Finance.ua
Назва емітентаВiдкрите акцiонерне товариство "Будшляхмаш"
Код за ЄДРПОУ14310164
Організаційно-правова формаВАТ

Опис бізнесу

Основні фактори, що впливають на діяльність емітента

Группа факторівОпис проблемСтупінь впливу на діяльність емітента*Які зміни, що прогнозуються, мають вплинути на підприємство
незначний впливсередній впливзначний вплив
ПолітичніНе впливають   не прогнозуються 
Фінансово-економічніЗмiни в оподаткуваннi, високi податки   розстрочка податкового боргу покращить фiнансовий стан 
Виробничо-технологічнізастарiла та слабка мат.-технiчна база пiдприємства   поновлення та капремонт iснуючої технiки 
Соціальнінеплатоспроможнiсть клiєнтiв   пiдвищення економiчного рiвня країни 
Екологічніне впливають   не прогнозуються 
Приміткид/н

*У відповідній графі проставляється помітка "Х".

Інформація про найбільш впливових конкурентів з основної продукції

Найменування продукції (виду продукції)*Найменування конкурентаКраїна походження конкурентаСтупінь конкуренції**
незначний впливсередній впливзначний вплив
д/в д/в д/в   

*До переліку заносяться дані про продукцію (товари, роботи, послуги), обсяги реалізації якої становлять 10% та більше від загального обсягу реалізації.
**У відповідній графі проставляється помітка "Х".

Інформація про основну продукцію, що виробляє (послуги, що надає) емітент

Найменування продукції (виду продукції)*Торгові марки, під якими здійснюється збут продукціїПатентний та інший правовий захист продукції (винаходи та ліцензії, які використовуються в продукції)Код товару (товарної групи) за ТНЗЕД**Одиниця виміруОбсяг виробництва в натуральних одиницяхОбсяг виробництва у грошовому виразі (у діючих цінах) (тис.грн.)Чистий доход (виручка від реалізації за звітний період) ) (тис.грн.)
Землерийнi машини 29.52 д/н д/н шт. 10.000 3201.300 3201.300 
Зап. частини до землерийних машин 29.52 д/н д/н д/н 0.000 1236.200 1236.200 
Машиннi гiдроцилiндри 29.12.11 д/н д/н шт. 169.000 463.400 463.400 
Ролики 29.51.12 д/н д/н шт. 140.000 306.600 306.600 
Упори 28.7 д/н д/н шт 5495.000 1122.100 1122.100 
Інші товари (послуги):1098.300 390.700 
Усього:7427.900 6720.300 

*До переліку заносяться дані про продукцію (товари, роботи, послуги), обсяги реалізації якої становлять 10% та більше від загального обсягу реалізації (у вартісному виразі).
**ТНЗЕД - "Товарна номенклатура зовнішньоекономічної діяльності".

Інформація про сировинну базу та основні характеристики споживачів продукції (послуг) емітента та розподіл споживачів за регіонами України та зовнішніх ринках

Найменування продукції (виду продукції)*Сировинна база для виробництва (Україна, країни СНД, зарубіжжя)**Доля в загальному обсязі реалізації (за регіонами) (%)
УкраїнаКраїни СНД та БалтіїКраїни дальнього зарубіжжя
Металопрокат Україна 100.000 0.000 0.000 
Усього:100.000 0.000 0.000 

*До переліку заносяться дані про продукцію (товари, роботи, послуги), обсяги реалізації якої становлять 10% та більше від загального обсягу реалізації.
**Заповнюють емітенти, які займаються виробництвом.

Стисла історія підприємства, важливі події його розвитку

Київський завод "Будшляхмаш" був створений у березнi 1932 року Київським окружним вiйськово-будiвельним управлiнням як ремонтнi майстернi.
З 1957 року завод став пiдприємством машинобудування i отримав назву "Будшляхмаш". Перед колективом заводу були поставленi задачi по опонуванню та випуску складних шляхових машин.
З 1964 року завод постiйно перейшов на виробництво шляхових та земельних машин для потреб армiї. Пiсля проведеного технiчного переоснащення у 1967 роцi, та подальшого постiйного розвиску технiчної бази, завод став провiдним пiдприємством в країнi по всiм видам своєї продукцiї.
До 1991 року замовлення Мiнiстерства оборони складали 95 вiдсоткiв загального обсягу виробленої продукцiї.
У сiчнi 1993 року назва заводу була змiнена "Київський завод iнженерних машин". Завод був пiдпорядкований Мiнмашпрому України. У зв'язку з конверсiєю, на заводi розпочалась перебудова на виробництво продукцiї для потреб народного господарства.
17 липня 1994 року Мiнiстерством машинобудування ОПК та конверсiї України створено вiдкрите акцiонерне товариство "Київський завод iнженерних машин", шляхом корпоратизацiї власностi державного пiдприємства.
У 1996 роцi пiдприємству було повернено назву "Будшляхмаш"

Інформація про організаційну структуру емітента

ВАТ "Будшляхмаш" - це машинобудiвельне пiдприємство, яке має цехову структуру: 6 основних, 4 допомiжних, технiчнi, економiчнi, комерцiйнi та обслуговуючи пiдроздiли очолює голова Правлiння - генеральний директор.

Опис обраної облікової політики

Фiнансова звiтнiсть ВАТ "Будшляхмаш" була пiдготовлена шляхом транформацiї бухгалтерських звiтiв, що складенi вiдповiдно до Наказу Мiнiстерства фiнансiв України щодо складу та порядку заповнення рiчного звiту пiдприємства, з дотриманням схвалених ДКЦПФР методичних рекомендацiй з трансформацiї бухгалтерської звiтностi вiдкритих акцiонерних товариств та пiдприємств-емiтентiв облiгацiй у фiнансову звiтнiсть за МСБО.
Визнання та амортизацiя основних засобiв i нематерiальних активiв.
Основнi засоби вiдображенi в облiку за фактичними витратами на їх придбання, доставку, встановлення, спорудження i виготовлення, з урахуванням сум декiлькох обов'язкових дооцiнок, якi було проведено за рiшенням Кабiнету Мiнiстрiв України у з'язку з iнформацiєю, починаючи з 1992 року.
Данi українського бухгалтерського облiку не дозволяють визначити iсторичну собiвартiсть об'єктiв основних засобiв або їхсправедливу вартiсть (реальну ринкову вартiсть), як вимагають МСБО. Iндексацiї балансовової вартостi основних фондiв проводились згiдно з механiзмом та iндексами, встановленими державними органами. Загальнi для всiх пiдприємств iндекси, що були визначенi Мiнiстерством статистики, не могли привести облiкову вартiсть об'єктiв основних засобiв у вiдповiднiсть до їх реальної ринкової вартостi. Нарахування амортизацiї основних засобiв проводилось прямолiнiйно за єдиними встановленими державою нормами. З 01.07.1997 року амортизацiя нараховується методом зменшення залишку, шляхом використання встановлених норм до залишкової вартостi основних засобiв на початок звiтного перiоду. Строк, протягом якого здiйснюється нарахування амортизацiї згiдно з встановленими державою методами та нормами, є бiльшим, iнодi суттєво бiльшим, нiж строк корисного використання активiв.
Строк амортизацiї нематерiальних активiв визначається строком їх корисного життя (але не перевищує 10 рокiв). Амортизацiя нараховується методом 50% iнвестицiї.
Короткостроковi iнвестицiї в активах пiдприємства вiдображенi за нижчою з двох оцiнок - собiвартiстю або ринковою вартiстю. Довгостроковi iнвестицiї оцiненi за собiвартiстю у випадках, коли пiдприємство володiє незначною частиною голосiв i не має суттєвого впливу на об'єкт iнвестування.
Запаси включають сировину та матерiали, придбанi напiвфабрикати, паливо, запаснi частини, незавершене виробництво, тару, готову продукцiю, товари для перепродажу, МШП на складi.
Запаси.
Засоби облiковуються за собiвартiстю. Собiвартiсть запасiв включає витрати на придбання, доставку i переробку. Для розрахунку собiвартостi реалiзованої продукцiї застосовується метод конкретної iдентифiкацiї запасiв, що фактично використанi.
Вартiсть незавершеного виробництва включає прямi витрати та виробничi накладнi витрати. Готова продукцiя вiдображається за виробничою собiвартiстю. Матерiальнi цiнностi, якi не мають реалiзацiйної вартостi, не визнанi активами.
Визначення грошових кошкiв. Грошовi кошти включають суму грошей в касi та на розрахункових рахунках.
Дебiторська заборгованiссть.
Дебiторська заборгованiсть вiдображається з реальною вартiстю, оцiнених сумнiвних боргiв. Iнша дебiторська заборгованiсть складається iз заборгованостi, що не пов'язана з продажем продукцiї та наданням послуг.
Визнання доходу.
Доход вiд реалiзацiї продукцiї визнається у вiдповiдностi з методом нарахувань при вiдвантаженнi продукцiї.
Податки.
Витрати на податок на прибуток включають податки, розрахованi у вiдповiдностi до дiючого податкового законодавства. україни.

Витяг з аудиторського висновку

Незалежний аудитор - суб'єкт пiдприємницької дiяльностi Цимбал Г.Д. провiв перевiрку фiнансової звiтностi ВАТ "Будшляхмаш" станом на 31/12/2005р.
Вiдповiдальнiсть за цi фiнансовi звiти несе управлiнський персонал Пiдприємства.
Аудитор несе вiдповiдальнiсть за висловлення думки щодо цих фiнансових звiтiв на пiдставi аудиторської перевiрки.
На думку аудитора, фiнансова звiтнiсть вiдкритого акцiонерного товариства "Будшляхмаш" станом на 31/12/2005р. складена у вiдповiдностi iз установленими вимогами законодавства України та прийнятою облiковою полiтикою Пiдприємства, справедливо й достовiрно вiдображає фiнансовий стан Пiдриємства на 31/12/2005 р. , за виконанням можливого впливу на фiнансову звiтнiсть вiдхилень за рахунок наступних подiй, а саме:
- недостовiрнiсть розкриття аудитором iнформацiї про дебiторську та кредиторську заборгованiсть, у зв'язку з обмеженням часу на аудиторську перевiрку згiдно умов договору;
- не спостереження аудитором за проведенням протягом 2005 року iнвентаризацiї майна, основних засобiв, нематерiальних активiв, товарно-метерiальних цiнностей, грошових коштiв i документiв та розрахункiв, за перiод, що перевiрявся, оскiльки це не передбачено умовами договору.
На 31/12/2005 р. фiнансовий стан ВАТ "Будшляхмаш" характеризується наступними показниками:
Фiнансову стабiльнiсть пiдприємства характеризують наступнi показники:
Коефiцiєнт абсолютної лiквiдностi станом на 31/12/2005 р. дорiвнює 0,0, однак не вiдповiдає нормативному значенню (>0. збiльшення).
Коефiцiєнт загальної лiквiдностi (покриття) станом на 31/12/2005 р. значно погiршився i складає 0,48, i поки що вiдповiдає нормативному значенню (>1).
Коефiцiєнт фiнансової стiйкостi (автономiї), який показує ступiнь залежностi пiдприємства вiд зовнiшнiх джерел фiнансування. Вiн не вiдповiдає нормативному значенню (>0,5). Це свiдчить про залежнiсть пiдприємства вiд зовнiшнiх джерел фiнансування.
Коефiцiєнтструктури капiталу (фiнансування) на 31/12/2005 р. дорiвнює 2,29, що не вiдповiдає нормативному значенню (<1, зменшення) i свiдчить про залежнiсть пiдприємства вiд залучених засобiв.
Коефiцiєнт швидкої лiквiдностi складає 0,25 i не вiдповiдає нормативному значенню (0,6-0,8).
Коефiцiєнт забезпеченостi власниками оборотними засобами має значення -0,52, i не вiдповiдає нормативному значенню ( >0,1).

Інформація про основні види товарів або послуг, що їх виробляє чи надає емітент, перспективність виробництва окремих товарів, надання послуг

Основнi види продукцiї:
- начiпне обладнання до шляхових та землерийних машин;
- комплекс землерийних машин для ремонту магiстральних газонафтопроводiв;
- машини для будiвельних робiт, для виробництва будматерiалiв;
- послуги по виготовленню металоконструкцiй, детелей, вузлiв;
- гальванiчне покриття;
- причепи до легкових автомобiлiв;
- мебльова фурнiтура.
Виробництво стабiльне i не залежить вiд сезонних змiн.

Інформація щодо істотних проблем, які впливають на діяльність емітента

Основною сировиною для продукцiї є прокат чорних металiв, труби сталевi, хiмiчнi, лакофарбовi матерiали, нафтопродукти та iнше.
Постачальники сировини - товариства з обмеженою вiдповiдальнiстю, заводи-виробники:
Азовсталь, Нижньоднiпровський трубний завод.
Не всi необхiднi позицiї можна гарантовано придбати. Це стосується матерiалiв, якi не виробляються на України.
Цiна на матерiали постiйно збiльшується, в залежностi вiд збiльшення курсу долара та рiвня iнфляцiї, що негативно впливає на фiнансовий стан пiдприємства. А також пiдвищення цiн на енергоносiї.

Інформація про факти виплати штрафів і компенсацій за порушення чинного законодавства

д/в

Опис обранної політики щодо фінансування діяльності емітента

Фiнансування дiяльностi здiйснюється за рахунок кредитiв комерцiйних банкiв, вартiсть яких дуже висока, що ще бiльше погiршує фiнансовий стан пiдприємства.
Можливi шляхи полiпшення лiквiдностi пiдприємства - це пошук партнерiв для створення спiльного виробництва, пiдприємства, або iнших форм спiвпрацi з вкладанням iнвестицiй.
Фактично на пiдприємствi немає вiльних обiгових коштiв, якi можна використовувати на оновлення обладнання, придбання технологiй та винаходiв.

Інформація про вартість укладених, але ще не виконаних договорів (контрактів)

Укладених та невиконаних договорiв не має.

Прогнози та плани щонайменше на рік про діяльність емітента

У 2006 роцi планується виконати робiт на отримати прибуток вiд реалiзацiї продукцiї у розмiрi грн.
На 2006 рiк Товариство планує виготовити наступну продукцiю:
1. - земельна машина ПЗМ-2 (3 шт.);
2. - земельна машина ПЗМ-3 (3 шт.);
3. - екскаватор ЕТЦ-200 - (1 шт.);
4. - екскаватор ЕТЦ-200 м - (1 шт.);
5. - каменерiзна машина СМ 89 АМ (2 шт.);
6. - кранове обладнання КСС (6 шт.);
7. - борова установа МРМГ (2 шт.);
8. - запчастини до земельної машини ПЗМ-2 (600 тис. грн.);
9. - машина БТР (дослiдний зразок) (1 шт.);
10. - гiдроцилiндри та редуктори (300 тис. грн.);
11. - виготовлення металоконструкцiй (800 тис. грн.);
12. - виготовлення роликiв (200 тис. грн.);
13. - iнша продукцiя (472,4 тис. грн.).

Інша інформація, що може бути істотною для оцінки інвестором фінансового стану та результатів діяльності емітента

На пiдприємствi впроваджено новi технологiї:
БТР-80 ИР.

Ознака рейтингового агентства 
Найменування рейтингового агентства, яке визначило рейтингову оцінку емітента протягом календарного року, що передує поданню звітуд/в 
Дата визначення рейтингової оцінки емітента 
Інформація щодо рейтингової оцінки емітента визначеної протягом календарного року, що передує поданню звітуд/в 
Ознака рейтингового агентства, яке поновило рейтингову оцінку емітента протягом календарного року, що передує поданню звіту 
Найменування рейтингового агентства, яке поновило рейтингову оцінку емітента протягом календарного року, що передує поданню звітуд/в 
Дата поновлення рейтингової оцінки емітента 
Інформація щодо рейтингової оцінки емітента поновленої протягом календарного року, що передує поданню звітуд/в