2004 р.
- продажi на експорт фасонного прокату збiльшилися на 35,4 % у порiвняннi з 2004р.( 223,9 тис.т) i склали 303,1 тис.тонн.
Обсяг експорту за прямими договорами склав 2489,1 тис.т (2004р. - 2105 тис.т); вiдвантаження в експортному виконаннi через посередникiв - 1616.2 тис.т (2004р. - 2070,2 тис.т). Лiдируючою товарною позицiєю експорту металопродукцiї продовжували залишатися сляби - 43,9 % (1093,6 тис.тонн). Експорт гарячекатаного плоского прокату (732,1 тис.тонн) зменшився на 10,1 % по вiдношенню до 2004р., частка його в структурi експорту за 2005р. зменшилася з 38,7 % до 29,4 %.
Першим по обсягах поставок в 2005р. був європейський ринок. Вiдбулося збiльшення поставок з 41,8 % (879,4 тис.т) в 2004р. до 59,8 % (1488,2 тис.т ) в 2005р. за рахунок збiльшення вiдвантаження поставок слябiв на 426,4 тис.т, листа на 106,2 тис.т. Другим по обсягах поставок в 2005р. був ринок Азiї (23,4 %). В 2005р. поставки на ринок Азiї зменшилися на 293,3 тис.т, i склали 66,5 % в порiвняннi з 2004р. за рахунок зменшення вiдвантаження листа на 120,9 тис.т, слябiв на 180,9 тис.т. Експортнi поставки в країни Африки збiльшилися з 179,4 тис.т до 244 тис.т i склали 9,8 % вiд загального експорту продукцiї в 2005р. Частка поставок до Америки збiльшилася з 170,6 тис.т до 174,6 тис.т i склала 7 % вiд загального експорту продукцiї в 2005р. В 2004р. частка поставок до Америки складала 8,1 %
У звiтному перiодi комбiнат вiдвантажував продукцiю в 50 країн свiту.
З провiдних країн по споживанню продукцiї комбiнату необхiдно видiлити: Iталiю (630,3 тис.т), Росiю (514 тис.т), Єгипет (223,6 тис.т), США (148,7 тис.т), Турцiю ( 135,8 тис.т), Iндонезiю (132,7 тис.т).
Обсяг експорту до країн СНД та країн Балтiї склав близько 11,8 %. Найбiльшим попитом на вiтчизняному ринку у звiтному роцi користувались листовий прокат, рейки, кулi стальнi мелючi, балки та швелери. Найбiльшими споживачами стали "ХТЗ", "Леман-Украiна", "Укрзалiзничпостач", "УПТК". Ринок сталi є класичним прикладом циклiчного ринку, в розвитку якого природними є перiоди зростання, стагнацiї i падiння цiн на металопродукцiю. В травнi-червнi 2005 року на свiтовому ринку почалося стрiмке падiння цiн на сталь.
Мiжнародний iнститут чавуну i сталi International Iron and Steel Institute (IISI) опублiкував данi по об'ємах виплавки сталi в 2005 роцi. Згiдно цiєї iнформацiї, минулого року свiтове виробництво склало 1129,4 млн. тонн, що на 5,9% перевищило показник 2004 року. Майже половину всiєї продукцiї провели країни Азiї (583,8 млн. тонн), а майже кожна третя тонна сталi в свiтi була виплавлена в Китаї, який перевершив попереднiй рекорд на 24,6%, видавши 349,4 млн. тонн металу - бiльше, нiж три наступних по рейтингу країни разом узятi.
За даними Державного комiтету статистики України щодо роботи промисловостi України за 2005 рiк прирiст виробництва в галузi становив 3,1%, що на 0,2 в.п. перевищує показник 11 мiсяцiв п.р.
У 2005 роцi збiльшився випуск продукцiї за всiма основними видами дiяльностi, крiм виробництва коксу i продуктiв нафтоперероблення, металургiї та оброблення металу.
У добувнiй промисловостi обсяги виробленої продукцiї проти 2004р. зросли на 4,4%, в тому числi на пiдприємствах з видобутку металевих руд - на 6,2%, вугiлля i торфу - на 3,0%, вуглеводнiв - на 2,5%.
У металургiї та обробленнi металу виробництво продукцiї у груднi зросло порiвняно з вiдповiдним мiсяцем минулого року на 5,3%. I, як наслiдок, вiдставання вiд минулорiчних обсягiв зменшилось i за пiдсумками сiчня-грудня становило 1,5% проти 2,9% у сiчнi-вереснi п.р. На пiдприємствах з виробництва чавуну, сталi та феросплавiв обсяг продукцiї скоротився на 0,2%, iнших видiв первинного оброблення чавуну та сталi - на 6,7%, з виробництва кольорових металiв - на 23,6%, металевого лиття - на 13,6%. При цьому зрiс випуск продукцiї у виробництвi труб на 10,2%, в обробленнi металiв - на 15,7%.
На пiдприємствах з випуску коксу та продуктiв нафтоперероблення у IV кварталi п.р. спад виробництва ще бiльше поглибився i становив проти вiдповiдного кварталу попереднього року 22,7%, за пiдсумками року - 13,4%.
У 2005р. порiвняно з 2004р. обсяги промислового виробництва зросли у 22 регiонах. Скоротились обсяги продукцiї у промисловостi Херсонської, Донецької, Львiвської, Полтавської та Одеської областей.
Iндекс цiн виробникiв промислової продукцiї за 2005р. становив 109,5% (у 2004р. - 124,1%). У добувнiй промисловостi продукцiя подорожчала на 27,7%, у виробництвi i розподiленнi електроенергiї, газу та води - на 13,1%, в обробнiй промисловостi - на 6,9%. ВАТ "Азовсталь" є монополiстом з виробництва в Українi залiзничних рейок широкої колiї та рейкових накладок, пiдкладок та клем. Крiм того, комбiнат є найбiльшим виробником куль стальнихмелючих.
Метою дiяльностi комбiната в областi якостi є виконання вимог замовника та формування у нього довiри до азовстальської продукцiї iз тим, щоб завдяки суворому дотриманню встановлених вимог забезпечети задоволення потреб та очiкувань замовникiв. Полiтика в областi якостi базується на принципах управлiння якiстю в межах комбiната, є областю вiдповiдальностi керiвництва комбiната, що гарантує досягнення мети в областi якостi шляхом використання вiдповiдних виробничих процесiв, визначення вiдповiдальностi персонала, забезпечення ресурсами, оцiнки ефективностi виробничих процесiв та постiйного покращення Системи управлiння якiстю.
ВАТ "МК "Азовсталь" здiйснює планування якостi на довгостроковий основi з урахуванням постiйного її пiдвищення, що у поєднаннi iз оперативними дiями дає пiдприємству можливiсть бути у своєї сферi лiдером в областi якостi.
Комбiнат має мiжнародний сертифiкат про вiдповiднiсть власної Системи управлiння якiстю вимогам стандарту ISO 9001: 2000 (ДСТУ ISO 9001-2001). Система управлiння якiстю сертифiкована IНСТИТУТОМ МЕНЕДЖМЕНТУ ЯКIСТЮ (QMI) Канада Бюро (сертифiкат CA-CERT-0011174-800329 вiд 18.04.2005).
Головними конкурентами комбiнату в Українi є ВАТ "ММК iм.Iллiча", ВАТ "Алчевський МК", ВАТ "Донцький металургiйний завод" (ДМЗ), а також ВАТ "Днiпропетровський МЗ". Цi пiдприємства здатнi суттєво вплинути на збутову дiяльнiсть комбiнату. Серед росiйських виробникiв металопродукцiї головними конкурентами комбiнату "Азовсталь" є "Магнiтогорський МК", "Уральська сталь" НОСТА, "Новолипецький МК", "Северсталь".

Інформація щодо істотних проблем, які впливають на діяльність емітента

Серед рiзних факторiв, що мають негативний вплив на дiяльнiсть ВАТ "МК "Азовсталь" слiд вiдзначити:
- ризик, пов'язаний з можливiстю одержання сировини бiльш низької, чим передбачалося, якостi;
- зростання цiн на сировину;
- ризик посилення конкуренцiї i втрата позицiй на ринку металу;
- ризик змiн споживчих вимог до продукцiї, що випускається комбiнатом, кризою, пов'язаною з вiдсутнiстю попиту на ринках збуту на металопродукцiю;
- ризик нестабiльностi тарифiв на послуги, наданi стороннiм органiзацiям комбiнату, у першу чергу Укрзалiзницi, у зв'язку з зростанням тарифiв на перевезення вантажiв, плати за вагони;
- непередбаченi заходи державного регулювання.
Цi фактори призводять до зростання собiвартостi продукцiї, вимивання обiгових коштiв та ускладнення реалiзацiї продукцiї на свiтових ринках.
У 2005 роцi вiдбулося падiння цiн на зовнiшнiх ринках, зростання цiн на енергоносiї, з/д тарифi , ревальвацiя гривнi (встановлення з 20.04.05р. НБУ курса 5,05 грн. /USD).

Інформація про факти виплати штрафів і компенсацій за порушення чинного законодавства

У звiтному роцi ВАТ "МК "Азовсталь" було сплачено наступнi пенi та штрафи:

Пенi за рiшенням суду - 302,64 тис. грн.;
Штрафи, у тому числi:
за рiшенням суду - 825,13 тис. грн.;
За зберiгання - 882,59 тис. грн.;
Державна екологiя природних ресурсiв -1837,71 тис. грн.;
За скидання забруднених стiчних вод - 38,52 тис. грн.;
За рiшенням антимонопольного комiтету - 10,0 тис. грн.;
За невиконання плану перевезень - 876,84 тис. грн.;
За переадресацiю вагонiв - 21,03 тис. грн.;
За пошкодження вагонiв - 31,5 тис. грн.;
За неправильно оформленi документи - 12,2 тис. грн.;
Телеграфний збiр за змiну плану перевезень - 36,91 тис. грн.;

Штрафи та пенi по обов'зковим податкам, сплачених до бюджету:
Пенi - 29 тис.грн. у тому числi:
- пеня за порушення термiнiв розрахунку в сферi ЗЕД - 27,0 тис.грн.
- податок на прибуток iноземних юридичних осiб - 2,0 тис.грн.
Штрафи - 209 тис.грн. у тому числi:
- по податку на прибуток - 69,0 тис.грн.;
- по податку на прибуток iноземних юридичних осiб - 98,0 тис.грн.;
- iншi - 42,0 тис.грн.
Штрафи та пенi сплаченi ВАТ "Маркохiм" у звiтному 2005 роцi склали - 294,1 тис грн. у тому числi:
- всього сплачено по податках i зборах фiнансових санкцiй - 149963,14 грн.;
- за нестворення робочих мiсць iнвалiдам. - 32000,0 грн.;
- iнше: державне мито, простiй вагонiв та iнше - 112140,8 грн.
______________________________________________
РАЗОМ 5 439,0 тис.грн.

Опис обранної політики щодо фінансування діяльності емітента

1.придбання сировинних ресурсiв та матерiалiв за грошовi кошти;
2. фiнансування виробничої дiяльностi за власнi кошти - з прибутку, у разi нестачi коштiв - залучення фiнансових ресурсiв у вiтчизняних та закордонних банках.
Для розрахунку ключових показникiв фiнансового стану ВАТ "Металургiйний комбiнат" Азовсталь" використовується iнформацiя з форм бухгалтерської звiтностi 1 "Баланс" станом на 31.12.2005р. та 2 "Звiт про фiнансовi результати" за 2005р.
Основними показниками, якi iлюструють поточний фiнансовий стан ВАТ "МК "Азовсталь", є наступнi коєфiцiєнти:

Коєфiцiєнт загальної лiквiдностi, який показує достатнiсть ресурсiв пiдприємства, якi можуть бути використанi для погашення його забов'язань. На початок 2005 року значення показника дорiвнювало 1,53 (нормативне мiн.значення 1 > K < 2), що є в нормативних межах; на кiнець 2005 року вiн дорiвнює 2,36, що також є в нормативних межах, тобто пiдприємство станом на 31.12.2005року взмозi погасити свої короткостроковi зобов'язання за рахунок своїх оборотних активiв.

Коефiцiєнт поточної лiквiдностi показує, яка частина короткострокових боргiв пiдприємства можебути погашена за рахунок монетарних активiв та дебiторської заборгованостi. Станом на 31.12.2005 року значення коефiцiєнта було вище нормативу (1,54), тобто пiдприємство взмозi погасити короткостроковi зобов'язання за рахунок дебiторської заборгованостi та монетарних активiв.

Коефiцiєнт абсолютної лiквiдностi показує, яка частина боргiв пiдприємства може бути сплачена негайно за рахунок грошових коштiв та короткострокових вкладень. Станом на кiнець 2005 року вiн дорiвнює 0,62 що вiдповiдає зазначеному у стандартах нормативу (нормативне значення не менше 0,2). Таким чином, пiдприємство в змозi погасити негайно свої короткостроковi боргi за рахунок монетарних активiв станом на 31.12.2005 року.

Коефiцiєнт фiнансової стiйкостi (платоспроможностi) показує питому вагу власного капiталу в загальнiй сумi засобiв, авансованих в дiяльнiсть пiдриємства. Протягом звiтного року коефiцiєнт фiнансової стiйкостi капiталу на пiдприємствi дорiвнював нормi i на кiнець року становив 0,67. (нормативне мiн.значення > 0,5) що бiльш нiж нормативне значення та свiдчить, що усi зовнiшнi зобов'язання могут бути покритi власними коштами. Тобто на кожну 1 грн. власних коштiв комбiнату, вкладених в активи, доводиться 0,33 грн. позикових.

Коефiцiєнт структури капiталу (фiнансування) характеризує залежнiсть пiдприємства вiд залучених засобiв, показує яка частина власного капiталу використовується для фiнансування поточної дiяльностi, тобто вкладена в оборотнi кошти, а яка капiталiзована. Аналiз показав, що коефiцiєнт структури капiталу (фiнансування) ВАТ "Металургiйний комбiнат" Азовсталь" на кiнець року дорiвнював 0,5, що у межах нормативного значення (0,5 - 1,0). Тобто власний капiтал перевищує позиковi кошти.
Висока фiнансова незалежнiсть комбiната збереглась на протязi всього року. Це пiдтверджується високими значеннями коефiцiєнтiв i дозволяє зробити висновок, що пiдприємство ВАТ "Металургiйний комбiнат" Азовсталь" в змозi погасити свої короткостроковi зобов'язання за рахунок своїх оборотних та монетарних активiв, є платоспроможним, прибутковим, має якiсну структуру активiв, власного капiталу та зобов'язань.

Інформація про вартість укладених, але ще не виконаних договорів (контрактів)

У 2006 року планується реалiзовати споживачам наступну продукцiю згiдно з бiзнес-планом комбiнату:

Внутрiшнiй ринок
Лист та штрипс 529,0 тис.т. 1662,6 млн. грн.
Iнший сорт 526 тис.т. 1320,0 млн. грн.

Дальне зарубiжжя
Сляби 2994,2 тис.т. 4108,1 млн. грн.
Квадрат 760,4 тис.т. 1150,1 млн. грн.
Лист та штрипс 246,1 тис.т. 816,2 млн. грн.

Ближнє зарубiжжя
Лист та штрипс 658,5 тис.т. 2120,2 млн. грн.
Iнший сорт 329,5 тис.т. 699,7 млн. грн.

Всього у 2006 року заплановано реалiзувати
Сляби 2994,2 тис.т. 4108,1 млн. грн.
Квадрат 760,4 тис.т. 1150,1 млн. грн.
Лист та штрипс 1433,6 тис.т. 4599,0 млн. грн.
Iнший сорт 855,6 тис.т. 2020,6 млн. грн.

Прогнози та плани щонайменше на рік про діяльність емітента

Згiдно iз стратегiчним планом розвитку ВАТ "МК "Азовсталь" до 2010 року, преорiтетним напрямком науково-технiчного розвитку є забезпечення виробництва високоякiсної продукцiї, що є конкурентноздатною на внутрiшньому та зовнiшньому ринках. Найважливiше завдання, яке має забезпечити досягнення поставленої мети, полягає в пiдтриманнi постiйної працездатностi технологiчного обладнання, що, в свою чергу, потребує проведення безперервної реконструкцiї цехiв та модернiзацiї дiючих агрегатiв.
Високий попит на продукцiю металургiйного виробництва обумовлює прагнення виробникiв даної галузi нарощувати об'єми виробництва. ВАТ "МК"Азовсталь", орiєнтуючись на кон'юнктуру ринку металургiйної продукцiї, що росте, так само прагне збiльшувати об'єми виробництва.

Реалiзацiя стратегiчних планiв ВАТ "МК "Азовсталь" у 2005 роцi :

У 2005 роцi значно виросли iнвестицiї комбiнату в об'єкти виробничої i невиробничої сфери. Так, в звiтному роцi на фiнансування iнвестицiй було направлено 1 млрд. 216 млн.грн., що майже на 82 % бiльше, нiж в 2004 роцi.
Завершена реконструкцiя двох машин безперервного литва заготiвки - МНЛЗ 3 i МНЛЗ 5, що дозволило розширити розмiрний сортамент i пiдвищити якiсть слябiв, що виплавляються в конвертерному цеху.
Роботи по комплексу конвертерного цеху, передбачають будiвництво нової слябовой МНЛЗ (устаткування виготовляється компанiєю DANIELI (Iталiя) спiльно з ВАТ "Азовмаш"), розвиток дiлянки позапiчної обробки сталi з установкою двох установок "пiч-кiвш" i вакууматора, транспортно-обробного вiддiлення i оборотного циклу водопостачання.
Реалiзацiя цiєї програми дозволить збiльшити об'єм виробництва конвертерної сталi понад 6 млн. тонн, пiдвищити якiсть сталi i вiдливних слябiв, освоїти виробництво нових марок сталi. На реалiзацiю проекту по комплексу конверторного цеху в 2005 р. затрачено 544,7 млн.грн.
У звiтному роцi виконана модернiзацiя шаропрокатного стану СПШ(1040) з установкою гартiвного барабана в шаропрокатном вiддiленнi цеху рейкових скрiплень.
Продовжувалася реалiзацiя комплексу заходiв, початих в 2004 р. i направлених на збiльшення об'ємiв виробництва чавуну, конвертерної сталi, забезпечення комбiнату киснем.
Початий у 2004 р. iнвестицiйний проект "Будiвництво доменної печi 2" передбачає будiвництво власне ДП 2, реконструкцiю берегової насосної станцiї ТЕЦ i будiвництво турбоповiтродувки 4 ТЕЦ. Введення в дiю нової печi робiтникам об'ємом 1719 м3, дозволить додатково виплавляти в доменному цеху до 1,1 млн. тонн чавуну в рiк. На реалiзацiю проекту комбiнатом в 2004 роцi затрачена сума iнвестицiй у розмiрi 360,4 млн.грн.
У рамках реконструкцiї енергетичного господарства в 2005 р. продовжувалося фiнансування iнвестицiйного проекту "Будiвництво кисневого блоку КАР-60" (сума iнвестицiй у 2005р. - 70,9 млн.грн), який включає будiвництво кисневого блоку, установку нового котла ст. 5 ТЕЦ i турбокомпресор 1 ТЕЦ. Реалiзацiя проекту дозволить замiнити морально i фiзично зношене устаткування кисневого цеху сучасним агрегатом виробництва французької фiрми "AIR LIQUIDE" продуктивнiстю 60 тис. мЗ кисню в годину. В результатi комбiнат зможе зберегти iснуючi об'єми виробництва чавуну i сталi, а також забезпечити можливiсть їх подальшого нарощування.
На початку серпня 2005 року був пiдписаний контракт з нiмецькою фiрмою SMS-DEMAG по упровадженню технологiї прискореного регульованого охолоджування листiв на станi 3600. Будiвництво установки прискореного охолоджування дозволить пiдвищити продуктивнiсть стану 3600, збiльшити частку виробництва i продажiв високотехнологiчного штрипсового листового прокату Х70, Х80.
Успiшна реалiзацiя перерахованих заходiв дозволить комбiнату "Азовсталь" не тiльки збiльшити продуктивнiсть металургiйних агрегатiв i енергетичного устаткування, але i пiдвищити якiснi характеристики продукцiї, що випускається, iстотно розширити її сортамент, упровадити на комбiнатi сучаснi системи планування i контролю.
Слiд зазначити iстотне зростання iнвестицiй комбiнату в об'єкти соцiальної сфери. В порiвняннi з 2004 роком вони збiльшилися на 11 млн.грн., або в 2,5 рази.

Стратегiчнi плани на 2006 рiк:

У 2006 роцi планується завершення будiвництва доменної печi 2 i кисневого блоку КАР-60, закiнчення першого етапу будiвництва по комплексу ККЦ з введенням в роботу нової МНЛЗ i печi-ковша.
У свiтлi збiльшення цiн на природний газ актуальним питанням для комбiнату в 2006 роцi буде зниження частки паливно-енергетичних витрат в структурi собiвартостi продукцiї. Рiшення даної проблеми здiйснюватиметься шляхом упровадження системи вдування пиловугiльного палива на доменних печах, реконструкцiї методичних печей в толстолистовом цеху, замiни морально i фiзично зношеного устаткування в енергетичних цехах
Стратегiчна iдеологiя комбiнату на 2006-2008 р. - стати прiоритетним постачальником штрипса для ТЕК, листа для машинобудування, суднобудування i будiвництва за рахунок змiцнення позицiй в групi ведучих свiтових виробникiв толстолистового прокату i просування бренду Премiум класу. В рамках даної концепцiї детально пропрацюють опцiї розвитку толстолистового прокату.
У 2005 роцi була пiдписана "Угода про спiвпрацю мiж ВАТ "МК" Азовсталь i "Укрзалiзницей". В 2006 роцi буде продовжена реалiзацiя п'ятирiчної програми по удосконаленню технологiї виробництва рейок i рейкових скрiпляють лiнiї, що передбачає розробку нових технологiй виробництва рейок i установку лiнiї по виробництву пiдкладок пiдвищеної категорiї мiцностi.

Інша інформація, що може бути істотною для оцінки інвестором фінансового стану та результатів діяльності емітента

Додатково до iнформацiї "Вiдомостi про цiннi папери емiтента":
Попереднє свiдоцтво про реєстрацiю першого випуску простих iменних акцiй товариства (номiналом 10 грн.) 26/1/97, видане ДКЦПФР 17.01.97р., було скасовано через збiльшення, за рiшенням суду, розмiру статутного фонду товариства з 704 047 570,00 грн. до 793 550 570,00 грн.
Другий випуск акцiй Товариством було зареєстровано 24 червня 1999 року - свiдоцтво про реєстрацiю випуску 238/1/99, видано ДКЦПФР. Згiдно вищевказаного свiдоцтва ВАТ "МК "Азовсталь" розмiр статутного фонду (капiталу) складає 793 550 570,00 (Сiмсот дев'яносто три мiльйона п'ятсот п'ятдесят тисяч п'ятсот сiмдесят) гривень, випущено 3 174 202 280 (Три мiльярда сто сiмдесят чотири мiльйона двiстi двi тисячi двiстi вiсiмдесят) штук простих iменних акцiй номiнальною вартiстю 0,25 (двадцять п'ять копiйок) гривень. Форма випуску: документарна. Всi акцiї розмiщенi серед акцiонерiв та сплаченi в повному обсязi.
Привiлейованих акцiй, акцiй на пред'явника, процентних та безпроцентних облiгацiй та iнших цiнних паперiв ВАТ "МК "Азовсталь" не випускало.

Згiдно Протоколу загальних зборiв акцiонерiв ВАТ "МК "Азовсталь" 1 вiд 19.09.2005 р. було ухвалено рiшення про реорганiзацiю шляхом приєднання Вiдкритого акцiонерного товариства "Маркохiм" до Вiдкритого акцiонерного товариства "МК "Азовсталь", а також збiльшення статутного фонду до 914450030 грн. шляхом додаткового випуску 483 597 840 (Чотириста вiсiмдесят трьох мiльйонiв п'ятиста дев'яносто семи тисяч восьмиста сорока) акцiй Товариства номiнальною вартiстю 0,25 (Двадцять п'ять копiйок) гривень.
Загальна сума додаткової емiсiї складає 120 899 460,00 (Сто двадцять мiльйонiв вiсiмсот дев'яносто дев'ять тисяч чотириста шiстдесят) гривень.
В голосуваннi з питання про додатковий випуск акцiй Товариства приймали участь акцiонерi та їх повноважни представникi, якi володiють у сукупностi 3 101 278 587 (три мiльярди сто один мiльйон двiстi сiмдесят вiсiм тисяч п'ятсот вiсiмдесят сiм) голосами, що складає 97,70 % загальної кiлькостi голосiв акцiонерiв Товариства та 99,95 % кiлькостi голосiв акцiонерiв, присутнiх на Загальних зборах. Результати голосування: "за" - 3 101 269 859 (три мiльярди сто один мiльйон двiстi шiстдесят дев'ять тисяч вiсiмсот п'ятдесят дев'ять) голосiв, що становить 99,95016 % загальної кiлькостi голосiв акцiонерiв присутнiх на Загальних зборах акцiонерiв; "проти" - 8728 (вiсiм тисяч сiмсот двадцять вiсiм) голосiв, що становить 0,00028 % загальної кiлькостi голосiв акцiонерiв присутнiх на Загальних зборах акцiонерiв; "не приймали участь в голосуваннi"- 1 537 847 (один мiльйон п'ятсот тридцять сiм тисяч вiсiмсот сорок сiм), що становить 0,04956 % загальної кiлькостi голосiв акцiонерiв присутнiх на Загальних зборах акцiонерiв. Порядок проведення голосування: вiдкрите голосування. Акцiонери та їх повноважнi представники голосували персональними бюлетенями, якi мiстять iнформацiю щодо кiлькостi акцiй, що належать акцiонеру.
Голосування на загальних зборах акцiонерiв проводиться за принципом - "одна акцiя - один голос".
При додаткової емiсiї продаж акцiй не здiйснюється, а здiйснюється обмiн акцiй ВАТ "Маркохiм" на акцiї ВАТ "МК "Азовсталь", пiсля реєстрацiї додаткового випуску акцiй у ДКЦПФР.
Вiдомостi про намiр ВАТ "МК "Азовсталь" здiйснити додаткову емiсiю доводились до кожного акцiонера персонально - шляхом направлення їм вiдповiдного письмового повiдомлення.
Обмiн акцiй ВАТ "Маркохiм" на акцiї ВАТ "МК "Азовсталь" буде здiйснюватися з коефiцiєнтом обмiну, що дорiвнює 3 (трьом). Це означає, що 1 (одна) акцiя ВАТ "Маркохiм" (номiнальною вартiстю 0,75 грн.) обмiнюється на 3 (три) акцiї ВАТ "МК "Азовсталь" (номiнальною вартiстю 0,25 грн.).
Здiйснення обмiну акцiй проводиться в порядку, встановленому Договором про приєднання, а саме: акцiї ВАТ "Маркохiм" обмiнюються на письмовi зобов'язання ВАТ "МК "Азовсталь" про видачу вiдповiдної кiлькостi акцiй (сертифiкатiв акцiй) ВАТ "МК "Азовсталь" шляхом розсилки персональних повiдомлень - зобов'язань акцiонерам. Пiсля реєстрацiї додаткового випуску акцiй ВАТ "МК "Азовсталь" здiйснюється обмiн письмових зобов'язань ВАТ "МК "Азовсталь" на вiдповiдну кiлькiсть акцiй (сертифiкатiв акцiй) ВАТ "МК "Азовсталь".
Обмеження термiну видання документiв фiзичним та юридичним особам - акцiонерам ВАТ "Маркохiм" щодо пiдтвердження їх прав власностi на акцiї ВАТ "МК "Азовсталь" не допускається.
Станом на 31.12.2005 року Статутний фонд Товариства складає 914450030 грн. (згiдно зареєстрованого Статута ВАТ "МК "Азовсталь" вiд 29.12.2005 року 12741050004000396), але додатковий випуск акцiй на кiнець звiтного 2005 року не зареєстрований у ДКЦПФР, тому що згiдно п.8.1. Рiшення ДКЦПФР 221 вiд 30 грудня 1998 року "Про затвердження Положення про порядок реєстрацiї випуску акцiй та iнформацiї про їх емiсiю пiд час реорганiзацiї товариств" "_акцiонерне товариство повинно подати до реєструвального органу документи для реєстрацiї випуску акцiй не пiзнiше 60 календарних днiв з дати державної реєстрацiї статуту товариства, пов'язаних зi змiною розмiру статутного фонду внаслiдок реорганiзацiї шляхом приєднання".

У звiтному роцi торгiвля цiнними паперами товариства на зовнiшнiх ринках не здiйснювалась. На внутрiшньому ринку торгiвля акцiями здiйснюється у Першiй фондовiй торговельнiй системi (ПФТС), з якою укладено вiдповiдний договiр про пiдтримання лiстингу. Акцiї ВАТ "МК "Азовсталь" у Котирувальному листу 2-го рiвня. За рiчними даними ПФТС у звiтному роцi ВАТ "МК "Азовсталь" увiйшло до складу емiтентiв з найбiльшими показниками капiталiзацiї. Найкраща цiна купiвлi акцiй ВАТ "МК "Азовсталь" у 2005 р. склала - 3,67 грн. за одну акцiю, найкраща цiна продажу - 4,20 грн. за одну акцiю. Цiна останньой угоди укладеной у 2005 р. на ПФТС склала 2,65 грн. за одну акцiю. У 2005 роцi товариство не подавало будь-яких заяв з метою отримання допуску на фондовi бiржi.

Додатково до iнформацiї про основнi види дiяльностi ВАТ "МК "Азовсталь" за КВЕД:
27.35.0 Виробництво феросплавiв та iншої продукцiї, не вiднесеної до iнших угрупувань;
37.10.1 Оброблення металевих вiдходiв та брухту чорних металiв;
51.70.0 Iншi види оптової торгiвлi;
74.20.3 Знiмальнi геодезичнi та гiдрографiчнi роботи;
24.20.0 Виробництво пестицидiв та iнших агрохiмiчних продуктiв;
51.55.0 Оптова торгiвля хiмiчними продуктами;
90.00.1 Дiяльнiсть з оброблення твердих вiдходiв;
90.00.2 Дiяльнiсть з оброблення рiдких вiдходiв.

Ознака рейтингового агентстваМіжнародне рейтингове агентство
Найменування рейтингового агентства, яке визначило рейтингову оцінку емітента протягом календарного року, що передує поданню звітуMoody's Investors Service 
Дата визначення рейтингової оцінки емітента27.02.2006 
Інформація щодо рейтингової оцінки емітента визначеної протягом календарного року, що передує поданню звітуКорпоративний рейтинг В2.

Публiчна iнформацiя про привласнення корпоративного рейтингу розмiщена на офiцiйному WEB сайтi рейтингового агентства Moody's Investors Service htpp://www.moodys.com 
Ознака рейтингового агентства, яке поновило рейтингову оцінку емітента протягом календарного року, що передує поданню звітуМіжнародне рейтингове агентство
Найменування рейтингового агентства, яке поновило рейтингову оцінку емітента протягом календарного року, що передує поданню звітуStandart & Poor's 
Дата поновлення рейтингової оцінки емітента28.02.2006 
Інформація щодо рейтингової оцінки емітента поновленої протягом календарного року, що передує поданню звітуДовгостроковий корпоративний кредитний рейтинг В -
Прогноз позитивний.

Публiчна iнформацiя про привласнення корпоративного рейтингу розмiщена на офiцiйному WEB сайтi рейтингового агентства Standart & Poor's htpp://www2.standardandpoors.com